Tijd

Twee weken geleden liet ik in het blog ‘Eindelijk’ een foto van kas 1 zien, ik schreef eronder dat de kas er een week later (vorige week dus) heel anders uit zou zien. Dit was 2 weken geleden:

Nou, schrik niet, dit is nu:

Zoek de 7 verschillen 🙂

Er is hier inderdaad nog niet veel gedaan. Dat komt omdat we eerst nog meer konden zaaien, moesten verspenen, wilden wieden, al wat uit konden planten, etc.. Maar het komt ook door het weer. Koud, regen, nu wordt er weer veel wind voorspeld, en dit weekend nog temperaturen rond het vriespunt. Wil ik dan perse nu zaailingen buiten uitplanten of wacht ik liever nog even? Het antwoord laat zich raden.

Ik krijg elk jaar rond deze tijd veel vragen en opmerkingen, via de website, mail, facebook, etc. Van mensen die in maart al courgettes hebben voorgezaaid die nu te groot worden in hun potje en gele bladeren krijgen. Van mensen die 2 weken geleden vorstgevoelige planten hebben uitgeplant die nu verpieteren (het gaat niet alleen om de vorst in de lucht maar ook om de grond en die is nu nog erg koud). Mensen die met te vroeg gezaaide en nu 75 centimeter hoge komkommerplanten in huis snakken naar beter/warmer weer. Mensen die vragen waarom de in de volle grond gezaaide bonen niet kiemen (te vroeg en te koud), en zo kan ik nog heel veel voorbeelden noemen. Zelf ben ik in al die jaren nauwelijks (nou ja, ietsiepietsie dan) wijzer geworden. Ik heb pas vorige week courgettes en pompoenen gezaaid en die kiemen nu. En ik ga komend weekend bonen zaaien. Dat doe ik dus best goed. Maar de pepers en paprika’s staan wel al weken in de kas en dat geldt ook voor de tomaten.

In de tuin is het nog behoorlijk leeg en kaal. Dat komt doordat er elke week een nieuwe weersvoorspelling komt waar iets in zit waardoor we maar weer wachten met uitplanten. We zijn er ondertussen aan gewend dat het in april al wat warmer wordt, maar dit jaar groeit alles minder snel en goed en zelfs de appel- en perenbomen gaan nu pas bloeien (vorig jaar bijna een maand eerder).

Voor al die mensen die in huis met te grote planten zitten, met vensterbanken vol met zaailingen, met kassen vol met jonge plantjes (en dus ook voor mezelf): Hoera, het einde is in zicht!!

Er komen nog 3 koude nachten, daarna schiet de nachttemperatuur omhoog. Dan is dinsdag hier nog geen goede dag in verband met veel wind en regen. Maar bij de oranje pijl, op woensdag 5 mei (nota bene bevrijdingsdag) zouden we wel al kunnen gaan beginnen met het uitplanten van zaailingen (nog geen courgettes maar bijvoorbeeld wel knolvenkel). Met de courgettes, pompoenen, bonen en mais wachten we echt nog 2 weekjes, tot die zaailingen groot genoeg zijn en de grond dan ook al wat minder koud is. De temperatuur lijkt daarna nog meer op te lopen. Tot de ballonnetjes op 12 mei: ijsheiligen. Dan kunnen we eindelijk echt los (en dan staat de tuin ook binnen een week propvol).

Wij hebben het geluk dat we 3 kassen hebben. Daarin is de grond al wat opgewarmd en dat zorgt ervoor dat het er al iets minder koud is. En dus staan vrijwel alle zaaisels, zaailingen en jonge planten daar te wachten. Op de foto van kas 1 kon je de zaailingen van onder andere paprika’s, pepers en kool zien. Kool kan heel goed tegen kou maar die plant ik nu nog niet uit omdat de tuin nog zo leeg is en de kolen binnen een dag zouden zijn opgevreten door de duiven en andere vogels, ik wacht tot er veel meer planten in de tuin staan want ik wil de kolen niet bij elkaar (en dus onder een net moeten zetten) maar letterlijk over de tuin verspreiden, tussen allerlei andere groenten, kruiden en bloemen in.

In kas 3 zijn we al begonnen met het uitplanten van tomaten, pepers, en paprika’s. En daartussen staan bakken vol met wachtende en groeiende zaailingen:

We hebben zaailingen al 20 keer in onze handen gehad, telkens weer even verzetten als er weer nieuwe verspeende plantjes bijkomen, of maar weer in een wat grotere krat of bak zetten, of naar de andere kas verhuizen omdat de planten daar ook worden geplant, of maar weer een ander plekje geven omdat we de mest weg willen halen of de stokken uit willen gaan meten. Maar ondertussen zijn er al flink wat tomaten, pepers en paprika’s uitgeplant (en is er dus weer een bak leeg, dan zet ik de overige plantjes maar in een andere, wat kleinere bak zodat die nog net tussen 2 stokken kan staan en heb ik ze dus voor de 21e keer in mijn handen :-)). De ruimte tussen de stokken met planten kunnen vullen we dus met zaailingen die volgende week buiten kunnen worden uitgeplant, om ruimte te besparen. Hier staan zaaisels van courgettes en pompoenen maar ook verspeende bloemenzaailingen, pas gekiemde andijvie en sla, verspeende peterselie, knolselderij, etc. die eerst nog wat kunnen groeien. Oh ja, de uien langs de randen zijn winteruien, in oktober geplant en vooralsnog volledig preimineervliegvrij. We kunnen ze nu oogsten als dikke lenteuien of laten staan tot de oogst van bewaaruien in juli.

De rechterkant van de kas ziet er op vrijdagochtend nog heel anders uit:

Daar staan nog 2 rijen pluksla. In september gezaaid en de hele winter van kunnen oogsten. Zelfs in de week met strenge vorst in februari gaven de planten geen krimp. We gaan er vandaag voor de laatste keer van oogsten en dan moeten de planten eruit. Want de paprika’s en pepers die hier kunnen worden uitgeplant staan al in de witte onderbak te wachten. De planning is om op vrijdag deze kant leeg te maken (waar alles naartoe gaat weet ik nog even niet). Daarna het onkruid verwijderen , de grond aanharken, uitmeten, stokken zetten, gaten graven, tomaten en paprika’s uitplanten, karton ertussen en daar de mest weer op. En dan maar weer zaailingen in kleinere bakken ertussen zetten zodat we weer wat ruimte hebben gewonnen. En er weer planten zijn uitgeplant. En de dag voorbij is.

Tot slot nog even, na het blog van vorige week over weeuwenteelt en de oogst van 8 bloemkolen heb ik 3 leuke recepten op de website geplaatst (met dank ook voor de tips die ik voor recepten kreeg!):

p.s.: uiteindelijk waren we op vrijdag later op de tuin dat gepland. Maar aan het einde van de middag ziet de rechterkant van de kas er uit zoals op de laatste foto. Morgen gaan we de mest op het karton leggen, daarna kunnen er bakken met zaaisels op, en dan op naar kas 1 (jawel die van de 2 foto’s aan het begin van dit blog :-))!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Belia

Probeer halverwege volgende week de vruchtplanten uit te zetten in de kas.
Vorige week bleek de PH waarde van de grond te laag te zijn. Ik ben dat volop aan het verbeteren. De waarde is nu al hoger, maar ik ben er nog niet.

Mikki Bes

Dank. Mooie update weer. Ik ben wel erg benieuwd naar je karton en mest tussenvoegsels. Misschien heb je daar al eerder over geschreven en heb ik dat gemist? Ik neem aan dat dat is om de grond vochtig te houden? Je plaatst dus geen flessen of potten aan de voet van de planten om te bewateren? Ik hou mijn kas bv erg droog en geef alleen water dat meteen 15 cm de grond in gaat door het water in de ingegraven flessen te geven. Ik ben wel benieuwd hoe dat met jou werkt. Enfin, vast allemaal zaken waar je al eens over verteld hebt. Hopelijk wordt het weer snel beter, ongeduld is niet goed, ( vergeetachtigheid ook niet, doordat ik vergat de planten binnen te halen zijn bij mij eergisteren de toppen van twee Blot paprika bevroren, die blijken gevoeliger dan mijn andere paprikas)
Succes met het planten!

Mikki

Dank je wel, ik ben idd erg benieuwd naar je ervaringen hier mee. Als laatste nog even over de flessen, hier in Frankrijk is geen statiegeld op de flessen, en wordt er sowieso veel water uit flessen gedronken, dat maakt het wel simpeler om aan flessen te komen..

esther

Ha, ik was al benieuwd hoe jullie omgaan met deze rare temperaturen en die arme tomaatjes die al in de kas staan. Gelukkig maar dat dat goed gaat!
Het is bijna verdacht zoals het weer plotsklaps rond ijsheiligen toch warmer gaat worden. Eerst zien, dan geloven maar 🙂 Intussen zijn hier de tomaten en pepers groter dan vorig jaar, terwijl ik ze later heb gezaaid (maar direct in p9 dus niet verspeend, wat een verschil!). Misschien toch maar eens gaan afharden.

Liesbeth van Houten

Dankjewel voor je leuke update en foto’s Diana! Ik ben een beginneling en er gaat hier een heel universum voor mij open met mooie en nuttige dingen om te leren. Ik heb er heel veel plezier in. Zo leuk dat jij al je kennis zo ruimhartig met ons deelt!

Marian

Ja hoor het was een klein feestje afgelopen maandag voor het eerst verse spinazie van de koude grond. De smaak is weer minstens 10 x zo goed als die zakken die je koopt bij de supermarkt. Vandaag zaterdag eten we het weer en vandaag en gisteren 8 maaltjes 2 personen ingevroren. Ondanks de kou de afgelopen weken toch relatief vroeg deze spinazie. Oh ja ook vandaag nog even de courgette in de buitenlucht gepoot.

Dirk Huyghe

Dag Diana, ook ik zit met hetzelfde probleem als je hierboven aanhaalt (planten in potten die te groot worden en niet naar buiten kunnen omwille van het aanhoudende koude weer).
In een andere thread op je website heb ik al verteld dat ik zo mijn dahlia’s noodgedwongen buiten heb uitgeplant maar ze tot mijn scha en schande zag verpieteren door de vorst.
Nu lees ik dat jij je peper en paprika’s ook ‘s nachts in de serre laat staan.
Die van mij heb ik binnen in huis moeten halen want ik stelde vast dat de bloemetjes van mijn peperplanten geel werden en afvielen. Ik denk dat dit aan de te grote temperatuursverschillen was te wijten (‘s nachts rond het vriespunt en overdag dan 25 à 30 graden in de serre).
Hebben jouw pepers daar dan geen last van ?

Christien

Hoi Diana, Ik heb me tot nu toe nog ingehouden en de tomaten staan nog steeds niet in de kas, maar hier bij huis – naar buiten, naar binnen – af te harden. Ik was van plan ze te planten en dan ook vlak bij de plant een geopende plastic fles (zonder bodem, daar giet ik het water in) in de grond ernaast, waardoor het gegoten water diep in de grond komt en de wortels dus ook, zodat ze daar hun – uiteindelijk ook – grondwater weg kunnen halen. In de veronderstelling dat dat beter voor de plant is, dan een oppervlakkig wortelstelsel. Maar ik begin steeds meer te twijfelen of dat wel een goed idee is (vorig jaar zag ik eerlijk gezegd weinig verschil tussen deze methode en gewoon op de aarde rond de plant), temeer omdat ik jouw stroken karton (met mest, straks) naast de tomatenplanten zie liggen, waardoor je (op een erg klein oppervlak) de aarde zult begieten. Je karton zorgt dan wel voor minimale verdamping van de grond. Kortom, ik ben wel benieuwd naar je mening over het enentuele voordeel/goede van oppervlakkig versus diep wortelen van tomatenplanten. Hartelijke groet en alvast dank voor je reactie!

Christien

Dank voor je uitgebreide antwoord!

Stella

Hallo Diana, nog even een paar vraagjes, ik zou de pompoenen dit jaar op anti worteldoek willen zetten ivm onkruid en vocht ,kan dat ?
En heb dit weekend een aantal Thai basilicums gekocht bij een thaise kwekerij in de buurt en ook citrroengras en mexicaanse koriander ( sawthoot) best gewoon in de volle grond in de serre , of in grote potten ?
Groetjes Stella

Stella

Super bedankt weer voor je antwoord ,

Jo van Tartwijk

Weer verbluffend wat jullie produceren.Steeds opnieuw kijk ik uit naar jullie tover kunsten.wens u veel plant en teelt genoegen
Ook natuurlijk het juiste weer.bedankt top,top.

stefanie schipper

Hoi Diana
Ik las in de blog dat je schreef dat je je kolen verspreidt over de tuin zet, is dat vanwege knolvoet? of is dat vanwege permacultuur?
of heb je daar een andere reden voor?
Ik zelf heb nog een kolen bed maar wil langzaam wat meer door elkaar gaan zetten.

Maaike

Ja super irritant dat het zo lang koud blijft. Ik zit ook elke dag weer naar de nachttemperaturen te kijken. De tomaten staan inmiddels wel in de kas en sinds gisteren de komkommers ook want het ging echt niet goed meer in die potjes. Gelukkig was het er vannacht 5 graden ofzo. De paprika’s staan ook in de kas. We hebben wel besloten volgend jaar wat later te gaan voorzaaien want de zoete aardappels staan ook al een tijd in de kas maar die hebben het niet erg naar hun zin (gelukkig hebben we binnen ook nog VEEL stekjes staan, dus het komt vast goed, maar we zijn echt veel te vroeg begonnen met die zoete aardappel). Ook de gember (6 planten) gaat na woensdag de kas in.

Maarja, nog heel even wachten inderdaad.

Overigens vorig jaar vroor het nog even rond de 5 graden na ijsheiligen (de nacht erna ofzo). Ik had ook erg weinig fruit vorig jaar wegens al de bevroren bloesems. Dus nu hopen dat die 2 graden ook echt 2 graden is, dan hebben we misschien dit jaar wel wat appels.

IngridjeLeertMoestuinieren

Indiana!!!
Ik noem jou Indiana omwille van je energie, zoveel als zevenentwintig wilde Indianen. Grappig dat je lui was! Door het weer ja ja, ‘k weet het.
Indiana m’n goeroe, ze durft, haar pepers en tomaten zo in de kou zetten omdat Ruud zeurt… En toch weet ik zeker dat Indiana komende zomer en herfst weer met de prachtigste oogstfoto’s komt. Indiana, een fenomeen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties