Vers – Zoet/hartige komkommer en ui

 

Dit recept vond ik in het Engelstalige boekje ‘River Cottage Handbook No 2, Preserves. In het Engels wordt dit ‘Sweet Cucumber Pickle’ genoemd. En het is dus inmaak, je bewaart deze komkommers in de koelkast en daarin blijven ze wel enkele weken goed.

INGREDIËNTEN:

 • 1 kilo komkommers
 • 3 kleine uitjes
 • 250 gram suiker
 • 1 kleine afgestreken eetlepel zout
 • 200 cc appelazijn (maar ik gebruikte liever kruidenazijn)
 • optioneel 1 eetlepel fijngehakte dille (zie ook bij opmerkingen)

 

RECEPT:

Maak de pot(ten) waar je de komkommers in wilt bewaren goed schoon en spoel ze na met heet water.

Meng in een kom de suiker, zout en azijn en roer dit regelmatig tot suiker en zout zijn opgelost in de azijn.

Was ondertussen de komkommers en verwijder kopjes en kontjes. Snijd de komkommers zo gelijkmatig mogelijk in heel dunne plakjes (ik gebruikte er een mandoline voor, kan bijvoorbeeld ook met een keukenmachine). Doe de komkommerplakjes in een kom. Pel uien en snijd die in dezelfde dunne plakjes als de komkommers en duw vervolgens de afzonderlijke ringen uit de plakjes. Meng de uienringen met de komkommerplakjes en doe dit in de pot(ten). Hak de dille fijn en meng dit met het zout/suiker/azijnmengsel en giet over de uien en komkommers in de potten.

De komkommer/uien staan nu waarschijnlijk nog niet helemaal onder het vocht. Schud of wiebel de potten af en toe wat heen en weer, je zult zien dat binnen 1 of 2 uur het zout zoveel vocht uit de groenten heeft getrokken dat de komkommers dan onder het vocht staan.

Bewaar maximaal (ongeveer) 3 weken in de koelkast.

 

Erg lekker en best bijzonder! Meer zoet dan zuur. En ook hartig zonder heel zout te zijn. Ik vond 1 eetlepel zout wel erg veel (maar uiteindelijk zit het gros van het zout later natuurlijk in het vocht dat overblijft en krijg je dat zeker niet via de komkommer en ui binnen). Ik heb in ieder geval de kleine eetlepel uit onze bestekset gebruikt en niet de grote eetlepel.

En dan nog even over de dille, die staat in het boek ook als optioneel. Ik had geen dille maar vond het wel leuk en lekker om er nog een smaakje aan toe te voegen en heb een kleine eetlepel fijngehakte dragon gebruikt, en dat was erg lekker, zo’n vleugje warme anijsgeur en -smaak. Ik kan me voorstellen dat wat munt ook heel lekker zou kunnen zijn (maar dat is wel heel sterk van smaak, ik zou dan een dessertlepel in plaats van eetlepel gebruiken. 

En tot slot nog iets: in het boekje wordt de tip gegeven dat deze verse ‘pickle’ in plaats van komkommer en ui ook heel lekker is met bleekselderij of knolselderij en rode ui. Dan moet er wel 200 cc water aan het azijnmengsel worden toegevoegd omdat selderij minder vocht verliest dan komkommer. En er volgt dan nog de tip om in plaats van gewoon zout selderijzout te gebruiken en in plaats van dille 1 theelepel karwijzaden. 

En alleen daarom is dit al een geweldig leuk boekje (helaas alleen in het Engels, nooit in het Nederlands vertaald). Want het geeft niet alleen tips voor variaties maar op die manier stimuleert het ook om zelf na te denken over het recept. En geen idee waarom maar ik moet zelf alsmaar denken aan koolrabiplakjes en mosterzaad 🙂   

4 gedachten over “Vers – Zoet/hartige komkommer en ui”

  1. Hallo Tiny,
   Ik denk dat dat zeker zou kunnen en was zelf ook van plan om dat nog even te proberen.
   Ik ga dan wel een potje met plakjes met schil doen en een potje met geschilde stukjes zonder zaadlijsten, want dat zou nog wel een verschil kunnen maken in vooral de structuur/knapperigheid.
   Mocht je het gaan proberen, dan zou ik het leuk vinden als je hier nog eens laat weten!
   groetjes,
   Diana

 1. Diana, een heel andere vraag maar ik zie niet waar ik die anders zou kunnen stellen;
  Mijn moestuin plan is deze zomer door heel weinig opkomst een rommeltje geworden.
  Nou had ik o.a. witlof en snijbiet gezaaid en nu komt er één gewas op (al een tijdje, hoor en ook eerst weer gesnoeid door m’n schapen).
  Het staat op de plek waar snijbiet zou moeten staan, maar het is minder stengelig en het heeft een penwortel. Nu heb ik al gezien dat het groen van witlof best eetbaar is, maar ik zou toch wel willen weten wat t is…….ik hoop dat je het aan de hand van mijn beschrijving zo kunt zeggen?

  1. Hallo Marina,
   Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen. Er zijn zo enorm veel planten, het kan bij wijze van spreken ook nog wel onkruid zijn of een licht giftige plant die er op de plaats van je snijbiet groeit.
   Maar als je zelf denkt dat het witlof is kun je het wellicht vergelijken met het blad op deze foto:

   Witlof/Roodlof blad

   En als dat er heel sterk op lijkt zou je een stukje van het blad kunnen proeven, het moet zo bitter zijn als witlof (en groenlof).
   Ik hoop dat de foto je helpt om te bepalen of je witlof, snijbiet of iets heel anders in je hebt staan!

   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.