Het einde nadert

Spin

Elke ochtend kom ik ze tegen, spinnen, oppassen dat ik niet met een slaperig hoofd een heel spinnenweb in mijn gezicht krijg als ik ‘s ochtends even in de achtertuin kijk.

Het is aan meer dingen te zien, het einde van de zomer nadert. Het groenste groen is weg, heel langzaam verandert het in een tint die al gaat lijken op olijfgroen. Er raken planten uitgebloeid, sommigen trekken zich zelfs al weer terug onder de grond. In de moestuin raken er veldjes leeg, deze week de maïs geoogst dus leeg, en ook weer een veldje bieten leeg. Er komt niets meer voor in de plaats, de grond mag op die plaatsen gaan rusten tot het voorjaar.

Ik merk het ook aan mezelf, ik ben ook een beetje moe :-). Wel een beetje klaar met wieden en watergeven en wassen en invriezen en inmaken, alsof ik ook even moet wennen aan de dagen die alweer korter worden. Oftewel, aan de ene kant is het jammer, aan de andere kant is het goed zo. Tijd voor een ander tempo, voor de tuin en voor onszelf.

Niet dat het over is, natuurlijk niet. Gisteren nog een emmer tomaten geoogst. Maar het zal wel een beetje de laatste emmer zijn, vanaf nu worden de hoeveelheden duidelijk kleiner.

Tomaat Couilles de Taureau tros

Op de foto het tomatenras Couilles te Taureau, waarvan ik geen idee had wat de naam betekende, tot ik het gisteren even opzocht op internet, stierenballen blijkt de vertaling te zijn. Nou, knappe stier dan, want de tomaten wegen zomaar een 250 tot 350 gram per stuk. Geweldige soeptomaat in ieder geval, laat de stier dat dan maar niet horen :-).

Tomaat plant wordt slecht

De eerste tomatenplanten worden slecht. En wat dan ‘slecht’ is is natuurlijk nog wel betrekkelijk. Ik heb nog teveel tomaten in de kas staan die het nog prima doen, alles wat niet meer helemaal gezond lijkt in mijn ogen mag weg. Op de foto zie je zo’n plant, er zitten nog steeds tomaatjes in maar het blad wordt geel en krijgt wat bruinige plekjes. Geen idee of het Phytophthora is, of gewoon een teken dat de plant op en moe en oud is, waarschijnlijk ergens er tussenin want het één zorgt ervoor dat het ander kan toeslaan. Maar de plant mag er vandaag uit, ik wil absoluut geen planten in onze kas waar ziekte in zit of in komt en waar die ziekten of plagen of schimmels de winter kunnen overleven en volgend jaar eerder toeslaan bij dan weer nieuwe planten. En dus helaas, maar vandaag gaat de plant eruit (en ik gooi tomatenplanten, ziek of gezond, sowieso al nooit op onze eigen composthoop).

Als de tijd voor tomaten ten einde loopt…. dan begint de pepertijd.

Paprika Fakir Red plant

We oogsten al volop paprika’s van de rassen Etkezesi Pelso, Apple Bell en Sweet Black Hungarian, maar er zijn ook nog rassen die pas net vruchten maken. En rassen die nu gaan rijpen, zoals op de foto het ras Fakir Red.

Peper Limon meer

De hete pepertjes Limón rijpen nu volop, meer dan we op kunnen eten (want ze zijn ook echt heet, 1 in de nasi is voldoende :-)). Gelukkig kunnen we altijd nog anderen blij maken met de pepertjes, en we gaan ze ook nog wel drogen.

Peper Masquerade rijpt

De Masquerade blijft toch een erg leuk pepertje. Kleine planten, vroeg, en ze rijpen als kerstverlichting; van paars via crème-lila, geel, oranje naar rood. Niet een heel bijzondere smaak maar lekker pittig, mooi en bruikbaar.

Voor komende week staan op het programma;

  • de ramen van de kassen wassen. Nu de zon niet meer zo sterk is zijn we juist weer blij met elke zonnestraal die nog pepers kan laten rijpen.
  • de pruimenbomen snoeien; dit jaar zonder vruchten en misschien daardoor wel extra lange takken. En om loodglans te voorkomen snoeien we ze nu en niet in de winter.
  • stro bestellen om leegkomende veldjes klaar te maken voor winter.
  • oogsten wat er nog te oogsten valt
  • De komkommers uit de kas verwijderen want in 1 week tijd flink in de meeldauw
  • en we kunnen komende week de appels plukken van het ras Gloster! Wel een emmer of 4 schat ik zo in. En dan wordt het eerst tijd voor de appeltaart van Cees Holtkamp, en daarna zelfgemaakte appelcompôte inmaken.
Edamame Soja oogsten
En sojaboontjes van het ras Black Jet oogsten, eten en invriezen. Als ik nog een plekje in de vriezer kan vinden, want die zit echt al flink vol, klaar voor de winter.
Tot slot nog even wat berichten van huishoudelijke aard. Ik ben zelf erg blij met het nieuwe uiterlijk van de website! Vooral op een mobiel apparaat is het een uitkomst, een veel duidelijkere menu-indeling. Maar niet alles is geweldig, ik mis bijvoorbeeld delen van de databases. Ik heb er zelf niet genoeg verstand van maar mocht iemand iets opvallen aan de website (zoals die er nu uitziet) waarin iets niet klopt, zoals links die niet werken, of pagina’s die niet openen of wat dan ook, dan hoor ik het graag!
Bericht 2; mocht je tijd en gelegenheid hebben, vergeet dan het Tomatenfestival Mime niet. Zelf kan ik niet, wij hebben dit weekend de barbecue van onze tuinbouwvereniging (voor 56 mensen dit jaar, leuk!). Dus dit is het einde van dit tuindagboek; ik moet nu de aardappelsalade gaan maken, de taart als toetje af gaan werken, de boontjessalade maken en natuurlijk een tomatensalade.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zuhal

Wauw!!! Wat ziet je vernieuwde website er goed uit! Zeer overzichtelijk en compleet. Kortom, een feestje om op je website te zoeken naar info 😉
Fijn dat ie nu ook ‘fit for mobile’ is zodat ik ook op de tuin snel iets kan vinden.

carla

hoi Diana ik ben met mijn dochter samen een grote fan van jou website. Als ik nu jouw pagina open kom ik altijd op een blog van 13 juni 2013. dan moet ik via de zijkant naar “de oproep” blog en onderaan zag ik tot mijn verrassing dat er een ‘volgend’e blog is over ‘het einde’, Ik weet niet of ik de enige ben met dit euvel. ik vind het ook jammer dat er niet meer een tab is met ‘dagboek’ nu kan ik niet makkelijk zien of er een nieuwe blog is. We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal over het stro. groetjes Carla en Elleke

Zuhal

Hi Carla en Elleke,

Openen jullie de pagina vanuit jullie favorieten? Dat is het enige wat ik zou kunnen bedenken waarom die opent op een oud dagboek.. Makkelijk op te lossen door op de begin pagina te gaan staan en opnieuw als favoriet toe te voegen. Succes! 😉

Edda

Klopt, dat had ik ook.

Sarah

Bij mij gaat de blog ook eerst naar 2012…. Maar de website ziet er geweldig uit!

didi

Misschien heb je de pagina van die datum in je favorieten gezet ipv de “homepage” ?

carla

oh ja en nog iets… als ik op mijnlaptop je site open en ik wil een groente ofzo opzoeken dan loopt het dropdown menu verder dan mijn scherm en dan kan ik niet verder naar beneden scrollen. De tekst erachter wel, maar de keuze lijst dus niet…
:-/ hoop dat je er iets aan kunt doen.
groetjes
Carla

Trudie Jansen

Hallo Diana,ik wil je een groot compliment geven,zoals je de volkstuin bijhoud,je dagboek toch steeds weer doet,met zeer veel plezier bekeken,en ook nog je website aan het veranderen bent,en ook heel mooi,en wat zien die tomaten,pepertjes en paprika,s er mooi uit.
Ik heb er wel,maar die moeten nog gaan kleuren,maar ik kan je wel vertellen,dat ik nu meer oogst van alles wat ik gezaaid en/of geplant heb dan het jaar ervoor,en dat geeft de burger moed,en voor het grootste deel heb ik dat te danken aan de tips op jou dagboeksite,dus Diana,dank je wel,en ik hoop dat je dit blijft doen,want volgend jaar is de achtertuin iets breder zodat ik er iets meer in kan zetten,o.a. witte en rode kool.Verder wens ik jullie een fijn weekend en succes met de oogst,Trudie.

Trudie Jansen

Hallo Diana,dank je wel voor de tip,ga ik meteen doen,ik heb wel al de eerste minibel geoogst,en meteen verorberd,en dat was heel lekker,wacht nu geduldig af voor de volgende,vriendelijke groet Trudie.

Marjolein

Ziet er heel overzichtelijk uit de site zo.
Heb wel hetzelfde als de mevrouw hierboven: de uitklapmenu’s zijn langer dan mijn scherm hoog is (en dat is vrij groot) en je kan er niet verder in schuiven.
Daarnaast vult je site niet mijn hele browser/de hele beschikbare pagina. Dus misschien is er nog iets in de resolutie van je site die anders gezet moet worden? (of dat zoiets zich automatisch aanpast bij elke lezer, weet niet hoe dat normaal werkt eigenlijk…).

Leuk dat je groen gebruikt, misschien is zo’n “natuur”tint ook nog leuk voor het hele kader? Het zwart in combinatie met de witte vlakken voelt wat somber, terwijl je juist zulke leuke levendige verhalen hebt en ook “groene” inhoud hebt :D.

Maar het leest verder heel prettig! Ik kom ook gewoon op je homepage uit met actuele tekst. Handig aan de zijkant de kleine stukjes die onlangs geplaatst zijn, nodigt uit om nog even terug te lezen bijvoorbeeld.

Hier voel ik ook de herfst naderen… het hangt in de lucht. Vannacht werd ik ineens ongerust wakker omdat mijn zeer weelderig opgekomen maar iets laat gezaaide ipomoea nog steeds niet bloeit en alweer bruin begint te worden zelfs. Snif. Had me de hele tijd op verheugd al die prachtige blauwe bloemen :(.
Maar goed, daarentegen vond ik ineens een hele tomatenplant in mijn bak met geraniums (??? helemaal niet gezaaid en het betreft hier een balkon…) compleet met bloemetjes en zelfs met tomaten! :D. Heb ‘m maar verpot en binnen op de vensterbank gezet voor meer zon en minder wind.
Grappig hoor die natuur, gaat altijd anders dan je plant (en dan bedoel ik eigenlijk “plannen”, maar ook anders dan je letterlijk inde grond stopt, haha).

Mayra

Ja echt jammer dat de zomer alweer bijna voorbij is!

Linda

Als startende moestuiner heb ik heel veel bruikbare tips en inspiratie opgedaan via jouw website. Dank je wel!

Agnès

Ik ben ook nog niet klaar voor het einde van de zomer, maar kon vanmorgen de herfst al in de lucht ruiken. Hele fijne geur, dat wel, maar het geeft me een melancholisch gevoel.

Leuk je nieuwe website. Ook ik kom niet automatisch bij je nieuwe dagboek. En bij mij staan je foto’s niet goed. 1 zelfs op z’n kop en de meeste zijn uit hun verband getrokken en dus te lang en niet hun plekje vullend.

Zometeen zelf weer naar de tuin. Anderhalve week niet geweest..ben benieuwd wat ik aantref!

Groetjes!

Ps via hier op de blog van ikmoestuinieren gekomen. Wat leuk joh! Geniet met volle teugen. Jammer dat je om daar te reageren een speciaal account moer hebben. Dus wilde even hier neerzetten dat ik het met veel plezier lees!

Astrid

Hi Diana,
Complimenten voor je mooie vernieuwde website! De oude was al een aantal jaren mijn favoriet en ik ben ook blij met de bestelde zaden. Indien ik iets moet weten ivm met mijn moestuintje of kas, zoek ik altijd op jou website hoe jij het aanpakt! De Black Cherry tomaten zijn een favoriet en dit jaar voor het eerst de Jonas Bozicou buiten geplant en wat een prachtige en erg lekkere tomaten levert dit!
Ik heb hiermee het volgende recept gemaakt wat echt een aanrader is:
http://www.purepascale.com/nl/recept-pascale-naessens-tomaten-met-kruiden-en-feta
Ik verheug me al weer op de zadenlijst!
groetjes, Astrid

Simone

Hallo Diana, even niet over of de nieuwe uitvoering van je site nu goed is of verbetert kan worden; daar heb ik totaal geen verstand van : ik lees wat er aangeboden wordt.
Maar ik heb nog niets gelezen over jouw Coral queen tomaat heb je die zelf ook weer gekweekt ?? Ik heb vandaag de eerste geoogst (loop hier weken achter op jouw tuin , het moet tot november zonnig en warm blijven wil ik alles binnen/inhalen) maar de geoogste Coral queen Is groot , meer dan 300 gram!
Zij moet binnen nog wat narijpen Mijn ervaring voor dit jaar is dat de tomaten ” zuurder” uitvallen zelfs de Sweet baby is zuur, door gebrek aan warmte en te veel koude periodes.

Groetjes Simone

Cilia

Dat is grappig, bij mij is de sweet baby ook een van de zuurste tomaatjes die in mijn kas staan. Ik had me ook verheugd op zoete tomaatjes maar helaas. Hier gaat het rijpen ook nog
niet zo snel, de tomaten zijn ook nog lang niet allemaal oogstrijp.

Groetjes, Cilia

Cilia

Hoi Diana, de Black and Red Boar smaken gelukkig uitstekend en rijpen als een van de eerste. Black Cherry en Green Doctor smaken ook goed maar heb inderdaad wel het idee net wat Simone aangeeft dat de kleine tomaten wat zuurder zijn dan andere jaren. Misschien te maken met het koude voorjaar want vanaf juli is de temperatuur goed hier.
Wij hebben hier ook kleigrond dus daar kan het niet aan liggen.

Groetjes, Cilia

Lotte

Ho Diana en anderen, over die sweet baby; hier (midden Nederland ) is het een heerlijk zoet tomaatje. Het is de eerste die rijp is, de andere tomaten beginnen nu pas af te rijpen. Ben er heel blij mee! Ze staan hier buiten, onder een dakje en ook een paar planten op het balkon.

Chantal

Gelezen! :-))

Jeannette

Hallo Diana
Ik wilde even zeggen: petje af voor wat jij allemaal doet! Sommige mensen kunnen meer in een dag doen dan anderen in een week. Tot die categorie hoor jij volgens mij ook. Van alles verbouwen, oogsten, wieden. Een weblog bij houden en allerlei vragen, vlot beantwoorden. Koken en recepten opschrijven. Ik sta er versteld van. Heel erg bedankt, want als beginnende moestuintuinier heb ik al heel veel van je geleerd. Het einde nadert inderdaad, maar we weten dat over een paar maanden alles weer van voren af aan begint. Daar verheug ik me nu al op en tot die tijd even bijkomen en nagenieten bij iedere hap die we nemen!
Groetjes Jeannette

Ria

Het nieuwe ontwerp ziet er mooi uit met frisse kleuren.

Ik zou het wel handig vinden als de berichten van lezers een andere kleur zouden krijgen dan jouw antwoorden op die berichten. Nu staat er een sterretje bij een reactie van jou. Wat ik me herinner was dat vroeger met de kleur grijs, of vergis ik me nu heel erg.
Ik verheug me nu al op je komende zadenlijst. Mijn nieuwe moestuin is klaar voor volgend jaar en er is ook al een nieuwe kas geplaatst. Ik vond het wel heel vreemd om een seizoen geen moestuin en geen kas te hebben. Maar we hebben geen moment spijt gehad van onze verhuizing.
Hartelijke groeten, Ria

Marjolein

Ha Diana,

Voor het geval je nog niet genoeg hebt van alle feedback: ook bij mij worden een aantal foto’s niet goed weergegeven, in elkaar gedrukt, op hun kant of ondersteboven. Maar volgens mij was dat ook al de laatste tijd in het vorige wordpress thema af en toe het geval…

En verder vond ik het uitklapmenu uit het vorige thema veel overzichtelijker dan de lange lijst met alle pagina’s die er nu is. Maar misschien werkt dat op een mobiele telefoon juist wel weer prettiger, dat weet ik niet want ik zit altijd heerlijk onderuit op de bank, op een ipad je blogs te lezen en info te zoeken 🙂

Tot slot vond ik het vorige thema door de opmaak ook wat vriendelijker en uitnodigender. Zo zat er een mooi randje om de foto’s en was er meer afwisseling in de plaatsing van tekst en foto’s, terwijl nu alles onder elkaar staat.

Het is niet mijn bedoeling om het nieuwe thema af te kraken hoor, maar vanuit mijn grafische achtergrond wilde ik er in alle eerlijkheid toch iets over zeggen. En mocht dit thema een blijvertje zijn, dan ben ik nog steeds je grootste fan en trouwste lezer, want de content blijft onovertroffen!

Groetjes,
Marjolein.

Simone

Hallo Diana en Marjolein, ook bij mij op m,n Apple Ipad worden de foto,s raar weer gegeven n.l heel langwerpig smal en daarvan staan er sommigen ook op z,n kop. Daarnaast staan er ook gewone foto,s maar zeker niet groter weergegeven.
Gisteren zei mijn tuinvriendin die je ook volgt : ik krijg als ik wil kijken een tuindagboek van 2012 bij de opening.
Dus je waarschijnlijk nog wel hulp nodig Diana Maar we blijven je trouw hoor
Vr.gr Simone

Marjolein

Hoi Diana,

dat een thema voor jou goed werkbaar is, lijkt mij toch echt wel de grootste prioriteit! En zoveel mensen, zoveel meningen…

Succes met puzzelen,
groetjes

Marjolein.

Elsa de Geus

Diana,wat ben ik blij met je website,ik pluis hem helemaal uit,zoveel interessante items.Hartelijk dank hiervoor,sinds 8 Augustus heb ik een moestuintje van 50mr maar dat ga ik gauw verdriedubbelen ,zo leuk en dit is veel te klein.groetjes,Elsa

Ulrike Goseberg

Heb gisteren je courgette muffin gemaakt. Erg lekker! Mijn suggesties : Met kohlehydratarm meel gaat het ook goed en is voor de mensen die op kohlehydrate en suikers letten een perfekt recept.
Ben trouwens een beginnende tuinierster en vind je site geweldig. …coacht mij door mijn moestuin.

kas van de zande

hoi diana,
mijn opa kweekt ook knoflook, ik wil hem voor sinterklaas graag verassen met een speciaal soort knoflook, kunt u mij daar bij helpen?
groetjes kas

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties