Verwachtingsvol

Nog even en mijn favoriete maand begint; juni. Ik vind juni altijd zo fris en groen. Juni ruikt lekker. En in juni is de tuin vol. We hebben het in juni altijd druk in de tuin (wanneer niet eigenlijk) maar in principe is alles gezaaid en geplant en is het nu verzorgen en wachten. Verwachtingsvol is daarom de term die voor mij misschien wel het beste bij juni past. We wachten op de eerste echte oogst van meerdere soorten uit de tuin, we wachten op de bloei van de eerste zelf gezaaide eenjarige bloemen. We zien hoe alles wat we de afgelopen maanden hebben gezaaid zich ontwikkelt, kijken of we het nog een beetje kunnen sturen als het gaat om water geven, voeding, opbinden, leiden, bevruchten, snoeien, etc.

En dat gevoel van juni begint eigenlijk eind mei al. Ik loop elke dag een rondje door de tuin: helaas geen pruimen en perziken dit jaar, de bomen hebben wel gebloeid maar daarna een vreemde krulziekte-achtige (maar toch net niet helemaal?) aantasting gekregen. Het gaat ondertussen beter met de bomen maar daar heeft ze al haar energie voor nodig, er is geen ruimte voor het maken en rijpen van vruchten. Daarentegen kunnen vooralsnog we van de appel- en perenbomen een mooie oogst verwachten. De aardappelen doen het prima maar eigenlijk is het wel te droog voor ze, vandaag maar weer water geven. De uien zien er prima uit onder hun preimineervliegennet, de kolen worden helaas weer eens opgevreten door de duiven dus daar ga ik nog wat nieuwe van zaaien. De tuinbonen bloeien uitbundig en er is nog geen spoor van luis te zien. In de rozen zit wel luis maar dat vind ik minder erg. De eerste knoppen verschijnen in de afrikaantjes. En de onder de grond overwinterde Dahlia’s komen boven, het was lang spannend maar ze hebben de winter dus overleefd! De doperwten, peulen en kapucijners doen het meer dan prima en bloeien volop:

En zo is er overal in de tuin wat te zien en te doen en kijken we uit naar bloei en oogst. En dat zorgt voor heel veel inspiratie. Alle inmaakboeken zijn weer eens uit de kast gehaald en er zitten briefjes tussen de pagina’s waar ik lekkere recepten zag die ik dit jaar graag wil proberen:

We hebben deze week al twee keer sla uit de tuin gegeten, en stamppot andijvie, de laatste radijsjes (en ik zou wel nieuwe willen zaaien maar heb even geen plek, alles is vol). Van de eerste jonge koolrabi’s heb ik een carpaccio gemaakt. En ik kon weer rabarber oogsten, en munt, en dragon, en ik plukte nog een keer vlierbloesems.

En dat kwam goed uit want op de warmste dag deze week kon ik daar al wat mee experimenteren.

Ik heb nog een keer cordial van vlierbloesem gemaakt maar nu met 1 citroen en 2 sinaasappels en dat maakt het heel anders (en minstens zo lekker als die met limoen en citroen). In de pot rechts zie je munt die in siroop staat te trekken, uiteindelijk is ze niet mooi geworden (meer bruin dan groen van kleur) maar geweldig lekker! Ik heb dragon in azijn gelegd, over een maand moet de smaak goed zijn en kan ik het zeven en in flesjes doen. En tot slot is de jam van rabarber met vlierbloesem misschien wel de lekkerste die ik tot nu toe maakte, uit het boek van Larousse. Hoewel, de marmelade van rabarber met sinaasappels van vorig jaar is ook wel echt heel erg lekker. Twee favorieten dus, allebei anders. Ik zal de recepten de komende dagen op de website zetten.

De komende 2 weken beloven weer warm en droog te worden, net als vorig jaar zullen we dus vooral bezig zijn met water geven. Gelukkig hebben we er nu de tijd voor want de tuin staat vol, ondertussen zijn ook bonen, maïs, pompoenen, courgettes, etc. uitgeplant. Vanaf nu zaai ik alleen nog kleine beetjes, zodat ik een rijtje stamboontjes kan uitplanten als alle koolrabi’s zijn geoogst, wat sla kan uitplanten als de meiraapjes zijn geoogst, een palmkoolplant uit kan planten wanneer er weer wat verse knofloken mee naar huis gaan, etc.

Over verwachtingsvol gesproken, ik wil ook nog wat over de zaaiagenda melden:

We hebben bericht gekregen dat de derde/herziene druk definitief in de 1e week van juni wordt geleverd. Voor nu betekent het dat Laura uiterlijk vanaf 8 juni zaaiagenda’s kan versturen (elke dag eerder is meegenomen). En dat is natuurlijk reden voor een feestje!! Daarom verloten we weer 3 agenda’s! En Laura heeft nog wat leuks bedacht; de zaaiagenda kan nu alvast worden besteld (voor levering vanaf 8 juni) in de voorverkoop met € 2,00 korting. En voor de mensen die de agenda in de afgelopen anderhalf jaar hebben gekocht en door (hopelijk) intensief gebruik toe zijn aan een nieuwe, is er ook nog eens € 2,00 korting.

Ik kan het niet beter uitleggen dan dat Laura het al op haar eigen website heeft gedaan. Kijk daarom vooral op deze pagina voor meer informatie over de derde druk, de tijdelijke acties/voorverkoop/verloting en tot wanneer je mee kunt doen, etc.:

Laura’s informatiepagina over de derde druk

Laura heeft bijvoorbeeld ingesteld dat er vanaf nu ook reviews kunnen worden gegeven. En je kunt er dus kans maken op één van de drie agenda’s (door simpelweg een berichtje te plaatsen en je gegevens achter te laten).

Tot slot dan nog één foto, voor de gelegenheid een feestelijke :-). Salvia microphylla bloeit hier al weer volop: de bloempjes lokken veel hommels, het blad kan in thee en marinades worden gebruikt en ruikt heerlijk kruidig maar ook fruitig. De bloempjes zijn ook eetbaar en smaken heerlijk zoet. Daarnaast kunnen de bloemen ook in kleine boeketjes worden gebruikt. En tot slot bloeit ze onafgebroken, van nu tot in november. Als je toch nog ergens in je tuin een plekje kunt vinden…….

15 reacties op Verwachtingsvol

Judith 23 mei 2020 om 15:34

Jammer dat ook bij jou dit jaar geen nectarines komen. Vorig jaar had ik er 2. Die waren erg lekker!
Dit jaar begon veelbelovend met flink wat bloesem, maar de kou en ook een krulziekte zorgt er ook bij mij voor dat ik nectarines moet kopen.
Veel plezier in jouw favoriete maand!

Judith

Carine p 23 mei 2020 om 16:06

Dag Diana,
Hier ook dit jaar vrij weinig perzikken. Volgens mij door het onstabiele weer (warm, koud), maar ook omdat de bomen vorig jaar tonnen gegeven hebben. Ik zie dit als een soort herstel.
Wat betreft de krulziekte van perzikken, nectarinen, abrikozen kan ik jullie het volgende aanbevelen:
1. Maak gebruik van sterke rassen. De geënte rassen zijn veel gevoeliger qua ziekten. Ik kweek deze zelf op, zonder enting en hier wordt dit pêches de vignes genoemd. Ik kan je hiervan stenen bezorgen als je wilt.
2. Tegen de krulziekte kan je best in het voorjaar op de knoppen spuiten met lookaftreksel, gemengd met groene zeep (geschikt voor tuin). Hier ben ik weer met mijn lookaftreksel, maar dit werkt echt goed.
3. Onder de bomen plant ik dit vol met look waarvan een groot gedeelte blijft zitten. In het voorjaar haal ik hier en daar wat frisgroene look eruit, maar er blijft genoeg zitten. De broedbolletjes van look gaan volledig naar de perzikbomen.
4. Rond de bomen plant ik sterk geurende kruiden, zoals muntsoorten, citroenmelisse.
Zo hou ik de krulziekte vrij goed in bedwang.
Je kan ook spuiten met bordelaise pap, toegelaten in bio cultuur, maar persoonlijk ben ik daar niet voor omwille van de koper die dan toch in de grond terechtkomt.
Groetjes carine

Karin 23 mei 2020 om 20:05

Hallo Carine p,
Je kweekt perziken zelf op uit stenen? Zijn dat de pitten? En hoe doe je dat, een perzik opkweken uit de pit of de steen?
Diana, geef anders mijn e-mailadres aan Carine ..

Carine p 23 mei 2020 om 23:36

Dag Karin,
Ja idd, de meeste van mijn perzikbomen heb ik zelf gekweekt met pitten. Belangrijk hiervoor is dat het pêches de vignes zijn, anders zal dit niet lukken. Dit zijn heel sterke rassen. Iedereen hier doet dit in zijn tuin. Heel makkelijk. In september stop je volledige pitten in een pot en wacht geduldig af. In het voorjaar zal je de scheuten zien. Het zijn krachtige groeiers, dus na zo’n 3 jaar beginnen de eerste vruchten reeds. Zelf gooi ik alle stenen op de grond her en der om de grond te bedekken en elk jaar gooi ik er massa’s weg die vanzelf uitkomen. Groetjes
Carine

Ruud & Diana 24 mei 2020 om 09:07

Hallo Carine en Karin,
Ik denk dat het houden van dat soort perziken in Zuid-Frankrijk wellicht beter gaat dan hier in Nederland. Hier is het toch altijd vooral belangrijk dat perziken, nectarines en abrikozen goed tegen ons koudere klimaat kunnen. En dat komt vooral omdat deze bomen al heel vroeg bloeien (februari) en het hier dan nog flink kan vriezen. Ik zeg niet dat het kan maar het is wel iets om rekening mee te houden als je zelf die ‘wilde soorten’ zou gaan zaaien.
Dank voor de tip! Ik las al ergens dat het zou helpen om knoflook onder de bomen te planten, dat ga ik zeker in november doen. En ik las ook dat het helpt om Oost-Indische kers in de buurt van de bomen te laten groeien, dus daar ben ik al mee begonnen. En ik geef de bomen een aftreksel van heermoes en ik heb ze wat zeewiermeel gegeven. Voor nu lijken ze er doorheen te groeien maar de bomen hebben het zo zwaar gehad dat ik denk dat als dit volgend jaar weer zou gebeuren een boom het wel eens zou kunnen begeven, ik zag bij onze buurman met hetzelfde probleem al volledig afgestorven takken. En hij had het ook in zijn perenboom, en hier is er een appelboom met dezelfde symptomen (maar wel minder erg dan de pruim en perzik). Daardoor ging ik wat twijfelen of het wel krulziekte is. Ik ga hoe dan ook veel knoflook zetten komend najaar maar in de winter ook eens goed zoeken wat het precies is en welke mogelijkheden er zijn want, zoals gezegd, het was nu zo erg dat ik vreesde voor het leven van de bomen en ook voor de gezondheid van andere fruitbomen in de tuin. Vreemd genoeg had de jonge Opal-pruim er helemaal geen last van, die heeft niet gebloeid maar heeft ook geen blaadje verloren.
groetjes,
Diana

Carine p 24 mei 2020 om 15:35

Dag Diana,
Ergens ben ik het niet eens met jou. De pêche de vigne is geen wilde perzik, het is een ras van perzikken die zo sterk is dat ze niet geënt wordt op een onderstam. Vandaar dat de pêches de vignes minder gevoelig is voor ziekten.
Ik heb even gegoogled op wat je schreef “wilde perzik” en dan vind ik die platte perzikken. Dit is niet wat ik met pêches de vignes bedoel.
De pêche de vignes bloeit niet vroeger dan de geënte perzikken, nectarines, later dan abrikozen en amandel. Dus, ik zie niet in waarom dit niet zou lukken in Nl en Be. Bij de geënte perzikken moet je ook wat geluk hebben met de weersomstandigheden in Nl en Be. Wanneer hebben jullie bloesem in perzikken?
Abrikozen en amandelen bloeien hier rond eind februari en dat is echt wel te vroeg voor Nl en Be.
Sorry dat ik niet altijd akkoord ga, maar dit mag hé
Groetjes Carine

Carine p 24 mei 2020 om 15:40

Dag Diana,
Even terugkomen op de krulziekte. Volgens mij heeft jouw buurman met afgestorven takken geen krulziekte, maar soort schimmel die zich enorm snel verspreid. Het beste wat je kan doen is deze takken volledig verwijderen en verbranden. De kans is groot dat volgend jaar volgende takken verder zullen afsterven. Ik heb nog nooit gehoord van krulziekte waar de takken van afsterven. Groetjes Carine

Irina 23 mei 2020 om 19:23

Dag Diana, ik ben zeer geïntrigeerd door je nieuwste Inmaak creatie, nl de rabarber-vlierbloesem confituur en zou deze ook graag willen uitproberen. Zou je de recept willen delen aub? Morgen ga ik met de schaar de oevers van de Dijle inspecteren op zoek naar de vlierbloesem en hoop de eerste oogst om te toveren tot iets overheerlijkst! Heel erg bedankt alvast! Vele groetjes, irina

Ruud & Diana 23 mei 2020 om 21:24

Hallo Irinia,
Leuk! Ik zal het recept er zo snel mogelijk opzetten. Bij deze alvast de link (maar dat is dus nu nog even een bijna lege pagina, ik ga er zo direct aan beginnen):
Jam van rabarber met vlierbloesem
groetjes,
Diana

Irina 23 mei 2020 om 21:37

Top, bedankt Diana! Ik kijk er ontzettend naar uit! Groetjes, irina

Koen 23 mei 2020 om 20:53

Hallo Diana

Vlierpannekoeken vond ik ook heerlijk. Op internet heb ik nog een keer het recept opgezocht, waarbij staat dat de bloemknoppern erafgehaalt moeten worden. Naar ik me herinner hebben we dat niet gedaan, maar de vlierschermen met de bloemenkant in het net in de koekenpan gegoten beslag gedaan.

Groetjes,
Koen

Carine p 23 mei 2020 om 23:39

Dag Koen, vlierbloesem pannenkoeken, wat een tof idee. Ik ga dit zeker uitproberen. Groetjes en bedankt voor de tip! Carine

Ruud & Diana 24 mei 2020 om 08:41

Hallo Koen en Carine,
Nou, zeker, dat ga ik ook eens proberen, dank voor de tip! En terwijl ik fantaseerde over dunne vlierbloesempannenkoekjes als dessert vroeg ik me af of er misschien ook vlierbloesemijs zou bestaan. En jawel, ik vond daar hier bijvoorbeeld een recept van: Vlierbloesemijs. Dit is met cordial van vlierbloesem maar ik zag ergens anders dat je ook de verse vlierbloesems een nacht kunt laten weken in de melk die je gebruikt voor het ijs.
groetjes,
Diana

Carine p 24 mei 2020 om 15:04

Dag Diana, oh tof en leuk idee. Dit ga ik ook proberen. Ik ga dan wel mijn gewoon vanilleijs recept nemen zonder die glucosestroop(?), maar wel een fantastisch idee. Mijn eeuwig probleem is tijd tijd tijd.
Vandaag de verschillende soorten basilicum tussen de tomaten geplant en dit jaar een nieuwe gevonden: Thaise basilicum. Iemand al gebruikt in recepten? Wel leuk al die soorten basilicum, maar nog weten hoe te gebruiken is iets anders. Groetjes Carine

Mattie 24 mei 2020 om 13:06

Hallo Diana

De kooltjes die worden opgegeten door de duiven of vogels. Een klassieker, wie lust nu geen lekker koolblaadje 🙂 .
Ik las dat je er opnieuw een paar gaat zaaien om dan uit te planten. Maar een vraagje: bij mij staan ze goed afgedekt, en wonder boven wonder ook nu tijdens de droogte groeien ze nog goed. Ik heb immers niet zo een goede toegang tot water. Alles is dus echt op eigen kracht. Maar stel dat de plantjes doodgaan van de droogte. Mag je die dan op dezelfde plaats terugzetten, of is ook dan al het gevaar van knolvoet er? Dat je na een volgroeide bloemkool of broccoli best geen rode kool plant, dat is logisch. Maar als je plantjes letterlijk uitdrogen, mag je dan op dezelfde plaats bv eind juni nog eens een jonge plant zetten?
Hartelijk dank!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!