Website

Dit wordt een blog zonder tuinieren. Nou ja, dat valt nog wel mee. Maar na alle regenbuien schijnt het de komende dagen te gaan stormen (en we wonen 18 kilometer van zee, dus ik zie in mijn weerapp al windkracht 8 en 54 kilometer per uur opdoemen). Ik slaak een diepe zucht. En ik voel me ondertussen net een dreinend kind: “Nouhou, ik wil tuinieren”. Ik zou wel willen stampvoeten, maar daar heb ik dan nog net genoeg zelfbeheersing voor. Het is en wordt hoe dan ook geen tuinweer.

Maar ik heb wel wat dingen te melden, vandaar dit blog.

Allereerst nog even wat opmerkingen m.b.t. de Zaaiagenda voor de moestuin:

 • Laura heeft de pakketten voor mensen die in België wonen vandaag (woensdag) in België bij het postkantoor gebracht. De track & trace van PostNL werkt voor hen dus niet: in principe moeten alle Belgische bestellers van de eerste oplage de agenda nog deze week in huis hebben.
 • Voor de mensen in Nederland die een agenda van de eerste oplage hebben besteld: die moet nu ondertussen wel zijn bezorgd. Als dat niet zo is, neem dan even contact op met Laura
 • Voor de mensen uit andere landen die de agenda uit de eerste oplage hebben besteld: ook die zijn afgelopen donderdag gepost. Het duurt uiteraard wat langer voor die agenda’s worden bezorgd, houd het zelf even goed in de gaten en neem contact op met Laura als de agenda niet binnen de normale periode wordt bezorgd.

Voor de mensen die een agenda van de 2e druk hebben besteld kan ik nog geen datum noemen wanneer de agenda wordt verwacht. Het zou begin maart worden maar het laatste bericht is dat het wellicht wat eerder wordt. Zodra ik meer weet meld ik het.

En dan over de website:

Ik heb nog aan 2 pagina’s gewerkt:

 • de pagina over Frambozen heb ik bijgewerkt, tekst aangepast en nieuwe en grotere foto’s geplaatst.
 • En ik heb op verzoek een nieuwe pagina geschreven, over de teelt van Dille

En dan: ergens dit jaar komt er een heel nieuwe website! Ik heb nogal een lastige website, zonder in technische details te treden (want ik heb er zelf ook weinig verstand van): de website bevat enorm veel pagina’s, berichten, subpagina’s, plugins, databases die op verschillende manieren zijn gemaakt, errors, etc.. Ik krijg wel vaker de melding dat mensen verdwalen op mijn website (ik van binnenuit ook, kan ik vertellen 🙂 ).

En dus hebben Augus en ik een heuse webdesigner ingeschakeld. En als die fase is afgerond gaat Augus alles overzetten, en omdat het nogal een rommeltje is zal het grootste gedeelte daarvan handmatig moeten gebeuren en dat kost tijd.

Ondertussen probeer ik zoveel mogelijk in orde te hebben voor hij daaraan begint. Dat betekent dat ik nu stop met schrijven, want ik ga me storten op de databases. Ik ben begonnen met de database van tomaten (en dat zijn ruim 400 rassen); controleren, oude foto’s vervangen door nieuwe en grotere. En ik ben na 2 dagen al bij de B van Berkeley Tie Dye Pink 🙂

Nu ik daar zo mee bezig was bedacht ik dat het wellicht leuk is als mensen kunnen reageren op een ras. Zelf kijk ik voor rassen die ik nog niet ken graag op de website van Tatiana. Het leuke van haar database vind ik dat meerdere mensen hun mening over een ras kunnen geven. Ik lees die altijd even en bedenk dan hoeveel meer positieve dan negatieve punten er van meerdere mensen zijn. Zo kan ik weloverwogen beslissen of ik dat ras wil zaaien of niet.

Bij elke ras dat ik in mijn tomatendatabase aanpas vink ik aan dat  mensen vanaf nu kunnen reageren en hun persoonlijke mening en ervaring over dat ras kunnen geven. Het is niet de bedoeling dat daar vragen worden gesteld, en ik ga er ook niet antwoorden, want dat maakt het onduidelijk. De database kun je via deze weg vinden: Tomaten database . Het zijn nu nog 2 pagina’s, op de nieuwe website wordt dat er één, en dan komt er waarschijnlijk ook een soort zoekfunctie zodat je op kleur kunt zoeken. Maar dat is voor later zorg. Want ik ben wel een paar weken zoet met deze database. En daarna zijn de databases van paprika’s, pepers, aubergines en eenjarigen aan de beurt. Ik hoop dat mensen hun ervaringen willen delen!

En dan nog even; ik liet op instagram en facebook al zien dat de citroengrasstengels zijn opgepot. Ik zal hier voor de non-social medialisten de foto’s ook even in groot formaat laten zien (dus toch nog iets over tuinieren):

Op de eerste foto zie je de 5 serehstengels die ik wilde gaan stekken, gekocht bij een toko waar ik mooie, verse, groene, stevige stengels zag. Dit is 15 januari:

 

Na het afsnijden van een plakje bruin aan de onderkant (niet meer dan 1 of 2 millimeter) heb ik de stengels bij kamertemperatuur in glazen water gezet (hoeft niet in een raamkozijn). Tien dagen later, op 25 januari zien de stengels er zo uit (voor de foto even zo kort mogelijk uit het water gehaald):

 

Er zijn al worteltjes! En als die er eenmaal zijn gaat het nog wat sneller. De volgende foto is van 03 februari (19 dagen nadat de stengels in water zijn gezet):

 

Veel wortels! Genoeg om de stekken op te gaan potten. De middelste is de gezondste en sterkste met de meeste worteltjes, de meest linkse is een zorgenkindje. Maar ze gaan allemaal de grond in.

 

De sterkste en gezondste (voor nu) heeft zelfs al een baby! En je kunt op deze foto goed zien hoe en waar de worteltjes worden gevormd.

Ik heb voor deze serehstengels potgrond gemengd wat wat brekerzand en wat vermiculiet.

 

Voor het oppotten van stekken, zaailingen en plantplugjes heeft Ruud ooit iets handigs bedacht. Van een gebroken bezemsteel heeft hij het bovenste stukje afgezaagd, een beetje gladgeschuurd, en dat doet nu al jaren dienst als pootstokje. Ik kan er zo fijn gaten mee in potgrond ‘boren’, en heb het dus ook gebruikt voor het planten van de citroengrasstekken. De stekken staan vrij ondiep in de grond, als de wortels in de grond groeien komt de stengel vanzelf steviger te staan. Ik heb de opgepotte stekken direct na het oppotten flink water gegeven, en nu lichter gezet; in het raamkozijn van een licht verwarmde kamer.

En zo vrees ik dat we nog even geduld moeten hebben met het buiten tuinieren. En dat is misschien wel goed, want dan kan ik de zaden die ik op de valreep nog kocht even uitzoeken en inplannen. En nog flink wat tomatenrassen in de database aanpassen. En koken en bakken. Ik maakte vanmiddag deze heerlijke quiche:

 

Een quiche met de allerlaatste savooiekool uit eigen tuin. Ik zal het recept morgen op de website zetten en vermeld hier dan ook nog even de link. Edit 07-02-19: je kunt hier het recept vinden: quiche met savooiekool

 

53 gedachten over “Website”

 1. Moedig zeg. Van het uitgeven van een boek stort je je in het opschonen van je uitgebreide website.
  Alles wordt dus nog handiger en overzichtelijker.
  Ik vind het een schitterend idee, dat we reviews kunnen geven over rassen. Ik zou het zelf handig vinden dat er ook op vroeg/middel/laat kan geselecteerd worden. Dat spreekt me meer aan dan per kleur. In je zadenwinkel deed je dat tot vorig jaar ook en ik vond het zo handig.
  Succes en veel moed. Er komen wellicht veel fijne herinneringen naar boven bij het nakijken van al die tomatensoorten.

  1. Hallo Ann,
   Dankjewel voor je reactie!
   Voor zo’n zoekfunctie moet elk ingevuld veld vaststaand zijn (dus ik ben nu overal waar Rood, rood, lichtrood, oranjerood, felrood, donkerrood, etc. staat aan het veranderen in Rood. Alle gevlekte, gestreepte en gemarmerde rassen heten voortaan Bicolor. En zo was ik ook al begonnen met alles te veranderen in Vroeg, Middelvroeg en Laat. Ik weet niet of het mogelijk is om 2 zoekfuncties in te bouwen (dus zoeken op kleur en zoeken op teeltduur), dat laat ik maar aan Augus over, maar ik vul het hoe dan ook voor alle zekerheid alvast in 🙂
   Ja, het is leuk om zelf alle soorten weer voorbij te zien komen. Jammer dat de planning al klaar is, ik zie al wat rassen waar ik eigenlijk gelijk weer zin in heb 🙂
   groetjes,
   Diana

    1. Hallo Dick,
     Wat leuk, dankjewel!
     Ik zal de link naar https://volkstuinvereniginghellevoet.nl/ even vermelden op de pagina over volkstuinen.
     Ik keek gelijk even op jullie website, en zag dat de volkstuinen aan de Stormweg liggen. Ik heb lang geleden een paar jaar in verpleeghuis Grootenhoek gewerkt, volgens mij ligt dat achter elkaar.
     En ik zag dat de tuinhuur bij jullie vereniging nog ´per roe´ gaat. Wat grappig, mijn vader had het altijd over roe (en bunder), en dan moest ik altijd even snel rekenen hoeveel vierkante meters dat is om te weten over welke afmetingen hij het nou precies had 🙂
     groetjes,
     Diana

 2. Hoi Diana,

  Goed bezig! Nu je zo schreef over de database waarop je kunt reageren: zou het niet interessant zijn er echt een community-database van te maken. Ik denk aan iets als Ravelry (ravelry.com) voor breiers/hakers, waarin alle patronen verzameld zijn en elke gebruiker er haar eigen projecten aan hangt met foto’s, aanpassingen, commentaar etc. Zo zie je heel mooi wat er allemaal kan met een patroon en hoe keuzes uitpakken. Superinspirerend! Is wel internationaal, en je hebt wel een heel groot aantal gebruikers nodig.
  Maar het zou wel ontzettend tof zijn voor zaden! Wat zijn ervaringen van mensen op verschillende gronden, foto’s van de tuinen, experimenten, enzovoorts!
  Misschien een leuk vervolgprojectje voor je 😉

  1. Hallo Melissa,
   Dat klinkt als heel leuk! Maar ook heel ingewikkeld, want ik ben echt heel slecht in de digitale wereld, ik kan schrijven en foto’s uploaden en daar houdt het wel zo’n beetje mee op 🙂
   Dave’s Garden is zo’n internationale community: https://davesgarden.com/#b Ik heb even gekeken op Ravelry (voor zover dat kan zonder lid te zijn), ziet er wel heel leuk uit!
   groetjes,
   Diana

   1. Hallo Roos en Yvonne,
    Het gaat zeker een verbetering worden. Want eigenlijk blijft de structuur hetzelfde (dus alle groenten onderverdeeld in bladgewassen, peulgewassen, etc., en het fruit apart, en de kruiden ook). Het wordt vooral lichter en ruimer, met meer en grotere foto’s. Er zijn nu nog wel eens mensen die zeggen dat ze niet wisten dat er ook recepten en inmaakrecepten op de website stonden, dat kan straks niet meer want die staan met foto’s onderaan de startpagina. En er komt (als het goed is) een balkje waar automatisch de pagina’s worden getoond die ik nieuw heb gemaakt of die ik heb aangepast, dus de laatste veranderingen op de website.
    groetjes,
    Diana

    1. Hallo Diana,
     Nu is de drukte van de zaaiagenda voorbij en nu is het alsof je denkt: “wat zal ik nu weer eens gaan doen”. Komt zeker omdat het nog steeds geen tuinweer is.
     Maar ik moet zeggen dat ik heel erg benieuwd ben naar alle komende vernieuwingen op je website. Ik volg alles al vanaf het allereerste prille begin en er is al heel veel veranderd en verbeterd in de loop van al die jaren. Ik wens je heel veel succes ermee.

     En voor iedereen die dit leest: als je tomatengek bent moet je inderdaad eens een kijkje nemen op de website van Tatiana (tatianastomatobase.com), ook mijn favoriete website.
     Groetjes,
     Ria

 3. Hi Diana, dat wordt een krachttoer om de website te veranderen! Ik zoek er eigenlijk altijd alles voor de moestuin op na en voor het zaaien van mijn pepers vanochtend heb ik die pagina(s) nog eems doorgenomen. Super handig en erg fijn!
  Zal zeker ook gaan kijken naar je tomatenrassen wanneer er gereageerd kan worden. Ik teel ze namelijk uitsluitend buiten, dus misschien levert dat nuttige info op voor anderen die net als ik geen kas hebben.
  Ondertussen waaien we hier weg in Zeeland; inderdaad helaas geen tuinweer!

  1. Hallo Desiree,
   Ja, het is niet eenvoudig, en de website aanpassen was geen optie, teveel fouten, achterstallig onderhoud, verouderde programma’s en dat soort gedoe, Augus gaat achter de schermen een heel nieuwe website bouwen.
   Ik hoop dat die ruim voor de zomer klaar is maar dat ligt er natuurlijk ook aan welke andere werkzaamheden hij heeft en welke problemen hij tegenkomt bij het overzetten.
   Ook hier ruim windkracht 8, en dat schijnt 3 dagen te duren, ik ga met droog weer zaterdag de storm proberen te trotseren 🙂
   groetjes,
   Diana

 4. Dag Diana,
  Prima idee om de mensen hun ervaring en persoonlijke mening te laten toevoegen bij de verschillende soorten, al zal je dit moeten beperken om te vermijden dat het een wildgroei wordt.
  Persoonlijk denk ik ook dat vroeg-middelvroeg en laat belangrijker in selectie is dan de kleur van bv de tomaat. Zo kan je makkelijker selecteren welke soorten in de kas of buiten gezet kunnen worden.
  De database vind ik op dit moment al goed!
  Hier Zw Fr ook nog geen schitterend weer, veel regen. Toch reeds gestart met het verspenen van de aubergine soorten. Helaas heb ik geen succes met jouw nieuwe varieteiten, heb 2 plantjes kunnen verspenen, derest is niet uitgekomen. Ik zal het nogmaals proberen een paar potjes in de propagator op 27 graden naast de pepers en paprikas toe te voegen , hopelijk kiemen ze nu wel. Toch wel ongelofelijk hoe de verschillende rassen meer of minder kiemkrachtig zijn.
  Vele groetjes
  Carine P

  1. Hallo Carine,

   Wat jammer dat mijn aubergine-zaden niet willen kiemen! In mijn beleving meldde je vorig jaar ongeveer hetzelfde.
   Ik zelf heb eigenlijk nooit problemen met het kiemen van mijn zelfgeoogste auberginezaden, maar dit jaar zaai ik geen zaden/rassen die ik vorig jaar ook had dus ik kan er helaas geen eigen mening/ervaring over geven.
   Ik kan alleen maar melden dat ik de aubergines van juli tot in oktober heb laten hangen om te rijpen, ze waren verkleurd en hard en daarna weer zacht (dus echt overrijp), en mijn eigen kiemtestje werkte goed.
   Maar er kan altijd iets mis gaan met het oogsten, drogen of bewaren. Mochten andere mensen problemen hebben met het kiemen van mijn auberginezaden, dan hoor ik het heel graag!!

   Ik ga in ieder geval overwegen om geen auberginezaden meer te oogsten voor de zadenlijst want ik vind het niet erg dat ik zelf minder aubergines kan oogsten, en dat het rijpen maandenlang duurt. Maar als de zaden vervolgens niet of slecht willen kiemen word ik er zelf onzeker van en kan ik het voortaan beter overlaten aan professionals. Ik zag trouwens dat http://www.denieuwetuin.be wat leuke nieuwe rassen had, ook voor de buitenteelt.
   groetjes,
   Diana

   1. Hallo Diana, bij mij kiemen de aubergines goed hoor, zowel de Vera van vorig jaar als de Astrakom uit de zadenlijst van dit jaar! Zou het erg jammer vinden als je geen auberginezaden meer zou oogsten.

   2. Ik ben 12 dagen geleden begonnen met zaaien (deno-methode). Net als bij Carine zijn de paprikazaden goed gekiemd, maar ik heb wisselend resultaat met de auberginezaden. Early Black Egg is goed gekiemd (een paar dagen later dan de paprikazaden), maar ik heb nog geen resultaat bij Louisiana Long Green. Ze zijn wel gezwollen, maar nog geen iniminikiempje te zien. Misschien kiemen ze gewoon iets langzamer. Of ben ik te ongeduldig. Dat kan natuurlijk ook.

    1. Hallo Bianca, Yvonne, Aneglique en Karin,

     Hartelijk dank voor jullie reacties! Fijn om te horen dat de meeste auberginezaden goed zijn gekiemd! Ik hoop dat dat met de Louisiana Long Green ook nog gaat gebeuren! Ik heb de ervaring dat bij voldoende warmte (in de propagator bij 27 graden) auberginezaden sneller kiemen dan de paprika’s en pepers, maar dat ze bij lagere temperaturen (kamertemperatuur) juist later kiemen dan de paprika’s en pepers.
     Auberginezaden oogst is gewoon lastig. Paprika’s en pepers zijn makkelijk; als de paprika zelf mooi rijp van kleur is zijn de zaden ook rijp. Maar bij aubergines is het lastiger, het is maar wachten tot de aubergine verkleurt, soms duurt dat 6 weken maar soms ook wel 12 weken. Soms worden de aubergines eerst nog groter maar niet altijd. Soms worden ze eerste harder maar soms ook gelijk zacht en sponzig. En soms daarna alsnog hard. Ik wacht dus gewoon zo lang mogelijk, het liefst tot er al rotte plekjes verschijnen. Maar dat lukt niet altijd (omdat het dan al herfst is en te koud wordt. Ik doe altijd de zinktest en verwijder drijvende zaden. En dan gaat het dus toch blijkbaar niet altijd goed. En daar kan ik heel slecht tegen, want ik wil geen zaden verkopen die niet goed kiemkrachtig zijn. En tegelijkertijd weet ik soms niet waarom zaden niet willen kiemen, ik weet ook niet hoe en waar en hoe warm ze worden bewaard en gezaaid.
     Ik hoop dat de Louisiana Long Green alsnog kiemt! En ik ga zelf 3 rassen van aubergines telen, of ik daar nog zaden van oogst ga ik later maar beslissen.
     In ieder geval iedereen hartelijk dank voor de gelukkig toch ook positieve reacties!
     Diana

     1. Dag Diana,
      Oh, maar ik ben niet negatief hoor!!! Ook ik zaai in de propagator op 27 graden. Van de 7 zaadjes Louisiana long green heb ik er 1tje verpot, van de 7 astrakom heb ik er 2 verpot, van de 7 ping tung long is ook 1 tje gelukt, van de 12 mix zijn er 6 gelukt en 7 zaadjes vera gaven 5 plantjes. Maar ook van andere herkomst “association kokopelli” lukt niet alles hoor! Casper gaf 1 plantje van 12 zaadjes, early black egg geen enkel. Terwijl andere variëteiten dan weer veel beter doen, zoals Galia (f1 dat ik als cadeau gekregen heb), larga negra, apple green, Chinese white sword, Japanese pickling en vooral lunga3 waar alles kiemde. Ik weet eigenlijk niet waar het aan ligt. De kiemomstandigheden zijn allemaal hetzelfde en ik vermoed dat bij bepaalde soorten het kiemen net iets moeilijker of makkelijker gaat.
      Ik hoop ook dat je volgend jaar zeker verder doet met de zaden van aubergines! Ik vind het juist zo leuk om andere soorten te kunnen planten.
      Zoals gezegd ga ik opnieuw proberen met een paar soorten, kwestie van plaatske te vinden in de propagator. Tussen haakjes, alle pepers en paprikas zijn uitgekomen, dit kiemt wel makkelijker.
      Vele tuingroeten

      1. Hallo Carine,
       Dankjewel voor je reactie!
       Ik ben blij dat er in ieder geval nog wel auberginezaden kiemen!
       Ik blijf aubergine één van de moeilijkste vruchtgewassen vinden om zaden van te oogsten, simpelweg omdat de plant of vrucht geen seintje geeft wanneer ze rijp genoeg is.
       Of ik dit jaar ook zaden oogst durf ik pas te zeggen wanneer de planten hun eerste vruchten krijgen, dat moet nog ruim op tijd zijn, maar ik ga er mijn best voor doen.
       groetjes,
       Diana

     2. Dag Diana, de Astrakom, Early black egg en de Ping tung long zijn hier heel goed opgekomen, van de Louisiana long green nog geen een kiempje gezien (ondanks propagator). Ik heb nu net een tweede zaaisel gestart…. duimen maar! In ieder geval ben ik heel blij met de soorten die wel heel goed opgekomen zijn! Overigens hebben alle pepers en paprika’s het ook heel goed gedaan, behalve de Coral, die krijgt ook in een “tweede leg” een nieuwe kans. Het blijft leuk, die dagelijkse check of er al wat opgekomen is!

      1. Hallo Caroline,
       Fijn om te horen dat de meeste aubergines in ieder geval goed zijn gekiemd!
       Ik hoop dat de Louisiana Long Green ook nog volgt, ik heb haar op dezelfde manier geoogst als de andere soorten.
       Ik heb hier zelf de Rosa Bianca gezaaid, zaden van mezelf, en die zaden waren al oud (herfst 2013 geoogst), dus ik had er al niet veel vertrouwen in. Ik heb ze op 24 januari gezaaid, bij 27 graden. En gisteren kiemden er alsnog 2 zaden, drie weken na het zaaien. Soms komt het toch nog goed. Ik hoop dat dat voor de laatste aubergine die je hebt ook geldt!
       groetjes,
       Diana

      2. Hoi Caroline,
       Bij mij deed de Coral het juist heel goed, met een week kon ik 6 van de 7 gezaaide paprika’s verspenen, de 7e is helaas gaan schimmelen nadat hij al een worteltje had gemaakt. Maar ik had er ook expres 1 extra gedaan voor het geval er 1 niet zou kiemen.
       Ik heb de zaden afgelopen seizoen van Diana gekocht en via de Deno methode laten kiemen. Hopelijk kiemen ze bij jouw alsnog!
       Moestuingroet Wijnie

     3. Hallo Diana,

      Nog even een update: Louisiana Long Green wilde bij mij niet kiemen met de deno-methode, maar in een potje grond doen ze het nu wel hartstikke goed.

      Niks aan de hand dus, alle zaden kiemen dus goed!
      Ook de cadeauzaadjes bij de Moestuinagenda :-).

      Groetjes,
      Bianca

      1. Hallo Bianca,
       Goed om te horen dat de auberginezaden kiemen!
       Soms is zaaien een groot mysterie, net een andere temperatuur of vochtigheid, of plaats of medium, kan er voor zorgen dat zaden die niet willen kiemen dat ineens wel doen.
       Voor de tomatenzaden was ik niet bang (en dat bedoel ik niet arrogant maar na al die jaren weet ik wel hoe ik tomatenzaden moet oogsten). En tomatenzaden zijn kiemkrachtig als ze uit een rijpe tomaat worden geoogst en die is makkelijk te herkennen, het rijpe stadium van een aubergine is gewoon veel lastiger te bepalen.
       Veel plezier en succes met de opkweek van de aubergines en tomaten!
       groetjes,
       Diana

 5. Ben nu ook bezig met sereh stengels. Zoals jij hebt beschreven, heb ik ze ook in een glas gezet een paar dagen terug en dan maar zien wat er van gaat komen!

 6. Hey Diana,
  Ik ben een beginnende moestúinierster ( sinds een jaartje) en haal echt heeeeel veel van jouw site, super blij mee.
  Ontdekte vorige week van alles over wisselteelt en zaaischema’s, ga daar volgende Weel mee aan de slag. En er staat echt zoooooo veel op jouw site, nog lang niet alles gelezen, maar wel super handig voor een beginnelingetje
  Die quiche lijkt me echt een toppertje dus die ga ik zeker maken, dank voor het recept.
  Verder sta ook ik weer te popelen om aan de slag te gaan in de tuin, laat het zonnetje maar komen ! Hartelijke groet, Ellen

 7. Hoi Diana,
  Heel erg bedankt voor het schrijven van de pagina over dille. Wat ben je snel! Hoe lang zijn dillezaden kinderachtig?
  Groetjes Wijnie

  1. Hallo Wijnie,
   Dillezaden blijven niet heel lang kiemkrachtig, over het algemeen 2 tot 3 jaar.
   Het is een goed idee om voortaan op elke pagina die ik maak of aanpas het kiemvermogen te vermelden (mits ik het weet of kan vinden)
   groetjes,
   Diana

 8. Elk dag vraagt men zoontje van 4 bij het begin van de oprit…mama..is je pakje er?…en elke dag is hij er niet. Ook vandaag niet….Mama…ben je dan verdrietig?
  En dan..mama,mama…kijk…daar ligt een pakje aan de voordeur zelf!
  Dank voor al je werk. Ik stort me erin vandaag. Immers vandaag begin ik te zaaien!
  (België)

  1. Hallo Lies,
   Fijn dat de agenda goed is aangekomen, al heb je er even op moeten wachten!
   Leuk dat je zoontje het heeft gevonden en aan je kon geven, voor allebei wel zo leuk 🙂
   groetjes en veel plezier met zaaien (ik hoop met de agenda in de buurt)
   Diana

 9. Beste Diana (& Ruud:-),
  Wat een snelle service weer! Ik was door omstandigheden superlaat met bestellen maar heb toch nog wat leuke tomaatjes kunnen “scoren”. Bedankt.
  Op naar een mooi nieuw seizoen:-)))

 10. Agenda ontvangen en wat ziet het er leuk uit, weet precies wat ik kan gaan zaaien zonder veel uitzoeken!! Goed gedaan en leuk dat er ruimte is voor eigen ervaringen!!! Nu maar lekker genietenvan je tuin….

 11. hallo Diana
  hier zijn de aubergine ping tung long als eerste opgekomen ,nog eerder als de paprika en pepers. Het is geen exacte wetenschap dat elk zaadje kiemt .Ik zelf zaad wat ik in keukenpapier doe en dat komt ook op ,dus ik denk niet dat het aan jou ligt . Respect wat je allemaal doet moestuin zaaiagenda recepten en nu de website .
  groetjes Angelique

 12. Hoi Diana,

  De zaaiagenda lijkt me prachtig. Ik zet hem op mijn verlanglijstje! Ik ben nog steeds super blij met je website en kan alles prima vinden. Vernieuwen is natuurlijk altijd goed. Deze week bestelling van zaden grotendeels ontvangen. Vandaag de aubergines (ook nog wat van jou), pepers en paprika’s zaaien in de propagator. En dan maar wachten tot de eerste zaden kiemen…. Geduld…. daar ontbreekt het hier wel een beetje aan. Heel benieuwd want dit jaar Little Elf als pepertjes en o.a. striped toga aubergines.
  Fijn weekend!

  Groet Margriet

 13. Geoedemorgen Ruud en. Diana.Ookik ben begonnen met zaaien van paprika tomaat en pepers .Detomaat en pepers gaan wel maar het paprikazaad blijft weg.Duurt hetlanger of is het zaad niet goed.Ik heb het pas gekocht bij hettuincentrum ,het staat bij ons in devensterbank ,kamer tempperratuurdus.Nou las ik ook dat in de zaaikalender dat je al spitskool en savooiekool konzaaien,ofmoet dat in de kouwe kas en is datnog te koud.Sorryvoor eventuele fouten in dit berichtje. ben niet zon computer gek met mijn kromme handen. Groetjes van hier op de geest zoals men hierweleens meent te zeggen.

  1. Hallo,
   Ik durf niet goed te zeggen waarom je paprikazaden niet kiemen want ik ken de omstandigheden niet waarin je zaait (grond, temperatuur, etc.). Tomaten kiemen altijd snel en bij lagere temperaturen, om die reden zaai ik die dus ook altijd pas in maart. Meestal kiemen paprika’s iets eerder dan pepers. Maar als de zaden al wat ouder wijn kan het ook langer duren. Dus ik gok (maar het is dus maar gokken) dat de zaden wat ouder zijn dan de peperzaden die zaaide en wel kiemden. Je kunt de zaaisels dan iets warmer zetten of wat langer wachten. Hier zijn er nog wel eens oude paprikazaden die pas na 3 weken kiemen.
   Ik heb gisteren zelf spitskool in de koude kas gezaaid, en savooiekool kan ook. Mits je uiteraard wel het juist ras hebt (dat geschikt is voor vroege zaai). Ik zaaide zelf het ras “Vroege Groene Spitse”.
   groetjes,
   Diana

 14. Dag Diana, bij ons zijn de tuinbonen zover dat ze eind volgende week na het afharden de grond in kunnen. Mijn vraag is : mag ik ze wat dieper in de grond zetten en/of aanaarden ?
  Alvast bedankt voor het reageren.
  Met vriendelijke groet, Bea en Henjo

  1. Hallo Bea,
   Ja hoor, wij planten tuinbonen ook vaak iets dieper dan dat ze in hun potjes staan, zodat ze gelijk goed aarden en niet om kunnen vallen/waaien.
   Maar uiteraard niet dieper planten dan de eerste vertakking hoor, dat is ongeveer het maximum.
   groetjes,
   Diana

 15. Hoi Diana,
  Net ontdekt, en misschien leuk om uit te proberen en/of op de betreffende pagina erbij te zetten:
  Ik had wat muismeloenen (ofwel Mexicaan sourgherkin) rauw ingevroren, gewoon, omdat het er zoveel waren.
  Pas vorige week uitgeprobeerd, in een stoofschotel, tajine-achtig, hup erdoor gemikt.
  En: ik vind ze zo echt (nog) heel erg lekker!
  Houden een bite, en dan van binnen worden ze zacht met net nog dat iets zure (maar lekker, dus misschien moet ik het rins noemen)
  Dus:
  Voor zover jij of anderen dat nog niet wisten: prima, en makkelijk in te vriezen!

  1. Hallo Saskia,
   Wat leuk om te horen!! Dankjewel voor de tip!
   Ik ga haar zelf dit jaar ook weer zaaien en dan ga ik het zeker eens proberen, ben benieuwd!
   Ik zal het gelijk ook even op de pagina van de Melothria vermelden.
   groetjes,
   Diana

 16. Hoi Diana en mede moestuinierders.

  In de laatste week van januari heb ik de vorig jaar gekocht paprika white calvick, paprika kaboutermuts en aubergine Vera gezaaid. In potgrond met brekerzand in een propagator. Staan in de noordelijke vensterbank op zolder. Twee dagen geleden zijn de aubergines bovengekomen. Maar ik zie nog niks van de paprika’s. Kans op rotten in de potgrond? Kwestie van geduld? Toch te koud of niet voldoende licht? Iemand een idee?

  Groetjes Kim.

  1. Hallo Kim,
   Staan ze in de volle zon? En is de propagator een verwarmde of niet? Hier staan de paprika’s en pepers in een zo zonnig mogelijke vensterbank in een licht verwarmde kamer. Als de temperatuur onder de 20 graden komt stoppen de zaden met kiemen en wachten ze op meer warmte, maar als die periodes van relatieve kou te lang duren kunnen zaden uiteindelijk gaan rotten/schimmelen. Meestal kiemen aubergines iets eerder dan paprika’s en pepers, maar dat hangt sterk af van de temperatuur. Dus het is zeker mogelijk dat de paprika’s en pepers nog niet zijn gekiemd en je gewoon nog even geduld moet hebben. Maar houd vooral de temperatuur in de gaten (bijvoorbeeld bij afkoeling in de nacht), de meest ideale kiemtemperatuur voor deze soorten ligt tussen de 20 en 27 graden en zelfs dan kunnen de zaden 1 tot ruim 3 weken nodig hebben om te kiemen.
   Ik hoop dat de zaden ondertussen kiemen of dat binnenkort gaan doen!
   Diana

 17. Beste Diana en andere tuinierders,

  Ik volg nu al een tijdje jullie fantastische pagina en site. Dit jaar wil ik mijn eerste moestuin beginnen. Mijn scharrelvarkens doen nu al het voorwerk en spitten hem mooi om.

  Dan kom ik op mijn vraag, heb jij tips met gewassen die snel en gemakkelijk groeien? Ik wil de weides waar onze varkens gelopen hebben inzaaien met makkelijk zaaigoed waar je eigenlijk niets aan hoeft te doen. Dit zodat de varkens wanneer zij er weer in mogen lekker wat te wroeten en eten hebben.
  Wat zij niet lustten zijn nachtschaden en aardappels. Verder zijn ze niet kieskeurig. Een weide wil ik in zaaien met pompoenzaden. Maar nog geen idee wat aan deze eisen voldoet. Het is laag liggende grond wat vrij veel vocht vast houdt.

  Groetjes

  Kirsten

  1. Hallo Kirsten,
   Oei, groenten waar je echt niks voor/aan hoef te doen zijn er eigenlijk niet hoor, groenten zijn doorontwikkelde planten die aandacht (als in wieden, water geven, etc.) nodig hebben. Anders zou het onkruid heten, want dat heeft echt geen aandacht nodig. De meest makkelijke en snelle groeiers zijn de bladgewassen zoals sla en andijvie, rucola, mosterdblad, melde, snijbiet, etc.. Pompoenen gaat heel goed op zo’n stuk grond maar ik kan je wel aanraden om ze dan eerst voor te zaaien want in te natte grond rotten de zaden makkelijk.
   groetjes,
   Diana

 18. Dag Diana, Dag Ruud,

  Met veel interesse volg ik al een poosje (en van op een afstand) jullie wederwaardigheden..
  Heerlijke en leerzame kost. Dank jullie voor het met ons delen van zoveel feiten en ´weetjes’.
  Zelf zijn wij in Zuid Frankrijk begenadigd en loopt de natuur wat voor op jullie winterse omstandigheden. Problemen zijn hier vooral de wilde zwijnen die ook de moestuin graag voor je omploegen:-) Ik ga dit weekend de tomaten zaaien, de aubergines en paprika’s staan in de ‘vensterbank’
  Nogmaals dank
  Aart

  1. Hallo Aart,
   Dankjewel voor je aardige woorden!
   Het klinkt heerlijk, tuinieren in Zuid Frankrijk!
   En zoals je zelf al aangeeft loipen we hier achter; ik ga zelf de tomaten over 2 weken zaaien, dat is hier nu eigenlijk nog te vroeg.
   Veel plezier en succes met de opkweek van alles wat je wilt zaaien!
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.