Vullen

Ik schrijf dit blog op vrijdagavond 20.45 uur, eerder heb ik nog geen tijd gehad. En dat komt omdat alles nu tegelijkertijd komt. We hebben zo lang gewacht op eindelijk wat beter weer, zonder storm en slagregen, zonder hagel en nachtvorst. Nu komt dat er eindelijk aan: het gaat morgen warm water regenen. Regen is er trouwens eigenlijk al genoeg gevallen maar nemen we op de koop toe.

Afgelopen week hebben we alle planten in de kas uitgeplant; de tomaten (amper 15 centimeter hoog), de paprika’s en pepers (al ruim 25 centimeter hoog en soms al in knop), de aubergines, en de 3 komkommerzaailingen (waarvan er helaas één dood is gegaan en ik die dus als de wiedeweerga gisteravond opnieuw heb gezaaid). Ik heb alle potjes en potten al een paar keer in mijn handen gehad: even in een andere onderbak zetten, alvast naar de andere kas brengen, opzij moeten zetten omdat er weer een tomaat in de kas uitgeplant kan worden, toch maar weer terug naar de eerste kas, etc.. En na het uitplanten van die tomaten, pepers en paprika’s moeten al die zaailingen in een smallere onderbak terug, tussen de uitgeplante planten, op het karton en de 5 maanden oude paardenmest:

Zo zien alle drie de kassen eruit. Niet vreemd dat ik er niet meer uit kom; er staan nu teveel zaailingen, soms al enkele weken te wachten op het warmere weer zodat ze naar buiten kunnen. En dat is waar we vandaag (vrijdag) mee zijn begonnen: met het buiten uitplanten van alle zaailingen. We zijn natuurlijk nog lang niet klaar maar de nog zo lege tuin wordt de komende dagen wel razendsnel gevuld. Op de foto bovenaan dit blog zie je trouwens een zaailing van Lavandula x multifida die we net in een pot hebben uitgeplant.

Ik ga twijfelen of alles in de tuin past. Want er staan niet alleen veel verspeende zaailingen maar er staan ook nog soorten in zaaitray’s te kiemen:

En, zoals elk jaar, begrijp ik in mei niet heel veel van mezelf zoals ik jongstleden maart dacht. Waarom heb ik 12 spitskolen verspeend? Beetje veel. En waar zijn in vredesnaam de palmkoolzaailingen? Blijk ik die nu niet te hebben gezaaid? Snel op mijn lijstje zetten, “zondag palmkool zaaien”. En 12 potjes Tagetes erecta Elevate Orange (die ruim een meter hoog en 75 centimeter breed worden), waar ga ik die laten als we ook nog 2 vakken aardappelen hebben, extra veel knolvenkel, 2 rijen stokbonen, etc.?

Oh ja, dit is ook zo’n hoekje in een kas, vol met zaailingen, stekken van vorig jaar, opgepotte bollen en knollen die wel of juist nog niet zijn uitgelopen, etc.:

Zoals gezegd, de tuin ziet er nog leeg uit, maar dat komt ook omdat het allemaal niet wil groeien. Nou ja, de aardappelen staan grotendeels boven de grond en de doperwten doen het prima, maar de gezaaide worteltjes, bietjes, snijbiet, lenteui, venkel, sla, andijvie en rucola groeien niet; ze zien er nog steeds uit alsof ze net gekiemd zijn, met alleen de kiemblaadjes, of met zowaar één of twee echt blaadjes. Maar ze blijven dit jaar extra lang klein, ongetwijfeld door de kou.

Volgende week moet het toch wat voller in de tuin worden: doordat die zaailingen eindelijk een beetje zouden moeten gaan groeien maar ook door de meer dan 100 zaailingen die nog uitgeplant moeten worden, van knolselderij en bleekselderij, augurken en courgettes, nog wat koolsoorten en Nieuw-Zeelandse spinazie, kruiden als peterselie en basilicum, en eenjarige bloemen als felrode leeuwenbekjes en Oost-Indische kers.

Uiteindelijk gingen we vrijdagmiddag met ook nog 15 zaailingen van eenjarige bloemen in onze fietstassen naar huis, die kunnen we mooi op de regenachtige zaterdag in de achtertuin uitplanten, zo komt er ook weer meer ruimte en overzicht in de kas (en dus ook in mijn hoofd). Eindelijk durf ik kas 1 ook te laten zien, het is sinds de vorige keer, met al die rommel, wel al wat opgeknapt (maar wel vol :-)):

O ja, die groene pot rechts, met daarin een stek die ik in de herfst nam van Salvia Amante, die mag ook nog mee naar huis. En dan moet ik de zaailingen links in de tray nog voor een deel verspenen (met onder andere ananaskers, amaranthus, basilicum en malabar spinazie – mmm, daar moet ik ook nog even een klimrek voor regelen en plaatsen).

Oftewel: we hebben genoeg te doen. En daar zijn we blij mee. IJsheiligen valt dit jaar voor ons op 7 mei. Na het weekend zal het onkruid letterlijk de grond uitschieten, moeten we water geven in de kas, kan ik eindelijk bonen zaaien, kunnen de eerste minidiefjes in de tomaten worden verwijderd, kunnen de pompoenen worden uitgeplant, gaan we de stokken voor de bonen zetten, moeten we nog heel veel potten op hun plek zetten en verzorgen/voeden, de klimrozen aanbinden, brandnetelgier maken, de mest die we over hebben op de composthoop gooien, zoete aardappelstekken in speciekuipen planten. En zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan :-).

Eind volgende week staan er alleen nog tomaten, pepers, etc. in de kas, zijn de potjes opgeruimd, de zaailingen uitgeplant. En dat is altijd een fijn moment. Er kan daarna nog van alles mis gaan en het is de kunst (en de sport) om altijd te blijven zaaien om lege plekjes (waar iets is geoogst) weer op te vullen. Maar de basis van 2021 is dan klaar. Bij elke zaailingen die ik uitplant kan ik al een beetje bedenken hoe het gaat worden. En dit jaar wordt een nogal rood en paars jaar, dat weet ik al wel. Ik hoop er de komende maanden de foto’s van te kunnen laten zien!

Tot slot nog 1 foto, van de eerste kleine maar overheerlijke oogst van groene asperges!

58 reacties op Vullen

Marjolein 7 mei 2021 om 22:11

De temperaturen stijgen! Ik ga morgen ook mijn tomaten- en paprikaplanten naar buiten doen. Én de courgettes, die de grond uit schieten!

Marjolein 7 mei 2021 om 22:14

Hele geruststelling dat veel zaailingen bij jou ook nog zo klein zijn, ik begon al te twijfelen aan de kwaliteit van de potgrond, maar het zal inderdaad te maken hebben met de kou. Hopelijk blijft de voorspelde warmte een beetje hangen, en gaat het voorjaar nu echt beginnen.

Goed weekend!
Marjolein van den Bos.

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 09:07

Hallo Marjolein,
Ja, ik heb ook nog even getwijfeld aan de potgrond. Maar de verspeende zaailingen van eenjarige bloemen en courgettes, etc. die in de kas staan te wachten groeien prima. De in dezelfde soort potjes en dezelfde potgrond verspeende zaailingen die buiten staan van knolselderij, kool, peterselie, etc. groeien amper. Dan moet het dus de kou zijn. Maar ik weet het ook pas echt zeker wanneer het vanaf morgen warmer wordt en ook die zaailingen dan eindelijk gaan groeien.
We duimen er maar voor!
groetjes,
Diana

Jeanne 7 mei 2021 om 22:21

We wachten allemaal op ijsheiligen,dan komt er weer een eind aan al dat gesleep van planten naar buiten,binnen.
Ik heb ook 12 spitskool,bewust want ik ga er lekker zuurkool van maken
Zuurkool in Frankrijk smaakt toch anders.
Succes Ruud en Diana,hopelijk sneller ook wat standvastig er weer.

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 09:15

Hallo Jeanne,
Ik heb ook geen enkel bezwaar tegen 12 spitskolen, wij vinden ze erg lekker. Het punt is dat ik met 300 vierkante meter tuin (waarvan een deel in beslag wordt genomen door 3 kassen) een beetje zuinig om moet gaan met de ruimte. En naast spitskool staan hier ook nog zaailingen van Kalibos (paarse spitskool), kool Silberfrills, kool Russian Frills, Purple Sprouting broccoli, broccoli Nine Star Perennial, Superschmelz reuzekoolrabi, komatsuna, rode kool en nog een paar soorten, eigenlijk dus niet perse teveel spitskool maar gewoon teveel kool :-).
Mocht je je recept voor het maken van zuurkool willen delen, dan ben niet alleen ik maar ongetwijfeld ook andere mensen nieuwsgierig en zouden we er blij mee zijn!
groetjes,
Diana

Jeanne 8 mei 2021 om 21:32

Ik het recept gewoon van Google afgehaald.zuurkool fermenteren.vindt wel de zuurkool met spitskool lekkerder als met witte kool.lekker jeneverbessen en zwarte peperkorrels erbij.

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 09:42

Hallo Jeanne,
Ik dacht dat je met je opmerking “Zuurkool in Frankrijk smaakt toch heel anders” bedoelde dat je zuurkool in Frankrijk op een heel andere manier maakt 🙂
groetjes,
Diana

Jeanne 9 mei 2021 om 17:22

Nee hoor,hou me aan de Nederlandse zuurkool,veel lekkerder.

Gérard Nuyttens 7 mei 2021 om 22:31

Hallo Diana, dit jaar had ik pech met mijn tomatenzaailingen, door de stevige vorst, enkele weken terug, bijna allemaal afgestorven of nog enkele dwergjes…
Uit noodzaak heb ik 4 mooie planten gekocht, nu reeds met bloemen in! Ik heb de eerste dieven geplukt en in water gezet, en nu heb ik 8 mooie plantjes, mooi geworteld, klaar om te planten….
Zo ben ik weer in de running…..veel groene groetjes……

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 09:19

Hallo Gérard,
Wat goed dat je voor de oplossing van het nemen van stekken hebt gekozen!
Hier zijn altijd wel wat mensen op het volkstuinencomplex die geen tomatenzaailingen hebben, of te weinig, of waar pissebedden voor een voortijdige dood hebben gezorgd, of andere ellende. Ik bied die mensen altijd aan om wat dieven op te komen halen om te stekken want dat gaat inderdaad heel gemakkelijk.
Veel plezier met je nieuwe tomatenplanten!
groetjes, Diana

Astrid 8 mei 2021 om 12:41

Hallo Diana,

Je schrijft in dat pissebedden bij de tomatenplanten voor een voortijdige dood hebben gezorgd. Ik heb aardig wat pissebedden in de kas, maar nooit geweten dat die ook schade kunnen veroorzaken. Wat doen ze precies?

Groet Astrid

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 09:13

Hallo Astrid,
Pissebedden zijn heel nuttig want het zijn opruimers van bijvoorbeeld dode bladeren, etc. Ze houden van vochtige plekken. En in de kas hebben wel gezien dat als het grondwater heel hoog staat, en er veel pissebedden zijn, ze uiteindelijk aan het onderste gedeelte van de stam (hoewel je dat bij jonge planten amper al zo kan noemen) en de onderste blaadjes eten. Ik heb wel eens een tomatenzaailing gezien waarbij de onderkant van de stam was doorgevreten, en hetzelfde heb ik gezien bij een meloenzaailing. Als het niet te nat is in de kas hebben we nergens last van. En het ‘probleem’ is zo opgelost: ik snij een aardappel in de lengte door, hol die wat uit en leg die op de plaats waar ’teveel’ pissebedden zitten. Ik kan dan later de aardappel boven de composthoop ‘leeg kloppen’ want daar doen ze heel nuttig werk. Als ik dat een paar dagen volhoud is een eventueel teveel aan pissebedden in de kas weg.
groetjes,
Diana

Chris janssens 9 mei 2021 om 20:00

Dank je wel voor deze tip !

Astrid 9 mei 2021 om 21:16

Bedankt voor je uitgebreide reactie op mijn vraag. Ik bekeek ze vanmiddag weer met andere ogen toen ik ze zag lopen onder mijn bakjes 😉
Succes met al het moestuinwerk komende week!

Ellen 7 mei 2021 om 22:32

Heerlijk dat iedereen er zo’n zin in heeft! Ik ook, ben een beetje ‘zat’ van het dagelijks heen en weer slepen met de (300) zaailingen… Denk net: het is bijna net als zwanger zijn, de laatste weken denk je echt: dat moet er uit!! 🙂

Thérèse Zwaard 7 mei 2021 om 22:49

Ja, hier van hetzelfde een pak. Vol, voller, volst. En komkommerzaailingen die in de schuur achter het raam staan hebben het veel te koud gehad. Gelukkig heb ik nog nieuwe komkommerzaailingen van een andere soort binnen, die zullen het wel gaan doen. Elk jaar leer je dat je het weer niet in de hand hebt. Kou is een van de grote tegenspelers van kiemplanten en zeker van komkommers. De peperplanten van jouw zaden Diana, staan nog in de dakkapel heerlijk matig warm in de zon (als die schijnt tenminste) en groeien mooi. Mijn overwinterpeper staat in de huiskamer prachtig te bloeien, die mag ook nog even daar blijven staan. De kas staat nog vol met plantjes voor de verkoop voor het Goede Doel. Die verkoop stagneert ook een beetje met de kou.

Thérèse Zwaard 7 mei 2021 om 22:50

Ja, eerst lezen voor je het wegstuurt. Het is natuurlijk: van hetzelfde laken een pak.

Elisabeth 7 mei 2021 om 22:51

Ja allemaal heel herkenbaar . Al is het bij mij kleinschaliger , maar toch is er dat spannend gevoel.
Veel plezier Diana en Ruud : ik kijk uit naar jullie volgend verhaal. En aan iedereen een fijn moestuinierjaar toegewenst

Riet Schouten 7 mei 2021 om 22:55

Afgelopen week alles in de moestuinen geplant. Er zaten al knoppen in de pompoenen planten. Ook hier in de Dordogne ging de groei in het begin in de kas slecht. Buiten alles opnieuw moeten zaaien. Op zich afgelopen tijd mooi weer maar vreselijk droog. Nu na 2 dagen ontzettende regen staan alle planten te zingen van plezier in de moestuin. Heb op internet 2 snijbloemen planten gevonden, echt prachtig. Ammi majus en Ammi visnaga. Kent iemand die? Succes Diana.

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 09:28

Hall Riet,
Leuk!! Hier in west Nederland hebben de pompoenen pas net hun eerste echte blaadjes, door de kou, regen, hagel en storm heb ik maar wat langer dan normaal gewacht met zaaien.
Ik ken zeker Ammi (maar gewoon nog geen tijd gehad om er een pagina in de database over te schrijven, en zo zijn er nog flink wat soorten, zucht :-)).
Ik had een paar jaar geleden Ammi majus Graceland, erg mooi, zie foto. Vorig jaar had ik de gewone Ammi majus, met wat kleinere bloemen, maar ook mooi. Dit jaar heb ik Ammi visnaga Green Mist gezaaid, ik ben benieuwd wat die dit jaar gaat doet. De Ammi majus is in ieder geval ook een prima plukbloem, bleef hier op de terrastafel ruim een week mooi in een vaas.
groetjes,
Diana
Ammi majus Graceland

Riet Schouten 8 mei 2021 om 17:44

Diana en Petra, prachtig die foto. Dank je wel voor jullie reactie.
Heb afgelopen week 2 dagen gegoogeld om ergens zaad ervan te kunnen kopen. Nederland,France, België. Uiteindelijk op internet gevonden bij Groei en Bloei.nl
Ik wil ze inderdaad in de pluktuin hebben Petra.

Petra 8 mei 2021 om 18:22

Hoi Riet,
Jammer dat je zo lang hebt moeten zoeken naar zaden, want dan heb je deze wss gemist: http://www.silene.be
Die hebben nl. allebei de soorten en daar heb ik zelf ooit zaden van de Daucus carota ‘Dara’ (roze peen) gekocht, ook een mooie rood/roze gekleurde schermbloem.
Een ‘echte’ snoepwinkel voor bloemenliefhebbers !
Petra

Riet Schouten 8 mei 2021 om 21:20

Merci Petra, ik ga die website beslist bezoeken,

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 09:40

Hallo Petra en Riet,
Ja, Daucus carota Dara is inderdaad ook prachtig! Hier wel wat lastiger want ze houdt meer van zandgrond dan van vette klei. Ik zou er ook nog eens een pagina in de database over moeten schrijven, net als voor de Ammi (en nog een stuk of 15 tot 20 andere soorten) maar nog geen tijd gehad. Wel al foto’s gemaakt, zie hieronder. En Silene is inderdaad een absolute aanrader voor mensen die van gewone maar ook bijzondere soorten en rassen van eenjarige bloemen houden!!
groetjes,
Diana

Daucus carota Dara

Daucus carota Dara met vlinder

Petra 8 mei 2021 om 10:07

Hoi Riet,
Ja, ik ken/heb ze toevallig allebei. Allebei hebben ze mooie witte bloemschermen. De majus is iets kleiner dan de visnaga en heeft plattere bloemschermen. Ik heb ze in combinatie met een felroze Lychnis, maar ze zijn goed te combineren met veel andere eenjarigen.
Geniet ervan !
Petra

Petra 8 mei 2021 om 10:20

Én natuurlijk heel goed te gebruiken in boeketten, te vergelijken met gipskruid. En daar is het jou wss om te doen. 😉

maaike.van-wijk 11 mei 2021 om 00:04

ja zeker ken ik die, mooie schermbloemige maar 1 jarig

Robert 7 mei 2021 om 23:07

Hey Diana
Deze week kreeg ik mijn klauwen van asperges toegestuurd : Grolim.
Het is de derde keer dat ik asperges plant. De vorige keer is zo’n 10 jaar terug en die hebben hun beste tijd gehad, dus ben ik aan vernieuwing toe. Ik deed alles volgens het boekje, maar het is een hele karwei. Ook de eerste keer dat ik precies weet welk ras ik plant. Benieuwd wat het resultaat gaat zijn, maar … 3 jaar wachten.
Asperges : het beste wat de natuur ons geeft !
Donderdag voor de eerste maal een flinke portie klaargemaakt. Precies 3 weken later dan vorig jaar.
Deze week ga ik ook mijn tomaten hun plaatsje geven : een deel in de kas en een deel buiten. Met de zomers van de laatste jaren moet buiten ook prima lukken. Mijn paprika’s zet ik sowieso buiten. In de kas heb ik met deze alleen maar last van bladluis.
Ook deze week ga ik mijn meloenen zaaien. Voor de eerste keer in mijn moestuin carrière
Meloen Kazakstan en meloenkomkommer (zaden van De Nieuwe Tuin)
Spannend !
Fijn WE
Robert

Griet 8 mei 2021 om 08:32

Hoi Diana,
Drukke moestuintijden! En dan nog alles aan je volgers laten weten, je komt handen tekort ☺️. Ik heb een vraagje over je 2e foto, een overzicht van je serre. Ik zie karton met stro op, doe je dat ook in je serre en doe je dat rond je tomatenplanten? Waarom het karton erbij? Ik doe dat in de winter om onkruid te weren en ik zal deze zomer wat mulch tussen de planten leggen mbt waterbeheer. Maar ik ging geen karton leggen. Ik ben heel benieuwd naar de reden. Of misschien zie ik het niet goed op de foto? Alvast bedankt!

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 09:39

Hallo Griet,
Het is dit jaar een probeersel. Ik heb het karton vooral neergelegd zodat de 5 maanden oude mest niet te snel en te direct met de tomaten, paprika’s, etc. in contact zouden komen. Of ik het nog eens zo doe durf ik niet te zeggen want het was wel heel erg veel werk om al die repen op maat te snijden. Maar voor nu ben benieuwd wat het resultaat worden. In theorie heb ik bedacht dat het karton het onkruid tegenhoudt, het vocht zo minder kan verdampen en het bodemleven wordt geactiveerd. De mest op het karton moet er voor zorgen dat het karton vochtig blijft en langzaam verteert terwijl de mest met elke gietbeurt langzaam voedingsstoffen en mineralen/sporenelementen loslaat zonder de wortels van de planten te verbranden. In theorie dus. Het wordt vooral spannend wanneer het echt heel warm (boven de 45 graden) in de kas wordt. Ik hoop aan het einde van dit teeltjaar te beschrijven hoe het is verlopen en of het een aanrader is of juist niet.
groetjes,
Diana

Jannet 8 mei 2021 om 08:42

En ik kan gelukkig na 2 vaccinaties weer naar mijn moestuin in Duitsland. Voor ons was dit weer eigenlijk een zege, maar toch….
Helaas moet mijn man nog wachten op zijn tweede vaccinatie, hij laat zich af en toe testen als het mooi weer is, dan kan hij Duitsland ook in. Tegelijkertijd zijn wij erg blij dat wij in corona tijd een heerlijke uitlaatklep hebben.

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 09:41

Hallo Jannet,
Wat fijn dat je in ieder geval; weer naar je Duitse moestuin kunt, al is het voor nu dan nog even alleen!
En gelukkig net op tijd om aan een nieuw mooi tuinseizoen te beginnen!
groetjes,
Diana

Ab de Jong 8 mei 2021 om 12:04

Hoi Jannet , Mag je Duitsland in als je geprikt ben ? Ik heb in de Eifel een huisje met tuin waar ik al meer dan een half jaar niet geweest ben vanwege de coronaregels . Kan ik de grens over ? Moet nodig de rozen snoeien en de vlinderstruiken snoeien……….

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 08:54

Hallo Ab,
Ik weet niet of Jannet hier nog een keer terugkomt om eventuele reacties te lezen. Ik zal haar even mailen dat je een vraag hebt gesteld en hoop dat ze hier dan nog even wil antwoorden.
groetjes,
Diana

Jannet 9 mei 2021 om 18:39

Wordt een heel verhaal, je mag in principe alleen de grens over als je 2x gevaccineerd ben of als je je heb laten testen en kunt bewijzen dat je negatief getest bent. Nu wil het geval dat wij de test app heb geïnstalleerd, wij zijn naar een theater geweest. En nu kunnen wij via die app steeds een afspraak maken dat in ons geval mijn man zich gratis kan laten testen met een bewijs. Maar wij kunnen ons ook in Duitsland (dat doet namelijk een vriendin) gratis laten testen. Je moet bij de grens laten zien dat je een afspraak heb met een teststraat. Volgens mijn vriendin vallen wij onder de categorie werk. Je mag namelijk Duitsland niet in om boodschappen te doen.
Toevallig zijn wij vandaag ook aangehouden en aangegeven dat wij naar onze moestuin reden, wij wilde onze papieren pakken, maar dat was niet nodig, zij geloofden wel en mochten doorrijden. Dus in het kort, het lukt wel, maar je moet het wel even uitpuzzelen. De test is 72 uur geldig, eenmaal in de Eifel kun je je daar nog een keer laten testen voor de terugreis. Onze ervaring is al je goed kunt aantonen dat je negatief bent de politie niet moeilijk doet.

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 21:50

Hallo Jannet,
Dankjewel dat je moeite hebt genomen om uitgebreid antwoord en uitleg te geven!!
groetjes,
Diana

Angelique 8 mei 2021 om 09:15

Hai Diana,

Ik durf het niet aan om alles in de koude tunnel kas te zetten, denk je dat het kan? Ik krijg ruimtegebrek in huis:)

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 09:48

Hallo Angelique,
Ik vrees dat ik voor niemand kan beslissen of alle planten naar de tunnel te brengen want dat hangt ook af van waar je zaailingen nu staan (pas op voor een overgang van extra warm naar de kou), welke soorten het zijn, waar je tunneltje van is gemaakt en of het afgesloten is of 2 open kanten heeft, in welke deel van Nederland je woont, etc. maar als je dit blog hebt gelezen begrijp je dat ik (in zuidwest Nederland) ondertussen alles, maar dan ook echt alle zaailingen en planten, in de koude kas of buiten heb gezet. Ons huis is eindelijk weer ‘leeg’ :-). Kijk vooral naar de weersvoorspellingen in je regio en naar de soorten die hebt en dan kun je een weloverwogen beslissing maken. Hier daalt de temperatuur volgende week tot rond de 7 graden en dat is prima, maar als je in Drenthe of Limburg woont kan dat zomaar een paar graden schelen.
groetjes,
Diana

Maria 8 mei 2021 om 10:53

Hallo Diana,
Dus als ik het goed begrijp kan alles nu naar buiten?
Ik woon in Midden Limburg. Komende 2 weken zijn de nacht temperaturen 10/11 graden , alleen komende vrijdag 1 nacht met 7 graden.
Alles heeft hier al de komende 2 weken regelmatig buiten gestaan een aantal uren per dag, alleen de pepers en paprika’s niet, die ga ik de komende dagen afharden. De tomaten heb ik gister al van ellende naar buiten gegooid onder het mom van “ de sterkste overleefd” maar vorige week voor de zekerheid wel nog nieuwe gezaaid. Ze hadden gewoon té lang binnen gestaan omdat ik ze uit ongeduld te vroeg gezaaid had. Waardoor ze lang en slungelig werden en de bladeren begonnen te kleuren. Niet goed dus.
Ik heb al mijn potten onder een overkapping staan , het dak is van polycarbonaat platen. De zijkanten zijn semi open en de voorkant is volledig open. Dat fungeert toch al als een soort “kas” toch? Het scheelt in ieder geval een paar graadjes ( warmer ) dan rechtstreeks in de tuin.
Ik heb een aantal meloenen ( Sugar Baby ) kunnen die ook al naar buiten, onder de overkapping?
Groetjes,
Maria

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 08:52

Hallo Maria,
Ik kan alleen maar zeggen dat hier alles (of in ieder geval alles wat groot genoeg is om veilig te zijn voor slakken, overwoekering door onkruid, etc.) naar buiten gaat. Maar ik vrees dat ik niet voor iemand anders kan beslissen, het hangt af van de weersvoorspelling in de regio waar je tuiniert, de grondsoort (vette klei kan hier bijvoorbeeld nog wel wat te nat en koud zijn voor bijvoorbeeld bonen en meloenen), etc. Dus die soorten zet ik wel al buiten maar ik wacht nog even met het uitplanten van bijvoorbeeld pompoenen, mais en courgettes tot de grond iets warmer en minder nat is. Een overkapping helpt natuurlijk al enorm, maar kijk toch ook even naar de lang termijn weersvoorspelling in je regio.
groetjes,
Diana

Maria 10 mei 2021 om 12:41

Dank je wel voor het antwoord

Manon van Wijk 8 mei 2021 om 16:43

Wat moest ik lachen van herkenning over de totaal verkeerde inschatting…… elk jaar weer opnieuw…… van zaaien in maart en willen uitplanten in mei. Tuin is elk jaar weer een soort van té klein.
En wedden dat alles toch een plekje krijgt ergens.

Iedereen veel tuinplezier en Diana en Ruud bedankt

Estella 9 mei 2021 om 00:42

Hoi Diana, ik ben enthousiast na het lezen van alle reacties en ga zondag en maandag ook (bijna) alles in de tunnel op de moestuin zetten. Het huis is echt te vol nu en alles groeit de pan uit. Heb een vraag over (woel-ige) moestuinmuizen. Ik heb een behangtafel in mij tunnel gezet. Daar wil ik mijn bakken met zaailingen en groeisels opzetten. Is er iets wat ik absoluut NIET moet neerzetten als muizenvoer? Het zou zo zonde zijn van bijna 3 maanden voorwerk.. Iemand verder tips over muisjes? Heb al eens een een klein zakje bloemenzaadjes op de behangtafel in de tunnel laten liggen, ging even naar huis om te plassen, 30 minuten later, was het halve zakje aan/opgevreten… Pffff
Bedankt voor weer een leuk stukje Diana.

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 10:08

Hallo Estella,
Ik zou zelf nergens op vertrouwen :-). Muizen houden van zetmeelrijke zaden, zoals die van tuinbonen, erwten, bonen, mais, pompoen, komkommer, etc. Maar hier lusten ze ook graag spinaziezaden (maar niet elk jaar). En ze hebben hier nog nooit snijbietzaden gegeten, dus die hoefde ik niet af te dekken, dacht ik. Maar blijkbaar door het koude voorjaar en daardoor minder voedsel, hebben ze alle snijbietzaailingen opgevreten (herkenbaar aan het vakkundig uitgraven van de zaailingen uit de tray, je ziet de pootjes bijna in afdruk :-)). En ze vraten ook de goudsbloemenzaden op, ook nog nooit eerder gezien. Het hangt dus af van het soort muis, wat je te bieden hebt en wat er verder wel of niet in de buurt te eten is. Ik heb de 2e zaaironde van de snijbiet, goudsbloemen dus toch maar week een glazen plaat op de onderbak met daarin de zaaitray gelegd. Als iets eenmaal is gekiemd en 1 echt blaadje naast de kiemblaadjes heeft eten muizen (normaal gesproken) geen zaailingen, op peulvruchten na (zo lang er nog een boontje aan de zaailing zit blijft dat blijkbaar erg lekker. Wij gaan vandaag de bescherming (ten muizen maar ook vogels) weghalen bij de doperwten, peulen en kapucijners want die zaailingen zijn nu zo’n 30 centimeter hoog en groot genoeg om niet lekker meer te worden gevonden.
groetjes,
Diana

Maaike 9 mei 2021 om 12:23

Ja wij zijn ook blij! Eindelijk kan alles naar buiten.

We hebben ook onze aspergeklauwen gekregen. 6 meter aan asperges. Dat wordt smullen! Helaas pas over 2 jaar maar goed.

Nu snel de tuin in. Lekker weertje!

Vandenrhijn François 9 mei 2021 om 13:23

Beste, Wij hebben tegen de zuidergevel buiten een druivelaar (boskoop). Hij is al zeer mooi uitgelopen, maar vertoont op verschillende blaren bruine plekken met bobbels. Nochtans, met de loup bekeken, zijn er geen insecten te bespeuren. Graag hadden wij een antwoord daartoe en wat kunnen we doen.
Met oprechte dank

François

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 21:44

Hallo François,
Ik vrees dat ik helaas niet heel goed ben in ziekten en plagen, ik ben maar een hobbyist, geen bioloog, en er bestaan letterlijk duizenden ziekten en plagen voor alle verschillende groenten, fruit en kruiden in de moestuin. Kijk vooral eens op deze pagina op de website van De Houtwal. Daar vind je een tabel van mogelijke ziekten en plagen bij druiven.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
groetjes,
Diana

lieve van gijsegem 10 mei 2021 om 12:13

Dag François, jouw druivelaar is waarschijnlijk aangetast door de galmijt (google maar eens!). Niet mooi om zien, maar niet erg. De plant gaat er niet aan dood en draagt vruchten. Is moeilijk weg te krijgen, tenzij met vieze chemische troep, niet doen dus!

Gérard Nuyttens 11 mei 2021 om 21:12

Dag Lieve, heb ook een blauwe druivelaar (ras ken ik niet!) zowel in open lucht, en een in mijn serre. De druif buiten heeft sommige jaren ook last van galmijt , eens gesproeid met “speciale biologische vloeistof” , maar geen merkbare verbetering, . Maar de oogst bleef steeds goed tot zeer goed!
In mijn serre nooit geen last. Nochtans beide het zelfde ras…..
Groetjes aan alle tuinders!

Marjolein 10 mei 2021 om 13:16

Wij hebben het ook, niks aan de hand.

Pauline Jacobs 10 mei 2021 om 19:32

Hallo François,
Ook wij hebben een paar jaar die galmijten in de Boskoop gehad. Het gaf inderdaad geen problemen, dus hebben zeker niet bestreden.
We hebben goede voeding gegeven, een speciaal pakket voor druiven met daarin kalk en mest. Nu al een paar jaar geen aantasting meer.
Goede oogst gewenst!
Met groet, Pauline

Carine p 10 mei 2021 om 22:44

Dag Lieve, Marjolein en Pauline,
Galmijt bij druivelaars is weg te krijgen door zwavel te gebruiken. Vooral in het begin bij het uitkomen van de knoppen.
Groetjes Carine

Carine p 10 mei 2021 om 22:54

Dag Diana,
Evengoed hier in ZW Fr staat alles achter omwille van het bizarre weer. In eenzelfde week is het rond het vriespunt s ‘nachts en hebben we een uitschieter gehad zaterdag 32 graden, nu grillige onweders. Tomatenplanten heb ik eveneens buiten nog niet uitgeplant en alles groeit zo bizaar. Alle bloesem van abrikozen, kersen, perzikken, nectarinen, peren, kaki, vijgen… alles is bevroren. T’zal triest zijn, vooral voor de professionelen.
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 11 mei 2021 om 09:20

Hoi Carine,
Wat vervelend! De laatste jaren heeft het weer, voor m’n gevoel, helaas telkens weer nieuwe verrassingen voor ons, van extreem hete en droge weken in de zomer tot zomerstormen, lauwe winters, koude lentes, etc. Ik hoorde op tv al iets over nachtvorst die de druiven van wijnmakers beschadigde. Ik meen dat een jaar of 4 geleden iets gelijkwaardigs aan de hand was (met ook misoogsten in Frankrijk en Spanje door late nachtvorst). In 1 week extreem warm en extra koud klinkt ook weer als zoiets. Ik hoop van harte dat een deel van je fruitbomen -struiken toch nog wat vruchten produceren!!
groetjes,
Diana

Margriet 12 mei 2021 om 18:18

Bij ons staan de zaailingen van tomaat die ik heb uitgeplant in de tuin te bibberen van de kou. Een aantal andere zaailingen zijn alweer opgegeten door slakken, oa mijn Zinnia’s en Courgette. Ik heb inmiddels weer nieuw moeten zaaien. In de kas zijn pissebedden aan de paprika’s begonnen. Daar heb ik nu rot hout neer gelegd om ze zo te vangen. Altijd spannend die moestuin☺Waar blijft het warme weer?

Ruud & Diana 12 mei 2021 om 21:04

Hallo Margriet,
Ja, er is altijd wat in de moestuin. In negatieve zin maar gelukkig ook in positieve zin. Het is altijd maar focussen op wat wel lukt en wat goed groeit en mooi bloeit, en de mislukkingen een beetje als leermoment zien :-). Hier ga ik opnieuw Carosello zaaien, 10 zaden gezaaid maar niet één opgekomen. Van Mirabilis jalapa Orange 5 zaden gezaaid, niet één opgekomen, waarschijnlijk door het koele weer in combinatie met net iets te natte grond die door de kou niet goed opdroogde. Daarom daarna maar 20 zaden gezaaid, allemaal opgekomen, en nu moet ik ze dus uit gaan delen aan alle tuinburen :-).
groetjes en veel succes met het tuinieren, wachten op echt lenteweer, etc.!
Diana

wietske 13 mei 2021 om 13:36

hallo woeste tuinierders samen. Ik mijn eerste jaar me teen heuse kas, druk geweest komt me daar een reuma aanval waar ik nog mee loop te kampen maar de paar goede dagen toch in de tuin wat uitgezet. Doperwten die in mei prachtig staan, koolplantjes vol liefde de tuin in , andijvie ,hoeveel !waar laat ik het! maar kom maar op! ik geef graag weg. en verdorie!! afgelopen week al mijn erwten en koolplanten WEG. kan ik nog bij zaaien en hoe kom ik van de slakken af

Ruud & Diana 13 mei 2021 om 21:19

Hallo Wietske,
Wat jammer!! Misschien kun je even kijken op deze pagina met huismiddeltjes tegen allerlei plagen: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
Ik weet niet of de belagers van je doperwten ook je koolplanten opeten want er zijn meerdere liefhebbers (denk aan vogels voor doperwten, slakken maar ook rupsen voor kool).
Het wordt al erg laat om nog doperwten te zaaien (er is een kans dat de zaden kiemen en de planten groeien maar niet bloeien en dus geen erwten zullen geven), maar kool kun je nu nog prima zaaien.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties