Vragen stellen

Dit is geen blog, ik wil op deze plaats graag uitleggen hoe het werkt als iemand een vraag of opmerking heeft. Dat komt omdat ik steeds meer berichten, vragen en opmerkingen krijg. Het is handig als ik eventueel naar deze tekst kan verwijzen als het voor iemand niet helemaal duidelijk is.

Ik wil met alle plezier vragen beantwoorden, mits ik er antwoord op weet en er tijd voor heb. En dat laatste ontbreek me helaas soms. Vandaar dat ik probeer het een beetje in banen te leiden want ik weet dat ik anders elke dag 2 tot 3 uur lang alleen maar vragen zit te beantwoorden (die ik soms op meerdere plekken op de website of in mails of berichtjes al zo vaak eerder beantwoordde).

Het leuke van vragen via de website stellen is dat andere mensen misschien dezelfde vraag hadden en blij met het antwoord zijn, en dat andere mensen ook kunnen reageren en een andere mening of manier hebben dan ik. Ik ben altijd erg blij met reacties van andere mensen, dat helpt mij maar het maakt ook gelijk duidelijk dat er soms meerdere zienswijzen op bijvoorbeeld een probleem zijn (waar ik zelf ook weer van leer). En ik ben maar een hobbyist, ik weet ook niet alles.

Je kunt dus vragen en opmerkingen op de website plaatsen, maar geen foto´s, ik ben de enige die foto´s vanuit de website kan plaatsen. Een eventuele foto van bijvoorbeeld een plant met een probleem kun je op de bekende websites als flickr, myalbum of photobucket plaatsen en de link naar die foto in je reactie plaatsen.

Je kunt vragen stellen in reactie op een blog of op een pagina. En het is handig om de juiste plaats te kiezen (dus een vraag over prei op de teeltpagina van de prei, etc.) zodat vraag en antwoord makkelijker teruggevonden kunnen worden en andere mensen er later wellicht ook iets aan hebben.

Onderaan een pagina of blog zie je een vak voor het plaatsen van een reactie. Je moet daar ook je mailadres achterlaten: die is niet zichtbaar voor anderen, ik ben de enige die het mailadres binnen de administratie van de website kan zien. Het is een soort beveiliging, een teken dat je een serieuze reactie plaatst (er worden elke dag ook tientallen spamberichten uitgefilterd). Ik ga je (uitzonderlijke gevallen daargelaten) niet persoonlijk mailen. Het is handig als je zelf later terugkomt om te kijken of er meerdere reacties zijn. En je kunt je dus ‘abonneren’ op reacties op je vraag/bericht/opmerking. Het kan anders ook handig zijn om via het menu naar de algemene blogpagina te gaan: rechts zie je dan, als je naar beneden scrolt, onder de categorieën een lijstje met de laatste 15 reacties; zo kun je gemakkelijk zien of en wie er heeft gereageerd op de betreffende pagina of blog.

Ik hoop dat het nu wellicht wat duidelijker is hoe het plaatsen van vragen en opmerkingen gaat. En zoals gezegd, als ik er tijd voor heb antwoord ik met alle plezier. En ik ben heel blij als andere mensen meedenken en antwoord geven want in voorjaar en zomer worden er soms zoveel vragen gesteld dat ik het simpelweg niet bij kan houden. Daarom tot slot nog 2 tips: lees vooral na het lezen van bijvoorbeeld een teeltpagina ook even de reacties: wellicht is de vraag al eerder gesteld en kun je daar het antwoord vinden. En als hobbyist heb ik weinig verstand van ziekten en plagen. Als je daar een vraag over hebt kan ik je adviseren om eerst op internet te zoeken door in de Engelse taal in enkele woorden het probleem te omschrijven (zomaar een voorbeeld: ‘strawberry plant disease red spots’). Je vindt dan heel vaak al veel informatie en foto’s en zo kun je wellicht achterhalen wat er mis is met een plant (en als je eenmaal een Latijnse naam weet kun je ook nog in het Nederlands zoeken, al is de hoeveelheid informatie in de Engelse taal altijd veel groter). Als ik een vraag krijg, en ik het antwoord niet weet, zoek ik zelf ook altijd op die manier. Een voorbeeld:

Vorig jaar had onze perzikboom zoveel last van krulziekte dat de boom het bijna begaf. Vandaar de foto bovenaan deze pagina. Want ik heb er geen verstand van en moest dus ook gaan zoeken. Ik googelde op ‘Peach tree curly leaves’ en vond na het vergelijken van foto’s vervolgens deze informatie:

Peach leaf curl is caused by the fungus Taphrina deformans and occurs wherever peaches are grown. The fungus causes the growing cells at the leaf margins to multiply quickly and randomly, which results in the puckered, curled, distorted appearance.

En toen ik eenmaal de Latijnse naam Taphrina deformans had was het makkelijker zoeken (op perzikboom en Taphrina deformans), en kwam ik bijvoorbeeld op deze pagina’s met informatie: Fruitlent en Houtwal. En kon ik gaan bedenken hoe ik een volgende aanval kan voorkomen, want het was vorig jaar zo erg (de boom was in juni volledig kaal, geen enkel blad of vruchtje of twijgje meer) dat ik vrees voor het leven van de boom als ik niet tijdig ingrijp. In de hoop op dit jaar weer een foto zoals de foto die ik tot slot plaats: van heerlijke perziken uit eigen tuin!

p.s.: ik heb nog geen pagina over de perzik geschreven, misschien wordt het daar eens tijd voor.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Diana, dat heb je heel duidelijk en netjes uitgelegd. Top !
Groeten,
Petra

Carine p

Dag Diana,
Mag ik wat bijkomende info geven qua krulziekte bij nectarinen, perzikken, abrikozenbomen? Wat te doen? In de maand november, december tot midden januari de bomen preventief behandelen met 1 x bouilli bordelaise een koper product. Idd, niet overvloedig gebruiken alhoewel dit dus wel degelijk toegestaan is in de biologische teelt. Daarnaast ook behandelen met een lookaftreksel, dit kan meermaals tot de knop fase. Rond de fruitbomen steek je overal tenen look in de grond en plant je geur afweerbare kruiden zoals munt, citroenmelisse etc. Alles hangt natuurlijk ook van de temperaturen en variëteiten af, maar hiermee volstaat het voor mij en heb toch aardig wat perzik, nectarine en abrikozenbomen.
Groetjes carine

P.v.Oudenaarden

N.a.v uw stukje over witlof trekken.Mijn man tuiniert 55 jaar en trekt ook witlof uit knollen,maar op een iets andere wijze dan u.Hij snijdt het lof 3c.m boven de knol af zodat het hart op de wortel op de wortel blijft.U heeft het hart van de knol gesneden.Zet net als u de knollen in een emmer met plus-minus 8cm water.Zet de emmer onder de vloer in de gang,waar het 8a10 graden is en hij heeft na ongeveer 4 weken mooie vaste knollen net zoals je ze in de winkel koopt.
Hartelijke groet Pien van Oudenaarden Zwartewaal

Jolanda

Hallo Diana,

Bijzonder toch dat precies onder dit stuk – waarin je o.a. vraagt om vragen en reacties op een logische plek op je site te zetten – een verhaal over het trekken van witlof verschijnt… 😉

Ik heb altijd veel bewondering voor het geduld en de zorgvuldigheid waarmee je op vele vragen ingaat. Zeker als ik kijk naar de gemakzucht waarmee sommige mensen (geldt niet voor de mevrouw hierboven overigens) hun vraag onder je blog slingeren… Soms zelfs vragen waarop het antwoord in je blog erboven staat of anders toch heel simpel via google te vinden is.

Ik hoop dat je er veel plezier in houdt, want ik weet zeker dat vele minder zichtbare mensen – ook ik, zelfs nu ik geen moestuin meer heb – met heel veel plezier en leergierigheid van je soepel geschreven verhalen genieten! 🙂

Hartelijke groeten,
Jolanda

Maarten

“zomaar een voorbeeld: ‘strawberry plant disease red spots’”

Haha, die rode vlekken zijn natuurlijk gewoon de aardbeien! (Of denk ik dan weer iets te makkelijk ). Zo hobbyen we vrolijk door. Ik ben in ieder geval de laatste 2 jaar onder andere dankzij je blog een stuk wijzer, en er ook iets beter in geworden!

Ingrid Harbers-Hammers

Hallo Diana, onlangs vond ik op jou website een leuk Engels recept van piccalilly. Hierin staat dat je maismeel nodig hebt en vooral geen maizena. Mijn vraag is dan ook, waar koop ik maismeel en welk merk? Kan ik eventueel ook gedroogde maïskorrels vermalen? Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groeten,
Ingrid.

Ria

Hallo Ingrid,

Volgens mij is maismeel gewoon in een goed gesorteerde supermarkt te koop.

Ria

Machteld

Hallo Diana, Volgens mij ben je een schat van een mens.

Maaike

Ha ik denk het ook!

En ik lees altijd je blogs met veel plezier.

Wat ik mis is dat als ik een reactie plaatsen en daar wordt op gereageerd, dat ik dan geen email krijg. Dat zou ik wel van toegevoegde waarde vinden. Verder: keep up the good work. Erg inspirerend.

Maaike

Top, dat zou handig zijn. Ik heb ook wel eens wat onder een reactie gezet van een oude post, maar dat leest diegene natuurlijk nooit meer. Dat is best jammer. Dus als dat zou kunnen zou het wel tof zijn.

En nouja, anders is het ook niet erg, het is uiteindelijk een extraatje.

Dick de Jonge

Dat is nu net het probleem, dat ik met deze site heb.
Als ik een reactie, of een vraag heb gesteld, en ik wil later zien of er op gereageerd is, dan kan ik de plaats waar de reactie te verwachten is, echt niet meer terug vinden (zoals van de zomer met mijn vraag over tomaten). De site is zo overvol, dat ik niet meer weet waar ik het zoeken moet. Misschien een idee om vragen en antwoorden in een aparte rubriek, gesorteerd op b.v. datum te plaatsen?

Marieanne Lops

Beste Diana en Ruud. Met heel veel plezier kijk ik iedere week uit naar jou blog Diana. Ook heb ik al vele zaai,- plant,- en zelfs receptentips overgenomen. Dank je wel. Nu is er een groot probleem opgetreden in mijn planten kasje. Ieder jaar oogst ik tomaten ‘Zuckertraube’ van de Bolster, zalig! Vorig jaar gingen ineens tomatenplanten het slecht doen, geel blad, slap en groeide niet meer ondanks, al zeg ik het zelf, liefdevolle verzorging. Bij het uitgraven stuitte ik op een mierenkolonie van gele mieren. Aan de wortels van de plant zaten luizen. Na onderzoek op internet kwam ik erachter dat dit de gele weidemier is met wortelluis. Nooit van gehoord. Dit jaar het kasje schoongemaakt en de grond er twee spa diep uit gehaald. Vernieuwd met biologische aarde en twee weken geleden de tomaten stekken geplant.
Gisteren was ik verbijsterd, de eerste twee tomaten weer bevallen van deze mier + luis. Wie herkent dit en heeft een goede raad om dit zonder gif op te lossen. Ik vond dit onderstaand bericht op internet maar het heeft niet geholpen….https://annetanne.be/kruidenklets/2015/06/07/wortelluis-gele-weidemier/

Carine p

Dag MarieAnne,
Allereerst heb ik er zelf nog niet tegenaan gelopen, maar moest ik dit voorhebben, zou ik het volgende doen :
– het planten van look in heel de omgeving
– het spuiten van een lookaftreksel op de aangetaste planten en de plaatsen waar de wortel luis aanwezig is (op de grond dus).
– ik zou eveneens insecten inzetten die luizen opvreten o.a larven van lieveheersbeestjes, en de roofmijt. Dit kan je makkelijk via internet vinden.
Groetjes carine

Marieanne

Dank je Carine, het Look vind ik wel een idee terwijl ik wel een beetje sceptisch ben over de werking hiervan. De roofmijten en de larven van lieveheersbeestjes zijn goed voor boven de grond maar deze wortelluis zitten onder in de wortels van de tomaten plant. Zo ook de mieren, dat is wel minstens 15 cm. onder de grond!

Carine p

Dag MarieAnne en Diana,
MarieAnn, waarom ben je sceptisch qua lookaftreksel?
Naargelang ik lees zitten deze akelige beestjes idd onder de grond, vandaar dat ik zou woelen in de grond en het lookaftreksel erop spuiten.
Wat ook enorm goed werkt tegen mieren, is het verstrooien van kaneel. Maar veeeeel kaneel. Je doodt de beestjes niet, maar ze gaan op de loop. Dit gaat je probleem niet oplossen, want het uiteindelijke probleem is de wortel luis. Ik denk niet dat als de mieren weg zijn, de wortel luis eveneens weggaat zoals Diana schrijft.
Je zou bij wijze van spreken de grond moeten ‘ontsmetten’, ontdoen van de wortel luis en tja, dan kom ik terug op mijn lookaftreksel. Luizen hebben een ware hekel aan look. Bovenop de planten werkt dit heel efficiënt (als het echt nodig is, want ik grijp niet altijd onmiddellijk in), maar in de grond heb ik geen ervaring mee. Het zal in elk geval geen kwaad kunnen.
Wat ik doe is het volgende:
100 g look voor 1 liter regenwater of grondwater (geen kraantjeswater), 24 uur laten trekken. Nadien 20 min laten koken. Filteren en puur gebruiken tegen luizen.
Je kan ook gebruik maken van essentiële olie van look, dit enkel ingeval van ernstige gevallen. Dit is volgens mij wel het geval. Bij essentiële oliën moet je voorzichtig te werk gaan, niet op hoogte werken en jezelf beschermen.
Ik zal ondertussen nog even in mijn boeken zoeken naar de wortel luis of ik nog iets vind. Ik laat het je weten.
Grt carine

Carine p

Dag MarieAnn,
Ik ben snel even gaan kijken in mijn boek van Abelia tot zwarte bonenluis, maar owe er zijn zoveel soorten luizen. Wortel luis is niet voldoende om info op te zoeken. De latijnse naam is hiervoor nodig. Misschien kan je hier ook al eens zoeken. Ik moet nu eerst verder doen
Ik bekijk het nog verder, maar er wacht me nu nog wat honderden planten……
Groetjes
Carine

Carine p

Dag MarieAnn en Diana,
Hier ben ik opnieuw met wat info die ik gevonden heb. Eerst er vooral zijn er vele soorten wortel luizen. De meest voorkomende zijn (excuseer voor de Franse taal) :
1. Puceron lanigère (pemphigus bursaries). Deze overwinteren in de schors van populieren. Maw, zorg ervoor geen populieren aan de rand van een groententuin te plaatsen…..
2. Puceron des racines l’artichaut (programma radicis). Deze verlaten de grond niet en hebben een enorme complexiteit met de mieren (afscheiding, zoet, trekt mieren aan etc). Ik denk in uw geval naar mijn bescheiden mening dat u dit soort luis hebt.

Ik lees ook dat deze wortel luis de moeilijkste is om te verwijderen. Algemene regels zijn gronden die niet te rijk zijn aan stikstof en plantenwisseling.
Preventief is het behandelen van de grond met aftreksel van netels. Dwz 100 à 200 gram netelbladeren in 1 liter regenwater (geen kraantjeswater) laten weken gedurende 48 uur. Puur gebruiken en over de grond besproeien. Dit is preventief!!!
Ingeval van een onmiddelijk probleem, 2 mogelijkheden :
– purin van varens (de jonge varens bladeren) (850 gram varens op 10 liter regenwater, 1 week laten trekken) en nadien 5% verdunnen. Elke week toepassen met hierin een soeplepel natuurlijke zwarte zeep.
– decoction de tanaisie (aftreksel van boerenwormkruid ). De plant heet tanacetum vulgare. Dwz 400 gr op 10l regenwater, 24 uur laten trekken, alles laten koken, filteren en niet verdund gebruiken op de grond. Je kan ook hier etherische olie van vinden, wel voorzichtig mee omgaan!
In de handel is ook een product te verkrijgen pyrethre, maar daar kan/wil ik niks over vermelden gezien dit niet in mijn levenstijl hoort.

In de hoop u hiermee verder te helpen.
Groetjes en slaapwel
Carine

Marieanne

Hallo Diana en Carine, Wat overweldigend die hulp! dank jullie wel! Intussen had ik ook nog verder gegoogeld, bij dit herfstweer alle tijd! Nu vond ik toch een site over de roofmijt speciaal voor de wortelluis en heb deze besteld (5.000 stuks – Roofmijt Stratiolaelaps (Hypoaspis m) €13,84! Vanmiddag komen ze. Deze ga ik eerst gebruiken en daarna aan de slag met de gele weidemier! Het blijkt dat deze gele weidemier de luis als voedingsbron aansleept. Hopelijk verdwijnen ze als de luis ook weg is. Evenzo goed kunnen ze deze ook weer aanvoeren. De vraag stelde ik bij de Firma waar ik de roofmijt heb besteld, https://tryptomera-roofmijt.nl/ tot nu toe hadden ze heel goede ervaringen bij de klanten, maar nog niet voldoende om een 100% positief resultaat bij het wegblijven van de mieren te geven. Genoeg te doen nu! Ik zal het resultaat laten weten. Gele weidemier zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gele_weidemier

Carine p

Dag MarieAnn,
Goed dat je deze roofmijt gevonden hebt! Dit zal zeker lukken. De mieren zullen nadien ook verdwijnen als het eigenlijke probleem van de wortelluis opgelost is. Gaan de mieren niet onmiddellijk weg, strooi gewoon goed wat kaneel. Dit werkt heel snel. Wat ook goed werkt tegen mieren is een aftreksel van lavendel, maar ik vind kaneel makkelijker er werkt veel sneller.
Succes en ik lees graag het resultaat.
Groetjes carine

Marieanne

Dag Diana en Carina. Een voorzichtig resultaat bij het inzetten van de roofmijt. 6 tomatenplanten waren aangetast van de wortelluis. 2 planten heb ik voorzichtig schoongespoeld met water zodat er geen luis meer te zien was en deze twee weer teruggezet. De overige weggedaan. Daarna op 6 mei de gekochte roofmijt rond alle tomatenplanten gestrooid. Na 10 dagen zag ik dat de teruggezette 2 planten weer een donkergroene groeitop kregen. Vanochtend was duidelijk dat de planten weer begonnen met groeien. Dus een voorzichtig hoera. Het wemelt nog van de mieren, deze ben ik met kaneelpoeder te lijf gegaan waardoor ze inderdaad verminderde. Bij terugkoppeling over mijn ervaring met de roofmijten bij de firma Tryptomera werd er wel verteld dat kaneel inderdaad insecten verdreef maar niet alleen mieren……Na mijn vraag de roofmijt ook? werd dit niet ontkent maar daar was nog te weinig ervaring mee. Voorzichtig heb ik het kaneel weer verwijderd en hoop dat de mieren het veld kiezen nu de voedselbron vernietigd is. De sla was overigens niet aangetast van de wortelluis! Nogmaals dank voor alle reacties, we zwoegen en genieten verder!!!!

Eva Van Silfhout

hallo Diana,
zojuist aardappels weggegooid. de bekende ziekte.
de vraag is nu, kan ik de grond nu gewoon omspitten en b.v. boerenkool planten. Of… met worteldoek af dekken?

Imke

Beste Diana,

Helaas kan ik geen vragen plaatsen onder de pagina kas-gebruik, dus vandaar hier. Op deze pagina staat een stukje over ventilatie en dakramen in de kas. Nu heb ik een kas met meerdere dakramen aangeschaft, maar vind ik op internet tegenstrijdige berichten over de plek van de dakramen. Wat zou jij adviseren? Beide aan de windluwe zijde zodat er minder kans is op glasschade (en dan direct naast elkaar of juist met een dichte glasplaat ertussen?) of juist aan beide zijden van de kas een raam, zodat de wind goed erdoorheen kan blazen (en dan direct tegenover elkaar of juist schuin tegenover elkaar?)?

Petra

Hoi Imke,
Wij hebben bij onze kas de 2 ramen schuin tegenover elkaar staan. Ze staan altijd open, zelfs in de winter (op een kleine kier) Enkel bij storm sluit ik, afhankelijk van waar de wind komt een van de twee, om glasschade te voorkomen.
Groeten,
Petra

Ria

Imke, ikzelf zou ik de ramen schuin tegenover elkaar plaatsen. Lijkt me beter voor de ventilatie.

Groeten, Ria

Feitzen

Ik ben vorig jaar begonnen met een volkstuin. Ik heb nieuwe aardbeiplanten gekocht en geplant, het ziet er geweldig uit. Er hangen veel aardbeien aan, maar een tweetal planten lijken wel verwelkt. Na enig onderzoek op internet lijkt het er op dat het de verwelkingsziekte is. Heeft iemand een idee of tip wat te doen.

Bianca

Sinds een maand ben ik de trotse eigenaar van een stukje moestuin. Nu is er vorig jaar voor het laatst bemest en ik heb helaas al plantjes erin die langzaam groeien. Kan ik nog bemesten en zo ja waarmee?

Bianca

Hartelijk dank voor je advies Diana, ik vind het reuze leuk en interessant allemaal en ga zeker veel lezen!

Rene van Beek

Hallo Diana, ik kocht een setje verschillende soorten Tomaten uit Portugal waaronder voor mij onbekende soorten zoals “Black Krim” en “Citrina”. Als ik deze straks in de volle grond wil zetten is er dan een grote kans dat ze elkaar bestuiven en ik heel vreemde soorten krijg? Wat kun je mij aanraden om dit te voorkomen? Anders is straks alle werk voor niets geweest, Heel graag verneem ik een aantal tips van je. Bedant voor je vele nuttige en duidelijke uitleg van alle Groentes enz. Rene

Carine p

Dag Rene,
Tomaten kruisen zich niet zo makkelijk, maar het kan wel gebeuren. Diana heeft daar eens een blog over geschreven :
https://www.mooiemoestuin.nl/tomaten-en-kruisbestuiving/
Zelf heb ik het een paar keer gehad dat er een totaal andere grootte en vorm verschijnt, maar dit is echt eerder uitzonderlijk, terwijl al mijn soorten naast elkaar staan zowel binnen als buiten.
Lekkere soorten die je gekocht hebt, let wel op Citrina of ook wel Lemon Tree genoemd is een tomatensoort die ik vooral gebruik om in 2 te snijden, te vullen en in de oven voor te bereiden. Zij behoudt volledig de vorm. Om rauw te eten vind ik deze variëteit minder geschikt.
veel succes
groetjes
carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties