Siroop van yácon

Ingredienten

  • Yácon-knollen

Details

(10 beoordelingen)

Bron: Home Grown Happiness
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 200 minuten
Totale tijd: 230 minuten

Eigenlijk is dit geen recept, het is alleen een aanwijzing hoe je de siroop kunt (in)maken want er zit niets anders in dan yácon; geen suiker of citroensap of kruiden of wat dan ook. Het is gepureerde en uitgelekte, ingekookte en in potjes ingemaakt yáconsap. De smaak is heel bijzonder en heeft iets melasse-achtigs, ik gebruik het als vervanger voor bijvoorbeeld gula djawa (palmsuiker, daar vind ik het qua smaak het meest mee te vergelijken al is het wat minder zoet) of honing, meestal in een dressing voor een lekkere salade maar je kunt het bijvoorbeeld ook bij fruit of in desserts gebruiken.

De siroop bleef hier trouwens dun (het werd niet stroperig), terwijl ze wel 3 uur lang had gekookt. Van 2 kilo knollen hield ik 1,1 liter sap en vervolgens 250 cc siroop over. Hoe lang je het moet koken is lastig te zeggen want hangt af van je pan (laag en breed kookt makkelijker in dan hoog en smal) en hoe hard je de siroop in laat koken, maar reken op 3 tot 4 uur. Ik had de siroop in een steelpannetje op vrij laag vuur staan en zo hoefde ik de eerste 3 uur maar eens per half uur even te roeren en had ik er verder geen omkijken naar. Pas in het laatste uur moet je wat vaker kijken en in de gaten houden wat je wilt (voor siroop zul je wellicht 4 uur aan moeten houden, voor de lichte siroop zoals ik die maakte was 3 uur genoeg.

Omdat er geen suiker of ander houdbaarheidsingrediënt in zit is de siroop na het openen van het potje beperkt houdbaar. Ik heb het daarom in kleine potjes van 250 cc ingemaakt. Een opengemaakt potje bewaar ik in de koelkast, ik gebruik altijd een schoon lepeltje om wat siroop te pakken en ik maak het potje binnen enkele weken leeg.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Schil de yácon-knollen en pureer ze in een keukenmachine of blender. Giet de puree in een zeef waar je een stuk kaasdoek in legt (of anders een schone en met koud water gepoelde en uitgewrongen theedoek. Laat in een nacht of enkele uren uitlekken tot er geen druppels meer uit de dikke puree vallen.

Stap 2: Inkoken

Doe het donkergroenbruine heldere sap in een pan en zet die op hoog vuur. Breng aan de kook en zet het vuur dan zacht. Laat inkoken tot er maximaal een kwart van de hoeveelheid vocht overblijft (of nog verder, wat je zelf wilt). Ik heb de siroop ongeveer 3 uur laten koken tot ik van 1,1 liter sap nog maar 250 cc siroop overhield. In het laatste uur moet je af en toe roeren zodat de siroop niet kan aanzetten.

Stap 3: Inmaken

Maak, als de yácon-siroop bijna voldoende is ingekookt, de potjes en deksels schoon met kokendheet water en soda, spoel na met kokendheet water en laat dat hete water in de potjes/deksels staan tot je ze kunt gaan vullen. Giet het hete water er dan uit, vul de potjes met de kokendhete siroop, sluit af met de deksels en zet ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. De potjes met siroop zijn dan 1 jaar houdbaar, een potje dat eenmaal opengemaakt is moet in de koelkast worden bewaard en binnen enkele weken worden opgemaakt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief