Quiche met savooiekool (hoofd)

 

Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van recept in Delicious van quiche met savooiekool, brie en olijven.

Voor een quichevorm van 24 centimeter doorsnede of een langwerpige vorm van ongeveer 35 x 12 centimeter.

INGREDIËNTEN:

  • Voor het deeg:
  • 165 gram bloem
  • 125 gram ijskoude boter
  • zout naar smaak
  • 4 eetlepels ijskoud water
  • Voor de vulling:
  • 1 kleine savooiekool
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 1,25 deciliter slagroom
  • 1 deciliter melk
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 80 gram rauwe ham in dunne plekjes
  • 1 ui
  • 65 gram Parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie

 

RECEPT:

Maak eerst het deeg: Zeef het bloem in een kom, doe een flinke snuf zout erbij. Voeg de boter in kleine blokjes toe, wrijf het tussen je vingers tot je een kruimelig deeg overhoudt. Voeg dan het koude water toe en kneed het zo kort en koel mogelijk tot je er een bal van kunt maken. Sla de bal wat plat tot een schijf, verpak die in plastic folie en laat in de koelkast minimaal 1 uur rusten.

Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook Verwijder van de savooiekool de buitenste stugge bladeren. Haal de bladeren los en was ze. Doe de bladeren in het kokende water en kook de bladeren 8 minuten. Laat de koolbladeren daarna in een vergiet uitlekken en afkoelen.

Bak in 1 eetlepel olijfolie de plakjes rauwe ham in een paar minuten aan beide kanten bruin en knapperig. Haal de plakjes daarna uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Snipper de ui en bak die in het achtergebleven bakvet goudbruin.  Zet apart.

De kool moet wel zo droog mogelijk zijn; ik heb na het uitlekken in de zeef de plakjes kool met wat keukenpapier droog gedept. Snijd van elk plakje kool de dikke middennerf weg en plekje daarna de koolblaadjes in niet te kleine stukken.

Maak het roommengsel door de 4 eieren te klutsen met de melk en slagroom. Roer er de Parmezaanse kaas door en maak op smaak met zout en peper en een theelepel kerrie.

Vet de quichevorm in. Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg de deegplak in de vorm en duw die voorzichtig wat aan. Laat het teveel deeg buiten de vorm overhangen.

Verdeel de gebakken uitjes over de bodem van het deeg in de vorm. Verdeel de plakjes spek over de uitjes en verdeel daarover de repen en stukjes savooiekoolblad. Giet het roommengsel voorzichtig tussen en over de koolbladeren. Vouw het deeg dat over de rand hangt waar dat kan over de kool heen. Roer het eidooier los en bestrijk daar het deeg dat half over de kool ligt mee.

Zet de quiche in het midden van de oven en bak deze in ongeveer 55 minuten gaar. Lekker met bijvoorbeeld een frisse salade.

 

Lekkere quiche, een beetje van Delicious en een beetje van mezelf (zoals dat gaat met een moestuin, je maakt het met wat je hebt 🙂 ). Je kunt de savooiekool natuurlijk ook prima vervangen door palmkool of bladkool of zelfs boerenkool. Er zijn quiches die ik koud of lauw minstens zo lekker vind als warm maar deze quiche met savooiekool vind ik warm of lauwwarm echt veel lekkerder dan koud (dat komt door de kool). 

Het originele recept is zonder rauwe ham en Parmezaanse kaas maar met brie en zwarte olijven maar die had ik beide niet in huis. Misschien ga ik die variant ook eens maken, ik vond deze in ieder geval erg lekker. En ook leuk om eens iets anders met savooiekool te doen.