Nat

We hadden heel veel geluk afgelopen weekend. De jaarlijkse tuinbarbecue werd gehouden, en het was mooi en droog weer. En gezellig. En lekker. En leuk om al die andere tuinleden weer eens te spreken die je anders zelden ziet (omdat ze op andere dagen/tijden komen of omdat ze aan de andere kant van het tuincomplex tuinieren).

Ik had net als een aantal andere tuinleden salades gemaakt. Van de eerste werd direct gezegd dat die vast van mij was.

Aardappelsalade Ottolenghi

En dat alleen maar omdat ik witgele, paarse en roze aardappelen had gebruikt :-). Met doperwtjes uit eigen tuin, zelfgemaakte pesto en gekookte eitjes. De salade (recept van Ottolenghi) was lekker, maar persoonlijk mistte ik er iets in, het zuurtje dat ik altijd zo lekker vind ik salades. Ik ga de salade zeker nog eens maken, maar dan maak ik de dressing/pesto wat zuurder of ik ga ik er augurkjes bij doen, of zoiets. Ik zal het recept in ieder geval op de pagina van de aardappel plaatsen, met deze toevoeging.

Nog een salade die ik maakte:

Tomatensalade Ottolenghi

De salade van cherrytomaatjes, met granaatappelpitjes. Een erg makkelijk en snel recept, en heerlijk, helemaal goed! Lekker fris, zoetig, zurig, en met alle tomatensmaken die ik heb gebruikt, van de fruitige Rose Quartz en Lollipop, de zoete Sweet Baby, tot de frissere Green Doctors Frosted. etc..

En de Fahrenheit Blues, op deze foto nog onrijp:

Tomaat Fahrenheit Blues tros onrijp

Je kunt zien dat de tros al wat meer bovenin de plant zit, het teken dat we op ruim driekwart van de oogst zijn. Maar zo bovenin de plant is ze nog even mooi! De smaak van de ‘blauwe rassen’ laat helaas nog steeds wel wat te wensen over, niet vies maar gewoon niet bijzonder veel smaak. Maar in de gebruikte salade was ze toch gewoon erg lekker, en mooi natuurlijk.

Want zo rijpt deze Fahrenheit Blues af:

Tomaat Fahrenheit Blues tros rijp

Van binnen zijn de tomaatjes donkerrozerood, het randje van het donkere velletje heeft in plakjes of partjes een mooi contrast.

Gisteren trouwens toch nog anderhalve emmer tomaten geoogst, dus vandaag toch nog maar een keer tomatensaus maken. Dat krijg je als je een week minder vaak op de tuin komt – met dank aan overvloedige regen – het is er te nat om veel te kunnen doen. Maar gistermiddag in de zon snel naar de tuin en dus veel tomaten geoogst, en pepers, en boontjes, courgettes, bietjes, kruiden voor de tomatensaus.

En we zagen dat de Chinese Red Hmong komkommer nu wel stevig in de meeldauw zat. En om verspreiding in de kas (naar aubergines, pepers, etc.) te voorkomen moesten die planten er wel uit. Ze heeft een prima opbrengst gegeven maar werd best een forse plant. En om die reden stortten de 2 planten een week of 3 geleden geheel in (oké, misschien ook een beetje omdat ons in elkaar geflanste hekwerk niet stevig genoeg was). Niets meer aan te doen, het was echt niet meer overeind te heisen, op te halen en op te binden. Maar ik had bedacht dan gewoon nog de komkommers te oogsten die een beetje aan de zijkant lagen/hingen. En dus zo ook nog wel aardig wat komkommers kunnen oogsten.

Maar nu moesten de 2 planten met al hun uitlopers en stengels en blad dus weg. Handschoenen aan (want het blad van komkommers kan behoorlijk prikken/irriteren), en de plant verwijderd. Maar in het binnenste ingestorte deel van de plant vonden we een flink aantal komkommers waar we dus niet meer bij konden en ondertussen tot oneetbaar waren gaan rijpen:

Komkommers Red Hmong voor zaden

Zo, die hebben we dus allemaal gemist :-). Elk nadeel heeft dan ook wel weer een voordeel; ik hoop en denk heel veel Red Hmong-komkommerzaden te oogsten. Ze doet me trouwens erg denken aan de Sikkimkomkommer, zeker het netwerkje op de komkommer. Zal vast haar vader of moeder of opa of oma zijn :-).

Gisteren dus wel wat slechte planten uit de kas gehaald maar te weinig tijd om ook de kas schoon te maken (ramen zemen :-)), dat moet dan komend weekend nog gebeuren.

Vanavond eens opzoeken wat ik nog kan zaaien; wat mosterdblad, de weeuwenteelt bloemkool, savooikool en spitskool, misschien nog wat rucola. Oh ja, veldsla niet vergeten.

Volgende week (als het droog genoeg is om eens wat foto’s van het stro te maken), zal ik eindelijk eens mijn ervaringen met het stro beschrijven, dat wordt een lang tuindagboek.

Tot slot nog een foto van de Agapanthus Loch Hope:

Agapanthus Loch Hope

Ik heb haar zeker al 8 of 9 jaar, gewoon in de tuin. Geweldig mooie Agapanthus, blijkt zelfs hier op de vette klei dus prima winterhard, ook zonder afdekken. Bloeit elk jaar trouw, dit jaar iets later dan in andere jaren (waarschijnlijk met dank aan het koude voorjaar), de statige planten wel zo’n 120 centimeter hoog.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin

Hi Diana,

Die salades zien er heerlijk uit zeg! En zo kleurrijk. Een lust voor het oog en ongetwijfeld ook voor de tong.

Ik had nog even een vraagje over de mais. Ik meen mij te herinneren dat jij in een vorig tuindagboek geschreven hebt dat je de mais had geoogst. Maar hoe kan je eigenlijk zien of de kolven rijp zijn? Ik vind het zo zonde om ze open te pulken. Misschien heb jij een goede tip voor mij?

Groetjes,
Karin

Karin

Dank je wel Diana voor je duidelijke antwoord.

Ik denk dat ik mijn mais ook wil gaan invriezen, maar kan je ze dan gewoon rauw invriezen (natuurlijk wel eerst de korrels van de kolf afsnijden), of blancheer je de kolven eerst?

Bedankt alvast!

Karin

Christa

hoi Karin,
Wij zijn een enorme fan van mais uit de diepvries 🙂
Vooral losse korrels, om door van alles heen te doen.
Vorig jaar heb ik de kolven gekookt (10 min.), laten afkoelen en dan met een groot scherp mes de korrels eraf gerist. De korrels heb ik in lange diepvrieszakken gedaan en die plat gelegd, als een soort planken. Dat was een tip die ik had gekregen. Zo kun je gemakkelijk een stukje afbreken, zoveel als je nodig hebt voor een gerecht. Werkte prima!

Helma

Hoi Diana,

Misschien weet je het al, maar toch leuk. In een artikel van het nrc.nl : rubriek koken gaat het over verschillende soorten courgettes . En wat zie ik daar: , de pagina over courgettes van de website “Diana’s mooie moestuin”
Groetjes,
Helma

Mayra

Ik had ook suikermais gezet maar de kolven zijn heel klein gebleven helaas, en ook de pompoenen zijn maar klein en vooral heel weinig, ik heb 3 planten en slechts 2 kleine pompoentjes eraan. Echt balen hoor!

Mayra

Ja, ik heb inmiddels al anderhalve kg chilipepers geoogst, en ze blijven maar komen!
Ik denk dat ik de pompoenen en de suikermais volgend jaar op een andere plaats ga planten, ik denk te weinig voeding.

Nienke

Hoi Diana,

De salade met granaatappelpitjes ziet er goed uit zeg!

Ik heb mijn komkommer planten ook weg gehaald. Niet omdat ze ziek waren maar omdat ze gewoon niet produceerden. Nouja, ik heb er 2 bevruchte komkommers formaat honkbalknuppel vanaf kunnen halen. Beginnersfoutje.

Maar voor de rest heb ik een fantastisch eerste moestuinseizoen gehad en dat zou zonder jouw site vast niet gelukt zijn. Bedankt voor de motivatie en vooral inspiratie!

Zuhal

Hi Diana,

De regen blijft met bakken uit de hemel komen! Of het is droog en ik nog aan het werk.. Afgelopen week ben ik dus maar tussen de buien door naar de tuin geweest en wat geoogst in de kas. Ik hoop dat het morgen wat beter wordt want ik mis de tuin! 😉

Beide salades waren overigens overheerlijk! En niet te vergeten de chocoladetaart. De extra stukjes die ik van je mee kreeg hebben de volgende dag niet meer gehaald

Groetjes, Zuhal

Rietje Elders

Hallo Diana,
Even een reactie op je appelpluk. Van het voorjaar heb ik een notaris-appelboom cadeau gekregen voor mijn verjaardag.
Er zitten twee mooie appels aan, wat ik bijzonder vind voor een nieuw boompje. Echter hij staat nu ook in bloei! Niet met een verloren bloempje, maar de boom heeft meerdere bloesems.
Het lijkt alsof de boom toch van de leg is door onze extreme zomer. Heb jij hier ervaring mee.
Met hartelijke groet, Rietje

Christa

hoi Diana,
Door al die nattigheid hebben mijn meloenen (in de koude bak) teveel water gekregen en zijn twee van de drie White Wonders gebarsten. Wel geoogst, maar nog tamelijk smakeloos helaas.
En omdat we nog maar twee hele ramen hebben, kan ik de boel niet meer dichtleggen. Mijn hoop is nu op de Golden Crispy, die beginnen heel aardig door te groeien nu. Ik zag dat ze oranje moeten worden!
Mooie nieuwe lay out van je site trouwens 🙂
groeten, Christa

Isadora

Hai Diana,

Ik heb een vraag, die jij vast zou kunnen beantwoorden!

Wij hebben (voor in onze kas) peperplantjes gekregen en deze doen het prachtig. Er hangen al weken heel mooi stevige, knalgroene pepers aan. (Met de vorm van een gewoon rood pepertje zoals je die in de winkel koopt).

Nu is er nog altijd geen spoor van verkleuring te bekennen en mijn gevoel zegt dat de tijd toch wel daar zou moeten zijn.

Hebben we een groene peper te pakken? Of is het kwestie van wachten?

Dankjewel voor je antwoord alvast!

Isadora

Isadora

Wat een lekker helder antwoord! Dankjewel!! Weer wat geleerd!

Ik zal er eentje plukken en daarna netjes op mijn handen blijven zitten 🙂

Dees

Hallo Diana,

Wat een slaecht weer is het geweest de afgelopen dagen.
Zelf heb ik ervan geprofiteerd om de komkommer,tomaten en bieten in potten te doen.
Nu ben ik aan het experimenteren met bonen in potten door ze rauw te verwerken in zoet zuur ben benieuwd dat het knapperig blijft.
Bij de bonen die ik oogst moet ik wel opletten dat ze niet te ver zijn, dan zijn ze te houterig.
Is wel moeilijk om de juiste bonen te plukken heb jij hier ook ervaring mee?
Onlangs de buren nog wat gegeven, maar deze waren houterig.
Toch een domper als je iets lekkers wilt geven en het tegen valt.

Ik las dat je nog wat kolen gaat zaaien zijn deze voor in de kas of zet je deze buiten?
Ook dit jaar heb je weer veel informatie gegeven, bedankt daarvoor.
Je site is super.

Groet D’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties