Flammkuchen met bloemkoolbodem en rode ui

Ingredienten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 800 gram bloemkoolrijst (of bloemkool)
  • 100 gram belegen kaas
  • 2 eieren
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 1 grote rode ui
  • 1 klein teentje knoflook
  • zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 200 cc crème fraîche
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie

Details

Bron: Albert Heijn
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Mengelmoes

Ik kreeg de tip voor dit leuke recept in reactie op mijn blog over de weeuwenteelt bloemkool en de oogst van 8 bloemkolen in 2 weken tijd (en wat daar dan mee te doen naast gewoon koken en met aardappelen en een stukje vlees eten). Wat een leuk recept! En makkelijk te maken.

Het is een recept voor 4 personen maar ik geef toe dat wij het samen schoon opaten (na een dag hard werken in de tuin, geen tussendoortjes, soep, voorgerecht of dessert). Als je het voor 4 personen als hoofdgerecht zou willen serveren zou een soepje vooraf en bijvoorbeeld een lekkere frisse salade erbij een optie zijn.

1 Rode ui leek me wat weinig (en wij eten graag veel groenten), dus ik gebruikte er 2, maar ik geef toe dat dat iets teveel van het goede was (zie de foto’s met iets teveel rode ui, wel lekker trouwens :-)). De uien waren wel zacht maar niet helemaal gebakken (en langer in de oven laten durfde ik niet omdat de randen van de bodem al wat donkerder werden). Misschien kwam dat doordat ik teveel rode ui heb gebruikt, of wellicht had ze toch nog een paar minuten langer in de oven moeten staan, dat ga ik de volgende keer proberen. De bodem is aan de buitenkant lekker knapperig, in het midden zacht maar zeker niet onprettig. Ik had geen crème fraîche in huis en gebruikte ricotta, dat was ook heel lekker, de volgende keer probeer ik het eens met crème fraîche zodat ik het verschil kan proeven.

Hoe dan ook: weer eens wat anders met bloemkool, en zeker een recept om te onthouden (misschien ook eens met wat variatie in vlees zoals blokjes chorizo in plaats van spekjes, of juist vegetarisch, etc.).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Als je kant en klare bloemkoolrijst gebruikt kun je die gelijk gebruiken mar als je een hele bloemkool hebt snijd je daar de roosjes en malse stelen van en maal je die medium fijn in een multihakker of keukenmachine. Verhit de olie in een hapjespan en bak de bloemkoolrijst 5 minuten op middelhoog vuur. Blijf goed omscheppen. Schep de rijst in een grote kom, laat 15 minuten afkoelen en schep af en toe om.

Stap 2: Bakken

Rasp de kaas en voeg toe aan de afgekoelde bloemkoolrijst. Breek de eieren erboven en maak op smaak met peper en een klein snufje zout. Meng goed door elkaar en maak een ovale bodem op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de bodem tussen de 0,5 en 1 cm dik is. Druk goed aan. Bak de bodem ongeveer 25 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin is.

Stap 3: Voor de 'vulling'

Verhit, terwijl de bodem in de oven staat, een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes 5 minuten op middelhoog vuur knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de rode ui in dunne ringen en zet apart. Hak de knoflook fijn en meng met de crème fraîche, maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd de peterselie fijn en zet apart.

Stap 4: Bakken en serveren

Neem de bakplaat met de bodem na 25 minuten uit de oven. Verdeel een laagje van het crème fraîche mengsel over de bodem. Beleg met de gebakken spekjes en de rode uienringen. Zet de bakplaat met 'flammkuchen' weer terug in de oven en bak nog 15 minuten in het midden van de oven tot ze gaar goudbruin aan de randen is. Neem uit de oven en bestrooi met de peterselie.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief