Langzaam

Te koud, te nat, te donker, te druk; deze week was helaas geen tuinweer. En dat is in december gelukkig niet zo erg. We zijn de hele week niet naar de tuin geweest. Nou ja, op maandag haalde ik even een piepklein rood kooltje en eergisteren 2 kropjes krulandijvie uit de kas voor het eten, maar we hebben niets in de tuin gedaan.

Des te meer deed ik in huis. Ruud bemoeit zich daar niet mee. Nou ja, als ik het aan hem vraag wil hij (met frisse tegenzin) wel labeltjes knippen van oude kunststof lamellen. Maar ik maak hier de planning, ik koop zaden, en ik bepaal wat wanneer en waar gezaaid moet worden.

Tomaat Pink Fig

Het was er mooi weer voor. Met een warme kop thee tussen mijn koude vingers en een leeslampje bij de computer begon ik aan de planning. En dat is dit jaar nogal wennen. Met een zadenlijst in mijn achterhoofd hield ik altijd rekening met wat ik waar kon zetten, met voldoende afstand tussen 2 rassen, etc. Nu ik alles los kan laten valt de planning juist nogal tegen. Ik kan niet kiezen :-). Als er geen restricties zijn, wat wil ik dan eigenlijk zetten? Veel eenjarige bloemen, veel tomaten, niet teveel aardappelen, genoeg paprika’s, veel minder pepers, dubbel zoveel knolvenkel, minder bietjes (want de vriezer zit nog vol), veel meer soorten en rassen sla (onmisbaar in de tuin omdat we het zo lekker en mooi en bruikbaar vinden).

Tomaat Red Fig

Buidels, denk ik ineens. “Ik zou wel een kas vol buideltomaten willen”. Geen idee waarom want ik vind alle tomaten mooi en heel veel rassen erg lekker, van klein tot groot. Maar ik heb iets speciaals met buideltomaten, en dat heeft te maken met de vorm, de diepe ribben, het vlezige, en vooral (heel praktisch) met de bruikbaarheid; prima in een salade, prachtig in plakken maar ook heerlijk in een soep of saus (omdat ze bijna allemaal heel smaakvol en vlezig zijn).

En dus zoek ik zo links en rechts wat bloemen voor 2022 uit, wat leuke kruiden, een paar paprika’s, maar nu vooral eerst tomaten. Een mens moet namelijk ergens beginnen.

Tomaat Liguria

Ik zoek eerst in mijn zadenboxen wat ik nog aan buideltomaten heb: Liguria, Santa Anna’s Beudeltomate, Red Fig en Pink Fig. Maar natuurlijk wil ik ook weer nieuwe rassen proberen. Ondertussen kreeg ik zaden van Bührer-Keel. En ik wil nog zaden van wat andere buideltomatenrassen kopen, misschien eens op zoek gaan naar een andere kleur dan rood en roze.

En zo struin ik ondertussen ook internet af naar nieuwe en leuke rassen. En als ik toch zaden bestel, dan kijk ik natuurlijk gelijk wat een zadenwebshop verder voor leuks heeft (ondertussen kocht ik bijvoorbeeld onder andere ook Amaranthus Mira, daar ben ik heel erg benieuwd naar, en paprika Black Blocky). En zo begint de planning zich heel langzaam te vullen.

Ik ben er nog wel even zoet mee. En daarom maak ik van dit blog een heel korte, want er komt morgen visite en ik moet nog even opruimen; er liggen hier verspreid over tafel, tv-meubel, computerkast, etc. allemaal briefjes en envelopjes en zakjes met zaden. Tussen kerst en Oud & Nieuw hoop ik de planning af te ronden. Want direct na nieuwjaarsdag wordt het (hopelijk) weer tijd voor de tuin.

Canestrino della Garfagnana

Voor nu wil ik iedereen heel fijne kerstdagen wensen!

En ik eindig met een foto van Freek. Er zijn af en toe mensen die naar Freek vragen, of hij nog leeft en hoe het met hem gaat. Freek leeft nog (2,5 jaar nadat hij met het verzoek voor euthanasie bij de dierenarts was gebracht en uiteindelijk verward bij een opvangcentrum terecht kwam omdat hij geen insuline kreeg). En hij is uiteindelijk gewoon een kat geworden. Waar hij in het eerste jaar altijd alleen op een kussentje achterin de kamer sliep, ligt hij nu pontificaal op de bank tussen ons in. Waar hij geen flauw idee had wat een kattensnoepje was heeft hij nu zo z’n voorkeur voor merk en smaak. Hij maakte nooit geluid en nu miauwt hij als hij honger heeft, naar binnen wil, geaaid wil worden, een vogel in de achtertuin ziet en wanneer ik tegen hem praat. Hij was stil en onderdanig en nu is hij veeleisend en ondeugend, zoals een kat hoort te zijn. Freek is nu ruim 14 jaar oud, met kwaaltjes als staar en artrose, maar hij is nog net zo blij met ons als wij met hem, we hopen dat hij nog een jaartje bij ons blijft!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nanda

Fijne feestdagen Diana, Ruud en Freek!

Georg

Mooi beeld om het jaar mee af te sluiten.
Fijne feestdagen en een gezond nieuw jaar.

Lies

Warme Kersttijd!
Lie(f)s.

S.H.

Hoi Diana, ik stuitte deze week op https://ekzotomat.in.ua/en/tomato-seeds/. Wellicht leuk als je tomaten aan het uitzoeken bent. Misschien ken je de site al, maar er zitten veel soorten bij die zelfs in jouw database nog niet voorkomen. Fijne feestdagen!

José

Dankjewel SH voor dit adres. Ben ik erg blij mee.

Annemieke van der Heul

Hele fijne feestdagen gewenst Diana en Ruud. Hartelijk dank voor alle blogs en tuintips. Het is fantastisch wat jullie doen!
Hartelijke groet,
Annemieke

Paula Bean

Misschien ook koriander? Past goed bij tomaat 😉 Wat voor kruiden ik ook probeer te kweken, de tripsen eten het op… Is daar iets aan te doen?

Inez van Ederen

Dag Paula, Ik kwam deze site tegen. De blauwe vangplaten zijn wellicht een idee.

Inez van Ederen
Gwen

Ah, wat een lieverd, die Freek. Fijne Kerst en ik kijk uit naar het tuinjaar 2022.

Suzy

Fijne feestdagen Diana en Ruud ! En Diana zo ongelofelijk van je dat je zelfs op Kerstavond zit te typen naar al je lezers en ons zo een hart onder de riem steken. Veel plezier met je kerstfeest vandaag en ook alle lezers de allerbeste wensen voor een goed nieuw tuinjaar!
Suzy België

Maryse Vanderstraeten

Dag Diana, wat een hartverwarmend mooi verhaal over Freek. Zo zie je maar wat liefde kan doen hé. Fijne kerst toegewenst

katrien

Dag Diana en Ruud en alle volgers van harte de allerbeste wensen voor alle feestdagen en vooral een goeie gezondheid met heel veel tuinplezier en prachtige bemoedigende woorden en daden voor mens én dier in 2022 ! Nog een speciale groet ook voor Freek, wat ligt hij daar zalig !!!

wietske

Ook ik wil jullie en alle tuiniers ee nheel Gezond Nieuwjaar wensen. En voor Freek wat fijn dat je de juiste baas vond voor mens en dier is het belangrijk dat je de juiste match hebt en hart voor elkaar.

Rene Korstanje

De hele volkstuin klaagde dit jaar steen en been over de tomatenoogst, echt alles onder de phytophthora. Alleen in tuintje 12, 13 en 14 niet, daar stonden de rode tomaten al van verre te stralen. Gewoon in de volle grond, alleen beschut door wat oude broeiramen die als windscherm fungeerden. Ook ik had wel wat last van phytophthora maar veel minder. Resistente zaden van Bobby-seeds! Ontzettend duur, een F1-type. Dus eigenlijk alles wat je niet wil. Maar ik wil ook tomaten kunnen kweken zonder plastic en ik heb ook geen kas. En dat kan dus zelfs in zo’n nat jaar als 2021 met die resistente zaden. Aanrader!

marja

Dag Diana. Wat ben ik blij dat ik je site in 2021 gevonden heb. Ik tuinier al heeeel lang maar ik lees iedere keer toch goede tips. Dank je wel. Goede feestdagen .Marja

esther

Heel veel hartjes voor Freek en hoe jullie hem een gelukkige oude dag geven. En natuurlijk fijne feestdagen en al het goede gewenst voor 2022!

Lili

Hallo Diana en Ruud en alle moestuiniers hier, fijne feestdagen en goede gezondheid toegewenst om onze hobby te kunnen blijven beoefenen, en dat 2022 een top moestuinjaar wordt!
Groetjes,
Lili

Con

Beste Diana en Ruud, Hartelijk dank voor jullie informatieve tips dit jaar. Wij wensen jullie en alle moestuiners fijne feestdagen en een mooi moestuin jaar in 2022.

Robert De Bock

Beste Diana en Ruud

Ook ik wens jullie het allerbeste voor 2022.
Vooreerst een goede gezondheid en … wat minder nattigheid.
Heel erg bedankt voor je interessante blogs en de vele goede raad

wil fransen

Voor allemaal hele fijne dagen en een succesvol nieuw tuin jaar, met ups en downs, maar vooral met veel groene vinfers en vuile handen…!!!

Frits Gierveld

Bedankt voor al je prima leesvoer. Hier en daar wat van opgestoken.
Ben benieuwd (als erkend tomatenliefhebber) hoe het zal vergaan met de nieuwe rassen die je wilt uitproberen.
Maar niet te vergeten: Jij en je huisgenoten een voorspoedig en vruchtbaar 2022 gewenst.

Groetjes, Frits Gierveld

Joke Boink

Hallo Diana en Ruud, Fijne feestdagen en een goed en gezond 2022. Het is altijd leuk en leerzaam jouw blog te lezen. Ook de reacties van anderen lees ik altijd. Zoveel passie voor tuinieren dat werkt aanstekelijk op mij. Heel veel dank daarvoor. Groetjes Joke

Stella

Beste Diana en Ruud ,
Bedankt voor interessante en grappige blogs een heel jaar ,en de schat aan informatie .Je blog lees ik zondagochtend in bed ,terwijl mijn halve trouwboek nog rustig slaapt.
Hopelijk een mooi tuinjaar opkomst voor je, goed gezond en geniet van iedere dag .Onze beste wensen .
Georges en Stella

Petra

Hoi Diana,
Dit laatste Blog (Langzaam) staat bij mij niet, zoals altijd op de Home pagina onder Blogberichten, maar wel onder de kop Archieven ?!

Diana en Ruud en alle lezers een gezellige jaarwisseling (unne gooie roetsj, zoals wij dat in Limburg zeggen 😉 ) en alle goeds, maar vooral een gezond 2022 !

Petra

Sonja

Beste Diana,
In je blog lees ik dat jij de groenten in bakken teelt. Ik heb al jaren kweek-bedden, maar het lijkt me best handig bakken te gebruiken. Nou ben ik niet zo heel erg handig en heb ik geen idee hoe dit aan te pakken. Is het mogelijk om eens een werkbeschrijving oid op je site te zetten, misschien met wat foto’s?
Ook vraag ik mij af hoe je de groenbemester onderwerkt als je niet spit (doe ik nl ook niet).
Verder wens ik jullie een heel mooi en groeizaam 2022 toe.

Marij

Wat komt het verhaal van Freek mij bekend voor. Wij hebben ook zo’n kater. In de zomer van 2020 hingen er 2 katten bij ons rond. Een met staart en een zonder. We noemden ze Staartje en Stompje. Van Staartje vermoedden we dat ze een thuis had, want ze was kieskeurig met eten en als het regende zag je haar niet. Stompie schuilde bij regen onder een struik in onze tuin. Het werd winter en hij zat nog onder die struik. Toen hebben we hem met voer naar binnen gelokt. Om een lang verhaal kort te maken: van de verlegen, kater die hij was, die zo ver mogelijk bij ons vandaan een plekje om te slapen zocht is hij nu een veeleisende kater geworden die weet wat hij wil en dat ook duidelijk maakt. We hebben hem laten chippen en nu is hij echt van ons. De dierenarts schatte zijn leeftijd op een jaar of twee, dus hopelijk is hij nog lang bij ons.
Bij toeval zijn we te weten gekomen wie de eigenaar van Staartje was. Was, want Staartje, die eigenlijk Djeeba heette, is inmiddels overleden. Ze was 13 jaar en had hartproblemen.

Marij

Wat gemeen van die mensen om te stoppen met insuline omdat ze blijkbaar van Freek af wilden. Zulke mensen verdienen wat mij betreft geen (huis)dier.
Ik denk dat wij Freek ook meegenomen hadden en niet die rode kater.

Margriet.M

Hallo Diana en Ruud,
Zoals altijd zit ik weer te genieten van jouw blog en ook van alle reacties daarop.
Nu het einde van het jaar nadert, wil ook ik jullie een hele fijne jaarwisseling toewensen en een heel gelukkig en vooral Gezond 2022 met veel tuinplezier.

Wendy Frehe

Ha Diana, het lastige om keuzes te maken wat je wilt gaan zaaien komend jaar is heel herkenbaar, in mijn boek wat ik aan het schrijven ben, noem ik december de maand van keuze stress… Heb ik net besloten wat ik ga zaaien van de soorten die ik wil uitbreiden, en daarin moet ik me al beperken.. Krijg ik wat zaad van iemand wat ik ook wil zaaien…

Margriet.M

Hallo Diana en Ruud
De beste wensen voor 2022 veel geluk en goede gezondheid. Hopelijk word het een goed en vruchtbaar tuinjaar.
Ik wil even opmerken dat ik geen nieuwe blog in mijn postvak had.
Ik hoop dat er gewoon een technische fout is geweest en dat je niet ziek bent. Omdat ook op de website geen nieuwe blog te zien valt. Ik wacht het rustig af groetjes Margriet M

Chris

Hoi Diana
Al zolang geen blog gehad, alles ok ?

Chris

Ik krijg geen blog meer, of is er geen nieuwe ? Alles ok toch ?

Tessa

Over dure F1 tomatenzaden. Ik heb tot mijn (verbazende) verbazing ontdekt dat het heel eenvoudig is om (voorzichtig) weggebroken ‘dieven’ te laten wortelen in water. In no time kan je van 1 plant 10 planten maken 🙂 Dat scheelt zaadjes kopen! Want is las net (hier) dat tomatenzaadjes tot wel 6 jaar kiemkrachtig blijven. Ook leuk als iemand een mooie plant heeft die je lekker snel in hetzelfde seizoen wilt zetten. Of nog een extra late teelt met verse planten als we een mooie zomer hebben.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties