Allegaartje

Ik zit in een inmaakfase. Dat ligt niet alleen aan mij maar het komt ook door alle oogst; een mens moet er tenslotte ook wat mee.

Ik heb zeker 15 tot 20 inmaakboeken en ik probeer naast de favorieten ook altijd nog wat nieuwe recepten uit. Ooit moet ik uit mijn verzameling inmaakboeken nog eens de leukste recepten halen en op de inmaakpagina toevoegen (er zitten bijvoorbeeld boekjes tussen uit de jaren 70 en 80 die ik op de kop heb getikt in de kringloopwinkel en die al lang niet meer in de winkel te koop zijn).

Het resultaat van wat nieuwe ´inmaakprobeersels´ liet ik al op facebook en instagram zien; ik heb alleen deze week al 4 verschillende soorten inmaak gemaakt;

  • gemalen chilipepers in zout (waardoor het een soort sambal oelek wordt, erg handig/bruikbaar, recept moet ik nog opschrijven )
  • een heerlijke luxe appel/peren-compote met noten (erg geslaagd, vinden wij zelf, ga ik zeker vaker maken!)
  • stoofpeertjes in rosé met sinaasappel en citroen (lekker fris, recept moet ik nog opschrijven)
  • stoofpeertjes in herfstbokbier (en dat is hier wel een nieuwe favoriet, wat een lekkere, ‘herfstige’ peertjes!)
Van links naar rechts stoofpeertjes in herfstbokbier, luxe appel/peren-compote en stoofpeertjes in rosé met citroen en sinaasappel

 

En zo vliegt de zomer voorbij. Het is nog steeds zulk lekker weer dat het niet opvalt dat de herfst al heel dichtbij is. We kunnen dankzij deze mooie nazomer lekker vaak naar de tuin, en er is daar ook nog meer dan genoeg te doen. Er groeit en bloeit nog van alles en we oogsten elke dag wel een emmer vol groenten, van bonen en worteltjes tot bieten en knolvenkel. De pompoenen zijn mee naar huis, en de laatste appels en peren. We plukken nog frambozen, maar de bramen zijn klaar en de takken die vrucht hebben gedragen mogen teruggesnoeid worden

Op de foto hieronder een verhoogde bak die ik gevuld heb als ‘mooie moestuinbak’; een allegaartje van maïs, snijbiet, andijvie, palmkool, basilicum, dille en rucola, met daartussen vrolijk bloeiende Zinnia’s (begin juli gezaaid, zelfs dat is dus mogelijk!), Tagetes, Cosmos en Ipomoea (als je op de foto klikt zie je die in groot formaat):

 

Ik heb een paar maanden geleden eens een aantal pagina’s geschreven over zo’n mooie moestuinbak, en deze bak heb ik ingericht en geplant met soorten die ik kon gebruiken voor foto’s voor die pagina’s (en tegelijkertijd wilden we er natuurlijk wel ook gewoon uit kunnen oogsten 🙂 ).

En dit is het resultaat. Ik heb vast wel eens eerder gezegd dat ik fan ben van de combinatie van de bloemkleuren oranje, geel en rood, bij voorkeur met donker en/of juist geelgroen blad. We hebben dan ook in alle opzichten veel plezier van deze bak gehad dit jaar! En nog steeds, deze foto vandaag gemaakt:

 

De oranje Zinnia’s, gele Bidens (ook in juli gezaaid!) vind ik zelf erg vrolijk bij de donker blauwgroene palmkool en de maïsplanten erachter. En links achterin zie je de dieprode bloemen van zaailingen van Salvia Royal Bumble.

Volgend jaar weer!! Weer geel, oranje en rood? Dat zou ik best willen! Maar ik heb ook een zwak voor kleuren die zogenaamd vloeken; roze met oranje bijvoorbeeld. Of contrasterende kleuren, zoals oranje met blauw en geel met paars. En ik heb zelfs ook een wat meer beschaafde tuin-kant; rood met wit en grijsgroen blad.

Ik ga er eens over verzinnen, leuke combinaties met paarse boerenkool of donkerbladige basilicum, of bonte sla, lilabloeiende bonen, etc., er is zoveel leuks te bedenken.

Oftewel; ik begin al aan 2019 te denken. Elk jaar hetzelfde liedje: als de zomer ten einde komt ben ik al aan het plannen en verzinnen voor een nieuw jaar; meer uien, minder koolrabi, genoeg bonen voor Ruud, geen zomerkool meer in een verhoogde bak (veel te droog dit jaar), juist wel veel winterkool in een bak (want die doen het nu geweldig goed). Misschien wat meer tomaten en wat minder paprika’s. En vooral veel Dahlia’s langs de rand van de tuin. Want dat is ons wel erg goed bevallen. En minder potten, dat heb ik Ruud (en eerlijk gezegd ook mezelf) beloofd.

Voor morgen staat het schoonmaken van de kruidenbak op het programma. De verhoogde bak waar sla in heeft gestaan heb ik gisteren leeg en schoon gemaakt, en daar ga ik een mengsel herfst- en wintersaladegroenten breedwerpig in zaaien (ik heb vorig jaar al eens iets over de zomervariant geschreven: de saladebak oftewel polycultuur). Ik heb voor deze herfstsaladebak de zaden al in een bakje gemengd:

 

Het zijn koudebestendige slasoorten als Frisby, Winter Density en Hivert de Tremont, gemengd met soorten als winterpostelein, raapstelen, tuinkers, rucola, mosterdblad en pluksla. In de hoop op een snelle kieming (de grond is nog lekker warm) zodat we er in de herfst, en misschien zelfs ook nog wel een deel van de winter verse blaadjes uit kunnen oogsten. Ik ga in de komende weken/maanden laten zien hoe zich dat ontwikkelt want het is voor mij ook nieuw.

Tot slot nog één foto, van mijn nieuwe liefde (nou ja, dat is overdreven, laat ik het een herontdekte liefde noemen), de Dahlia’s. Nog even genieten van een prachtige nazomerweek!

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Hallo Diana, moet je na de zomer de verhoogde bak ook helemaal leegmaken? Zou je hem ook extra voeding kunnen geven door mest op de grond die er nog inzit en extra aangevuld met nieuwe grond of is dat uit den boze?
Ben er nog niet zo in thuis maar vind t geweldig om iets te oogsten…
Grt Petra

Paula Bos

Ik ga jouw alternatieve recepten voor stoofperen zeker probeer. Meestal die ik of gewoon water voor mijn moeder of met rode wijn en port voor de rest. Mer bier lijkt mij ook kekker.

Wilma

Hoi Diana,

Nog een lekker recept voor stoofpeertjes:
Schillen in partjes, klokhuis eruit, 20 minuten koken, dan 15 minuten in de roomboter bakken met een beetje kaneel en zwarte peper, zodat de perensuikers karameliseren, (bruin korstje)
Bakje met vanille ijs en de peertjes er heet op. Heerlijk!

Karin

Ik ben heel benieuwd naar de gemalen rode pepersaus. Tot nu heb ik van de zeer overvloedige oogst rode pepers sriracha gemaakt en gemalen rode pepersaus klinkt heel aantrekkelijk en simpel om te maken.
In het gemeen stoot een ezel zich geen tweede keer aan die steen, maar deze ‘ezel’ heeft het nu al drie keer meegemaakt dat -ondanks plastic handschoenen en ingevet met olie- mijn handen in brand stonden bij het verwerken van de rode pepers tot en met blaren op mijn vingers. Wat is de manier om brandende handen te voorkomen?

Marjolein

Hoi Diana,

Op de pagina over de mooie moestuin staat aan het eind een lijstje met links. De laatste link, ‘spullen in de mooie moestuin’, is nog beveiligd met een wachtwoord…

Fijn weekend nog!

Arjen Thijs Hilt

Tip over verwerken van klein fruit, ik gooi alle fruit per soort in een plastic zak direct in de vriezer.
Dan kun je in de loop van het jaar er naar behoefte uit scheppen en er jam of siroop uit maken.
Van de dunne jam gezoet voor over de rijst en de siroop voor limonade of voor de ouders gemend met Jonge Jenever 35% als drankje op de koude winter avond.
Als drank kun je de boel weer in de lege flessen doen en zo in de kast zetten wegen het hoge alcohol gehalte blijft het jaren te bewaren en kun je het in de fles ook cadeau geven.
Zo hoef je niet alles als jam in te maken gewoon in de vriezer doen.

Agnita

hallo Diana, probeer eens zo’n klont bevroren aardbeien in het zakje een paar keer op een stenen vloer te gooien, bij mij schieten ze dan allemaal weer los en het zakje blijft wel heel.

Cees van Laren

Hallo Diana en Ruud,

Kun je in de appel-peren compote ook kweeperen gebruiken in plaats van gewone [eren?

Groet

Cees

Carine

Dag Tuinliefhebbers en Diana,
Wat ik met kweeperen doe is het volgende:
– kweeperengelei waarvan ik de helft van de pitten meekook
– de andere helft van de pitten doe ik in een pot met alcohol (ik gebruik onze eigen eau de vie, maar oplegjenever is ook prima). Na een tijdje is dit een heerlijke handcreme, ook voor diegenen die last hebben van eczema
– met derest van het fruit na het maken van gelei, kan je dit door een passé-vite draaien en opkoken met suiker en drogen voor het maken van “pâte”. Sorry het nl woord ontglipt mij.

Zoals je ziet niets gaat verloren:-)
Groetjes
Carine P

Miu

Ooooh, helemaal verliefd op de rose dahlia van de foto! Hoe heet ze? (Als ik google op ‘rose dahlia’ kom ik haar niet tegen bij de afbeeldingen…

Anneke

Hallo Diana,
Ik heb een vraagje over de winterprei.
Het blad van de prei is nogal lang, hoort dit of mag je er iets van afknippen of snijden.

Dan iets over het inmaken van de Trostomaatjes.
Ik had twee niet te grote potten met tomaatjes. Maar toen ik ze twee weken later ging controleren toen zag ik onderin de pot nogal wat witte drap, en dat zag er niet zo smakelijk uit. En aangezien ik wel voorzichtig wil zijn met het inmaken is mijn vraag dan ook: is dit goed, en heb ik er goed aangedaan dat ik het heb weggegooid.

Ik had ook twee potten met tomatenpuree en één pot die was na ook een controle beurt gaan lekken en dat klopt natuurlijk ook niet.
Deze pot heb ik open gemaakt en die smaakte nog wel goed, en daar heb ik maar soep van gemaakt.

Nog een vraag over het wecken van tuinproducten.
Dit wil ik wel eens uitproberen maar dan in een soeppan want ik heb geen speciale weckketel. Heb jij wel eens je producten geweckt?

Groetjes,
Anneke

Anneke

Hallo Diana,
Ik heb de prei al in de grond staan en ik begrijp nu dat er geen blad afgesneden moet worden.

Dan over de tomaatjes, die heb ik in het zoetzuur gedaan van je receptensite. Ook precies zo gedaan zoals het er stond. De potten schoon gemaakt in gekookt soda water en na het vullen en goed afgesloten op de kop gezet.
En wie weet waren ze misschien nog wel goed maar omdat je dan begint te twijfelen gooi ik het liever weg dan dat je er misselijk van kan worden. Ik heb de reactie van Saskia gelezen.

Groetjes,
Anneke

Saskia

Ik weck ook in een soeppan, dat gaat best. Passen 3 potten in, is ook precies wat mijn oogst nodig heeft. Bij sommige recepten staat er, dat je op 90 graden moet wecken dat lukt dan niet. Goed koken =100 graden. Theedoekje onderin de pan.
Ook word voor sommige zaken 120 graden geadviseerd, maar ja dat kan ook niet in een gewone weckketel.

Anneke

Hallo Saskia,
Nog bedankt voor je reactie over het wecken in een soeppan. Zal het eens uitproberen want het lijkt mij als je er iets over leest, dat het best leuk is om te doen.

Groetjes,
Anneke

Carine

Dag Saskia en andere inmaakliefhebbers,

Gezien wij ook een grote oogst hebben van fruit, groenten en ik maak ook mijn eigen vleesproducten, steriliseer ik al jaren. Steriliseren (wecken =merknaam) is niet altijd op 100 graden. Het hangt af van de inhoud. Alle fruit (kersen, peren, pruimen, kweeperen, perzik, vijgen) en alle compotte van verschillende fruitsoorten steriliseer ik 30 minuten op 90 graden. Stukken tomaat en dikke tomatencoulis voor de pizza steriliseer ik op 100 graden, andere groenten ook, maar ik verkies hiervoor diepvries.
Als je kijkt op weckonline.eu kan je de inmaaktijden bekijken van een aantal producten.
Groetjes carine p

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties