Boter van vijgen en peren

voor 2 potjes van 0,2 liter

Ingredienten:

  • 200 gram rijpe vijgen
  • 300 gram rijpe handperen
  • 100 cc port
  • 3 eetlepels citroensap
  • 450 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Recept:

De naam ‘boter’ slaat uiteraard niet op een ingrediënt maar op de structuur en smeerbaarheid van deze inmaak.

Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snijd ze in stukjes. Schil de peren, verwijder klokhuis en snijd ze in stukken. Doe de vijgen, peren, portwijn en citroensap in een pan en kook dit 20 minuten tot alles zacht is geworden. Pureer het geheel en druk het door een grove zeef.

Breng de puree weer aan de kook en los er nu de suiker in op. Voeg het zakje vanillesuiker toe en los het op in de kokende massa. Vul met kokend water gesteriliseerde potten met het nog hete mengsel. Sluit de potten en laat ze ondersteboven afkoelen. Houdbaarheid 12 maanden.