Afscheid

Poeh, het deed wel een beetje zeer. Maandag zag de kas er nog zo uit:

 

En woensdag was dit het uitzicht:

 

We hebben met pijn in het hart bijna alle tomaten eruit gehaald. En ook wat paprika-, peper- en aubergineplanten. En de rest hebben we ‘gestript’. Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven over het hoe en waarom (het op deze manier ‘plagen’ van planten stimuleert ze tot sneller rijpen): Het snoeien van paprika’s en pepers in de herfst

De foto’s hierboven zijn van kas 3. In kas 2 willen we ook zo’n winterkas maken. Daar ga ik de peperplanten pas rooien wanneer ik  er wil gaan zaaien/planten. Bovendien heb ik bedacht dat ik in kas 3 (die van hierboven) vooral rijtjes wil zaaien/planten. In deze kas 2 wil ik een wat meer natuurlijke manier van planten aanhouden (ander soort planten ook). Ruud vertaalt ‘natuurlijk’ direct na mijn voorstel in ‘schots en scheef’ en is er vooralsnog niet blij mee. Maar het is mijn project, in dit geval ben ik de denker en hij de doener 🙂

Kas 2 op maandag:

 

En op woensdag:

 

Ook hier zijn bijna alle tomatenplanten weggehaald, maar de peperplanten mogen nog even blijven. Het is gelijk veel lichter en zonniger in de kas (mits die schijnt), en daardoor ook warmer. De planten die hierin komen zijn vooral koolsoorten en bladplanten zoals snijbiet, en die kan ik eerst verspenen en in 9-centimeterpotjes in de kas zetten tot de peperplanten dan ook maar moeten worden geruimd.

Eigenlijk laten we al ruim 25 jaar alle planten zo lang mogelijk in de kas staan, soms wel tot in november, dit is wel even wennen. En het afscheid deed dus ook wel een beetje zeer. Maar wie A zegt zal ook B moeten zeggen, ik heb mezelf nu eenmaal beloofd dit jaar een ‘herfst- en winterkas’ te proberen te maken. Met de nadruk op ‘proberen’ want het is ook maar een experiment.

Daarom moesten de planten er wel uit. Want dit is wat er ondertussen staat te wachten:

 

En…..

 

En zo nog 2 tray’s. “Dat kun je nooit allemaal kwijt”, zegt de altijd positief ingestelde Ruud. Het maakt mij niks uit, ik ben er heel blij mee, al die probeersels voor in de kas. En wat ik overheb plant ik buiten uit of geef aan tuinburen, ik heb nog nooit een zaailing weg hoeven te gooien.

“Dit is alleen wat ik heb voorgezaaid, ik heb ook nog een zak met verschillende soorten voor ter plaatse zaaien bij me, zoals spinazie en worteltjes, veldsla, pluksla, winterkervel, radijs en winterpostelein”, zeg ik. Ruud schiet in de lach, mompelt iets over ‘een tweede verdieping’ of zoiets en gooit nog een gerooide tomatenplant in de kruiwagen.

“Ruud, wil je een paar groene tomaten apart leggen, dan ga ik weer eens proberen of ik er iets lekkers van kan inmaken”. Ruud schrikt er bijna zichtbaar van. “Nou, doe voor mij geen moeite”, zegt hij.

Toch ga ik het weer eens proberen. En dus zijn dit wat onrijpe tomaten die ik mee naar huis nam, uiteraard onder stilzwijgend protest van Ruud.

 

Die tomaat in het midden heb ik er later tussenuit gevist, die is niet van plan om onrijp in de jam terecht te komen en gaat toch nog kleuren. Dus ligt die nu op een lichte plaats te rijpen.

Maar de rest is voor de jam, want pickles en relish en chutney vind ik leuk om te maken maar eten we simpelweg niet zo vaak. En het eerste waar ik in de keuken aan dacht:

Bij rijpe tomaten zijn er rassen die lekkerder, zoeter, zuurder, voller van smaak, fruitiger, meliger, sappiger, etc. zijn dan andere rassen. Zou dat ook het geval zijn bij onrijpe groene tomaten? Ik nam groene tomaten van 3 rassen en heb die onrijp geproefd. Onrijpe tomaten zijn rauw inderdaad niet per perse heel lekker. Ze zijn ook nog eens licht giftig. Maar bij de 3 verschillende rassen proefde ik wel lichte verschillen;

  • De onrijpe Orange Minsk Heart had weinig smaak, was vooral fris en groen, veel meer kon ik er niet van maken (in rijp stadium hebben ze een zachte frisse en fruitige tomatensmaak).
  • De onrijpe tomaten van het ras Zena’s Gift waren ook fris maar op een bijna hartige manier (rijp hebben ze vooral een volle tomatensmaak). Misschien lekkerder in chutney en relish dan in jam.
  • De onrijpe Yellow Striped Boar tomaten vond ik de meeste smaak hebben, fris, groen, bijna tomatillo-achtig en vooral zurig, op een bijna citroenachtige manier (rijp zijn ze juist zoet en fruitig)

Ik kan er met één keer proeven natuurlijk nog geen conclusies aan verbinden maar voor nu gok ik dat de tomaten die in rijp stadium extra zoet en fruitig zijn, in het onrijpe stadium fris, zuur en wat mij betreft het lekkerst voor jam zijn. Een conclusie die ik wel kan trekken is dat als je genoeg tomaten hebt het zeker de moeite waard is om even te proeven welke tomaten je voor welke inmaak geschikt vindt, want er zijn dus zeker verschillen.

Ruud heeft zich niet met mijn inmaken bemoeid, vast met het idee dat als je het negeert je ook niet hoeft te proeven. Maar daar kwam hij natuurlijk niet onderuit. En tot zijn (en mijn) verbazing vond hij het zelfs lekker! Ik had een pond onrijpe groene tomaten gemengd met een half pond zurige groene appels. En dat had ik aangevuld met suiker, limoenrasp, limoensap, wat takjes munt en een scheutje witte rum. Bijna als een groene tomaten/appel-mojito-jam 🙂 .

 

Helaas blijft de kleur niet frisgroen maar dat herken ik wel van vorige keren dat ik onrijpe tomaten gebruikte, uiteindelijk wordt de kleur na het koken een soort amber. En de volgende keer (die gaat er zeker komen) ga ik de kooktijd iets verkorten want zoals je kunt zien is de confituur zo dik dat ze na het ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken van de potten niet meer wilde zakken 🙂 . Stevig, maar nog wel smeerbaar trouwens.

Ik zal het recept dit weekend op de website zetten, want er zijn vast flink wat mensen die nu onrijpe tomaten kunnen plukken, ik zag op ons tuincomplex de eerste tomatenplanten met aardappelziekte (Phytophthora) en dan is het helaas vaak snel voorbij met de tomatenoogst.

Kunnen wij na het opruimen in de kas nu helemaal geen rijpe tomaten meer oogsten? Jawel hoor. We hebben ruim 30 potten pastasaus, 2 vrieslades vol met bakken tomatensap voor soep, ik heb tomaten gedroogd, ik heb ze half gedroogd, en ik heb rijpe en onrijpe tomatenjam gemaakt. Ik hoef geen tomaten meer te bewaren, ik wil ze alleen nog maar plukken voor in sla en salades, bij de boterham, etc. En daarvoor hebben we bij elkaar nog een stuk of 8 planten laten staan. Waaronder deze Ozherelije Scholltoje (mondvol, geen idee wat het betekent):

Met een paar van deze rijk dragende planten kunnen we nog wel een paar weken vooruit!

43 reacties op Afscheid

Sharon 6 september 2019 om 17:59

hallo Diane en Ruud ,
ik volg het blog nu zo’n 4 jaar. kijk iedere week weer uit naar de update!
sinds twee jaar verhuis van een tussenwoning in de stad naar een tweekapper met ruime tuin in een boerendorp.
afscheid nemen is tweeledig. verdriet om wat niet meer is of komen gaat, maar ook ruimte voor nieuwe kansen. of rijen wintergroenten in dit geval!
onze tomaten willen dit jaar niet rijpen, dus ik ga je groene tomatenrecepten zeker uitproberen! fijn weekend! 😉

Ruud & Diana 7 september 2019 om 09:22

Hallo Sharon,
Ja, zo werkt het in de moestuin inderdaad, op het moment dat we de planten verwijderden is het wel even jammer, het heeft ook iets met het einde van de zomer te maken. Maar nu, 3 dagen later, ben ik volop aan het zaaien, verspenen en aan het uitplanten in de kassen. Ik ben zo benieuwd of het lukt om in de komende winter flink wat te kunnen oogsten uit de kas en heb heel veel zin in dit ´project´!
Heel veel plezier en succes in je nieuwe huis en tuin!!
Diana

Ingrid 6 september 2019 om 22:40

Diana, ik geniet elke keer van het lezen van je blog. Je hebt een geweldige manier van schrijven en ik heb weer een paar keer moeten lachen bij het lezen van dit blog. Met name om hoe je Ruud zijn reactie beschrijft 🙂
En je deelt zo ontzettend veel informatie, dat vind ik echt fantastisch. Bedankt!!!

Ruud & Diana 7 september 2019 om 09:24

Hallo Ingrid,
Nou, dankjewel, wat leuk om te horen dat je plezier beleeft aan mijn website!!
groetjes, Diana

Annelies Rooderkerk 6 september 2019 om 22:44

Beste Diana en Ruud,
Sinds kort ben ik in het bezit van de moestuin agenda en ik ben er dolgelukkig mee. Jullie blogs volgde ik al een tijdje om informatie te verzamelen over verschillende onderwerpen. Afgelopen januari overleed mijn moeder heel plotseling, en enkele weken later kreeg ik mijn kleine kas. De kas was oorspronkelijk het project van mijn moeder en mij en nu moest ik alleen verder met onze plannen. Tot op de dag van vandaag is het werken in de kas en de tuin hetgeen mij het meest troost biedt. Met mijn handen in de aarde is helend, en leert mij geduldig te zijn. Bij gebrek aan advies van mijn moeder zijn jullie blogs mijn grootste hulp. Hartelijk dank voor alle tijd en energie die jullie in de adviezen en blogs stoppen. Ik ben een echte fan.

Ruud & Diana 7 september 2019 om 09:35

Hallo Annelies,
Ik herken je verhaal, mijn vader overleed 2 jaar geleden en bij heel veel dingen die ik in de tuin doe moet ik aan hem denken, zoals hij tuinierde, zijn aversie tegen haricot verts en liefde voor spekbonen, hoe hij phytophthora in aardappelen ´het kwaad´ noemde. Ik zag eens een filmpje met een interview met Monty Don, hij vertelde dat sommige klusjes in de tuin, zoals wieden of snoeien, bijna meditatief kunnen werken, en dat herken ik.
Door de tuin, de kas en het werken erin is je moeder altijd een beetje bij je, zoals mijn vader altijd een beetje bij mij is.
Heel veel sterkte, en tegelijkertijd heel veel mooie momenten in de tuin!
Diana

Ria 7 september 2019 om 09:44

Hallo Annelies,
Heel droevig het plotselinge verlies van je moeder. Sterkte hoor.
Als ik zorgen heb of me niet helemaal happy voel, werkt het tuinieren als een wonder. Geweldig is dat toch.
Overigens is de titel van diana’s blog (afscheid) dit keer wel heel treffend voor jou.

Ria

Carine p 6 september 2019 om 23:48

Dag Diana,
Bij het plukken van groene onrijpe tomaten nà het seizoen, leg ik deze in een houten kistje met eerst een laagje krantenpapier, gevolgd door een laag tomaten met de onderkant naar boven en bovenop opnieuw krantenpaper. Dit laten liggen op kamertemperatuur en ze zullen netjes roodworden.
Groetjes Carine

Ruud & Diana 7 september 2019 om 09:42

Hallo Marthy en Carine,
Dank voor jullie tip! Ik heb wel eens tomaten onrijp geplukt en na laten rijpen maar dat deed ik dan in een papieren zak, samen met een rijpe appel of banaan, op een koele slaapkamer bij 15 graden. Op zich werkte dat ook wel, alleen niet alle tomaten werden nog rijp, misschien tweederde, de rest gooide ik dan alsnog weg.
Ik heb nu alleen nog maar kleine cherry/-cocktailtomaten staan maar ik ga het volgend jaar zeker weer eens proberen, en dan op een warmere en lichtere plaats.
groetjes,
Diana

Belia 7 september 2019 om 11:19

Vorig jaar had ik een paar soorten snijsla en spinazie in de kas gezet. Toch een paar keer van geoogst.
Volgend jaar toch maar eens chutney proberen te maken.

Ik wil binnenkort tuinbonen zaaien, direct in de grond, met Vliesdoek in de koude winter aandoen er boven.
Je schrijft speciale winterharde tuinbonen. Ik heb altijd goed resultaat met de tuinbonen van Welkoop. Deze al jaren in gebruik. Ik neem aan dat deze winterproof zijn. Als het niet lukt, zaai ik ze gewoon in februari opnieuw.

Ruud & Diana 8 september 2019 om 09:34

Hallo Belia,
Ik denk dat de tuinbonen die je zaait prima geschikt zijn. Maar ik heb bijvoorbeeld wel eens tuinbonenzaden van iemand gehad die in Zuid-Frankrijk op vakantie was geweest, het ras weet ik niet meer, maar die tuinbonen overleefde de winter helaas niet. Ik ga zelf ook weer tuinbonen voor de winter zaaien maar ik wacht nog wel een paar weken. Misschien zet ik er ook wel wat in de kas, dankjewel dat je me er op deze manier aan helpt herinneren 🙂 !
groetjes,
Diana

Saskia B 10 september 2019 om 21:19

Ze zeggen dat het tuinbonen ras aquadulce speciaal geschikt is om in het najaar te zaaien…

Marga 7 september 2019 om 11:22

Hallo Diana. Heb jij een koude kas waar je de zaailingen in plant. Ik heb ook een kas. Staan nu nog een komkommeren tomaten en paprika/peperplanten in. Maar swinters staat hij altijd leeg. Ja wat overwinteraars. Maar zou er dan ook wel wat met willien. Zou dat lukken denk je. Bvd.

Ria 7 september 2019 om 13:33

Hallo Marga,

Diana heeft een koude kas hoor. Ik ook, en ik ben van alles van plan. Er staan ook al wat zaailingen in, 2 soorten sla en rucola. Net als Diana ga ik ook nog verschillende dingen zaaien. Als we geen elfstedentochtwinter gaat dat allemaal wel lukken hoop ik.

Succes,
Ria

Ruud & Diana 8 september 2019 om 09:31

Hallo Marga,
Ik beloof deze week een blog te schrijven over alles wat ik nog in de kas ga zaaien en planten.
groetjes,
Diana

Marga 8 september 2019 om 17:10

Dank je. Ik wacht je blog af.

Desiree 7 september 2019 om 11:25

Hallo Diana,
Heerlijk om te lezen weer! Bij mij rijpen de tomaten buiten nog steeds best door, maar zo’n groene tomaten jam of relish ga ik zeker proberen. Ben druk aan het inmaken op basis van jouw recepten want die zijn geweldig goed. Super fijn!

Rietje 7 september 2019 om 11:32

Hallo Diana,
Met veel plezier lees ik altijd je blogs en gebruik ik je site als naslag werk voor vragen die bij me opkomen.
Nu wil ik even reageren op het maken van jam van groene tomaten. Een paar geleden heb ik dat ook gedaan en dat was voor mij geen succes. In eerste instantie smaakte de jam goed maar binnen korte tijd voelde mijn tong verlamd en mijn man had hetzelfde gevoel aan zijn tong.
Ik heb de inhoud van de potten jam door de wc gespoeld, met het idee dat dit een reactie is op de solanine. Hebben jullie dat gevoel niet?
Met hartelijke groet, Rietje

Ruud & Diana 8 september 2019 om 10:06

Hallo Rietje,
Groene tomaten zijn licht giftig, in het recept vermeld ik dat er ook expliciet bij want sommige mensen kunnen daar wel wat last van hebben.
Ik ben geen dokter maar het klinkt bijna alsof je geen last hebt gehad van die lichte giftigheid (want dat geeft dan symptomen als diarree, misselijkheid, etc.) maar een allergische reactie. Die allergische reactie krijg ik als ik kiwi’s eet (helaas want ik vind ze erg lekker), een tintelende tong en opzwellende keel, en dat is iets waar je heel voorzichtig mee moet zijn, want het kan erg gevaarlijk zijn.
Ik zelf heb bij het eten van jam van groene onrijpe tomaten nergens last van, maar het blijft iets waar je wel even over na moet denken voor je bijvoorbeeld een jam van groene tomaten voor het eerst eet.
groetjes,
Diana

Ria 8 september 2019 om 10:45

Diana en Rietje,

Ik ken dat tintelende gevoel op de tong ook. Ik heb het bij eten van kiwi’s, ananas en paranoten.
Ik maak ook wel eens iets met onrijpe tomaten maar daar heb ik nooit last van gehad.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 9 september 2019 om 09:00

Hallo Ria,
Vroeger had ik er geen last van, het is in de loop van de jaren gegroeid. Een jaar of 10 geleden kreeg ik ook dat tintelende gevoel bij het eten van kiwi’s. Maar de laatste keer dat ik kiwi’s at – een jaar of 5 geleden – kreeg ik het ook letterlijk benauwd omdat ik niet goed meer kon ademen. Daarna de gok nooit meer gewaagd. En nu krijg ik bij het eten van ananas hetzelfde als wat ik vroeger met kiwi’s had dus daar word ik al wat voorzichtiger mee. Ik heb nog nooit paranoten gegeten (behalve een enkele als die in een notenmix zit) maar als ik die eens eet zal ik zeker in de gaten of dan datzelfde gevoelloze/tintelende optreedt.
groetjes,
Diana

Saskia B 10 september 2019 om 21:28

Hoi Diana,
Die klachten klinken als oral allergy syndroom. Kun je opzoeken. Heeft niet te maken met wat er in groente/fruit zit of hoe het verwerkt word, maar is een meestal milde allergie…..

Ruud & Diana 11 september 2019 om 09:23

Hallo Saskia,
Dankjewel voor de informatie!
Ik heb nooit merkbaar hooikoorts gehad. Maar hoe ouder ik word des te meer kleine dingetjes worden merkbaar (ik moet bijvoorbeeld tegenwoordig niezen en snotteren als ik zaden schoon die heel veel kaf bevatten). En ik heb mijn hele leven kiwi’s gegeten, tot ze op een gegeven moment een tintelend gevoel veroorzaakten. Ook niet erg. Maar toen ik één keer een kiwi at en het eerst weer tintelde maar ik het vervolgens benauwd kreeg (alsof ik door een rietje ademde, na een half uurtje ging het vanzelf over) heb ik de kiwi maar afgezworen, gelukkig zijn er genoeg andere lekkere vruchten. Ik heb vorig jaar een kiwibes geproefd en ik had toen nergens last van. Dus direct 2 kiwibessenplanten gekocht (pas 50 centimeter hoog, ik moet nog even geduld hebben voor ik die zelf kan oogsten 🙂 ).
groetjes,
Diana

John 7 september 2019 om 16:55

Hallo Diana
Ook ik heb mijn tomaten opgeruimd. Een mooie oogst deze zomer van 6 verschillende rassen. Ik kweek mijn planten in de kas in grote emmers. Dat gaat goed, maar het water geven is erg belangrijk. Lastig als je een paar dagen weg bent. In de grond heb je hier waarschijnlijk minder last van. Ik wil daarom de tegels weghalen en de planten in de grond gaan zetten volgend jaar. Omdat ik een tomatenliefhebber ben zal een groot deel uit tomaten bestaan. Hoe zit dat met phytophthora? In de professionele tuin bouw wordt de grond gesteriliseerd. Hoe gaa jij daar in de kas mee om?

Froukje 7 september 2019 om 18:04

Dag Diana,
Wat heb je een prachtige peperplant staan op de foto’s. Welk ras is dat? Is dit een overgehouden exemplaar of heb je deze dit jaar gezaaid?

Ruud & Diana 8 september 2019 om 09:26

Hallo Froukje,
Ik denk dat je de Chenzo bedoelt. Ja, mooi hè! Ik zaaide haar dit jaar, in de laatste dagen van januari. Er staan wel 3 planten bij elkaar, zoals ik altijd doe.
Ze is hier zeker een nieuwe favoriet, vroeg, veel en lekker (de smaak/heetheid een beetje vergelijkbaar met een jalapeño).
Ik heb er een keer overzichtsfilmpje van een paar seconden van gemaakt en dat zojuist even op youtube gezet: https://www.youtube.com/watch?v=6k5NQl3TyyY
groetjes,
Diana

Martien Optendrees 7 september 2019 om 22:55

Dag Diana,
Op het eiland Flores (Indonesië) hebben ze een recept dat o.a bestaat uit groene tomaten. Erg lekker. Daarom ben ik ook zo blij met zelf gekweekte tomaten. In de winkel zijn ze niet te koop. Recept bestaat uit groene tomaat, stukjes kippendij vlees. Met ketjap Manis, tomaten pure, gember, knoflook, rode peper, sjalot, en wat kruiden. Erg lekker.

Groet,
Martien

Vicky 7 september 2019 om 23:34

Al eens gefermenteerde groene tomaten geprobeerd? Lekker bij een aperitiefje.

Margriet Stuivenberg 8 september 2019 om 02:19

Hallo Diana,
Ook ik ben zo langzamerhand met de tomaten aan het opruimen, ik ben begonnen met het drogen in het droogappaat van de Lidl , die werkt geweldig goed, erg tevreden over, moet wel halverwege de tijd de vakken verwisselen in hoogte.
Mijn vraag is alleen kan ik koude olijfolie op de halfgedroogde tomaatjes gieten of moet ik de olie verwarmen? Dit is misschien domme vraag maar ik zag het nergens beschreven en ik vind het teveel werk om te laten mislukken.
Ook ik heb wel oren naar jouw recept met groene tomaten, ga ik zeker uitproberen.
Ik zit altijd met spanning jouw nieuwe blog af te wachten.
Helaas mag ik zelf momenteel de tuin niet in vanwege een rugoperatie die ik net achter de rug heb, maar ik kan kan bijna niet wachten tot ik weer de tuin in mag.

Ruud & Diana 8 september 2019 om 09:15

Hallo Margriet,
Dankjewel voor je reactie, leuk om te horen dat je tevreden bent over de Lidl-voedseldroger! Ik moet in mijn Stöckli (en vroeger in de dure Sedona) ook altijd de platen in hoogte verwisselen, ik kijk altijd elke paar uur even, verwissel ze, en soms voeg ik wat bijna gedroogde stukjes bij elkaar. Bij de verticale drogers zoals jouw Lidl-droger en mijn Stöckli droogt de onderste verdieping altijd het snelst (door warmte en meeste lucht).

Je kunt half gedroogde tomaatjes niet onder olie bewaren hoor, ze zijn niet droog genoeg om lang te bewaren. Om onder olie te bewaren moeten de tomaten volledig gedroogd zijn. Als je ze half gedroogd wilt bewaren kun je ze invriezen, of je zult ze moeten inmaken en dat betekent dat je een recept moet hebben waarbij je een vloeistof kunt verhitten. Olie kun je niet koken, uiteindelijk is het een vetstof die je wel tot 100 graden kunt verhitten maar uiteindelijk bakt en niet kookt. De half gedroogde tomaten die je in de winkel kunt kopen zijn waarschijnlijk nog ‘geweckt’ (na het vullen en sluiten van de potten een bepaalde tijd in een heet waterbad gesteriliseerd). En daarnaast zitten er ook vast conserveringsmiddelen in. Kijk voor een recept voor half gedroogde tomaten ingemaakt in een dressing even hier:
Of vries ze in, dat heb ik dit jaar zelf voor het eerste geprobeerd, schijnt heel goed te gaan.

Heel veel sterkte en succes met het herstel na je operatie!!
groetjes,
Diana

Margriet Stuivenberg 11 september 2019 om 09:01

Hallo Diana & Ruud,
Dank je wel Diane, herstel gaat erg goed, het is alleen erg moeilijk om niet zoveel te doen, maar met deze recepten van jou, die ik gemaakt heb, kan ik tussendoor mooi even liggen. Heeft goed gewerkt, dank nogmaals,
Dank je voor het recept Half- gedroogde- tomaatjes- in -dressing , is gemaakt en ik vind het heerlijk. Ook heb ik de gelei van gelei van Groene-tomaat-met appel en limoen-munt-rum gemaakt: ik heb alleen de limoen vervangen door sinasappel,(ik bleek geen limoen in huis te hebben en mag nog niet naar winkel) dit pakte erg lekker uit. ik wilde het je toch even laten weten.
Ik wacht met smart weer op jouw volgende blog. en als ik me verveel lees ik jou oude blogs, zijn ook leuk om te herlezen, Groetjes

Ruud & Diana 12 september 2019 om 10:18

Hallo Margriet,
Goed om te horen dat je voorspoedig herstelt! En dat je de tijd dat je moet rusten kunt gebruiken voor het inmaken van groenten 🙂 !
Sinaasappel in plaats van limoen in de groene tomatengelei klinkt ook lekker! (en waarschijnlijk gelijk wat mooier van kleur, niet belangrijk maar mooi meegenomen).
Ik ga vanavond een nieuw blog schrijven/plaatsen 🙂
groetjes,
Diana

Gerard Ariessen 8 september 2019 om 11:08

Hoi Diana en Ruud ,, en niet te vergeten iedereen in jouw (blog) omgeving. Sinds kort ben ik heel blij met jullie. Ik ben een amateur tuinman, al wel jaaaaren , met wel veel liefde voor ut tuintje, maar niet altijd volop zin in het werk. Maar het klopt,, als ik dan de zaak aan kant heb, voel ik me lekkerder. Ik ontdekte jullie vanwege de recepten voor de zoetzure courgettes. Ik heb ondertussen al wel acht kilo verwerkt, en vind dat heel leuk. Ik heb een stukje grond ( 20 x 10 meter ) op een complex in Doetinchem. Eigenlijk doe ik het liefst wat met bloemen,,,kosten in de winkel wel de prijs van 10 kroppen ijsberg sla! Wat me opvalt is dat heel veel vrouwen reageren, op Martien na, en nu opeens ook een ouwe vent van 72.! Groetjes Gerard.. PS misschien is Martien ,, toch wel een dame?

Ruud & Diana 9 september 2019 om 08:53

Hallo Gerard,
Dankjewel voor je reactie!
Er zijn zeker ook mannen die de website bezoeken hoor, maar er zijn inderdaad wel meer vrouwen die reageren dan mannen. Zouden vrouwen dat wat makkelijker doen?
Ik reageer ook wel eens op de website van iemand anders waar ik bijvoorbeeld een leuk recept vindt of zo, mijn man Ruud doet dat nooit 🙂 .
Hoe dan ook, ik ben blij met iedereen die de website bezoekt, man en vrouw, oud en jong, etc. 🙂
groetjes en nog veel plezier in de tuin, met bloemen of sla of misschien wel allebei!
Diana

Danny 8 september 2019 om 23:55

Hoi Diana en Ruud;
Ik vraag me af of jullie elk jaar jaar op dit moment van het jaar de tomaten opruimen. Vele van mijn planten dragen nog volop en ontwikkelen nog vruchten. Sinds gisteren top ik de planten die grote en middelgrote vruchten geven. De kleinere soorten volgen pas met een week of drie.
Is het misschien omdat jullie de ruimte nodig hebben voor andere gewassen?
Vriendelijke groeten. Danny.

Ruud & Diana 9 september 2019 om 08:30

Hallo Danny,
Uuhhh, misschien heb je alleen de foto´s gekeken en het blog niet gelezen want het gaat juist over het feit dat we alle planten al ruim 25 jaar zo lang mogelijk in de kassen laten staan zodat we er zo lang mogelijk van kunnen oogsten maar dat ik dit jaar wil experimenteren met planten waarvan we tot laat in de herfst, en misschien wel winter, van kunnen gaan oogsten 🙂 .
groetjes,
Diana

wim slabbekoorn 9 september 2019 om 20:59

Hoe kan het beste tomatenzaad gewonnen worden ik lees 2 methode’s nl. vergisten en met zand . Welke is het “beste” of het makkelijkste.

Carola 9 september 2019 om 22:40

Hallo Wim,
Diana heeft op deze site zoveel geschreven over tomaten en het winnen van zaad ervan dat je het antwoord vast wel vinden kunt als je hier even verder rondneust. Ik doe niet aan tomaten want ik heb geen kas, maar ik weet zeker dat Diana hier al veel over geschreven heeft. Doe je best! 🙂

Ruud & Diana 10 september 2019 om 09:01

Hallo Wim,
Als je enkel wat zaden van 1 tomaat voor eigen gebruik wilt winnen kun je de zaden op een keukenpapiertje uitsmeren, laten drogen, en volgend jaar de zaden (inclusief papier) zaaien. Als je meer zaden wilt winnen kan ik je de methode met zilverzand aanraden. En als je nog meer zaden wilt oogsten is fermenteren de beste optie (hoe je dat doet vind je op deze pagina, onderaan bij Zaadteelt: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/
groetjes,
Diana

Frouwke 9 september 2019 om 21:22

Diana,

Een vraagje waar ik tot nu toe nergens het antwoord op heb kunnen vinden.

Mijn paprika’s staan in/onder een licht-groene folietunnel met gaatjes.
Ik vraag af rijpen de paprika’s door warmte (dus onder de tunnel) of moet ik de tunnel verwijderen zodat ze door het (zon)licht rijpen?
Wat is wijsheid?

Vast bedankt voor je reactie,
Frouwke

Ruud & Diana 10 september 2019 om 09:05

Hallo Frouwke,
Paprika’s rijpen af onder invloed van warmte en licht, dus voor het beste resultaat hebben ze allebei nodig. Is de tunnel heel gemakkelijk te verwijderen of te plaatsen? Want de allerbeste manier zou zijn om op zonnige dagen overdag de tunnel weg te halen zodat de zon op de vruchten kunnen schijnen, en in de avond en nacht en op bewolkte dagen de tunnel te laten staan zodat er wat meer warmte is. En de allerbeste manier om paprika’s alsnog te laten rijpen is het strippen van de planten zoals ik da in mijn blog op de website van Pokon heb beschreven, zie link in dit blog.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!