Jam van vijgen met rum en rozijnen

Details

 

Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van 2 andere vijgenjamrecepten die ik maakte (één met sinaasappel en pijnboompitten en één die ik maakte met sinaasappel, chocolade en hazelnoten)

voor ongeveer 3 potjes van 250 gram

INGREDIËNTEN:

  • 500 gram vijgen (schoon gewicht dus zonder steeltjes en/of vel, indien je net ik alleen het vruchtvlees wilt gebruiken)
  • de fijne rasp en het sap van een halve citroen
  • 275 gram rietsuiker (of eventueel kristalsuiker)
  • 45 gram rozijnen
  • 0,5 deciliter bruine rum

 

RECEPT:

Weg de rozijnen en rum af en meng dat in een beker. Laat minimaal een uur staan waarbij de rozijnen al iets opzwellen. Maak de vijgen schoon, verwijder de steeltjes en eventueel ook het buitenste velletje (hoeft niet maar dat vinden wij lekkerder). Snijd de vijgen in plakjes of stukjes. Weeg 500 gram af en  meng dat met de rietsuiker. Roer goed door en laat een kwartiertje staan.

Boen ondertussen de citroen schoon en rasp met een fijne rasp de schil van een halve citroen af (alleen het geel, het wit is bitter) en meng het door het vijgen-suikermengsel.

Voeg ook de rozijnen samen met de bruine rum toe aan het vijgenmengsel, zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de jam is ingedikt.

Maak ondertussen de potten schoon met soda en heet water en steriliseer ze door ze te vullen met kokendheet water. Laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen (door het kokendhete water kunnen er geen bacteriën groeien).

Voeg nu het sap van een halve citroen toe, roer nog even goed door. Controleer de dikte van de confituur (door een lepeltje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten).

Giet het hete water uit de potten en deksels. Vul de potten met de jam, sluit ze af en zet de potten ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.

Controleer na afkoeling of de potten vacuüm zijn. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op.

 

Ook deze vijgenjam is ontzettend lekker! Ik heb dit recept gemaakt naar aanleiding van een overheerlijk recept uit de Larouse; vijgenconfituur met sinaasappel en pijnboompitten. Het bracht me op dit idee (en op nog een idee, voor jam met vijgen met sinaasappel, chocolade en hazelnoten). Ik heb in dit recept wat minder suiker gebruikt dan in het originele Larousse-recept met pijnboompitten, en bedacht dat vijgen en rozijnen en rum nog zo’n lekkere combinatie is 🙂 . Om te zorgen dat de jam wel ook nog fris genoeg is heb ik wat citroenrasp en citroensap toegevoegd.

En ook deze jam vinden we heel erg lekker!! Zowel op een geroosterde boterham, op een cracker of een briochebroodje of croissant. Maar ook lekker om te verwerken in recepten (zoals jam-koekjes of in brownies zoals deze, of in desserts). De rozijnen zijn helemaal zacht geworden en bijna niet meer als zodanig in de jam te herkennen, ook omdat de vijgen nog wat structuur hebben. Maar wel erg lekker in de jam, en dat geldt ook voor de rum. Ik gebruikte oakheart bruine rum, voor een extra rumachtig rokerig smaakje. Anders dan de andere twee maar zeker ook voor herhaling vatbaar!

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!