Een kleine tip

Nou ja, een tip is misschien een groot woord. Maar ik postte afgelopen week bovenstaande foto op instagram. Want ik verwijderde een paar weken geleden duidelijk iets te vroeg het blauwe net over de koolplanten. De vogels (hier vooral duiven) waren er blij mee, waarschuwden hun soortgenoten en vraten in één avond de jonge koolplanten tot op de nerf toe op.

Ondertussen weten de meeste mensen die mijn blog af en toe lezen wel dat ik een hekel aan netten heb: ze moeten heel goed bevestigd worden want anders kan een vogel er alsnog in verstrikt raken en zich er zo in draaien dat ze doodgaat (of in haar doodsstrijd roofdieren lokken die een handje helpen). En dus gebruiken we een lelijk felblauw net en sluiten we het geheel hermetisch af, en als we dat goed willen doen kost het best veel tijd. Het zij zo…….

Twee maanden geleden stopte supermarkt Albert Heijn met plastic zakjes voor groenten, fruit en broodjes (dat werd trouwens hoog tijd!). In plaats daarvan kun je er nu voor 30 eurocent een herbruikbaar en afsluitbaar verszakje/netje kopen. Ondertussen begrijp ik dat meer supermarkten dit soort zakjes/netjes verkopen/gebruiken. Ik heb er ondertussen een paar want ik vergeet ze altijd in mijn boodschappentas mee te nemen.

Die zakjes blijken de palmkool (en andere kolen) in het jonge en meest kwetsbare stadium heel goed te beschermen tegen vogelvraat. En ze zijn heel makkelijk in gebruik: eroverheen doen en de blauwe touwtjes aantrekken, strik eromheen en klaar is Kees :-).

Het is handig omdat je elke plant die dat nodig heeft individueel kunt beschermen. En er kunnen geen vogels in verschrikt raken. En ze zijn makkelijk te bevestigen en later ook weer te verwijderen. En ze zijn goedkoop. En ze zijn herbruikbaar (ik weet nu nog niet hoe lang en hoe vaak maar de zakjes die er nu zo’n 6 weken omheen zitten zijn nog prima van kwaliteit). Voorlopig hebben ook de muizen en ratten in onze tuin nog geen zin om er een gat in te knagen.

Dus voor nu ben ik (altijd voorzichtig) optimistisch en heb ik al zeker 10 jonge koolplanten zo beschermd (en vooralsnog met succes). En ik kreeg op instagram en facebook ook al flink wat reacties, van mensen die denken dat je zo ook trossen druiven kunt beschermen, of maiskolven die belaagd worden, of het deel van een aardbeienplant waar de vruchten hangen. Het zakje is helaas net te klein om over een hele aardbeienplant te passen. En dus ook te klein voor een volwassen koolplant. Maar onze ervaring is dat een koolplant niet meer zo geliefd is als ze eenmaal een groter formaat krijgt. Oppassen blijft natuurlijk belangrijk maar wij gaan dit verszakje er dit weekend eens proberen af te halen want deze palmkool begint te groot te worden om nog goed onder het zakje te passen:

Het blauwe net dat je erachter ziet is gewoon een teken van tijdgebrek: ik moet het nog opruimen maar ben er nog niet aan toegekomen, te druk met oogsten, wieden en vooral ook water geven in deze gortdroge weken!

Na het oogsten van de aardappelen zijn we in dat leeggekomen vak begonnen met het uitplanten van de koolzaailingen die ik z’n 3 weken geleden zaaide. En die krijgen bij het uitplanten gelijk al zo’n zakje ‘aan’:

Ik geef toe; het is misschien ook niet het meest mooie gezicht in de tuin, maar voor een tijdelijke oplossing ben ik er zeker tevreden over!!

En voor alle duidelijkheid; natuurlijk zijn er nog veel meer manieren van beschermen; denk aan gaas, netten, vitrage, klamboe, bewegende ‘mobielen’, etc., maar zelf vind ik dit een vooralsnog welkome aanvulling op de mogelijkheden.

Tot slot van dit blog nog 2 tips over de website: ik kreeg vragen over de mogelijkheid tot het ‘abonneren’ op een reactie als iemand een vraag stelt. Dit kan op 2 manieren, ik heb er even schermopnamen van gemaakt. Je kunt je je onder het blog of de pagina abonneren, boven de eerste reacties, in het omcirkelde gedeelte, en bevestigen via het groene vakje met pijltje erachter:

Maar je kunt je ook direct bij het plaatsen van de reactie abonneren, via de groene knop met het belletje (op de foto hieronder bij de donkerblauwe pijl):

En wellicht ook handig: via het icoontje bij de oranje pijl kun je zelf een foto plaatsen, en dat kan soms bij een vraag handig zijn om duidelijk te maken wat je bedoelt (of misschien leuk als je zelf mooie foto’s van bloeiende planten of oogst, etc. hebt gemaakt).

Voor alle duidelijkheid: je krijgt bij het ‘abonneren’ op reacties op je vraag een mailtje als er een reactie is geplaatst. En in die mail staat ook gelijk een link waarmee je je weer af kunt melden voor eventuele volgende reacties.

Als laatste foto nog een Dahlia, dit keer het ras Jowey Winnie, ook direct een favoriet (ik ben dol op pomponnen :-))

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Diana, inderdaad een goede tip ! Dank je wel!
Ik denk dat dit het soort zakje/netje is wat in de Colruyt ook wordt aangeboden.
Wat kan je – behalve kolen – nu ook nog zaaien/planten op het vrijgekomen aardappel veld ?
Aspergeplantjes ?

Een mooie kolen oogst toegewenst!

Marion

Hallo Diana, ook ik had zakjes om de koolplanten. Helaas waren de koolwitjes mij voor geweest en hadden al eitjes gelegd voordat ik het zakje er omheen deed. Het gevolg was dat enorme hordes rupsen inmiddels mijn boerenkool tot op de nerf hebben opgegeten omdat de vogeltjes er niet bij konden om de rupsen weg te pikken. Zwaar werk hoor dat tuinieren, ze zijn je altijd te slim af die beestjes

Annelies

Hoi Diana,
Hele goede tip! Al gebruikte ik de zakjes zelf al wel. We zijn er namelijk vorig jaar achter gekomen dat we heel veel pruimenbomen hebben op het plein. (Ik werk hier al 17 jaar, het is me werkelijk nooit opgevallen, maar het moestuin virus heeft me ook nog niet zo lang te pakken) Ook ontdekte ik dit jaar een appel-achtige boom in de kleine groenstrook die we hebben. En we hebben ook sinds vorig jaar 2 peren aangeplant. Maar goed, de pruimen dus, sinds ik het weet hebben we ze vorig jaar een beetje gesnoeid en dit jaar heb ik er bijna dagelijks naar gekeken. En toen ik heel veel vruchtjes zag (Yay!!) heb ik dus om de meest veelbelovende takjes van die netjes gedaan. En van alle pruimen die we dus blijkbaar hebben, hebben we van de week 2 pruimen kunnen oogsten! Dit zullen waarschijnlijk ook de enige twee zijn dit jaar maar het is al een ruime verdubbeling van euhm, nou ja, ooit! Dus nu gaan we de bodem daar maar eens aanpakken, we hebben er werkelijk nooit iets mee gedaan dus hebben we nu een compostbak en is er Bokking klaar om uit te planten. Misschien halen we dan volgend jaar 4 pruimen. 😀

Maar de koolplanten in de moestuin zijn hier dus ook veel te lekker kennelijk. En ook ik was te vroeg, maar dit was vooral doordat ze uit mijn bescherming groeiden. Maar voor wat minder aantrekkelijk jong grut is het misschien ook nog een handige tip, ik gebruikte van die soort uitklapbare “parapluutjes” van de Action die normaal gesproken je eten moeten beschermen tegen insecten. Goedkoop ook en herbruikbaar.

Verder hebben we inmiddels het grootste deel van de aardappelen geoogst, en voor een eerste keer was de opbrengst heel leuk maar het oogsten was misschien nog wel leuker. Wat vonden de kinderen dat fantastisch, dat je een plant uit de grond trok en er dan aardappels aan hingen en daarna nog “grabbelen” in de aarde. 😀 De chips vonden ze ook lekker.
Ook hebben we een augurk/komkommer geoogst, waarschijnlijk een beetje te vroeg ook weer want de schil was wat prikkelig. Maar geschild was het de beste “komkommer” die ze ooit gegeten hebben. Gelukkig maar want er komen er nog veel meer aan.

Verder euhm 2 wortels, een paar lange dunne radijsjes, een enorme broccoli en er komen nog een paar kleintjes aan de plant. Wat bietjes, die als verrassing kwamen omdat ik er vrij stellig van was dat wat we daar hadden uitgeplant hadden goudsbloem was. (Ook daarvan chips gemaakt, resultaat te lang in de oven. ) Her en der een aardbei of framboos en ik vergeet vast nog dingen. Maar wat hebben we veel plezier van onze moestuin.
Ik zou nog een foto van onze moestuin sturen. (Nog naar aanleiding van een vraag over de aardappels)
Deze voeg ik toe, inmiddels is de foto al weer verouderd, er zit op de constructie al een laag kippengaas en aan de achterkant komt er nog een laag bij iig. En de kinderen hebben met een beetje hulp van mij alles zelf gedaan, de zandbak leeggraven, de palen in beton gieten, het gaas erop nieten etc. Trots op ze! 😀

6ebba59e21de52272a98cd399ca510f6.jpg
Annelies

Oh sorry, het is wel heel veel tekst geworden, ik geef mijn enthousiasme de schuld, maar sorry!
Als troost een bonusfoto van onze broccoli. 😀

broccoli.png
Elisabeth

Heerlijk Annelies !
Hou je vooral niet in
Vriendelijke groeten en succes verder!

Con

Recent een docu gezien over insecten. In Nederland wordt als experiment bloemen stroken gezaaid tussen de bv aardappel velden om insecten aan te lokken zodat die de bloemen van de aardappelen kunnen bestuiven en het blijkt te werken. Een super idee. groetjes

Con

Hallo Diana, hier zijn ook steeds meer groenstroken die niet meer intensief gemaaid worden. 

Voor een paar jaar hebben het grondstuk naast ons erbij gekocht. We hadden genoeg ideeën wat je met 1000 q.m. extra allemaal kan doen. De boer die hier zijn weilanden heeft, tevens onze buurman, gaf ons het idee om een bloemenweiland aan te leggen. Dat idee hebben we dan omgezet. Een bloemenweiland aanleggen is niet makkelijk en na veel erover gelezen te hebben, besloten we dat wij dat zelf niet kunnen en hebben het laten aanleggen en daarvoor van de provincie subsidie gekregen. Vooral het zaad is erg duur, en het moet het passende zaad zijn. Een goed aangelegd bloemenweiland heeft een levensduur van minstens 10 jaar mist het de goede verhouding van zaad soorten heeft. Wij en de insecten zijn er erg blij mee, voortdurend komen nieuwe bloemen hoog. Zie foto.

Je hebt gelijk dat is onzin voor aardappelen. Helaas is het programma niet meer in de mediatheek af te spelen, het was duits ingesproken waarbij denk ik een vertaal fout was. Maakt niet uit elke bloem zorgt ervoor dat een insect overleeft. 

groetjes

Voor ieder die het interesseert

https://www.br.de/rote-liste/insekten-insektensterben-insektenschwund-bienen-schmetterlinge-grillen-kaefer-100.html

P1060031 (2).JPG
Con

Hallo Diana, je hebt helemaal gelijk het is niet makkelijk. Toevallig gister een docu op tv gezien waar men liet zien hoe moeilijk het is en dat het ook niet altijd lukt.                          Een bloemenweiland heeft onderhoud nodig, het moet regelmatig gemaaid worden anders neemt het gras het weer over. Maaien is niet makkelijk bij planten van soms meer dan een meter hoog, men moet het zaaigoed een paar weken laten liggen. Het mooiste resultaat krijg je als je het in fases maait zodat er tekens een strook blijft staan.                           Ik wil graag onze ervaringen delen voor wie het interesseert, we wonen niet in Nederland maar een heel stuk zuidelijker, warmer en zeer landelijk met weilanden om ons.

Een bloemenweiland kan alleen op heel arme bodem onze grond was daarvoor niet geschikt. In buurt ging iemand bouwen en door het uitgraven van een kelder had hij heel veel grond over en deze was perfect geschikt voor ons. Met 30 grote vrachtwagens is de grond bij ons gebracht. Daarna kwam een bagger 2 dagen om de grond te verdelen en gelijk te maken. Toen kwam er voor een halve dag een frees om de grond los te maken. En toen konden de zaadjes gezaaid worden, eindelijk! Het zaad was speciaal samengesteld voor de omgeving waar wij wonen. Het is niet alleen afhankelijk van de soort grond maar ook het klimaat en de hoogte van waar je woont. Het zaaien was het minste werk, het werd gemengd met soja meel omdat dat lichter is als zand, zand kan voor sommige zaadjes te zwaar zijn. Er zijn 60 verschillende soorten planten gezaaid, sommige zijn 1 jarig, sommige komen pas in het 2de jaar en sommige komen altijd weer terug zo de theorie! We hadden pech dat na het zaaien wekenlang geen regen kwam en we het moesten sproeien, de volgende pech was dat na weken van droogte een tijd kwam met heel veel regen, je zag de zaadjes weg zwemmen. Toch hebben we die zomer een mooi resultaat gehad, wel niet dat wat we hadden verwacht, maar toch niet slecht, maar wel met vele kale plekken waar het regenwater was blijven staan. Hoewel het overal dezelfde grond is hebben we stroken met  andere bloemen. Wij zijn nog aan het experimenteren wanneer en waar we het beste kunnen maaien. Een stuk dat langs de weg ligt en vorig jaar vol met ongewenst onkruid zoals gierst zat en we vrij vroeg al hebben gemaaid, nu 1 van de mooiste delen is. Grappig is dat onze buren ook bloemen uit ons weiland hebben die ze nog nooit in hun tuin hadden, vanmorgen heb ik ontdekt dat langs de weg een ongeveer een halve km verder nu ook bekende bloemen staan die daar nog nooit waren, kan natuurlijk toeval zijn.                                                                
Mijn conclusie; het is erg duur, de grond, de bagger huur + bestuurder, frezer huur + bestuurder, zaad, en uitbrengen van het zaad heeft ons veel gekost. Waarvan alleen het zaad en het uitbrengen al 2600,- (met subsidie) was en zonder de garantie dat het lukt.
Eenieder die het overweegt ook een bloemenweiland aan te leggen, kan ik de tip geven doe het eerst heel beperkt op een klein stukje van je tuin en doe ook wat in een pot, zodat je kan vergelijken wat kiemt goed op onze grond, maar ook wat is onkruid, want dat is moeilijk te zien. Afhankelijk van het resultaat kan je wel of niet het stuk vergroten. Maar het moet geen bloemenweiland zijn, we hebben een groot vlak in de tuin met lavendel en dat zit ook vol met insecten.
Tevens hebben we ons grasveld verandert in een klaverveld, als die bloeit zit het ook vol met insecten. Het voordeel van klaver is dat je het niet vaak hoeft te maaien en deze veel beter tegen de warmte kan zonder sproeien, het is duidelijk bij ons te zien waar nog gras is, daar is alles verdroogd. Maar een klaverveld nooit aanleggen als er kinderen doorheen lopen vanwege de bijen ed. zodat ze niet gestoken kunnen worden.                                    
Met bloemen lok je niet alleen nuttige en vriendelijk insecten maar ook steekvliegen ed.
Het belangrijkste voor een bloemenweiland is dat de grond slecht moet zijn en dat je regelmatig moet maaien.
 

20220718_190223.jpeg
Con

bloemenweiland foto

P1050522.JPG
Con

aanleg bloemenweiland na 2 maanden

P1060010.JPG
Jose Geurtse

Dank voor deze tip.

lia

Ik koop vitrage bij IKEA “LILL Gordijnen met kantwerk, 1 paar, wit, 2.80×3.00m” voor 3,99Daar maak ik allerlei maten zakjes/ zakken van. Goedkoop en je kunt ze aanpassen naar jouw wens.
Na afloop gewoon even in de wasmachine en dan zijn ze weer klaar voor gebruik

Con

Hallo Diana, mijn gezaaide (met jouw zaad) Canna Musafolia Rubrum doet het niet lekker, de nieuwe blaadjes worden aan de rand bruin en rollen zich op. De plant stond eerst in de volle zon uit de wind daar heb ik ze weggehaald omdat ik dacht dat het misschien wel te veel zon is, hoewel het niet lijkt op verbranding. Nu staat de plant op een plek waar tot 14.00 de volle zon komt en ook wind vrij, maar op deze plek doet ze het ook niet goed. Water krijgt de plant zoals alle anderen. Ondertussen nieuwe aarde en mest gegeven, maar nee ook dat is niet de oplossing. 
Heb jij nog een tip?

De aardpeer of te wel de topinamboer staat bij ons in grote bakken in de tuin, ik vind het een super leuke plant en bewonder de sterkte van de plant. Nu zijn in 1 bak een paar klimplantjes bv het klimmende leeuwenbekje, terecht gekomen en deze gebruikt nu de aardpeer als klimrekje, een idee voor volgende zomer om gelijk alles te planten. De aardpeer is wel een plant voor een pot, ik heb gemerkt dat een kleine stukje al een nieuwe plant wordt. 

Deze zomer heb ik een experiment gedaan bij de aardappelen dat ik gezien heb op een duits tv programma. Als je alleen maar een uitgelopen oogje van de aardappel ingraaft wordt dat ook een plant, je hebt dus geen aardappel nodig. Helaas zijn al mijn aardappelen door de slakken gegeten, maar voor dit experiment heb ik een pot gebruikt en 1 oogje ingegraven. Vandaag gekeken of we aardappelen hebben en er zaten inderdaad voor 1 maaltijd aardappelen in en die worden vandaag gegeten, we zijn benieuwd maar de smaak. Op deze manier kan je dus veel meer aardappelen kweken.

Super idee met die zakjes helaas hebben we die hier niet. De bloemkolen waren weg gegeten, die heb ik op nieuw gezaaid, gisteren uit geplant en nu al weer gaatjes! Dus weer uitgegraven en in een pot hopelijk zijn ze nog te reden.
Groetjes

blob:file:///e3c48edf-0d1c-47bf-b3e2-8941bbb91dca

WhatsApp Image 2022-07-16 at 1.53.33 PM.jpeg
Con

Hallo Diana, er zijn 2 zaadjes ontkiemd en 2 plantjes geworden. Helaas heeft 1 een slakken aanval gehad, ik probeer deze nog te redden maar of dat lukt. In ieder geval staan ze nu onder de appelboom in de schaduw. Ik ga ze verplaatsen naar ons terras daar hebben ze dan altijd schaduw maar wel lekker warm, ik hoop dat ze het redden. Het is hier inderdaad zeer zonnig met een onbewolkte hemel, dus een zeer sterke zon inwerking, misschien is de plant nog te jong om deze sterke zon te verdragen. Ook de gember staat liever in de schaduw. Uit Azië komende planten willen natuurlijk een hoge luchtvochtigheid, warm maar geen hete zon. Dank dat je me op dit spoor hebt gebracht. De wortels zien er goed uit met vele nieuwe witte uitlopers. groetjes

Pien

Dag Con en Diana! Toeval bestaat niet! Ik herinner mij dat Con maanden geleden vroeg of ze bij het zaaien iets fout had gedaan want de musazaden wilden niet kiemen. En in precies die week zag ik eindelijk dat mijn zaden waren gekiemd en schreef dat je dus misschien nog even geduld moest hebben. Afgelopen week dacht ik er aan omdat mijn plantjes sinds een week of twee echt een groeispurt gaan maken. En ook mijn plantjes zagen er wekenlang uit zoals bij jou op de foto dus wederom:geduld! Komt vast goed! Overigens had ik in potjes voorgezaaid en toen er twee echt niet opkwamen heb ik de aarde (mét een zaadje) weggedaan en in de tuin gekieperd. Vorige week zag ik opeens, bij de voet van een perenboom, een musaplantje van ca. 10 cm hoog. Ik zal hem er vandaag uit gaan halen want dat is natuurlijk geen combi. Maar mooi bewijsje dat sommige zaden niet allemaal tegelijk opkomen!

Con

Hoi Pien, haha wat een toeval. Ok dan gaan we nog even geduld hebben, maar ik heb ze toch maar uit de hete zon gehaald. Grappig ik heb ook een “misluk hoekje” waar ik dan niet opgekomen potjes leeg, en is er toch nog van alles opgekomen, alleen was ik dom en heb niet opgeschreven welke potjes dat waren, dus weet ik niet wat het gaat worden, we wachten het af. Twee jaar geleden heb ik van een vriend een prachtig stek van een notenboom gekregen, die helaas bij ons niet gelukkig was. Ondanks dat ze miepte hebben ik haar laten staan, want dood hout (nou ja dacht ik) is ook een bron voor sommige dieren, en ja hoor vorige week ontdekte ik dat ze toch van onder opnieuw begint uit te lopen, gelukkig had ik geduld. Groetjes

Wout de Schepper

Om slakken en rupsen en andere mee-eters wat te temperen in hun enthousiasme gebruik al jaren een constructie van PVC-Electro buizen (met bijbehorende bochtjes), insectengaas en stenen die je niet meer nodig hebt. Vooral het goed afsluiten van een dergelijke “tent” is van belang. Insectengaas gaat vele jaren mee, gewoon na het seizoen even in de wasmachine en het blijft goed.

succes verzekerd

moestuin 2021 (2).jpg
Roos

Hallo Diana,

Ik weet dat je altijd zegt dat je niet veel verstand hebt van ziekten en plagen, maar ik had toch hoop dat je misschien hier wel wat van weet.
Het zit zo, het blad van mijn paprika’s kleurt vanuit de nerf langzaam geel. Dit gebeurt ook bij de pepers en ze laten ook veel gele vruchtknopjes vallen. En dan heb ik ook bij de snack komkommers heel veel verlies van kleine vruchtjes die geel worden en verdrogen.
De planten hangen niet slap. Is dit door teveel of te weinig vocht.?
I

groetjes Roos

blad pap1.jpg
Marjolein

Zijn er hier ook mensen die dit jaar veel neusrot in de tomaten hebben? Ik heb geen kas maar houd ze in zinken teilen tegen een zuidmuur en dat gaat al jaren goed, maar dit jaar heb ik al heel veel weg moeten gooien… Ik vermoed zelf dat het te maken heeft met de verschillen in temperatuur, die ik dit jaar als nogal extreem ervaar, maar ben benieuwd naar andere ervaringen of ideeën!

Groetjes,
Marjolein.

Wout de Schepper

Hallo Marjolein,

Heb ook last gehad van neusrot in de kas met de tomaten. Vriend van mij ook in de kas dezelfde problemen. Overigens laat ik ze hangen, is niet besmettelijk, tot ze rood zijn en oogst ze dan. Qua smaak zijn ze prima, het aangetaste “kontje” snij ik eraf.
Ik weid het toch aan teveel water geven. Omdat het toch wel warm is geweest afgelopen maanden (april, mei en juni) ben je geneigd om wat meer water te gaan geven. Verkeerd dus.
Te weinig water en een kalkgebrek kan ik uitsluiten.
Nu geef ik heel gedisciplineerd 2 maal per week water. Dan is wel een redelijke plons, maar daarbuiten strikt niet. Behalve de komkommers, die geef ik toch wel iets extra’s. Anders krijg je smaakproblemen bij de komkommers.

Marjolein

Ha Wout,

dank voor het meedenken! Ik heb misschien ook wel wat teveel water gegeven, dat merk ik ook aan de eerste rijpe tomaten, die soms opengebarsten zijn. Dat je de aangetaste tomaten gewoon af kunt laten rijpen en eten, dat wist ik niet… Potverdorie, dat had ik eerder moeten weten, ik heb er veel weggegooid… Maar een goede leer voor de volgende keer. Nogmaals dank!

Wout de Schepper

Hallo Diana dank voor je reactie. Ook ik ben geen bioloog maar wel medisch onderlegt. Ook in het menselijk lichaam is een hoog kaliumgehalte een rem op de opname van calcium. Mensen krijgen dan een injectie met een stof met veel calcium. Dan compenseer je het hoge kalium.
Zou kunnen bij mijn planten, ik heb bemest met as van verbrand hout. As heeft een hoog kaliumgehalte. Dus zou kunnen dat dat de oorzaak is. Te scheutig met verstrooiing van as.

Maar om nu mijn tomatenplanten aan een calciuminfuus te leggen gaat mij ook ietsjes te ver….

waterzak-druppelsysteem-druppelpen.png
Wout de Schepper

Hallo Diana, een duidelijk verhaal. Het is dus een gevolg van het een verkeerd gebruik van houtas. Maar je moet het maar net weten he. Een (plantkundig)bioloog begrijpt dergelijke fysiologische processen natuurlijk veel beter.

Maar dankzij jou uitleg heb ik nu een sluitend logisch geheel. Blijft dan wat beter in de hersentjes plakken.
Het tijdstip van strooien goed bepalen en de hoeveelheid per plant niet overdrijven.
Nogmaals mijn hartelijke dank

Marjolein

Ook namens mij hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Zelf heb ik de neusrot ook in de vleestomaten dit jaar, dat blijkt dus ook te kunnen.

Groetjes,
Marjolein.

ps is het nog mogelijk om iets aan te klikken als je op de hoogte gehouden wilt worden van reacties? En waartoe dienen de plus en de min onder een reactie?

Carine p

Dag Marjolein,
ik heb dit jaar ook meer neusrot dan andere jaren, vooral zoals Diana zegt bij de meer Roma types. Het ligt hier zeker niet aan teveel water, nog geen druppel in bijna 2 maanden gehad en overdreven hitte. Voor mij gewoon een tekort aan water en de plant die zijn vruchten opoffert of te overleven.
groetjes
carine

Marjolein

Dag Carine,

dank voor je reactie. Ik denk dat we kunnen concluderen dat de planten stress hebben gehad, of het nu teveel water, te weinig water, teveel hitte of te sterk wisselende temperaturen zijn geweest. Volgend jaar weer nieuwe kansen!

Hartelijke groet,
Marjolein.

Levina

Nog tip t.a.v. netjes, gaas en bindtouwtjes die op de grond liggen.

Deze zijn ook voor egels, mollen en ander kruipende diertjes echt gevaarlijk.
Ellende daarvan gezien.
Werk alsjeblieft (zo kort mogelijke)touwtjes weg.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties