Inspiratie

Ik liet vorige week op Instagram een foto zien van Villa Augustus, waar ik samen met mijn zus van een heerlijke Afternoon Tea genoot. Voor wie het nog niet weet; ik heb inderdaad nog niet zo lang een instagramaccount. Of heet het een instagrampagina? Hoe noem je dat eigenlijk? Nou ja, ik ben in ieder geval tegenwoordig heel modern, ik heb facebook en instagram. Ik moet er nog wel mee oefenen en soms weet ik ook nog niet heel goed wat ik er nou precies mee kan doen en wat leuk is om er op te zetten. Alle tips zijn wat dat betreft welkom! Voor wie ze nog niet kent in ieder geval nog even de linkjes: Facebook en Instagram van Diana.

Maar even terug naar het begin; ik was dus in Villa Augustus, een erg leuk restaurant (en hotel) met grote moestuin in Dordrecht. We hebben er heerlijk gewandeld tussen de pompoenen, kolen, kruiden, perenbomen en plukbloemen. Even 2 foto’s ter illustratie:

 

Het was heerlijk om in de nog volle tuin te lopen, er groeide en bloeide nog van alles, en er waren nog heel veel jonge, late groenteplanten uitgeplant. We hebben er veel inspiratie opgedaan. Ik moet bijvoorbeeld morgen nodig gaan zaaien; veldsla, wintersla, winterpostelein, weeuwenteelt bloemkool en -spitskool, winterandijvie voor in de kas. Wat mosterdblad, en de rucola niet vergeten. En ik zag leuke stapelmuurtjes met kruiden, daar kan ik ook wel wat mee. En ik zag dit:

 

Een rij met courgetteplanten. Elke courgetteplant heeft een stok bij zich waar de plant aan wordt opgebonden. Dat heeft als resultaat dat de planten dus ietwat omhoog groeien en de bladeren daardoor niet op de grond liggen (= minder snel meeldauw in een regenachtige periode?). Daarnaast blijven de courgettes zelf lekker schoon en ze zijn op bijna stahoogte te plukken. En tot slot nemen de planten zo ook wat minder plaats in, en dat is altijd prettig in een moestuin. Oftewel; dat gaan wij ook doen!

Na de thee met lekkers kwamen we erachter dat achter het restaurant ook nog een winkeltje is; er wordt groenten/kruiden/fruit verkocht uit de moestuin. En ook nog wat leuke spulletjes, en lekkere hapjes. En boeken. Och, en ik heb toch zo’n zwak voor boeken.

En dus zocht ik als herinnering aan deze leuke dag (voor zover ik een smoes nodig heb) een boek uit. Het werd het boek ‘Meer smaak uit eigen tuin’ van James Wong. Een leuk boek! Want vrolijke foto’s en een duidelijke boodschap; uiteindelijk is bij alles wat je teelt de smaak het belangrijkst. En daar ben ik het helemaal mee eens. Maar tegelijkertijd ben ik ook best kritisch en eigenwijs (Ruud kucht).

Ik heb het boek nog lang niet uit, maar ik ben er wel al in begonnen. En terwijl Ruud de krant leest moet hij aanhoren wat er naar mijn mening niet klopt aan sommige uitspraken in het boek. Zoals het kopje ‘Weg met de kas’. Met de bewering dat er in een kas tot wel 40% minder licht is en daarmee 40% minder smaak. Ik heb geen verstand van die 40% maar het lijkt mij overdreven (tenzij de kas  echt heel vies is, of voor een deel niet van glas, of overwoekerd door een metershoge druif). En als de zon schijnt werkt die toch bijna als een vergrootglas in de kas, dat lijkt me licht genoeg? En dan heb ik het nog niet over het nut van een kas in een regenachtige zomer. En in de winter. En trouwens; niemand maakt mij wijs dat mijn kastomaten minder lekker zijn!

“Maak je niet zo druk”, zegt Ruud achter zijn krant vandaan. Een uurtje later begin ik een nieuw betoog: “Nou zeg, hij schrijft dat aardappelen, uien, doperwtjes, pastinaken en radijsjes niet in het boek worden beschreven omdat ze voor hem niet de moeite van het telen waard zijn in zijn kleine tuin. Omdat de opbrengst te klein is, of omdat de smaak niet veel verschilt van dezelfde groente uit de winkel. Maar zelf geteelde aardappelen zijn toch heerlijk, en ze geven best een goede opbrengst. En ik proef toch een groot verschil tussen een radijsje uit de winkel en een dubbel-pittig exemplaar uit eigen tuin. Dan heb ik het nog niet over de smaak van een vers geoogst doperwtje uit eigen tuin dat je ter plekke rauw opeet. En hij vindt het wel de moeite waard om zelf kaki’s en truffels te proberen, dat is wel vreemd”.

Ruud zegt alleen: “Dan had je het boek niet moeten kopen”. Ik antwoord nog: “Ik vind het een heel leuk boek, ik ben het alleen niet altijd met de schrijver eens”. Ruud zegt: “Vertel mij wat nieuws”, en er achteraan komt nog: “Als je het zoveel beter weet, schrijf dan zelf een boek”.

Ik kan tegen zoveel logica (en zo kort en bondig geformuleerd ook) niet op. Ik geef het op en lees in stilte verder. En zoals ik al zei; het is een heel leuk boek, met ook heel veel leuke wetenswaardigheden, handige tips, mooie foto’s, etc.. Een aantal van die tips ga ik zeker volgend jaar eens testen. Zoals de jasmijnspray, misschien ook de aspirinespray. En ik ga zeker de frambozenazijn uit het boek maken. Oh, en ook heel leuk is de peer in een fles. En er worden goede rassen aanbevolen. En ik ben gelijk ook heel benieuwd naar zijn boek “Grow your own drugs”, met allerlei tips voor middeltjes uit eigen tuin, tegen slapeloosheid, insectenbeten, koude voeten, etc.. Er schijnt ook een tv-programma op te zijn gebaseerd en wellicht wordt dat binnenkort op een Nederlandse zender uitgezonden. Dat zou ik leuk vinden!

“Misschien weet hij ook een tuinmiddeltje tegen prikkelbaarheid tijdens de overgang”, zegt Ruud en schiet in de lach.

 

Tot slot nog even:

Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven, over hoe makkelijk en leuk het is om zelf zaden te oogsten van eenjarigen, met foto’s van wat voorbeelden: Zaden oogsten van eenjarigen

En dan nog even deze foto:

 

Deze stoofperen (Gieser Wildeman) hebben we gisteren geoogst. En we hebben nog 15 potten stoofpeertjes in rode wijnsiroop op zolder staan. Wat te doen met al deze peren? Ruud heeft direct na de foto al 3 emmers weggegeven aan 3 tuinburen. Zo, daar was hij mooi vanaf. De andere 3 emmers staan in de gang, zondag wordt peren-kookdag. En wat ik ga maken? Ik heb rosé gekocht, en witte wijn, gember, rietsuiker, honing, vanillestokjes, minneola’s, anijs en bruin bier. Allemaal ingrediënten die (denk ik) smaaktechnisch gezien wel bij peren passen. En ik ga 3 verschillende inmaakrecepten uitproberen. Ik laat later weten welke lekker genoeg zijn voor in de lijst met inmaakrecepten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marie-Louise

Dank je voor de courgette-tip. Ik ga het volgend jaar ook proberen om ze langs een stok te geleiden. Ze nemen inderdaad altijd veel ruimte in en ze hadden dit jaar behoorlijk last van meeldauw.

Thony

“Schrijf dan zelf een boek”. Ik zeg: doen!

Van Wijhe

Gele courgettes woekeren niet door de hele tuin . Plant groeit ook iets naar boven.

Ramona

Dit jaar voor het eerst een courgetteplant opgebonden en ik vond het een succes! Dus zeker eem aanrader

Anoniem

Hallo allemaal,
Diana zo grappig, vorig jaar heb ik dit van de ‘stokcourgettes’ dus ook bij Villa Augustus gezien en het dit jaar zelf geprobeerd. Helemaal fantastisch. Schoon, overzichtelijk, georganiseerd en (niet onbelangrijk) goede en lekkere oogst in Groningen! Probeer zeker ook de bolcourgette, daar gaat deze truc ook erg goed mee!
Groetjes Petra

Wendy

Ik ben nu wel heel benieuwd waar asperine en jasmijn spray dan voor gebruikt wordt…

Thérèse Zwaard

En Diana, ga je ook de algenspray gebruiken uit het boek van James Wong? Wij zijn er al mee begonnen, even aankijken hoe het werkt. Het boek Grow your own drugs is ook prima, zeker de anti-koortslipcreme eruit is een topper! Groet, Thérèse

Thérèse Zwaard

Je kan het boek ook lenen in de bibliotheek!
Groet, Thérèse

Yvonne

Dag Thérèse,
Wil je het ‘recept’ voor de anti-koortslipcreme met mij delen? Ik heb er heel veel last van en ben altijd op zoek naar een afdoend middel, of iets dat de pijn verminderd. Alvast heel veel dank! Groet, Yvonne

Th

Ik had je bericht niet gelezen, maar doorgestuurd gekregen van Diana. Ik heb het je vanochtend gemaild. Succes ermee. Groet, Thérèse

Inger de Jong

Is er bij jullie in de buurt geen Voedselbank of zoiets!?
Bij ons volkstuincomplex stan kratten die dagelijks door een stichting worden opgehaald en verdeeld onder mensen die daar zelf geen geld voor hebben (moeten ze dan wel zelf ophalen bij het uitdeelpunt). Heel veel overtollige opbrengst komt zo heel goed terecht!

Cathy

Ik maak de peertjes altijd in met wat rode wijn en rode bessenlikeur van Bols, suiker en kaneel. Echt overheerlijk.

Daniela van den Heuvel

Dag Diana, wat een leuk stukje weer.
Ik kan me jouw reactie op het licht in de kas helemaal voorstellen! De schrijver woont waarschijnlijk op een plek met 365 dagen zon per jaar. Ik heb een klein tuintje op het oosten waar ik weinig mee kan maar ik huur ook een stukje van 12 vierkante meten in een hele grote kas (ONZE in Almere) en daar heb ik mijn tomaten, paprika’s, courgettes en ik ben daar superblij mee. Misschiensmaken ze wel 40% minder lekker dan buiten de kas maar toch 40% lekkerder dan uit de supermarkt en het plezier dat ik eraan beleef is ook wat waard.
Oh en nog iets… een schrijver met gepubliceerd boek weet het niet altijd beter hoor hahaha.

Wat betreft Instagram, dat wordt door veel mensen op verschillende manieren gebruikt. Het was ooit bedoeld om even snel een foto te delen als je op een leuke plek was maar nu vooral om mooie foto’s te delen. Ik denk dat jouw foto’s een welkome aanvulling zijn.

Daniela van den Heuvel

Dat zou erg leuk zijn, om regelmatig jouw taken en tips te zien op Instagram. Ik ben al volgend

wil fransen

Maak je ook perenjam met gember…..? Mmmmmmmmmm

Wendy Frehe

Wat leuk om te zien dat mijn naamgenoot Wendy, dezelfde vraag had als die direct bij mij op kwam toen ik je stukje las.
Maar waarom zou je medicijnen gaan gebruiken in je eigen tuin? Dat voelt voor mij heel onlogisch….er zijn zoveel natuurlijke middelen om je planten te versterken, zoals brandnetel en smeerwortel gier.
Mbt de peertjes, heerlijk met kaneel en port!

En ‘t boek… Zo herkenbaar!!

Succes met inmaken en groet
Wendy Frehé

Thérèse Zwaard

Het boek Grow your own drugs gaat alleen over wat je met al je huis- tuin- en keukenkruiden kan doen om je eigen gezondheid te verbeteren en in de tweede helft van het boek staan beschrijvingen van zijn Top 100 planten en wanneer je ze wel en niet kan gebruiken (bijv. in geval van zwangerschap). Ook altijd opletten als je bloedverdunners of andere medicijnen gebruikt.
Groet, Thérèse

Jessy

Hallo Diana, wat kun je toch heerlijk vermakelijk schrijven. Situaties, zo herkenbaar en hilarisch. Ook al zou ik geen moestuin hebben, dan nog zou ik je verhaaltjes ‘met smaak’ lezen. Ga maar gewoon lekker door en ja, dat boek….. Misschien toch een keer een overweging waard?
als je al je verhaaltjes bij elkaar optelt, heb je zowat al een uitgave.

Jessy

Overigens, wat een prachtige foto’s van Dordrecht. Typisch Hollands wolkendek met mooie plaatjes eronder. Genoten!

K.M.Marian Hartog

Leuk joh!
Ik las tussen de regels door dat je nog veldsla en rucola gaat zaaien, kijk dat was ik dus vergeten en dat ga ik maandag natuurlijk onmiddelijk ook doen!
Thanks.
MARIAN.

Marina Timmermans

Hallo Diana,

Ik volg je reeds een tijdje en lees en leer zeer graag uit jouw ervaring. Ik heb slechts plaats voor 6 m2 moestuinbakken en een zeer kleine kas (voor de tomaten). Niet om het ganse jaar mee rond te komen maar voor het plezier om alles te zien groeien. Eén courgette of één tomaat oogsten uit eigen tuin geeft zóveel plezier…
Ik heb een zeer lekker recept voor je stoofpeertjes. (Gieser Wildeman wordt in onze streek in België “Jefkes peertjes” genoemd, vraag me niet waarom). Hier het zeer eenvoudige recept : 3kg geschilde hele peertjes – steeltje aanlaten indien mogelijk, maar klokhuis verwijderen (gaat zeer goed met een apparaatje om aardappelbolletjes te maken). 1 fles (75 cl) witte wijnazijn – 1 kg klontjes suiker en 1 grote kaneelstok. Alles rustig mét deksel 1 uur laten sudderen en daarna nog 45 minuten zónder deksel. De hete peertjes in gesteriliseerde bokalen, enz… Smakelijk !

Marja

Beste Diana,
Villa Augustus staat ook op mijn verlanglijstje. Ben je soms jarig geweest deze week? Ik kan er naast zitten, maar het zal mij niets verbazen. Ik volg je nu al een paar jaar en zie” Maagdelijke “kenmerken zoals interesses en maagedelijke precisie en perfectionisme. (De lat hoog leggen voor jezelf). Ik kan het mis hebben,maar het zal mij niets verbazen. Ik ben zelf ook een maagd en ben as maandag jarig. Ik herken veel in jou. Als het zo is van harte gefeliciteerd. en maar goed dat je Ruud naast je hebt, die trap zo nu en dan op de rem.

Johan

Hallo Diana en Ruud
Wanneer komt jullie “Diana’s Moestuinboek” ook alweer uit?
Je kan het ook in eigen beheer uitgeven weet je dat?

Carine

Dag Diana,
Leuk tekstje. Ook het boekje Grow your own drugs is aangenaam lezen, heb het eens gekregen van de kinderen. Heb het gisteravond even terug opgesnort want het was al jaren geleden en tja soms vergeet je dit wel.
Bij het lezen van jouw boek mag je best kritisch zijn, maar alles is zo verschillend van plaats, omgeving etc. Ik heb zelf ervaren toen ik coeur de boeuf in serre =kas kweekte, dat ik dit niet biezonder vond. Jij schreef over de tomaat green giant vorig jaar “maar zo giant was ze niet”. Ik heb nu al jaren coeur de boeuf buiten zoveel lekkerder, green giant van zo ongeveer een kilo. T’is allemaal zo afhankelijk van de zon, etc etc. Maar om in engeland buiten veel te kweken, lijkt me niet erg logisch. Maar in Maleisie waar hij afkomstig is (dacht ik), is weeral een ander verhaal.
Tussen haakjes, onze tomaten waren geen echt succes hier omwille van het slechte voorjaar, heb een gedeelte dieven laten staan en daardoor heb ik nu nog een prima oogst. T’is daardoor hier nog volop bezig, afhankelijk van de weergoden. Mijn voorkeur van jouw zadenvan vorig jaar is blush, ligouria, Amish paste, speckled roman, Alice dream, chocolate stripes, die shikedinges naam die ik niet kan onthouden, aunt gimmy purple (al vind ik de groene versie lekkerder). Nog nooit een tomaat gegeten die zoeter is dan blush.
Ook de aubergine Thai long green vind ik super van smaak!

Nog een hint voor jouw peren. Ik maak shutney op basis van tomaten en peren. Ik weet niet of dit met stoofpeertjes gaat….. moest je het recept willen, geef maar een seintje.
Stoofpeertjes zijn ook ideaal om te steriliseren.
Veel tuinplezier en groetjes
Carine

Emmie

De watertoren is ook een heel leuk hotel met romantische kamers met veel brocante maar goede bedden.
De tuinbaas is daar een vrouw.
Tenminste, twee jaar geleden, wij waren toen zo jaloers op de prachtige doperwtenplanten vol dikke peulen dat we haar de naam gevraagd hebben(senator).

Carine

Dag Diana,
Ik ben snel even gaan checken of mijn geheugen nog ok is 🙂 in zijn boekje grow your own drugs refereert hij naar Maleisie waar hij toen als kind op de keukenvloer zat terwijl zijn grootmoeder kruiden vermaalt. Zo zie je maar hé wat ze iedereen maar wijs kunnen maken. Maar t’is wel een leuk boekje hoor.

Hieronder is blijkbaar nog een carine uit frankrijk, best grappig.

Ik heb deze morgend jouw tomatenrecept in de oven uitgeprobeerd met kerstomaatjes die hier in het wild groeien. Na het doordraaien in een passé-vite zaten de kleine pitjes toch mee in de coulis, heb dit nadien nog door een zeef geduwd (ging heel goed) en het resultaat is heel geslaagd, iets zuurder dan andere tomaten. Maar, uiteindelijk een goed idee, want gewoonlijk negeer ik nogal snel deze tomaatjes die hier overal groeien.
Vele tuingroeten
Carine P

Carine

Hoi Diana,
Hartelijk dank voor je enorm uitgebreide site, de vele tips en de fantastische zaden die ik van je gekocht hebt. Mijn eerste jaar moestuin in Frankrijk is mede daardoor een groot succes geworden en nog steeds oogsten we dagelijks. Van een oud Frans vrouwtje heb ik een recept gekregen tegen insectenbetenjeuk. Het werkt fantastisch. Elk jaar maak ik een grote pot en verdeel het over kleine potjes die ik uitdeel. Al honderden mensen gelukkig gemaakt en het is heel simpel: vul in juni een glazen pot met de bloempjes van St. Janskruid en overgiet met olijfolie (mag goedkoop spul zijn) tot bloemetjes onder staan. Laat 6 weken (mag ook langer) in de zon massereren en filter. Bij insectenbeet (mug, wesp, spin …) klein beetje van de vloeistof op een tissue en stevig over de beet wrijven. Weg jeuk. Nu nog een recept vinden om niet gestoken te worden.

Mime

Diana,

Heb de boeken van James Wong al jaren en ook ik ben het niet altijd met hem eens maar vind het toch heel erg inspiratievol, net als jouw blogs overigens 😉 Ik vind het eigenlijk best wel “natuurlijk” als je gebruikt maakt van een beetje zout om de tomaten te zoeten of smeerwortelgier voor kalium bij de tomaten of een rode ondergrond onder de aardbeien zodat ze zoeter worden. James Wong verkent in ieder geval nieuwe manieren zonder chemische middelen te gebruiken. Heb erg leuke recepten uit zijn boeken “Grow your own drugs” en “Een jaar met James Wong”, das het vervolg erop. Deze boeken gaan voornamelijk over medicijnen voor jezelf, die je uit eigen tuin kunt maken. Zo maak ik elk jaar ijsklontjes van Aloë Vera en goudsbloem om mijn huid mee te verkoelen en insmeren als ik ben verbrand van werken in de tuin. Van al zijn boeken zijn televisieseries gemaakt die je op You tube kunt bekijken. Dan hoef je niet te wachten tot ze in Nederland op tv komen.
groetjes en veel kijkplezier! Mime

Anoniem

trouwens naast de “james nieuwe eetbare tuin”over allerlei nieuwe groenten (voor jou is niet alles nieuw) met recepten is ook een leuk boek. Bamboescheuten, Yacon en het verse blad van de kardemon om mee te kruiden, ik deed toch leuke nieuwe ideeën op. gr. Mime

Anoniem

Hoe bind je dan de courgette op aan zo’n paal? Is nogal een flinke stam zou ik zeggen, gaat het niet insnoeren als je dat met gewoon tuintouw doet?
Mijn na jouw advies op 1 juli gezaaid courgette doet het nu geweldig, terwijl de “gewone” overgroeid worden door de pompoen en schimmelen, goeie tip!
Overigens heb ik jouw moestuin-kasaundi uitgeprobeerd, wel met iets minder pepers, en overigens met een stel Tomatillos er bij, gewoon in vieren, inderdaad veel werk, maar oi oi oi wat lekker!

saskia

O ja deze courgette – kasaundi reactie is van Saskia

Marianne

Hoi Diana,
Twee jaar terug verhuisden wij in oktober en konden gelijk met veel plezier aan de inmaak van de (stoof)peren beginnen.
We hadden emmers met kleine peertjes en gaven een deel weg omdat het anders te veel werk gaf zo pal na de verhuizing.
Sindsdien heb ik me wat verdiept in snoeien en heb ik de boom gesnoeid met in mijn achterhoofd dat ik graag wat grotere peren zou willen, als het lukken wou.
En het IS gelukt, gister de eerste en grootste peren geplukt en het gemiddelde gewicht ligt ongeveer op twee keer dat van twee jaar terug. M’n grootste peer is 188 gram.
Dat scheelt me een hoop werk en de boom raakt minder mineralen kwijt aan pitten en schillen waardoor hij -hopelijk- minder aan beurtjaren doet.
Bedankt voor je leuke stukjes elke week en ook voor de recepten. Ik heb nog een emmer tomaten die me aan staat te kijken, eens kijken of ik daar een 2.0 pastasaus van kan maken!!

Marianne

Hoi Diana,
Nog een kleine tip voor je stoofperen:
Beter kun je dunnen al tijdes de bloei omdat de stoofpeer (als enige) zijn of haar plan voor het volgende jaar al maakt tijdens de bloei, aan de hand van het aantal bestoven bloemen.
Dus gewoon het fros van de bloemen wegknippen en bijv twee bloemen per tros laten zitten.

Ria

Marianne,
Ik zie nu dat Diana ook al heeft gereageerd, maar ik ben het met haar eens. Jouw verhaal klopt niet.
Ik wil er nog aan toe voegen dat ik ook nooit de bloemen ga dunnen, maar wel de vruchtjes. En vaak is het zo dat er al een natuurlijke vruchtdunning heeft plaats gevonden. Ik wacht altijd een tijdje tot de vruchtjes een klein beetje gegroeid zijn, dan kan ik zien welke achterblijven in groei of welke minder mooi zijn, voor ik besluit welke er weg mogen.

Marianne

Hoi Diana, Ria en anderen,

Op http://www.bongerdgrooteveen.nl vind je een leuk verhaal over de Gieser Wildeman, geschreven door de achterkleinzoon van Gijs (Gies) Wildeman, naar wie deze boom is genoemd.
Onder het kopje ‘snoeien’ vind je sumier uitgelegd wat ik bedoel: het dunnen in de winter, voor dr vruchtzetting. Hier dunnen ze zelfs al in de knoppen!
Ik werkte een aantal jaren in een boomgaard die al van voor het jaar 1300 bestond en daar dunden we de bloesem.
Ik zag je foto met de zes emmers kleine peertjes en je verhaal dat de helft direct al naar de buurman ging. Logisch want het is gewoon gigantisch veel werk!!
Omdat ik het zelf een stuk prettiger vind om minder maar grotere peren te verwerken vond ik het leuk om mijn successtory met je te delen. Ben benieuwd of je er iets mee kunt.

Groetjes van Marianne

Carine

Dag Diana,
Vandaag de eerste 5 pepertjes Trinidad Scorpian geoogst. Ik had ze voor de lol gezaaid omdat ze zo heet is. Ik ben eigenlijk een beetje bang om ze te gebruiken 🙂 Nu lees ik in jouw database dat je deze soort ook al gekweekt heb en een half koffielepel gebruikt in het eten. Zou ik het toch durven…….
Groetjes
Carine

Carine

Ik zal dat eens proberen sambal oelek. Heb nog nooit indishe, surinaamse of indiase gerechten gemaakt. Zal mij er eens in moeten verdiepen 🙂
Dit jaar ook piment calabrese gezet, redelijk pikant en de vruchtjes zijn zo mooi! Indien je zaden wilt, stuur ik ze wel op.
Groetjes
Carine P

Ria

Over pittigheid gesproken: Ieder jaar zaai ik de Chinese Five Colors, ook omdat ik ze zo leuk vind met al die kleurtjes. Ik gebruik de vrij milde, niet zo heel erg hete pepertjes altijd maar dit jaar zijn ze veel en veel heter dan andere jaren. Ik schrok er wel een beetje van de eerste keer dat ik ze gebruikte want wij kunnen daar beiden niet zo goed tegen. Nu ben ik er op voorbereid en houd ik er rekening mee. Zou de uitzonderlijke zomer de oorzaak kunnen zijn?

Groetjes,
Ria

Carine

Dag Ria, bij mij zijn de pepertjes ook heter, ik denk vooral door de droogte.ik heb alles zo 1 keer per week watergegeven bij temperaturen rond de 38 graden.
Groetjes
Carine P

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties