Voornemen

Allereerst: een in alle opzichten goed 2021 gewenst!

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik over mijn goede voornemen op website-gebied: wat kortere blogs schrijven. Dat is jammerlijk mislukt, de laatste 4 blogs bevatten respectievelijk ruim 950, 2900, 1100 en 3000 woorden (per blog). Maar nu is het 2021, ik gooi het voornemen gewoon opnieuw in de strijd :-).

Zou het kunnen dat het al wat langer licht wordt? Het zal vast komen door het mooie weer (op het moment dat ik dit schrijf schijnt de zon hier volop). Ik heb even op internet gezocht en de zon komt nu zo’n 6 minuten eerder op dan half december, en ze gaat ongeveer 8 minuten later onder. We hebben nu dus al bijna een kwartier gewonnen, en in januari komen daar elke dag 1 of 2 minuten bij.

Tjonge, dan is het niet vreemd dat er al iets kriebelt. En dat ik alvast wat gember in een bakje met nat keukenpapier heb gelegd. En dat ik al wat mooie zoete aardappelen apart heb gelegd om er volgende maand stekken van te gaan nemen. En misschien is het dan ook geen toeval dat ik 3 zulke mooie serehstengels in de winkel zag dat ik besloot die maar in een glas met water te zetten om ter wortelen. Maar ik heb nog niet gezaaid. En ga dat ook echt nog niet doen (zeg ik nu). Ik heb wel het kamertje waar ik zaai en waar altijd alle zaaisels en zaailingen staan schoongemaakt en opgeruimd. En ik heb de propagator alvast opgezocht. En aan Ruud gevraagd of hij de LED-groeilamp binnenkort op wil hangen. Het hoeft allemaal nog niet aan hoor, maar het is fijn om er af en toe even naar te kijken en te bedenken dat het over een maand langzaam warm en licht en groen in het kamertje wordt.

De planning is klaar, de zaden zijn allemaal binnen en liggen op volgorde van zaaiperiode in bakjes. Ik heb zelfs al een zak potgrond in huis (ik wil graag 1 zak op voorraad hebben, voor als ik ineens iets wil zaaien, of een stekje van iets krijg, of iets in de tuin tegenkom wat ik op wil potten).

Er komen een paar koude maar zonnige dagen met weinig wind aan; mooie tuindagen!! Ruud wil opruimen en ik wil graag oogsten. Dat komt goed uit; dan kunnen we de komende 2 weken elke dag uit de tuin oogsten, eten en gelijk de planten eruit halen, schoonmaken, opruimen, de grond bedekken met mest en de paden aanvegen. Dus eten we volgende week deze kleine spitskool:

En ook deze kleine kropsla uit de koude kas. Er staan er 5 maar ze krijgen allemaal ‘rand’:

‘Rand’ is iets wat we bij andijvie en sla wel vaker zien, vooral in herfst en winter. Het is het uitdrogen en/of verdorren van de bladranden, meestal door kou en een te lage luchtvochtigheid (want de grond is hier nu nat genoeg). En het is dus geen ziekte maar eerder een gebrek (Calcium-tekort in delen van de bladeren, door het gebrek aan vocht, las ik in dit PDF-artikel van Boerenbond. Maar de blaadjes in de kropjes zijn prima eetbaar, alleen de dorre randjes moeten worden weggesneden.

En alleen sla vinden we al lekker genoeg. Maar uit de saladebak en saladekuip kan ik ook nog allerlei blaadjes oogsten:

Van rucola, snijsla, winterpostelein en pluksla tot mosterdblad, tuinkers, zuring en barbareakers. En zelfs een paar radijsjes. Wat een lekker begin van het nieuwe jaar!

Nou, wat een fijn kort blogje :-). Tot slot nog even de melding dat ik de pagina over de teelt van kousenband heb aangepast, met meer foto’s en nieuwe informatie over hoe wij in 2020 kousenband in de kas maar ook buiten teelden.

Tot slot nog 1 foto. De foto bovenaan dit blog is trouwens van een door de vorst ingestorte Oost-Indische kers. De foto hieronder is van Salvia elegans die in een pot in een stemmig grijze koude kas gewoon doorbloeit:

16 reacties op Voornemen

Lies 1 januari 2021 om 17:24

Maar er een ‘boerenjaar’ van!
Lie(f)s.

Pauline 1 januari 2021 om 18:04

Hoi Diana, verrukkelijk, géén kort blogje! Juist fijn dat je je voorpret over het lengen van de dagen en je zaaiplannen zo beeldend verwoordt. Gedeelde voorpret is dubbele voorpret!
Ik wens jullie een heel goed, en vooral gezond, nieuw tuinjaar. En dank voor je inspiratie!

Belia 2 januari 2021 om 00:02

Jouw te lange blogs vind ik makkelijk leesbaar. Blogs van een schrijver, die van onderwerp naar onderwerp schrijft tot wel 1500 woorden. Die blogs krijg ik niet gelezen.

Maria 2 januari 2021 om 07:32

Bedankt voor al je nuttige tips!

Wietske Rozema 2 januari 2021 om 07:50

Hallo Diana,
Ik vind je site geweldig en wil graag ook meer doen met de tuin dus ga je goed volgen.
Nu weet ik niet of je mails beantwoord maar ik probeer het gewoon. Ik snap dat je niet alles kunt beantwoorden hoor mocht ik niets horen dan “even goede vrienden “ mag ik vragen wat de bedoeling is van gember op nat keuken papier is? En wanneer poot je dat dan uit.

Ruud & Diana 2 januari 2021 om 10:47

Hallo Wietske,
Ik ga dit jaar zelf weer gember telen. Op deze pagina vind je informatie over de teelt (en die start met het laten uitlopen van wat stukken gemberwortel). Het is niet makkelijk (in 2020 helaas grotendeels mislukt) maar wel leuk!!
groetjes,
Diana

Gerard 2 januari 2021 om 11:12

Dag Diana en Ruud , Fijn dat je zo veel met ons deelt, ik geniet er van om te lezen hoe jullie omgaan met al het moois uit de tuin. Het is leuk EN leerzaam!. Je inspireert me dusdanig dat ik gewoon straks de phacelia en ut mosterdzaad in ga spitten. groetjes Gerard

Bas Kwint 2 januari 2021 om 12:48

Een goed jaar toegewenst en dat je maar weer veel van jullie laten horen en zien.
Met vriendelijke groet Bas

Nina 2 januari 2021 om 12:54

Diana en Ruud, een groen 20121 en een lang leven in Landleven. Met veel plezier de vier bladzijden gelezen; nieuw en toch heel vertrouwd!

Ruud & Diana 4 januari 2021 om 09:14

Hallo Nina,
Wat leuk! Ik kreeg de Landleven zelf zaterdag in de post, heel bijzonder om mezelf en eigen tuin zo in een tijdschrift te zien!
Ja, uiteindelijk zal ik er de komende 2 jaar schrijven over wat ik in de tuin doe en zie en dat heeft veel overeenkomsten met wat ik ook in blogs en op pagina´s op de website schrijf.
groetjes en een mooi tuinjaar gewenst!
Diana

Inge 2 januari 2021 om 15:12

Ik geniet altijd van je blogs en ook hier begint het te kriebelen om te beginnen met zaaien maar we moeten nog even…zeker nu ons land onder water staat.

karin 5 januari 2021 om 15:36

Welke led groeilamp gebruiken jullie voor de zaailingen?
Ik zat te denken aan een led strip, het is de betaalbaarste die ik kan vinden.

Ruud & Diana 6 januari 2021 om 10:38

Hallo Karin en Leonie,
Ik vrees dat ik alleen maar aan kan geven welke ik zelf heb, en dat is deze: Apollo 60. En daar ben ik zeer tevreden over.
Ik heb gehoord dat je bij Ikea ook een led-groeilamp kunt kopen, met een gewone fitting en dat is deze: Växer
Ik heb vorig jaar wat over mijn kweeklamp geschreven, in dit blog
Misschien kunnen jullie daar vooral de reacties even lezen want er worden daar nog tips en opties voor andere merken, etc. gegeven.
groetjes,
Diana

Barbara 8 januari 2021 om 11:58

Hoi Diana, super leuk om te lezen weer! Ik ben jaloers op je saladebak… Ik heb er in je vorige blog ook al over gelezen, aar heb wel een tuin-probleem: aaltjes in het blad. Wat ik ook laat groeien, er zitten altijd aaltjes in het blad. Snijbieten, slasoorten, bietjes, noem maar op. Ik heb een stadstuintje. Inmiddels ook alle aarde vervangen en nu in potten aan de slag, maar nog steeds. Ik was laatst trots op mijn boerenkool, maar bij nadere inspectie: aaltjes. Om te huilen is het. Heb jij tips of ideeën?

Ruud & Diana 9 januari 2021 om 11:03

Hallo Barbara,
Weet je heel zeker dat het aaltjes zijn? Want de meeste aaltjes zijn voor het blote oog nauwelijks zichtbaar (de meeste zijn kleiner dan 1 millimeter), en ze zitten in de grond en niet op bladeren. Zouden het bijvoorbeeld wormpjes, maden of iets dergelijks kunnen zijn? Zie je wel eens iets rond je planten of de grond vliegen (heel kleine vliegjes of mugjes bijvoorbeeld). Googel bijvoorbeeld eens op ‘varenrouwmug’ of op ‘witte vlieg’ want daar moet ik een beetje aan denken. Omdat het een echte plaag aan het worden is en de ‘beestjes’, wat het dan ook mogen zijn, elk jaar en in al je groenten terugkomen kun je overwegen om ze te gaan bestrijden, al is het maar om het evenwicht te herstellen. Ik denk dat het wellicht een optie zou kunnen zijn om te vernevelen met een mengsel van 1 liter water waar je 2 eetlepels olie en 1 eetlepel groene zeep in oplost. Je zult dat wellicht een paar keer moeten herhalen (bijvoorbeeld eens per week). Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties