Verzuipen

Ik had beloofd in het eerstvolgende tuindagboek iets te schrijven over het ‘strippen’ van peperplanten. Maar dan zal ik wel eerst naar de tuin moeten kunnen om dat zelf te doen en er foto’s van te maken…. 🙂

En we kunnen helemaal niet naar de tuin. In ieder geval niet zonder zuidwester, paraplu en waadpak :-).

Getsie, die tijd gaat ook weer beginnen, de tijd dat je soms een hele week niet naar de tuin kan omdat het weer het gewoon niet toelaat. En dat terwijl we echt nog niet klaar zijn met dit tuinseizoen.

Want we plukten begin deze week nog steeds tomaatjes:

Tomaat Rose Quartz late tros

En de rest van de week was één grote opstapeling van verregende dagen, als zelfs de achtertuin onder water staat, dan weten we zeker dat we de volkstuin niet eens op kunnen komen zonder lieslaarzen :-). Maar gelukkig, we hadden wel onze tomaatjes….

Tomaten drogen in de oven

Ik kreeg van buurvrouw Ans een erg leuk recept dat ze in het dagblad Trouw zag, van Henja Schneider met als titel ‘Tomaatjes uit oven in pot’. Het klonk geweldig, ik zag het al voor me. Maar er waren 2 maren; niet geschikt voor lange bewaring, zij maakte ze in pot die ze in de koelkast zette. En uiteindelijk gaan de tomaatjes onder olie en iedereen weet wat er wordt gezegd over eigen inmaak onder olie en botulisme. En dus zelf wat geschaafd aan het recept.

Uiteindelijk had ik 3 bakplaten vol met gehalveerde cherry- en cocktailtomaatjes.

En dit was het resultaat:

Gedroogde tomaatjes op olie

Van 3 bakplaten vol met tomaatjes had ik uiteindelijk 6 van deze potjes met zelfgedroogde tomaatjes op olijfolie. Het is geweldig lekker, vinden wij :-). Maar van de 6 potjes was er één niet vacuüm (niet erg want dat potje is al leeg :-)). En van de andere 5 potjes durf ik de mogelijke bewaartijd niet te garanderen. Dus we gaan ze op één potjes na lekker leegmaken/opeten en met de laatste ga ik wachten hoe lang het duurt voor het troebel wordt of er anderszins akelig uit gaat zien. Of niet, hoop ik. En dan geef ik daar later dan natuurlijk het recept van.

In ieder geval heb ik extra olie gebruikt die verhit en op de warme tomaatjes gegoten en direct de potten dichtgedraaid en omgedraaid om hopelijk toch een vacuüm te krijgen (op 1 na dus gelukt). En ik heb naast kruiden en knoflook en citroenzeste en poedersuiker ook citroensap gebruik om de te zorgen dan de Ph lager is dan 4.6 want dat zorgt ervoor dat de omgeving in de pot te zuur is voor de ontwikkeling van botulisme. Vandaar nu ook nog geen recept want ik moet het eerst eens allemaal aanzien en proeven en bewaren en weer proeven. Maar wellicht later….

En nog iets heel lekkers (vinden wij) gemaakt, iets wat ‘eeuwen’ goed blijft en ik dus makkelijk durf te delen. Ik heb het al eens eerder gehad over chilipeperzout. Het is heel gemakkelijk te maken, maar nu met een kleine toevoeging:

Chilipepercitroenzout

Recept:

Ik gebruikte 3 Trinidad Perfume pepertjes en 3 Limón pepertjes, beiden behoorlijk pittig, de Trinidad Perfume met een wat Habanero-achtig aroma, de Limón meer fruitig. Ik heb kroontjes en zaadlijsten/zaden verwijderd en de pepertjes in een hakmolentje gedaan. Daarboven heb ik de schil van 2 citroenen (gebruik bio of boen ze heel goed schoon met warm water) heel fijn geraspt, uiteraard allen het geel, het wit is bitter. En dit heb ik zo fijn mogelijk gehakt. Vervolgens heb ik er 200 gram grof zeezout bij gedaan en dat nog heel kort gemalen, zeker niet fijn, meer om goed te mengen dan om te malen. Het mengsel heb ik in een klein ovenschaaltje uitgespreid (hoe dunner de laag, des te sneller zal het drogen). En het schaaltje met citroenchilipeperzout 4 dagen op het modem van de computer gezet (want dat is 24 uur per dag lekker warm). Ik heb er een zakdoek losjes op gelegd zodat er geen stof of wat dan ook op/in zou kunnen komen.

En na 4 dagen ziet het er dus zo uit, en is het heel hard geworden. Het zout heeft het vocht van pepers en citroen opgenomen en is weer opgedroogd door de warmte. We hebben het zout uit de schaal gehaald en in brokjes gebroken en dat nog even 10 seconden in het hakmolentje gemalen tot het weer op grof zout leek en alle grotere stukjes weer klein waren. En nu zit het in een pepermolentje. Het smaakt naar zout, en het is heet. Met het aroma van verse peper (met dat lekkere habanero-achtige kruidige geurtje) maar ook de frisse geur en smaak van citroen. Erg lekker, op zo ongeveer alles waar je anders gewoon zout op strooit :-).

Vanmiddag schijnt het weer te gaan regenen, dus nu snel even naar de tuin om appels te plukken voor een appeltaart morgen. En boontjes voor de maaltijd vanavond. Maar vanaf morgen wordt het  weer echt beter, en ook voor meerdere dagen. En dat is fijn, want we hebben nog steeds veel te doen, veel te oogsten en ondertussen ook veel op te ruimen.

Tot slot van dit tuindagboek nog even een foto van de Zinnia Sahara Double Fire.

Zinnia Sahara Double Fire 2

Ik hou van Zinnia’s, van hun lange en vrolijke bloei. Maar dit ras is vanaf nu wel een favoriet. Want laag, zo’n 35 centimeter hoog. En bloeit al vanaf eind juni. En is nog niet klaar. En bloeit dus zelfs onvermoeid door in de regen.

Eerstvolgende tuindagboek nu wel echt over het strippen van peperplanten, dat zal wel zondag of maandag worden.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
'm(i)e'

oh ! dat zout klinkt heerlijk ! Volgend jaar ook peperkes zetten denk ik !

Ruben

Hallo Diana,

Houd er wel rekening mee dat je C. botulinum niet kunt zien/ruiken/proeven, dus ik zou erg voorzichtig zijn met dat laatste potje tomaten op olie! 🙂

Groetjes,
Ruben

Dees

Hallo Diana

Ik heb de tomaten enkele weken geleden gedroogd en in olie gezet.
Ze staan bij mij ook in de koeling.
De tomaten hebben volgens mij ook een lage Ph dus wat betreft het risico op botolisme is na mijn inziens klein.
Het heeft mij in ieder geval niet tegengehouden om het te maken.
Want het is zoooooo lekker.

Wat een goed idee die peper / citroenzout korrels
Ik heb de Lemon pepers ook (die van jou afkomen, een plantje gekregen van een goede vriend) en ben meteen aan de slag gegaan.
Staan nu te drogen.
Wat heb jij toch altijd leuke ideeën daar hou ik wel van.
Zelf ben ik ook zo iemand om van alles uit de tuin zo veel mogelijk en op verschillende manieren te verwerken.
Onlangs nog gedroogde kruiden gemalen, azijn met kruiden , frambozenazijn, olie met kruiden en zuurkool gemaakt.
Blijft leuk.
En jou appeltaart zal wel weer verrukkelijk zijn.
Mijn Elstar boom is nu nog te jong, maar volgend jaar zal er wel een enkele appel aankomen en wie weet kan ik er ook een appeltaart van maken.

Ps een hele tijd geleden heb ik je ook gemaild toen je de bbq op de moestuin had.
Toen vertelde ik je nog dat bij ons zo iets niet geregeld wordt en dat ik dat jammer vind.
Zelf heb ik vorige week de pompoensoep gemaakt op een vuur van hout in een heksenketel.
Op onze moestuin komen ze alleen om te tuinieren, maar er waren toch 18 mensen op de soep afgekomen ondanks de regen.
Wie weet voor de volgende keer komt iemand anders met een idee.

moestuin groet
D’s

Mayra

Leuk tuindagboek weer! Net 5 kg snijbonen geoogst. Kunnen die gewoon rauw in de vriezer?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties