Sereh-ijs (dessert)

herkomst recept: Kees Raat (uit zijn boek IJstijd)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 18 gram sereh (citroengras, is ongeveer 1 stengel)
  • 500 gram water
  • 170 gram suiker
  • 30 gram druivensuiker
  • 10 gram witte wijnazijn
  • 30 gram eiwit

Recept:

Snijd de serehstengel in kleine stukjes en doe de stukjes samen met het water in een steelpan. Zet de pan op het vuur en breng het water/sereh naar een temperatuur van ongeveer 70 graden, het mag dus niet koken. Laat afkoelen en voeg dan suiker, druivensuiker en witte wijnazijn toe. Meng goed. Klop ondertussen het eiwit tot zachte pieken. Zeef het serehmengsel zodat je een heel licht groenig water hebt zonder stukjes. En meng dat vervolgens met mixer of staafmixer door het eiwit. Laat in de koelkast door en door koud worden, en draai er dan in een ijsmachine ijs van. Als je geen ijsmachine hebt kun je het mengsel in een ondiepe schaal doen en dat in de vriezer zetten. Haal elk half uur de schaal uit de vriezer om het mengsel goed door te roeren/kloppen, herhaal dit tot het ijs goed en bevroren is.

Erg lekker! Het heeft een frisse citroensmaak zonder echt zurig te zijn. Ik heb ook wel eens bij het maken van het serehwater nog 2 blaadjes citroenblad (djeruk purut) toegevoegd, en de azijn vervangen door eenzelfde hoeveelheid limoensap, vond ik zelf ook erg lekker, maar ik hou dan ook wel erg van citroen en limoen, en het wat meer friszurige van de limoen vind ik persoonlijk lekkerder dan het zachtzurige van wijnazijn.

Heerlijk op een warme dag, of na een hoofdgerecht waarin flink wat pepers en/of kruiden zijn gebruikt!!