Niet slim, hebberig of beide

Soms is het niet uit te leggen aan anderen, en zelfs ook niet aan mezelf. Het begon zo: ik plant pompoenen elk jaar op de composthoop; het is er lekker warm, de planten krijgen voldoende voeding, ze kunnen lekker diep wortelen, er is in de moestuin zelf meer ruimte voor andere groenten, etc. Zo ook dit jaar.

Ik plant 2 pompoenen; dat is genoeg voor ons 2 persoons huishouden. En ik plant graag wat kleinere rassen. Omdat we die vaak het lekkerst vinden, de planten niet belachelijk groot worden en omdat ze wat makkelijker te ‘slachten’ zijn dan heel grote pompoenen. Bovendien hebben we geen auto meer dus de pompoenen moeten op de fiets mee naar huis.

Natuurlijk zaai ik niet 2 pompoenzaden, want er is altijd een kans dat een zaadje niet kiemt. Daarom zaaide ik 6 zaden (onder het mom ‘Je weet maar nooit’, en ‘Ook altijd nog leuk om weg te geven’ en ‘Beter zaaien dan zaden weggooien die over de datum zijn’). Uiteindelijk hield ik zelf 3 plantjes in plaats van 2 (ach, dat past ook nog wel en als het wat over de compostbak heen groeit is dat ook niet erg – ik zwiep de stengels wel weer terug de compostbak in). De andere 3 zaailingen gaf ik weg.

Het ging de eerste week nog goed maar in de 2e of 3e week na het uitplanten in mei begaven 2 jonge pompoenplanten het (met dank aan de slakken). Jeetje, slechts 1 pompoenplant, een Blue Kuri. “Wat nu, zal ik nog snel even nieuwe zaaien”? Maar nee, dat hoefde niet, want tuinvriendin Laura had ook pompoenen gezaaid, en natuurlijk had zij er ook teveel gezaaid en gaf graag weg wat ze teveel had.

Er was alleen één dingetje: zij had grote pompoenen gezaaid; Galeux d’Eysines en Muscat de Provence.

Muscat de Provence; geen kleintje!
Galeux d’Eysines in een ander jaar; ook een behoorlijk grote jongen!

En nu komt het: ik had 1 eigen pompoen (een Blue Kuri) dus ik had gewoon nog 1 pompoenplant aan moeten nemen. Maar ja; kies ik dan de Galeux d’Eysines of de Muscat de Provence? De eerste heb ik al eerder geteeld; geeft een erg goede opbrengst, is erg lekker, en mooi met de ‘doppinda’-achtige wratten’ op de schil. Alleen niet heel veel langer dan zo’n 3 maanden te bewaren maar dat zien we dan wel weer. De Muscat de Provence heb ik nog nooit eerder geteeld, dus spannend en ik weet van verhalen dat het een goede en lekkere pompoen is.

Was het niet slim = dom? Of was ik te hebberig? Of was ik misschien gewoon nieuwsgierig (naar de Muscat de Provence)? Of een beetje van alles? Hoe dan ook; natuurlijk nam ik beide zaailingen aan, en plantte ze allebei uit op de composthoop bij de Blue Kuri. En natuurlijk groeiden de planten als een tierlier en groeiden al snel over de compostbak (ongeveer 1.50 x 1.75 meter groot). Maar er was nog steeds niets aan het handje, ik zwiepte af en toe een stengel terug de compostbak op. Maar in de 2e helft van juni lukte dat niet meer. Juni was heel droog en warm en we hadden alle tijd nodig om zowel in de kas als buiten water te geven.

In hooguit 2 weken ‘vergeten om uitlopers terug te zwiepen’ namen de stengels in sneltreinvaart een deel aan de achterkant van de tuin over. Soms schoof ik de stengels nog wel wat opzij maar ze groeiden ook over ons ‘rommelhoekje’ achter de compostbak. Daar staat een stellage waar we stokken, gaas, potten, rekken, emmers, tray’s, kratten en nog meer van die handige tuindingen opslaan. En daar waren de stengels niet meer weg te halen zonder ze te knakken. En dat kan natuurlijk niet want dat is niet goed voor de opbrengst.

En daar ligt dan een rijpe Galeux d’Eysines en een jonkie; tussen de rekken en andere spullen waardoor er amper nog bij te komen is

En dat brengt me dan terug bij die hebberigheid: wat moeten we in vredesnaam met (voor zo ver ik het nu kan zien) slechts 1 Blue Kuri (die is in al het groeigeweld vast in stil protest gegaan) maar met 3 Muscat de Provence-pompoenen van zeker 7,5 kilo en 4 Galeux d’Eysines-pompoenen van ruim 10 kilo per stuk. Die ook nog eens niet zo maar in een boodschappentas passen. Maar dan 50 kilo pompoen voor 2 personen met wintergroenten in de tuin, een overvolle vriezer en een rek vol met inmaak is best veel 🙄

En daar ligt nog een Muscat de Provence in de compostbak zelf

Ruud is er ondertussen ook al lang klaar mee, heeft al meerdere keren ‘gedreigd’ om de planten helemaal op te ruimen. Ik kan hem er tot nu toe van weerhouden door te zeggen dat de planten al instorten, het echt niet lang meer duurt en de eerste pompoenen binnenkort geoogst kunnen kunnen worden (ssstt, ik heb nog niet verteld dat de Muscat de Provence-pompoenen langer nodig hebben om te rijpen heeft want die zijn nog volledig donkergroen). En ik heb hem beloofd om volgend jaar niet meer dan 2 kleine pompoenen te zaaien/planten. Ik heb het mezelf trouwens ook beloofd 🙂

Oh, en daar hangt er ook nog één tussen en over kratten met 9-centimeterpotjes

Voor dit weekend staat het opruimen van de kas op het programma. We gaan de laatste tomaten oogsten, nog enkele cherrytomatenplanten laten staan maar de rest eruit halen. Ook de paprikaplanten mogen natuurlijk blijven staan, maar de komkommer- en de aubergineplanten gaan er ook uit. Ik moet nodig plaats maken voor wat wintergroenten en weeuwenteelt bloemkool. Met nog een week mooi weer in het vooruitzicht kunnen die dan goed aanslaan en groeien voor het koud en donker wordt.

Zo, en dan ga ik dit weekend ook eerst alle leuke reacties op het vorige blog beantwoorden, heerlijk om nu al aan andere soorten en rassen voor 2024 te denken!

Tot slot nog een kort filmpje van wat ik deze week allemaal maakte, met de tekst eronder zoals ik die op instagram plaatste:

“Wat te doen als je door werkzaamheden aan het huis een paar dagen niet naar de tuin kunt? De bomvolle vriezer eens nakijken natuurlijk 🙄😄.

Zo vond ik ruim 8 kilo frambozen, bramen, zwarte bessen, aalbessen, vijgen, aardbeien en blauwe bessen waar ik de afgelopen drukke maanden soms snel even wat van in de vriezer stopte. En ik oogstte nog chilipepers, appels en druiven.

Ik maakte bramen- en blauwe bessenjam met steranijs, (altijd favoriet hier), aardbeien-/bramenjam met mandarijn, 4 vruchtenjam, chilisaus, vijgenjam met passievrucht, blauwe bessenjam met limoen en munt, en zo nog wat soorten.

En het grote voordeel: er is nu weer plek in de vriezer, voor de aankomende oogst van bleekselderij, laatste sperziebonen, paprika, etc.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Dat pompoenverhaal : prachtig 😅
Het zijn toch wonderlijke planten hé?
Ligt jouw composthoop in de zon Diana? Die van mij helemaal niet, dat moet ik dus niet proberen !
Veel succes verder!
Je seizoen lijkt me al méér dan geslaagd👍🎃🫐🍇

Kim

Hoi Diana,

Wat een luxeprobleem! Hier hebben de pompoen en courgette planten het nauwelijks gedaan. Om een of andere reden 99% mannelijke bloemen gekregen. Maar 50 kg pompoen zou ik ook niet perse blij van worden denk ik haha.

Ik heb nog een vraag over vijgen. Wij hebben een Brown turkey staan en dit jaar zaten daar voor het eerst vruchten aan. We keken er erg naar uit maar blijken ze allebei ronduit vies te vinden, heel erg gronderige smaak. Ligt dat aan het ras of moeten we ze langer laten rijpen of hebben wij gewoon geen goede smaak?

Groetjes Kim

Saskis

Ik heb ook een brown turkey en dit jaar was top! Heerlijke vijgen. De vijgen zijn rijp als de onderkant een klein gaatje laat zien en ze van groen naar paarsbruin veranderen. Succes!!!

Dinet

Helemaaal niet herkenbaar.. duh. Ik heb elk jaar heel veel pompoenen en dit jaar toch weer 1 soort die groot werd. Ik heb wel vooral soorten die lang te bewaren zijn. En ik kan elke dag wel pompoensoep eten.
Ik geef ook veel weg.

Kevin Broekhuizen

Wat een prachtig verhaal zo zie je toch ook maar weer tuinieren gaat nooit hoe wij het gepland hebben als tuinierder, je hebt nu wel 2 hele mooie rassen staan, en zal daar heerlijk van kunnen eten de komende maanden, wellicht proberen een pompoensaus te maken van geroosterde pompoen.

Ik had mijn pompoen project dit jaar en dat verliep eigenlijk super, had een bepaalde snoeitechniek in gedachten die heel goed verliep kon al mijn soorten mooi leiden soms met behulp van stokken maar toen kwam de 3 weken vakantie, kwam ik terug en jah dan is het een puinhoop de pompoenen hadden gezamelijk een stuk van 100 vierkante meter ingenomen, nog niet pratend over de sierpompoenen die hadden zeker 150 vierkante meter in beslag genomen, maar nu heb ik zeker genoeg pompoenen te eten tot volgendjaar en een bouwemmer van 65L tot de top gevuld met sierpompoenen 🙈

Ilse

Wat een heerlijk verhaal weer! Wellicht is het dan tijd om een keer pompoenwijn te maken. Daar kan je wel tien tot twintig kilo vruchtvlees in kwijt…

Tessa

En dan ook wat azijn maken. Die 2 samen om augurken mee in te maken is werkelijk fantastisch 🤩

Margie

Pompoensiroop…heerlijk in de koffie of warme chocola! Op pannekoeken, op brood of over ijs.

Pompoenlikeur…maak ik als kadootjes, ik drink geen alcohol. Vrienden vinden het een zeer aangename verrassing.
Pompoen je kunt er zoveel mee doen.
Van hartig tot zoet.
Ik maak er ook fruitleer van met ceylon kaneel en gember. Pompoenpoeder in de droogoven en pompoenstukjes wecken (heb geen vriezer) de schillen droog ik ook; voor in herfst- en kerststukken.
Pompoenen…ze zijn om te zoenen, het hele jaar door.

Pien W

Wat klinkt dat leuk! Pompoenpoeder, fruitleer, siroop, ik zou het niet kunnen verzinnen. Ik zag op internet al verschillende recepten maar als je een “eigen” tip/recept wilt delen zou ik dat superleuk vinden. Vooral als dat recepten voor de voedseldroger zijn! Groet, Pien

Margie

Het hoe en wat van de pompoen in de voedseldroger komt gedeeltelijk uit het boek Handboek voedsel drogen van Claudia Kuyken, welke ik kado kreeg bij de voedseldroger van weckenonline.

Kleine stukjes pompoen op de roosters drogen bij 65° 8-10 uur. Daarna in de blender, vervolgens zeven. De poeder gebruik ik voor allerlei recepten met pompoen. Ook bijv een schep bij de groentesoep of een schep bij brooddeeg en cakedeeg.
Het fruitleer heb ik zelf verzonnen.
De schillen voor decoratie op 57° ca 5 uur dat combineer ik met pompoen voor fruitleer. Al moet dat wat langer ca 8 uur. Voor pompoenfruitleer maak ik eerst puree van pompoenstukjes met honing, Ceylon kaneel en paar druppels eucalyptus olie plus sap van een sinaasappel en een citroen. Het zijn dezelfde ingredients waarmee ik pompoenjam maak.
Het was het probeersel meer dan waard…te lekker!!!

Recept voor de siroop volgt…kopieer ik uit mijn notebook. Het is in het engels, mijn voertaal!!!

Margie

Pumpkin syrup
4 cups springwater
3 cups pumpkin puree
3 cups cane sugar or coconut sugar
1 desertspoon Ceylon cinnamon
1 Ceylon cinnamon stick
2 tsp dry ginger
Optional tsp ground nutmeg and/or tsp ground cloves. I don’t like those spices.

Mix all together in a pan with a thick bottom, cast iron works perfect. The Dutch oven; more famous in US than in the Netherlands🤠
The pan goes on medium heat. Stir well till it boils
Let it simmer for few minutes. Take away the cinnamon stick
Fill up the cleansed warm jars with a wide mouth funnel 2 cm below the top of the glass jars. The recipe is for 4 jars of 290 ml. Close the jars with the lids. Let them cool down. No hot water bath canning necessary.
Can keep for a year. Once open keep in fridge for two weeks.

Enjoy your pumpkin syrup…I love it in my coffee!
Even more in the avocado-coffee desert on special days or just on a day to say thank you for the harvest today 🥑 💕 ☕

Much love from Quinta com Vista

💃

Pumpkin liqueur and more special recipes to fill up your empty bottles 🍾
https://www.buildthebottle.com/2019/10/03/pumpkin-liqueur-recipe/

Beste Diana en Pien,
Succes met de pompoenen én de experimenten.
Natuurlijke groetjes,
Margie

Pien W

Jeetje…veel verder dan pompoenpuree, pompoensoep, wat verdwaalde chutney en héél veel weggeven kwam ik nooit. Maar dat poeder lijkt mij ideaal en die likeur….volgend jaar meer pompoenen zaaien! Dank voor je moeite Margie! Groeten, Pien

dolinda van wees

hoi diana het is zeker niet mogelijk om wat zaden van deze pompoen te kopen van je? wat een scht, ben er helemaal verliefd op.

Simone Brus

Bedankt voor je prachtige en zeer herkenbare verhaal, ik ga vanaf nu ook alleen nog de kleinere soorten kweken.

Elke

zo herkenbaar! Hier is het butternut die straks in grote getale volgroeid zijn.

Sonja

Wat een leuk verhaal Diana. 50kg pompoen. Ze zijn ook erg decoratief, dus misschien ergens mooi neerleggen en van genieten. Misschien een idee om de voedselbank eens te bellen. En wellicht kunnen ze ze ook komen ophalen. Gedeelde vreugd is immers dubbele vreugd.
Succes ermee, Sonja

Maria

Ik maak vaak pannekoeken met pompoen is heerlijk

Sjors

is echt een goed verhaal zo gaat dat. Voedselbank ? Alles goed en wel , ik vind het maar een pompeus product. Houd er niet zo van

Margie

Super idee voor de voedselbank!!!
Wat zal men er van genieten.

Con

Hallo Diana,
Recent bij iemand gezien die van tomaten dieven nieuwe plantjes maakt aan het eind van het seizoen, door ze in water te laten wortelen. Dan oppotten en binnen op de vensterbank, als het koud wordt. Zo heeft hij in het voorjaar al grote mooie tomaten planten. Zelf heb ik het nog nooit gedaan en kan het dit jaar ook niet testen want al mijn 38 tomaten zijn ziek geworden. Dit jaar geen tomaat, geen courgette en ook geen kurbis. Er kwamen alleen mannelijke bloemen.
Volgend jaar nieuwe kansen.

Con

Hallo Diana, dromen over de tuin in 2024, heerlijk daar doe ik ook aan mee.

Helaas alle tomaten zijn ziek geworden. Twee zagen er nog een beetje goed uit, die heb ik proberen te redden, maar de tomaten smaakten echt niet lekker, dus ook weg.

Veel is ook erg laat pas gaan groeien. De luffas (jouw zaad) zijn pas 10 cm lang, dat wordt niks meer.

Vorig jaar heb ik voor het eerst de tomatillo in de tuin gehad. Er kwamen veel vruchten aan maar ze vielen er onrijp vanaf.
Maar, die zaaien zichzelf heel makkelijk uit, ik heb nu heel veel planten verdeeld in tuin, en blijf maar weggeven. Ben benieuwd of ik daar vruchten van kan oogsten.

Dit jaar heb de mini paprika/chili biquinho red gezaaid met goed resultaat. Een ontzettend leuk plantje met schattige vruchtjes.

https://www.bobby-seeds.com/gemuesesamen/paprika-chili-samen/paprikasamen/1906/biquinho-red-paprika

Ook had ik dit jaar een Szuszanna, Tomaatpaprika gezaaid. Ook een leuk plantje, met paprika vruchtjes die eruit zien als tomaten.

https://www.deinegartenwelt.de/Tomaten-Paprika-Zsuzsanna

Deze 2 komen volgend jaar weer terug. Net als deze afrikaantjes “Sweet Mace, Würz-Tagetes” een leuk en lekker plantje, waar slakken geen interesse aan hebben.

https://www.floragard.de/de-de/pflanzeninfothek/pflanze/stauden/tagetes-lucida-sweet-mace

Geen tomaten maar wel heel veel paprika’s en chillis

We wonen in zonnig licht en warm huis, maar zonder vensterbanken. De enige ruimte die ik beschikbaar is, is de badkamer, de enige ruimte zonder parket.
Nu overwinter ik al een paar physalis, wat heel makkelijk is, zolang die warm en licht staat. Ik heb een tomatendiefje van een buurtje gekregen, die mag deze winter samen met de physalis in huis. Meer plek heb ik niet.

We gaan verder dromen.

Pearlsofpassion

Geroosterde pompoenpuree met erwten of spruiten is heerlijk bij een stukje goed vlees. Stukje wild of parelhoen oid. Heerlijk in de koude maanden.
Pompoen roosteren in de oven met wat kurkuma, paprikapoeder, beetje tijm, peper, zout, olijfolie . Mixen en evt afwerken met wat pitjes.

Ikzelf heb konijntjes. Die lusten ook best een stukje pompoen in de winter. 🙂

Groetjes
Valerie

Tessa

Diana, voor de zekerheid, je hebt het druk en hebt een stortvloed aan reacties gehad, de link naar mijn verhaaltje over vlierbessenazijn: https://www.mooiemoestuin.nl/nog-meer-tomaten-en-bewaren/#comment-54400 Als ik het zo allemaal bij elkaar zie is het best veel werk maar je eindigt dan ook met een ‘luxe’ product.
Ik vrees dat ik pompoenen kweken altijd veel leuker vind dan pmpoenen eten 😂 Misschien komt daar dankzij Margie’s recepten verandering in, dank Margie! De siroop ga ik zeker proberen want de fruitoogst viel hier nogal tegen. En ik wil nu nog meer een mooie voedseldroger want pompoenpoeder klinkt ook heel handig 😁

Pien W

Wat is dit toch leuk! Door jou wil ik vlierbessen planten. Die mooie donkere passen qua kleur perfect hier. En ja, dat pompoenpoeder van Valerie vind ik ook weer zo’n apart maakdingetje. Hoera voor de voedseldroger! Elk jaar draait hij hier op volle kracht: citroenverbena en munt voor de thee, andijviepoeder om de rauweandijviestamppot nog meer smaak te geven, groentepoeder (ui, knoflook, tomaten, wortel etc.) voor pasta’s, courgettepoeder en gemberschilletjes voor van alles etc.etc. Ideaal apparaat, laag stroomverbruik, geen weckpotten, geen diepvriesruimte, echt lang houdbare spullen die bijna geen ruimte innemen. Dus….ik hoop dat je de knoop snel doorhakt Tessa en hier allemaal leuke recepten gaat posten! Groet, Pien

Pien W

Sorry Margie….pompoenpoeder….dank!!!

Helma

Diana, ik volg met veel plezier jouw ervaringen met tuin en kas. Buitengewoon leerzaam. Een vraagje, Sinds mei heb ik een tuinkasje waar ik in t voorjaar wat eenjarigen in heb voorgezaaid in potjes. En waar een snackkomkommerplant en een paar snacktomaatjes in staan. Ook een biologische honingmeloen die erg zijn best doet, maar ik weet niet of het wat gaat worden. De tomatenplantjes produceren nog volop tomaatjes, echt een mega oogst.
Ik had bij de inrichting kasje wat verse potgrond (uit die zakken) op de bodem uitgestrooid, wij wonen in de Achterhoek en hebben hier hele droge arme zandgrond. Maar wij kwamen terug van vakantie en de kas zat helemaal vol met duizenden, zo niet, miljoenen vliegen. Groot en klein, ik wist niet wat ik zag. De snackkomkommerplant was onderaan de bladeren bruin en aangetast, daar zaten ook vliegen op maar de komkommers zagen er heel goed uit. Met veel inspanning heb ik de vliegen eruit gekregen en de kas schoongemaakt, maar ik begreep niet waardoor zij in zulke grote getale in mijn kas voorkwamen. Het was een warme zomer en ik heb de plantjes goed vochtig gehouden, ook tijdens de vakantie door mijn tuinoppas. Potgrond is denk ik toch niet geschikt. Mag ik jou een advies vragen wat ik op de bodem strooi (voor vruchtbaarheid) voor het volgende seizoen? Bij voorbaat dank! Groet van Helma

Priscilla

Herkenbaar. Ik was zelf dit jaar overbluft door de tomatenoogst! De pompoen zijn ook succesvol: 17 Kurbi en 8 Muscat. Ik ga ervan genieten en uitdelen. Ik vind ze fantastisch 😄

Lies

Heb geen vraag over groente.
Ik heb een uitgebloeide echinacea. De uitgebloeide zaadbol loopt uit, er zitten jonge plantjes op. Ik heb dit trouwens nog nooit gezien. Nu heb ik die geplant in verse aarde maar mijn vraag is of die binnen kunnen overwinteren (staan nu nog buiten) en of ze het redden tot het voorjaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties