Jam van vijgen met chocolade en hazelnoten

Ingredienten

  • 600 gram vijgen (schoon gewicht)
  • de fijne rasp van een kwart sinaasappel (alleen het oranje want het wit is bitter)
  • het sap van een halve sinaasappel
  • 300 gram rietsuiker (of kristalsuiker)
  • 20 gram pure chocolade, geraspt
  • 25 gram hazelnoten
  • optioneel: een scheutje sinaasappellikeur zoals cointreau of grand marnier

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van 3 andere vijgenjamrecepten die ik maakte (met sinaasappel en pijnboompitten , met citroen, rum en rozijnen en deze met port, kaneel en balsamicoazijn)

voor ongeveer 3 potjes van 250 gram

Ook deze vijgenjam vinden we erg lekker (zie ook de 3 andere vijgenjamrecepten). Zowel op een plakje cake, op een wit broodje, op een geroosterde boterham, op een cracker of een briochebroodje of croissant. Ook lekker om te verwerken in recepten (zoals jam-koekjes of in brownies zoals deze, of in desserts). Deze jam is in tegenstelling tot die met sinaasappel en pijnboompitten wat minder geschikt voor bij een kaasplankje (de hoeveelheid chocolade is maar klein zodat het wel een vijgenjam blijft maar de chocolade is wel te proeven en geen goede combinatie met kaas).

Als ik genoeg vijgen heb maak alle vier de soorten jam elk jaar, heerlijk voor de herfst en decembermaand, en leuk om de verschillen te proeven.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de vijgen schoon, verwijder de steeltjes en eventueel ook het buitenste velletje (hoeft niet maar dat vinden wij lekkerder). Snijd de vijgen in plakjes of stukjes. Weeg 600 gram af en meng dat met 300 gram rietsuiker. Roer goed door en laat een kwartiertje staan. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de hazelnoten tot ze goudbruin, geurig en knapperig zijn. Laat afkoelen en hak dan grof. Boen de sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp een kwart van de schil eraf en doe dat in een pan. Pers een halve sinaasappel uit en voeg dat sap toe aan de sinaasappelrasp in de pan.

Stap 2: Koken

Voeg het vijgensuikermengsel toe aan de sinaasappelrasp en sap in de pan, roer goed door, zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de jam is ingedikt. Voeg nu de geraspte chocolade toe, plus, als je dat wilt, het scheutje sinaasappellikeur. Roer nog even goed door. Controleer de dikte van de confituur (door een lepeltje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten). Roer op het laatste moment de geroosterde en grof gehakte hazelnoten door de vijgenjam.

Stap 3: Inmaken

Maak ondertussen de potten schoon met soda en kokendheet water en spoel na met kokendheet water. Laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen. Giet dan het hete water uit de potten en deksels en vul de potten met de jam, sluit ze af en zet de potten ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Uiteraard gebruik je altijd een schoon lepeltje als je een schepje jam wilt nemen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief