Alsjemenou

Dit jaar is het wel heel erg. Ik zaai altijd wel teveel maar ik zit nu letterlijk met enkele tientallen zaailingen waar ik (nog) geen plaats voor heb. Ik heb het over bietjes, sla, andijvie, broccolini, stamboontjes, violieren, lupinen en zo nog wat soorten. Op de foto hierboven zie je de palmkoolzaailingen die staan te wachten.

“Kunnen we binnenkort al wat oogsten? Want ik heb heel veel zaailingen die nog uitgeplant moeten worden”, vraag ik aan Ruud. “Dan heb je teveel gezaaid”, is zijn kort en bondige antwoord. Ja, dat weet ik ook wel, maar aan die opmerking heb ik nu natuurlijk niks. En dus speur ik in de tuin naar aanstaande oogst. Ja, de doperwtjes komen eraan maar eer die allemaal zijn geoogst en de planten eruit kunnen zijn we wel 3 weken verder.

Mmm, de aardappelen dan? Nee, dat duurt zeker nog ruim een maand. De uien? Nee, die zijn nog helemaal groen. Maar dan valt mijn blik op de knoflookplanten. De helft ervan is al behoorlijk geel. Sterker nog, er zitten zelfs al wat planten tussen die omvallen.

“Ik denk dat ik knoflook zou kunnen oogsten”, zeg ik tegen Ruud. “Natuurlijk niet”, zegt hij, “dat is pas in juli”. Dat weet ik natuurlijk ook wel maar ik ben een ‘uitplanter’ in nood, en de knoflookplanten zien er echt uit alsof ze al afsterven.

“Ik ga er eens één uithalen”, zeg ik. Ruud zucht. Ik haal een schepje en oogst een knoflook, ééntje die al helemaal geel is en omvalt. Nou zeg, het is gewoon een mooie knoflook; volgroeid, groot, de bol stevig maar de hals al helemaal zacht. Oogstrijp, weliswaar net aan, maar oogstrijp. Vreemd, want we oogsten toch al bijna 30 jaar lang knoflook ergens tussen half juni en half juli. We hebben de tenen eind oktober geplant, zoals elk jaar, en verder niets anders dan anders gedaan. Zou het door de droogte komen, of misschien wel door de natte en lauwe winter met amper vorst? Geen idee, maar ik ben er voor nu blij mee.

“Kijk!”, roep ik naar Ruud (die de discussie al had opgegeven en verderop in de tuin de waterpomp start om de aardappelen en uien water te geven).

Zelfs Ruud legt de spullen neer om even te komen kijken en is verbaasd over de vroege oogst. “Het is nog niet eens juni”, zegt hij.

We besluiten samen dat dit de enige knofloken zijn die we nu oogsten. En ik bedenk gelijk dat ik een deel ervan ga drogen om knoflookolie van te maken. Dit waren de meest gele en bijna slappe planten, de rest mag nog even blijven staan. “Geef ze nog maar een keer water”, zeg ik tegen Ruud, “dan kunnen ze nog even groeien”.

Terwijl Ruud de pomp start en als eerste de aardappelplanten water geeft, plant ik op de plaats waar deze 7 knoflookplanten stond 3 stengelsla-zaailingen uit. Ik vrees dat alle andere zaailingen toch echt nog een paar weken moeten wachten voor ze uitgeplant kunnen worden. Alhoewel….. ik wil vandaag 2 kroppen andijvie oogsten, daar kunnen dan 2 lupines voor in de plaats worden gezet. En op de plaats waar ik dit weekend 3 koolrabi’s ga oogsten kan ik 3 nieuwe slaplantjes kwijt. Zucht, het zijn allemaal druppels op een gloeiende plaat.

Tot slot van dit blog nog de melding dat je nog heel even mee kunt doen met de verloting van een Zaaiagenda voor de Moestuin. We geven 3 agenda’s weg ter gelegenheid van het uitkomen van de derde druk (zoals ik dat in mijn vorige blog aankondigde).

Je kunt op de website van Laura meer informatie vinden: De derde druk! Je kunt op die pagina ook gelijk je gegevens achterlaten en op die manier meeloten. Edit: ik zag dat een aantal mensen ook in reactie op dit blog mee willen loten, ik heb de zin hierboven aangepast want die was blijkbaar niet duidelijk. Ik stuur de gegevens van die mensen door naar Laura, maar vanaf nu dus graag op haar website/pagina meedoen, want zij heeft de gegevens, de agenda’s, etc.). Aanstaande zondagavond 31 mei sluit Laura de reacties en op maandag 1 juni loot ze 3 winnaars.

En dan, zoals altijd, nog één foto. Dit keer van de eenjarige Linaria maroccana. In de achtertuin heb ik het ras Pretty in Pink staan, met lieve bloempjes in wit/roze/lila. In de moestuin heb ik langs de rand in een verhoogde bak (je ziet op de foto nog net de bloeistengels van een aspergeplant) deze ‘Rock & Roll’ staan, een vrolijk mengsel van paarse en rozerode bloemen.

50 reacties op Alsjemenou

Alexandra Martens 29 mei 2020 om 10:52

Het zou fantastisch zijn als ik een agenda zou krijgen voor mijn vriendin. Ik heb er zelf vorige week een besteld.

Ik wacht in spanning af

Lieve groetjes Alexandra

Leonie 29 mei 2020 om 11:48

De knoflookoogst is dit jaar inderdaad heel vroeg. Ik kan ze ook al bijna oogsten!

Ik loot graag mee voor de zaai-agenda!

Groetjes, Leonie

Ivanca 29 mei 2020 om 14:29

Kunnen we dan ook eerder nieuwe knoflook planten? 😛 Ik ben ze vergeten afgelopen november XD

Laura en Niels 29 mei 2020 om 11:50

Hoi Diana en Ruud,

Het zal weer eens niet haha teveel gezaaid wie had dat gedacht hahaha. Die knofloken zien er al super goed uit. Bij ons staan er ook een paar die we ervan verdenken, gezien de vergeling op de bladeren. Deze week hebben we al veel aardbeien kunnen oogsten. Wij hebben het ras Lambada staan echt mierzoete aardbeien helaas zijn ze maar eens per jaar dragende planten.

Hoop dat het bij jullie ook zo voorspoedig gaat als bij ons.

groetjes,
Laura en Niels

Linda 29 mei 2020 om 12:20

Ik ga vandaag ook eens e v en bij mijn knoflook kijken. Ben benieuwd als ik ook net zo mooie bolletjes heb.

De derde druk van de zaai agenda lijkt mij super leuk en handig om te winnen.

Veel moestuin plezier!

Brecht 29 mei 2020 om 12:26

Ik ben zeer benieuwd naar de agenda 🙂

mvg,

Tonnie van Vonderen 29 mei 2020 om 13:06

Ik geniet erg van de moestuinperikelen die bovendien leerzaam zijn. De agenda zal vast evenveel vreugde opleveren

Stasja Verbeek 29 mei 2020 om 14:06

Graag schrijf ik me in voor de verloting van de nieuwste uitgave van de zaaiagenda. Groetjes…

Anne 29 mei 2020 om 14:10

Hoi Diana,

Wat zou ik blij zijn met een kalender!
Als beginnende moestuinier (is dit een woord?) kijk ik dagelijks op deze website. Wat heb ik er de afgelopen maanden al veel aan gehad!

Iedere dag krijg ik er meer plezier in. Wat een leuke hobby!
Een kalender kan ik erg goed gebruiken, om nog meer te leren.

Groetjes uit Twente,

Anne

Veer Opdenkamp 29 mei 2020 om 14:42

Hallo Diana
Mijn pietepeuterige kasje staat ook overvol te wachten op oogst.
Maar nog niet zo overvol als bij jou.
Ik loot graag mee voor de zaaiagenda.

Mattie 29 mei 2020 om 14:53

Hallo Diana
Kurkdroog, en nog weet de natuur zich erdoor te slepen met een oogst waarvan je staat te kijken. Zoals je zegt: de peultjes zijn in aantocht.

Heel graag loot ook ik mee voor de zaaiagenda. Fijn initiatief trouwens 🙂

Groetjes
Mattie

Jel 29 mei 2020 om 15:15

Als beginnende moestuinen heb ik al veel aan jouw site gehad, de zaaiagenda zou dan ook helemaal leuk zijn om te winnen! Kan ik vast nog veel meer van leren!

Carine p 29 mei 2020 om 16:38

Hi,
Hier ook alles veel te vroeg. Sluimerwten, sugar snaps, erwten, tuinbonen. Alles is er reeds uit. Normalerwijze tot half juni oogst, maar dit jaar niet. Knoflook moet ik ook eens bekijken, ligt reeds geel op de grond. Artichok planten hangen half verdord. Gaan we de woestijn tegemoet? Hier geven ze vanaf volgende donderdag terug normale temperaturen van 24 graden, maar het kwaad is reeds gebeurd. Nog effen puffen tot donderdag 🙂
Oh ja Diana, teveel plantjes, altijd welkom. Geen tijd gehad om kool planten te zaaien. Grapje hoor.
Groetjes Carine

Ruud & Diana 30 mei 2020 om 09:01

Hallo Carine,
Het heeft hier in noordoost Nederland vannacht weer gevroren, en de komende dagen wordt het ruim 25 graden. En al een maand geen druppel geregend. Het is niet vreemd dat planten het ook even niet meer weten, ik ook niet, net als vorig jaar besteden we 90% van onze tuintijd aan water geven.
Ik ben al wat plantjes aan het uitdelen op de tuin, alles waar ik teveel van heb gaat naar tuinburen. Maar ik wil het zelf ook houden, nooit een jaar zonder ruimtegebrek, hoe groot of klein onze tuin ook was/is 🙂
groetjes,
Diana

Jan den Hoed 29 mei 2020 om 18:22

Ja ,ik loot ook graag mee voor de agenda!En nog een vraag de bak waar jij vijgen in teelt boor jij daar gaten in of laat je het water komen en staan wat er in regent of gegoten word?Groeten van Jan den Hoed.

Wijnie 30 mei 2020 om 15:36

Beste Jan,
Voor inderdaad gaten in de onderkant van de pot. Anders blijven de wortels in een natte periode constant in water staan en kunne ze gaan rotten.
Groetjes Wijnie

Will Janssen 29 mei 2020 om 19:02

Hallo Diana,

Wat voor een waterpomp gebruikt Ruud . Is dat eentje op benzine.
Hier bij ons op de volkstuin is er geen elektriciteit en ben in overweging om een waterpomp te kopen.

Ruud & Diana 30 mei 2020 om 09:36

Hallo Will,
Wij hebben gardena benzinepomp (het type is ondertussen niet meer leverbaar), want ook hier is er geen elektriciteit.
Wij vinden gardena een goed merk maar er zijn er veel meer hoor. En misschien is het leuk om je ook eens te verdiepen in elektrische waterpompen die je kunt aansluiten op een zonnepaneel (als je handig bent, wij zouden ons daar in ieder geval wel in verdiepen als onze pomp kapot zou gaan en we een nieuwe zouden moeten kopen. De 2 nadelen van benzinepompen zijn de herrie en de dure benzine. Maar dat neemt niet weg dat we er, zeker in deze kurkdroge weken, heel blij mee zijn. Ik hoop dat iemand anders misschien ook nog een tip voor je heeft!
groetjes,
Diana

Jo 5 juni 2020 om 13:44

Denk ook eens aan het aansluiten op een accu. Wij hebben een Ultracell accu ongeveer formaat pak suiker en die moeten we na ca 4 sproeibeurten (tuin 200m2) mee naar huis nemen om op te laden. Goedkoper en geen herrie.

Ruud & Diana 5 juni 2020 om 15:44

Hallo Jo,
Dankjewel voor de tip!!
Zou je met ons willen delen welke je precies hebt (typenummer, etc.)? En Ruud vraagt of ik je wil vragen welke acculader je hebt. Onze pomp doet het nu nog goed maar het is wel een gedoe, veel herrie, benzine moeten kopen en die zelf moeten mengen met olie (want het benzinestation hier verkoopt geen mengsmering meer). Ik denk dat hij in de nabije toekomst een elektrische pompje overweegt (kleiner, lichter hanteerbaar, geluidloos, etc.). Alle informatie en tips zijn welkom!
Diana

Will janssen 5 juni 2020 om 18:41

Hallo Diana,

Een benzine uitvoering is idd luidruchtig en een gedoe met de benzine .
Ben wel benieuwd hoe dat in z’n werk gaat met een ultracell accu , zou ook een optie zijn. Hoop dat Jo nog eea kan uitleggen.

Groet, William

Ruud & Diana 6 juni 2020 om 09:21

Hallo William,
Wij hebben geen elektriciteit op de volkstuin dus voor ons zou een accu ook heel handig zijn.
Ik hoop dat Jo onze berichtjes nog leest en het uit wil leggen. En anders mail ik haar volgende week even persoonlijk, een eventueel antwoord laat ik hier dan weten.
groetjes,
Diana

Jo 12 juni 2020 om 23:09

Sorry dat het even duurde; onze accu is een Ultracell 12V 12AH loodaccu. En we hebben een Pentair Shurflo Blaster II pomp.

Jo 12 juni 2020 om 23:27

Helemaal precies:
Accu: Ultracell UL12-12 12Volt 12Ah (20hr) loodaccu batterij VRLA VdS 151x98x101mm.
Lader: H-TRONIC AL 1600 batterijlader voor 6V / 8V / 12V loodaccu’s

Als je nog vragen hebt dan kun je me mailen Diana.
Groetjes,
Jo

Ruud & Diana 13 juni 2020 om 09:11

Hallo Jo,
Hartelijk dank voor je antwoord en volledige gegevens!!
Daar kan Ruud voorlopig fijn mee googelen!
groetjes,
Diana

Gijs Helder 29 mei 2020 om 19:09

De rollen zijn bij ons omgedraaid, maar de discussies zijn het zelfde.
Ik volg je al 5 jaar via je blog. We genieten altijd van je verhalen en we volgen heel vaak je wijsheden op.
Ook de tomaten data die hebt gemaakt is erg interessant.
Ik zou het leuk vinden om te dingen naar jullie mooie agenda.
Goed weekend en veel tuin plezier.

Marijke 29 mei 2020 om 19:35

Al jaren volg ik je blog en pluis je site uit als ik iets niet weet.
Gaarne ding ik mee voor de zaaiagenda!!!
Voor ieder mooie Pinksterdagen.

Bertha Flapper 29 mei 2020 om 19:52

Wat weer een mooi verhaal Diana zo herkenbaar! Ik loot heel graag mee voor die prachtige zaaiagenda! Fijne pinksterdagen en geniet van het mooie weer.

Lies 29 mei 2020 om 19:59

Één knoflookje is er hier ook al uit, Diana. Niet dat er zoveel staan…
Toch zàààlig, jullie tuin!
Lie(f)s.

José Kaats 29 mei 2020 om 20:00

Ik eet alleen nog maar sla….
En van die knoflook had ik niet willen weten! Had me zo voorgenomen om niet te vroeg te oogsten! Mag van mezelf pas kijken na half juli. Maar nu….oohh…dit weekend ga ik naar de tuin. Ik doe het niet…ik doe het niet….

Vera Vandewiele 30 mei 2020 om 01:41

Hallo Diana en Ruud
Na jaren zoekwerk denk ik dat ik de naam weet van de bloem die jij in je achtertuin en moestuin staan hebt: de Linaria Maroccana. Ik kreeg het zaad van mijn schoonzus maar kon nergens de naam vinden. Het is overigens een prachtige bloem…
Wat vind ik jouw website interessant. En ik ben natuurlijk ook geïnteresseerd om een kalender te winnen!
Hartelijke tuingroeten,
Vera

Marjolein 30 mei 2020 om 09:17

Haha, heel herkenbaar dat ruimtegebrek. Ik was iets te enthousiast met tomaten poten waardoor ik geen plek meer had voor de aubergine en paprikaplanten in de kas. Eigenlijk voor niks anders dan tomaten in de kas. Maar ruimtegebrek maakt creatief, deze staan nu op een hele warme plek buiten =). En tussen de tomaten staat wat sla en andijvie. Evenals buiten in de verhoogde bakken natuurlijk.
Misschien kan je iets proberen met balkonbakken zodat je meer ruimte krijgt. Deze kan je ergens ophangen waardoor je meer grondruimte krijgt. Is wel weer meer water geven, maar je had potten geminderd toch? 😉
Groetjes,
Marjolein

Ruud & Diana 30 mei 2020 om 09:46

Hallo Marjolein,
Ook hier wordt elke centimeter van de tuin gebruikt, tussen planten in, onder de bomen, langs de sloot.
Uhhh, ik heb het aantal potten nog niet geteld maar ik vrees met grote vreze 🙂
groetjes,
Diana

LIA 30 mei 2020 om 09:23

Lees voor het eerst uw verhaal.
Hoe leuk, hier groeit de knoflook ook hard, staat nog groen…even wachten nog met oogsten.
Voor de rest bloeien de klaprozen en slaapmutsjes prachtig. Heel veel luis in de lupine…en alles hunkert om een bui regen.
Graag ding ik mee naar de kalender. Hartelijks,Lia

patrick Gorra 30 mei 2020 om 12:02

Bij ons, in België West Vlaanderen, hebben we ook al wat knoflook geoogst. Grote bollen, waarom ze nu al zo groot zijn ligt misschien aan de zeer natte januari, februari maanden. Ik weet het ook niet …. Ik heb mijn zaaiagenda (1e druk) doorgegeven aan mijn dochter, die er nu volop gebruik van maakt. Ikzelf, ja….. een nieuwe zaaiagenda krijgen zou leuk zijn !

Bonne 30 mei 2020 om 12:30

Aardappels water geven met slootwater is bij ons in Fryslân niet toegestaan i.v.m. de kans op bruinrot. Geldt dat niet voor Zuid-Holland?

Ruud & Diana 30 mei 2020 om 21:58

Hallo Bonne,
In al die 29 jaar dat we tuinieren hebben we nog nooit bruinrot in de aardappelen gehad, en we hebben nog nooit het bericht gehad dat we geen water uit de sloot mogen geven.
We hebben geen elektriciteit en geen stromend water op ons volkstuinvereniging en de gemeente heeft meermaals aangegeven dat we dat ook niet gaan krijgen, dus ons enige manier van water geven is regenwater en slootwater. Ik ga er vanuit dat het slootwater regelmatig wordt gecontroleerd en de vereniging bericht krijgt als er problemen zijn. Wellicht komt het doordat we een kleine volkstuinvereniging zijn (< 60 leden) maar er zijn vier volkstuinverenigingen in Spijkenisse en ik weet bijna zeker dat ook die andere geen verbod hebben op het gebruik van slootwater. groetjes, Diana

Angelique 30 mei 2020 om 23:29

Ik ben toch wel nieuwsgierig geworden naar het effect van slootwater op planten in de tuin. Weet jij Bonne, of iemand anders, meer over de gevaren van slootwater voor aardappelen en andere planten?

Richard 30 mei 2020 om 14:26

Mijn knoflook is nog niet klaar. Ik heb ze ik oktober gepoot. Het zal niet lang meer duren denk ik, ze zijn bijna zo dik als bezemstelen. Ik denk dat het komt door de zachte winter en mooi voorjaar. Het viel me op dat ze langzaam maar gestaag door groeiden en na de winter al groot waren. Groet, Richard

Mettine Griffioen 30 mei 2020 om 14:49

Hoi Diana, ik lees je artikelen vaak. Erg leuk. En wat leuk dat je ook verbaasd was over de vroege knoflookoogst, ik heb ze gisteren ook maar geoogst, omdat ze er om smeekten. Maar ik was helemaal onzeker, omdat dit niet volgens de ‘cijfertjes’ klopte. Ik heb nu voor het tweede jaar een eigen stukje grond en ik heb je moestuin agenda vorig jaar aangeschaft en lees me in met o.a. jouw heldere complete artikelen, waarvoor dank. Groet, Mettine

Anna 30 mei 2020 om 15:02

Hallo Diana en Ruud,
ik ben nieuw hier en zou graag een agenda/kalender ontvangen. Mijn dochter en ik gaan een moestuintje starten en hebben weinig ervaring .
Succes

Lucia Hubens 30 mei 2020 om 15:32

Heerlijk om deze site te lezen.
Heb dit jaar in Midden-Limburg, Wessem een stukje grond van de buurvrouw mogen gebruiken voor moestuin. De duiven in de coniferen houden heel veel van de koolplanten, sla, en andijvie al geoogst. Heerlijk.
Een zaaiagenda kan mij helpen, ik was dit jaar te laat met de peultjes en bonen, als oud-schipperse ontdek ik een nieuwe wereld.

Ria 30 mei 2020 om 16:41

Hallo Lucia,
Voor peultjes is het inderdaad te laat, maar je kunt nog wel bonen zaaien hoor.
In ieder geval nog de hele maand juni, zowel stokbonen als stambonen.
Veel succes,
Ria

Jannie 30 mei 2020 om 21:32

Echt zo herkenbaar , die te volle tuin, succes met wachten!!

Margriet M 30 mei 2020 om 22:34

Hallo Diana en Ruud,
Ik heb de knoflook maar gerooid, net op tijd, ik ben bij een een paar preimineer wormpjes tegen gekomen. Deze ben ik ook tegen gekomen in een aantal wintertuinen, dus deze ook maar gerooid.
Kom ik mooi mijn extra plantjes uitplanten.
Ik ben van plan maandag eerste keer doperwten te eten, ik zie er erg naar uit. Verder ook hier alles gortedroog, hoewel wij vorige week zaterdag nog een hele dag miezerige regen hebben gehad. Waren we erg blij mee. Groetjes en fijne Dagen, Margriet

Cor gravestein 31 mei 2020 om 15:49

Hoi Diana, ik krijg al een tijd geen bericht van je en dacht dat je ziek was of zo.
Ik meld mij dus opnieuw aan.
Hg .corgravestein

Ruud & Diana 1 juni 2020 om 21:27

Hallo Cor,
Ik heb even gekeken en ik zie je mailadres staan bij verzonden mails die worden tegengehouden. Dat kan betekenen dat de mail in je spambox terecht komt of dat je provider de mail op een andere manier tegenhoudt. Ik vrees dat ik daar niets aan kan veranderen. Ik zie dat je je ondertussen opnieuw hebt ingeschreven maar dat je niet in de bevestigingsmail op bevestigen hebt geklikt, dat zou kunnen betekenen dat ook die mail in je spambox of door je provider wordt tegengehouden. Ik hoop dat je een manier kunt vinden om het op te lossen!!
groetjes,
Diana

Eric-jan 31 mei 2020 om 23:38

Dag Diana,
Ik heb vandaag ook al mijn knoflook geoogst. Ze waren echt al klaar om geoogst te worden. Heb dit nog niet eerder meegemaakt, maar wel fijn dat er weer plaats is voor andere plantjes.
Groetjes van Eric-jan

Ine 1 juni 2020 om 15:36

Hoi Diana,
Het lijkt wel, alsof ik alleen maar werk in de tuin. Oogsten vind ik veel lastiger… Het ligt twee km verder. Mooie plek. Bramen, frambozen en aardbeien gaat prima. Rabarber ook. Maar voor de bladgroente ben ik meestal te laat. Klinkt heel vreemd… Herkent iemand dit..?
Ik wil graag meelopen met de agendaloting,
Vriendelijke groet,
Ine

Ruud & Diana 1 juni 2020 om 21:55

Hallo Ine,
Bladgewassen hebben wat meer stikstof en vocht nodig om sappig bladmassa te kunnen maken, wellicht kun je daar iets mee.
Ik vrees dat je helaas niet meer mee kunt loten voor de agenda, deelname gold tot zondagavond, ik heb vanmorgen de winnaars geloot, sorry.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties