Jam van vijgen met rum en rozijnen

Ingredienten

  • 500 gram vijgen (schoon gewicht)
  • de fijne rasp en het sap van een halve citroen
  • 275 gram rietsuiker (of kristalsuiker)
  • 50 gram rozijnen
  • 0,5 tot 0,75 deciliter bruine rum

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

voor ongeveer 3 potjes van 225 gram

Ook deze vijgenjam is erg lekker! Ik heb dit recept gemaakt naar aanleiding van een overheerlijk recept uit de Larouse; vijgenconfituur met sinaasappel en pijnboompitten. Het bracht me op dit idee (en op nog een idee, voor jam met vijgen met sinaasappel, chocolade en hazelnoten en jam van vijgen met port, kaneel en balsamicoazijn). Ik heb in dit recept wat minder suiker gebruikt dan in het originele Larousse-recept met pijnboompitten, en bedacht dat vijgen en rozijnen en rum nog zo’n lekkere combinatie is 🙂 . Om te zorgen dat de jam wel ook nog fris genoeg is heb ik wat citroenrasp en citroensap toegevoegd.

En ook deze jam vinden we heel erg lekker!! Zowel op een geroosterde boterham, op een cracker of een briochebroodje of croissant. Maar ook lekker om te verwerken in recepten (zoals jam-koekjes of in brownies zoals deze, of een taart zoals deze koek met jam, of in desserts). De rozijnen zijn helemaal zacht geworden en bijna niet meer als zodanig in de jam te herkennen, ook omdat de vijgen nog wat structuur hebben. Maar wel erg lekker in de jam, en dat geldt ook voor de rum. Ik gebruikte oakheart bruine rum, voor een extra rumachtig rokerig smaakje. Doordat de rum na het toevoegen nog minimaal 10 minuten kookt is de alcohol er in principe uit – al zijn er ook meningen dat er na het koken van alcohol altijd nog een vleugje alcohol achterblijft). Om die reden is dit recept wellicht minder geschikt voor kinderen maar dan kun je de rum wellicht vervangen door wat sinaasappel-, appel- of mandarijnensap.

Deze vijgenjam is weer heel anders dan de andere drie maar zeker ook voor herhaling vatbaar!

Instructies

Stap 1: De dag ervoor

Was en droog een jampotje plus deksel goed. Doe de rozijnen in het potje en giet er zoveel rum op dat de rozijnen onder de rum staan. Sluit het deksel en laat minimaal 12 uur staan zodat de rozijnen de rum kunnen opnemen.

Stap 2: Voorbereiden

Maak de vijgen schoon, verwijder de steeltjes en eventueel ook het buitenste velletje (hoeft niet maar dat vinden wij lekkerder). Snijd de vijgen in plakjes of stukjes. Weeg 500 gram af en meng dat met 275 gram rietsuiker. Roer goed door en laat een kwartiertje staan. Boen de citroen schoon en rasp met een fijne rasp van de helft de schil af (alleen het geel, het wit is bitter) en doe dat in een pan. Pers een halve citroen uit en voeg dat sap toe aan de citroen in de pan.

Stap 3: Koken

Voeg het vijgensuikermengsel toe aan de citroenrasp en sap in de pan, roer goed door, zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de jam is ingedikt. Voeg nu de rumrozijnen plus de rum toen, roer goed door en laat nog zo lang koken tot de jam weer voldoende is ingedikt. Controleer de dikte van de jam (door een lepeltje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten).

Stap 4: Inmaken

Maak ondertussen de potten schoon met soda en kokendheet water en spoel na met kokendheet water. Laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen. Giet dan het hete water uit de potten en deksels en vul de potten met de jam, sluit ze af en zet de potten ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Uiteraard gebruik je altijd een schoon lepeltje als je een schepje jam wilt nemen.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief