Schrijven

Allereerst wil ik iedereen nog heel hartelijk danken voor alle lieve kerst- en nieuwjaarswensen! Bij deze wens ik iedereen ook een gezond en gelukkig 2022! En als kers op de taart ook nog een mooi tuinjaar!

Ik kreeg deze week al wat bezorgde berichtjes en mails van mensen die de nieuwsbriefmail niet hebben gekregen en/of het blog van vorige week niet konden vinden. Maar voor het eerst in 5 of 6 jaar sloeg ik er één over. Niet omdat ik geen zin had om te schrijven. Maar ook hier was het kerst, en oud & nieuw, en nat en stormachtig buiten en warm en comfortabel in huis. En oké, ik had ook niets te melden. We hadden gewoon geen zin om naar de tuin te gaan. We hebben het één keer geprobeerd maar toen moesten we naar onze tuin ‘waden’ en waren we er al weer klaar mee; we hebben wat opgeruimd, wat plantjes in de modder geplant, wat potjes opgeraapt, een kropje cichorei geoogst (zie foto hierboven) en wat winterpostelein, en we vertrokken weer toen de zoveelste regenbui kwam.

Speciaal voor dit blog waagde ik een nieuwe poging: het was vanmorgen koud maar windstil en de zon scheen af en toe. Dat moest lukken! Ik kwam op de tuin maar had al snel 1 natte voet. Ik keek naar boven want de zon was weg en er kwamen donkere wolken aan. Chagrijnig besloot ik om maar weer naar huis te gaan. Ik zat echter amper op de fiets toen ik een hagelbui op mijn hoofd kreeg. Zucht. Nou ja, niks op de tuin gedaan maar daardoor wel wat meer tijd voor de website en dit blog :-).

Regenachtige winterweken zijn duur. Want als we niet naar de tuin kunnen denk ik aan de planning. En als ik aan een planning denk, denk ik ook gelijk aan zaden. En dus heb ik al wat zaden ontvangen maar er komt nog veel meer. En daardoor krijg ik zin in de lente. En wil ik gaan tuinieren. Ondanks de regen en storm. Zo werkt het eigenlijk, we krijgen niet zomaar zin in het voorjaar; het is een soort sneeuwbaleffect dat altijd met het zien van zaden en soorten begint. Mijn biologische tuinklok begint heel voorzichtig weer te tikken. Misschien kan ik nog even wat snijsla in de kas zaaien, en rucola, en pluksla. En over 3 weken zou ik in huis pepers en paprika’s kunnen gaan zaaien.

Er liggen al wat stukken gember heel voorzichtig (en tergend langzaam) uit te lopen. En de citroengrasstengels zijn zelfs al zover dat ik ze dit weekend ga oppotten in 9-centimeterpotjes.

Het feit dat we de afgelopen 4 weken amper naar de tuin zijn geweest betekent niet dat ik heb gelummeld. Ik heb op de website geschreven. Niet zoals ik dat graag wil. Want als ik mag kiezen ga ik zitten, begin ik en maak ik het ook af. Maar ik had het te druk om een pagina in 1 of 2 dagen af te hebben. En dan voelt schrijven wat rommelig, omdat ik het verhaal telkens weer opnieuw moet lezen voor ik verder kan schrijven, daardoor kost het meer tijd en staan er nog wel eens fouten in, schrijf ik iets dubbel of staan de alinea’s voor m’n gevoel niet helemaal in de meest logische volgorde. Wees dus vooral niet teleurgesteld dat het wellicht nog wat ‘versnipperd’ leest, ik ga er nog mee verder, tot het voor m’n gevoel klopt. Maar ik heb de pagina’s die ik heb geschreven wel alvast op de website gezet.

Allereerst heb ik een korte pagina geschreven over de houdbaarheid van moestuinzaden (in het menu ook te vinden onder ‘Zaaien en zaden’). Dat ging al niet helemaal vlekkeloos: ik krijg de letters in de verschillende kolommen niet netjes recht onder elkaar. Irritant. Ik ga kijken of ik dat nog op kan lossen maar je vindt op die pagina in ieder geval rijtjes met het kiemvermogen (het aantal jaren dat groentezaden kiemkrachtig blijven). Misschien handig om bij twijfel of je nieuwe zaden moet kopen of de oude zaden nog een jaartje mee kunnen, even te kijken want dat kiemvermogen kan variëren van maximaal 1 tot 2 jaar voor pastinaken tot wel ruim 6 jaar voor tomaten.

Daarnaast schreef ik een informatiepagina over de teelt van meloenkomkommer (Carosello, in het menu ook te vinden onder ‘Groenten’, en vervolgens ‘Vruchtgewassen’). Nu ik daar iets meer ervaring mee heb durfde ik er wel wat over te schrijven :-). En ook leuk: ik heb toevallig deze week weer 2 nieuwe rassen besteld, van een ronde en van een langwerpige lichtgroene carosello.

Carosello Scopatizzo o Leccese afgelopen zomer in onze kas

En ik schreef een informatiepagina over de teelt van Chayote; ook die kun je in het menu vinden onder ‘Groenten’ en vervolgens ‘Vruchtgewassen’. Ook daarvan durf ik nu wel te zeggen dat ik er genoeg ervaring mee heb om er iets zinnigs over te schrijven. Sterker nog, ik ben er dit jaar achter gekomen dat de allerbeste manier om een chayote te bewaren gewoon de koelkast is:

En daar ligt ze nu dus; de chayote die ik wil gaan gebruiken om er weer een nieuwe teelt mee te starten. Ze ligt hier al sinds eind oktober, los op een plaatje in de koelkast. Als alles goed blijft gaan wil ik haar er rond half tot eind februari uit halen en dan op een lichte plaats bij kamertemperatuur uit laten lopen.

Ik krijg trouwens nog wel eens vragen via mail, instagram of facebook, van mensen die me melden dat ze mijn blog hebben gelezen maar vragen hoe of wanneer iets zou moeten worden gezaaid of geplant, hoe je tomaten moet dieven, welke pompoenenrassen het best bewaren, etc. Soms denk ik wel eens dat niet iedereen weet dat mijn website meer dan een blog is en dat je via het menu heel veel informatiepagina’s kunt vinden. Ik heb van de meest bekende groenten een teeltpagina geschreven met informatie over o.a. zaaien, standplaats, voeden, verzorging, oogsten, bewaren, etc.. Datzelfde deed ik ook met fruitsoorten en met kruiden (al ontbreken er in die laatste groep nog wel flink wat, ik hoop er deze winter tijd voor te hebben). Daarnaast kun je in de databases heel veel soorten en rassen vinden van bijvoorbeeld tomaten maar ook eenjarige bloemen voor de moestuin, en ik schreef pagina’s over zaaien, over compost maken, bemesting, zelf zaden oogsten, plukbloemen, tuinieren in potten, en nog heel veel meer. Oftewel: mocht je altijd alleen mijn blog lezen en niet weten dat er nog veel meer is; misschien is het dan leuk om op een regenachtige dag eens door het Menu (links bovenaan de website) te scrollen om te kijken waar ik in de afgelopen jaren over heb geschreven.

Tot slot wil ik om hulp vragen. Want ik ben met nog een pagina gestart maar daarin ben ik nog niet verder gekomen dan een uitgebreide inleiding en een eerste poging om tabellen te maken, voor elke groente/fruit/kruid één, dus daar ben ik al wel even zoet mee. Die nieuwe pagina gaat over combinatieteelt. Maar ik wil niet klakkeloos de ellenlange rijen goede en slechte buren overnemen die je op internet kunt vinden maar een serieuze lijst maken van soorten die een goede of slechte combinatie zijn, maar dan inclusief de reden waarom dat is. Want als dat zomaar ‘verbieden’ of juist ‘moeten’ is niet mijn ding, ik wil graag weten waarom iets goed of slecht is en wat de consequenties zouden kunnen zijn. En dat kan ik niet alleen.

Foto van een paar jaar geleden: afgewisseld uien en worteltjes in rijen (al zie ik daar ook de eerste krullerige aantastingen van de preimineervlieg en die heeft helaas geen enkel bezwaar tegen worteltjes)

Ik ken er wel een flink aantal; de goede combinatie van wortelen en uien zijn heel bekend (ivm wortelvlieg en uienvlieg), en die van Oost-Indische kers en bonen (ivm de luizen die door de O.I.-kers worden opgevangen en zo niet de bonen belagen). En de slechte combinatie van tomaten en aardappelen (vanwege hun gezamenlijke en overdraagbare gevoeligheid voor Phytophthora), en de eveneens slechte combinatie van komkommer en meloen (omdat ze beide gevoelig zijn voor meeldauw en elkaar ‘aan kunnen steken’). Maar er zijn er nog heel veel meer. Ik ga daarover nadenken maar ook op internet en in boeken zoeken. Alle hulp daarbij is welkom! Mits je dus wel ook kunt aangeven waarom iets een goede of juiste slechte combinatie is. Het is dus een pagina die altijd aangevuld zal blijven worden. Afijn, ik leg het uit op de pagina: Combinatieteelt. En daarom roep ik ook uit volle borst ‘Help!’ :-).

En zo is dit blog ook een beetje een ratjetoe geworden. Ik ga me dit weekend (alweer regen en windkracht 7) storten op de rest van de planning en het bestellen van de laatste zaden. En dan zullen we vanaf volgende week toch echt hard moeten gaan werken in de moestuin, die ziet er nog hetzelfde uit als een maand geleden (en toen was het nogal een rotzooi, zie de foto’s in het blog van 7 december). Maar nu de dagen heel langzaam iets langer licht worden en ik zaden van weer nieuwe, spannende en leuke soorten en rassen heb gekocht, is dat helemaal niet erg. We hopen alleen nog op een beetje medewerking van het weer.

De laatste foto is die van een kool die sinds dit jaar in mijn favorietenrijtje staat: Jagallo Nero. Een beetje als palmkool maar dan met heel fijn blad. Ik gebruik het heel fijngesneden in salades (de bladnerven zijn smal en lekker knapperig), of nerf en blad in de soep of in pasta’s, roerbak, etc. En ze is niet alleen lekker maar ook nog eens prima winterhard, en mooi in de tuin!

47 reacties op Schrijven

Marie Sophie Bouckaert 8 januari 2022 om 00:12

Dankjewel Diana om al je passie, werk en ondervindingen aanhoudend met ons te willen delen.
Alles wat nieuw voor me is om te telen (2022 wordt mijn 2de moestuinjaar) lees ik steeds eerst jou bevindingen -inderdaad te vinden op je blog- en begin er dan vervolgens met volle moed en zin aan.
Ik lees je graag!

frederik buyse 8 januari 2022 om 07:47

Hoi Diana,
allereerst de beste wensen voor 2022. ivm. combinatieteelt: ik trek mij daar eigenlijk niet zoveel van aan alles staat eigenlijk zo dicht bij elkaar(m² moestuin) dat het volgens mij geen nut heeft om bepaalde groenten van elkaar te scheiden. wel plant ik tussen mijn groenten kruiden die op zich geuren afgeven en de negatieve insecten misleiden
grt. Frederik

Ruud & Diana 8 januari 2022 om 10:05

Hallo Frederik,
Ik heb me ook nooit zo aangetrokken aan al die lijsten met goede en slechte buren. En op de pagina over combinatieteelt geef ik ook al duidelijk aan dat het mengen van alle soorten het meest lijkt op de natuur (waar brandnetel ook niet in een apart vak staat en straatgras een stukje verderop). Ik heb er ook een paar foto’s geplaatst van onze moestuin waar groenten, kruiden, fruit en bloemen zoveel mogelijk door elkaar groeien. Dat neemt niet weg dat dat voor aardappelen lastig is (dat heb ik wel geprobeerd maar in de volle grond geeft het oogsten van aardappelen toch wel veel schade aan de wortels van de groenten/bloemen/kruiden eromheen. En soorten als worteltjes, postelein, raapsteeltjes, etc. zijn toch handig om gewoon in rijtjes of cirkels te zaaien. Sterk geurende kruiden zoals munt, dille, basilicum, selderij, etc. zijn inderdaad heel geschikt om de geur van groenten te maskeren! Alleen daarom al vind ik het toch handig om een pagina over combinatieteelt te schrijven.
groetjes,
Diana

Joke Rikkengaa 8 januari 2022 om 09:38

Goedemorgen Diana, dank je wel voor de tomaten zaden die ik met kerst nog kon bestellen en natuurlijk een gezond en mooi tuinjaar gewenst. Dit jaar ga ik proberen te combineren zoals dat gaat in de natuurlijke moestuin. Ik kwam zo vaak tegenstellingen tegen wat wel of juist niet gecombineerd kon worden dat ik me vol goede moed ga storten op de “schijnbare chaos”. Ben erg benieuwd of ik de rijtjes kan/durf los te laten.

Ruud & Diana 8 januari 2022 om 10:14

Hallo Joke,
Leuk!! Ik hoop dat je een mooie tomatenoogst krijgt!!
Ik heb nog wel even over dat ‘loslaten’ gedaan, en soms vind ik het nog steeds handig om iets gewoon in een rijtje te zaaien, al is het maar omdat ik toch niet her en der in de moestuin telkens 1 wortelplantje wil zetten (technisch gezien natuurlijk wel maar lastig om 100 keer 1 worteltje te zaaien, water te geven en te oogsten, is mijn mening). Maar telkens wat bloemen, desnoods in de hoeken of aan het einde van de rij was hier een goed begin. En later maakt ik wel rijen maar zette ik gewoon in elke rij bijvoorbeeld 1 koolplant, 1 bleekselderij, 3 afrikaantjes, 2 sla, 1 bosje selderij, 3 prei en 3 winterpeen. Uiteindelijk vind ik het zelf handig wel zoveel structuur aan te houden dat ik niet snel ergens per ongeluk op kan stappen en dus kapot trap als ik water geef, wied of oogst. Maar met bijvoorbeeld wat kleinere verhoogde bakken is dat probleem er al veel minder, het is leuk om een manier te vinden waarbij je het zo ‘los kunt laten’ dat je er veel plezier en nut van hebt.
groetjes,
Diana

Martin van Raamsdonk 8 januari 2022 om 09:42

Hoi Diana,
Ik had gisteren hetzelfde als jij. Naar de tuin opruimen dakgoten legen en toen kwam de hagel, ik heb veel winterplaatjes geschoten. op de tuin kan je verder niets doen dus na 1,5 uur richting huis gegaan. in de kas met zonnetje buiten was het al snel 20.
Zonnetje weg temperatuur weg.
thuis ben ik eigenwijs. ik heb geen geduld. dus ik ben aan het voorkweken, niet veel.
Maar het groeit , via een warmtemat in kweekbakjes. Wat kan je nog meer voorkweken, ik heb nog zaden van afgelopen jaar?

Ruud & Diana 8 januari 2022 om 10:38

Hallo Martin,
🙂
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen met wat je al warm voor kunt kweken, ik heb dat lang geleden afgeleerd, door overvolle vensterbanken later in het voorjaar en doordat ik alles dan nog voeding moet geven omdat het na een week of 5 stopt met groeien omdat de voeding in de potgrond op is. Natuurlijk kan je op een koele plaats in huis al beginnen met tuinbonen en doperwten en zo, maar mijn ervaring is dat ze makkelijker en sneller kiemen en groeien als ik er nog een maandje mee wacht en ik in april geen verschil meer zie tussen in januari voorgezaaide tuinbonen en de tuinbonen die ik in februari zaaide :-). Ik zou me nog een paar weken proberen te beheersen maar als dat echt niet lukt kun je aan die vroege peulvruchten denken, of aan soorten die veel kou kunnen verdragen als je ze na het kiemen moet afharden en uitplanten, zoals uien en prei (maar die kun je net als peulvruchten ook prima nu volgende maand in de koude kas zaaien, met wat bescherming tegen muizen e.d.).
Standaard zaai ik in de laatste week van januari pepers, paprika’s en aubergines in een propagator voor, dat is op het zaaien van rucola, etc. in de kas na de start van mijn nieuwe moestuinjaar. Bedenk dat niet alleen de tijd, temperatuur en voeding belangrijk zijn bij de opkweek maar dat licht minstens zo belangrijk is. Misschien heb je een groeilamp en dan neem je dat probleem weg maar zonder groeilamp zijn voor veel soorten het huis nu te warm en zijn er te weinig lichturen per dag. Mocht je wat ondersteuning bij je zelfbeheersing kunnen gebruiken kijk dan even hier: Lange en dunne zaailingen
groetjes,
Diana

Jan B 8 januari 2022 om 11:11

Dag Diana,
Mijn complimenten voor je blogs en de rest van de website.
Je kan in het houdbaarheidsoverzicht de teksten onder elkaar krijgen door uit te gaan van een tabel: Maak een tabel met 2 kolommen en x regels. Vul de tabel en maak daarna de randen van de tabel onzichtbaar. Je kan in de teksten in de tabel ook nog uitlijnen.

Ruud & Diana 8 januari 2022 om 14:24

Hallo Jan,
Hartelijk dank voor de tip!!
Dat ga ik zeker proberen! Ik had eerst bedacht om dan maar een tabel in excel of word te maken en die op te slaan als pdf en vervolgens zou ik die dan misschien in de pagina kunnen plakken. Maar ik bedacht dat als ik een nieuw soort erin wilde zetten ik weer opnieuw moest beginnen :-). Ik ga het proberen zoals je uitlegt!
groetjes,
Diana

Thérèse Zwaard 8 januari 2022 om 16:39

Zelfs in de “gewone” agricultuur wordt er tegenwoordig met strokenteelten geëxperimenteerd, dat wordt een steeds logischer gegeven. De worteltjes en prei heb ik altijd gewoon onder insectengaas geteeld, dat ging het best. Zelfs het neerzetten van een gazen schermpje van zo’n 60cm schijnt al te helpen. Van Monty Don hoorde ik dat de wortelvlieg wel van een mijl afstand de wortel ruikt en dat je ze daarom niet moet uitdunnen. Bovendien lijkt me dat lastig worden op een volkstuincomplex. Je kan ook de periodes dat de wortelvlieg actief is vermijden, dat doen ze in Schotland. Ik vind de 4 Sistersmethode ook altijd heel leuk en volgens mij wel gunstig, dat zijn de mais, zonnebloem of bergamot, pompoen en bonen. Ik heb nog wel leuke oude boekjes met combinatieteelten, ik zal ze weer eens uit de kast halen en kijken wat ik er wel en niet van heb gebruikt.

Ruud & Diana 9 januari 2022 om 09:50

Hallo Thérèse,
Dankjewel voor je reactie!
Ja, ik heb ook al heel vaak gelezen dat worteltjes uitdunnen voor de komst van de wortelvlieg kan zorgen, zo dun mogelijk zaaien is altijd het advies. Voor winterpeen gebruik ik zo af en toe ook nog wel eens pillenzaad, zodat ik de zaden gemakkelijk op de juiste afstand van elkaar kan leggen. En ik kocht bij de Aldi ook wel eens zo’n zadenband, dan komen de worteltjes sowieso op de juiste afstand boven de grond.
Met de zusters heb ik hier altijd ruzie; mais, pompoenen, courgettes, zonnebloemen gaan hier heel goed samen maar bonen passen er hier nooit bij, omdat de andere soorten hier in een laag paardenmest staan en bonen daar absoluut niet van houden. Zo kunnen we het uiteindelijk ook zelf aanpassen naar onze eigen wensen en omstandigheden, ik ben van 4 naar 3 zussen gegaan :-).
groetjes,
Diana

Sonja 8 januari 2022 om 11:32

Beste Diana,

Ja, ook mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. En op de tuin lijkt het wel een zwembad. Ben wel erg benieuwd naar de pastinaken, die er nog in staan en wachten op de vorst (dan schijnen ze lekkerder te worden). En ook de fruitbomen moeten gesnoeid worden. Maar daarvoor moet het toch echt eerst droog worden.
Om mijn tuinhonger te stillen vandaag een schaaltje kiemgroenten gezaaid. http://www.bolster.nl/zadenpakket-kiemgroenten-met-schaaltje/p1304?sqr=kiemgroenten
Een soort minituintje, en heerlijk door de salade en op brood. Misschien ook een leuk idee voor een blog, er zijn zoveel smaken en mogelijkheden.
En nu maar hopen dat het droog en zonnig wordt….. Fijn weekend

Ruud & Diana 8 januari 2022 om 14:28

Hallo Sonja,
Ja, er zijn ook jaren dat ik wat kiemgroenten zaai. Mijn grote favoriet blijft tuinkers (lekker ouderwets, met goede herinneringen aan het als kind zaaien op natte watten, en dan in de vorm/letters van je naam :-)). Maar ik vind broccolikers ook heel lekker, en radijskers, en taugé en fenegriek. Misschien moet ik toch weer eens wat ‘kersjes’ zaaien. Ook leuk, ik gebruik er soms ook zoude zaden voor, van soorten die al over de datum zijn, soms kiemen ze nog en dan kan ik er toch ook nog wat van knippen.
groetjes en veel plezier met zaaien!
Diana

Marjo 10 januari 2022 om 10:12

Ow wat een leuk idee van die tuinkers! Dat ga ik met mijn pleegkindjes proberen 😛 Kan niet vroeg genoeg beginnen met moestuin gekte 😛

Simone Brus 8 januari 2022 om 11:49

Hallo Diana,
Wat heb je weer een mooi stukje geschreven.
Wat combinatie teelt aangaat kunnen mensen voor verschillende combinaties gaan bijvoorbeeld peulvruchten waar later pompoenen komen te staan zoals je weet of bonen bij maïs om de bonen te laten ranken tegen de maïs. Nu kun je natuurlijk ook combineren met wat goed bij elkaar past en versterkt, ik denk dat je dat bedoelde.
Nu zijn er zo veel tabellen die vaak andere uitkomsten bieden dus niet logisch.
Er is een logische methode, wat goed bij elkaar smaakt kan heel goed samen gekweekt worden. Het makkelijkste voorbeeld is tomaat met basilicum. Tomaat met aardappelen zijn niet echt lekker om te eten. Zo word het makkelijker. Er zijn mensen die hier niet in geloven maar na jaren kok te zijn geweest en een natuurlijke moestuin te hebben ben ik er wel uit. Heel veel tuin plezier en hopelijk een mooi voorjaar.

Ruud & Diana 8 januari 2022 om 14:38

Hallo Simone,
Dankjewel voor je reactie en het delen van je ervaring!
Ik heb ook wel eens geleerd dat dat niet alleen geldt voor het telen van groenten maar ook voor het eten. Zoals wild past bij paddenstoelen (allebei uit het bos), vis bij bijvoorbeeld zeekraal en/of venkel (allebei in/bij de zee), etc. Handig en grappig, dat veel soorten op die manier al aangeven dat ze goed bij elkaar passen.
groetjes,
Diana

Marion Baas 8 januari 2022 om 18:22

hallo Diana,
Tijdens mijn vakantie in Frankrijk kreeg ik van een vriend dit boek te lezen: Vivre avec la Terre – Méthode de la ferme du Bec Hellouin Het gaat over permaculture en daarin stond een geweldig overzicht over planten die wel en niet samen kunnen. Het was een schema en ik heb dat vervolgens zelf wat aangepast. Ik wil het graag met je delen. Als je mij een mailadres stuurt moet het lukken.
Hartelijke groet, Marion
Ps ik heb alleen plaatjes bekeken, mijn Frans is niet om over naar huis te schrijven. Het boek (3 delen) is wel te koop, ook in Nederland

Ruud & Diana 9 januari 2022 om 09:58

Hallo Marion,
Dankjewel voor de tip!!
Ik heb even gezocht en zag dat het inderdaad 3 delen bevat. Ook mijn Frans is niet goed genoeg voor een boek. Maar als ik op de naam van de schrijver zoek vind ik wel ook youtube-filmpjes, etc. dus ik ga zeker eens verder kijken. En ik ben zeker zeer geïnteresseerd in het schema dat je noemt! Wat aardig dat je me dat wilt mailen! Je kunt het mailen naar [email protected]
groetjes,
Diana

Margriet. M. 9 januari 2022 om 01:22

Hallo Diana en Ruud, ik sluit me helemaal aan bij Marie Sophie, ook ik lees je graag en volg je al jaren. Een week geen blog van jou voelde als afkicken, ergens was ik bezorgd dat je mogelijk ziek was, ( dat overkomt velen vandaag de dag).
Ik heb vorige week jou een antwoord gegeven bij 5 augustus, over snijbonen in het zout, ik heb ze gegeten en het was heerlijk ik doe het volgend jaar zeker weer. Ik had het recept van Google afgehaald, “ Betuwse snijbonen in het zout”
Ik wens jullie ook een heel goed tuinjaar. Groetjes Margriet M

Ruud & Diana 9 januari 2022 om 10:07

Hallo Margriet,
Dankjewel!! Ik heb het recept gezien/gelezen (en je in een reactie daarop ook nestje hartelijk bedankt hoor).
Ik ga het dit jaar hopelijk ook proberen (ik durf het nooit stellig te zeggen want je weet maar nooit wat de opbrengst wordt :-)).
groetjes,
Diana

wietske 9 januari 2022 om 10:01

hoi Diana en Ruud ,
dank voor je informatie weer. ook ik heb zin in het tuinseizoen. Echter heb ik vorig jaar voor het eerts de meostuin en kas gehad en pluk daar nog steeds de vruchten van. FIJN zou je denken ,ik bedoel dan twee slijmbeurs ontsekingen dus dat wordt nog wat. Wanneer kan i k de mest het best in de kas laten (brengen ). Mijn winterpostellein is de vorst over geweest kan ik daar nog iets mee. Ondanks dem oeiten gaf het me een lekker gevoel dat ik zo nu en dan een handje groente uit de tuin en of de kas kon halen. Dit dank zij jou hulp in de blogs ,menu en zaai agenda. Dank je wel en voor een ieder een beter tuin jaar gewenst dan vorige jaar

Karin Schoorl 9 januari 2022 om 15:34

Goedemiddag Diana,

Vorig jaar voor het eerst met de moestuin bakken in de weer geweest.
Letterlijk in de weer want de naaktslakken waren met honderden aanwezig en lieten ons zien dat moestuinieren niet vanzelf gaat.
Nu via een oud landlevenblad jou website bezocht en de talrijke tips en reacties via jou blog gelezen.
We staan niet alleen en kunnen rekenen op support en meedenken.
Dank daarvoor.
Heb me ingeschreven voor je nieuwsbrief.

Ruud & Diana 12 januari 2022 om 10:30

Hallo Karin,
2021 was een vreemd tuinjaar, met veel tegenslagen, vooral door de grote verschillen in het weer.
Ik hoop van harte dat je 2e moestuinjaar in 2022 veel beter gaat verlopen!
groetjes,
Diana

Gerrie 10 januari 2022 om 10:13

Hallo Diana, dank voor alle inspiratie die je ons, medetuinierders en -tuiniersters geeft. Wens je weer een heel mooi tuinjaar toe. Wat betreft de coyote vrucht, ik heb deze in een krant (dus donker) in de kelder bewaard en in februari eruitgehaald verleden jaar. Dat heeft goed gewerkt. Er is een mooie plant uitgegroeid, echter de vruchtjes kwamen er wel aan maar vielen er af voordat ze serieuze vorm hadden aangenomen. Misschien te koud en te nat?

Ruud & Diana 12 januari 2022 om 10:54

Hallo Gerrie,
Er bestaan een aantal rassen/soorten en ik denk dat vooral daar de oorzaak van je helaas mislukte zit. Ik las voor dit blog even ervaringsverhalen op het moestuinforum en daar zie ik dezelfde termen als kleine vruchtjes die afvallen, etc. tegen. Misschien zou je het eens willen lezen: Moestuinforum – Chayote. En dat zou dan betekenen dat het met een andere vrucht (en dan vooral eentje die niet heel stekelig is maar wel een beetje) beter zou moeten lukken.
groetjes,
Diana

Carine p 10 januari 2022 om 15:41

Dag Diana,
Mijn ervaring ivm met de combinatie teelt is als volgt :
– ik zaai of plant in rij : 1 rij wortelen, gevolgd door selder of knolselder, prei, selder, wortelen. Hierdoor heb ik natuurlijk veel te veel selder maar dit houdt ongedierte weg.
– tussen prei planten veel basilicum omwille van preimineervlieg. Dit gaf bij mij een verschil. Maar wel veel basilicum, soms wel een volledige rij basilicum naast de prei.
– tussen elke tomatenplant afwisselend selder, peterselie, basilicum, tagetes. Ook hier het weren van ongedierte en ziekten.
– boontjes niet naast tomaten. Boontjes hebben geen goede groei.
– naast boontjes zet ik vooral planten die vooral de bijen en hommels aantrekken, zoals de physalis soorten. Dit heeft dan weer te maken met een goede bevruchting.
– dille niet naast venkel. Dit heeft te maken met kruisbestuiving.
Dille laat ik trouwens steeds in bloei schieten om zoveel mogelijk zijn natuurlijke gang te laten gaan. Het is een kruid dat veel geur afgeeft om zoveel mogelijk beestjes te mijden.
– look tussen de aardbeien. Dit is om schimmels tussen de aardbei planten te vermijden.
– look rond fruitbomen uitplanten omwille van het weren van krulziekten in de fruitbomen, vooral bij perzikken, abrikoos en nectarinen.
– radijs niet naast kervel. Dit zorgt alleen voor een hele straffe smaak bij de radijzen.
– tomaten niet naast aardappelen, maar deze kans tot ziekten kennen we wel hé 🙂
– tussen de tuinbonen, dille zaaien of planten. Dit tegen de luis.
– in het midden van de hoge rijen boontjes of naast de lage rij boontjes, vol met tagetes tegen de zwarte bonenluis.
Er zijn er allicht nog veel meer, maar bovenstaande som ik even uit mijn hoofd op en pas ik zelf toe.
Groetjes en veel succes met het schrijven van deze blog over combinatie teelt
Carine

Ruud & Diana 13 januari 2022 om 11:29

Hallo Carine,
Dankjewel voor je uitgebreide bijdrage!!
Ik ga het zeker allemaal meenemen als ik verder ga met de pagina over combinatieteelt!!
groetjes,
Diana

Stein 10 januari 2022 om 22:37

Hoi Diana, leuk dat je over combinatieteelt gaat schrijven!
Wat ik me altijd afvraag rondom combinatieteelt is het volgende:
Waarom zouden bijvoorbeeld een meloen en een komkommer of courgette beter niet bij elkaar kunnen staan omdat ze elkaar kunnen besmetten met meeldauw, terwijl we het toch ook geen probleem vinden verschillende komkommers naast elkaar te zetten? Die kunnen elkaar toch net zo goed besmetten? Als de schimmel er is, is hij er, lijkt me.

Maar ook: wat doet een wortelvlieg dan die wortels ziet terwijl hij ernaast een rij uien ziet waar een uienvlieg bij zit? Gaan ze in gesprek en besluiten ze dan samen om maar helemaal te vertrekken? Bij mij in de tuin in ieder geval niet. Wortelen met wortelvlieg en uien met uienvlieg staan gebroederlijk naast elkaar. Ik vind het nog niet zo voor de hand liggend dat ze elkaar weg zouden jagen.

Kortom: is het zo logisch en is het bewezen of klinkt het allemaal wel aannemelijk en gaat iedereen er daarom van uit dat het zal werken? Vaak zeggen mede-tuiniers dat iets goed werkt, maar het alternatief proberen ze nooit meer. En zeker niet tegelijkertijd op een ander veldje onder dezelfde omstandigheden.

Ben daarom heel benieuwd naar jouw bevindingen straks!

Ruud & Diana 13 januari 2022 om 11:27

Hallo Stein,
Ja, komkommers kunnen elkaar net zo goed besmetten. Maar dan heb je helaas een slechte komkommeroogst. Als je er ook nog meloenen en courgettes nast zet heb je dus een slechte komkommeroogst, een slechte courgetteoogst en een slechte meloenoogst terwijl je van 2 van die 3 soorten dus wellicht een betere oogst had kunnen krijgen, als die planten door voldoende afstand geen meeldauw zouden hebben gehad. Dat is een beetje de logica die erachter zit.
Over de wortelvlieg en uienvlieg: die hebben geen ruzie met elkaar. De wortelvlieg schijnt al van honderden meters ver worteltjes te kunnen ruiken en ze zouden een hekel hebben aan de geur van uien (of de geur van uien maskeert de geur van worteltjes). En andersom geldt hetzelfde. Dus de uienvlieg weert niet de wortelvlieg en andersom maar de uienvlieg wordt geweerd door de geur van worteltjes en de wortelvlieg wordt geweerd door de geur van uien. Maar waterdicht is dit natuurlijk niet, deze combinatie is ook weer een radertje in het grote geheel van tuinieren. Er wordt bijvoorbeeld vaak ook aangeraden om wortelen niet uit te dunnen want ook daarmee lok je de wortelvlieg. En zo zijn er nog een aantal maatregelen (wortelvlieg schijnt niet te vliegen na zonsopgang dus is wieden, etc. tussen worteltjes voor- of na zonsopgang/-ondergang aan te raden, kan de geur van worteltjes ook gemaskeerd worden door sterk geurende kruiden als munt, dille, salie, etc.). Een heel fijnmazig net is uiteindelijk het enige dat deze vliegjes 100% tegen kan houden (mits je het hermetisch vastmaakt en je het niet overdag losmaakt om bijvoorbeeld te wieden, want voor je het weet sluit je ze dan op in walhalla :-).
groetjes,
Diana

Angelique uit Zuid-Holland 11 januari 2022 om 22:09

Hallo Diana,

Ook een mooi tuinseizoen toegewenst. Ik wil melden dat bovenstaande blog ‘ Schrijven’ wel op de voorpagina te zien is op mijn telefoon, maar niet op mijn computer (?). Pas als ik op “Alle berichten’ klik, zie ik de blog verschijnen. Omdat ik niet technisch aangelegd ben, weet ik niet hoe het kan. Als ik niet toevallig op mijn telefoon had gekeken, had ik dus niet geweten dat je een nieuw stuk had geschreven.

Over het bewaren van zaden: ik krijg het niet voor elkaar om de zaden op een constante temperatuur te bewaren. In de zomer is het aanmerkelijk warmer in de kelder dan in de winter. Daarom heb ik enkele pakjes zaad in bakjes in de diepvries geplaatst, maar dat lijkt nu dus een enorme gok te zijn terwijl ik het idee had dat ze jarenlang bewaard konden blijven. Wat ik graag zou willen weten is hoe je de zaden uit de diepvries behandelt voor ze in de grond gaan? Ik ben erg benieuwd. Groeten en bedankt.

Ruud & Diana 12 januari 2022 om 11:28

Hallo Angelique,
Dankjewel voor de melding. Wat vreemd want zelf zie ik mijn blog zowel op de blogpagina als op de voorpagina, zowel op desktop als tablet als smartphone. Maar Petra noemde het een paar weken geleden ook al eens en dat zou toch moeten beteken dat er iets aan de hand is. Ik heb er zelf geen verstand van maar ik zal het aan de man melden die voor het technische gedeelte van de website zorgt, ik hoop dat hij weet wat het is en/of het op kan lossen.

Over je vraag: ook hier is het in de kamer/kast waar ik de zaden bewaar in de zomer warmer dan in de winter hoor, dat is op zich niet heel erg, zolang het verschil maar niet al te groot wordt (het is hier in de zomer soms wel 25 graden op het kamertje, in de winter soms nog geen 15 graden). Zolang de temperatuur maar niet ver of lang boven de 28 graden blijft en er geen zon op kan schijnen (waardoor zaden kunnen gaan zweten) is dat prima. Ik heb zelf geen verstand van het invriezen van zaden (behalve dan die van bonen) en vind het altijd wat gevaarlijk, omdat niet alleen de vorst belangrijk is maar ook het soort zaden, de luchtvochtigheid in een zaadje maar ook in een diepvries, etc. En zonder invriezen gaat het hier al 30 jaar prima dus ben ik al snel genegen om het lekker zo te houden zoals het al zo lang goed gaat :-).
Maar ik kreeg een berichtje van Robert, hij heeft meer ervaring met het invriezen van zaden. Ik had al met hem afgesproken dat ik zijn tekst hier als reactie zou plakken. Bij deze, misschien heb je (of iemand anders die het leest) er iets aan.
groetjes,
Diana
. . . . . . . . . . . . .

Hi Diana,
Ik heb met interesse je verhaal over de houdbaarheid van moestuinzaden gelezen.
Heb nog wat aanvullingen over het in de diepvries bewaren, iets dat ik inmiddels al weer heel wat jaren doe.
De oorsprong hiervan kwam van het oude chilipeper forum, waar Jan en Joke hier een tipje van de sluier oplichtte. Ik meen mij te herinneren dat zij ooit schreven dat ze na 30 jaar diepvries nog tomatenzaden hadden weten te kiemen. Het exacte aantal jaar weet ik niet zeker, is ook al weer een hele tijd geleden…
Ik heb daarop destijds de nodige experimenten gedaan, waaronder goed gedroogde paprikazaden ik meen een keer of 10 invriezen en weer laten ontdooien, dus steeds een dag in de diepvries en daarna weer een dag bij kamertemperatuur. Resultaat was dat die zaden daarna nog net zo goed kiemden als zaden die bij kamertemperatuur waren bewaard. Ik wilde dit weten om zeker te zijn of je ingevroren zaden ook zonder problemen tijdelijk uit de vriezer kon halen. Dus de vriezer mag ook gewoon stuk gaan of een stroomstoring krijgen, geen enkel probleem 😉 Mijn zaden zijn vast ook veel minder goed verpakt dan in Spitsbergen, zitten gewoon in gribzakjes in de vriezer met een stukje papier er bij in wat het is en het jaartal van oogsten.
Ander testje dat ik destijds heb gedaan is hoe lang de zaden moeten drogen voor het invriezen. Staat me bij dat paprikazaden die 24 uur op een stukje keukenpapier hadden gedroogd daarna de -18 C van onze vriezer al prima overleefden. Ik laat ze wel iets langer drogen voor de zekerheid…
In 2016 heb ik nog een ander experiment gestart, een flinke hoeveelheid puntpaprika zaden uit supermarkt vruchten geoogst en de helft daarvan ingevroren en de andere helft bij kamertemperatuur bewaard. Dit met het doel om ieder jaar van beide batches een aantal zaden te laten kiemen en de verschillen te ontdekken.
Afgelopen jaar (2021) dus weer eens gedaan, de diepvrieszaden waren met enkele dagen allemaal gekiemd, de kamertemperatuur zaden uiteindelijk ook nog, maar dat duurde wel dik 2 weken, had ze al bijna weggegooid, schimmel begon te komen. Best wel verrassend, oude zaden kunnen dus mogelijk ook nog kiemen, maar dan moet je wel meer geduld hebben! Misschien werkt dit ook wel andersom, moeilijke kiemers sneller kiemen door ze bevroren te bewaren, misschien iets voor een experiment…
Het nieuwe seizoen begint ook al bijna weer, ben wel nieuwsgierig naar de verschillen dit jaar, dan 6 jaar na de start…

Zaden die ik in de vriezer heb bewaard, en zeker daarna nog kiemden:
Peper/paprika
tomaten
bonen (had meen ik ooit op jullie site gelezen dat dat ook een goed idee is tegen ongedierte)
augurken/komkommer (heel handig bij die heel dure resistente F1 hybriden waar je er ieder jaar eigenlijk maar een paar zaden van nodig hebt)
Witte kool
Winterrogge (mijn groenbemester)
Diverse bloemzaden
Eigenlijk nog niets gehad dat niet meer kiemde na invriezen. Klinkt eigenlijk ook heel logisch, in de natuur moeten zaden immers ook een winter/kou kunnen overleven 😉

Tot zover mijn ge-experimenteer met het invriezen van zaden, voor jullie vast ook wel interessant 😉
Ik wens jullie een heel goed moestuin seizoen toe en volg dat weer met plezier op jullie website!
Robert

Carine 12 januari 2022 om 14:36

Dag Diana,
Ziehier mijn ervaring van een aantal combinatieteelten die ik toepas.
– radijs naast kervel zorgt voor meer pikante radijzen.
– tussen elke tomatenplant afwisselend een selder plant, soorten basilicum en tagetes. Dit heeft te maken met de geuren tegen ongewenst ongedierte.
– tussen de hoge bonen en snijbonen volledig in het midden het planten van tagetes tegen zwarte bonenluis. Idem naast lage boontjes.
– naast elke rij prei zet ik een rij wortelen en selder. Ook zet ik heel veel basilicum rond mijn prei planten. Dit heeft dan weer te maken met de preimineervlieg, de prei en wortel vlieg.
– look tussen de aardbei planten tegen de mogelijke schimmelziekten van de aardbeien.
– look rond steenvruchten zoals perzik, nectarine en abrikoos tegen de krulziekte.
– dille niet naast venkel, omwille van mogelijke kruisbestuiving. Venkel vormt ook geen mooie knollen.
– boontjes niet naast tomaten. Boontjes geven veel minder goede opbrengst en planten groeien niet zoals het hoort.
– naast boontjes, planten zetten die vooral de bijen en hommels aantrekken. Ik zet vooral physalissoorten. Dit voor een goede bevruchting.

Er zijn nog een aantal combinaties die ik toepas maar kan niet zeggen waarom. Gewoon omdat het in mijn boek staat 🙂

Veel success met het schrijven van dit veelbelovend onderwerp.
Groetjes
Carine

Carine p 12 januari 2022 om 14:47

Dag Diana,
Er is iets vreemds aan de hand. 2 dagen geleden had ik een reactie geschreven op jouw vraag. Na het klikken op ‘reactie plaatsen’ zag ik de tekst niet staan. Ik dacht tant pis, en had geen goesting om terug hetzelfde te schrijven. Een paar keer heb ik achteraf nog gekeken of de reactie toegevoegd werd, maar niets te zien. Nu, 2 dagen later herschrijf ik zo ongeveer opnieuw mijn antwoord en na het klikken op reactie plaatsen, zie ik plots veel meer reacties, waaronder ook het mijne. Mijn nieuw geplaatste reactie is opnieuw niet zichtbaar.
Dus, moraal van het verhaal…. Reacties zijn niet onmiddellijk zichtbaar.
Sorry, dat ik dus waarschijnlijk 2 x hetzelfde zal geschreven hebben. Misschien kan je dit en ook deze reactie nadien verwijderen.
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 13 januari 2022 om 11:50

Hallo Carine,
Sorry, ik kan het wel uitleggen. Omdat de website zo groot is komen er veel spam-berichten binnen. Die worden in principe netjes tegengehouden door een programma (en dat is maar goed ook want soms zijn het eenregelige ‘reacties’ die bijvoorbeeld naar een website met antibiotica of bitcoins leidt maar soms zijn het ook ellenlange berichten met de meest ranzige teksten en honderden links naar verschillende pornowebsites. Elke dag kijk ik even in die spambox en verwijder ik de spamberichten. Soms zijn het er maar 2 of 3, soms zijn het ook wel 20 of 40. En gisterochtend logde ik in en zag ik er 39. Dan scrol ik er grofweg langs want heel af en toe zitten er ook gewoon normale reacties tussen. En gisterochtend zag ik inderdaad jouw reactie tussen al die spamberichten staan (en ook die van Stein die rond dezelfde tijd zijn vraag in een reactie stelde). Hoe dat komt weet ik niet, misschien omdat je net je reactie plaatste terwijl ook die grote hoeveelheid spam binnenkwam maar ik heb er geen verstand van. Ik moet je reactie dan even aanvinken en op ‘is geen spam’ zetten en dan wordt het dus alsnog geplaatst en wordt het zichtbaar op de website.
En ik zie nu zojuist dus dat je 2e reactie ook in de spambox op de website terecht is gekomen. Ik kan daar niet veel aan doen, behalve aangeven dat het geen spam is (beter dat dan de instellingen wat ruimer zetten waardoor een deel van die soms afgrijselijke berichten erdoor glippen en zichtbaar worden). En dat gebeurt ook heel af en toe maar dan log ik snel in en verwijder het bericht. Het programma is voor 99% nauwkeurig maar heel af toe gaat er dus aan beide zijden eens iets mis.
Mocht je in de komende dagen of weken nog een keer een reactie plaatsen maar is het niet direct zichtbaar, ga er dan vanuit dat ik in de ochtend je reactie alsnog uit de spambox haal en het dus op de website zichtbaar is. Maar ik hoop dat dit gewoon een vervelende samenloop van een spamaanval was en je volgende reactie weer zonder problemen wordt geplaatst. Mocht het toch nog een keer voorkomen zal ik aan Augus vragen waarom dat is en of er iets aan te doen is.
Nogmaals hartelijk dank voor je uitgebreide reactie en het feit dat je het zelfs 2 keer hebt willen typen!!
groetjes,
Diana

Carine p 15 januari 2022 om 14:57

Dag Diana,
Hatelijk die spam hé, vooral voor jou.
Wat me ook opvalt, is dat de rubriek ‘laatste reactie’s’ niet altijd geüpdatet wordt. Ik zie bij mij de laatste reactie van Janine op stengel ui, maar dit is reeds 3 dagen geleden en ondertussen werden nog wel reactie’s geschreven.
Nog een ander foutief iets, is het aantal reacties onder blog berichten. Ik zie bij mij nu 23 reacties staan en als ik het bericht open, staan er 30 reacties.
Ik geef het maar door hoor.
Misschien te overwegen om de website te verkleinen door hele oude blogs te verwijderen. Blogs dateren van 2012.
Vriendelijke groeten,
Carine

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 11:54

Hallo Carine,
Dankjewel voor het melden! Er zijn nog wat andere mensen die ook wat meldingen hebben over de zichtbaarheid van een blog op desktop of smartphone, etc.. Mochten er nog meer mensen iets vreemds zien of ervaren bij de blogberichten (m.b.t. zichtbaarheid, aantal reacties of andere zaken), dan hoor ik het heel graag!! Ik heb er zelf geen verstand van maar ik kopieer en bundel al die opmerkingen, zoals ook die van Petra, Angelique en Paula, en stuur ze dan naar Augus, zodat hij hopelijk begrijpt of en wat er mis gaat en het kan repareren. Toen ik gisteravond je berichtje las keek ik zelf even en zag inderdaad ook dat er 0 reacties waren (terwijl het er toen in werkelijkheid al 15 waren). Misschien was er gewoon een storing of fout in een plug-in of zo, dat kan ook altijd nog. Ik wacht nog even of er nog andere mensen iets vreemds zien en dan geef ik alles in 1 keer door en hoop ik dat het kan worden opgelost.
groetjes,
Diana

Esther 14 januari 2022 om 09:32

Oh, er was gewoon wel een nieuw blog! Fijn 🙂 Wat een project heb je je op de hals gehaald! Leuk dat je het helemaal wil uitpluizen, vooral het waarom! Ik denk persoonlijk dat er héél veel bekende goede/slechte buren ondergeschikt zijn aan andere lokale omstandigheden, zoals grondsoort en microklimaat. Zo heb ik persoonlijk nog nooit een kool kunnen kweken zonder koolvliegschade (als ik ze niet afdek) maar ook nog nooit een wortel naast een ui gezet en nog nooit wortelvliegschade gehad. Vorig jaar had ik worteltjes in een rijtje naast een spruitkool en dat werden prima wortels (en spruitjes). Maar zoals je zelf al zegt: Sommige dingen zijn wel zo logisch, zoals aardappels/tomaat ofzo. Ik ben nav dit blog even gaan googlen en hier zijn nog wat links over wat níet werkt en waarom niet. Lekker negatief, sorry, maar wellicht handig om erbij te hebben…

https://laidbackgardener.blog/2016/06/02/companion-planting-myth-or-reality/comment-page-1/

https://www.gardenmyths.com/companion-planting-truth-myth/
Groetjes,
Esther

Ruud & Diana 14 januari 2022 om 10:23

Hallo Esther,
Ik ben het helemaal met je eens: goede en slechte buren zijn een deel van een succes maar daar hebben veel meer factoren, zoals grondsoort, standplaats, ras, voeding, etc., etc., invloed op.
Dankjewel voor de links, ik ga ze zeker meenemen als ik verder ga schrijven op de pagina over combinatieteelt!
groetjes,
Diana

Nicolè van Winden 16 januari 2022 om 18:09

Hallo Diana en Ruud,
Ik reageer naar aanleiding van je vraag over combinatieteelt. Vanmiddag begon ik te lezen in een boek van Frank Anrijs; ” Combineren in de natuurlijke moestuin”… het gaat over groenten telen volgens het systeem van schijnbare chaos. Ik ben er net in begonnen en nu al razend enthousiast… de logica ervan… top. Ik geef het nu alvast door dan kan je kijken of het wat voor je is want als ik pas een reactie plaats als ik klaar ben met lezen is het wel weer twee a drie weken verder. Kijk en voel maar of het je aanspreekt… Succes!

Ruud & Diana 17 januari 2022 om 11:30

Hallo Nicolè,
Leuk! Ik snap dat je er enthousiast over bent!
Ik houd zelf ook zeker niet altijd meer een combinatie of vruchtwisseling, etc. aan, ik schreef er eens een blog over: Vruchtwisseling of polycultuur?
groetjes,
Diana

Elly van Roon 21 januari 2022 om 19:37

Hallo Diana,
Al veel geleerd van al je blogs en ik gebruik ze ook als naslagwerk, hier kan geen boek tegenop. Voor het eerst reageer ik op een artikel, over de Carosello Scopatizzo o Leccese, ik ben naarstig op zoek naar de zaden, maar kan jij mij helpen met de naam van een leverancier. Ik wil heel graag deze meloen kommer zelf kweken. Bij voorbaat dank voor je antwoord, als je tenminste tijd hebt. M.vr.gr. Elly

Ruud & Diana 22 januari 2022 om 10:53

Hallo Elly,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Ik kocht de zaden van Carosello Scopatizzo o Leccese 2 jaar geleden in Engeland (ik meen dat ik ze bestelde bij Chiltern Seeds) maar helaas leveren de webwinkels in Engeland sinds de brexit geen zaden meer aan Nederland. Ik heb even gegoogeld en zie dat 123-zaden, Vreeken en Gardenseedsmarket in Nederland zaden van Carosello’s verkoopt. Ik vrees dat je anders uit moet wijken naar het buitenland want de kans dat je zaden van verschillende rassen in bijvoorbeeld Frankrijk en natuurlijk Italië vindt is veel groter. Op deze pagina vind je een overzicht van zadenwebshops binnen en buiten Nederland: Moestuinzaden
groetjes,
Diana

Carine p 24 januari 2022 om 14:31

Dag Elly,
Ik heb vorig jaar 8 soorten meloenkommers besteld bij een Italiaanse site die Dianaook geplaatst heeft op de pagina van moestuinzaden. Kijk naar eurosementi.it. Ik heb wel ineens een aardige bestelling gedaan, omdat de transportkosten vrij hoog zijn, daartegenover zijn de zaden veel goedkoper.
Groetjes en succes met deze superlekkere carosello’s 🙂
Carine

Ruud & Diana 26 januari 2022 om 11:38

Hallo Carine en Elly,
Leuk!! Ik bestelde zelf vorige maand 3 soorten carosello bij Tuttosemi in Italië. De verzendkosten zijn daar ook afgrijselijk hoog (€ 17,99 voor een pakketje naar Nederland) maar ik bestelde samen met 2 andere tuinbuurvrouwen van de volkstuin zodat we de verzendkosten konden delen. En de zaden zelf zijn goedkoper dan in Nederland (veelal tussen de € 0,99 en € 1,75), en ik bestelde er gelijk ook nog leuke soorten paprika, cichorei/radicchio, bladkool, reuzenuien, etc.
groetjes,
Diana

Carine p 25 januari 2022 om 22:54

Dag Diana,
Sorry dat ik je opnieuw lastig val, maar ik heb het gevoel dat er serieuze problemen zijn met jouw site. Gisteren heb ik plots gemerkt dat na deze blog ‘schrijven’ 2 nieuwere blogs aanwezig zijn. Ik krijg daar geen mail over, maar heb dit ook niet aangevraagd. Deze 2 blogs zijn voor mij nu weeral niet meer zichtbaar. Klik ik op menu-blogs krijg ik de laatste blog ‘schrijven’ met melding van 30 reacties. Open je deze blog, zijn meer reacties zichtbaar. Kijk ik rechts onderaan ‘vorige reacties’ staat dit nog steeds op oude reactie’s, nog steeds dezelfde reactie van stengel ui. Ik kan dus helemaal niet meer lezen wat jij of andere mensen antwoorden, noch kan ik jouw recentere blogs lezen(behalve gisteren).
Groetjes

Pien 26 januari 2022 om 09:02

Dag Diana en Carine, ik zie sinds vandaag ook rare dingen. Letters staan schots en scheef, zijn opeens veel groter dan anders, de site lijkt ook een beetje vast te lopen. Ik krijg bijvoorbeeld geen reactie als ik op de menuknop klik. Tot gisteren had ik geen enkel probleem.

Ruud & Diana 26 januari 2022 om 09:59

Hallo Carine en Pien,
Dankjewel voor jullie reacties en uitgebreide uitleg!!
Ik ga jullie reacties zo, samen met 2 mails die ik ook kreeg en iets vergelijkbaars melden, zo gelijk Augus mailen.
Ik hoop dat hij begrijpt wat er mis gaat en het op kan lossen!
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties