Aardappelsalade met bloemkool en doperwtjes

Ingredienten

  • 4 middelgrote tot grote vastkokende aardappelen
  • een klein bosje bieslook
  • 200 gram gerookte paling (of gerookte makreel)
  • een half bloemkooltje
  • 150 gram diepvrieserwtjes
  • 2 lente-uitjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Peper en zout naar smaak
  • Een klein scheutje dragonazijn (of andere witte azijn)
  • optioneel: blaadjes sla voor rond het torentje

Details

Bron: Lekker bij van ons
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Toen ik eind april binnen 2 weken 8 bloemkooltjes uit de kas kon oogsten moest ik op zoek naar recepten. Want we vinden ´heel gewoon gekookte bloemkool’ heerlijk, maar met zoveel oogst is het ook leuk om er eens iets anders mee te maken. En zo vond ik dit recept, een salade (of wat chiquer ‘tartaar’ zoals het op de website waar ik het recept vond). Erg lekker, licht, lenteachtig en fris! Ik heb aan het originele recept wat dingetjes veranderd (waar nodig al in het recept aangepast). Eigenlijk is het recept met gerookte paling maar wij zijn daar niet zo fan van en gebruikten gerookte makreel. En ik heb nog wat sla rond de salade gelegd, omdat we altijd sla in huis hebben en het lekker vinden. En eigenlijk was het recept met 6 grote gekookte aardappelen en 1/4e bloemkool maar wij wilden juist flink wat bloemkool eten. En Ruud wilde er ook graag een gekookt eitje bij, vooruit dan :-).

Wij aten de salade voor 4 personen samen als hoofdmaaltijd (en dat was behoorlijk veel). Eigenlijk is het een voorgerecht voor 4 personen. Maar je kunt het ook als lunch eten. En uiteraard kun je voor een vegetarische variant de vis weglaten (dan is dat gekookte eitje erbij wel echt een toevoeging, nu was het gewoon wel lekker omdat we trek hadden in een eitje, maar ik heb dat verder niet meer in het recept gezet). Hier zeker voor herhaling vatbaar!! Mmm, misschien probeer ik het ook eens met kleine gekookte hamblokjes in plaats van vis, of met uitgebakken spekjes.

p.s.: je gebruikt voor dit recept vooral de heel kleine roosjes en dat is zonde van de rest van de bloemkool. Daar maakte ik dan ook een bloemkoolsoep met chorizo van, dat recept volgt later…….

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze, samen met de doperwtjes 3 minuten in kokende groentebouillon. Haal de roosjes en erwtjes er met de schuimspaan uit en laat afkoelen. Was de aardappelen en kook ze ongeveer 15 minuten gaar in de groentebouillon waar je de bloemkool en erwtjes in kookte. Giet af en laat afkoelen. Pel/schil de aardappelen vervolgens en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de bieslook fijn en de lenteuitjes in ringetjes. Maak de vis schoon, verwijder vel, etc. en scheur het visvlees in stukjes.

Stap 2: Serveren

Meng de aardappelblokjes met de bloemkoolroosjes, de doperwtjes, lenteui-ringetjes en bieslook. Maak op smaak met zout en peper en een heel klein beetje dragonazijn (of witte wijnazijn) en meng voorzichtig de mayonaise erdoor. Maak op 4 borden 4 torentjes van de salade. Garneer met wat blaadjes sla en de gerookte vis.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief