Seizoenswisseling

Ik las vanmorgen dat het in Twente al iets heeft gevroren.  Hier nog niet maar het wordt wel koud.

Ik merk dat het oktober wordt, vooral als ik mijn handen was in de regenton (koud!). En ik zie het aan de donker wordende kleur van de paarse boerenkool. En aan de grote hoeveelheid spinnen. En aan het straatgras. En het blad van de blauwe bessen wordt prachtig rood. En het licht in huis moet al weer aan voor het achtuurjournaal begint.

De herfst is begonnen. Zucht. Het was een mooie zomer, een droge zomer ook. We hebben  hard moeten werken (want het voelde niet altijd als een hobby, zoveel gesjouw met water). Maar het heeft dan ook wel wat opgeleverd. Want we hebben flink kunnen oogsten. En vooral lange avonden heerlijk buiten op het terras gezeten.

En nu is het voorbij. Nou ja, tuinieren gaat natuurlijk nooit voorbij; ze gaat een ander seizoen in, en wij ook. En daarmee zijn er andere dingen te doen, en hebben we ook andere wensen.

Bijvoorbeeld; we hebben de neiging om op te gaan ruimen. Dat komt omdat het ook daadwerkelijk een rommeltje is. Maar ook omdat in onze biologische tuinklok zit, en daar kunnen we niet zo veel tegen doen.

Zo lang we nog moeten opbinden en dieven, oogsten en water geven komen we niet toe aan wieden. Maar nu wel. Niet schrikken, het koolvak afgelopen donderdag:

 

Kun je nagaan, dit vak was begin augustus echt brandschoon. We hebben toen de late kolen in dit vak geplant (en wat winterprei).  Met wat meer regen en een nog lekker warme grondtemperatuur ziet dat er 7 weken later dus zo uit. Er liggen wel repen gronddoek tussen maar ik kwam er ook wat tekort. En het is geen waterdicht systeem, dat is duidelijk.

Het voordeel is dat je wel ziet waar je blijft. En een paar uur, 2 volle kruiwagens en een tintelende hand later (omdat ik vol in een brandnetel greep) ziet het er dan zo uit:

 

Zo,  er is weer wat meer overzicht. We kunnen de prei en de afzonderlijke kolen weer herkennen. Sterker nog, we kunnen 2 spitskolen en een Chinese kool oogsten.

En zo gaan we vak voor vak af; schoonmaken en opruimen. Het is een beetje saai werk (verstand op nul en blik op oneindig) maar het schoont zo lekker op. En in mijn hoofd komt er daardoor ook ruimte. Voor plannen en ideeën. En nu ik het geraamte van de tuin weer een beetje begin te zien valt het me op dat er plek is voor nog een paar frambozen, dus die ga ik stekken. En de bramenstruik hebben we verwijderd dus daar is plaats voor een fruitboom.

Na goed overleg hebben we besloten er een Opal-pruim te zetten, deze vroege pruim is een mooie aanvulling op onze late Reine Victoria. Sterker nog, we hebben het boompje ook al gekocht. Ze staat in pot en dat betekent dat we haar jaarrond kunnen planten (met kale wortels kan dat alleen wanneer ze in winterrust). De grond is nog lekker warm, en ondertussen ook vochtig genoeg. Er is plaats en we hebben tijd en ruimte om het helemaal goed te doen (groot gat, vullen met potgrond, paal erbij, planten, aanbinden).

Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb ook al zaden gekocht (gevalletje uitverkoop met geweldig leuke soorten en rassen als een extra winterharde savooikool, roze korenbloemen, een nieuw ras snackkomkommers, roodbruine zonnebloemen, etc.). Ik denk al een klein beetje aan volgend jaar.

Ik krijg trouwens van mensen ook al weer vragen en bestellingen van zaden (en ik herken dat dus 🙂 ). Ik heb het in mijn vorige blog al gemeld, er komt dit jaar inderdaad ook weer een zadenlijst, maar dat gaat zeker nog wel een week of 5 duren (en dat worden dan nog 5 enorm drukke weken). Zodra ik een datum kan melden zal ik dat hier doen. En dat brengt me gelijk bij de mededelingen. Want Augus (die ondertussen ‘eigenaar’ is van deze website) werkt verder aan een nieuwe website. En hij heeft voorgesteld om een ‘webwinkeltje’ voor de zadenlijst te openen. Dan kan die gewoon het hele jaar open blijven. En het is helaas wel iets minder persoonlijk, maar het gaat me heel veel tijd schelen (want ik hoef niet meer zelf te mailen, uit te rekenen, etc.). Ik vind het een beetje spannend, dat wel.

Ook spannend; instagram. Ik vind het eigenlijk wel grappig. Leuker dan facebook (of misschien is makkelijker een betere omschrijving). Toch heb ik nog vragen. Voor wie me daar of via facebook volgt: ik plaats nu automatisch elk bericht op instagram ook op facebook, maar dat zijn best veel berichten. Vinden mensen dat wel leuk? Of liever niet? Of liever alleen wanneer ik denk dat het voor beide geschikt is?

Ik had ook bedacht om elke keer dat ik op de tuin ben een foto te plaatsen van iets wat ik op die dag heb gedaan. Is dat leuk? Aan het einde van volgend jaar kan er dan een heel tuinjaar staan, een soort jaarkalender van wat ik wanneer in de tuin doe. Ik maak graag foto’s, en ik heb mijn telefoon altijd bij me. Dus een foto is snel gemaakt. En dat zijn dan weer andere foto’s dan de foto’s die ik op mijn website plaats. Even een voorbeeld:

Met telefoon:

 

En met fototoestel:

 

Voor instagram is de kwaliteit van de foto iets minder belangrijk, op zo’n klein scherm kan ik zelf de foto’s ook niet zo goed zien (kippig is een understatement). Maar het is wel leuk om daar bijvoorbeeld te laten zien welke pepers, paprika’s, bloemen en groenten groeien of bloeien of geoogst worden. Je kunt er zelfs al een beetje zien welke soorten er wellicht in de zadenlijst kunnen komen te staan.

Oh ja, nog even over de foto’s: het is de peper Habanada. Leuke naam! Ziet eruit als een zeer hete habanero maar is helemaal niet pittig, zelfs zachtzoet van smaak.

Afijn, uiteindelijk word ik toch nog een soort van modern 🙂

Nu snel naar de tuin, onze target van vandaag is het aardbeienvak opruimen en schoonmaken; overbodige en vastgegroeide stekken weghalen, onkruid eruit halen, en wat bedekking voor de winter rondom de planten draperen.

Nog één foto; ik brak vorige maand mijn tuinvaas, ik bleef erachter haken met de oude maïsstelen die ik opruimde. Het is wellicht ook niet handig om op de volkstuin een glazen vaas te gebruiken. Op mijn verlanglijstje staat een vaas van plastic, maar het is vroeg genoeg om die komende winter of volgend voorjaar te zoeken. Tot die tijd gebruik ik maar een kleine gieter als vaas, dat gaat ook (al zit het handvat wel een beetje in de weg).

Pompoentjes, en Dahlia’s als plukbloemen; het wordt dus echt herfst.

 

54 reacties op Seizoenswisseling

Esther 29 september 2018 om 11:13

Antwoord op je fotovraag: ja graag! Hoe meer tuin foto’s op fb hoe leuker ik het vind!

Saskia 29 september 2018 om 13:13

Ah een web winkeltje! Klinkt super leuk. Denk er wel even goed over na Diana, het moet jou geen nadeel opleveren. Je wil altijd alles zo goed en volledig en voordelig doen, straks voel je je verplicht om je webwinkeltje altijd volledig bevoorraad te houden en krijg je daar stress van, ofzo. Wij moeten alleen maar heel blij en dankbaar zijn voor elk zakje zaad wat wij van jou kunnen scoren……

Berbie Vleeshouwers-Creemers 30 september 2018 om 12:47

Ik ben het helemaal met Saskia eens, een webwinkeltje is leuk en zeer handig, maar het zou fijn zijn als je werk verlicht, maar geen stress bezorgt. Ik zou zeggen op is op en daar moeten we

Ik vind een webwinkeltje helemaal van deze tijd, maar voorop staat dat het je werk verlicht en geen stress bezorgt.
En och je persoonlijke zorg en contact is altijd zichtbaar in de goeie verzorging.
Veel succes

Ruud & Diana 30 september 2018 om 13:58

Hallo Berbie,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Als ik niet het idee heb dat een winkeltje een verbetering is doe ik het niet. Maar vanaf vandaag kan ik er achter de schermen al een beetje mee oefenen en vooralsnog denk ik dat het een verbetering is.
De praktijk moet het gaan uitwijzen, blijft spannend 🙂 .
groetjes,
Diana

Anoniem 7 oktober 2018 om 11:35

Hallo Diana en Ruud
Zag een foto van de Brugmansia, bij mij bloeien ze nu pas, wat doe ik verkeerd.
Bedankt voor de mooie foto s

Ruud & Diana 7 oktober 2018 om 13:04

Hallo,
Héél veel eten. Dat is vaak de reden de reden waarom Brugmansia´s niet goed bloeien. Andere redenen kunnen zijn: een te krappe pot, of verkeerde snoei, soms kan het aan het ras liggen (vooral bij de dubbelbloemige rassen) en ze willen in de warme maanden ook heel vaak en veel water.
Maar meestal is voeding de oorzaken. Want ze lusten zo ongeveer alles, heel veel en heel vaak. Van langwerkende korrels tot koemestkorrels, extra kali, bloemenmest, het kan bijna niet op bij ze. Hier krijgen de Brugmansia’s naast langwerkende kuipplantenvoedingskorrels in het voorjaar elke zondag wat oplosbare voeding met een NPK waarde van 20-20-20 (als je googelt op 20-20-20 vind je vanzelf dat soort voedingen, ze zijn helaas niet biologisch maar we vinden het hier het beste resultaat geven).
groetjes,
Diana

Mayra 29 september 2018 om 14:26

Jaa Instagram is zo leuk! Je kunt ook gewoon foto’s erop zetten zonder dat die ook op Facebook komen, met een hashtag heb je nog een veel groter bereik.
Ik kijk liever plaatjes op Instagram dan dat ik Facebook, op Facebook moet je vaak door heel wat zooi heenscrollen en dan heb ik het vaak al opgegeven op Instagram kun je ook een verse blog aankondigingen door een link van je website in je bio te zetten en dan bij een foto verwijzen naar een link in bio voor je blog.

Ruud & Diana 30 september 2018 om 08:58

Hallo Mayra,
Ik vind zelf facebook ook lastiger en onoverzichtelijk, met al die blokken met geplande evenementen, voorgestelde pagina’s, taalinstellingen, aanbevelingen, etc., etc.. En ik word gek van al die meldingen die ik de hele dag krijg (en dan heb ik er ook al heel veel uitgeschakeld). Het leuke van instagram vind ik dat ik er gewoon foto’s met een klein bijschriftje kan plaatsen die mensen dan aan kunnen klikken. Snel, makkelijk en toch leuk om even te laten zien wat we die dag hebben gedaan of gezien. En in tegenstelling tot facebook plaats ik op instagram een foto via de telefoon. Elke tuindag zet ik er even op wat we die dag hebben gedaan of gezien, terwijl we nog even in de tuin zitten, kost maar een paar minuten.
Dank voor de tips!
Diana

M 30 september 2018 om 17:29

Ik zou de hashtag #gardenersofinstagram gebruiken. Die heeft een groot bereik.

Ruud & Diana 1 oktober 2018 om 09:48

Hallo M,
Dank voor de tip! Ga ik zeker eens gebruiken! Ik ben sowieso nog een beetje aan het zoeken en oefenen met die hashtags. Ik vind het zelf erg rommelig en druk als er heel veel van die dingen staan. En ik ben er al wel achter dat als ik een enter met een punt ertussen zet het er al wat beter uitziet. Maar dan nog probeer ik er niet veel meer dan een stuk of 8 in te zetten.
groetjes,
Diana

Willy 29 september 2018 om 15:21

Ik heb ( nog) geen instagram, maar volg wel alles wat je op Facebook plaatst. Ook op Facebook geeft een foto met de telefoon een leuk beeld van het moment van de dag. Als dat niet teveel werk geeft.
Webwinkel heel leuk!

Ruud & Diana 30 september 2018 om 08:41

Hallo Willy,
Het geeft nog geen seconde extra werk, er staat nu een schuifje aan dat alles wat ik op instagram plaats automatisch ook op facebook verschijnt.
Fijn om te horen dat je het leuk vindt om dat wat ik op instagram plaats ook op facebook te lezen en het niet teveel vindt worden!
Diana

Karin 29 september 2018 om 23:29

Ik geniet elke keer van je mooie foto’s. Ik volg op FB, heb geen instagram.
En zo BLIJ met de foto waar onkruid op staat. Zo ziet mijn hele tuin eruit. ( door omstandigheden). Daardoor is het heerlijk om te zien dat jij ook wel eens onkruid hebt.

Ruud & Diana 30 september 2018 om 08:43

Hallo Karin,
Onkruid genoeg hier hoor, en zeker niet alleen in deze tijd.
Hoe ouder ik word, des te minder druk ik me erom maak (kost anders teveel ergernis en frustratie, ze wint toch, elk jaar opnieuw 🙂 ).
groetjes,
Diana

Anoniem 30 september 2018 om 07:53

Hoi Diana jij brak van de week jouw tuinvaas, maar ik mijn heup tijdens een partijtje tennis.Wat kan je beter breken. Lig nu op bed en de moestuin, nou die moet voorlopig op mij wachten. Balen.

Ruud & Diana 30 september 2018 om 08:46

Hallo,
Wat akelig!! Heel veel sterkte gewenst, en een goed herstel!!
Diana

Marja 30 september 2018 om 07:58

Hoi Diana, heb nu wel alle tijd om alles wat jij geschreven hebt nog eens na te lezen.
Dus elk nadeel heeft ook weer zijn voordeel. Ik geniet intens wat je allemaal publiceerd.

Yvonne 30 september 2018 om 07:58

Sterkte anoniem! Diana, ik heb geen fb en geen instagram maar lees met heel veel plezier je blog en die op pokon. Een webwinkel lijkt mij prettig en voor jou; je houdt straks nog tijd over! Groet van Yvonne

Anja 30 september 2018 om 09:09

Hallo Diana, webwinkel, dagelijkse fotos en op IG hartstikke leuk. Dus doen!

Petra 30 september 2018 om 09:42

Veel foto’s genieten we van, Petra

Roos 30 september 2018 om 09:46

Hallo Diana, ik hoop dat je nog wel een website blijft houden met de nieuwsbrief, ik zit niet op facebook of instagram .

gr. Roos

Wil 30 september 2018 om 10:16

Hoi Diana,
Met volle teugen geniet ik van je foto’s en ik leer daar ook van. Van mijn part zet je heel Facebook en instagram vol, maar houd aub “ gewoon” je site. Ik ben niet ouderwets, maar ik heb 100% nix met sociale media.
Mooie zondag!

Ruud & Diana 30 september 2018 om 13:29

Hallo Roos en Wil,
Ik ga zeker de website houden hoor!
Sterker nog, ik hoop komende winter tijd te hebben om een begin te maken met het nakijken van alle pagina’s, teksten aanpassen, nieuwe en grotere foto’s plaatsen, etc..
groetjes,
Diana

Esther 30 september 2018 om 11:03

Wow, leuk al die vooruitgang! Superleuk dat je ook op Instagram zit! Ik vind het niet erg om dezelfde foto’s 2x te zien, dus op FB en Insta. Een doorlopende winkel klinkt ook goed! Maar ook alsof daar nog wat meer haken en ogen aanzitten voor jullie zelf, qua belasting ofzo? Daarnaast ga je misschien ook wel verwachtingen kweken, mbt levertijd of beschikbaarheid van bepaalde dingen ofzo, met als resultaat meer negatieve mailtjes ofzo. Maar ik kan me voorstellen dat het heel veel tijd gaat schelen en dat dat het dan wel weer waard is…

Ruud & Diana 30 september 2018 om 13:36

Hallo Esther,
Leuk om te horen!
Over het webwinkeltje: dankjewel voor de tips en je bezorgdheid! Ik weet nog niet helemaal hoe het werkt, maar voor zover ik dat nu kan zien (achter de schermen) kan ik zelf soorten erop zetten en er ook weer afhalen. Dat betekent dat ik, eigenlijk net als in de afgelopen jaren, een soort (nadat die is uitverkocht) nog een paar weken in laat staan en er dan gewoon uit haal. En verder moet ik nog kijken hoe het gaat werken, in ieder geval wordt het een klein winkeltje, met dezelfde prijs voor de zaden. En op is op, want ik kan niet meer oogsten dan van de planten die er in mijn tuin staan. Dus eigenlijk allemaal hetzelfde, maar mensen krijgen nu automatisch een mail.
groetjes,
Diana

Wil 30 september 2018 om 11:40

Hallo Diana,
Sociale media is niet mijn ding: maar je site lees ik elke zondag met ontzettend veel plezier: als ik eerlijk ben gezelliger dan bv. In Gr&Bl. Maar ik snap ook dat je met je tijd mee moet gaan en zo steeds meer mensen blij kunt maken. Ik blijf je zo herkenbare struggle met de tuin graag volgen: zo herkenbaar! Succes dus.

Ruud & Diana 30 september 2018 om 13:52

Hallo Wil,
Zo lang ik denk nog iets te melden te hebben blijf ik zeker mijn blog schrijven (soms denk ik wel eens dat ik in herhaling val).
En er is inderdaad een verschil met G&B want daar schrijf ik algemene tips voor alle lezers, en de redacteur kiest wat er wordt geplaatst en past die tekst aan. Aanstaande februari is het de laatste keer dat ik er in schrijf, dan heb ik het één jaar gedaan en gaat iemand anders weer een jaar lang een rubriek maken. Ik ben er wel echt heel trots op, ik herken het nog steeds als van mij, al komt dat vast ook omdat de meeste foto’s van mezelf zijn.

Op mijn website schrijf ik zoals ik dat zelf wil en gewend ben, met ongetwijfeld ook best wat grammatica- en stijlfouten, en er is niemand die de tekst aanpast voor een bepaalde groep mensen.
Oftewel: in G&B schrijf ik per maand 6 tot 8 moestuintips voor mensen die er interesse in hebben, op mijn website schrijf ik eigenlijk gewoon voor mezelf 🙂
En de stukjes die ik op de website van Pokon schrijf zitten daar qua informatie en persoonlijke ervaring een beetje tussenin (denk ik).
groetjes,
Diana

Belia 30 september 2018 om 12:26

Prei onder het gewone gaas, helpt dat tegen de prei mot an ander ongedierte? Het staat er prima bij.
Ik heb nog veel zomerprei staan en die zijn nog keurig.

Een groen gaas is makkelijk.

Ruud & Diana 30 september 2018 om 13:54

Hallo Bella,
Nee hoor, prei heeft zeker geen gaas of net nodig. Het net was er voor de kolen, want die worden hier altijd erg aangevallen (door vooral duiven).
Omdat de prei in hetzelfde vak/bak naast de kolen staan zijn ze ook onder het net terecht gekomen maar het is dus niet nodig.
groetjes,
Diana

Belia 30 september 2018 om 17:23

Prima.
Ik heb de kolen ook omder een groen net staan. Het houdt de koolvlieg, oftewel koolvlinder tegen.

De zomerprei is prima, maar de herfst en winterprei niet.

Carola 30 september 2018 om 18:19

Hallo Belia,
Op de foto van Diana’s koolvak met prei zie ik een vogelnet met grote mazen liggen en dat zorgt er voor dat vogels niet gaan eten van (vooral jonge) koolplanten. Een vogelnet belet ook dat koolwitjes eitjes afzetten op koolplanten, en dat scheelt een hoop rupsen.
Koolvlieg is iets heel anders, nets als preivlieg. Dat zijn kleine insecten en die kun je afweren met anti-insectengaas met fijne mazen, kleiner dan 2 millimeter, of met tuinvlies. Het kan best zijn dat je late prei aangetast is door preivlieg. Hier hebben we altijd veel last van koolvlieg en preivlieg of -mot (zandgrond Drenthe). Anti-insectengaas is niet goedkoop maar het werkt goed en het gaat vele jaren mee. Op de webwinkel van een zaadhandel in Hoogeveen zie je wat er op dat gebied te koop is. Misschien heb je er iets aan voor de komende jaren.
Groetjes, Carola

Carine 2 oktober 2018 om 22:59

Dag Carola,
Zet naast de prei vooral wortelpeterselie, wortelen en gewone peterselie. Zo heb je minder last van de preivlieg (ik heb er eigenlijk nooit last van).
Groetjes
Carine P

Anoniem 3 oktober 2018 om 19:25

Hallo Carine P, Dank voor je antwoord. Ik combineer altijd al ui-soorten met wortels, maar hier is het nog steeds niet zo dat de prei- of uienvlieg wegblijft door worteltjes er naast. Maar je advies om peterselie naast de prei te zetten zal ik zeker eens uitproberen.
Groetjes, Carola

piet Bevers 30 september 2018 om 13:51

Diana,
1 Ik heb dit jaar wat kleine aardappels over.
Kan ik deze inkuilen in de koude kas? En dan in het voorjaar weer uitplanten?
2 Kan ik nu al winterprei zaaien voor het komende jaar in een emmer met potgrond?

Ruud & Diana 30 september 2018 om 14:01

Hallo Piet,
Ik zou nu nog geen prei gaan zaaien maar wachten tot januari. Volg vooral ook de zaaiaanwijzing op de verpakking van de zaden.
Een aardappelen bewaar je het best op een donkere plaats en onder de 7 graden (ik heb wel eens gelezen dat rond de 4 graden ideaal is).
groetjes,
Diana

Marc 30 september 2018 om 14:52

Leuk idee webwinkel, het is ook mogelijk om automatisch de vooraad te laten bijhouden en de vooraad kan ook 0 zijn dan hoef je het er niet af te halen en er later weer opnieuw op te zetten, doe je simpel alleen de vooraad weer omhoog .
Groet Marc

Ruud & Diana 1 oktober 2018 om 09:53

Hallo Marc,
Dank voor de tip!!
Ik zag dat ik de voorraad later heel gemakkelijk weer aan kan passen, ook wanneer die eenmaal is ingesteld, dus daar ga ik zeker gebruik van maken!
Diana

Riet v.d. Walle-Kurpershoek 30 september 2018 om 15:50

Hallo Diana, ik geniet van je berichten over jullie tuin. Binnenkort graag zaden bij je bestellen.
Ik ben vooral op zoek naar zaden van morina longifolia, helaas heeft mijn plant de winter niet overleeft. Het is zoń mooie plant.
Vriendelijke groet, Riet

Ruud & Diana 1 oktober 2018 om 09:52

Hallo Riet,
De Morina longifolia komt niet in mijn zadenlijst, ik heb deze plant niet meer (ik heb sowieso weinig of geen vaste planten meer in de tuin en dus ook niet in de zadenlijst).
De Morina longifolia is lastig te zaaien, de zaden moeten vers zijn en ze is een koudekiemer en ze kiemt onregelmatig en over een langere periode. Ik zag dat http://www.silene.be er zaden van verkoopt, maar als je niet heel ervaren bent in het zaaien van bijzondere koudekiemers kan ik je bijna beter adviseren om zoek te gaan naar een plant (ik kocht de mijne ooit bij De Hessenhof).
groetjes,
Diana

Tineke van der Meij 30 september 2018 om 20:05

Hoi Diana
En doe af en toe ook een foto waar je zelf op staat, of je handen of voeten 🙂
Tineke

Ruud & Diana 1 oktober 2018 om 09:41

Hallo Tineke,
Ik vrees dat je maar heel weinig foto’s van mij op de website zult zien. Ik heb er een enorme hekel aan als mensen foto’s van me maken, ik voel me er heel erg ongemakkelijk bij.
Ik heb zojuist een nieuw (en vooral klein) fotootje van mezelf op de pagina over “ik en onze tuin” geplaatst en daar houdt het mee op 🙂 .
Foto’s van bloemen en groenten met op de achtergrond een halve hand of 2 voeten en zo vind ik eerlijk gezegd lelijk en rommelig (en het leidt af).
groetjes,
Diana

Harm de Groot 1 oktober 2018 om 09:11

Herfst, voor mij tijd om lavameel te strooien

Ruud & Diana 1 oktober 2018 om 09:14

Hallo Harm,
Dank voor de tip! Moet ik ook nog, de zak staat al in de kas (ik heb een zak lavameel en een zak lavagrit).
Ik wacht nog even tot er wat meer groenten zijn geoogst en vakken leeg zijn.
groetjes,
Diana

Agnès 1 oktober 2018 om 12:09

Waarom in de herfst harm? Ik had zelf voorjaar in mijn hoofd samen met de mest. Ivm het uitspoelen in de winter.
Heb jij een andere gedachte waarom je het strooit in de herfst?

Anoniem 2 oktober 2018 om 09:43

Hoi Diana en Ruud,

Ik vind Opal een prima keuze, vroeg en lekker. Fruitbomen brengen toch iets aparts in de tuin. Ik kan het niet laten. Als ik en tuincentrum bezoek heb ik steevast een fruitboom mee.

Weet je ook op welke onderstam je boom staat?

Groetjes

Eddy

Ruud & Diana 3 oktober 2018 om 20:14

Hallo Eddy,
Wij hebben deze zomer pruimen mogen plukken bij onze tuinbuurman en waren weer eens blij verrast over de vroegheid, gezondheid en smaak van deze Opal. Vandaar de keuze.
We hebben nu 3 pruimenbomen: Opal, Reine Victoria en Avalon.
Ik heb eigenlijk geen idee op welke onderstam ze is geënt, we hebben haar gekocht bij fruitbomen.net en zijn altijd tevreden over de kwaliteit van de bomen en struiken. We gaan er vanuit dat ze daar de juiste onderstam heb gekozen, ze hebben er hoe dan ook heel veel meer verstand van dan wij. Ik heb er trouwens ook een bosperzik gekocht, en een pitloze druif, en een vijg. Spannend allemaal!!
groetjes,
Diana

Eddy 7 oktober 2018 om 10:46

Hoi Diana,
De pitloze druiven zijn bij ons een groot succes. Ik heb nu opnieuw Himrod gekocht. Bij mijn eerste bestelling heb ik een blauwe pitloze druif aangekregen. Mis dus maar … bijzonder lekker en geeft een overvloedige oogst. Er zijn al vele kandidaten voor een stekje.

Groetjes

Eddy

Weet je welke soort(en) jij hebt staan?

Ruud & Diana 7 oktober 2018 om 13:11

Hallo Eddy,
Leuk om te horen!! Had ik het maar eerder geweten, dat had wellicht mijn keuze beïnvloed.
De druiven die ik heb gekocht ga ik niet echt snoeien zoals het hoort, we hebben ze eigenlijk gekocht als vrolijke begroeier van een foeilelijke keienvanger voor de kas. We gaan ze dus laten gaan, hopen er over een paar jaar druiven van te kunnen oogsten maar ook van het blad te genieten, en de vogels mogen eten waar we zelf niet bij kunnen. We hebben een Eddy’s Blue Wonder (toevallig hè 🙂 ) en Einset Seedless gekocht, we gaan ze deze week planten.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 3 oktober 2018 om 20:17

Hallo Agnès,
Ik hoop dat Harm je vraag nog leest en beantwoordt.
Wij zelf hebben 2 maanden geleden een zak lavagrit en voor het eerst ook een zak lavameel gekocht. Het grit ga ik over een paar weken geven, wanneer de tuin grotendeels leeg is, omdat grit als een sponsje werkt, de grond verbetert en vocht vasthoudt en weer afstaat. Met het lavameel ga ik even wachten en zelf ook maar eens op internet zoeken wat het best moment is.
groetjes,
Diana

Angelique 2 oktober 2018 om 10:07

Hallo Diana, wat een plannen weer. Instagram en je foto’s: hartstikke leuk. Word er altijd zo blij van die opbrengst en kleuren! Site gebruik ik om lekkers op te zoeken en mijn kennis bij te spijkeren. Fijn dat je je zaden toch weer met ons wilt delen. Maar sluit me aan bij vorige liefhebbers: denk aan jezelf! Ook hier opruimen, onkruid wieden, laatste oogst en al weer denken aan volgend jaar wat anders moet. Groetjes Angelique

Annemiek van Moorst 2 oktober 2018 om 10:20

Hi Diana,
Je kunt je Opal-pruim beter nu planten. sowieso is het beter om de aarde zoveel mogelijk af te schudden, af te schrapen en zo kaal mogelijk te planten zonder wat in het gat te strooien (geen compost erin maar bovenop). Is wetenschappelijk uitgezocht. Zie https://puyallup.wsu.edu/lcs/
Nu is de aarde nog warm en slaat het boompje dus eerder aan.

Ruud & Diana 3 oktober 2018 om 20:19

Hallo Annemiek,
Ja, de grond is nu nog lekker warm, dus we gaan de pruimenboom zeker nu nog planten. Ik ben het niet helemaal eens met je stelling dat er beter geen potgrond of compost in het plantgat kan worden gedaan – op onze vette blauwe klei is het juist belangrijk om te zorgen dat de jong wortels een goede start krijgen in niet te vaste, luchtarme, kletsnatte klei.
groetjes,
Diana

Suus 4 oktober 2018 om 13:49

Toch even nieuwsgierig op het linkje geklikt, want wetenschappelijk, maar wel erg tegen het gezonde boerenverstand in 🙂 .

Het blijkt allemaal wat genuanceerder te zijn. Het gaat niet over compost in het plantgat gooien, maar over het uitplanten in van planten in pot met een specifiek mengsel in de pot (zo te lezen heel anders dan wat je bij ons in Nederland tegenkomt aan aarde bij de gemiddelde plant in pot) : “In general, the media in the container is a soilless mix with a large proportion of organic matter and pumice. ”

En geen compost/boomgrond/potgrond erbij… als medeblauwekleituinierder ben ik het hartgrondig met Diana eens. Ik meng altijd een handje (of meer) bovenstelaaggrond/compost/potgrond door mijn klei als ik wat plant.

Carine 4 oktober 2018 om 17:39

Ik ben het ook volledig eens met bovenstaande reacties van Diana en Suus. Ik ga ook telkens een fruitboom planten in zijn rustperiode en de grond goed los maken met potgrond. Met compost ben ik wat voorzichtig rond de wortels en de stam.
Groetjes Carine P


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!