Wat een rotzooi

…… Het licht deed wel een beetje pijn aan de ogen toen ik, na 2 weken ondergronds te zijn geweest, weer eens buiten kwam 🙂 ……

Iedereen die zaden heeft besteld in de afgelopen heel hartelijk dank!! Ik heb er ook nog een stukje over geschreven op deze pagina: Zadenlijst – nieuws

Oh ja, er was ook nog een tuin. En daar was nog heel erg veel te doen. Enorm veel eigenlijk. Het stukje tuin dat we hebben weggedaan is ondertussen verhuurd. En we hebben dus in allerijl de laatste spullen van de tuin weggehaald. En die maar op onze eigen tuin gezet gesmeten.

Na anderhalve week drukte was ik even vergeten hoe het er uit zag/ziet op de tuin. Pfew, daar hebben we nog wel wat te doen. De komende dagen nog vooral druk met de enveloppen maar vanaf het weekend (we hopen, bidden en smeken om droog weer) gaan we weer hard aan de slag.

Zaterdag heb ik na een flinke regenbui alleen wat foto’s gemaakt van de rotzooi. Misschien niet leuk om te laten zien (voor mij dan), maar ik hoop dan later te laten zien hoe het na het opruimen is geworden. “Denk groot, zie de mogelijkheden”, zei ik tegen Ruud. Ruud zei: “Ik zie een hoop rotzooi en werk voor een hele winter. En waar ga je al die zooi trouwens laten, we hebben nu een kleinere tuin?”.  Zucht.

Maar het komt goed, echt waar….

 

Een stuk maggi in een krat, de Agastache Fleur in een pot, een verdwaalde venkelknol, potten met rozen, allemaal uit de oude tuin gehaald en maar even hier gestald.

Wat dichterbij:

 

Grote potten, nu nog leeg, maar wacht maar tot volgend voorjaar, de Lavandula multifida bloeit nog steeds, er moeten planten de kas in voor overwintering, en daarachter ligt de tuin waar ook nog wel wat moet gebeuren (understatement).

Niet schrikken:

 

In de kas is ook van alles even snel gegooid/gezet. En de ruiten moeten nog worden schoongemaakt. En de stokken moeten worden opgeruimd, en de zakken en tassen en emmers met Joost-mag-weten-wat erin-zit. Maar de kas is voor regenachtige dagen. Als het droog is gaan we natuurlijk buiten aan het werk.

 

Zo, en nu stop ik met foto’s van rotzooi en rommel. Op het oog dan want echt rotzooi is het niet, we moeten het alleen opruimen, planten, ingraven, schoonmaken, en noem maar op. Je ziet nog een groot hekwerk, dat kon ik toch niet laten staan op de oude tuin, kan ik hier wellicht nog gebruiken, misschien voor de Loganberry, of ik kan er een fruitboom langs leiden, of gewoon middenin de tuin zetten met heel veel Lathyrussen eraan (lekker dicht bij het terras, dan ruikt het zo lekker in de zomer, maar Ruud vindt dat niet goed: “We gaan toch geen hek middenin de tuin zetten”).

We zullen het zien. En we hoeven niet te bedenken waar we gaan beginnen; we lopen naar de tuin en daar waar we stoppen beginnen we. Ruud gaat nog verhoogde bakken maken. En ik ga opruimen en schoon maken. En tegelijkertijd (ja, multitasken dus) ga ik plannen maken, wat mag waar komen, wat wil ik waar gaan telen, wat zal ik eens kopen, aan zaden, een nieuwe appel (ik denk toch een Gloster, want die eten we nog steeds, uitstekend bewaarbaar, prima opbrengst, nooit een beurtjaar gehad, lekker, fris zoetzure appel, mooi rood ook (niet belangrijk maar leuke bijkomstigheid).

Goed, ik stop, Ruud zit te wachten met enveloppen die we vandaag nog willen posten. Tot slot nog even een foto van een nieuwe aanwinst:

 

Brugmansia Herrenhauser Garten, een mooie dubbele! Meer geeloranje in de zomer maar in dit waterige weer wordt de kleur koeler, ze bloeit er trouwens niet minder om. Zucht, het wordt ook weer tijd om de kuipplanten voor te bereiden voor een winter op zolder.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sarah

Leuk om te zien! Geeft de moestuinier moed, die ook de boel omgooit. Maar dan op de huidige tuin

Sigrid

Fijn om (ook) de rotzooi bij een ander te zien!

Anoniem

Och Diana het is bij mij ook een grote rotzooi. Ben al maanden niet in orde en dan blijft de tuin liggen. Dat zal ook wel weer goed komen.

Marian

Wat is dat voor plant in die grijze emmer met die witte touwtjes?

Marian

Bedankt voor je info. ik heb 4 van deze planten. Ze zijn niet winterhard schrijf je, wat kan ik dan het beste doen voor de winter?

Lia

Hoe eigenaardig, Diana, bij mij is alles nog groen, in de bloei, rozen, salvia’s hibiscus etc en zelfs in de kas heb ik nog een paar tomaten geoogst, vandaag. Om niet te spreken van de voorraden spinazie , snijbieten, sla. Is alles dan bij jullie geoogst en kaal? Ik kan nog elke dag uit de tuin eten…

Jettie Boonstra

Gelukkig ben je ook maar een mens, af en toe met de handen in het haar, vol met plannen af en toe maar je ook realiserend dat er wel heel wat werk verzet moet worden. Bedankt voor dit stukje.
Jettie .

Jenny Brinkerink

Hallo Diana,

Wat je schrijft is zo herkenbaar. Ik word soms boos als ik zie hoe de tuinen bij anderen al in begin september helemaal kaal en onkruidvrij zijn. Het lijkt wel een soort wedstrijd wie het eerste aan die eisen voldoet. Gelukkig mag iedereen het op zijn eigen manier doen en het belangrijkste is dat je uiteindelijk maar geniet van het tuinieren.

Warme groet,

Jenny

Mieke

Diana,
Ook deze fase op het eibde van een teeltseizoen hoort erbij. Alleen duurt die fase soms langer als we willen.
Het komt vast goed bij jullie en fijn dat jullie samen tuinieren!
Mijn wederhelft is een echte a-tuinman.
Gelukkig freest hij onze/mijn moestuin wel in het najaar voor het zaaien van groenbemesting voor de humus enz. en in het voorjaar ruim voor het zaaien.
Ook timmert hij ieder jaar een tomaten/selderij tunnelframe.
De rest mag ik zelf doen, ben ik “eigen baasje” haha voordeel: geen meningsverschillen/discussies
Veel succes met alles.

Wil

Diana en Ruud,
Hier een troostrijke, enigszins aangepaste spreuk van wijlen mij opa:
Wie in zijn eigen tuintje wiedt ziet de rotzooi van een ander niet!

Sterkte ermee, het komt ongetwijfeld allemaal goed.

Jeanine

Dag Diana,
Ik vind jullie ‘bakken’ juist zo mooi en een opgeruimd idee geven. De grond is ook zo fijn onkruidvrij en ziet er los uit. Hier (Noord-Drenthe) slaat de grond helemaal dicht van de nattigheid.
Ik heb een vraag over de appelboom die je noemt, Gloster. Kan die nu geplant worden? Kun je die in een grasveld zetten?
Groetjes, en sterkte met de ‘rommel’,
Jeanine

Carine parmentier

Dag Diana en Ruud,
Bedankt voor het leuk artikeltje, wees gerust het is overal in de groententuinen op dit moment rotzooi, maar ik vind dit geen rotzooi, het maakt deel uit van het seizoen.
Mijn leuze is “ik doe wat ik gedaan krijg ” en al derest “tant pis”
Ik vind jouw brugmansia supermooi, met dubbele bloemen. Staat deze in de serre? Ik heb de mijne (gewone rose en gele) net binnen gezet om te overwinteren. Waar vind jij toch al die andere soorten? Snoei jij ook de brugmansia elk jaar? Dit jaar heb ik ook een aantal brugmansia buiten gezet, ik hoop dat deze zullen overleven, althans de wortels.
Veel succes met de tuin
Groetjes
Carine

Carine parmentier

Ben nog iets vergeten te melden. Mijn favoriete appelsoort (een oude varieteit) maar heel lekker van smaak is “notarisappel”. Minder gekend maar overheerlijk.
Grt
Carine

Nuyttens Gerard

Diana,
Ik heb zo een 30 tal zaadjes van onderstam-tomaten .
Ras ken ik niet, maar ik had een enorme opbrengst. Van de vruchten ken ik ook het ras niet, een soort coeur de beuf .
Ben je geinterreseert in enkele zaadjes?
Kan natuurlijk niet garanderen dat het een succes wordt …..

Mvg Gerard.

sini dietvorst

Dag Diana
Ik ben al avondenlang aan het lezen en napluizen van alles wat op de index staat. Nu zie ik telkens , dat je in de winter de tuin spit.
Al zolang we tuin hebben wordt er in het vroege voorjaar gespit. Is het beter om nu, of later in de winter te spitten?
En dan nog een vraag. Van een kennis kan ik mooie stalmest krijgen, met veel stro. Het is mest van geiten.
Is dat te gebruiken voor de groentetuin?
Vriendelijke groet
Sini

sini dietvorst

Dankjewel Diana. Heb de website van pokon gelezen over spitten en meteen daaronder het stukje over de braam. Net wat ik nodig had, heb voor het eerst mooie braamstruiken.
Wat ik nog vergat te vertellen : op de zadenlijst zag ik de Nieuw-Zeelandse spinazie staan.
Een paar jaar terug heb ik die uit nieuwsgierigheid gezaaid. Wat een geweldige groente en wat een opbrengst. De hele familie kan mee-eten en dan is er nog genoeg. Tot vandaag heb ik er nog van kunnen plukken, maar ik denk dat vannacht de genadeslag komt. Na dat eerste jaar plantte ik ze aan de rand van de tuin, zodat ze in de hoge laurierhaag kunnen doorgroeien tot wel een meter hoog, met steeds weer nieuw blad . Wat zo mooi is, sindsdien hoef ik niet meer te zaaien. Als de planten uit de grond moeten, volgende week dus, leg ik ze op een apart stukje tuin met losgemaakte aarde zodat het zaad zich kan nestelen . In het voorjaar de oude planten op de composthoop en dan vul ik losse bakken met de nieuwe plantjes, gewoon dicht bij elkaar, een beetje mest erbij . Elke paar dagen . Na een paar weken kan ik nu ook familie en vrienden met spinazieplantjes verrassen. Vriendelijke groet
Sini

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties