Beginnen

Nee joh, ik ga helemaal nog niet beginnen. Het is pas half januari, midden winter, het is donker, koud, grijs en vooral kletsnat in de tuin. Maar ik kan wel denken aan beginnen. En me alvast voorbereiden op het beginnen. En daar ben ik ondertussen dus al wel mee begonnen.

Allereerst heb ik (eindelijk) bijna de planning klaar. En ik heb de zaden die ik dit jaar wil zaaien op periode en plaats in aparte enveloppen gelegd (een envelop met tomatenzaden, een envelop met bloemen die ik in maart in huis wil zaaien, een envelop met bloemen, groenten en kruiden die ik in april in de kas wil voorzaaien, etc., etc.

Vervolgens ben ik begonnen met het knippen van labels. Ik maak ze van oude kunststof verticale lamellen. Ik knip er repen van en vervolgens 2 puntjes eraf tot ik een labeltje/stekertje heb. Ik doe er een stuk of 50 per dag want het is lastig knippen en je krijgt er behoorlijk zere vingers van. Dus het is goed dat ik vroeg begin. Bovendien heb ik wel een stuk of 300 labels nodig, voor alle paprika’s, tomaten, eenjarige bloemen, kruiden en groenten. Ik knip dus nog wel even door.

Dan het citroengras: ik liet er vorige week een foto van zien, ze hebben ondertussen ruim voldoende worteltjes. Die zijn op de foto een beetje wazig maar dat komt omdat ik scherp stelde op het uitlopertje rechts: zo’n uitlopertje wordt uiteindelijk komende zomer een onderdeel van de hele kluit én dus een citroengras-/serehstengel.

Ik heb 6 gewortelde serehstengels opgepot en boven op een slaapkamer gezet. Die kamer doopte ik ondertussen om tot zaaikraamkamer. Het was eerst een zadenoogst en -droogkamer. En daarna een overwinteringskamer. Maar nu het weer een zaai- en kraamkamer wordt moeten de planten, stekjes, etc. die er staan naar een andere kamer. Want er zit spint in de Brugmansiastekken:

Nee, dat overwinteren van planten en stekken is niet echt iets voor mij; ik heb er niet veel zin in en aandacht voor, en dat komt dan weer omdat de omstandigheden in onze donkere huis met een hoge luchtvochtigheid niet ideaal zijn. Vandaar ook de luis in de Salviastekken en in het wasabiplantje

Er mogen nooit luizen bij mijn zaaisels en zaailingen in de kraamkamer komen. En dus wordt het tijd om dit weekend de plantjes en stekken die er staan (zie voor wat soorten zoals Cleome, Salvia en Thunbergia de foto bovenaan dit blog) te verhuizen, maar ook om het kamertje op te ruimen, schoon te maken, te luchten, en in te richten. En met inrichten bedoel ik dat de groeilamp weer van zolder kan worden gehaald en kan worden opgehangen. Nee, ze hoeft nog niet aan, er is nog niks. Maar ze kan maar alvast hangen. En dan kan ik ook de propagator alvast van zolder halen en een plekje geven, misschien alvast zand erin doen en het verlengsnoer opzoeken. Nee, ik ga er verder nog niks mee doen, ik zet het alleen maar neer.

Ik kan alvast even uitmeten welke zaaitray’s het beste in de propagator passen. En die alvast schoonmaken met heet water (voor het geval er een slakkeneitje, schimmel, etc. in huist. Hetzelfde geldt voor de 9-centimeterpotjes, ook die kan ik alvast van de tuin mee naar huis nemen, schoonmaken en klaarzetten.

Uhhhh, oh ja, ik kan alvast potgrond kopen, en brekerzand, en vermiculiet. En dat alvast in huis zetten zodat het al een beetje op temperatuur kan komen en de zakken op de juiste plaats liggen.

Nou….. wat verder nog? Oh ja, ik kan op de geknipte labels alvast de namen van soorten en rassen schrijven en die in de enveloppen met de betreffende zaden doen.

Mmm….. eens kijken. Misschien kan ik alvast de handschoenen die nu nog vies en modderig in de kas liggen mee naar huis nemen en door een sopje slingeren. En ik kan alvast de onderbakken waar zaailingen in komen van zolder halen.

Wat kan ik me toch vermaken met de voorbereidingen van een nieuw tuinseizoen, en het fantaseren over hoe sommige soorten en rassen er komende zomer uit zouden kunnen zien. Alles is nog onzeker, ik heb nog niet eens alle zaden in huis, dan moeten ze nog worden gezaaid, kiemen, gezond opgroeien, en het niet begeven bij of na het uitplanten. Ze mogen niet al teveel worden belaagd door plaagdieren, niet worden aangetast door ziekten, en ze hebben de juiste omstandigheden nodig qua standplaats, voeding, vocht en verzorging. Tuinieren is niet moeilijk, maar je zult me ook nooit horen zeggen dat het makkelijk is. Maar het is toch o-zo leuk, alleen al die voorpret!!

De laatste foto is van de opgepotte citroengrasstekken. Zo kunnen ze de komende weken en zelfs maanden groeien tot ze na half april in de koude kas kunnen worden uitgeplant. Ruud noemt het ‘beginnen’, ik noem het ‘aanstalten maken’ :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Je kan ‘t ook niet laten hé, Diana! Mooi begin!
Lie(f)s.

Jo Vd an tartwijk

Zo top tuinierders, alles zeer interessant om te lezen en tegenieten van jullie activiteiten. Wensen jullie heel veel succes.

Chris

Diana
Eerst en vooral , ik heb een paar pogingen gedaan om je een mail te sturen , maar ik weet niet of het gelukt is , dus bij deze doe ik het misschien voor de derde keer , maar bedankt !
Ik dacht dat ik me ingeschreven had voor de mailinglist, niet dus!
Gelukkig heb jij dat vorr mij in orde gebracht ! Ik kijk altijd zo uit naar je blog, dus ik ben heel blij dat dat weer lukt !
Nog veel moestuinplezier !
Chris

Jeanine

Zo herkenbaar, dat alvast willen beginnen! En ik heb er wat op gevonden. In het buitenland is het al best bekend: winter sowing. Je zaait dan in grote flessen, jerrycans of andere plastic bakjes en zet ze in de tuin, blootgesteld aan weer en wind. Zonder dop en met gaten zodat water weg kan. Alsof het minikasjes zijn. Zaden kiemen dan als de condities goed zijn. Je krijgt er sterkere zaailingen van en hebt er bijna geen omkijken naar. Natuurlijk wel alleen te gebruiken voor soorten die tegen een beetje kou kunnen of zelfs kou nodig hebben om te kiemen. Ik heb bijvoorbeeld al lathyrus, rudbeckia, moederkruid en calendula gezaaid. Alles wat zichzelf in de tuin uitzaait is eigenlijk wel geschikt. Maar groenten en kruiden kan ook: bloemkool, snijbiet, etc. Tip!

Paula Bean

Ook veel YouTube filmpjes over ‘winter sowing’: https://www.youtube.com/results?search_query=winter+sowing

Hendrica

Hoi, ik doe het al jaren met die lege plastic flessen. Vooral met kleine stekjes die pas in de volle grond geplant zijn, om slakken en ander klein gedierte geen kans te geven! Wel niet vergeten om af en toe water te geven, want met een enkel regenbuitje krijgen ze niet genoeg.

Groeten Hendrica

Jeanine

Hoi Diana, tuurlijk ik zal je wat foto’s sturen van hoe het eruit ziet. Nu nog niets te zien (aan kiempjes) natuurlijk, maar later in het voorjaar vast wel.
Op YouTube staan er ook best wel wat filmpjes als je zoekt op winter sowing. Vooral in de US is het populair, daar zie je de flessen/bakjes/etc zelfs met een dikke laag sneeuw erop op de foto en werkt ook. Alleen winterharde soorten. Groetjes Jeanine

Ghislaine van Opstal

Ha Diana, ik mail over iets anders, kan niet vinden waar ik dat moet doen: ik heb nu sinds vorige week vrijdag twee bataten uit de biowinkel in de (met Sinterklaas gekregen) propagator ( thermometer geeft soms wel tot 30 graden aan, maar denk dat het meestal iets minder is), maar ik zie nog geen worteltjes komen. Er zijn wel steeds druppeltjes op de deksel, maar weet toch niet of het misschien niet vochtig genoeg is? Kan het langer duren of zijn de bataten misschien te oud, zou dat kunnen? Zagen er wel nog goed uit…? Vast dank voor reactie. En laat me weten waar/hoe ik je op de juiste plek kan contacten? Groet, Ghislaine

Paula Bean

Voorbereiden is het halve werk. Koks doen dat ook: ‘mise en place’. Dus als het echte koken kan beginnen staat alles al klaar, voorgesneden, in bakjes.

Riet Schouten

Hoi Diana, ik had me ingeschreven omdat ik je blog wilde blijven ontvangen, Maurik ontvang hem niet meer iedere week. Ik denk dat er iets mis is gegaan, groetjes Riet

Robert De Bock

Dag Diana
Die corona en dat steeds binnen zitten heeft er voor gezorgd dat ik toch al ben beginnen zaaien. Jos Van Hoecke, een Velt lesgever, zegt dat op 1 februari het moestuinseizoen in de serre begint, maar … ik had het geduld niet.
In mijn propagator heb ik op 5/01 al bloemkolen gezaaid. Op 5 dagen stonden die al boven.
In mijn serre zaaide ik op 12/01: spinazie, wortelen, pluksla, rucola, radijs en raapstelen.
‘s Nachts is het 5 à 6 graden in mijn serre en ik heb het geluk dat ik op zandgrond zit.
Ik weet het, ik ben een vroege vogel, maar ik waag het erop.
Groetjes
Robert

Con

Beste Diana en lezers,
Wat een werk is dat toch altijd de labels te maken en vooral kost het veel tijd.

Ik ben overgegaan op plastic picknick mesjes met zo scherp kartelig randje (die gaan goed in de grond). Ik weet geen plastic, maar ze worden hergebruikt!
Van alles heb ik probeert maar het systeem met de mesjes bevalt mij het beste.
De bovenkant van de mesjes doop ik ongeveer 1 cm in een potje verf, rood voor pepers, oranje voor tomaten, geel voor bloemen etc.
De mesjes krijgen alle een eigen nummer zoals in een archief, de mesjes voor grote stevige planten krijgen een gaatje, zodat ze later opgehangen kunnen worden.
Als het seizoen voorbij is maak ik ze schoon, gaan ze in de vaatwasser en klaar voor het volgende tuinseizoen.

Het voordeel is dat ik in één oogopslag aan de kleur kan zien welke plantjes het worden/zijn.
Ze worden weer hergebruikt, dus geen nieuwe labels meer maken elk jaar.
De nummers van de mesjes zet ik in een excel document met gelijk een link naar het ras, tevens register ik wanneer gezaaid en het resultaat van de kieming.

Tijdens het seizoen register ik nog een aantal punten, zoals; gevoeligheid voor ziektes, geliefd bij de wildhaas, muizen, slakken en/of herten, de groei, tijdstip van oogst en wat ik heel belangrijk vind, wil ik dit plantje volgend jaar weer.

Als de planten naar buiten kunnen print ik het deel van de lijst met de nummers, ras en de plek waar ze staan, uit. Die gaat in een folie en hangt buiten.

Diana heb je geprobeerd met een stevig papier/karton snijder de labels te snijden?

Een vraag aan de blog lezers; heeft iemand ervaring met pinda’s?
De methode is me bekend, ik ben alleen geïnteresseerd of het zich loont een poging te wagen.
Nog een kleine tip voor citroengras; niet alleen elke dag het water verversen maar ook de stengel afspoelen zodat bacteriën geen kans krijgen.

En natuurlijk jeuken mijn vingers ook om weer te beginnen, maar ik weet uit ervaring dat een vroege start niet altijd een goed resultaat geeft, beter een beetje geduld hebben. Eerst moet hier de sneeuw weg en de bodem weer een beetje zacht worden. Op het moment kunnen we niks uitgraven, gisteren min 11 graden, de grond is keihard, maar de dagen worden al langer en geeft hoop op het voorjaar.
Beste groetjes Con

Con

Heb vergeten te vermelden dat het het beste lukt met de wat stevigere mesjes, die dunne dingen breken snel af, maar die kan je goed gebruiken om op te hangen. Ik ben er mee begonnen omdat ik een hekel had aan het schrijven van al die labeltjes elkaar jaar opnieuw.

Carine p

Dag Con,
Ik heb me vorig jaar voor het eerst gewaagd aan pindanoten. Ik vond het best leuk om eens te ervaren, maar qua opbrengst viel dit erg tegen. Allicht lag dit ook aan mijzelf. Ik had pindanoten buiten geplant naast de zoete aardappelen en de zoete aardappelen hebben dit volledig overwoekerd. Opbrengst was niet ideaal. Ook heb ik een 10-tal planten in de koude serre geplant rond mei maar ook daar was de opbrengst erg matig (dit lag waarschijnlijk aan het te weinig water geven). Ik vond de groei wel curieus. Had deze potjes in de propagator gelegd op 27 graden en oh zo mooi hoe je het groen uit de noot ziet komen. Daarna blijft de groei een beetje stagneren. Ze groeien erg traag.

Qua citroengras ben ik vorig jaar anders gaan werken. Ik heb een plant buiten gezet en voor de vries terug binnen gehaald. Deze plant heb ik voorzichtig uit elkaar gehaald en een aantal nieuwe planten van gemaakt. Het teveel heb ik verwerkt voor gebruik in de keuken. De stengels heb ik allemaal afgeknipt tot ong 20 cm en op kamertemperatuur laten drogen. Superlekker om kruidenthee van te maken. Ook heb ik een aantal stengels gemalen tot poeder.
Voor mij persoonlijk vind ik dit makkelijker dan citroengras in water zetten en dan constant water verversen. Het is een tip die ik gekregen heb die ik waardevol gevolgd heb.
Groetjes
Carine

Con

Hallo Carine,
Hartelijk dank voor je reactie en je tips.
Het idee om het citroengras te drogen en te vermalen ga ik ook doen. Geeft weer een beetje extra ruimte in de vriezer. De maggie plant droog ik ook in de oven en maak de blaadjes dan klein. Dan in een grote afsluitbare pot en ik heb de hele winter maggie onder handbereik in de keuken.
Ga ook eens proberen een plant over te houden. Helaas is het hier (Oostenrijk) in de winter behoorlijk koud, wat zou beteken dat de plant de hele winter binnen zou moeten staan. Dat is niet altijd een succes omdat er toch beestjes mee komen. Maar ik geef het een kans.
Misschien ga ik het proberen met pinda´s. Ik heb er altijd moeite mee als ik er veel tijd en energie in stop en het resultaat niet dat is wat ik verwacht.
Meerdere pogingen gedaan met ingwer/gember, wil niet in de volle zon maar wel lekker warm en heeft veel water nodig en het groeit en het groeit maar opbrengst zeer teleurstellend.
Aardappelen hadden we nu ook heel weinig, te weinig voor de inzet en het vele water, het is hier ook heel droog. Die doen we dus niet meer, temeer daar ik ze zo bij de boer aan de overkant kan halen.
We wonen op het land en onze tuin is naar alle kanten open. De herten en hazen lopen dwars door onze tuin plus een grote familie woelmuis en nog veel meer leuke diertjes die vlijtig mee eten van alles wat ik plant. Dus alles in potten met gaas afgedekt en niks in de volle grond. Daardoor moet ik selectief zijn met wat ik planten wil. Om de herten tegen te houden hebben we hekwerk van 3 meter hoog nodig om 2000qm veilig te maken. Maar de andere leuke diertjes houden we daar niet mee tegen, die graven zich er onderdoor.
We hebben leren leven met onze dierbuurtjes, hoewel ik soms nog uit mijn vel spring als de herten weer de nieuwe knopjes van de rozen hebben weggegeten.
groetjes Con.

Carine p

Dag Con,
Bedankt voor jouw reactie. Ik heb er nog nooit aan gedacht om maggie te drogen. Dit zal ik dit jaar ook zeker doen. Altijd leuk om dingen te leren. Vorige week had ik curcumapoeder gemaakt, nadat ik gelezen had wat daar allemaal in verwerkt wordt. Ik heb mijn potje uit de winkel in de vuilbak gekiept en zelfgemaakt.
We zitten idd een heel stuk zuidelijker (ik in ZW Frankrijk). Qua citroengras overwinter ik dit ook in huis. Tot hiertoe gaat dit heel goed. Veel gevoeliger vind ik het overwinteren van zoete aardappelen scheuten omwille van mogelijke luizen, maar dan sta ik klaar met mijn lookaftreksel en ik was de uiteinden soms volledig onder water af.
Groetjescarine

Con

Hoi Carine,
Ook een goed idee van de kurkuma. Mijn dochter heeft een enorme pot uit Indie meegenomen, waarmee ik nog steeds kook. Bij ons wordt kurkuma veel gebruikt in het eten, niet alleen omdat het gezond is maar ook vanwege dat leuke kleurtje, bv in de rijst. Je hebt helemaal gelijk dat er veel te veel rommel zit in de gekochte potjes. Heb een keer paella kruiden gekocht, had helaas mijn bril niet bij me, maar thuis nagelezen en ook bij ons direct weg ermee. Dat kan je toch zo makkelijk zelf maken. Was wel geïrriteerd dat ik daar niet eerder op ben gekomen.
Hier groeien aan het einde van de zomer en herfst paddestoelen „Parasol“ in het bos, nederlandse naam ken ik niet.
https://www.plantopedia.de/parasolpilz-erkennen/

https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeiner_Riesenschirmling

De bevolking hier maakt er een „Wiener Schnitzel“ van, paneren en dan in olie bakken. Smaakt best goed, lijkt een beetje op Shiitake paddenstoelen maar dan een beetje vaster. Ze zijn heel stuk groter soms wel zo groot als de koekenpan

https://www.ohnemist.de/essen-aus-dem-wald-der-parasolpilz-oder-auch-riesenschirmling-als-schnitzel-zubereitet

Maar het is erg machtig eten.
Wij eten liever de paddestoel als die nog jong is en nog niet uitgevouwen. Kleine stukje aanbraden en bv door een pasta gerecht.
Nu hadden we 2 jaar geleden een explosie van paddenstoelen in het bos. Het is wel lekker maar we hoeven het niet elke dag te eten.
Ik heb ze dan in de oven gedroogd, dat duurde wel erg lang, en ze daarna grof gemalen. Heerlijk om een beetje door rijst of pasta gerecht te doen.
Zoete aardappels eten we niet, heb wel topinambur in de tuin, waar we altijd een heerlijke soep van koken. Eerst even voor koken in melk, dan is de bittere smaak weg. Ik laat ze in de winter gewoon in hun pot, en graaf na behoefte een paar uit.
Helaas is de grond nu bevroren, ben benieuwd wat er straks nog van over is.
Normaal hebben we hier geen zware winters, we wonen niet ver van de Italiaanse grens, maar dit jaar was de stroming uit het zuiden, en dan ja helaas krijgen we sneeuw, en als we sneeuw krijgen dan is het veel.
Groetjes Con.

Carine p

Dag Con,
nog even verder schrijven…. Qua gember heb ik dit 2 jaar geprobeerd en ook opbrengsten te klein voor al het werk. Toch ga ik nog een 3de keer proberen, maar in pot planten en nadien pot binnen plaatsen om jaar nadien nogmaals buiten te zetten. Volgens mij (maar ik ben dus niet zeker) zal de opbrengst groter zijn na 2 jaar. Het enige vervelende is water geven als je planten in potten hebt staan. Ik probeer dit zo weinig mogelijk te doen, want het bespaart me veel sleurwerk. Het dragen van gieters begint behoorlijk zwaar te worden 😉
Ik begrijp jouw probleem qua herten. Wij hebben jaren hetzelfde gehad met reeën. Uiteindelijk hebben we de tuin omheind wat ook makkelijker is voor de honden en de groententuin is minder opgegeten, bij mij was dit vooral al de buitenste planten erwten, bonen…. Nu, ik plant zowiezo veel meer dan ik nodig heb, gezien er meeëters in de tuin zitten. Ik vind dit dan ook meer dan normaal, deze dieren moeten ook eten, soms minder prettig voor ons maar we zijn nu éenmaal niet alleen hé.
Groetjes
Carine

Con

Hallo Carine,
Hartelijk dank voor je reactie en je tips.

groetjes Con.

Cock

Zou graag de verhouding willen weten van de stekgrond:
Potgrond
Brekerzand
Vermiculiet
Dankjewel
Cock

Imke Boelema

Hallo Diana, ik gebruik ook oude lamellen voor stekers maar ik gebruik een allesknipper ipv een gewone schaar. Dat gaat veel makkelijker en je kunt er 2 -3 In 1 keer doorknippen.Ik heb nooit zere handen en doe er ook wel zo’n 50 per keer.
En ik knip ook geen puntjes eraan, zonder dat steek je ze net zo makkelijk in de grond en scheelt heel veel werk.
Groeetjes, Imke

Lous

Labels maken van horizontale lamellen is veel
makkelijker. Ik gebruik een lamellenknipper en dan zijn ze zo klaar.

Marina

Hallo Diana,
Het spijt me je te moeten melden dat ik sinds de “nieuwe” inschrijvingen voor je nieuwsbrief van enkele weken geleden, ik deze slechts 1 of 2 keer gekregen heb. De laatste 3 of 4 weken kreeg ik geen enkel berichtje meer – ook niet in mijn spam… Ik meen mij nochtans terug ingeschreven te hebben?
Sorry dat ik je hier weer mee lastig val – je hebt het al zo druk. Ik begrijp niet altijd hoe je het allemaal bolwerkt (hoedje af !).
Hierbij eveneens mijn allerbeste moestuinseizoen-wensen aan iedereen voor een jaar zonder phytophtora – allerlei soorten vliegen – meeldauw – engerlingen – woelmuizen – egels onder ons plantjes – juist genoeg regen en zeer veel warmte en zonneschijn !

Joren

Hier was de drang te sterk. Vandaag had ik ‘opeens’ de propagator klaarstaan op de vensterbank en ook waren er ‘opeens’ zaadjes en potjes en al die fijne traditionele frutsels die het nieuwe tuinseizoen aankondigen. Dit jaar met een nieuwe tuin, die ik beetje bij beetje aan het ontginnen ben. Tegelpaadjes, tunnelkas opgezet en verankerd. Dingen.

Als ik jou was zou ik me vooral niet inhouden en gewoon een paar pepers zaaien, of aubergines. Gewoon om te oefenen

Ik wens jullie een prachtig tuinjaar!

Maaike

Nou ik heb je zaaiagenda erbij gepakt en ben gaan zaaien in de kas. Ik kon het niet laten. Misschien duurt het een eeuwigheid voor de zaden kiemen of kiemen ze helemaal nooit, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. En de in december gepote tulpen hebben besloten alvast boven de grond uit te piepen! Misschien wat vroeg ben ik bang. Zie ook: https://tuiniermet.maai.ke/nu-al-zaaien-zinloos-of-eerder-groente/

En verder ben ik maar eens wat onkruid gaan wieden. Er staat nog heel wat gras in de moestuin (oops), dus dat moest weg, net als ander onkruid. Dan kan ik over een tijdje wat compost erop doen zodat ik weer kan zaaien.

Maaike

Ik vond het er nog allemaal erg grijs uitzien op de voorspellingen ja. Nouja het is een leuk experiment, we gaan het wel zien. Het wordt in de kas nu 2 graden warmer dan er buiten, maar dat is nog steeds maar 6 graden ofzo (ik woon niet aan de kust).

Margriet.M

Hallo Diana,
Ook hier zijn de kriebels om te zaaien weer heel sterk.
Zeker nu ik zag dat het kan, in december heb ik buiten in de volle grond erwtjes (Eminent) gezaaid, had ik gezien bij Monty.
Wel onder vliesdoek natuurlijk.
Zag ik opeens net voor de jaarwisseling dat het boven de grond stond, morgen ga ik een tweede rij leggen. In plaats van flessen heb ik een paar verhoogde bakken met kap, daar heb ik gisteren tuinbonen voor gezaaid, Baptista, Stokroos en Mizuna uitgeplant die voorgezaaid waren in mini muurkasje. Nu heb ik alles klaarliggen om paar pepers en paprika’s te zaaien, lukt het niet, doe ik het nogmaals ik vind het wel te leuk om er mee bezig te zijn bovendien hebben wij maar weinig nodig en ik tuinier in mijn kleine achtertuin voor de lol. Zo zie je maar hoeveel plezier je kunt hebben van paar vierkante meter moestuin.
Maar ik heb weer zulke mooie tips gelezen, waar ik wat mee kan hiervoor allemaal erg bedankt.
Allemaal een heel fijn tuinjaar
Wat betreft de naambordjes, ik heb ooit stekers gekocht en plak er elk jaar een nieuw naampje op gemaakt met DYMO TAG.
Of ik haal bundel verf roer stokjes .

Con

Vandaag zitten we dik in de mist bij minus graden ontzettend saai. Dus een beetje tuinfilmpjes gekeken, deze was wel heel ..…. komkommer aan het infuus! ongeveer vanaf minuut 7
Maar toch geen gek idee, waar zou je het kunnen kopen?

https://www.youtube.com/watch?v=B13E4BvRkj0

Con

Hoi Diana,
Ik vond het filmpje grappig, vandaar de link, maar je hebt gelijk, vervuiling is het zwakke punt van het systeem. Maar als je een paar dagen niet kan gieten vind ik dit een goede oplossing, zolang je dus regelmatig de slangentjes doorspoelt.
Wij hebben nog steeds geen kas, helaas, hoewel we elke winter er over praten en plannen en het dan toch weer niet doen. Er zou voor de bouw een grafmachine door de tuin moeten en daar hebben we moeite mee, er zou dan zoveel kapot gaan. Het tuinieren is hier al niet makkelijk, te droog, te winderig, slechte grond met veel (heel) stenen, en dan die leuke diertjes als hertjes en wildhazen die gewoon door de tuin lopen en hun buikje vol eten.
Met elke plant die het doet zijn we blij. Soms denk ik met weemoed terug aan mijn Nederlandse tuin.

Petra Boon

Geweldig de film van de komkommers aan t infuus! ! Dank hiervoor.
Ben ik wel over naar de nieuwe mailing lijst, Diana?

Volgens mij sta je stiekum te trappelen om te starten met zaaien. Maar ik kan me vergissen? Grt Petra

Marianne Berger- van den Berg

Hoi Diana,

Ik krijg je nieuwsbrieven opeens niet meer.
Ik heb me als ik het me goed herinner me opnieuw aangemeld zoals je vroeg.
Is er misschien iets verkeerd gegaan?

Sabine

Zaterdag 8 januari was ‘t ineens een heel zonnige dag na veel donker weer en ik kon me ook niet houden… volgens jouw zaaiagenda kan je veldsla en rucola onder glas zaaien in januari dus heb dat ineens gedaan. En dan een week zo verschrikkelijk mistig weer. Hopelijk gaan ze toch nog kiemen maar dat zal wel langer duren in dit seizoen, vermoed ik?

Sabine

de rucola is intussen al uitgekomen, vorig weekend, dus exact 2 weken na het zaaien. Op de veldsla is het voorlopig nog wachten.

Gabrielle de Haan

Hallo Diana,

Ik volg je blogs al enige tijd en na een halfslachtige eerste poging ben ik nu serieus bezig met de voorbereidingen van mijn moestuin!
Nu wilde ik nog wat zaadjes bij je bestellen ( tomaat en peper ) maar ik kom er niet verder mee. Als ik wil afrekenen dan word pagina niet gevonden ?

Liesje van Leening

Ha Diana, ik ben een grote faxvan jou, dat als eerste. Maar een korte vraag: je plaatst een foto van zelfgeknipte steek etiketten. Maar met welke watervaste stift beschrijf je die etiketten? Ik heb er heel wat geprobeerd maar na verloop van tijd haal ik toch weer geheel uitgeveegde etiketten naar binnen. welke houd stand? met groet, Lies

Carine p

Dag ongeduldige zaaiers 🙂
Ik moet me ook inhouden hoor, maar ondertussen staan bij mij toch ook reeds een aaantal plantjes onder de lampen.
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn te zaaien volgens de rudolf steiner methode (biodynamica), dit is de planning : 29 januari (volledige dag) en 30 januari in de namiddag aubergines en pepers zaaien.
7 en 8 februari paprika’s zaaien en 25 februari (vanaf middag), 26 februari en 27 februari (tot 18 u) tomaten zaaien. 6 maart ( vanaf namiddag) en 7 maart tomaten zaaien.
Dit gewoon ter info
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Ik ga ook niet zeggen dat ik nooit zondig hoor, maar tracht het te volgen. Bewijzen kan je nooit, maar vorig jaar had ik een testje gedaan met het zaaien van ui. Zelfde zaad, naast elkaar. Het ene op de juiste datum en het andere op bv een vrucht dag. Het verschil was enorm groot. Dus ja, bewijs dit maar eens.
Ik zaai wel de aubergines, paprika, pepers en tomaten volgens de juiste data, rekening houdend met de grootte van mijn propagators (vandaar eerst aubergines en pepers, nadien heb ik opnieuw plaats voor de paprika’s). En het andere dat ik volg is volgens blad, wortel, vrucht en bloem gewassen. Dit vind ik ook niet moeilijk te volgen. Qua verspenen of uitplanten volg ik het niet meer, omdat qua weersomstandigheden of de hoeveelheid werk het gewoon niet haalbaar is. Ik vraag me telkens af, hoe mevrouw Thun dit destijds klaarkreeg 🙂

con

Hallo Carine,
Het lukte mij niet een reactie je geven op jou tips van mij, op 1 zinnetje na.
Krijg steeds de melding dat ik al gereageerd heb. Maar misschien lukt het zo.
Toch nog even een vraag over de maandkalender.
We zitten veel zuidelijker dan jullie in NL, zou voor ons in Oostenrijk hetzelfde schema werken?
Nog bedankt voor je tips over pinda en citroengras.

Het idee om het citroengras te drogen en te vermalen ga ik ook doen. Geeft weer een beetje extra ruimte in de vriezer. De maggie plant droog ik ook in de oven en maak de blaadjes dan klein. Dan in een grote afsluitbare pot en ik heb de hele winter maggie onder handbereik in de keuken.
Ga ook eens proberen een plant over te houden. Helaas is het hier (Oostenrijk) in de winter behoorlijk koud, wat zou beteken dat de plant de hele winter binnen zou moeten staan. Dat is niet altijd een succes omdat er toch beestjes mee komen. Maar ik geef het een kans.
Misschien ga ik het proberen met pinda´s. Ik heb er altijd moeite mee als ik er veel tijd en energie in stop en het resultaat niet dat is wat ik verwacht.
Meerdere pogingen gedaan met ingwer/gember, wil niet in de volle zon maar wel lekker warm en heeft veel water nodig en het groeit en het groeit maar opbrengst zeer teleurstellend.
Aardappelen hadden we nu ook heel weinig, te weinig voor de inzet en het vele water, het is hier ook heel droog. Die doen we dus niet meer, temeer daar ik ze zo bij de boer aan de overkant kan halen.
We wonen op het land en onze tuin is naar alle kanten open. De herten en hazen lopen dwars door onze tuin plus een grote familie woelmuis en nog veel meer leuke diertjes die vlijtig mee eten van alles wat ik plant. Dus alles in potten met gaas afgedekt en niks in de volle grond. Daardoor moet ik selectief zijn met wat ik planten wil. Om de herten tegen te houden hebben we hekwerk van 3 meter hoog nodig om 2000 qm veilig te maken. Maar de andere leuke diertjes houden we daar niet mee tegen, die graven zich er onderdoor.
We hebben leren leven met onze dierbuurtjes, hoewel ik soms nog uit mijn vel spring als de herten weer de nieuwe knopjes van de rozen hebben weggegeten.
groetjes Con.

Carine p

Dag Con,
Ik ben zeker geen expert in die kalenders, maar volg sinds jaren de biodynamische maankalender (en gebruik ook de biodynamische preparaten op paardenmest/koeienmest). Er zijn verschillende maandkalenders beschikbaar, ze spreken mekaar soms ook tegen. Dit heeft alles te maken dat er een astrologische en een astronomische kalender bestaat. De biodynamische zaaikalender (opgesteld door destijds MariaThun wonende te Duitsland en gebaseerd op de biodynamica theorie volgens rudolf steiner) is een astronomische kalender geschikt voor tuinactiviteiten. Dit heeft dus niks te maken waar je woont. De data die ik opgeschreven heb voor aubergines, pepers, paprika en tomaten is enerzijds rekening houdend met de zaai mogelijkheden (ik zaai in kleine potjes in 2 propagators), de plant periode (bij mij rond 10 april in de serre en begin mei buiten) en de periode die nodig is om alles binnen en buiten te plaatsen. Je kan hier zonder probleem mee schuiven. Ik hou voor deze planten met 2 dingen rekening : allen verlangen een opkomende maan en vrucht dagen., dit zijn dan ook de dagen die ik vermeld heb.
Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben, want ben niet zo’n goed schrijver als Diana 🙂
Groetjes
Carine

Con

Hallo Carine,
Jou antwoord op de gember vindt ik niet in Diana’s blog, dus maar aan een andere reactie geplakt. Dankjewel voor je uitleg maar wat bedoel je met „vrucht dagen“?
Gister heb ik mij verdiept in de teelt van gember, en ik denk ik heb de fout gevonden. Gember heeft een hele diepe pot nodig. Ik heb tot nu toe altijd een standaard pot genomen, maar dat is dus niet goed. Gember maakt blijkbaar hele diepe lange wortels en die moeten plek hebben. Nog een punt wat ik fout deed, gember moet niet helemaal onder de grond zijn, maar zo ingegraven dat je nog net een stukje ervan ziet.
Dus heb ik besloten het nog 1 keer te gaan proberen, want gember wordt bij ons veel gebruikt in de keuken.
Dat omheinen van de tuin zou zeker helpen, maar onze tuin is zo groot dat het erg duur wordt. Herten kunnen tot 3 meter springen dus het moet een flinke schutting worden, en eigenlijk vinden we dat niet mooi, we zouden dan ons zelf opsluiten. We hebben nu naar alle kanten vrij uitzicht en daar genieten we elke dag van, vooral de zonsondergang is vaak prachtig als de bergen beginnen te verkleuren. Zoals je zegt we leven nu eenmaal niet alleen, en eigenlijk zijn wij in hun territorium ingedrongen. We hebben gemerkt dat er herten in zomer in onze bloemenweiland slapen, daar hebben we geen moeite mee. Wat niet zo leuk is dat ze hun kop aan elke beschikbaar boom/struik vrijven als ze jeuk hebben als hun gewei begint te groeien. Maar daar hebben we wat op gevonden „de Faulbaum“ Rhamnus frangula, als een hert daaraan scheurt gaat de boom stinken en deze lucht vinden de herten niet prettig. We hebben vorig jaar op meerdere strategische plekken deze boom geplant, we zijn benieuwd of het werkt.
Denk dat we nu meer dieren hebben omdat er zoveel sneeuw ligt en ze honger hebben. Ons huis vangt de zon op en geeft warmte af, zodat om ons huis een grote rand al geen sneeuw meer ligt. In ieder geval zie ik op de camera’s s’nachts dat de hazen uren lang in onze tuin zijn en zich te goed doen aan het gras. (gelukkig zitten de planten nog onder de sneeuw)
Onze laatste hond is helaas voor 2 jaar gestorven, maar die wist precies waar de grens van de tuin was, was een slim meisje. Op onze leeftijd nemen we nu geen hond meer, hoewel een leven zonder hond erg leeg is. We missen het ontzettend, vooral omdat we zo mooi wonen direct naast een groot bos en daar heerlijke wandelingen met de honden gemaakt hebben.
Als je kurkuma droogt schil je ze dan eerst of pas na het drogen? Ik vind dat schillen van kurkuma zo gedoe, alles is dan oranje.
groetjes Conchita

Carine p

Dag Conchita,
Om curcuma te drogen kan je best ongespoten curcuma kopen, deze 30 minuutjes koken, laten afkoelen en in schijfjes snijden. Ik heb deze een 8tal uren gedroogd op 62 graden (dus ongeschild) in een voedseldroger en nadien gemixt.
De champignon die je in een vorig bericht toonde, is een lepiot van de familie lepiotacae, nu ook Agaricacae genoemd. Er zijn veel soorten champignons in deze familie, pas op niet allemaal eetbaar. Kijk vooral dat de voet rond de 20 cm hoog is en de ring op de voet verschuifbaar. Dan zit je safe. Eet geen paddenstoel die je niet kent!
Op jouw vraag wat vrucht dagen zijn, verwijs ik even naar internet. Er is daar heel veel informatie over te vinden (vrucht dagen, wortel dagen, bladdagen en bloem dagen). Anders zou dit hier veel te lang worden.
Groetjes
Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties