De tussenstand

Een 100% perfect tuinjaar heb ik nog nooit meegemaakt, ik kan het me tenminste niet herinneren. Een 100% verloren tuinjaar trouwens ook niet. In de prachtigste zomer zijn er altijd wel wat problemen: van droogte en daardoor minder goede groei, tot duiven, muizen, spint of gewoon pech of tijdgebrek (te laat gezaaid, vergeten goed op te binden, een zomerstorm, etc.). In een kletsnatte zomer zijn slakken, mollen, wortelrot, aardappelziekte, meeldauw, etc. soms de grote boosdoeners. In de meeste zomers krijgen we afwisselend een droge en een natte periode en krijgen we dus te maken met tegenslagen uit beide groepen :-). Maar we zeuren niet hoor, als het om tuinieren gaat is het glas hier bijna altijd wel halfvol.

En vooralsnog zijn we dit jaar tevreden over hoe de weegschaal doorslaat. Helaas hebben we geen venkel (door mol en woelratten), maar ik heb ze opnieuw gezaaid en die kunnen we dit weekend uitplanten. Ook geen bieten, en geen worteltjes (om dezelfde reden en ook die hebben we nog opnieuw gezaaid).

De bonen leken het heel slecht te doen, ook weer door diezelfde vermaledijde (vind ik altijd zo’n mooi woord) mol en woelratten. Maar ondertussen hebben die een andere route gegraven (jammer genoeg onder de koolplanten) waardoor de bonenplanten nu alsnog goed wortelen, groeien en bloeien. We hebben al 2 keer boontje gegeten en dit weekend kunnen we veel meer oogsten en dan ook snijbonen voor de winter oogsten en invriezen. En ik heb gelijk nog even snel wat laatste stambonen gezaaid.

Met de paprika’s ging het heel slecht (door een aanhoudende luizenplaag in het voorjaar en de vroege zomer). Ik heb lavameel over en onder het blad verstoven en dat bleek uiteindelijk het beste te werken. En nu de luizen eindelijk weg zijn beginnen de paprikaplanten beter te groeien en zelfs te bloeien. Het wordt dit jaar later dan normaal maar ik heb ik ieder geval eindelijk hoop op een paprikaoogst.

We oogsten volop komkommers, en ook augurken (zie foto bovenaan het blog), al beginnen de augurkenplanten het (ongetwijfeld door de droogte) het nu al langzaam te begeven. Ik had nog 2 zaden in het zakje die aan het einde van dit jaar verlopen en heb ze nog snel gezaaid – wie weet lukt het in de kas nog om er wat van te oogsten. De komkommers, augurken en ook wat courgettes staan op dit moment in een pekelblad en ga ik (uiteraard afzonderlijk van elkaar) inmaken volgens het 9-days-pickle-principe.

Met de tomaten gaat het prima. Ik postte dit filmpje afgelopen week op instagram:

We hebben ze ondertussen allemaal al opgegeten, geproefd, in een salade, bij de boterham, in een pastagerecht en met de laatste tomaten heb ik tomatensaus ingemaakt.

Dat was wel vreemd; normaal gesproken staan er hier nu tientallen bakjes met bloemenzaden, tomaten, kruidenzaden, etc. te drogen, fermenteren, etc. en dat is nu voorbij. Na zoveel jaren zelf zaden oogsten blijkt het lichamelijk bijna onmogelijk te zijn om helemaal geen zaden te oogsten. De honderden Nicotianabloemen in de enorme roze wolk in de achtertuin hebben al zaden gemaakt. Het zou beter zijn als ik de uitgebloeide aren zou wegknippen, voor een nettere plant en langere bloei. Maar ik kan me er niet toe zetten, en ik betrap mezelf erop dat ik er toch elke avond weer wat zaden uithaal en in een bakje doe. Voor 3.000 planten voor mezelf? Dat is heel nutteloos, maar ik kan het niet laten. Hetzelfde heb ik nu met de tomaten; ik heb geen zaden verzameld van deze eerste echte oogst en dat scheelde heel veel tijd en werk maar het was wel heel moeilijk. Ik betrap me erop dat ik erover nadenk om misschien een mixje te maken van de 6 multifloratomaten die ik dit jaar heb staan, of een mengsel van de buideltomaten van dit jaar. Of van alleen de Dark Stripe Micro, omdat die zo geweldig is. Zaden oogsten zit blijkbaar ondertussen in het bloed, ik moet bijna letterlijk afkicken :-).

Over de aardappeloogst zijn we zeker niet ontevreden; niet heel groot maar wel heel veel. En gelukkig: nu de aardappelplanten eruit zijn kan ik eindelijk de voorgezaaide courgetteplanten kwijt, de slangenradijs die zelfs al gaan bloeien, krulandijvie, bieten, snijbiet en andere soorten die ik nog voorzaaide.

Ik oogst telkens de aardappelen van een paar planten zodat ik ze na elke tuindag in een emmer op de fiets mee kan nemen, dat scheelt sjouwen met zware kratten en zo hoeven we ook niet met de auto over de smalle dijk/fietspad te rijden. Thuis wassen we ze, laten we ze een uurtje drogen en gaan ze vervolgens in kratten naar de schuur.

Met het opslaan van de aardappelen, het invriezen van bonen en courgettes, het inmaken van tomaten en komkommers/augurken, etc. is het echte oogsten voor een wintervoorraad nu eindelijk echt begonnen!

Tot slot van dit blog nog een bloemenfoto, dit keer van een (vind ik) mooie kleurencombinatie van 2 vaste planten: Persicaria amplexicaulis en Cirsium rivulare, waarbij van de laatste geen foto zonder hommel kan worden gemaakt, zo dol zijn ze op deze bloemen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Danielle

Leuk weer om te lezen!
Wij hebben dit jaar voor het eerst een kas. De tomaten gaan super, maar de paprika’s hebben het zwaar. Het blad wordt geel en er is geen nieuwe groei te zien. Zou het kunnen dat het te warm voor ze is in de kas?

Danielle

Dank voor het antwoord.
Dan zou het weleens een vocht te kort kunnen zijn. Gaan we op letten. Beestjes heb ik gelukkig nog niet gezien.
Alle zaadjes zie we bij je hebben gekocht doen het trouwens heel goed. De bloemen bloemen ook uitbundig:)

Marjolein

Dat mag ik graag lezen Diana, dat je het zaden oogsten niet kunt laten Betekent dat ook dat er toch weer een zadenlijst komt? Je schreef ooit dat je daarmee zou stoppen als de zakjes op waren. Mocht dat zo zijn, dan kan het maar zo dat er binnenkort een anonieme zending met gripzakjes bezorgd wordt

Marjolein

Oh, ik zie dat emoji’s niet geplaatst worden… Er stonden een paar :-)) en 😉 tussen…

Marjolein

Herkenbaar hoor, dat je je niet kunt beheersen om zaden te oogsten! Zou het iets oers zijn, om te zorgen dat er ook volgend jaar weer gezaaid kan worden en monden gevoed? Het is daarbij ook gewoon heel bevredigend, om de hele cyclus bewust mee te maken en te gebruiken. Waar zouden we zijn zonder onze hobby?

Goed weekend!

Adelien

Diana, Ruud en andere lezers,

Wie heeft een tip tegen slakken. Zelfs in deze droge zomer heb ik pas 1 courgette geoogst. De andere worden aangevreten door slakken als ze pakweg 8 cm zijn.
Ik geef pas ‘s ochtends water, dus daar ligt het vgls mij niet aan.

Wie o wie heeft de gouden tip?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties