Jam van vijgen met chocolade en hazelnoten

Details

 

Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van 2 andere vijgenjamrecepten die ik maakte (één met sinaasappel en pijnboompitten en één die ik maakte met citroen, rum en rozijnen)

voor ongeveer 4 potten van 250 gram

INGREDIËNTEN:

  • 600 gram vijgen (schoon gewicht dus zonder steeltjes en/of vel, indien je net ik alleen het vruchtvlees wilt gebruiken)
  • de fijne rasp van een kwart sinaasappel (alleen het oranje want het wit is bitter)
  • het sap van een halve sinaasappel
  • 300 gram rietsuiker (of eventueel kristalsuiker)
  • 20 gram pure chocolade, geraspt
  • 25 gram hazelnoten
  • optioneel: een scheutje sinaasappellikeur zoals cointreau of grand marnier

 

RECEPT:

Maak de vijgen schoon, verwijder de steeltjes en eventueel ook het buitenste velletje (hoeft niet maar dat vinden wij lekkerder). Snijd de vijgen in plakjes of stukjes. Weeg 600 gram af en  meng dat met 300 gram rietsuiker. Roer goed door en laat een kwartiertje staan. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de hazelnoten tot ze goudbruin, geurig en knapperig zijn. Laat afkoelen en hak dan grof.

Boen de sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp een kwart van de schil eraf en doe dat in een pan. Pers een halve sinaasappel uit en voeg dat sap toe aan de sinaasappelrasp in de pan. Voeg het vijgensuikermengsel toe, roer goed door, zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de jam is ingedikt.

Maak ondertussen de potten schoon met soda en heet water en steriliseer ze door ze te vullen met kokendheet water. Laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen (door het kokendhete water kunnen er geen bacteriën groeien).

Voeg nu de geraspte chocolade toe, plus het scheutje sinaasappellikeur (als je dat niet hebt of wilt kun je het achterwege laten). Roer nog even goed door. Controleer de dikte van de confituur (door een lepeltje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten).

Giet het hete water uit de potten en deksels. Roer op het laatste moment de geroosterde en grof gehakte hazelnoten door de vijgenconfituur en vul de potten, sluit ze af en zet de potten ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.

Controleer na afkoeling of de potten vacuüm zijn. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op.

 

Ook deze vijgenjam is ontzettend lekker! Ik heb dit recept gemaakt naar aanleiding van een overheerlijk recept uit de Larouuse; vijgenconfituur met sinaasappel en pijnboompitten. Het bracht me op dit idee (en op nog een idee, voor confituur van vijgen met rum en rozijn). Ik heb in dit recept wat minder suiker gebruikt dan in het originele Larousse-recept met pijnboompitten, en bedacht dat vijgen en chocolade ook zo’n lekkere combinatie is.

En dat klopt, ook deze jam vinden we heel erg lekker!! Zowel op een plakje cake, op een wit broodje, op een geroosterde boterham, op een cracker of een briochebroodje of croissant. Ook lekker om te verwerken in recepten (zoals jam-koekjes of in brownies zoals deze, of in desserts). Wat minder geschikt voor bij een kaasplankje (de hoeveelheid chocolade is maar klein zodat het wel een vijgenjam blijft maar de chocolade is wel te proeven en geen goede combinatie met kaas.

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!