Perentaart met frangipane (bakken)

Herkomst recept: Rutger bakt (en daar wordt de taart Tarte Bourdalou genoemd)

Voor een taartvorm van 25 centimeter doorsnede, ongeveer 8 personen

INGREDIËNTEN:

  • Voor het deeg:
  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram amandelmeel
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • een snufje zout
  • Voor de peren:
  • 4 niet te rijpe handperen
  • 700 milliliter water
  • 200 gram suiker
  • een half vanillestokje, opengesneden
  • Voor de frangipane:
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne suiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • scheutje rum, optioneel
  • Voor de afwerking:
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 2 eetlepels amandelschaafsel, droog geroosterd

 

RECEPT:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Breng het water met de suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Leg de peren in de kokende siroop en dek het oppervlak af met een stukje bakpapier. Laat de peren op laag vuur 10 minuten pocheren. Zet het vuur daarna uit, haal de peren uit de pan en laat ze voorzichtig uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter.

Doe voor de frangipane de boter, suiker, amandelmeel, eieren, zout en eventueel een scheutje rum (zie hieronder) in een kom en meng dit met een garde tot een egale massa.

Haal het deeg uit de koelkast, kneed het deeg nog even kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 tot 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel de frangipane over de bodem. Snijd de peren in de breedte in plakjes en rangschik die op de frangipane. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de taart daarmee voor een mooie glans. Strooi er tot slot wat geroosterd amandelschaafsel over.

 

Lekkere, smeuïge taart met een knapperige korst (en wat mij betreft zijn dat de lekkerste 🙂 ). Je moet wel van amandelspijs houden want daar smaakt frangipane wel wat naar. En wij vinden dat erg lekker, zeker in combinatie met de frisse smaak van de peren.

En deze taart is niet moeilijk te maken. Mijn peren waren blijkbaar al rijp genoeg want ik heb ze slechts 5 minuten gepocheerd en toen waren ze al heel zacht (maar zeker nog wel bruikbaar). Ik heb in de frangipane geen rum gedaan (i.v.m. met een kindje dat mee zou eten). In plaats daarvan heb ik een klein beetje merg uit het halve vanillestokje dat ik toch al nodig had erdoor gemengd, en dat was ook erg lekker. Toen we de taart proefden bedachten we dat in plaats daarvan wat citroensap en rasp ook lekker zou zijn.

Ik heb het amandelschaafsel in een koekenpan droog geroosterd en pas vlak voor het serveren over de taart gestrooid, dan blijft het lekker knapperig.

Ik ga de taart zeker vaker maken, en peren uit eigen tuin zijn er zeer geschikt voor, moeten wellicht iets langer pocheren dan rijpe peren uit de winkel.