Bloemkoolsoep met chorizo

Ingredienten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 bloemkool
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 200 cc kookroom of slagroom
  • 100 gram chorizo
  • een bosje peterselie
  • zout en peper naar smaak

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Keukenliefde
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Soep
Soort keuken: Mengelmoes

Op zoek naar bloemkoolrecepten (omdat we er in 2 weken tijd 8 konden/moesten oogsten en het leuk is om dan ook eens wat anders te eten dan ‘gewoon gekookte bloemkool’) kwam ik dit leuke soeprecept tegen. Ik was een beetje bang dat de bloemkool in de soep wat vlak zou smaken maar dat viel reuze mee. Eigenlijk was het een heerlijke romige soep met een zachte maar lekkere bloemkoolsmaak. En de uitgebakken knapperige chorizo en de peterselie maakten het vervolgens toch ook nog lekker pittig en fris.

In het originele recept worden ook nog 2 aardappelen gebruikt, dat heb ik niet gedaan. Maar, misschien omdat ik ook de zachte stelen van de bloemkool nog meekookte, was de soep ruim voldoende gebonden toen ik die pureerde. Mocht je twijfelen kun je dus een aardappel meekoken (voor de binding). Hier een soep die ik zeker nog eens ga maken, als voorgerecht, lunch of met stokbrood als avondmaaltijdsoep.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Pel de ui en de knoflook en snijd die fijn. Maak de bloemkool schoon en snijd in stukken (de roosjes maar ook de stelen eronder mogen erbij, tot waar de stelen hard en vezelig worden). Snijd de chorizo in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn en zet apart.

Stap 2: Voor de soep

Verhit een kookpan met daarin de olijfolie. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Fruit op laag vuur tot de ui glazig en zacht is. Voeg de bloemkool toe en schep nog een keer om. Voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en doe het deksel op de pan. Kook 20 minuten zachtjes tot de bloemkool gaar is. Voeg dan de room toe en laat nog een paar minuten zachtjes meekoken.

Stap 3: Voor de chorizo

Bak, terwijl de soep kookt, de blokjes chorizo in een droge koekenpan op middelhoog vuur, tot ze het vet los hebben gelaten. Laat de chorizo uitlekken op keukenpapier zodat ze knapperig worden. Bewaar het chorizovet.

Stap 4: Serveren

Pureer de soep met een staafmixer glad, en maak eventueel, afhankelijk van welke bouillon je hebt gebruikt, nog op smaak met zout en peper. Schep de soep in borden en garneer met de krokante chorizo, een theelepeltje chorizo-olie en de fijngehakte peterselie.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief