Voornemen

Allereerst: een in alle opzichten goed 2021 gewenst!

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik over mijn goede voornemen op website-gebied: wat kortere blogs schrijven. Dat is jammerlijk mislukt, de laatste 4 blogs bevatten respectievelijk ruim 950, 2900, 1100 en 3000 woorden (per blog). Maar nu is het 2021, ik gooi het voornemen gewoon opnieuw in de strijd :-).

Zou het kunnen dat het al wat langer licht wordt? Het zal vast komen door het mooie weer (op het moment dat ik dit schrijf schijnt de zon hier volop). Ik heb even op internet gezocht en de zon komt nu zo’n 6 minuten eerder op dan half december, en ze gaat ongeveer 8 minuten later onder. We hebben nu dus al bijna een kwartier gewonnen, en in januari komen daar elke dag 1 of 2 minuten bij.

Tjonge, dan is het niet vreemd dat er al iets kriebelt. En dat ik alvast wat gember in een bakje met nat keukenpapier heb gelegd. En dat ik al wat mooie zoete aardappelen apart heb gelegd om er volgende maand stekken van te gaan nemen. En misschien is het dan ook geen toeval dat ik 3 zulke mooie serehstengels in de winkel zag dat ik besloot die maar in een glas met water te zetten om ter wortelen. Maar ik heb nog niet gezaaid. En ga dat ook echt nog niet doen (zeg ik nu). Ik heb wel het kamertje waar ik zaai en waar altijd alle zaaisels en zaailingen staan schoongemaakt en opgeruimd. En ik heb de propagator alvast opgezocht. En aan Ruud gevraagd of hij de LED-groeilamp binnenkort op wil hangen. Het hoeft allemaal nog niet aan hoor, maar het is fijn om er af en toe even naar te kijken en te bedenken dat het over een maand langzaam warm en licht en groen in het kamertje wordt.

De planning is klaar, de zaden zijn allemaal binnen en liggen op volgorde van zaaiperiode in bakjes. Ik heb zelfs al een zak potgrond in huis (ik wil graag 1 zak op voorraad hebben, voor als ik ineens iets wil zaaien, of een stekje van iets krijg, of iets in de tuin tegenkom wat ik op wil potten).

Er komen een paar koude maar zonnige dagen met weinig wind aan; mooie tuindagen!! Ruud wil opruimen en ik wil graag oogsten. Dat komt goed uit; dan kunnen we de komende 2 weken elke dag uit de tuin oogsten, eten en gelijk de planten eruit halen, schoonmaken, opruimen, de grond bedekken met mest en de paden aanvegen. Dus eten we volgende week deze kleine spitskool:

En ook deze kleine kropsla uit de koude kas. Er staan er 5 maar ze krijgen allemaal ‘rand’:

‘Rand’ is iets wat we bij andijvie en sla wel vaker zien, vooral in herfst en winter. Het is het uitdrogen en/of verdorren van de bladranden, meestal door kou en een te lage luchtvochtigheid (want de grond is hier nu nat genoeg). En het is dus geen ziekte maar eerder een gebrek (Calcium-tekort in delen van de bladeren, door het gebrek aan vocht, las ik in dit PDF-artikel van Boerenbond. Maar de blaadjes in de kropjes zijn prima eetbaar, alleen de dorre randjes moeten worden weggesneden.

En alleen sla vinden we al lekker genoeg. Maar uit de saladebak en saladekuip kan ik ook nog allerlei blaadjes oogsten:

Van rucola, snijsla, winterpostelein en pluksla tot mosterdblad, tuinkers, zuring en barbareakers. En zelfs een paar radijsjes. Wat een lekker begin van het nieuwe jaar!

Nou, wat een fijn kort blogje :-). Tot slot nog even de melding dat ik de pagina over de teelt van kousenband heb aangepast, met meer foto’s en nieuwe informatie over hoe wij in 2020 kousenband in de kas maar ook buiten teelden.

Tot slot nog 1 foto. De foto bovenaan dit blog is trouwens van een door de vorst ingestorte Oost-Indische kers. De foto hieronder is van Salvia elegans die in een pot in een stemmig grijze koude kas gewoon doorbloeit:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Maar er een ‘boerenjaar’ van!
Lie(f)s.

Pauline

Hoi Diana, verrukkelijk, géén kort blogje! Juist fijn dat je je voorpret over het lengen van de dagen en je zaaiplannen zo beeldend verwoordt. Gedeelde voorpret is dubbele voorpret!
Ik wens jullie een heel goed, en vooral gezond, nieuw tuinjaar. En dank voor je inspiratie!

Belia

Jouw te lange blogs vind ik makkelijk leesbaar. Blogs van een schrijver, die van onderwerp naar onderwerp schrijft tot wel 1500 woorden. Die blogs krijg ik niet gelezen.

Maria

Bedankt voor al je nuttige tips!

Wietske Rozema

Hallo Diana,
Ik vind je site geweldig en wil graag ook meer doen met de tuin dus ga je goed volgen.
Nu weet ik niet of je mails beantwoord maar ik probeer het gewoon. Ik snap dat je niet alles kunt beantwoorden hoor mocht ik niets horen dan “even goede vrienden “ mag ik vragen wat de bedoeling is van gember op nat keuken papier is? En wanneer poot je dat dan uit.

Gerard

Dag Diana en Ruud , Fijn dat je zo veel met ons deelt, ik geniet er van om te lezen hoe jullie omgaan met al het moois uit de tuin. Het is leuk EN leerzaam!. Je inspireert me dusdanig dat ik gewoon straks de phacelia en ut mosterdzaad in ga spitten. groetjes Gerard

Bas Kwint

Een goed jaar toegewenst en dat je maar weer veel van jullie laten horen en zien.
Met vriendelijke groet Bas

Nina

Diana en Ruud, een groen 20121 en een lang leven in Landleven. Met veel plezier de vier bladzijden gelezen; nieuw en toch heel vertrouwd!

Inge

Ik geniet altijd van je blogs en ook hier begint het te kriebelen om te beginnen met zaaien maar we moeten nog even…zeker nu ons land onder water staat.

karin

Welke led groeilamp gebruiken jullie voor de zaailingen?
Ik zat te denken aan een led strip, het is de betaalbaarste die ik kan vinden.

Leonie Haas

Ik lees graag mee! Die vraag had ik ook; heb nu deze op het oog om te proberen, https://www.hetledwarenhuis.nl/webshop/led-groeilampen/led-kweekstang–kweekstrips/detail/198/led-kweekstrip-1-meter-diy.html wordt het niets dan volgend jaar toch maar ‘echte’ groeilampen en iets meer uitgeven. Heb wel zojuist een goede propagator gekocht 🙂

Barbara

Hoi Diana, super leuk om te lezen weer! Ik ben jaloers op je saladebak… Ik heb er in je vorige blog ook al over gelezen, aar heb wel een tuin-probleem: aaltjes in het blad. Wat ik ook laat groeien, er zitten altijd aaltjes in het blad. Snijbieten, slasoorten, bietjes, noem maar op. Ik heb een stadstuintje. Inmiddels ook alle aarde vervangen en nu in potten aan de slag, maar nog steeds. Ik was laatst trots op mijn boerenkool, maar bij nadere inspectie: aaltjes. Om te huilen is het. Heb jij tips of ideeën?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties