Herfstoogst

Er is voor alles een tijd. En zo weet elke moestuinder dat je peultjes in de lente oogst (en eet), en jonge bladsla, en tuinboontjes. En bij zomeroogst denk ik vooral aan tomaten en komkommers, aan bessen en bieten, en aan kruiden. En dan is er dus nog de herfstoogst. Ook al is het nog geen herfst, de tuin ruikt al naar herfst. En ook nu is er weer oogst die weer anders is dan in de lente of zomer.

Tomaat Riesentraube tros september

Hoort nog een beetje bij zomeroogst, maar er zijn altijd tomaten die het lang goed blijven doen, en lang door blijven dragen. Op de foto de Riesentraube. Niet de lekkerste tomaat van dit jaar, prima tomatensmaak maar mist net het zoetje dat een cherrytomaatje zo lekker maakt. Maar de opbrengst maakt veel goed. En ach, vergelijkbaar met een gewoon supermarkttomaatje is ze altijd nog erg lekker hoor. Hier gaan de tomaatjes de sla in, en daar zijn ze heerlijk fris en extra sappig in.

Wel echt al een beetje herfstoogst:

Peer

We hebben vorig jaar 4 nieuwe fruitboompjes gekocht. En van 1 boompje kunnen we dit jaar al 2 peren oogsten. Hoera voor de Noord-Hollandse Suikerpeer! 1 peer links onderin, en de ander rechts bovenin het boompje :-). Ik denk wat later dan normaal (want de oogst is normaal gesproken vroeg, in augustus, dacht ik), maar dat zal zijn omdat ze een tienermoeder is, en misschien ook nog wel een beetje omdat de lente wel lang koud was. Deze week gaan we haar plukken (en haar broertje ook :-)).

Heel veel meer te plukken is er van de al wat oudere appelboom Gloster:

Appel Gloster rijp

Ook deze week oogsten. En ook al verzonnen wat met de oogst (waarschijnlijk een emmer of 4) te doen; natuurlijk appelmoes (men zegt dat dat niet goed gaat van niet-moesappels maar wij vinden er niks mis mee, niet heel romig maar juist wat steviger en frisser, zowel van smaak als structuur). En ik ga een aantal appels in blokjes snijden en die in kokende zoete wijn met wat citroen doen en direct in potten inmaken. Zo blijven de stukjes heel en zijn ze ook niet heel zacht. En kan ik ze wanneer ik wil uit de potten halen, uit laten lekken en ze dan prima gebruiken voor desserts, appeltaart of wat dan ook.

Nog een week of 2 en dan kunnen ook de Gieser Wildeman peertjes worden geoogst. Dus ook alvast maar rode wijn en kaneelstokjes inslaan :-). Daarnaast kunnen ook binnenkort de laatste pompoenen worden geoogst. We bewaren ze zo lang mogelijk op zolder, maar als ze wat slechter worden (met een plekje of wat zachter, of zacht bij de steelaanzet), dan vriezen we alsnog geschilde blokjes pompoen in. Prima voor soep en puree, etc..

En ook de peperoogst begint nu op gang te komen.

Peper Numex Conquistador plant

Op de foto de Numex Conquistador, een grote mildhete peper. Ze doet het prima, en de eerste pepers rijpen nu. Net als een aantal andere rassen:

Peperoverzicht september 2015

Sorry, niet de mooiste foto van een peperoogst maar de tafel was schoon en op een witte ondergrond zijn de kleuren altijd wel goed te zien. De Numex Conquistador ligt trouwens als 2e van links. En dan zie je gelijk hoe groot ze is. En je ziet ook gelijk dat er 2 nu om de grootste oogst strijden; de oranje kruising van Trinidad Perfume, links bovenin, en de citroengele Limón rechts onderin. Dat zegt nog niet zo heel veel, want de Turuncu Spiral (de 2 zielige oranje pepertje onderaan) heeft zeker nog 100 onrijpe pepers in de plant hangen. En er zijn planten met Scotch Bonnets waar we nog de eerste rijpe peper van moeten plukken, ook die planten hangen vol onrijpe pepers. We hopen maar op een mooie nazomer en herfst (en dat is dan niets anders dan in andere jaren :-)).

Tot slot nog een foto van de Apios americana, synoniem Apios tuberosa, Nederlandse naam Indianenaardappel.

Apios tuberosa bloei

De plant is nu ruim 3 meter hoog, en ze bloeit sinds 2 weken. Zelf vind ik de kleine aren met vleeskleurige (of is het leverkleurige, of toch gewoon paarsachtige?) bloemen erg mooi, er zitten wel meer dan 100 bloemen in de 3 planten die ik heb (en nog eens zoveel jonge bloemknoppen).

Dit is haar 2e jaar en ik las op internet dat de knolletjes gerooid kunnen worden wanneer het loof ergens in november is afgestorven. En ik las ook dat ze beter in pot gehouden kan worden omdat ze kan woekeren. Voorlopig staat ze hier in de vollegrond, ik ga eerst maar eens kijken wat ik rond november onder de grond vind voor ik besluit of ik haar op ga potten. Ik vind dat ze nu ook een mooi plekje heeft , achter de kas, bij een heel groot klimrek.

Oh ja, natuurlijk ook nog even op zoek naar een leuk recept (op voorhand, ervan uitgaand dat, als ze het boven de grond zo goed naar haar zin heeft, ze onder de grond toch ook wel wat heeft geproduceerd.

Als iemand een leuk recept heeft…….?

26 reacties op Herfstoogst

Simone 13 september 2015 om 16:54

Hallo Diana,
Ik was altijd verbaasd over de kilo,s tomaten oogst die jij melde, maar ik kan nu ook mee doen en wel met de Coral Queen naar mijn smaak de lekkerste tomaat.
Diana ik oogst kilo,s !!!!! Je hebt eer van je ontwikkelings werk.

Hartelijke groet Simone

Diana 14 september 2015 om 09:01

Hallo Simone,
Leuk!! En lekker :-).
Ik hoop dat je er plaats voor hebt (in pot of vriezer)!
groetjes,
Diana

Simone 14 september 2015 om 10:22

In m,n maag !!! Diana, groetjes Simone.

Jos 13 september 2015 om 21:18

Ha Diana,

hier beginnen de pepers ook redelijk te komen (zaadjes bij jou gekocht)
Ik heb inmiddels wat schwarze peperoni’s, jimmy nardello en 1 scotch bonnet yello geoogst…
Nog niet zoveel als dat er bij jou op de foto liggen. Ziet er goed uit hoor op de foto.

Maar tot wanneer kun je nog pepers aan de lanten krijgen?
Ik heb namelijk in de kas nog een paar habanero planten staan waar alleen bloemetjes en knopjes inzitten. Moet ik ze dan nog laten staan of kan ik ze eruit halen (weggooien) en beter volgend jaar opnieuw proberen?

Bedankt voor de reactie.
En ik blijf de website volgen hoor.
Kijk altijd uit naar het volgende tuindagboek….

groetjes,
Jos

Diana 14 september 2015 om 09:18

Hallo Jos,

Goed om te horen dat de zaden het goed hebben gedaan!
Alles hangt af van het weer bij de oogst van pepers, wij hebben in een heel zacht najaar nog wel tot de kerst kunnen oogsten (al staat het dan wel al op een laag pitje hoor). Maar ook wel eens begin november al verloren planten gehad door vroege kou/vorst.

Ik heb op de pagina over de teelt van pepers iets geschreven over het ‘strippen’ van peperplanten: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/
Voor planten die nu zowel bloem, blad, en vruchten hebben is het nu handig om te strippen als je die mogelijkheid hebt.
Voor planten die nu pas beginnen te bloeien is het wel al laat aan het worden. Ik zelf gooi planten eigenlijk pas weg vanaf half oktober, als er dan nog steeds geen kleine vruchtjes in zitten. Bedenk dat peperplanten meerjarige planten zijn, als je ze in pot hebt kun je overwegen om ze vorstvrij te overwinteren, ideale omstandigheden zijn temperaturen rond de 10 graden en een licht standplaats. Peperplanten die zijn overwinterd kunnen in hun 2e jaar sneller groeien en bloeien, eerder vruchten geven en zo een (veel)grotere opbrengst geven. Misschien ook nog een optie?

En dank voor de tip! Want ik zal komende week eens foto’s maken op de tuin en een tuindagboek schrijven over de peperplanten in deze tijd, over het strippen, wel of niet overwinteren, etc..

groetjes,
Diana

jos 15 september 2015 om 21:43

Bedankt voor de uitleg.
Nu kijk ik nog meer naar het volgende tuindagboek uit.
En natuurlijk naar de zadenlijst voor de volgende aankoop van nieuwe zaden, maar dat is nog ff wachten!

groetjes,
Jos

Diana 14 september 2015 om 09:31

Hoi Diana,

Mijn seizoen zit er door omstandigheden vroeg op. Mijn buitenmoestuin (de kas staat gelukkig nog en jouw pepers doen het super !) is weg vanwege een make over van een gedeelte van de tuin. Maar ik krijg er een grotere moestuin voor terug en volgend jaar ga ik in de volle grond werken want tot nu toe werkte ik in bakken. Dus ik ben al lekker aan het dromen over Moestuin 2016. Dus ben ik ook weer op je blog aan het lezen over je favoriete rassen. Natuurlijk heeft ieder zijn voorkeuren maar zoveel jaren ervaring heb ik nog niet. Omdat we echte boneneters zijn was ik dat betreffende stuk eerst aan het lezen. Twee vraagjes hierbij:
– wat is nou toch eigenlijk het verschil tussen snij- en pronkbonen?
– wat is je favoriete ras van haricot vert?

Zoals ik al zei doen je pepers het super. Ik heb in mijn kas alles in potten staan. Met de tomaten doe ik dat al enkele jaren en bevalt heel goed (15 liter pot per plant). Dit jaar dus voor het eerst ook paprika en pepers. Ik heb ze met 3, sommige 4 plantjes bij elkaar gezet, maar wist niet zo goed welke maat pot ik moest gebruiken. Nu heb ik 5 liter gebruikt. De peperplantjes doen het goed (worden ongeveer 60 cm hoog), geen mega opbrengt, maar voor ons voldoende. De paprikaplanten doen het ook goed, maar er hangen maar enkele paprika’s aan en de meesten blijven dun of klein. Welke maat pot zou jij adviseren voor volgend jaar als ik 3 plantjes bij elkaar zet? Ik heb ook een pot van 10 liter gebruikt en die plantjes zijn veel hoger geworden, rond de meter denk ik.

Ik zag ook dat je je site weer wat wil aanpassen. Misschien kun je ook een optie maken om je tuindagboek (en updates op andere delen van de pagina) te volgen door je via de email te “abonneren”? Zou ik heel fijn vinden, want ik leer erg veel van jouw verhalen, ideeën en tips.

Groetjes
Linda

Diana 14 september 2015 om 09:54

Hallo Linda,

En pronkboon is een ander species dan een boon (een snij- en sperzieboon behoort tot de Phaseolus vulgaris, de pronkboon behoort tot de Phaseolus coccineus. Dus eigenlijk een heel andere boon. Maar ze worden beiden op dezelfde manier gegeten (de jonge peul, gekookt). Het enige verschil is de smaak en structuur, pronkbonen hebben een ouderwetse erg lekkere bonensmaak. Maar ze hebben één nadeel, ze worden snel stug en draderig en moeten dus echt jong geplukt worden. Snijbonen (van moderne rassen) zijn wat gladder, ook smakelijk, zeker zonder draad, ook als ze wat ouder worden.
Mijn favoriete ras van Haricot Verts was altijd de Farcy (Stringless). Maar er komen altijd weer nieuwe rassen bij, het belangrijkste is om de beschrijving heel goed te lezen. En daarbij kun je letten op de term ‘zonder draad’, maar ook naar ziektebestendigheid en opbrengst, gevoeligheid voor kou of warmte, etc.. Ik had dit jaar Cantare, een Chinees boontje, net zo lekker als de Farcy maar de boontjes zijn korter, de planten wat kleiner, maar ook erg lekker.

Voor paprika’s en pepers is, zeker als je 3 planten per pot zet, 5 liter wel een erg kleine pot. Ik heb zelf onze peperplanten in potten (met dus ook 3 planten per pot) in 12 literpotten staan, en dat gaat prima. Met 4 in een pot zou je dus al weer een maatje groter moeten nemen, maar ik zet nooit 4 planten, want 4 is er één teveel, van 4 planten groeien de wortels teveel door elkaar en in mijn ervaring worden de planten daar niet gezonder van, ik hou het altijd op 3 planten bij elkaar. Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk hoeveel en vooral welke voeding je hebt gegeven. De voeding in potgrond gaat ongeveer 7 tot 8 weken mee, daarna zullen de planten bijgevoed moeten worden, met een samengestelde voeding waar niet al te veel stikstof in zit, een gemiddelde hoeveelheid fosfor en ruim voldoende kali.
Ik hoop dat je hier voor volgend jaar verder mee kunt!!!

Je kunt je op mijn tuindagboek abonneren via de rss-feed (links bovenin op de pagina). Hoe het precies werkt weet ik niet (want ik abonneer me niet op mezelf :-)), maar misschien kan iemand die dit leest en de rss-feed gebruikt dat vertellen?

groetjes en succes met alle veranderingen in je moestuin!!
Diana

Christa 15 september 2015 om 20:46

hoi Diana, even een verhaal over mijn pronkers. Vorig jaar had ik twee soorten staan. De gewone ‘boerenpronkers’ allerlei variaties binnenbonen van paars tot zwart. En daarnaast (letterlijk) de prachtige subtiele Painted Lady van Leven van het Land. Zeer mooie bloemen en heerlijke beige/bruine binnenbonen. Ik droog ze altijd om in de winter te eten. En natuurlijk om opnieuw te planten. Omdat ik de Painted Lady fijner van smaak vond, heb ik dit jaar alleen deze soort gelegd. Afgelopen zondag zag ik een paar rijpe, bruine droge peulen hangen. Ik barst de eerste open en wat zie ik: paarse binnenbonen!! De tweede, idem dito. Pas de derde had die mooie beige. Ik had dit niet verwacht! Kan nu dus wetenschappelijk onderzoek gaan doen: percentages bruin vs paars. 🙂
De natuur is iedere keer weer verrassend…

Diana 16 september 2015 om 09:33

Hallo Christa,

Had je de pronkbonen op een volkstuinencomplex staan of in een achtertuin? Ik heb al meerdere keren gehad dat mijn pronkbonen kruisten met pronkbonen van onze tuinbuurman (en dan wel over een afstand van meer dan 40 meter). Maar als er echt binnen 50 tot 75 meter geen andere pronkboon heeft gestaan, dan is het wel heel bijzonder! En de natuur is inderdaad altijd weer verrassend. Ik ben benieuwd wat je volgend jaar voor bloemkleuren uit deze pronkbonen gaat oogsten!

groetjes,
Diana

Christa 16 september 2015 om 11:35

Ja, ze zijn vast gekruist! Ik wist dat wel van pompoenen (met kalebassen, heel vervelend), maar van bonen eigenlijk niet. Ik dacht dat het zo werkt dat de (nieuwe) genetische eigenschappen in het zaad verstopt zitten en dat je dat dus pas ziet aan de vruchten van het volgende jaar. Dus een perfect eetbare pompoen kan gekruiste zaden bevatten die volgend jaar een oneetbare soort geven. Ik denk dan ook dat mijn pronkers vorig jaar gekruist zijn en dat ik nu de resultaten zie 🙂 Gelukkig wel allemaal eetbaar!

Diana 16 september 2015 om 15:20

Hallo Christa,

Ja, jammer. Pompoenen kruisen trouwens nog gemakkelijker met courgettes, met als resultaat nakomelingen die smaken als heel slechte courgettes, of nog slechtere pompoenen 🙂 (uiteraard zijn er dan wel weer uitzonderingen).

groetjes,
Diana

Zuhal 18 september 2015 om 23:24

Hi Linda & Diana,

Als je de RSS feed aanzet heb je ook een RSS reader nodig. Volgens mij kan je die heel gemakkelijk (gratis) downloaden. Zodra Diana dan iets nieuws post, krijg je via je RSS feed een berichtje waar je dan vervolgens op kunt klikken 🙂

Groet,
Zuhal

Diana 19 september 2015 om 09:25

Hoi Zuhal,

Dankjewel voor het meedenken!
Even gegoogled en ik vond hier nog dit: http://www.wat-is-een-rss-feed.nl/
En even in mijn android telefoon gekeken en in de play store kun je gemakkelijk een rss reader vinden.

groetjes,
Diana

Hannah 14 september 2015 om 17:44

Hallo Diana,

Alle vleestomaten zijn ziek geworden en we hadden een boodschappentas vol aan de planten hangen, volgend jaar gaan ze onder een afdakje want ik denk dat de vele regen de doorslag gaf, ik was ontroostbaar totdat ik weer andere groente kon oogsten zoals kleine paprikaatjes die het goed deden op de bbq. De kruisbestomaatjes van jou gingen een stuk beter. Het leven van een beginnend tuinder valt niet mee 😉

Diana 15 september 2015 om 08:27

Hallo Hannah,

Jammer hoor! Het is maar weinig mensen gegeven om in september nog tomaatjes uit de buitenteelt te oogsten. Het lukt wel, in een mooie zomer of inderdaad een afdakje, etc.. Maar gewoon buiten, zonder bescherming, en met alle regen en veel te koele dagen die we hebben gehad is de kans op rijpe buitentomaten wel heel klein geworden. Alleen daarom kies ik voor de buitenteelt altijd de vroegste rassen, want dat scheelt echt heel veel. Goed om te horen dat de kruisbestomaatjes het wel goed hebben gedaan!

groetjes,
Diana

Christa 15 september 2015 om 20:50

Goddelijke soep gemaakt van jouw (gratis) Green Doctors cherrytomaatjes. Heel bijzonder, zowel qua kleur als qua smaak. Dat wordt meer, volgend jaar!
(en één bakje ingevroren met het etiket ‘midwintertroostsoep’, voor als we heel erg verlangen naar de eerste verse groenten…)

Diana 16 september 2015 om 09:36

Hallo Christa,
Leuk!! Ik heb dit jaar gewoon alleen maar gemengd sap (is dus rood) ingevroren, maar vorig jaar met heel veel oranje tomaten oranje sap gemaakt – voor oranje tomatensoep, oranje pastasaus, etc.. Was erg feestelijk. Ook wel eens soep gemaakt van alleen Gardener’s Delight, dat was ook echt enorm lekker, zond om nog al te veel andere ingrediënten bij te doen.
groetjes en verder nog veel succes met de oogst en het verwerken!
Diana

esther 14 september 2015 om 20:32

Diana
Mijn tomaten zijn weliswaar niet erg rood geworden, maar jouw chutney recept was een goed idee! Het is goed gelukt en erg lekker, Bedankt
Esther

Diana 15 september 2015 om 08:28

Hallo Esther,
Fijn dat je toch nog iets met de groene tomaten hebt kunnen doen, en de chutney lekker is geworden!
groetjes,
Diana

Matthijs 14 september 2015 om 21:28

Hey Diana,

Ik heb dit jaar weer je tuindagboek met plezier elke keer gelezen.
Een hele mooie oogst heb je al gehad en zo te zien komt er nog meer aan.
Tof dat je het elk jaar weer zo mooi en uitgebreid allemaal bij houd.
Ik blijf je volgen.
Succes met de laatste oogsten van dit jaar en daarna op naar een nieuw oogstrijk moestuinjaar.
Dankjewel!

Groetjes Matthijs

Diana 15 september 2015 om 08:29

Hallo Matthijs,
Dankjewel voor je aardige woorden.
Ja, de oogst is nog niet voorbij (ik klaag niet hoor :-)).
Ik hoop dat je zelf ook een goede oogst hebt!
Diana

Henk 14 september 2015 om 21:55

Beste Diana,

Ik ben sinds kort begonnen met het maken van een moestuin. Mijn tomaten vriendjes zijn het goed aan het doen. Mijn vrouw en ik zijn erg blij met deze goede oogst. Sinds ik maar sinds kort een moestuin ben begonnen heeft u misschien nog tips voor het verbeteren van mijn moestuin en welke groeten makkelijk te verbouwen zijn?

Groeten,

Henk

Diana 15 september 2015 om 08:37

Hallo Henk,

Gefeliciteerd met je eerste moestuinjaar, en met je goede tomatenoogst!!
Ik heb wel 1000 tips :-). En ik kan heel veel groenten noemen die makkelijker of moeilijker te telen zijn. Maar het is denk ik toch gewoon het gemakkelijkst om de komende weken zo af en toe eens een pagina op mijn website te lezen, ik heb over elke groente een pagina geschreven, maar ook een pagina over bemesting, een pagina over compost maken, een pagina over planten in potten, etc., etc.. Kijk vooral via de index even welke pagina’s je wellicht zou kunnen lezen: https://mooiemoestuin.nl/mijn-homepage/

Ik hoop dat je via die pagina de informatie kunt vinden die je zoekt!!
Diana

Emmely 18 september 2015 om 12:02

Hoi Diana,

wat een leuke site heb je! Ik heb sinds dit jaar voor het eerst een tuin, en ben een beetje aan het experimenteren. Heb courgettes geplant, die gaan als een malle, en de tomatenplant van de ah doet het ook enorm goed. Ik heb een hele basic vraag: kun je tomaten en courgette plantjes gewoon in de winter laten staan? Of gaan ze dan in de winter kapot en moet je dan weer nieuwe planten in het voorjaar? Ik heb nog veel te leren 🙂

Groetjes Emmely

Diana 19 september 2015 om 08:55

Hallo Emmely,

Dankjewel, leuk om te horen dat je handige informatie op mijn website kunt vinden!
Tomaten zijn officieel meerjarig en courgettes zijn officieel eenjarig. Maar beiden zullen, als ze een hele zomer vrucht hebben gegeven, binnenkort dood gaan. Dat kan ook bijna niet missen, je kunt al zien dat ze er heel erg slecht uit gaan zien, meeldauw krijgen, heel groot zijn en weinig of geen vruchten meer geven. Beiden kunnen geen graad vorst verdragen. Theoretisch gezien zou je een tomatenplant dus nog over kunnen houden, hoewel de kans dat ze het overleeft heel klein is (omdat ze heel gevoelig is voor ziekten maar ook omdat ze na een zomer van groeien en bloeien en vrucht zetten ‘op’ is).
Tomaten zaai je in maart in huis voor en plant je in mei uit.
Courgettes zaai je in april in huis voor en plant je in mei uit.
En beiden zullen dan zo rond september/oktober klaar zijn met groeien en bloeien en vrucht geven.
Simpel gezegd :-). Maar kijk vooral ook even op de pagina van tomaat en van courgette voor meer informatie over de teelt van beide soorten:
https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/courgette/
https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!