Vijgenjam met port en balsamicoazijn

Ingredienten

  • 500 gram vijgen (schoon gewogen)
  • 100 gram rietsuiker
  • 2 deciliter port (ik koos een ruby)
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder

Details

(8 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Voor 2 potjes van ongeveer 250 gram

Wij vinden vijgenjam één van de lekkerste soorten jam, omdat het zoet en rijk smaakt en je er heel veel mee kan variëren. Ik heb dan ook niet echt een voorkeur voor één van de jams die je op deze website kunt vinden, ze zijn me allemaal even lief, ook al smaken ze allemaal anders. De jam met chocolade vinden we wel echt een weekend-ontbijtjam, de jam met pijnboompitten vinden we de allerlekkerste bij een kaasplankje. Eigenlijk moet je ze vooral allemaal maken en ze naast elkaar proeven en zo bedenken welke je de lekkerste vindt (en waarbij). Naast deze vijgenjam met port en balsamicoazijn kun je ook nog even kijken bij deze:

En mocht je geen liefhebber van jam zijn (of heb je heel veel vijgen kunnen oogsten), dan is deze lekkere vijgenchutney misschien nog een optie.

Hoe dan ook, ik kwam op het idee van deze variant van vijgenjam doordat ik nog een restje port had staan. Dit is (vind ik zelf) een meer herfstachtige jam dan bijvoorbeeld die met sinaasappel en pijnboompitten. De donkere smaken van port en kaneel zorgen daarvoor, terwijl de balsamicoazijn toch ook voor een fris zuurtje zorgt. Niet alleen lekker op boterham, cracker, etc maar ook bij een kaasplankje of een dessert (en ik heb ook eens een schepje aan gestoofde rode kool toegevoegd, dat was ook erg lekker :-)).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de vijgen schoon: verwijder de steeltjes. En zelf vind ik het lekker om alleen het vruchtvlees te gebruiken (ik snijd de vijg in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees er in één beweging langs de schil met een koffielepel uit). Maar je kunt deze jam zeker ook met schil maken: als je dat wilt snijd de vijgen dan wel even in stukjes, als je alleen het vruchtvlees gebruikt hoeft dat niet. Weeg 500 gram vijgen af en doe hetzelfde met de andere ingrediënten.

Stap 2: Koken en inmaken

Doe alle ingrediënten in een pan, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook het mengsel tot de vijgen zacht zijn en de jam is ingedikt. Omdat je relatief veel vocht gebruikt (port en azijn) duurt dat wat langer dan bij de meeste jamsoorten, hier duurde het zo'n 25 minuten. Roer regelmatig. En maak ondertussen de potjes en deksels schoon, met kokend water en soda, spoel na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot je ze kunt gaan vullen. Als de jam voldoende is ingedikt giet je potten en deksels leeg en vul je ze direct met de kokendhete vijgenjam, sluit de potten met de deksels en zet ze ondersteboven om vacuüm te trekken en af te koelen. Deze jam in ongeopend minimaal 1 jaar houdbaar, na opening in de koelkast bewaren en binnen enkele weken opmaken (en uiteraard altijd een schoon lepeltje gebruiken als je een schepje jam wilt)

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief