Wat een rotzooi

…… Het licht deed wel een beetje pijn aan de ogen toen ik, na 2 weken ondergronds te zijn geweest, weer eens buiten kwam 🙂 ……

Iedereen die zaden heeft besteld in de afgelopen heel hartelijk dank!! Ik heb er ook nog een stukje over geschreven op deze pagina: Zadenlijst – nieuws

Oh ja, er was ook nog een tuin. En daar was nog heel erg veel te doen. Enorm veel eigenlijk. Het stukje tuin dat we hebben weggedaan is ondertussen verhuurd. En we hebben dus in allerijl de laatste spullen van de tuin weggehaald. En die maar op onze eigen tuin gezet gesmeten.

Na anderhalve week drukte was ik even vergeten hoe het er uit zag/ziet op de tuin. Pfew, daar hebben we nog wel wat te doen. De komende dagen nog vooral druk met de enveloppen maar vanaf het weekend (we hopen, bidden en smeken om droog weer) gaan we weer hard aan de slag.

Zaterdag heb ik na een flinke regenbui alleen wat foto’s gemaakt van de rotzooi. Misschien niet leuk om te laten zien (voor mij dan), maar ik hoop dan later te laten zien hoe het na het opruimen is geworden. “Denk groot, zie de mogelijkheden”, zei ik tegen Ruud. Ruud zei: “Ik zie een hoop rotzooi en werk voor een hele winter. En waar ga je al die zooi trouwens laten, we hebben nu een kleinere tuin?”.  Zucht.

Maar het komt goed, echt waar….

 

Een stuk maggi in een krat, de Agastache Fleur in een pot, een verdwaalde venkelknol, potten met rozen, allemaal uit de oude tuin gehaald en maar even hier gestald.

Wat dichterbij:

 

Grote potten, nu nog leeg, maar wacht maar tot volgend voorjaar, de Lavandula multifida bloeit nog steeds, er moeten planten de kas in voor overwintering, en daarachter ligt de tuin waar ook nog wel wat moet gebeuren (understatement).

Niet schrikken:

 

In de kas is ook van alles even snel gegooid/gezet. En de ruiten moeten nog worden schoongemaakt. En de stokken moeten worden opgeruimd, en de zakken en tassen en emmers met Joost-mag-weten-wat erin-zit. Maar de kas is voor regenachtige dagen. Als het droog is gaan we natuurlijk buiten aan het werk.

 

Zo, en nu stop ik met foto’s van rotzooi en rommel. Op het oog dan want echt rotzooi is het niet, we moeten het alleen opruimen, planten, ingraven, schoonmaken, en noem maar op. Je ziet nog een groot hekwerk, dat kon ik toch niet laten staan op de oude tuin, kan ik hier wellicht nog gebruiken, misschien voor de Loganberry, of ik kan er een fruitboom langs leiden, of gewoon middenin de tuin zetten met heel veel Lathyrussen eraan (lekker dicht bij het terras, dan ruikt het zo lekker in de zomer, maar Ruud vindt dat niet goed: “We gaan toch geen hek middenin de tuin zetten”).

We zullen het zien. En we hoeven niet te bedenken waar we gaan beginnen; we lopen naar de tuin en daar waar we stoppen beginnen we. Ruud gaat nog verhoogde bakken maken. En ik ga opruimen en schoon maken. En tegelijkertijd (ja, multitasken dus) ga ik plannen maken, wat mag waar komen, wat wil ik waar gaan telen, wat zal ik eens kopen, aan zaden, een nieuwe appel (ik denk toch een Gloster, want die eten we nog steeds, uitstekend bewaarbaar, prima opbrengst, nooit een beurtjaar gehad, lekker, fris zoetzure appel, mooi rood ook (niet belangrijk maar leuke bijkomstigheid).

Goed, ik stop, Ruud zit te wachten met enveloppen die we vandaag nog willen posten. Tot slot nog even een foto van een nieuwe aanwinst:

 

Brugmansia Herrenhauser Garten, een mooie dubbele! Meer geeloranje in de zomer maar in dit waterige weer wordt de kleur koeler, ze bloeit er trouwens niet minder om. Zucht, het wordt ook weer tijd om de kuipplanten voor te bereiden voor een winter op zolder.

 

22 reacties op Wat een rotzooi

Sarah 13 november 2017 om 17:30

Leuk om te zien! Geeft de moestuinier moed, die ook de boel omgooit. Maar dan op de huidige tuin

Sigrid 13 november 2017 om 18:20

Fijn om (ook) de rotzooi bij een ander te zien!

Anoniem 13 november 2017 om 18:57

Och Diana het is bij mij ook een grote rotzooi. Ben al maanden niet in orde en dan blijft de tuin liggen. Dat zal ook wel weer goed komen.

Marian 14 november 2017 om 19:59

Wat is dat voor plant in die grijze emmer met die witte touwtjes?

Diana 14 november 2017 om 22:28

Hallo Marian,
Dat is een Colocasia, in dit geval met heel donker blad (de groenbladige rassen zijn wat bekender).
Google even op Colocasia en Alocasia voor wat meer informatie pover deze bijzondere (en helaas niet winterharde) bolgewassen.
groetjes,
Diana

Marian 16 november 2017 om 17:02

Bedankt voor je info. ik heb 4 van deze planten. Ze zijn niet winterhard schrijf je, wat kan ik dan het beste doen voor de winter?

Lia 15 november 2017 om 02:15

Hoe eigenaardig, Diana, bij mij is alles nog groen, in de bloei, rozen, salvia’s hibiscus etc en zelfs in de kas heb ik nog een paar tomaten geoogst, vandaag. Om niet te spreken van de voorraden spinazie , snijbieten, sla. Is alles dan bij jullie geoogst en kaal? Ik kan nog elke dag uit de tuin eten…

Diana 15 november 2017 om 08:19

Hallo Lia,
Niet eigenaardig hoor; omdat we wisten dat we gingen verhuizen heb ik dit jaar geen wintergroenten gezaaid; geen spinazie, rucola, veldsla, winterandijvie, weeuwenteelt kolen, etc.. Simpelweg omdat we deze winter verhoogde bakken gaan maken, verhuizen, renoveren, opnieuw indelen, etc.. Dus we gaan opruimen, de vriezers zitten vol.
De tomaten zijn hier al wel uit de kas, maar die waren dan ook gewoon op, boven de 5e/6e tros top ik de planten omdat ik er niet meer bij kan en aangezien ik vanaf eind juni al kon oogsten was er niets meer te oogsten :-). Fuchsia’s bloeien nog, de rozen zijn t.b.v. de verhuizing teruggesnoeid, Canna’s en Dahlia’s bloeien nog maar t.b.v. de verhuizing hebben we bijna alle eenjarigen al op de composthoop gegooid.
groetjes,
Diana

Jettie Boonstra 15 november 2017 om 09:12

Gelukkig ben je ook maar een mens, af en toe met de handen in het haar, vol met plannen af en toe maar je ook realiserend dat er wel heel wat werk verzet moet worden. Bedankt voor dit stukje.
Jettie .

Jenny Brinkerink 15 november 2017 om 10:05

Hallo Diana,

Wat je schrijft is zo herkenbaar. Ik word soms boos als ik zie hoe de tuinen bij anderen al in begin september helemaal kaal en onkruidvrij zijn. Het lijkt wel een soort wedstrijd wie het eerste aan die eisen voldoet. Gelukkig mag iedereen het op zijn eigen manier doen en het belangrijkste is dat je uiteindelijk maar geniet van het tuinieren.

Warme groet,

Jenny

Mieke 15 november 2017 om 10:11

Diana,
Ook deze fase op het eibde van een teeltseizoen hoort erbij. Alleen duurt die fase soms langer als we willen.
Het komt vast goed bij jullie en fijn dat jullie samen tuinieren!
Mijn wederhelft is een echte a-tuinman.
Gelukkig freest hij onze/mijn moestuin wel in het najaar voor het zaaien van groenbemesting voor de humus enz. en in het voorjaar ruim voor het zaaien.
Ook timmert hij ieder jaar een tomaten/selderij tunnelframe.
De rest mag ik zelf doen, ben ik “eigen baasje” haha voordeel: geen meningsverschillen/discussies
Veel succes met alles.

Wil 15 november 2017 om 10:56

Diana en Ruud,
Hier een troostrijke, enigszins aangepaste spreuk van wijlen mij opa:
Wie in zijn eigen tuintje wiedt ziet de rotzooi van een ander niet!

Sterkte ermee, het komt ongetwijfeld allemaal goed.

Jeanine 15 november 2017 om 21:27

Dag Diana,
Ik vind jullie ‘bakken’ juist zo mooi en een opgeruimd idee geven. De grond is ook zo fijn onkruidvrij en ziet er los uit. Hier (Noord-Drenthe) slaat de grond helemaal dicht van de nattigheid.
Ik heb een vraag over de appelboom die je noemt, Gloster. Kan die nu geplant worden? Kun je die in een grasveld zetten?
Groetjes, en sterkte met de ‘rommel’,
Jeanine

Diana 16 november 2017 om 09:16

Hallo Jeanine,
Bomen in pot kun je in principe het hele jaar door planten (bij niet vriezend weer).
Bomen van de grond (met kale wortels), plant je in de rustperiode, en dat is dus van ongeveer november tot en met februari (bij niet vriezend weer).
Je kunt de boom zeker in een grasveld zetten, zorg wel voor een goede start (flink plantgat graven en dat vol storten met goede kwaliteit potgrond, maar een goede kweker kan je daar betere tips over geven).
groetjes,
Diana

Carine parmentier 16 november 2017 om 22:57

Dag Diana en Ruud,
Bedankt voor het leuk artikeltje, wees gerust het is overal in de groententuinen op dit moment rotzooi, maar ik vind dit geen rotzooi, het maakt deel uit van het seizoen.
Mijn leuze is “ik doe wat ik gedaan krijg ” en al derest “tant pis”
Ik vind jouw brugmansia supermooi, met dubbele bloemen. Staat deze in de serre? Ik heb de mijne (gewone rose en gele) net binnen gezet om te overwinteren. Waar vind jij toch al die andere soorten? Snoei jij ook de brugmansia elk jaar? Dit jaar heb ik ook een aantal brugmansia buiten gezet, ik hoop dat deze zullen overleven, althans de wortels.
Veel succes met de tuin
Groetjes
Carine

Diana 18 november 2017 om 09:30

Hallo Carine,
Ik overwinter onze Brugmansia’s op zolder. Ik heb één keer geprobeerd een Brugmansia buiten bij niet meer dan -2 of -3 te laten staan (en dan voor de nacht naar binnen halen bij strengere vorst dan dat) maar die paar graden bleek al funest voor de plant te zijn. Daarna heb ik het nooit meer gegokt :-). Er zijn op internet wel een aantal fanatieke hobbyisten die Brugmansia’s verzamelen en daarvan stekken verkopen.
Wij snoeien de Brugmansia’s in de late herfst, als ze naar binnen moeten, grofweg voor een derde terug, als de planten dan in april weer naar buiten mogen snoeien we ze nog iets verder terug en op de manier zoals we denken dat ze daarna weer mooi uit gaan lopen.
groetjes,
Diana

Carine parmentier 16 november 2017 om 23:00

Ben nog iets vergeten te melden. Mijn favoriete appelsoort (een oude varieteit) maar heel lekker van smaak is “notarisappel”. Minder gekend maar overheerlijk.
Grt
Carine

Nuyttens Gerard 20 november 2017 om 17:08

Diana,
Ik heb zo een 30 tal zaadjes van onderstam-tomaten .
Ras ken ik niet, maar ik had een enorme opbrengst. Van de vruchten ken ik ook het ras niet, een soort coeur de beuf .
Ben je geinterreseert in enkele zaadjes?
Kan natuurlijk niet garanderen dat het een succes wordt …..

Mvg Gerard.

Diana 26 november 2017 om 09:25

Hallo Gerard,
Ik vrees dat ik nog zo enorm veel tomatenrassen al in bezit heb die ik heel nodig moet gaan zaaien/proberen dat ikde komende 3 jaar al ‘vol’ zit :-).
Maar hartelijk dank voor je aanbod!
groetjes, Diana

sini dietvorst 29 november 2017 om 22:19

Dag Diana
Ik ben al avondenlang aan het lezen en napluizen van alles wat op de index staat. Nu zie ik telkens , dat je in de winter de tuin spit.
Al zolang we tuin hebben wordt er in het vroege voorjaar gespit. Is het beter om nu, of later in de winter te spitten?
En dan nog een vraag. Van een kennis kan ik mooie stalmest krijgen, met veel stro. Het is mest van geiten.
Is dat te gebruiken voor de groentetuin?
Vriendelijke groet
Sini

Diana 30 november 2017 om 14:19

Hallo Sini,
Wij spitten de tuin nu niet meer hoor, ik heb daar een week of 2 geleden een stukje over geschreven op de website van Pokon: https://www.pokon.nl/blog/moestuinjaar-2017/
Algemene regel (als je wilt spitten) is dat je op kleigrond spuit in de late herfst of winter. En op zandgrond spit je vaak in de late winter of in het vroege voorjaar. Op vette klei spit je voor de winter zodat de vorst kan zorgen dat de harde kleikluiten zacht worden.
groetjes,
Diana

sini dietvorst 1 december 2017 om 21:40

Dankjewel Diana. Heb de website van pokon gelezen over spitten en meteen daaronder het stukje over de braam. Net wat ik nodig had, heb voor het eerst mooie braamstruiken.
Wat ik nog vergat te vertellen : op de zadenlijst zag ik de Nieuw-Zeelandse spinazie staan.
Een paar jaar terug heb ik die uit nieuwsgierigheid gezaaid. Wat een geweldige groente en wat een opbrengst. De hele familie kan mee-eten en dan is er nog genoeg. Tot vandaag heb ik er nog van kunnen plukken, maar ik denk dat vannacht de genadeslag komt. Na dat eerste jaar plantte ik ze aan de rand van de tuin, zodat ze in de hoge laurierhaag kunnen doorgroeien tot wel een meter hoog, met steeds weer nieuw blad . Wat zo mooi is, sindsdien hoef ik niet meer te zaaien. Als de planten uit de grond moeten, volgende week dus, leg ik ze op een apart stukje tuin met losgemaakte aarde zodat het zaad zich kan nestelen . In het voorjaar de oude planten op de composthoop en dan vul ik losse bakken met de nieuwe plantjes, gewoon dicht bij elkaar, een beetje mest erbij . Elke paar dagen . Na een paar weken kan ik nu ook familie en vrienden met spinazieplantjes verrassen. Vriendelijke groet
Sini


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties