Natter, natst

Dit is maar een kort tuindagboek, want uiteindelijk heb ik besloten iets over het stro op een pagina te plaatsen, en niet in een tuindagboek. Ik moet het controleren op typfouten en wil er nog wat andere foto’s bij plaatsen maar voor nu is het klaar en hier te vinden…. voor wie er in geïnteresseerd is. Of gewoon via de menubalk, onder ‘Moestuin’.

Nieuw is ook dat mensen op die pagina gewoon een reactie kunnen geven, net als in een tuindagboek. Of een vraag stellen, of aanvulling geven, of antwoord geven op de vraag van iemand anders. Wat dan ook. Ik kijk heel even aan of het goed werkt en niet heel onoverzichtelijk wordt allemaal maar als het een succes is en ik er niet heel veel werk aan krijg om het te onderhouden, overweeg ik om hetzelfde bij een aantal andere pagina’s in te stellen.

Het is hier eigenlijk te nat voor de tuin:

Plassen water in de tuin

En dan zijn 4 mooie dagen leuk, maar het is helaas te kort om ervoor te zorgen dat de grond weer voldoende s opgedroogd (bovendien gaat het volgende week weer de hele week regenen, dus gaan we weer terug naar af).

En wat doen we dan als het buiten regent en nat is. Koken natuurlijk :-). Heerlijke taartje:

Peren frangipanetaart

Een perentaart met frangipane (en frangipane is dan een soort smeuïg mengsel met amandelspijs erin). Het was erg lekker! Gemaakt met de laatste peren uit eigen inmaak/pot van vorig jaar. Tijd voor een nieuwe oogst, en die zal binnen een week of 3 gaan plaatsvinden. Net op tijd dus. En de perenoogst van vorig jaar precies op tijd op. (dat lukt zeker niet elk jaar).

Het is wel het eerste herfstige taartje, de tijd van besjes en aardbeien en luchtige cake voorbij, tijd voor peren en appels en amandel en kaneel. Voor we het weten moet de kachel aan en drinken we bokbier :-).

Ook nu al weer een paar dagen niet op de tuin geweest, maar morgen wordt het mooi weer. gelukkig! Want de ramen zijn ondertussen gewassen, en de weeuwenteelt kolen gezaaid. Maar er is nog genoeg te doen.

We hebben stro besteld en hopen dat dat zaterdag komt (het wordt bezorgd). En dat betekent dat we vak voor vak op kunnen ruimen, de wortelonkruiden eruit steken, het stro aanvullen en zo al een paar vakken klaar voor de winter maken. De kassen kunnen verder opgeruimd worden, slechte tomatenplanten eruit, maar zeker ook nog tomaten oogsten. En paprika’s en pepers.

 

Op de foto Peper Greek Pepperoncini. Leuk! Geen tijd of zin gehad om ze onrijp lichtgroen in zoetzuur in te maken zoals je dat in Griekse restaurants wel ziet. En dat is maar goed ook, want rijp zijn ze veel lekkerder; zoet, fris, kruidig en licht pittig, nog niet een 5e van de heetheid van een Cayennepeper.

Ook binnenkort te oogsten:

Kroot McGregors Favourite herfst

De late krootjes van het ras McGregor’s Favourite. Al jaren mijn favoriete ras, omdat de bietjes lekker zijn, goed groeien, niet snel doorschieten. Maar bovenal omdat niet alleen de krootjes donkerpaarsrood zijn, maar ook het blad is bijna egaal donkerpaars. Hè, nou heb ik spijt dat ik ze niet bij de geelbloeiende Tagetes lucida heb gezet, dat zou mooi zijn geweest want die bloeien nu volop.

We zijn in ieder geval op tijd om de krootjes te oogsten, ze zijn nu zo groot als een flinke pingpongbal, met nog een mooie week en daarna wat regen verwacht ik dat we er begin oktober nog een goede oogst van hebben. En natuurlijk een paar krootjes bewaren en overwinteren in een piepschuim bakje. Want het oogsten van krootjeszaden is een langdurige zaak, krootjes zijn tweejarig en dus moet ik voor de oogst van zaden volgend maand een paar krootjes oogsten en die de winter koel en donker bewaren. Die krootjes mag ik dan in maart weer buiten uitplanten. En dat worden dan binnen 2 maanden flinke planten die al vlot in de zomer zullen gaan bloeien en aan het einde van de zomer zaden zullen geven. Leuk om te doen, maar je hebt er wel geduld voor nodig dus.

Tot slot nog even; met heel veel dank aan Rogier kan ik melden dat de databases een nieuw jasje hebben, en het ook in hun nieuwe layout weer doen!! Ik ben er heel erg blij mee! Kijk vooral even, naar bijvoorbeeld de database van eenjarigen of naar de tomatendatabase.

En dan nog 1 laatste foto:

Asarina scandens mix 2

Niet winterhard maar als eenjarige te zaaien. En ze trekt zich van alle regen helemaal niets aan. Op de foto de violette en roze bloemen van de Asarina scandens mix (een mengsel van roze, violet en wit maar uiteindelijk is ze zonder wit geworden, en dat vind ik ook prima). Een slingerplant tot 2 meter hoog. Ook al is ze goed bestand tegen de regen, ze zal blij zijn als we een paar warmere en zonnige dagen krijgen. Net als wij zelf :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisa van Propvol

Jeetje wat een weer hé!

Rogier

test Ha mooi

bianca

Hoi Diana
Ten eerste mijn complimenten voor je nieuwe site. Ik bestel al jaren bij je zaden en peper flakes. En ik kan je email adres nergens meer vinden dus daarom even zo. Ik dacht dat het iets met r.stek ofzo was
Heb je al een idee wanneer de chilli flakes komen? Kan ik weer wat reserveren? Groetjes bianca

Ria

Hoi Diana,
Wat een schitterende tomaten database is het geworden. Een genot om daarin rond te neuzen.

Groetjes,
Ria

Ria

Ik zie nu dat de rest van de databases ook klaar is. Het ziet er geweldig uit!

Ria

Janneke

…gisteren al door je tomaten gewandeld, erg overzichtelijk, ziet er prachtig uit. Net ook naar de andere databases gekeken, wat een fijne uitgebreide naslagwerken, complimenten!

groet,
Janneke

Rogier

TEST 10/9/15 12.19

Marjolein

Hoi Diana,

Die databases zien er echt geweldig uit, heel professioneel en gebruiksvriendelijk, en nog mooi ook… Top! En alle foto’s staan goed

Groetjes,
Marjolein.

Laura Wattel

Hallo Diana,

Wat een prachtige website heb je! Ik heb deze site al vaak geraadpleegd, voor mijn moestuintje in bakken op ons dakterras! Hartelijk dank voor het delen van al je wijsheid! 😀

Groetjes,
Laura

Linda

Hoi Diana, zo nu heb ik door hoe ik hier mijn reacties en vragen kan plaatsen ! Nog een vraagje over de McGregor’s Favourite. Die zou ik volgend jaar ook wel eens willen proberen, maar ik kan ze in de voor mij bekende zaadhandel en die jij als favorieten op je site hebt staan niet vinden. Mag ik vragen hoe jij aan de zaden bent gekomen? En bedankt voor de reactie op mijn vraag betreffende de bonen en pepers. Daar kan ik volgens jaar goed mee aan de slag. Groet Linda

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties