Strippen van peperplanten

Zoals beloofd in dit tuindagboek iets over het strippen van peperplanten. Voor alle duidelijkheid, ik strip zeker niet alle peperplanten, ik moet er de tijd voor hebben, en het is niet bij alle peperplanten even nuttig (en het kost wel even tijd om het goed te doen). Ik heb het ooit eens zelf (in mijn ogen logisch) bedacht, dus het is niet iets wat in boeken staat, er zijn wellicht biologen die zeggen dat ik het helemaal verkeerd zie of verkeer doe. Maar hier werkt het al een aantal jaren best goed, dat is het enige dat ik erover kan zeggen. Je bent dus gewaarschuwd :-).

Met foto’s, ter illustratie. Dit is de peperplant Big Jamaican op 19 september:

Peperplant voor strippen

Ik had verzonnen dat al die bloempjes echt te laat zijn om nog vrucht te zetten, en te groeien en te rijpen. Dus kosten ze de plant energie. Het maken van stengels en blad kost de plant ook energie. En dat heb je in de herfst allemaal niet meer nodig, eigenlijk wil ik dat de pepers die in de plant hangen nog groeien en rijpen. Voor al het andere is het te laat (tenzij je natuurlijk de planten wilt laten overwinteren).

En dus verwijder ik alles wat er niet meer toe doet:

Peperplant strippen

Er hangt nog een pepertje, dat mag natuurlijk blijven. Maar bij de 2 rode streepjes zie je vervolgtakjes (is dat een Nederlands woord?) waar de plant weer nieuwe blaadjes en bloempjes wil gaan maken. En die verwijder ik dus, ik knip alles weg op de rode streepjes.

Peperplant strippen 2

Hetzelfde geldt voor de rode streepjes op deze foto. Er komen (bijna) altijd na een peper weer vervolgtakjes met nieuwe blaadjes en bloempjes. Bij het wegknippen zoek ik dus eerst een peper en van daaruit ga ik kijken waar de takjes naar toe gaan en als die geen peper meer heeft knip die weg. Soms blijken er dan ook zomaar een aantal takken tussen te zitten zonder een peper, die knip ik terug tot op de stengel waar nog wel pepers aan zitten.

En dit is aan het einde het resultaat (niet schrikken hoor):

Peperplant na strippen

Een bijna kale plant met alleen nog maar wat pepers en een paar verdwaalde blaadjes. Doe dit vooral nooit in de zomer want dan hebben alle delen die ik nu weg heb geknipt een belangrijke functie, via het blad kunnen planten voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden en dus groeien en bloeien en vruchtzetten.

En doe het ook niet te vroeg. Als je peperplanten al in augustus stript zal ze je belonen met het heel snel weer maken van blad en stengels en bloemen (want ze wil nog blijven leven). Maar nu (eind september, kouder en al kortere dagen) heb ik haar blijkbaar op het juiste moment zo geplaagd dat ze eieren voor haar geld kiest en de pepers laat rijpen, in plaats van overnieuw te gaan groeien. Als ik het zo opschrijf is het bijna een beetje zielig……ik word een softie :-).

Natuurlijk helpt bij het rijpen dan ook nog dat er amper nog blad is en de pepers vrij hangen om aan alle kanten door de zon te worden beschenen. De pepers lijken op deze manier misschien niet meer zo smaakvol als de pepers in de volle plant van de eerste foto. Maar, en dat is dan wel bewezen en in boeken beschreven, blijken peperplanten die geplaagd worden door wat dan, ook minder maar hetere en smaakvollere pepers te geven (omdat wat ze nog hebben aan energie allemaal wordt gestopt in de kwaliteit van de nakomelingen = pepers).

Zoals gezegd doe ik dit zeker niet bij alle peperplanten, ik heb er geen tijd voor maar het heeft ook niet bij alle planten evenveel nut; als er nog maar weinig pepers in zitten en heel veel bloempjes bijvoorbeeld. Of als er niet veel blad aan de plant zit en er nog maar 3 pepers in hangen en ze zelf al geen of weinig bloempjes meer maakt.

Doe ik dit ook bij paprika’s? Meestal niet want paprikaplanten maken over het algemeen al minder bloempjes en minder maar grotere  paprika’s. Maar soms dus wel, wanneer het blad voor de grotere paprika’s hangen en de plant vooral lijkt te groeien in plaats van haar energie in het rijpen van paprika’s lijkt te stoppen.

Doe ik dit ook bij Aubergines? Ja, ook soms. Maar dan om een andere reden. Als er laat in het seizoen nog wat jonge aubergientjes hangen wil ik graag dat ze nog wat groeien voor de oogst. maar daarnaast zijn de planten in september vaak ook al ziek en op en oud aan het worden. Dat kun je vaak zien aan het blad dat meeldauw krijgt. Ik strip die planten niet echt maar ik verwijder wel altijd slechte en zieke bladeren. Want de makkelijkste manier om ziekte in een aubergineplant te brengen is via het grote blad. Zonder blad zal de harde steel of de aubergine zelf aangetast moeten gaan worden. En op die manier kun je het opruimen van aubergineplanten die nog vruchten dragen wat uitstellen. Misschien lang genoeg om nog 1 of 2 of meer laatste aubergines te oogsten.

En tot slot; ja, dat doe ik om dezelfde reden zeker ook bij tomaten. Tomatenplanten zijn natuurlijk ook al heel andere planten dan pepers of paprika’s of aubergines. Bovendien worden de stamtomaten gediefd en opgebonden, er valt dus niets te strippen. Maar ook tomatenplanten worden nu oud en vatbaar voor ziekten. En ook hier is de makkelijkste manier op ziek te worden via het blad. En zonder blad heeft een ziekte of plaag of schimmel meer moeite de plant te belagen, want dan zal ze direct de steel moeten belagen of de tomaten. Rijpe tomaten zijn ook erg bevattelijk voor die ziekten en plagen maar onrijpe tomaten niet. Dus is het wel belangrijk om rijpe tomaten even goed in de gaten te houden en te oogsten en niet te lang te laten hangen.

En dus zien een aantal van onze tomatenplanten er nu zo uit:

Tomatenplant strippen

Nog steeds gediefd en opgebonden, tot bovenaan in de plant, daar waar ik haar heb getopt. Gezond blad mag nog blijven. Maar zodra het wat gelig wordt of vlekken krijgt of verdort of wat dan ook, knip ik het af. Met als resultaat bijna kale planten met alleen nog trossen tomaten. En die tomaten rijpen nog steeds, soms kan ik de teelt en dus oogst wel rekken tot ver in oktober. En natuurlijk zijn de tomaten dan niet meer zo lekker als middenin de zomer, maar dat komt vooral door de dalende temperatuur en minder uren licht en zonneschijn. Maar altijd nog lekker genoeg voor in de sla, als soep of saus. Uiteraard geldt ook hiervoor; is handig voor in de herfst of wanneer planten ziek lijken te worden, zeker NIET voor gezonde planten middenin de zomer.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos

Beste Diana,

bedankt voor de duidelijke uitleg.
Ik heb inmiddels mijn planten ook allemaal gestript, en aan de hand
van jouw tuindagboek heb ik het goed gedaan.

Alleen heb ik geen rekening gehouden met peper/paprika planten.
Maar ze krijgen inderdaad meer zon op deze manier. Als die er al dan is,
want het is een trieste maand en voorlopig geen goede nazomer…

groetjes,
Jos

Carolien

Diana, dank je voor je duidelijk bericht.

Over het strippen van peperplanten had ik al gelezen op je site, maar ik vroeg me toen ook af of het zou helpen bij paprika. Die van mij zijn nogal laag met veel blad, maar ook met veel groene vruchten. Ik denk dat ik ze wel ga strippen om zo meer zon (welke zon?) op de vruchten te laten vallen.

Overigens werkt de link van de paprikapagina naar de paprika database niet.

Groeten Carolien

Agnès

Na aanleiding van dit dagboek gisteren ook de paprika’s en aubergines onder handen genomen. Nu hopen op genoeg zonnestralen!

Maarten

Hallo Diana,

Ik ben vrij nieuw in het moestuinieren, maar ik heb al ontzettend veel aan jouw website gehad. ga alsjeblieft zo door!!!

Groeten,

Maarten

Maarten

Ik had nog wel een vraag: Ik las ergens op de site dat je bij peperplanten de onderste 20-30cm kaal houd. Betekent dit dat je bij elke peperplant alles onder de eerste grote splitsing eraf haalt?

Maarten

Heel erg bedankt voor je reactie! Hier kan ik zeker wat mee.

Dees

Hallo Diana,

Vandaag ook bezig geweest met de paprika’s
Bij mij zitten er wat paprika’s bij die slijmerig van binnenuit worden en daardoor ook in z’n geheel snotterig worden en van de plant afvallen.
Ik heb deze verwijdert en de paprika’s die nog niet helemaal zijn aan getast eraf gehaald en hiervan wat nog goed was een soepje gemaakt.
Weet jij misschien hoe dit komt, het is gelukkig niet bij de pepertjes.

groet D’s

Cisca

Aan de hand van dit duidelijke en logische verhaal ga ik morgen ook wat paprika planten ‘strippen’!

Ik heb nog een vraagje. De inmaak recepten op jouw site vind ik onwijs handig (de hele site eigenlijk). Zijn dit officiele inmaakrecepten getest op ph ivm botulisme, uit een boek oid?

Bedankt!

Mayra

Hoi Diana,
Wil je ook een keer een Q&A doen? Lijkt me handig!

Mayra

Q&A is question&answer,
Vraag en antwoord dus, ik zag dat je altijd veel vragen krijgt in de reacties en dat je daar vaak antwoord op geeft, dus met q&a zet je vragen van bezoekers bij elkaar en geef je daar antwoord op, het liefst per onderwerp, dus bijv een q&a over bonen, tomaten enzovoort. En daar maak je dan een blogpost van bijv 1 keer maand.
Op die manier kunnen lezers bij de q&a kijken of hun, of een soortgelijke, vraag er tussen staat en dat scheelt weer zoeken op de site.
Niet dat ik zoeken op jouw site een probleem vind maar ik kom dan steeds weer andere interessante dingen tegen en besteed zo veel te veel tijd achter mijn laptop.

Bregje

Hoi Diana,

Mijn vraag gaat eigenlijk meer over het ‘strippen’ van een paprika-zaailing; ik heb eind februari paprikaplantjes gezaaid en de grootste van het stel (ik denk ca 10 cm hoog) begint al bloemknopjes te vormen! Is het verstandig deze eruit te halen zodat de plant nog even door kan groeien, of kan ik ze beter laten zitten?

Bregje

Hoi Diana,

Dank voor het snelle antwoord! Oei, ze zien er niet uit alsof ze het heel erg slecht hebben… Was juist zo trots dat ze zo goed groeien! Ze zijn begonnen in van die kartonnen minipotjes (misschien al half feb bij nader inzien), stonden op het aquarium tot ze boven de grond kwamen, daarna zijn ze verhuisd naar de vensterbank die op het zuiden staat, waar ze dus veel zon zien. Daarna verpot naar een potje van 12 cm doorsnede met z’n drietjes en vandaag heb ik ze verhuisd naar een pot van 20 cm doorsnede. Daarna gaan ze in een pot van formaat emmer. Misschien toch te vroeg gepiekt dus? 😉 Ik haal de bloemknopjes er toch maar eens uit dan, eens kijken wat het plantje daar voor antwoord op heeft…

Kres

Je schrijft dat ze met z’n drietjes in een pot zitten ? Daar zitten ze elkaar nu al in de weg. Kweek al pasr jaar pepers en dat is echt te weinig ruimte. Een plantje per potje. Je krijgt ze nu waarschijnlijk niet meer uit elkaar zonder behoorlijke schade aan te richten.
Niet dat het onmogelijk is hoor, maar ze zitten elkaar in de weg.

Wat de bloemen betreft is het idd beetje vroeg. Je kan ze ook laten gaan hoor. Je zal zien dat ze er af zullen vallen. Als de plant niet in staat is om ze te dragen dan worden ze afgestoten. Je kan ze ook uit knijpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties