Nat – natter – natst

Deze week heb ik de tuin helaas maar één keer gezien. Niet omdat ik geen tijd had, en al helemaal niet omdat ik niet wilde. Nee, het weer was dit keer de boosdoener. Het regende, het sijpelde, het miezerde, het goot, druppelde en striemde (met dank aan windkracht 9). Het stortte en het motregende. Oh ja, met af en toe wat sneeuw en hagel tussendoor, en een klap onweer.
Eén keer kon ik naar de tuin, 2 uurtjes. Met warme waterdichte laarzen aan waadde ik over/door het pad naar de moestuin. In de grond was niks te doen (nou ja, er is altijd heel veel te doen, maar op dat moment was er geen grond, alleen maar modder). Gelukkig was daar de kas, en de kuipen/potten.
Op de foto bovenaan dit blog zie je de kuipen die achteraan in de tuin staan. Ik wil ze gaan verzetten, meer naar voren halen. Dan kan Jan het hele achterste stuk gebruiken om aardappelen te telen, het is een stuk in de halfschaduw met rijke grond door alle mest en compost die we in de afgelopen jaren hebben toegevoegd. En er hebben zeker 10 jaar geen aardappelen gestaan. Bovendien kunnen aardappelen prima tegen halfschaduw. Er staan trouwens ook nog flink wat vaste planten maar de grond is nu veel te nat om die uit te graven en te verzetten.
Afijn, in de korte tijd dat ik op de volkstuin was heb ik de kuipen (vol met onkruid en plantenresten) schoon kunnen maken.

Ik hoop komende week tijd te hebben om de kuipen leeg te maken, te verzetten en weer te vullen. En door het koude en droge weer dat voor de komende dagen is voorspeld zal de grond ook wat minder nat zijn en hoop ik ook met het opgraven van vaste planten te kunnen beginnen.
Wat er trouwens geen bezwaar tegen het kletsnatte weer heeft zijn de groenbemesters. Vooral het Westerwold’s raaigras ziet er qua frisgroene kleur bijna uit alsof het een mooie dag in mei is:

De winterrogge en rammenas staan er trouwens ook nog prima bij. En in de kas groeien mosterd, Japanse haver en winterkoolzaad prima. Ik ben benieuwd hoe de groenbemesters zich in de komende winter ontwikkelen en wat ik er de komende maanden van ga merken als het gaat om winterhardheid, afsterven, verwerking, grondverbetering, voeding die beschikbaar komt voor planten, etc. Een leuk experiment! En ik geef eerlijk toe, zo veel groen in de winter heeft ook iets vrolijks, en het is altijd beter dan kale grond.

Naast de groenbemesters groeien ook de winteruien en knoflook goed. Ik pootte beide een maand geleden (kan nu ook nog maar dan ook liever nog vandaag dan morgen). De knoflook pootte ik buiten in 4 rijen, de winteruien staan in de kas. Ze zijn uitgelopen en het loof is nu ongeveer 4 (de knoflook buiten) tot 10 (de uien in de kas) centimeter hoog, en dat is voor de start van de winter prima (te weinig of nog geen loof geeft wat sneller schimmel of rot, te veel loof zorgt soms voor meer vorstschade en een slecht herstel daarna doordat de voeding in de bol/knol al is verbruikt).

Naar aanleiding van het blog dat ik schreef over Dode microben had ik bedacht om de knoflook tussen de winterrogge in te planten. Ik vind het best spannend; vroeger werd toch duidelijk gezegd dat dat niet kan werken omdat de winterrogge de voeding van de knoflook zou gaan inpikken. Met de kennis van nu zouden de worteltjes van de winterrogge juist moeten zorgen voor meer humus en voeding voor de knoflook (en andersom). Het ziet er wat rommelig uit maar vooralsnog lijken de knofloken zeker niet minder goed uit te lopen of te groeien.

Zoals je al op de foto daarvoor zag plantte ik de uien in de kas langs de rand, voor en achter, met daar tussenin winterkoolzaad en mosterd, ook die zien er vooralsnog prima uit.
Tot slot van dit blog wil ik graag melden dat ik afgelopen week een leuke mail van Annelies kreeg. Ze heeft een gastblog geschreven, over haar moestuin in een schaduwrijke omgeving. Dankjewel Annelies!! Als iemand het ook eens leuk vindt om een blog over zijn of haar tuin te schrijven: meer informatie daarover vind je in dat blog. Bij deze gelijk nog even de link: Gastblog Annelies
En dan nog één foto. Ondertussen staan alle stekken die ik afgelopen augustus nam en vorige maand oppotte op een tafel in de kas. De winter moet nog gaan beginnen maar nu geniet ik nog even van de jonge plantjes want vooral de Salvia’s bloeien nog!
Op de foto zie je bijvoorbeeld vooraan Salvia Amistad, één van mijn favoriete Salvia’s (een guaranitica). Maar ook Pink Pong (roze, links erachter). En Coreopsis verticillata Full Moon (geel vooraan) bloeit ook al zo lang (van juni/juli tot de eerste vorst). En nu maar hopen dat ze goed de winter door gaan komen!!

Beste Diana,
Dit is de eerste keer dat er reclame in je blog verschijnt. En niet zo’n beetje. Ik heb weinig verstand van social media. Weet niet of dit jouw bedoeling is?
Met vriendelijke groetjes,
Dag Marianne,
Het hangt ervan af welk medium je gebruikt. Op de website nul reclame, op de smartphone veel. Iets met algoritme.
Overigens heb ik er geen moeite mee als Diana ervoor zou hebben gekozen om die reclame toe te staan en daarmee een kleine bijdrage krijgt voor haar publicaties. Er gaat zo ongelooflijk veel tijd en energie zitten in schrijven + foto’s maken en daarna op de website plaatsen; van mij mag daar wel wat tegenover staan. Wij genieten maar mooi gratis van haar fantastische blog! 😎
Bedankt voor je antwoord. Ik gun Diana alle bijdragen , die bijdragen aan de mooie blogs , zij stopt er veel energie en enthousiasme in.
Ik bedoelde te zeggen dat reclame zoveel verziekt. Dat je niet normaal iets kan lezen zonder interrupties van de reclame.
Het doet niets af aan de prachtige blogs van Diana, maar aan de leesbeleving.
Met vr.gr,
Marianne Berger
Hallo Marianne, en Monique hartelijk dank voor het antwoorden en je lieve woorden!,
Het klopt. Ik vrees dat de website ondertussen heel duur is (in aantal foto’s, pagina’s = opslag maar ook programma’s, plugins, veiligheid, anti-spam, databases, reactiemogelijkheid, nieuwsbrief, ssl-certificaat, etc., zelfs voor de emoticons die in een reactie kunnen worden gebruikt en foto’s die kunnen worden geplaatst betalen we per jaar een bedrag). Tegelijkertijd zijn er veel minder bezoekers op de website (door herfst en winter maar ook doordat steeds meer mensen liever filmpjes kijken dan een artikel lezen). En dus zijn er meer advertenties nodig ter compensatie van het lagere bezoekersaantal. Ik zou de website dus zelf niet meer kunnen betalen. En daarom is de website al een poos niet meer van mij: de teksten zijn van mij, de website met al zijn technische details is van Augus van Autive, en hij zorgt dus ook voor het financiële gedeelte.
Voor mij is het een hobby, voor hem is het werk. En hij heeft een bureau ingehuurd voor de verzorging van de advertenties. En daar is iets mis gegaan, of zoiets. Ik heb Augus naar aanleiding van de grote hoeveelheid advertenties en de opmerkingen daarover even gebeld. Het is voor mij abacadabra en ik heb er nu ook even niet de tijd of puf voor maar een vaste adverteerder (Voedseldrogers) is gestopt met adverteren, en om dat gat op te vullen is er dus een bureau dat voor de advertenties zorgt. En die heeft maling aan mijn afspraak met Augus (ja, wel advertenties want we kunnen niet zonder, maar nooit middenin tekst, altijd boven, onder of aan de zijkant). En zo is het dus gekomen. Augus gaat stoppen met dat bureau maar dat kost even tijd.
En dus zijn er nu, heel erg vervelend, enorm veel advertenties te zien, op smartphone, tablet en chromebook. Op mijn desktop zie ik niet één advertentie.
Hoe dan ook: Augus gaat het oplossen maar heeft daar even tijd voor nodig. En ik kan er zelf niets aan doen. En ik maak me er wel druk over want ik vind het foeilelijk. Maar tegelijkertijd kan ik me beter concentreren op tuinieren en schrijven want voor nu is het even niet anders. Uiteindelijk zullen er dus ook weer advertenties op de desktop komen, volgens mij 5, en dus op de mobiele apparaten minder, ook 5. En ik ga alles op alles zetten om te zorgen dat die advertenties niet meer middenin de tekst staan. Maar Augus zegt wel telkens dat die wel het meeste geld opleveren. Als er één middenin de tekst zou staan waardoor er 2 niet aan de zijkanten hoeven te staan, dan zou dat misschien ook een oplossing zijn.
Ik wil er zelf eigenlijk niet over na te hoeven denken, als ik dinsdag de oudejaarsloterij wint haal ik 1 minuut later alle reclames van de website. Maar dit is niet mijn beste jaar, ik ga er voorlopig niet vanuit dat ik zelfs maar een tientje win 😁
groetjes,
Diana
Ik vind het superknap dat het je gelukt is om de kassen en tuin op tijd op te ruimen en in te zaaien met groenbemesters. Ik ben eind zomer zo druk met verwerking, oogst en uitpuffen dat het er steeds bij inschiet. Dan maar compost. Nu ik dit zo zie denk ik wel, volgend jaar nog ‘s proberen 😊
Hallo Diana ,ja de winter komt eraan en daarmee ook wat meer tijd voor andere dingen .mijn salvia stekken , ook roze Amistad en Pink Pong 🙂 staaan nu met veel in de veranda , ze bloeien ook , maar ik haal de bloemetjes soms eraf , omdat ik dacht dat het beter voor de stekken was ?
Buiten staat een heel bed vol met grote planten van de stekken van verleden jaar .ik weet niet zo goed wat ik daarmee moet doen , niet snoeien maar ik denk veel blad ertussen en als het erg vriest doek erover ? En hopen dat het goed gaat .
We hopen op niet te veel nat deze winter .En dat het vlug weer voorjaar word 🙂 groetjes en hou je goed .
Hier zijn ongetwijfeld veel mensen met veel moestuinervaring… als er geïnteresseerden zijn om mee te werken aan een moestuin-studie:
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33233
Leuk!! Ik heb mij gelijk aangemeld!! Groet en dank, Pien