Groene currypasta

Ingredienten

  • 6 tot 10 verse groene chilipepers (naar smaak)
  • een stukje verse laos van ongeveer 5 centimeter
  • lekker veel gember (4 stukjes van 5 centimeter)
  • 6 stengels citroengras (sereh)
  • 1 ui
  • 3 grote tenen knoflook
  • 2 limoenen (het sap en de fijne rasp)
  • 2 bosjes verse koriander, blad en stelen
  • 1 koffielepel djinten (komijn)
  • 1 koffielepel suiker
  • Zout (zie recept)

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Aziatisch

Nou, wat leuk! Zo af en toe koop ik wel eens een potje currypasta, soms vers en soms gewoon een potje in de toko. Die currypasta uit potjes in de toko zijn vaak ook heel zout. En uiteindelijk ook best lekker. En terwijl ik mijn eigen bouillonpasta maakte bedacht is dat ook mijn eigen currypasta zou kunnen maken, gebaseerd op dezelfde principes als die van bouillonpasta (dus hygiëne en minimaal 12% zout als houdbaarheidsingrediënt. En dat is inderdaad behoorlijk zout. Maar dit is behoorlijk pittig en sterk van smaak, je gebruikt er slechts één of twee koffielepels van in een gerecht. En je gebruikt dus verder geen zout in marinade, etc., en dan is een gerecht helemaal niet zout, integendeel zelfs. Het is geurig, pittig, hartig, fris, kruidig, zoals een currypasta moet zijn.

Op deze website vind je ook het recept van rode currypasta, op dezelfde manier gemaakt maar dan met andere ingrediënten, die currypasta is warmer, zoeter en heter, deze groene currypasta is frisser, meer citrusachtig, en kruidiger. De rasp en sap van de limoen zorgt niet alleen voor een lekkere citrussmaak maar het zorgt er ook voor dat de kleur wat langer mooi blijft en het verlaagt de pH (zodat botulisme geen kans krijgt om zich te ontwikkelen). Allebei de soorten/kleuren zijn lekker, en toch verschillend, geschikt voor bijvoorbeeld marinades, curry’s, roerbak, in soepen en sauzen, etc..

En voor alle duidelijkheid: je kunt natuurlijk ook met ingrediënten variëren, als je googelt op ‘groene currypasta recept’ vind je meerdere recepten met soms weer andere ingrediënten en verhoudingen. De enige regel is dat je schoon moet werken en niet afwijkt van de manier van mengen en de 12% zout. 

Hier zeker een recept dat ik vaker ga maken. En het is zeker een jaar houdbaar, zonder koken, uiteraard wel goed afgesloten, en een opengemaakt potje bewaar je in de koelkast en maak die binnen ongeveer 1 tot 2 maanden op.     

Instructies

Stap 1: Snijden

Pel, schil of was alle verse ingrediënten, droog ze en snijd ze in wat kleinere stukken die je in een kom mengt. Het principe berust op de houdbaarheid dat zout geeft. Als je zorgt dat er minimaal 12% zout in het mengsel zit zal het zeker een jaar houdbaar blijven. Ik gok het niet en maak er altijd 14% zout van, dan weet ik heel zeker dat het voldoende is. Zie ook even bij de toelichting boven dit recept.

Stap 2: Wegen en mengen

Voor deze currypasta is het dus heel belangrijk om het goed af te wegen, want door 1 gram te weinig zout kan de currypasta bederven. Weeg daarom het totaal aan ingrediënten goed af en doe het ze dan in een keukenmachine of multihakker (en als je die niet hebt zou je eventueel ook nog een vijzel kunnen gebruiken). Reken na het wegen uit hoeveel zout er vervolgens bij moet en voeg dat toe aan het mengsel.

Stap 3: Pureren

Doe het mengsel in de keukenmachine. En dan is het niet alleen heel belangrijk om het goed fijn te malen maar ook om het heel goed te mengen (want als er in een deel van de pasta meer zout zit en in een ander deel daardoor te weinig, dan kan het dus ook bederven). Laat de keukenmachine minimaal enkele minuten draaien, om te zorgen dat alles fijn gemalen is maar ook om te zorgen dat het zout volledig vermengd is met de pasta. Tussendoor kun je even stoppen om de pasta die wat aan de zijkanten van de kom zit weer door de pasta te mengen.

Stap 4: Potten vullen

Roer na het pureren nog een paar keer heel goed door. En schep het daarna in schoongemaakte potjes, sluit af en zet op een donkere koele plaats (de potjes staan hier op de donkere en onverwarmde zolder). Deze pasta wordt dus niet verhit en de potjes trekken dus ook niet vacuüm. De houdbaarheid berust op het principe van de juiste hoeveelheid zout. En het leuke is dat je er ook oogst uit eigen tuin in kunt verwerken, denk aan pepers, gember, koriander, selderij, citroengras, ui, knoflook - maak je eigen mengsel en vul dat aan met typisch Aziatische ingrediënten uit de winkel. Maar gebruik alleen sterk smakende ingrediënten want het wordt zout en je gebruikt er maar weinig van. Als je groenten als bijvoorbeeld een courgette toe zou voegen zou dat de smaak 'verdunnen' waardoor het een zoute maar verder flauwe currypasta zou worden.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief