Half vol

De laatste warme dagen. We genieten daardoor misschien nog wel extra van de tuin. Als het vanaf het weekend kouder wordt en gaat regenen is er nog tijd genoeg om te beseffen dat de zomer voorbij is en de tuin steeds leger wordt.

Nu, met dit mooie weer, is het glas nog half vol, en zien we de tuin nog door een zonnige bril. En kijken we vooral wat er nog wel is. Zoals deze klimmer Mina lobata, die nog volop bloeit tegen de achtergrond van een strakblauwe lucht:

 

En doordat de grond nog lekker warm is kiemden de zaden voor de herfst-saladebak binnen een week:

 

Ik had misschien beter eerst water kunnen geven en dan pas een foto kunnen maken, in plaats van andersom, maar dat is achteraf praten. Ik liet in mijn vorige blog zien welke zaden ik breedwerpig in deze bak ging zaaien. Binnen een week kiemen er slazaailingen, rucola, mosterdblad, tuinkers en winterpostelein. Ik hoop dat weย  over een week of 6 tot 8 de eerste saladeblaadjes kunnen oogsten.

We wedden natuurlijk niet op รฉรฉn paard. We hadden 2 weken geleden ook al wat soorten in een zaaitray voorgezaaid:

 

De mosterdbladzaailingen, winterandijvie, rucola en wintersla kunnen volgende week in de kas worden uitgeplant. Nu nog even niet want de kassen staan nog vol; met dit heerlijke weer zijn we vooral buiten, wat er in de kas gedaan moet worden bewaren we voor regenachtige dagen. Maar vanaf dit weekend gaan we tomatenplanten ruimen. En de komkommerplant mag eruit (want zit net als de meloen stijf onder de meeldauw). De pepers en paprika’s mogen nog blijven staan want daar valt nog genoeg uit te oogsten.

Ook de buitencourgettes hebben al meeldauw. We hebben de planten deze week geruimd, ook omdat we nu volop kunnen oogsten van de 3 planten die we begin juli zaaiden:

 

Dit blad is nog frisgroen, en de planten hebben we opgebonden zoals we dat in de tuin van Villa Augustus hebben gezien. De ‘hoofdstam’ is aangebonden aan een stok van iets meer dan een meter hoog. Je kunt nog net een courgette langs die hoofdstam zien (het ras Lebanese White, nog steeds ons meest favoriete ras).

Dit blad blijft trouwens niet heel lang zo mooi hoor, nu het echt vaker en langer gaat regenen zullen ook deze planten het wat moeilijker krijgen. Maar we hopen er toch in ieder geval nog een week of 2 tot 3, misschien zelfs 4 (afhankelijk van het weer), van te kunnen oogsten.

Waar we ook van genieten zijn de frambozen:

 

Er is er nog geen framboos mee naar huis genomen dit jaar, alles wat we tot nu toe hebben kunnen oogsten hebben we bij de planten opgegeten. Ze zijn heerlijk!!

Dan nog 3 mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven. Het vorige blog schreef ik daar over het oogsten van zaden van eenjarige bloemen. En omdat dat iets is wat ik zelf heel leuk vind, en heel handig, en heel voordelig, heb ik dit keer iets geschreven over het zelf oogsten van zaden vanย  groenten.ย Met mooie fotocollages, vind ik zelf. En aan het einde van dat blog vraag ik of mensen het willen laten weten wanneer ze ook nog iets willen lezen over het oogsten van zaden van vruchtgewassen en/of kruiden. Want soms is hetย  gokken wat ik denk dat mensen leuk zouden kunnen vinden om te lezen. Ik heb al zoveel geschreven, op deze website en op die van Pokon, dat ik soms flink moet verzinnen wat een leuk onderwerp is (waar ik niet al eerder over schreef). Alle tips zijn dus welkom!

Dan nog even over het zelf oogsten van zaden: ja, er komt nog een (wel wat kleinere) zadenlijst dit jaar ๐Ÿ™‚ .ย  Ik ben op dit moment heel druk met oogsten, beschrijven, verpakken, labelen, etc.. Ik verwacht dat het nog wel een week of 6 gaat duren voor de lijst klaar is. Maar ik meld het alvast maar even voor de mensen die er interesse in hebben.

En zo wil ik ook nog รฉรฉn keer melden dat ik naast een facebookpagina nu ook een instagramaccount heb. En ik begin nu een beetje te begrijpen wat het nut ervan is en wat ik er mee kan. Ik maak elke dag dat we in de volkstuin zijn wel foto’s, mogelijk voor een blog of een pagina of om te bewaren. En nu plaats ik dus elke dag dat we in de tuin zijn een foto op instagram, De laatste foto’s die ik heb geplaatst zijn van de stamsperziebonen die we konden oogsten, van de Zinnia elegans Inca, van een Dahlia, en een foto van de Salvia Naomy Tree. Straks gaan we weer naar de tuin, ergens vanmiddag plaats ik weer foto. Terwijl we nog in de tuin zitten laat ik zo even snel iets zien van wat we doen of oogsten of wat er bloeit of groeit ๐Ÿ™‚

De laatste 3 foto’s van dit blog plaats ik om even te laten zien hoe wraakzuchtig planten kunnen zijn:

Even in het kort; ik heb teveel potten. Dat is altijd wel duidelijk, maar dit jaar nog meer, dankzij de droogte van deze (verder wel echt heerlijke) zomer. En ik heb Ruud beloofd daar ernstig mee te gaan minderen. En dus hadden we besloten dat er 2 Brugmansia’s weg moesten.

Ik heb van 2 mensen een mail gekregen dat ze onze witte en gele Brugmansia wel willen adopteren. En daar ben ik blij mee, dan is het makkelijker om ze weg te doen dan wanneer ik ze bij de composthoop neer zou moeten zetten. Voor die 2 personen; neem maar contact met me op, dan kunnen we afspreken wanneer ik ze terug ga snoeien en ze opgehaald kunnen worden.

Maar ze hebben ons wel gehoord. Ik heb het dan over de Brugmansia’s. Ruud en ik hebben blijkbaar te dicht bij de planten gestaan toen we overlegden dat ze weg moesten. En nu zijn ze boos. Zo zijn zo pissig dat ze ons willen laten voelen dat je zo echt niet met Brugmansia’s om kunt gaan. Dat we eigenlijk heel slechte ‘ouders’ zijn, dat we ‘onze kinderen’ zo maar weg doen.

Ze hebben ongetwijfeld samen afgesproken dat ze ervoor zullen zorgen dat we spijt krijgen van onze beslissing! En dus bloeien ze dit jaar langer en rijker dan ooit tevoren. Foto’s:

Deze witte Brugmansia bloeit al sinds half juni met een constante stroom nieuwe bloemen.

 

Ja, au!! Ik weet het. En deze gele Brugmansia is wat later gaan bloeien en bloeit meer in etappes. Maar deze laatste etappe wrijft ze het er nog even in, wat we gaan missen:

 

Ruim 2 meter hoog, bijna 2 meter meter breed en meer dan 100 bloemen van meer dan 20 centimeter lang.

Zucht.

Heb ik spijt? Nee hoor, want deze planten zijn echt niet niet te tillen, ze zouden naar huis en vervolgens naar zolder moeten worden gesjouwd en daar zijn ze veel te groot en te zwaar voor (ze staan in 60-liter speciekuipen).

Maar we vinden het wel jammer, zelfs Ruud (jawel!). Ik opper voorzichtig: “Zal ik er stekken van nemen? Die zijn makkelijk te verplaatsen en nemen deze winter weinig plaats in. Dan mogen ze volgend jaar in een grote pot of desnoods in de volle grond staan. Dan zijn ze natuurlijk wel kleiner en bloeien wellicht ook iets minder lang. Maar dan hoeven we ze niet meer te jouwen. En kunnen we ook weer gewoon naar zolder. Maar hebben we toch Brugmansia’s”.

Het was een vrij lang betoog, maar Ruud vond het eigenlijk gelijk best een goed idee. Ik was bijna verbaasd. Vandaag even stekken zoeken en nemen. En dan zullen we gelijk de Brugmansia’s bedanken dat we zo lang van ze hebben mogen genieten. En dat we goed voor hun kinderen gaan zorgen!

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Hoi Diana,
Ik snap echt niet waar jij al die tijd vandaan haalt:
– Geweldige stukjes schrijven ( Hier, Pokon, Groei & Bloei)
– Prachtige foto’s maken (Als ik de Mina lobata van je zie heb ik spijt dat ik die dit jaar niet heb gezaaid, volgend jaar dus maar weer eens doen. Want wat is ze toch mooi!)
– Oogsten, verwerken, inmaken enz.
– Zaden verzamelen (o.a. voor de zadenlijst)
– En dan nog het normale moestuinwerk

Wat is je geheim om dat allemaal voor elkaar te krijgen?

Groetjes,
Ria

Carine p

Dag Ruud (en Diana),
Toch wel een mooi compliment hรฉ ! Kan je je niet wat verdelen? Ik zou ook wel zoโ€™n stukje Ruud kunnen gebruiken ๐Ÿ™‚ Enne, ik zal de pepertjes wel zelf snijden en de boontjes ook mee opeten ๐Ÿ™‚
Hier net klaar met het maken van ketchup en nu hop naar de gewone tomaten confituur. De kweeperen hangen ook klaar om in stukjes in te maken en handcreme te maken van de pitten.
Groetjes
Carine p

Corrie

Dag Diana

Ik heb een vraag over het verwijderen van de tomatenplanten. Ik breng al jaren de resten naar de gemeente omdat ik altijd hoorde dat dit niet in de compostbak mag. Terwijl ik hier deze week mee bezig was kwam een medetuinder (een ouwe rot in het vak) me vertellen dat dit flauwekul was en dat ik de tomatenplanten rustig onder kon spitten, zelfs op de plek waar ze stonden. Hier keek ik raar van op. Wat is jouw mening?

Carine

Dag Corrie en Diana,
Even mijn ervaring met tomatenplanten mee geven ๐Ÿ™‚ Zieke tomatenplanten gooi ik zeker weg en composteer dit niet zoals Diana bevestigt. Gezonde planten gebruik ik wel. Wij hebben hier elk jaar heel veel last van de aardvlo, dit zodra de warmte eraan komt en dit verdwijnt zodra de nachten kouder worden. Het is een verschrikkelijk ambetant beestje want het perforeert de bladeren van mijn broccoli, rapen, radijzen, roquette etc. Door het maken van een aftreksel op basis van tomatenbladeren en dieven, kan ik dit onder controle houden. Nu heb ik dit jaar per toeval kerstomaten groeien waar de broccoli staat en merk dat de dichtsbijzijnde brocoli planten niet aangevreten zijn door de aardvlo. Bijgevolg heb ik kerstomatenplanten uitgedaan (dit groeit hier massaal in het wild) en versneden tussen mijn rijen brocolli gelegd. En….je zal het niet geloven…de aardvlo is weg!
Volgend jaar ga ik ongetwijfeld kerstomaten laten groeien in de nabijheid van planten die gevoelig zijn voor de aardvlo. Wel bij opmerken dat die kerstomaatjes hier nooit ziekten hebben.
Diana, de planten amarantus dreadlocks zijn prachtig. Ik heb de bladeren niet gebruikt in de keuken omwille van die fameuze aardvlo en ook omdat ik de jonge scheuten van amarantus blitum gebruik. Ongelofelijk schoon! Wel merk ik dat er geen bijen of hommels op de bloemen zitten. Misschien is dit ook een idee om iets te schrijven over welke bloemen vooral bijen en hommels aan trekken, bestuiving etc.
Groetjes en bedankt voor al de energie die je steekt in de zaden.
Carine P

Monika

hallo Diana,
omdat je om een leuk onderwerp om over te schrijven vroeg: hoe stekken te maken met foto’s erbij lijkt mij wel interessant.
En de Brugmansia’s: prachtig
groetjes, Monika

Els

Hallo Diana,
Even een reactie op je Brugmansia en het afscheid er van. Ik heb vier stuks en nog een takje vol wortels …een kleintje, dat dringend grond nodig heeft. Ik kan van “geen รฉรฉn ” plant afscheid nemen! Dร t is erger ! Ik doe 1 keer per jaar een marktje met mijn plantenoverschot en verder deel ik alles gratis uit aan buren en kennissen. Dan denk ik wel van, ik heb hier hard voor gewerkt maar ik zorg dat ze “enkel” in goede handen terecht komen. Mensen waarvan ik veronderstel te weten, dat ze liefdevol met mijn “zorgenkinderen” zullen omgaan. Mijn Brugmansia’s, wel, 1 is 2,5 m hoog (in grote plastieken pot) en hangt weer vol bloemknoppen, de volgende is 3 m hoog (ook in pl. pot ) en hangt stampvol bloemen die nu aan ‘t open gaan zijn en dan de 3e die staat midden in mijn tuin in volle grond . Deze is nu 1,50 m hoog en 1,50 m breed en hangt nu voor de 2e keer vol grote bloemknoppen, vanaf beneden tot boven, nog meer dan die in potten. Die van de volle grond was een afgebroken klein (15 cm hoog ) stekje, dat bij het buitensleuren van de moederplant in mei af brak . Ik heb het in gekochte bloempotgrond, gemengd met 2 handen koemestkorrels in de volle grond gezet, in de tuin en hem de zegen gegeven en in ‘t begin wel bijgegoten met lauw water elke dag, want de warme zomer was aan ‘t aanbreken. Het was een miezertje van een plantje en nu is het voor de 2e keer weer een bloemenfestijn aan’t worden met “bovendien” betere kwaliteit van groene bladeren dan de exemplaren in de potten. Dat zegt wel iets over volle grond nietwaar. Dat kunnen we in een container nauwelijks nadoen vind ik. Ik heb die planten al jaren, dus veel ervaring ermee. Als de moederplanten te groot worden, trek ik mijn mesthoop open en snoei ik drastisch de moederplant en steek de grote kluit onder in de mesthoop en dek alles dik toe en vergeet het ! In april van volgend jaar graaf ik de vuile kluit weer vanonder uit mijn mesthoop en sproei die wat proper af en zwier hem weer de pot in met wat verse grond en veel koemestkorrels eronder inbegrepen.
Wonder boven wonder zijn 80 % van de afgesneden scheuten zelfs niet bevroren, want die zitten in de omgeving van de kluit bij ingegraven.(Zelfs niet in de koudste voorbije winters) Daar zou ik dan weer scheuten van kunnen maken, wat ik soms doe, maar zo kan ik dan bijna een winkeltje beginnen, wat me wel te ver gaat. De moederplanten blijken dan wel heel gelukkig te zijn, weer licht en “hop, de garage in” met een beetje lauw water en na een korte aanpassingstijd, maken die weer bladeren.
‘t Gekke dit jaar is dat we in de zomer 5 weken (uitzonderlijk) op reis zijn gegaan en ze toen nauwelijks groeiden, noch bloeiden. Dus ook boos, omdat ik weg was ? Mijn dochters hebben hun best gedaan om alles te verzorgen, maar bloemen kwamen er niet. Bizar !
Hopelijk lezen en verstaan jullie dat Brugmansia’s (en ook andere planten) best functioneren in volle grond. Ze zoeken en vinden daar toch blijkbaar meer of andere voedingsstoffen dan in die containers, ook al geven we ze veel mest en water tussendoor.
Ik geef ze ook nog een andere mest bij, een synthetische…20 x 20 x 20.
Dit was mijn ervaring met deze planten. Vertel ze dat je ze terug zult uit hun winterbedje halen en stop ze in de winter goed onder in de mesthoop. Ze overleven het glansrijk en geen mega potten meer binnen te sleuren. Dat scheelt heel wat werk en winterzorg en opkuis.
Vriendelijke groetjes,
Els

Anna

Hallo Diana,

Wat een fantastische planten zijn die brugmansia’s!
Zaden oogsten van kruiden lijkt me een mooie aanvulling op wat je er al over schreef. Venkelkruid wil bij mij maar niet lukken bijvoorbeeld, zaden zijn heel klein. lijken verdroogd of weggerot..
Afgelopen winter heb ik een pastinaak in de grond laten zitten. Van de zomer stond er een prachtige hoge plant met veel gele bloemenschermen. Het is het wel geen bijzondere soort, maar de bloeiende plant is voor mij mooi genoeg om het dit jaar weer te proberen. Het zaad schijnt zo vers van de plant ook beter te zijn dan het zaad uit een zakje. Rondom de plant zijn inmiddels al heel veel pastinaakzaailingen te vinden.

Groet, Anna

Piet Bevers

Goede ochtend Diana,
Kan ik zaad van de hoge verbena bonaiensis oogsten en in februari uitzaaien in de koude kas.
Of moet ik dit anders aanpakken? Deze plant trekt vlinders aan.
Graag jou reactie.

Anoniem

Hallo Piet , volgens mij hoef je niet zoveel moeite te doen ; die verbena zaait zich altijd uit als een gek! , zodat je volgend jaar alleen maar de overbodige plantjes er uit hoeft te trekken.
Groet Simone

Els

Dag Diane,
Ik heb vandaag het gedroogde zaad van mijn zelf gekweekte paprika ‘s in papieren zakjes gedaan, maar vroeg me af, of de zaden wel rijp zijn. Ze zijn nog steeds vrij wit. Ik heb de paprika’s wel groen afgesneden, want er hingen 5 grote vruchten aan een plant, waarvan er รฉรฉn zelfs op de potgrond “stond”. Meer groeien kon hij niet, bij gebrek aan plaats. Dit is het 2e jaar dat ik enkele paprika plantjes heb gekocht. Persoonlijk heb ik de ervaring dat degene die in een behoorlijk ruime bloempot staan (staanplaats : op de gazon), iets sneller groeien en bloeien, maar zeker grotere planten worden dan degene die ik in de volle grond tussen mijn bloemen gezet heb. De volle grond planten stonden nochtans zeer zonnig, beschut van wind en hadden ruim plek en kregen ook een goede dosis mest mee, zowel bij aanplanten ervan als regelmatig bij het begieten deze zomer. Mijn idee over potplanten is dat de wortels in pot ook sneller opwarmen, wat de groei versneld . Is dat juist gedacht ?
Vorig jaar heb ik 2 van mijn moederplanten proberen te laten overleven, binnen in de garage, koel , maar met toch met veel licht en matig en lauw water. Het is me niet gelukt. Moet ik ze dan beter op de vensterbank zetten, tussen mijn binnenplanten. Zou dat lukken ?
Ik hoor ook meermaals van kwekers van paprika’s dat de plantjes moeilijk te kweken zijn. Veel zaden kiemen slecht of soms niet… Ik kan dat bijna niet geloven en denk dat de kwekers liever jonge planten verkopen en aan ontmoedigingsbeleid doen. Wat denk jij er van ? Heb jij ervaring met de opkweek uit zaden van paprika’s ?
Ik zou dat ook graag eens ondernemen met de zaden van mijn oogst.
Bedankt voor al je verschillende interessante blogs, ik kan bijna niet volgen met lezen, zo snel verschijnt er weer een interessante blog van jou ! Super leuk !
Ik steek er steeds weer wat van op …
Vriendelijke groetjes,
Els

Esther

Hallo Els,

Paprika’s kun je heel goed zelf kweken.
Zaadjes van groene paprika’s gaan niet kiemen; omdat groene paprika’s onrijpe vruchten zijn.
Diana heeft heel veel over paprika’s geschreven. Daar vind je antwoord op al je vragen. Zie de links hieronder.

https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/paprika/
https://www.mooiemoestuin.nl/database/paprika/

Groetjes, Esther

Ria

Hallo Diana en verder iedereen die dit leest,

Ik heb een vraag, misschien een beetje brutale vraag maar ik probeer het maar.
Ik ben op zoek naar het recept van groene (d.w.z. onrijpe) tomatenchutney uit het boek INMAKEN, geschreven door Maja Krans. Ik ben het boek kwijtgeraakt en ik heb het recept uit mijn hoofd proberen te maken, maar het resultaat is toch anders geworden dan in mijn herinnering. Het boek is niet meer in de handel en ook tweedehands niet meer te vinden of in de bibliotheek aanwezig.
Wie o wie kan mij helpen? Ik heb er geen haast mee hoor, want de benodigde onrijpe tomaten komen volgend jaar pas weer.

Groetjes,
Ria

Monique
Esther

Hallo Diana,

Ik geef hier maar antwoord op je Pokonblog.
Ik lees graag meer over het oogsten van zaden.
En ik vroeg me af of je ervaring hebt met het bewaren van zaden in de diepvries en of ze dan langer kiemkrachtig blijven.
Ben altijd blij met je verhalen.
Groetjes, Esther

saskia

Wat ook nog heel gelukkig is, is mijn nieuwzeelandse spinazie. Zaait zich notabene zelf uit in de kas, neemt een vierkant metertje in beslag op een matig plekje met minder zon, en ik zou er nu nog elke 2 weken van kunnen oogsten.
Ik heb het ook buiten geprobeerd, maar in de kas blijft het veel langer mals en word het ook nauwelijks aangevreten, etalagekwaliteit!
Als je, in de winter, eens wat tijd hebt Diana, zou je daar nog eens een hoofdstukje voor kunnen maken, het is zo’n dankbare plant, en gewoon gestoofd, met een beetje feta en wat olijven erdoor, of alleen wat kookroom….. Jammie!

Hennie

Dag Diana,
Dit weekend heb ik je recept courgettes in olie/azijn gemaakt en het ziet er mooi uit. Mijn vraag is, hoe lang moet je dit laten staan voordat je ze kunt eten? Ik weet van augurken dat je dit een week of 3 moet laten trekken, maar geldt dat ook voor de courgettes? Ik kan niet wachten met proeven en wil ook graag een paar potjes cadeau doen als ze lekker blijken te zijn.
Groetjes, Hennie

Carine p

Dag Hennie,
Ik laat de potjes toch makkelijk een paar weken staan alvorens te eten, kan sneller hoor als je ongeduldig wordt ๐Ÿ™‚ maar er is nog zoveel vers dat ik even wacht. Je kan ze ook heel lang bewaren tot het volgende courgettensezoen. Ik heb er nog staan van 3 jaar geleden, had toen wat teveel gemaakt en die zijn nog steeds eetbaar, maar ik verkies toch elk jaar opnieuw te maken ๐Ÿ™‚
Het liefst gebruik ik de courgetten heel klein, zo hebben ze de meeste smaak. Zodra de courgettenbloem uitgebloeid is, pluk ik de courgette. Je hebt dan wel meer courgetten nodig, maar je hebt meer kwaliteit.
Veel succes
Carine p

Carine

Dag Diana,
Gisteren tomatenketchup en vandaag de chilisaus gemaakt, beiden superlekker! Bedankt voor de inmaak recepten. Heb ook voor de eerste keer gelei gemaakt van rode tomaten (aanrader en lekker op kaas) en confituur van de physalis pubescens. Ook de physalis drogen is een succes, had wel lange tijd nodig. Misschien beter een matras in de werkkeuken leggen ๐Ÿ™‚
Groetjes
Carine P

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties