9-daags inmaak voor komkommerzoetzuur

Ingredienten

  • Ongeveer 3 komkommers (afhankelijk van formaat)
  • Natuurazijn (voor alle zekerheid 2 flessen)
  • Zout
  • 400 gram suiker
  • Aluin (ongeveer 3/4e theelepel)
  • Kruiden als pimentbessen, ui, laurier, etc. naar smaak (zie toelichting)

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Een oud inmaakboek waarvan ik de naam niet meer weet
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Soort keuken: Canadees

Wat een bijzonder recept! Ik houd van die speciale inmaakrecepten die wat bewerkelijker zijn (kijk bijvoorbeeld ook eens naar dit oude meerdaagse recept van onrijpe groene tomaatjes in een zoetzure siroop die daardoor wel wat op druiven lijken: Ingelegde groene tomaatjes

Dit 9-daagse recept schijnt heel oud en van Canadese oorsprong te zijn (googel maar eens op ‘nine days cucumber pickle’), ik vond het in een bijna 50 jaar oud inmaakboekje dat ik van een tuinbuurman leende.

Er is 1 ding: er wordt in dit recept aluin gebruikt (dat wat bij Hortensia’s helpt om de bloemen blauw te maken en wat kan helpen bij het stelpen van scheerwondjes). Het is een natuurlijk product maar in grote hoeveelheden niet goed voor een mens. Maar in een heel kleine hoeveelheid heeft het in de verwarmingsfase (het wordt later gezeefd en met het vocht weggegooid) de functie dat het komkommer extra knapperig kan maken. Ik ben het half augustus voor de 2e keer aan het maken en ben gelijk aan het testen hoe belangrijk de aluin is (ik heb een grote portie met de aluin verwarmd en een klein portie zonder. Voor alle volledigheid: ik kocht hier aluinsteen van natuurlijke oorsprong en zonder geur- of kleurstoffen die ik zelf in een vijzel tot poeder maal).

De uitslag van de test met en zonder aluin: de komkommer met aluin is duidelijk knapperiger dan de komkommer zonder aluin (misschien wel 2 keer zo knapperig). Maar de komkommer zonder aluin is wel zeker nog flink knapperiger dan enig ander komkommerrecept dat ik maakte en ook lekker (eerlijk is eerlijk, die met aluin is wel echt net wat knapperiger en daardoor lekkerder).

En er is nog iets: in het originele recept worden als kruid 2 kaneelstokjes gebruikt maar dat leek me niet heel lekker in een zoetzuur van komkommer. De 20 pimentbessen die in het recept stonden heb ik wel gebruikt. Het was heel lekker; heel zuur maar ook heel zoet en vooral zijdezacht en toch knapperig. Zo leuk en lekker dat ik het nu dus nogmaals maak, dit keer zonder pimentbessen maar met een chilipepertje en een fijngesnipperde ui. Ook erg lekker (eerlijk gezegd lekkerder maar wij houden dan ook erg van uien en pittigheid). Varieer vooral zelf met kruiden die je lekker vindt.

Het is hoe dan ook een erg leuk en lekker recept waarin je een soort van ambachtelijkheid in proeft (of vind ik dat door het bewerkelijke meerdaagse proces, dat kan ook :-)). Het is trouwens niet heel veel werk hoor, het is vooral elke dag even kort spoelen, zeven, opkoken, etc. maar je moet er dus wel over nadenken of je er 9 dagen tijd voor hebt om dat elke dag even te doen.

Over de smaak: ik bedacht van tevoren of het na zoveel keer pekelen, warmen, spoelen, etc. nog wel heel erg naar komkommer zou smaken :-). En het verliest inderdaad wel wat van die smaak, maar daarvoor komt in de plaats veel zuur, zoet en knapperigheid en ook nog wel wat komkommersmaak. Ik ben nog wel wat aan het variëren met azijn en suiker want door het telkens koken van het mengsel in de laatste 3 dagen blijft er zo weinig vocht over dat de komkommers bij het inmaken niet goed onder het vocht staan. Ik gebruikte voor de 2e keer de dubbele hoeveelheid azijn en suiker en hield dan iets over (maar ik heb liever 2 deciliter over dan dat ik 1 deciliter tekort kom, ik bewaar wat ik over heb in de koelkast en gebruik dat als onderdeel van een ander inmaakrecept zoals augurken in zoetzuur (en doe er dan gewoon nog wat extra azijn en wat water bij). Als ik genoeg heb geoefend pas ik dus in dit recept wellicht de hoeveelheden komkommers en/of suiker/azijnmengsel nog aan.

Voor alle duidelijkheid: de bereidingstijden geven de start en het eind aan en niet de 7 dagen ertussenin :-).

Instructies

Stap 1: Dag 1

Maak een sterke pekel: Giet een halve liter kokendheet water in een kom over 50 gram zout. Roer tot het zout is opgelost in het water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schil de komkommers en snijd ze in de lengte in vieren. Verwijder de zaadlijsten en snijd ze daarna naar wens in stukjes of langwerpige reepjes. Leg de komkommerstukjes in de pekel en zet in de koelkast.

Stap 2: Dag 2

Schep de komkommerstukjes om en laat in de koelkast staan.

Stap 3: Dag 3

Schep de komkommerstukjes om en laat in de koelkast staan.

Stap 4: Dag 4

Giet de komkommerstukjes in pekel door een zeef en spoel met ruim schoon kraanwater. Giet koel water over de komkommerstukjes in de kom tot ze onder staan en zet terug in de koelkast.

Stap 5: Dag 5

Giet de komkommerstukjes in water door een zeef en spoel met ruim schoon kraanwater. Giet weer vers water over de komkommerstukjes in de kom tot ze onder staan en zet terug in de koelkast.

Stap 6: Dag 6

Giet de komkommerstukjes in water door een zeef en spoel met ruim schoon kraanwater. Giet weer vers water over de komkommerstukjes in de kom tot ze onder staan en zet terug in de koelkast.

Stap 7: Dag 7

Giet de komkommerstukjes in water door een zeef en spoel met ruim schoon kraanwater. Doe de komkommerstukjes in een pan en overgiet met natuurazijn tot de komkommerstukjes onder het vocht staan. Voeg nu de 3/4e theelepel poederaluin toe en roer dit goed door de komkommer in azijn. Verwarm dit 3 uur lang maar het mag absoluut niet koken. Ik heb de komkommer met aluin en azijn in een ovenbestendige schaal gedaan en die 3 uur lang op 70 graden boven- en onderwarmte in de oven gezet. Zo heb je er geen werk aan en kan de temperatuur niet te hoog of te laag worden. Maak ondertussen een siroop door 5 deciliter azijn en 400 gram suiker plus de kruiden die je wilt gebruiken te koken tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Na het 3 uur warmen van de komkommerstukjes in azijn giet je het door een zeef en laat de komkommerstukjes goed uitlekken (zonder spoelen!). Doe de komkommerstukjes weer in de kom en overgiet met de siroop Die mag nog warm zijn maar niet kokendheet). Zet in de koelkast.

Stap 8: Dag 8

Giet de komkommerstukjes weer door een zeef en laat uitlekken, maar vang nu het vocht = siroop met kruiden op. Doe de siroop in een pan en kook 10 minuten. Doe de komkommerstukjes weer in de kom en overgiet weer met de warme maar niet kokendhete siroop. Zet weer in de koelkast.

Stap 9: Dag 9

Steriliseer de potten en deksels zoals je gewend bent (ik was ze en maak ze schoon met soda en kokend water, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potten tot ik in kan maken). Giet de komkommerstukjes weer door een zeef en laat uitlekken en vang wederom de siroop met kruiden op. Doe de siroop in een pan en kook nog 5 minuten. Doe dan de komkommerstukjes erbij, breng weer aan de kook en laat nog 2 minuten doorkoken. Giet het heter water uit de potten en deksels en vul de potten met de komkommerstukjes. Giet de siroop erop tot een centimeter onder de rand (de komkommerstukjes moeten onder het vocht staan). Zet eventueel ondersteboven (wat je gewend bent, ik doe dat altijd wel maar het schijnt niet nodig te zijn) en laat afkoelen en vacuüm trekken.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief