Beginnen

Nee joh, ik ga helemaal nog niet beginnen. Het is pas half januari, midden winter, het is donker, koud, grijs en vooral kletsnat in de tuin. Maar ik kan wel denken aan beginnen. En me alvast voorbereiden op het beginnen. En daar ben ik ondertussen dus al wel mee begonnen.

Allereerst heb ik (eindelijk) bijna de planning klaar. En ik heb de zaden die ik dit jaar wil zaaien op periode en plaats in aparte enveloppen gelegd (een envelop met tomatenzaden, een envelop met bloemen die ik in maart in huis wil zaaien, een envelop met bloemen, groenten en kruiden die ik in april in de kas wil voorzaaien, etc., etc.

Vervolgens ben ik begonnen met het knippen van labels. Ik maak ze van oude kunststof verticale lamellen. Ik knip er repen van en vervolgens 2 puntjes eraf tot ik een labeltje/stekertje heb. Ik doe er een stuk of 50 per dag want het is lastig knippen en je krijgt er behoorlijk zere vingers van. Dus het is goed dat ik vroeg begin. Bovendien heb ik wel een stuk of 300 labels nodig, voor alle paprika’s, tomaten, eenjarige bloemen, kruiden en groenten. Ik knip dus nog wel even door.

Dan het citroengras: ik liet er vorige week een foto van zien, ze hebben ondertussen ruim voldoende worteltjes. Die zijn op de foto een beetje wazig maar dat komt omdat ik scherp stelde op het uitlopertje rechts: zo’n uitlopertje wordt uiteindelijk komende zomer een onderdeel van de hele kluit én dus een citroengras-/serehstengel.

Ik heb 6 gewortelde serehstengels opgepot en boven op een slaapkamer gezet. Die kamer doopte ik ondertussen om tot zaaikraamkamer. Het was eerst een zadenoogst en -droogkamer. En daarna een overwinteringskamer. Maar nu het weer een zaai- en kraamkamer wordt moeten de planten, stekjes, etc. die er staan naar een andere kamer. Want er zit spint in de Brugmansiastekken:

Nee, dat overwinteren van planten en stekken is niet echt iets voor mij; ik heb er niet veel zin in en aandacht voor, en dat komt dan weer omdat de omstandigheden in onze donkere huis met een hoge luchtvochtigheid niet ideaal zijn. Vandaar ook de luis in de Salviastekken en in het wasabiplantje

Er mogen nooit luizen bij mijn zaaisels en zaailingen in de kraamkamer komen. En dus wordt het tijd om dit weekend de plantjes en stekken die er staan (zie voor wat soorten zoals Cleome, Salvia en Thunbergia de foto bovenaan dit blog) te verhuizen, maar ook om het kamertje op te ruimen, schoon te maken, te luchten, en in te richten. En met inrichten bedoel ik dat de groeilamp weer van zolder kan worden gehaald en kan worden opgehangen. Nee, ze hoeft nog niet aan, er is nog niks. Maar ze kan maar alvast hangen. En dan kan ik ook de propagator alvast van zolder halen en een plekje geven, misschien alvast zand erin doen en het verlengsnoer opzoeken. Nee, ik ga er verder nog niks mee doen, ik zet het alleen maar neer.

Ik kan alvast even uitmeten welke zaaitray’s het beste in de propagator passen. En die alvast schoonmaken met heet water (voor het geval er een slakkeneitje, schimmel, etc. in huist. Hetzelfde geldt voor de 9-centimeterpotjes, ook die kan ik alvast van de tuin mee naar huis nemen, schoonmaken en klaarzetten.

Uhhhh, oh ja, ik kan alvast potgrond kopen, en brekerzand, en vermiculiet. En dat alvast in huis zetten zodat het al een beetje op temperatuur kan komen en de zakken op de juiste plaats liggen.

Nou….. wat verder nog? Oh ja, ik kan op de geknipte labels alvast de namen van soorten en rassen schrijven en die in de enveloppen met de betreffende zaden doen.

Mmm….. eens kijken. Misschien kan ik alvast de handschoenen die nu nog vies en modderig in de kas liggen mee naar huis nemen en door een sopje slingeren. En ik kan alvast de onderbakken waar zaailingen in komen van zolder halen.

Wat kan ik me toch vermaken met de voorbereidingen van een nieuw tuinseizoen, en het fantaseren over hoe sommige soorten en rassen er komende zomer uit zouden kunnen zien. Alles is nog onzeker, ik heb nog niet eens alle zaden in huis, dan moeten ze nog worden gezaaid, kiemen, gezond opgroeien, en het niet begeven bij of na het uitplanten. Ze mogen niet al teveel worden belaagd door plaagdieren, niet worden aangetast door ziekten, en ze hebben de juiste omstandigheden nodig qua standplaats, voeding, vocht en verzorging. Tuinieren is niet moeilijk, maar je zult me ook nooit horen zeggen dat het makkelijk is. Maar het is toch o-zo leuk, alleen al die voorpret!!

De laatste foto is van de opgepotte citroengrasstekken. Zo kunnen ze de komende weken en zelfs maanden groeien tot ze na half april in de koude kas kunnen worden uitgeplant. Ruud noemt het ‘beginnen’, ik noem het ‘aanstalten maken’ :-).

48 reacties op Beginnen

Lies 14 januari 2022 om 22:12

Je kan ’t ook niet laten hé, Diana! Mooi begin!
Lie(f)s.

Jo Vd an tartwijk 14 januari 2022 om 22:28

Zo top tuinierders, alles zeer interessant om te lezen en tegenieten van jullie activiteiten. Wensen jullie heel veel succes.

Chris 15 januari 2022 om 06:03

Diana
Eerst en vooral , ik heb een paar pogingen gedaan om je een mail te sturen , maar ik weet niet of het gelukt is , dus bij deze doe ik het misschien voor de derde keer , maar bedankt !
Ik dacht dat ik me ingeschreven had voor de mailinglist, niet dus!
Gelukkig heb jij dat vorr mij in orde gebracht ! Ik kijk altijd zo uit naar je blog, dus ik ben heel blij dat dat weer lukt !
Nog veel moestuinplezier !
Chris

Jeanine 15 januari 2022 om 08:57

Zo herkenbaar, dat alvast willen beginnen! En ik heb er wat op gevonden. In het buitenland is het al best bekend: winter sowing. Je zaait dan in grote flessen, jerrycans of andere plastic bakjes en zet ze in de tuin, blootgesteld aan weer en wind. Zonder dop en met gaten zodat water weg kan. Alsof het minikasjes zijn. Zaden kiemen dan als de condities goed zijn. Je krijgt er sterkere zaailingen van en hebt er bijna geen omkijken naar. Natuurlijk wel alleen te gebruiken voor soorten die tegen een beetje kou kunnen of zelfs kou nodig hebben om te kiemen. Ik heb bijvoorbeeld al lathyrus, rudbeckia, moederkruid en calendula gezaaid. Alles wat zichzelf in de tuin uitzaait is eigenlijk wel geschikt. Maar groenten en kruiden kan ook: bloemkool, snijbiet, etc. Tip!

Ruud & Diana 15 januari 2022 om 10:16

Hallo Jeanine,
Dankjewel voor de tip!
Ja, je hebt helemaal gelijk! Ik heb het geluk dat ik een kas heb waar ik koudekiemers en vroege soorten in kan zaaien. Maar mijn tuinbuurvrouw (die half Italiaans en half Engels is en in Engeland woonde) deed dat ook, met grote lege plastic flessen van 2 liter. Nu ze op ons tuincomplex tuiniert en ook een kas heeft zaait ze ook in de kas maar ze heeft in het verleden veel plezier van dat systeem met een lege plastic fles gehad.
Mocht je een duidelijke foto hebben, zou je die dan naar me willen mailen ([email protected]), dan zou ik die ter illustratie bij je verhaal kunnen plaatsen.
Voor wie dit leest en er ook interesse in heeft: bedenk dat het pas januari is, ik denk het niet maar het kan -15 graden gaan vriezen, deze methode is natuurlijk alleen geschikt voor soorten die dat soort temperaturen kunnen overleven.
groetjes,
Diana

Hendrica 22 januari 2022 om 17:13

Hoi, ik doe het al jaren met die lege plastic flessen. Vooral met kleine stekjes die pas in de volle grond geplant zijn, om slakken en ander klein gedierte geen kans te geven! Wel niet vergeten om af en toe water te geven, want met een enkel regenbuitje krijgen ze niet genoeg.

Groeten Hendrica

Jeanine 17 januari 2022 om 21:14

Hoi Diana, tuurlijk ik zal je wat foto’s sturen van hoe het eruit ziet. Nu nog niets te zien (aan kiempjes) natuurlijk, maar later in het voorjaar vast wel.
Op YouTube staan er ook best wel wat filmpjes als je zoekt op winter sowing. Vooral in de US is het populair, daar zie je de flessen/bakjes/etc zelfs met een dikke laag sneeuw erop op de foto en werkt ook. Alleen winterharde soorten. Groetjes Jeanine

Paula Bean 15 januari 2022 om 10:16

Voorbereiden is het halve werk. Koks doen dat ook: ‘mise en place’. Dus als het echte koken kan beginnen staat alles al klaar, voorgesneden, in bakjes.

Riet Schouten 15 januari 2022 om 11:14

Hoi Diana, ik had me ingeschreven omdat ik je blog wilde blijven ontvangen, Maurik ontvang hem niet meer iedere week. Ik denk dat er iets mis is gegaan, groetjes Riet

Ruud & Diana 15 januari 2022 om 11:32

Hallo Riet,
Ik heb 2 weken geleden (op oudjaarsdag) een keer overgeslagen maar vorige week vrijdag en gisteren wel weer een blog geschreven. Ik heb even gekeken en je staat met het mailadres dat ik in mijn administratie zie in de juiste/nieuwe mailinglijst. Dus in principe zou je gisteravond na 22 uur de mail met de link naar het laatste blog moeten hebben gekregen. Zou het misschien kunnen dat het in je spamberichten-box terecht is gekomen? De mails worden automatisch verstuurd dus dat zou kunnen (in dat geval kun je de mail in die spambox opzoeken en er met rechts op klikken en dan ‘geen spaam’ of ‘deze mails altijd vertrouwen’ of iets dergelijks (afhankelijk van het programma dat je gebruikt) aanvinken.
Ik hoop dat het zo lukt om de mails weer gewoon in je postvak te ontvangen!
Diana

Robert De Bock 15 januari 2022 om 12:18

Dag Diana
Die corona en dat steeds binnen zitten heeft er voor gezorgd dat ik toch al ben beginnen zaaien. Jos Van Hoecke, een Velt lesgever, zegt dat op 1 februari het moestuinseizoen in de serre begint, maar … ik had het geduld niet.
In mijn propagator heb ik op 5/01 al bloemkolen gezaaid. Op 5 dagen stonden die al boven.
In mijn serre zaaide ik op 12/01: spinazie, wortelen, pluksla, rucola, radijs en raapstelen.
’s Nachts is het 5 à 6 graden in mijn serre en ik heb het geluk dat ik op zandgrond zit.
Ik weet het, ik ben een vroege vogel, maar ik waag het erop.
Groetjes
Robert

Con 15 januari 2022 om 14:21

Beste Diana en lezers,
Wat een werk is dat toch altijd de labels te maken en vooral kost het veel tijd.

Ik ben overgegaan op plastic picknick mesjes met zo scherp kartelig randje (die gaan goed in de grond). Ik weet geen plastic, maar ze worden hergebruikt!
Van alles heb ik probeert maar het systeem met de mesjes bevalt mij het beste.
De bovenkant van de mesjes doop ik ongeveer 1 cm in een potje verf, rood voor pepers, oranje voor tomaten, geel voor bloemen etc.
De mesjes krijgen alle een eigen nummer zoals in een archief, de mesjes voor grote stevige planten krijgen een gaatje, zodat ze later opgehangen kunnen worden.
Als het seizoen voorbij is maak ik ze schoon, gaan ze in de vaatwasser en klaar voor het volgende tuinseizoen.

Het voordeel is dat ik in één oogopslag aan de kleur kan zien welke plantjes het worden/zijn.
Ze worden weer hergebruikt, dus geen nieuwe labels meer maken elk jaar.
De nummers van de mesjes zet ik in een excel document met gelijk een link naar het ras, tevens register ik wanneer gezaaid en het resultaat van de kieming.

Tijdens het seizoen register ik nog een aantal punten, zoals; gevoeligheid voor ziektes, geliefd bij de wildhaas, muizen, slakken en/of herten, de groei, tijdstip van oogst en wat ik heel belangrijk vind, wil ik dit plantje volgend jaar weer.

Als de planten naar buiten kunnen print ik het deel van de lijst met de nummers, ras en de plek waar ze staan, uit. Die gaat in een folie en hangt buiten.

Diana heb je geprobeerd met een stevig papier/karton snijder de labels te snijden?

Een vraag aan de blog lezers; heeft iemand ervaring met pinda’s?
De methode is me bekend, ik ben alleen geïnteresseerd of het zich loont een poging te wagen.
Nog een kleine tip voor citroengras; niet alleen elke dag het water verversen maar ook de stengel afspoelen zodat bacteriën geen kans krijgen.

En natuurlijk jeuken mijn vingers ook om weer te beginnen, maar ik weet uit ervaring dat een vroege start niet altijd een goed resultaat geeft, beter een beetje geduld hebben. Eerst moet hier de sneeuw weg en de bodem weer een beetje zacht worden. Op het moment kunnen we niks uitgraven, gisteren min 11 graden, de grond is keihard, maar de dagen worden al langer en geeft hoop op het voorjaar.
Beste groetjes Con

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 11:33

Hallo Con,
Wat een leuk tip! Dat ga ik zeker eens proberen, ik heb nog wat van die plastic bestekjes op zolder liggen.
Ik heb best een goede huishoudschaar hoor, en het gaat best goed. Maar het zijn lamellen met een dikke rand, ik vond ook eens lamellen bij het grof vuil en die zijn veel dunner (maar gaan dan dus ook wat minder lang mee). En ik wil er nu eenmaal wel een stuk of 300 of 350 hebben, dat kost gewoon wat meer tijd en spierkracht maar is leuk om te doen als er toch niks op tv is, of aan het einde van de middag met een glaasje wijn op de bank. Ondertussen ben ik al op de helft :-).
groetjes,
Diana

Con 16 januari 2022 om 13:34

Heb vergeten te vermelden dat het het beste lukt met de wat stevigere mesjes, die dunne dingen breken snel af, maar die kan je goed gebruiken om op te hangen. Ik ben er mee begonnen omdat ik een hekel had aan het schrijven van al die labeltjes elkaar jaar opnieuw.

Carine p 24 januari 2022 om 14:05

Dag Con,
Ik heb me vorig jaar voor het eerst gewaagd aan pindanoten. Ik vond het best leuk om eens te ervaren, maar qua opbrengst viel dit erg tegen. Allicht lag dit ook aan mijzelf. Ik had pindanoten buiten geplant naast de zoete aardappelen en de zoete aardappelen hebben dit volledig overwoekerd. Opbrengst was niet ideaal. Ook heb ik een 10-tal planten in de koude serre geplant rond mei maar ook daar was de opbrengst erg matig (dit lag waarschijnlijk aan het te weinig water geven). Ik vond de groei wel curieus. Had deze potjes in de propagator gelegd op 27 graden en oh zo mooi hoe je het groen uit de noot ziet komen. Daarna blijft de groei een beetje stagneren. Ze groeien erg traag.

Qua citroengras ben ik vorig jaar anders gaan werken. Ik heb een plant buiten gezet en voor de vries terug binnen gehaald. Deze plant heb ik voorzichtig uit elkaar gehaald en een aantal nieuwe planten van gemaakt. Het teveel heb ik verwerkt voor gebruik in de keuken. De stengels heb ik allemaal afgeknipt tot ong 20 cm en op kamertemperatuur laten drogen. Superlekker om kruidenthee van te maken. Ook heb ik een aantal stengels gemalen tot poeder.
Voor mij persoonlijk vind ik dit makkelijker dan citroengras in water zetten en dan constant water verversen. Het is een tip die ik gekregen heb die ik waardevol gevolgd heb.
Groetjes
Carine

Con 26 januari 2022 om 14:28

Hallo Carine,
Hartelijk dank voor je reactie en je tips.
Het idee om het citroengras te drogen en te vermalen ga ik ook doen. Geeft weer een beetje extra ruimte in de vriezer. De maggie plant droog ik ook in de oven en maak de blaadjes dan klein. Dan in een grote afsluitbare pot en ik heb de hele winter maggie onder handbereik in de keuken.
Ga ook eens proberen een plant over te houden. Helaas is het hier (Oostenrijk) in de winter behoorlijk koud, wat zou beteken dat de plant de hele winter binnen zou moeten staan. Dat is niet altijd een succes omdat er toch beestjes mee komen. Maar ik geef het een kans.
Misschien ga ik het proberen met pinda´s. Ik heb er altijd moeite mee als ik er veel tijd en energie in stop en het resultaat niet dat is wat ik verwacht.
Meerdere pogingen gedaan met ingwer/gember, wil niet in de volle zon maar wel lekker warm en heeft veel water nodig en het groeit en het groeit maar opbrengst zeer teleurstellend.
Aardappelen hadden we nu ook heel weinig, te weinig voor de inzet en het vele water, het is hier ook heel droog. Die doen we dus niet meer, temeer daar ik ze zo bij de boer aan de overkant kan halen.
We wonen op het land en onze tuin is naar alle kanten open. De herten en hazen lopen dwars door onze tuin plus een grote familie woelmuis en nog veel meer leuke diertjes die vlijtig mee eten van alles wat ik plant. Dus alles in potten met gaas afgedekt en niks in de volle grond. Daardoor moet ik selectief zijn met wat ik planten wil. Om de herten tegen te houden hebben we hekwerk van 3 meter hoog nodig om 2000qm veilig te maken. Maar de andere leuke diertjes houden we daar niet mee tegen, die graven zich er onderdoor.
We hebben leren leven met onze dierbuurtjes, hoewel ik soms nog uit mijn vel spring als de herten weer de nieuwe knopjes van de rozen hebben weggegeten.
groetjes Con.

Con 26 januari 2022 om 14:33

Hallo Carine,
Hartelijk dank voor je reactie en je tips.

groetjes Con.

Cock 15 januari 2022 om 14:22

Zou graag de verhouding willen weten van de stekgrond:
Potgrond
Brekerzand
Vermiculiet
Dankjewel
Cock

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 11:37

Hallo Cock,
Ik doe het altijd een beetje op gevoel, en als ik soorten wil zaaien die erg gevoelig zijn voor teveel vocht (zoals komende lente de bonen, maïs, courgettes, etc.) meng ik er nog iets meer zand en vermiculiet (of juist liever nog perliet, als ik dat in huis heb) door. Maar voor nu meng ik ongeveer 5 delen potgrond met 1 deel grof zand (ik gebruik altijd brekerzand) en 0,5 deel vermiculiet.
groetjes,
Diana

Imke Boelema 15 januari 2022 om 17:49

Hallo Diana, ik gebruik ook oude lamellen voor stekers maar ik gebruik een allesknipper ipv een gewone schaar. Dat gaat veel makkelijker en je kunt er 2 -3 In 1 keer doorknippen.Ik heb nooit zere handen en doe er ook wel zo’n 50 per keer.
En ik knip ook geen puntjes eraan, zonder dat steek je ze net zo makkelijk in de grond en scheelt heel veel werk.
Groeetjes, Imke

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 11:58

Hallo Imke,
Dankjewel voor de tip!!
Een puntje aan de labeltjes is hier onmisbaar maar dat komt omdat ik ze ook veel gebruik in zaaitray’s met kleine vakjes; zonder puntje vallen ze heel snel uit de tray omdat ik ze dan maar 0,25 centimeter diep in de grond kan steken. Maar in potjes of grotere vakjes is zo’n puntje inderdaad natuurlijk niet nodig.
groetjes,
Diana

Lous 15 januari 2022 om 18:44

Labels maken van horizontale lamellen is veel
makkelijker. Ik gebruik een lamellenknipper en dan zijn ze zo klaar.

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 12:03

Hallo Lous,
Ik heb nu eenmaal nog zo’n 50 lamellen op zolder liggen :-). Ik kreeg ooit eens horizontale lamellen/luxaflex van een vriendin maar dat vond ik juist niet prettig; ze waren van metaal en ze waren zo dun dat ze dubbel vouwden als ik ze in de vette kleigrond wilde steken. Maar alles hangt natuurlijk af van het materiaal en de dikte ervan. Onzer tuinbuurvrouw knipte ze van yoghurtemmers en is daar ook heel tevreden over.
groetjes,
Diana

Marina 15 januari 2022 om 19:17

Hallo Diana,
Het spijt me je te moeten melden dat ik sinds de “nieuwe” inschrijvingen voor je nieuwsbrief van enkele weken geleden, ik deze slechts 1 of 2 keer gekregen heb. De laatste 3 of 4 weken kreeg ik geen enkel berichtje meer – ook niet in mijn spam… Ik meen mij nochtans terug ingeschreven te hebben?
Sorry dat ik je hier weer mee lastig val – je hebt het al zo druk. Ik begrijp niet altijd hoe je het allemaal bolwerkt (hoedje af !).
Hierbij eveneens mijn allerbeste moestuinseizoen-wensen aan iedereen voor een jaar zonder phytophtora – allerlei soorten vliegen – meeldauw – engerlingen – woelmuizen – egels onder ons plantjes – juist genoeg regen en zeer veel warmte en zonneschijn !

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 12:10

Hallo Marina,
Geeft niks hoor, ik heb het even uitgezocht:
Ik zag dat je nog in de oude lijst stond en je niet had aangemeld voor de nieuwe lijst (ik schreef er een paar weken geleden in een blog over, een nieuwe lijst was helaas noodzakelijk i.v.m. met een ‘spam’-probleem). Je hebt dat blog en die mail met link voor nieuwe aanmelding voor een nieuwe lijst waarschijnlijk gemist. Ik heb je nu zelf even handmatig van de oude lijst naar de nieuwe lijst overgezet. Dus als het goed is moet het opgelost zijn en krijg je aanstaande vrijdagavond (vanaf 22 uur worden de mails verstuurd) weer een mailtje met de link naar het laatste blog.
groetjes,
Diana

Joren 15 januari 2022 om 20:12

Hier was de drang te sterk. Vandaag had ik ‘opeens’ de propagator klaarstaan op de vensterbank en ook waren er ‘opeens’ zaadjes en potjes en al die fijne traditionele frutsels die het nieuwe tuinseizoen aankondigen. Dit jaar met een nieuwe tuin, die ik beetje bij beetje aan het ontginnen ben. Tegelpaadjes, tunnelkas opgezet en verankerd. Dingen.

Als ik jou was zou ik me vooral niet inhouden en gewoon een paar pepers zaaien, of aubergines. Gewoon om te oefenen

Ik wens jullie een prachtig tuinjaar!

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 12:15

Hallo Joren,
Gefeliciteerd met je eerste zaaisels!!
Als ik me niet in zou houden zou ik hier in maart met tientallen te grote zaailingen achter 2 veel te kleine veluxramen heen en weer zitten schuiven :-).
Ik vrees dat mijn ‘huis-omstandigheden’ ervoor zorgen dat ik het goed moet plannen en me toch nog even moet beheersen. Bovendien heb ik de afgelopen 2 jaar ervaren dat een groeilamp er ook echt voor zorgt dat zaailingen sneller groeien, en daardoor moest ik eerder verpotten, voeding geven, etc.. Ik ga me beheersen maar ondertussen wel jaloers naar het beginnen van andere mensen kijken en luisteren :-).
groetjes,
Diana

Maaike 15 januari 2022 om 20:36

Nou ik heb je zaaiagenda erbij gepakt en ben gaan zaaien in de kas. Ik kon het niet laten. Misschien duurt het een eeuwigheid voor de zaden kiemen of kiemen ze helemaal nooit, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. En de in december gepote tulpen hebben besloten alvast boven de grond uit te piepen! Misschien wat vroeg ben ik bang. Zie ook: https://tuiniermet.maai.ke/nu-al-zaaien-zinloos-of-eerder-groente/

En verder ben ik maar eens wat onkruid gaan wieden. Er staat nog heel wat gras in de moestuin (oops), dus dat moest weg, net als ander onkruid. Dan kan ik over een tijdje wat compost erop doen zodat ik weer kan zaaien.

Ruud & Diana 16 januari 2022 om 12:20

Hallo Maaike,
Leuk! Ik heb nog geen plaats maar ik hoop volgend weekend in ieder geval een stukje grond in de kas in orde te hebben gemaakt om er wat pluksla, snijsla en rucola te zaaien.
Mijn ervaring is dat dat soort zaden zeker niet doodgaat, het kiemen en de kiemduur hangt vooral af van de temperatuur van de grond, en daarvoor moet er vooral regelmatig zon op de ramen van de kas schijnen en dat valt nu nog even tegen met al die mist. Maar het lijkt wat beter (zonniger) te worden.
groetjes en succes met de zaaisels!!
Diana

Maaike 16 januari 2022 om 16:59

Ik vond het er nog allemaal erg grijs uitzien op de voorspellingen ja. Nouja het is een leuk experiment, we gaan het wel zien. Het wordt in de kas nu 2 graden warmer dan er buiten, maar dat is nog steeds maar 6 graden ofzo (ik woon niet aan de kust).

Margriet.M 16 januari 2022 om 12:02

Hallo Diana,
Ook hier zijn de kriebels om te zaaien weer heel sterk.
Zeker nu ik zag dat het kan, in december heb ik buiten in de volle grond erwtjes (Eminent) gezaaid, had ik gezien bij Monty.
Wel onder vliesdoek natuurlijk.
Zag ik opeens net voor de jaarwisseling dat het boven de grond stond, morgen ga ik een tweede rij leggen. In plaats van flessen heb ik een paar verhoogde bakken met kap, daar heb ik gisteren tuinbonen voor gezaaid, Baptista, Stokroos en Mizuna uitgeplant die voorgezaaid waren in mini muurkasje. Nu heb ik alles klaarliggen om paar pepers en paprika’s te zaaien, lukt het niet, doe ik het nogmaals ik vind het wel te leuk om er mee bezig te zijn bovendien hebben wij maar weinig nodig en ik tuinier in mijn kleine achtertuin voor de lol. Zo zie je maar hoeveel plezier je kunt hebben van paar vierkante meter moestuin.
Maar ik heb weer zulke mooie tips gelezen, waar ik wat mee kan hiervoor allemaal erg bedankt.
Allemaal een heel fijn tuinjaar
Wat betreft de naambordjes, ik heb ooit stekers gekocht en plak er elk jaar een nieuw naampje op gemaakt met DYMO TAG.
Of ik haal bundel verf roer stokjes .

Con 16 januari 2022 om 17:17

Vandaag zitten we dik in de mist bij minus graden ontzettend saai. Dus een beetje tuinfilmpjes gekeken, deze was wel heel ..…. komkommer aan het infuus! ongeveer vanaf minuut 7
Maar toch geen gek idee, waar zou je het kunnen kopen?

https://www.youtube.com/watch?v=B13E4BvRkj0

Ruud & Diana 17 januari 2022 om 11:08

Hallo Con,
Ik heb het zelf ooit eens voor de grap geprobeerd, jaren geleden (ik werkte in een ziekenhuis en kon gemakkelijk gebruikte infuussystemen meenemen die weggegooid werden). Het was hier helaas geen succes en dat kwam vooral doordat de komkommers in de kas stonden en we op een volkstuin tuinieren: ik had geen kraanwater maar regenwater en dan ook nog in de kas. In het begin ging het goed maar ergens in juni of juli, toen de planten groot waren maar nog geen komkommers gaven, was het al over, omdat het water troebel werd, algen bevatten en de slangetjes daarna al snel verstopt raakten. Ik was vaker/langer bezig met het doorspuiten van het irrigatiesysteem dan wanneer ik gewoon water had gegeven :-). Maar het werkt ongetwijfeld beter met kraanwater en bij planten in de buitenteelt.
groetjes,
Diana

Con 17 januari 2022 om 12:21

Hoi Diana,
Ik vond het filmpje grappig, vandaar de link, maar je hebt gelijk, vervuiling is het zwakke punt van het systeem. Maar als je een paar dagen niet kan gieten vind ik dit een goede oplossing, zolang je dus regelmatig de slangentjes doorspoelt.
Wij hebben nog steeds geen kas, helaas, hoewel we elke winter er over praten en plannen en het dan toch weer niet doen. Er zou voor de bouw een grafmachine door de tuin moeten en daar hebben we moeite mee, er zou dan zoveel kapot gaan. Het tuinieren is hier al niet makkelijk, te droog, te winderig, slechte grond met veel (heel) stenen, en dan die leuke diertjes als hertjes en wildhazen die gewoon door de tuin lopen en hun buikje vol eten.
Met elke plant die het doet zijn we blij. Soms denk ik met weemoed terug aan mijn Nederlandse tuin.

Petra Boon 16 januari 2022 om 22:34

Geweldig de film van de komkommers aan t infuus! ! Dank hiervoor.
Ben ik wel over naar de nieuwe mailing lijst, Diana?

Volgens mij sta je stiekum te trappelen om te starten met zaaien. Maar ik kan me vergissen? Grt Petra

Ruud & Diana 17 januari 2022 om 10:45

Hallo Petra,
Ik heb even gekeken maar je staat met het mailadres dat ik in mijn administratie zie in de juiste/nieuwe mailinglijst hoor, dus daar kan het niet aan liggen als je de mails niet ontvangt.
Zou het misschien kunnen dat ze in je spamberichten-box terechtkomen? De mails worden automatisch verstuurd dus dat zou best kunnen. In dat geval kun je de mail in je spambox opzoeken en er met rechts op klikken en dan ‘geen spam’ of ‘deze mails altijd vertrouwen’ of iets dergelijks (afhankelijk van het programma dat je gebruikt) aanvinken.
Ik hoop dat het zo lukt om de mails weer gewoon in je postvak te ontvangen!
Diana

Marianne Berger- van den Berg 17 januari 2022 om 10:47

Hoi Diana,

Ik krijg je nieuwsbrieven opeens niet meer.
Ik heb me als ik het me goed herinner me opnieuw aangemeld zoals je vroeg.
Is er misschien iets verkeerd gegaan?

Sabine 18 januari 2022 om 15:49

Zaterdag 8 januari was ’t ineens een heel zonnige dag na veel donker weer en ik kon me ook niet houden… volgens jouw zaaiagenda kan je veldsla en rucola onder glas zaaien in januari dus heb dat ineens gedaan. En dan een week zo verschrikkelijk mistig weer. Hopelijk gaan ze toch nog kiemen maar dat zal wel langer duren in dit seizoen, vermoed ik?

Ruud & Diana 19 januari 2022 om 10:28

Hallo Sabina,
Ja, dat klopt! Ik zou zelf ook wel wat willen zaaien maar de kassen zijn nog niet in orde. Ik zou zelf ook wel wat veldsla willen zaaien, en wat rucola, misschien een rijtje pluksla en snijsla. We hopen deze week een kas schoon, opgeruimd, opgehoogd en glad te hebben zodat ik komend weekend kan gaan zaaien.
De kiemduur hangt vooral af van de grondtemperatuur, als die hoog genoeg is kunnen de zaden wel binnen enkele weken kiemen. Het is dus vooral hopen op wat zon zodat de grond in de kas opwarmt. Je kunt wat gieters water in de kas zetten, als de zon (hopelijk) schijnt wordt dat water ook nog wat opgewarmd en zo ‘verwarm’ je de grond dan ook nog een heel klein beetje.
groetjes,
Diana

Gabrielle de Haan 18 januari 2022 om 19:35

Hallo Diana,

Ik volg je blogs al enige tijd en na een halfslachtige eerste poging ben ik nu serieus bezig met de voorbereidingen van mijn moestuin!
Nu wilde ik nog wat zaadjes bij je bestellen ( tomaat en peper ) maar ik kom er niet verder mee. Als ik wil afrekenen dan word pagina niet gevonden ?

Ruud & Diana 19 januari 2022 om 10:35

Hallo Gabrielle,
Sorry, ik heb de zadenlijst op eerste kerstdag voor de tweede keer geopend, met de restjes die er nog over waren. En nu stonden er ondertussen nog maar 3 soorten in (Amaranthus Rio San Lorenzo, peper Wraith en tomaat Orange Icicle), alle andere zaden waren ondertussen uitverkocht. Daarom heb ik gistermiddag de laatste zadenlijst gesloten, maar nu bedenk ik dat ik de link ben vergeten weg te halen. Dat ga ik nu gelijk nog even doen, en dan vrees ik dus dat alles op een paar zakjes na is uitverkocht. Ik heb een pagina gemaakt met heel veel links naar zadenwebshops in binnen- en buitenland, ik hoop dat je wellicht via die weg aan zaden van lekkere en mooie tomaten en pepers kunt komen!! Mocht je interesse hebben in zaden van één of meer van de 3 genoemde laatste soorten waar ik nog zaden van heb, mail me dan even op [email protected]
De link naar de pagina met zadenwebshops vind je hier: Moestuinzaden
groetjes,
Diana

Liesje van Leening 22 januari 2022 om 15:41

Ha Diana, ik ben een grote faxvan jou, dat als eerste. Maar een korte vraag: je plaatst een foto van zelfgeknipte steek etiketten. Maar met welke watervaste stift beschrijf je die etiketten? Ik heb er heel wat geprobeerd maar na verloop van tijd haal ik toch weer geheel uitgeveegde etiketten naar binnen. welke houd stand? met groet, Lies

Ruud & Diana 25 januari 2022 om 16:57

Hallo Lies,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik heb de steeketiketten vaak met DVD-writers beschreven en dat ging best goed.
Maar hier blijkt de gewone ‘permanent marker’ van de Hema (voor € 1,=) het best en het langst zichtbaar op de labels.
groetjes,
Diana

Carine p 24 januari 2022 om 14:21

Dag ongeduldige zaaiers 🙂
Ik moet me ook inhouden hoor, maar ondertussen staan bij mij toch ook reeds een aaantal plantjes onder de lampen.
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn te zaaien volgens de rudolf steiner methode (biodynamica), dit is de planning : 29 januari (volledige dag) en 30 januari in de namiddag aubergines en pepers zaaien.
7 en 8 februari paprika’s zaaien en 25 februari (vanaf middag), 26 februari en 27 februari (tot 18 u) tomaten zaaien. 6 maart ( vanaf namiddag) en 7 maart tomaten zaaien.
Dit gewoon ter info
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 26 januari 2022 om 11:33

Hallo Carine,
Dankjewel voor de tips voor de maankalender!
Ik heb het zelf 7 jaar lang gevolgd (alleen het zaaien volgens de kalender van Maria Thun, ik heb (nog) nooit de biodynamische preparaten gebruikt).
Met het zaaien volgens de maankalender ben ik een aantal jaar geleden al gestopt maar ik ben er zeker nog steeds gevoelig voor 🙂
Komend weekend zaaien dus! En 6/7 maart voor tomaten is eigenlijk ook wel een mooie periode.
groetjes,
Diana

con 26 januari 2022 om 14:39

Hallo Carine,
Het lukte mij niet een reactie je geven op jou tips van mij, op 1 zinnetje na.
Krijg steeds de melding dat ik al gereageerd heb. Maar misschien lukt het zo.
Toch nog even een vraag over de maandkalender.
We zitten veel zuidelijker dan jullie in NL, zou voor ons in Oostenrijk hetzelfde schema werken?
Nog bedankt voor je tips over pinda en citroengras.

Het idee om het citroengras te drogen en te vermalen ga ik ook doen. Geeft weer een beetje extra ruimte in de vriezer. De maggie plant droog ik ook in de oven en maak de blaadjes dan klein. Dan in een grote afsluitbare pot en ik heb de hele winter maggie onder handbereik in de keuken.
Ga ook eens proberen een plant over te houden. Helaas is het hier (Oostenrijk) in de winter behoorlijk koud, wat zou beteken dat de plant de hele winter binnen zou moeten staan. Dat is niet altijd een succes omdat er toch beestjes mee komen. Maar ik geef het een kans.
Misschien ga ik het proberen met pinda´s. Ik heb er altijd moeite mee als ik er veel tijd en energie in stop en het resultaat niet dat is wat ik verwacht.
Meerdere pogingen gedaan met ingwer/gember, wil niet in de volle zon maar wel lekker warm en heeft veel water nodig en het groeit en het groeit maar opbrengst zeer teleurstellend.
Aardappelen hadden we nu ook heel weinig, te weinig voor de inzet en het vele water, het is hier ook heel droog. Die doen we dus niet meer, temeer daar ik ze zo bij de boer aan de overkant kan halen.
We wonen op het land en onze tuin is naar alle kanten open. De herten en hazen lopen dwars door onze tuin plus een grote familie woelmuis en nog veel meer leuke diertjes die vlijtig mee eten van alles wat ik plant. Dus alles in potten met gaas afgedekt en niks in de volle grond. Daardoor moet ik selectief zijn met wat ik planten wil. Om de herten tegen te houden hebben we hekwerk van 3 meter hoog nodig om 2000 qm veilig te maken. Maar de andere leuke diertjes houden we daar niet mee tegen, die graven zich er onderdoor.
We hebben leren leven met onze dierbuurtjes, hoewel ik soms nog uit mijn vel spring als de herten weer de nieuwe knopjes van de rozen hebben weggegeten.
groetjes Con.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties