Inspiratie

Ik liet vorige week op Instagram een foto zien van Villa Augustus, waar ik samen met mijn zus van een heerlijke Afternoon Tea genoot. Voor wie het nog niet weet; ik heb inderdaad nog niet zo lang een instagramaccount. Of heet het een instagrampagina? Hoe noem je dat eigenlijk? Nou ja, ik ben in ieder geval tegenwoordig heel modern, ik heb facebook en instagram. Ik moet er nog wel mee oefenen en soms weet ik ook nog niet heel goed wat ik er nou precies mee kan doen en wat leuk is om er op te zetten. Alle tips zijn wat dat betreft welkom! Voor wie ze nog niet kent in ieder geval nog even de linkjes: Facebook en Instagram van Diana.

Maar even terug naar het begin; ik was dus in Villa Augustus, een erg leuk restaurant (en hotel) met grote moestuin in Dordrecht. We hebben er heerlijk gewandeld tussen de pompoenen, kolen, kruiden, perenbomen en plukbloemen. Even 2 foto’s ter illustratie:

 

Het was heerlijk om in de nog volle tuin te lopen, er groeide en bloeide nog van alles, en er waren nog heel veel jonge, late groenteplanten uitgeplant. We hebben er veel inspiratie opgedaan. Ik moet bijvoorbeeld morgen nodig gaan zaaien; veldsla, wintersla, winterpostelein, weeuwenteelt bloemkool en -spitskool, winterandijvie voor in de kas. Wat mosterdblad, en de rucola niet vergeten. En ik zag leuke stapelmuurtjes met kruiden, daar kan ik ook wel wat mee. En ik zag dit:

 

Een rij met courgetteplanten. Elke courgetteplant heeft een stok bij zich waar de plant aan wordt opgebonden. Dat heeft als resultaat dat de planten dus ietwat omhoog groeien en de bladeren daardoor niet op de grond liggen (= minder snel meeldauw in een regenachtige periode?). Daarnaast blijven de courgettes zelf lekker schoon en ze zijn op bijna stahoogte te plukken. En tot slot nemen de planten zo ook wat minder plaats in, en dat is altijd prettig in een moestuin. Oftewel; dat gaan wij ook doen!

Na de thee met lekkers kwamen we erachter dat achter het restaurant ook nog een winkeltje is; er wordt groenten/kruiden/fruit verkocht uit de moestuin. En ook nog wat leuke spulletjes, en lekkere hapjes. En boeken. Och, en ik heb toch zo’n zwak voor boeken.

En dus zocht ik als herinnering aan deze leuke dag (voor zover ik een smoes nodig heb) een boek uit. Het werd het boek ‘Meer smaak uit eigen tuin’ van James Wong. Een leuk boek! Want vrolijke foto’s en een duidelijke boodschap; uiteindelijk is bij alles wat je teelt de smaak het belangrijkst. En daar ben ik het helemaal mee eens. Maar tegelijkertijd ben ik ook best kritisch en eigenwijs (Ruud kucht).

Ik heb het boek nog lang niet uit, maar ik ben er wel al in begonnen. En terwijl Ruud de krant leest moet hij aanhoren wat er naar mijn mening niet klopt aan sommige uitspraken in het boek. Zoals het kopje ‘Weg met de kas’. Met de bewering dat er in een kas tot wel 40% minder licht is en daarmee 40% minder smaak. Ik heb geen verstand van die 40% maar het lijkt mij overdreven (tenzij de kas  echt heel vies is, of voor een deel niet van glas, of overwoekerd door een metershoge druif). En als de zon schijnt werkt die toch bijna als een vergrootglas in de kas, dat lijkt me licht genoeg? En dan heb ik het nog niet over het nut van een kas in een regenachtige zomer. En in de winter. En trouwens; niemand maakt mij wijs dat mijn kastomaten minder lekker zijn!

“Maak je niet zo druk”, zegt Ruud achter zijn krant vandaan. Een uurtje later begin ik een nieuw betoog: “Nou zeg, hij schrijft dat aardappelen, uien, doperwtjes, pastinaken en radijsjes niet in het boek worden beschreven omdat ze voor hem niet de moeite van het telen waard zijn in zijn kleine tuin. Omdat de opbrengst te klein is, of omdat de smaak niet veel verschilt van dezelfde groente uit de winkel. Maar zelf geteelde aardappelen zijn toch heerlijk, en ze geven best een goede opbrengst. En ik proef toch een groot verschil tussen een radijsje uit de winkel en een dubbel-pittig exemplaar uit eigen tuin. Dan heb ik het nog niet over de smaak van een vers geoogst doperwtje uit eigen tuin dat je ter plekke rauw opeet. En hij vindt het wel de moeite waard om zelf kaki’s en truffels te proberen, dat is wel vreemd”.

Ruud zegt alleen: “Dan had je het boek niet moeten kopen”. Ik antwoord nog: “Ik vind het een heel leuk boek, ik ben het alleen niet altijd met de schrijver eens”. Ruud zegt: “Vertel mij wat nieuws”, en er achteraan komt nog: “Als je het zoveel beter weet, schrijf dan zelf een boek”.

Ik kan tegen zoveel logica (en zo kort en bondig geformuleerd ook) niet op. Ik geef het op en lees in stilte verder. En zoals ik al zei; het is een heel leuk boek, met ook heel veel leuke wetenswaardigheden, handige tips, mooie foto’s, etc.. Een aantal van die tips ga ik zeker volgend jaar eens testen. Zoals de jasmijnspray, misschien ook de aspirinespray. En ik ga zeker de frambozenazijn uit het boek maken. Oh, en ook heel leuk is de peer in een fles. En er worden goede rassen aanbevolen. En ik ben gelijk ook heel benieuwd naar zijn boek “Grow your own drugs”, met allerlei tips voor middeltjes uit eigen tuin, tegen slapeloosheid, insectenbeten, koude voeten, etc.. Er schijnt ook een tv-programma op te zijn gebaseerd en wellicht wordt dat binnenkort op een Nederlandse zender uitgezonden. Dat zou ik leuk vinden!

“Misschien weet hij ook een tuinmiddeltje tegen prikkelbaarheid tijdens de overgang”, zegt Ruud en schiet in de lach.

 

Tot slot nog even:

Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven, over hoe makkelijk en leuk het is om zelf zaden te oogsten van eenjarigen, met foto’s van wat voorbeelden: Zaden oogsten van eenjarigen

En dan nog even deze foto:

 

Deze stoofperen (Gieser Wildeman) hebben we gisteren geoogst. En we hebben nog 15 potten stoofpeertjes in rode wijnsiroop op zolder staan. Wat te doen met al deze peren? Ruud heeft direct na de foto al 3 emmers weggegeven aan 3 tuinburen. Zo, daar was hij mooi vanaf. De andere 3 emmers staan in de gang, zondag wordt peren-kookdag. En wat ik ga maken? Ik heb rosé gekocht, en witte wijn, gember, rietsuiker, honing, vanillestokjes, minneola’s, anijs en bruin bier. Allemaal ingrediënten die (denk ik) smaaktechnisch gezien wel bij peren passen. En ik ga 3 verschillende inmaakrecepten uitproberen. Ik laat later weten welke lekker genoeg zijn voor in de lijst met inmaakrecepten.

 

61 reacties op Inspiratie

Marie-Louise 7 september 2018 om 17:51

Dank je voor de courgette-tip. Ik ga het volgend jaar ook proberen om ze langs een stok te geleiden. Ze nemen inderdaad altijd veel ruimte in en ze hadden dit jaar behoorlijk last van meeldauw.

Thony 8 september 2018 om 08:59

“Schrijf dan zelf een boek”. Ik zeg: doen!

Ruud & Diana 9 september 2018 om 08:06

Hallo Thony,
Wellicht komt er nog eens een boek 🙂 .
Maar eerst komt er deze winter een enorme berg werk aan om de website te hervormen, ik moet alle pagina’s na gaan kijken, nieuwe foto’s plaatsen, indelingen veranderen en leren werken met een nieuwe update van WordPress.
groetjes,
Diana

Van Wijhe 8 september 2018 om 19:08

Gele courgettes woekeren niet door de hele tuin . Plant groeit ook iets naar boven.

Ruud & Diana 9 september 2018 om 08:30

Hallo,
Maar er bestaan dan wel weer heel veel rassen gele courgettes hoor. Als het goed is klimt alleen een klimcourgette echt (en natuurlijk pompoenen), bijna alle andere rassen van courgette blijven rond of worden iets langwerpig.
Ik heb dit jaar de gele Zephyr en die is toch al zover uitgedijd dat het eind van de plant plus de courgettes op het pad tussen courgettes en pastinaken liggen.
groetjes,
Diana

Ramona 8 september 2018 om 21:42

Dit jaar voor het eerst een courgetteplant opgebonden en ik vond het een succes! Dus zeker eem aanrader

Anoniem 9 september 2018 om 12:19

Hallo allemaal,
Diana zo grappig, vorig jaar heb ik dit van de ‘stokcourgettes’ dus ook bij Villa Augustus gezien en het dit jaar zelf geprobeerd. Helemaal fantastisch. Schoon, overzichtelijk, georganiseerd en (niet onbelangrijk) goede en lekkere oogst in Groningen! Probeer zeker ook de bolcourgette, daar gaat deze truc ook erg goed mee!
Groetjes Petra

Ruud & Diana 9 september 2018 om 17:15

Hallo Petra,
Leuk om te horen!
We hebben zaterdag nog snel even 3 stokken bij de courgetteplanten gezet die we begin juli zaaiden, dus met wat geluk en een mooie zomer kunnen we het zelf nog gaan ervaren.
groetjes,
Diana

Wendy 8 september 2018 om 07:57

Ik ben nu wel heel benieuwd waar asperine en jasmijn spray dan voor gebruikt wordt…

Ruud & Diana 8 september 2018 om 09:36

Hallo Wendy,
Even uit het boek overgenomen:

Aspirinespray: aspirine bevat salicylzuur en dat is een plantaardig hormoon dat het immuunsysteem van de plant activeert = meer weerstand (kunnen bijvoorbeeld beter tegen kou, droogte, regen). Daarnaast heeft het ook een versterkende invloed op de smaak, tomaten worden zoeter, frambozen krijgen meer aroma, knoflook wordt sterker, etc. Recept: een kwart tot een halve asprinebruistablet oplossen in 1 liter water. In een plantenspuit doen en over de gehele plant vernevelen. Gebruik: 1 keer per jaar bij een jong volwassen plant tot 1 keer per maand.

Jasmijnspray: jasmijnbloemen produceren methylasmonaat en dat is een signaalstof die planten uitscheiden wanneer ze worden geteisterd door plagen. Het spoort planten aan hun verdedigingsmechanisme te activeren. Het verhoogt het suikergehalte en anthocyaninegehalte in fruit, het lokt lieveheersbeestjes naar je tuin. Recept: jasmijnwater al dan niet iets verdunnen en ook weer in een plantenspuit doen. Dit spuit je één keer over de planten, kort voor de oogst. Gebruik wel jasmijn bloesemwater dat geschikt is voor consumptie, het is ook te koop als verzorgingsproduct maar dan bevat het naast bloesemwater ook nog stoffen die je liever niet op je fruit wilt.

Dit komt zo uit het boek, dus of het werkt weet ik ook niet. Ik ga het volgen jaar gewoon eens proberen.
groetjes,
Diana

Thérèse Zwaard 8 september 2018 om 08:55

En Diana, ga je ook de algenspray gebruiken uit het boek van James Wong? Wij zijn er al mee begonnen, even aankijken hoe het werkt. Het boek Grow your own drugs is ook prima, zeker de anti-koortslipcreme eruit is een topper! Groet, Thérèse

Ruud & Diana 8 september 2018 om 09:39

Hallo Thérèse,
Ik weet het nog niet, ik zie meer leuke middeltjes, zoals de megamelasse, etc.. Maar ik ga eerst het boek maar eens uit lezen en dan bedenken wat ik eens wil proberen.
Het ligt er ook een beetje aan wat het kost, war het verkrijgbaar is en wat ik er van verwacht. Maar ik ga zeker wat dingetjes uitproberen. Dank voor de tip voor het boek!
Diana

Thérèse Zwaard 14 september 2018 om 11:38

Je kan het boek ook lenen in de bibliotheek!
Groet, Thérèse

Yvonne 9 september 2018 om 20:00

Dag Thérèse,
Wil je het ‘recept’ voor de anti-koortslipcreme met mij delen? Ik heb er heel veel last van en ben altijd op zoek naar een afdoend middel, of iets dat de pijn verminderd. Alvast heel veel dank! Groet, Yvonne

Th 14 september 2018 om 11:39

Ik had je bericht niet gelezen, maar doorgestuurd gekregen van Diana. Ik heb het je vanochtend gemaild. Succes ermee. Groet, Thérèse

Inger de Jong 8 september 2018 om 08:56

Is er bij jullie in de buurt geen Voedselbank of zoiets!?
Bij ons volkstuincomplex stan kratten die dagelijks door een stichting worden opgehaald en verdeeld onder mensen die daar zelf geen geld voor hebben (moeten ze dan wel zelf ophalen bij het uitdeelpunt). Heel veel overtollige opbrengst komt zo heel goed terecht!

Cathy 8 september 2018 om 10:19

Ik maak de peertjes altijd in met wat rode wijn en rode bessenlikeur van Bols, suiker en kaneel. Echt overheerlijk.

Daniela van den Heuvel 8 september 2018 om 10:28

Dag Diana, wat een leuk stukje weer.
Ik kan me jouw reactie op het licht in de kas helemaal voorstellen! De schrijver woont waarschijnlijk op een plek met 365 dagen zon per jaar. Ik heb een klein tuintje op het oosten waar ik weinig mee kan maar ik huur ook een stukje van 12 vierkante meten in een hele grote kas (ONZE in Almere) en daar heb ik mijn tomaten, paprika’s, courgettes en ik ben daar superblij mee. Misschiensmaken ze wel 40% minder lekker dan buiten de kas maar toch 40% lekkerder dan uit de supermarkt en het plezier dat ik eraan beleef is ook wat waard.
Oh en nog iets… een schrijver met gepubliceerd boek weet het niet altijd beter hoor hahaha.

Wat betreft Instagram, dat wordt door veel mensen op verschillende manieren gebruikt. Het was ooit bedoeld om even snel een foto te delen als je op een leuke plek was maar nu vooral om mooie foto’s te delen. Ik denk dat jouw foto’s een welkome aanvulling zijn.

Ruud & Diana 8 september 2018 om 10:43

Hallo Daniela,
Dank voor je tip m.b.t. instagram; ik had bedacht dat het misschien leuk zou kunnen zijn om elke keer als we in de volkstuin zijn een foto te maken en plaatsen van wat die dag onze belangrijkste ‘taak’ was, misschien helpt dat mensen nog die zich afvragen wat je nu kunt zaaien, planten, snoeien, opruimen, oogsten of wat dan ook. Maar ook af en toe een mooie foto natuurlijk 🙂
En je hebt helemaal gelijk, een boek is net als internet; je kunt er heel goede informatie vinden maar af en toe ook je vraagtekens bij sommige info zetten. Volgens mij is James Wong woont in Engeland (nota bene, toch ook niet het lichtste, zonnigste en droogste land ter wereld 🙂 ).
groetjes,
Diana

Daniela van den Heuvel 8 september 2018 om 17:43

Dat zou erg leuk zijn, om regelmatig jouw taken en tips te zien op Instagram. Ik ben al volgend

wil fransen 8 september 2018 om 10:32

Maak je ook perenjam met gember…..? Mmmmmmmmmm

Ruud & Diana 8 september 2018 om 10:36

Hallo Wil,
Ja, ook erg lekker! Maar die sla ik dit jaar over, om de simpele reden dat ik nog/al heel veel potten jam heb.
Het is elk jaar een beetje inschatten hoeveel jam, hoeveel pastasaus, hoeveel stoofpeertjes, etc. we nodig hebben voor 52 weken, en we hebben al zoveel jam dat dat ons niet gaat lukken 🙂
groetjes,
Diana

Wendy Frehe 8 september 2018 om 11:03

Wat leuk om te zien dat mijn naamgenoot Wendy, dezelfde vraag had als die direct bij mij op kwam toen ik je stukje las.
Maar waarom zou je medicijnen gaan gebruiken in je eigen tuin? Dat voelt voor mij heel onlogisch….er zijn zoveel natuurlijke middelen om je planten te versterken, zoals brandnetel en smeerwortel gier.
Mbt de peertjes, heerlijk met kaneel en port!

En ’t boek… Zo herkenbaar!!

Succes met inmaken en groet
Wendy Frehé

Ruud & Diana 9 september 2018 om 08:04

Hallo Wendy,
Goeie vraag! Ik weet het ook niet. Er wordt in het boek heel vaak de term ‘wetenschappelijk bewezen’ genoemd, en worden dan bij zo’n huismiddeltje percentages genoemd zoals “in wetenschappelijke studies bleek dat een tomaat 32% zoeter werd of een bes 21% meer anthocyanine bevatte, etc.. En dan krijg ik altijd de neiging om het zelf uit te proberen (door bijvoorbeeld 4 planten van hetzelfde ras te zetten en er dan 2 met zo’n middeltje te behandelen en 2 niet).
Ik denk ook dat er heel veel meer natuurlijke middeltjes zijn, zoals hij in het boek Grow your own drugs beschrijft, ik weet niet of hij in dat boek ook dat soort natuurlijk middelen beschrijft voor betere smaak, gezondheid van planten, opbrengst, etc. (ik heb dat boek nog niet gelezen), wellicht dat iemand anders daar nog antwoord op heeft.
groetjes,
Diana

Thérèse Zwaard 14 september 2018 om 11:47

Het boek Grow your own drugs gaat alleen over wat je met al je huis- tuin- en keukenkruiden kan doen om je eigen gezondheid te verbeteren en in de tweede helft van het boek staan beschrijvingen van zijn Top 100 planten en wanneer je ze wel en niet kan gebruiken (bijv. in geval van zwangerschap). Ook altijd opletten als je bloedverdunners of andere medicijnen gebruikt.
Groet, Thérèse

Jessy 8 september 2018 om 11:46

Hallo Diana, wat kun je toch heerlijk vermakelijk schrijven. Situaties, zo herkenbaar en hilarisch. Ook al zou ik geen moestuin hebben, dan nog zou ik je verhaaltjes ‘met smaak’ lezen. Ga maar gewoon lekker door en ja, dat boek….. Misschien toch een keer een overweging waard?
als je al je verhaaltjes bij elkaar optelt, heb je zowat al een uitgave.

Jessy 8 september 2018 om 11:58

Overigens, wat een prachtige foto’s van Dordrecht. Typisch Hollands wolkendek met mooie plaatjes eronder. Genoten!

K.M.Marian Hartog 8 september 2018 om 12:02

Leuk joh!
Ik las tussen de regels door dat je nog veldsla en rucola gaat zaaien, kijk dat was ik dus vergeten en dat ga ik maandag natuurlijk onmiddelijk ook doen!
Thanks.
MARIAN.

Marina Timmermans 8 september 2018 om 12:25

Hallo Diana,

Ik volg je reeds een tijdje en lees en leer zeer graag uit jouw ervaring. Ik heb slechts plaats voor 6 m2 moestuinbakken en een zeer kleine kas (voor de tomaten). Niet om het ganse jaar mee rond te komen maar voor het plezier om alles te zien groeien. Eén courgette of één tomaat oogsten uit eigen tuin geeft zóveel plezier…
Ik heb een zeer lekker recept voor je stoofpeertjes. (Gieser Wildeman wordt in onze streek in België “Jefkes peertjes” genoemd, vraag me niet waarom). Hier het zeer eenvoudige recept : 3kg geschilde hele peertjes – steeltje aanlaten indien mogelijk, maar klokhuis verwijderen (gaat zeer goed met een apparaatje om aardappelbolletjes te maken). 1 fles (75 cl) witte wijnazijn – 1 kg klontjes suiker en 1 grote kaneelstok. Alles rustig mét deksel 1 uur laten sudderen en daarna nog 45 minuten zónder deksel. De hete peertjes in gesteriliseerde bokalen, enz… Smakelijk !

Marja 8 september 2018 om 12:29

Beste Diana,
Villa Augustus staat ook op mijn verlanglijstje. Ben je soms jarig geweest deze week? Ik kan er naast zitten, maar het zal mij niets verbazen. Ik volg je nu al een paar jaar en zie” Maagdelijke “kenmerken zoals interesses en maagedelijke precisie en perfectionisme. (De lat hoog leggen voor jezelf). Ik kan het mis hebben,maar het zal mij niets verbazen. Ik ben zelf ook een maagd en ben as maandag jarig. Ik herken veel in jou. Als het zo is van harte gefeliciteerd. en maar goed dat je Ruud naast je hebt, die trap zo nu en dan op de rem.

Ruud & Diana 9 september 2018 om 08:10

Hallo Marja,
Nee, ik ben nu nog niet jarig.
Ik ben op 21 november jarig en daarmee ben ik meestal een schorpioen en soms een boogschutter (blijkbaar valt 21 november net op de scheiding tussen deze 2 tekens).
Ik wens je voor maandag alvast een heel fijne verjaardag!!
Diana

Johan 8 september 2018 om 14:54

Hallo Diana en Ruud
Wanneer komt jullie “Diana’s Moestuinboek” ook alweer uit?
Je kan het ook in eigen beheer uitgeven weet je dat?

Ruud & Diana 9 september 2018 om 08:15

Hallo Johan,
Eerst deze winter de website reorganiseren en daarbij moet ik elke pagina nakijken en aanpassen, en dat wordt zo’n enorm karwei dat ik voor niet veel anders tijd ga hebben.
Maar ik vind het wel hartverwarmend dat zoveel mensen een boek van mij leuk zouden vinden!!
Ik ga het zeker onthouden!
Diana

Carine 8 september 2018 om 15:16

Dag Diana,
Leuk tekstje. Ook het boekje Grow your own drugs is aangenaam lezen, heb het eens gekregen van de kinderen. Heb het gisteravond even terug opgesnort want het was al jaren geleden en tja soms vergeet je dit wel.
Bij het lezen van jouw boek mag je best kritisch zijn, maar alles is zo verschillend van plaats, omgeving etc. Ik heb zelf ervaren toen ik coeur de boeuf in serre =kas kweekte, dat ik dit niet biezonder vond. Jij schreef over de tomaat green giant vorig jaar “maar zo giant was ze niet”. Ik heb nu al jaren coeur de boeuf buiten zoveel lekkerder, green giant van zo ongeveer een kilo. T’is allemaal zo afhankelijk van de zon, etc etc. Maar om in engeland buiten veel te kweken, lijkt me niet erg logisch. Maar in Maleisie waar hij afkomstig is (dacht ik), is weeral een ander verhaal.
Tussen haakjes, onze tomaten waren geen echt succes hier omwille van het slechte voorjaar, heb een gedeelte dieven laten staan en daardoor heb ik nu nog een prima oogst. T’is daardoor hier nog volop bezig, afhankelijk van de weergoden. Mijn voorkeur van jouw zadenvan vorig jaar is blush, ligouria, Amish paste, speckled roman, Alice dream, chocolate stripes, die shikedinges naam die ik niet kan onthouden, aunt gimmy purple (al vind ik de groene versie lekkerder). Nog nooit een tomaat gegeten die zoeter is dan blush.
Ook de aubergine Thai long green vind ik super van smaak!

Nog een hint voor jouw peren. Ik maak shutney op basis van tomaten en peren. Ik weet niet of dit met stoofpeertjes gaat….. moest je het recept willen, geef maar een seintje.
Stoofpeertjes zijn ook ideaal om te steriliseren.
Veel tuinplezier en groetjes
Carine

Emmie 8 september 2018 om 15:49

De watertoren is ook een heel leuk hotel met romantische kamers met veel brocante maar goede bedden.
De tuinbaas is daar een vrouw.
Tenminste, twee jaar geleden, wij waren toen zo jaloers op de prachtige doperwtenplanten vol dikke peulen dat we haar de naam gevraagd hebben(senator).

Ruud & Diana 9 september 2018 om 08:24

Hallo Carine,
Ik ben het helemaal met je eens dat er veel verschillen zijn in plaats, maar ook andere omstandigheden als grondsoort, voeding, vocht, temperatuur, rassenkeuze.
Ik ervaar zelf vaak dat buitentomaten van hetzelfde ras een wat stugger velletje hebben dan de kastomaten. En de Green Giant was hier in eerdere jaren ook veel groter, alleen 2 jaar geleden niet (ongetwijfeld door de al genoemde andere omstandigheden).
Ik heb even snel gecheckt maar James Wong is gewoon in Engeland geboren en getogen hoor 🙂 .
Ik ga zelf geen chutney maken van peren, maar wellicht is iemand anders hier nog heel blij met het recept, van goede recepten zijn er nooit genoeg!
groetjes,
Diana

Carine 9 september 2018 om 13:44

Dag Diana,
Ik ben snel even gaan checken of mijn geheugen nog ok is 🙂 in zijn boekje grow your own drugs refereert hij naar Maleisie waar hij toen als kind op de keukenvloer zat terwijl zijn grootmoeder kruiden vermaalt. Zo zie je maar hé wat ze iedereen maar wijs kunnen maken. Maar t’is wel een leuk boekje hoor.

Hieronder is blijkbaar nog een carine uit frankrijk, best grappig.

Ik heb deze morgend jouw tomatenrecept in de oven uitgeprobeerd met kerstomaatjes die hier in het wild groeien. Na het doordraaien in een passé-vite zaten de kleine pitjes toch mee in de coulis, heb dit nadien nog door een zeef geduwd (ging heel goed) en het resultaat is heel geslaagd, iets zuurder dan andere tomaten. Maar, uiteindelijk een goed idee, want gewoonlijk negeer ik nogal snel deze tomaatjes die hier overal groeien.
Vele tuingroeten
Carine P

Ruud & Diana 9 september 2018 om 17:22

Hallo Carine,
Misschien was ik in de war, dacht ik, maar ik heb het nu gelijk goed opgezocht; hij is in Engeland geboren, kind van Engelse moeder en Maleisische vader. Heeft vervolgens in Maleisië gewoond, en in Ecuador, en is vervolgens naar Engeland teruggekeerd om te gaan studeren. Hij heeft dus zeker niet gejokt, we hebben allebei een beetje gelijk 🙂 . En hij heeft dus veel ervaring in verschillende klimaten. Heeft na zijn studie o.a. ervaring opgedaan in Kew Gardens. En volgens mij heb ik hem ook wel eens in een aflevering van Gardener’s World gezien. Ik ga deze week eens kijken of ik wat leuke youtube-filmpjes kan vinden.
Ik heb een passe-vite met 3 zeven (1 mm, 3 mm en 5 mm) en ik gebruik eigenlijk altijd de fijnste (want Ruud houdt niet van velletjes en zaadjes).

Ik dacht inderdaad ook even dat je 2 reacties had geplaatst, tot ik zag dat er nog een Carine uit Frankrijk is. Leuk!!

groetjes,
Diana

Carine 8 september 2018 om 18:53

Hoi Diana,
Hartelijk dank voor je enorm uitgebreide site, de vele tips en de fantastische zaden die ik van je gekocht hebt. Mijn eerste jaar moestuin in Frankrijk is mede daardoor een groot succes geworden en nog steeds oogsten we dagelijks. Van een oud Frans vrouwtje heb ik een recept gekregen tegen insectenbetenjeuk. Het werkt fantastisch. Elk jaar maak ik een grote pot en verdeel het over kleine potjes die ik uitdeel. Al honderden mensen gelukkig gemaakt en het is heel simpel: vul in juni een glazen pot met de bloempjes van St. Janskruid en overgiet met olijfolie (mag goedkoop spul zijn) tot bloemetjes onder staan. Laat 6 weken (mag ook langer) in de zon massereren en filter. Bij insectenbeet (mug, wesp, spin …) klein beetje van de vloeistof op een tissue en stevig over de beet wrijven. Weg jeuk. Nu nog een recept vinden om niet gestoken te worden.

Ruud & Diana 9 september 2018 om 08:25

Hallo Carine,
Dankjewel voor je recept!!
Diana

Mime 9 september 2018 om 10:47

Diana,

Heb de boeken van James Wong al jaren en ook ik ben het niet altijd met hem eens maar vind het toch heel erg inspiratievol, net als jouw blogs overigens 😉 Ik vind het eigenlijk best wel “natuurlijk” als je gebruikt maakt van een beetje zout om de tomaten te zoeten of smeerwortelgier voor kalium bij de tomaten of een rode ondergrond onder de aardbeien zodat ze zoeter worden. James Wong verkent in ieder geval nieuwe manieren zonder chemische middelen te gebruiken. Heb erg leuke recepten uit zijn boeken “Grow your own drugs” en “Een jaar met James Wong”, das het vervolg erop. Deze boeken gaan voornamelijk over medicijnen voor jezelf, die je uit eigen tuin kunt maken. Zo maak ik elk jaar ijsklontjes van Aloë Vera en goudsbloem om mijn huid mee te verkoelen en insmeren als ik ben verbrand van werken in de tuin. Van al zijn boeken zijn televisieseries gemaakt die je op You tube kunt bekijken. Dan hoef je niet te wachten tot ze in Nederland op tv komen.
groetjes en veel kijkplezier! Mime

Ruud & Diana 9 september 2018 om 17:10

Hallo Mime,

Hij is zeker inventief!! En zoals gezegd, ik vind zijn boek ook heel leuk hoor, ik heb het tussen tientallen andere tuin- en kookboeken gekozen, dat zegt al genoeg.
En hij gebruikt ook natuurlijke middelen. Maar ook bijvoorbeeld de al genoemde bruisaspirines, dat zijn dingen die ik zelf al graag zo min mogelijk gebruik.
Ik ga zeker de programma’s op youtube opzoeken (nu nog even niet, nu even zitten na een hele dag appels en peren schillen, snijden, koken en inmaken 🙂 ).
Ik vond nog een aantal reviews aan de hand van het rode folie dat via een link op zijn website besteld kan worden: https://www.amazon.com/product-reviews/B000CSGF5Y/ref=cm_cr_arp_d_paging_btm_next_2?ie=UTF8&reviewerType=all_reviews&pageNumber=2
Wat hij schrijft over zwart folie ben ik juist weer helemaal met hem eens.

Dankjewel voor de tips!!
Diana

Anoniem 9 september 2018 om 11:28

trouwens naast de “james nieuwe eetbare tuin”over allerlei nieuwe groenten (voor jou is niet alles nieuw) met recepten is ook een leuk boek. Bamboescheuten, Yacon en het verse blad van de kardemon om mee te kruiden, ik deed toch leuke nieuwe ideeën op. gr. Mime

Anoniem 10 september 2018 om 14:40

Hoe bind je dan de courgette op aan zo’n paal? Is nogal een flinke stam zou ik zeggen, gaat het niet insnoeren als je dat met gewoon tuintouw doet?
Mijn na jouw advies op 1 juli gezaaid courgette doet het nu geweldig, terwijl de “gewone” overgroeid worden door de pompoen en schimmelen, goeie tip!
Overigens heb ik jouw moestuin-kasaundi uitgeprobeerd, wel met iets minder pepers, en overigens met een stel Tomatillos er bij, gewoon in vieren, inderdaad veel werk, maar oi oi oi wat lekker!

Ruud & Diana 10 september 2018 om 22:01

Hallo Saskia,
In Villa Augustus gebruikten ze tuintouw, als ik het goed zag. Ik heb het zaterdag opgebonden met van dat lichtgroene dikke binddraad van de Action. Hoe dat gaat hoop ik ergens in de komende weken te kunnen zien (en dan zal ik ook een foto maken). Ik denk eigenlijk dat de hoofdstam vooral langer wordt maar niet heel veel dikker (wel wat maar niet genoeg om in te snijden, mits je natuurlijk niet gelijk al te strak aanbindt). En met het groene dikke binddraad kan ik bij insnoeren het draad makkelijk even losmaken en opnieuw binden.
Leuk dat je de kasaundi hebt gemaakt en dat je die net zo lekker vindt als wij!
Diana

saskia 10 september 2018 om 14:41

O ja deze courgette – kasaundi reactie is van Saskia

Marianne 11 september 2018 om 12:48

Hoi Diana,
Twee jaar terug verhuisden wij in oktober en konden gelijk met veel plezier aan de inmaak van de (stoof)peren beginnen.
We hadden emmers met kleine peertjes en gaven een deel weg omdat het anders te veel werk gaf zo pal na de verhuizing.
Sindsdien heb ik me wat verdiept in snoeien en heb ik de boom gesnoeid met in mijn achterhoofd dat ik graag wat grotere peren zou willen, als het lukken wou.
En het IS gelukt, gister de eerste en grootste peren geplukt en het gemiddelde gewicht ligt ongeveer op twee keer dat van twee jaar terug. M’n grootste peer is 188 gram.
Dat scheelt me een hoop werk en de boom raakt minder mineralen kwijt aan pitten en schillen waardoor hij -hopelijk- minder aan beurtjaren doet.
Bedankt voor je leuke stukjes elke week en ook voor de recepten. Ik heb nog een emmer tomaten die me aan staat te kijken, eens kijken of ik daar een 2.0 pastasaus van kan maken!!

Ruud & Diana 12 september 2018 om 08:52

Hallo Marianne,
Er zijn een aantal factoren die meespelen bij de grootte van een peer (of appel, braam, pruim, etc.):
– het ras (onze Gieser Wildeman peertjes zijn van nature al kleine peren)
– snoei
– voeding
– vocht
– uitdunnen (het verwijderen van overtollige vruchtjes in een jong stadium)
– het weer
– gezondheid van de boom of struik

Wij hebben onze Gieser Wildeman-peertjes deze droge zomer geprobeerd regelmatig water te geven, en we hebben een flink aantal kleine peertjes na de bloei verwijderd. Wij hadden dan ook mooie peren dit jaar (redelijk groot voor voor een Gieser Wildeman).
Veel plezier met de peren- en tomatenoogst!!
Diana

Marianne 14 september 2018 om 22:22

Hoi Diana,
Nog een kleine tip voor je stoofperen:
Beter kun je dunnen al tijdes de bloei omdat de stoofpeer (als enige) zijn of haar plan voor het volgende jaar al maakt tijdens de bloei, aan de hand van het aantal bestoven bloemen.
Dus gewoon het fros van de bloemen wegknippen en bijv twee bloemen per tros laten zitten.

Ruud & Diana 15 september 2018 om 08:42

Hallo Marianne,

Dankjewel voor je reactie. Ik vrees dat ik het in dit geval niet met je eens bent. Ik begrijp ook niet helemaal wat je bedoelt, heb ook nog even in de boeken en op internet gezocht, maar de bloei heeft altijd betrekking op het aantal vruchten van dit jaar en niet op het aantal vruchten van volgend jaar. Ik denk dat je doelt op het fenomeen beurtjaar (waarbij de fruitboom een jaar bloei en dus vruchten overslaat – die kans is groter wanneer er een een grote oogst is geweest). Maar sommige rassen zijn hier wel gevoeliger voor dan andere. En het is dus zeker niet alleen van toepassing op peren. De pruim Reine Victoria is bijvoorbeeld gevoelig voor beurtjaren, en hetzelfde geldt voor de appel Mantet. Bij de keuze voor een fruitboom is het handig om in de beschrijving te letten op de term ‘gevoelig voor beurtjaren’.
Of je bloempjes verwijdert of vruchten maakt niet zo veel uit. Mijn voorkeur ligt bij het verwijderen van jonge vruchten omdat ik dan slechte, misvormde of kleine vruchtjes kan verwijderen en de mooiste/gezondste en goed gevormde vruchten kan laten hangen (bij bloempjes kun je dat niet zien en dus niet kiezen).
Voor wie hier meer van wil weten; google even op ‘beurtjaren’ en op ‘vruchtdunnen’.
groetjes,
Diana

Ria 15 september 2018 om 10:14

Marianne,
Ik zie nu dat Diana ook al heeft gereageerd, maar ik ben het met haar eens. Jouw verhaal klopt niet.
Ik wil er nog aan toe voegen dat ik ook nooit de bloemen ga dunnen, maar wel de vruchtjes. En vaak is het zo dat er al een natuurlijke vruchtdunning heeft plaats gevonden. Ik wacht altijd een tijdje tot de vruchtjes een klein beetje gegroeid zijn, dan kan ik zien welke achterblijven in groei of welke minder mooi zijn, voor ik besluit welke er weg mogen.

Marianne 18 september 2018 om 11:07

Hoi Diana, Ria en anderen,

Op http://www.bongerdgrooteveen.nl vind je een leuk verhaal over de Gieser Wildeman, geschreven door de achterkleinzoon van Gijs (Gies) Wildeman, naar wie deze boom is genoemd.
Onder het kopje ‘snoeien’ vind je sumier uitgelegd wat ik bedoel: het dunnen in de winter, voor dr vruchtzetting. Hier dunnen ze zelfs al in de knoppen!
Ik werkte een aantal jaren in een boomgaard die al van voor het jaar 1300 bestond en daar dunden we de bloesem.
Ik zag je foto met de zes emmers kleine peertjes en je verhaal dat de helft direct al naar de buurman ging. Logisch want het is gewoon gigantisch veel werk!!
Omdat ik het zelf een stuk prettiger vind om minder maar grotere peren te verwerken vond ik het leuk om mijn successtory met je te delen. Ben benieuwd of je er iets mee kunt.

Groetjes van Marianne

Ruud & Diana 19 september 2018 om 09:35

Hallo Marianne,
Op de pagina die je noemt vind ik deze informatie:

Snoeien:
Deze boom moet regelmatig worden gesnoeid, hij is tamelijk vruchtbaar en geen sterke groeier. Wanneer er regelmatig een grote productie is zal de boom veel kortloten en bloemknoppen produceren, wat tot gevolg heeft dat er geen nieuwe scheutgroei plaats vindt. Indien er niet regelmatig voor nieuwe scheutvorming wordt gezorgd zal de boom spoedig met groeien ophouden en dan nog slechts kleine vruchten geven. Ieder voorjaar zal de boom overweldigend bloeien, zonder dat de vruchtzetting met de sterke bloei in overeenstemming is. Oudere bomen dienen, vanwege een geleidelijk afnemende groeikracht, vrij sterk gesnoeid te worden. Om een regelmatige productie te verkrijgen en uitputting door te veel bloei en eventuele vruchtzetting te voorkomen zal men, tijdens de wintersnoei, moeten snoeien in het vruchthout en bloemknoppen moeten weg nemen. Per meter taklengte zijn ongeveer 20 tot 25 bloemknoppen voldoende.

Als ik het goed begrijp wordt er gesnoeid en bloemknoppen weggenomen om uitputting door te rijke bloei (en te weinig en te kleine peren) te voorkomen. Maar dat is allemaal niet van toepassing voor onze boom. Onze Gieser Wildeman moet nog 2 keer per jaar worden gesnoeid omdat ze al 20 jaar oud is en nog steeds heel goed groeit. Het geeft hier veel meer zekerheid wanneer ik met uitdunnen wacht tot er al vruchtjes zijn. Stel dat het nog gaat hagelen, stel dat het nog gaat vriezen, stel dat er een plaag komt, dat houden we weinig of geen peertjes over. Door te wachten met uitdunnen tot er vruchtjes zijn kan ik de beste peren uitzoeken om te laten hangen. De vruchtzetting en opbrengst is hier met 6 emmers peren opbrengst prima voor een struikvorm). En de peertjes zijn niet te klein, ze zijn iets kleiner dan in vorige jaren (door de droogte). In 20 jaar slechts 2 beurtjaren gehad. En wij hebben ook geen hekel aan kleinere peren (dan zouden we ook geen Gieser Wildeman hebben gekozen maar een groter ras als de Saint Remy of zo). En we hebben ook geen hekel aan 6 emmers oogst, het is juist heel leuk om 3 emmers peren weg te geven zodat ook andere mensen plezier aan onze boom beleven.
De boom bloeit in het voorjaar inderdaad enorm rijk (hetgeen trouwens een prachtig gezicht is). Bij minder gezonde bomen kan ik me voorstellen dat dat teveel energie kost. Maar daar heeft onze boom vooralsnog geen last van, het is een gezonde boom die goed gesnoeid wordt en voldoende voeding krijg. Alleen het vocht was dit jaar niet voldoende.

groetjes,
Diana

Carine 11 september 2018 om 23:05

Dag Diana,
Vandaag de eerste 5 pepertjes Trinidad Scorpian geoogst. Ik had ze voor de lol gezaaid omdat ze zo heet is. Ik ben eigenlijk een beetje bang om ze te gebruiken 🙂 Nu lees ik in jouw database dat je deze soort ook al gekweekt heb en een half koffielepel gebruikt in het eten. Zou ik het toch durven…….
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 12 september 2018 om 08:59

Hallo Carine,
Tuurlijk 🙂 . Wel voorzichtig proeven. Ik denk dat wij redelijk geoefende pittig-eten-eters zijn, gewend aan Surinaamse, Indische en Indiase gerechten.
Wij hebben dit jaar geen Trinidad Scorpion (niet te verwarren met de Trinidad Perfume die veel milder van smaak is) maar een King Naga (een extra grote Naga Morich), ik heb dit weekend 2 potjes sambal oelek gemaakt van jalapeno’s met (om het wat pittiger te maken) 2 King Naga’s erdoor. En daar gebruik ik 1 theelepel van in een gerecht voor 2 personen, en dan is het wat ons betreft precies pittig genoeg. Maar de eerste keer voor alle zekerheid wel voorzichtig geproefd.
Succes daarmee 🙂
Diana

Carine 12 september 2018 om 17:32

Ik zal dat eens proberen sambal oelek. Heb nog nooit indishe, surinaamse of indiase gerechten gemaakt. Zal mij er eens in moeten verdiepen 🙂
Dit jaar ook piment calabrese gezet, redelijk pikant en de vruchtjes zijn zo mooi! Indien je zaden wilt, stuur ik ze wel op.
Groetjes
Carine P

Ruud & Diana 14 september 2018 om 08:54

Hallo Carine,
Wij zijn gek op allerlei buitenlandse keukens, van Italiaans tot Thais en Chinees, en van Indisch tot Surinaams en Frans. Ruud houdt meer van de Oosterse keukens, ik meer van de Mediterrane.
Hartelijk dank voor je aanbod voor zaden van de Calabrese, wat aardig! Maar ik heb dit jaar de Purper (vind ik zelf ook erg leuk en lekker), ik heb helaas Ruud moeten beloven nooit meer kleine pepertjes te zaaien (hij maakt ze namelijk schoon) 🙂 Volgend jaar zet ik nog wat minder pepers, want ook dit jaar hebben we er weer teveel voor eigen gebruik.
groetjes,
Diana

Ria 12 september 2018 om 11:21

Over pittigheid gesproken: Ieder jaar zaai ik de Chinese Five Colors, ook omdat ik ze zo leuk vind met al die kleurtjes. Ik gebruik de vrij milde, niet zo heel erg hete pepertjes altijd maar dit jaar zijn ze veel en veel heter dan andere jaren. Ik schrok er wel een beetje van de eerste keer dat ik ze gebruikte want wij kunnen daar beiden niet zo goed tegen. Nu ben ik er op voorbereid en houd ik er rekening mee. Zou de uitzonderlijke zomer de oorzaak kunnen zijn?

Groetjes,
Ria

Carine 12 september 2018 om 17:17

Dag Ria, bij mij zijn de pepertjes ook heter, ik denk vooral door de droogte.ik heb alles zo 1 keer per week watergegeven bij temperaturen rond de 38 graden.
Groetjes
Carine P

Ruud & Diana 14 september 2018 om 08:47

Hallo Ria,
Ook hier zijn de medium hete pepers heter dan in andere jaren. Aan de andere kant staan hier ook wat mildhete pepers en die lijken juist nog milder te zijn geworden. Alsof dat wat ze van nature al zijn nog is versterkt.
Ik gok ook op de warmte (in combinatie met de droogte).
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!