Wat te doen met veel pompoen

Ik schreef vorige week al een blog over de enorme groei en oogst van pompoenen: Niet slim, hebberig of beide

En de eerste pompoen is thuis. Niet zonder slag of stoot trouwens; mijn fiets steigerde achterover toen ik zuchtend en steunend de pompoen eindelijk achterin mijn fietsmand had getild. Uiteindelijk ben ik voorover geleund naar huis gefietst, als tegenwicht, ondertussen denkend: “Is een pompoen van eigen tuin een val met gebroken been of erger eigenlijk wel waard”?

Uiteindelijk kwamen de pompoen, de fiets en ikzelf veilig thuis maar de tweede Galeux d’Eysines heb ik toch maar aan tuinvriendin Laura gegeven; zij was er blij mee. En ze heeft een auto 🙂 . En dan heb ik nog 6 pompoenen over, die ook allemaal groot zijn, maar net iets prettiger van formaat en veiliger op de fiets.

Afijn, de eerste, bijna 15 kilo zware pompoen is thuis, voor de volgende heb ik iets meer tijd want wat er nu nog hangt moet nog rijpen. De pompoen kon niet lang meer bewaard worden want de steel was niet meer intact en begon al te rotten. Je ziet het ‘bakbeest’ op de foto bovenaan dit blog op het aanrecht liggen. En dus moest ik aan de slag. Een grote pompoen ‘slachten’ is een karwei op zich en zeker niet iets wat je tussen neus en lippen doet. Bovendien moet je er vervolgens iets mee. En met een bijna volle vriezer valt dat niet mee.

Er zijn een paar pompoengerechten die we ondertussen erg lekker vinden en die we meerdere keren per winter eten. En dat zijn bijvoorbeeld deze risotto met pompoen en citroen en Shakshuka met pompoen van Jamie Oliver. Maar ik zat ook eens bij de kapper en die vertelde over een lekkere pompoensoep uit een Hello Fresh box, een beetje Aziatisch met pindakaas, sambal en ketjap. Zo kom je nog eens aan recepten en inspiratie :-). We eten het graag als maaltijdsoep want ik heb het recept een beetje aangepast naar eigen smaak en ik fleur de gladde soep op met selderij en met rauwe of kort gekookte groenten uit de tuin, zoals venkel, koolrabi, sperzieboontjes, wortel, etc.. Het recept staat (nog) niet op de website maar hier vind je vergelijkbare recepten: Hello Fresh en de Volkskrant

Dan nog houd ik dit jaar pompoen over 🙂

En dus zocht ik naar informatie over het wecken van pompoenvruchtvlees maar vond meer dan eens waarschuwingen: pompoen heeft niet genoeg zuren om veilig te worden geweckt (wel met een ‘pressurecanner’). En er is ook nog iets met de structuur van pompoenpuree die voor een onregelmatige doorwarming zorgt en daardoor niet veilig is (pompoenblokjes kan dan weer wel maar dat wil ik zelf dan weer niet). Zie voor meer informatie bijvoorbeeld hier: National Center for Home Food Preservation. Mmmm, dan toch maar roosteren, eten, invriezen…. En ik kreeg 2 leuke tips, van Margie, voor pompoensiroop en fruitleer van pompoen. Ik heb het hieronder even samengevat:

Pompoensiroop:

  • 700 cc mineraalwater
  • 700 gram pompoenpuree (gaar gekookt of gestoomd)
  • 700 gram rietsuiker
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 2 theelepels gemberpoeder

Meng alles in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook en kook enkele minuten. Verwijder het kaneelstokje en giet de kokendhete siroop in gesteriliseerde flessen, sluit ze af met een dop en laat afkoelen.

Pompoenpoeder en fruitleer van pompoen:

Droog kleine stukjes pompoen in het droogapparaat, 8 tot 10 uur op 65 graden. Doe de gedroogde stukjes daarna in de blender of hakmolen, en zeef het vervolgens. Het poeder kun je in allerlei recepten met pompoen gebruiken, ook bijvoorbeeld een schepje in groentesoep of bij brooddeeg en cakedeeg.

Voor pompoenfruitleer maak je eerst puree van gare pompoenstukjes met honing, wat kaneelpoeder, een paar druppels eucalyptusolie en het sap van een sinaasappel en een citroen. Smeer de puree op droogvellen uit en droog het ongeveer 8 uur op 57 graden in het droogapparaat. Vervolgens kun je het in repen snijden en oprollen en in een afgesloten doosje bewaren. Je kunt de kruiden uiteraard makkelijk door andere favoriete kruiden vervangen, denk aan piment, nootmuskaat, vanille, kruidnagel, etc..

En tot slot kreeg ik nog deze link naar een recept voor pompoenlikeur: Build the Bottle

Ik ga dat zeker allemaal proberen!! Maar met deze pompoen had ik andere plannen. Zoals ik al schreef zocht ik naar inmaakrecepten voor pompoen, en zo vond ik het woord ‘pumpkinbutter’. Met een foto van een glanzend bruin smeersel in een potje. Het woord ‘butter’ kom ik wel vaker tegen als ik een inmaakrecept zoek. Je kunt het een beetje vergelijken met een dikke crème, ik vind in de Nederlandse taal het woord boter niet echt passen (het is inderdaad smeerbaar maar heeft verder niets met zuivel, boter, etc. te maken, en dan is er nog het feit dat ik mijn hele leven al geen boter lust en het voor mij dus ‘niet lekker’ klinkt 🙂 ). Crème dus.

Het viel nog niet mee, ik zocht verschillende (vaak Amerikaanse) recepten en maakte er vervolgens een mengsel van dat naar mijn mening klopt; met citroen, mandarijn en/of sinaasappelsap om de zuurgraad voldoende te verhogen, voldoende suiker voor de houdbaarheid, en toch ook genoeg pompoen. En lekker (vind ik, dat blijft altijd persoonlijk). Hier zie je het experiment in potten:

Poging 1 was lekker maar wel net wat te dun, meer saus dan smeersel. Niks mis mee, Ruud eet het al 2 dagen door de yoghurt. Poging 2 is wel lekker smeerbaar, omdat ik de pompoenpuree toen eerst een hele nacht in een vergiet met schone theedoek heb laten uitlekken. Zoals hangop – maar dan anders :-). Het is qua smeerbaarheid een heel klein beetje te vergelijken met bijvoorbeeld klaverhoning. Mijn favoriet is trouwens gelijk die met karamel en zeezout :-).

Ik maakte deze recepten afgelopen weekend en er staan sindsdien wat open potten in de koelkast en dat gaat vooralsnog prima. Toch even de waarschuwing dat het nog niet bewezen heel lang houdbaar is, leuk als je van een gokje houdt (en heel veel pompoen hebt, net als ik) maar anders misschien beter om te wachten tot ik over een paar maanden meer kan zeggen over houdbaarheid na opening, smaakontwikkeling, etc.

Ik heb de recepten wel alvast op de website gezet, ik moet die dit weekend alleen nog even op typfouten, etc. nakijken.

En nu? Nu hebben we even rust als het om pompoenen gaat, zoals gezegd moeten de andere pompoenen nog rijpen. Maar vandaag wordt het tijd om de appels te plukken, en de Gieser Wildeman stoofpeertjes.

Appeltjes drogen, peertjes in rode wijnsiroop, luxe appelperencompote met noten…. ook de komende dagen sta ik weer vaker in de keuken dan in de tuin. Niet erg maar ik moet daar (in de tuin dus) nog wel ook nog heel veel doen;

  • er groeit heel veel onkruid
  • ik moet voorgezaaide soorten in de kas planten
  • tomatenplanten weghalen
  • paprikaplanten strippen
  • pepers plukken
  • de perzikboom in de kas snoeien en leiden
  • bonenstaken uit de grond halen en opruimen
  • de jonge plantjes in de winterkas water geven
  • de rupsen zoeken die daar de palmkool, koolrabi en weeuwenteelt bloemkool opvreten en buiten op een andere koolplant zetten
  • stekken voor de winter oppotten en mee naar huis nemen
  • courgetteplanten (liggen helemaal over het pad en sterven af) weg halen
  • bedenken of ik nog knoflook wil planten of een jaar oversla (door preimineervliegaantasting, en ik heb nog 3 grote potten knoflook in sojasaus en in honing op voorraad)
  • compost kruien in vakken die klaar zijn
  • (maar er is nog geen vak klaar dus dat moet eerst)
  • compost rond de winterplanten in de kas leggen
  • bleekselderij oogsten en mee naar huis nemen
  • Oh ja, zo meteen snel even de bonen uit de vriezer halen (10 dagen geleden de droogbonen geoogst en gedroogd, eergisteren ingevroren voor het geval de bonenkever eitjes heeft gelegd, ze mogen er nu uit en dan nog een paar dagen opwarmen en drogen voor ze in potten mogen).

En zo nog 1000 dingen. En natuurlijk heeft niet alles evenveel haast. Maar het is nu nog mooi weer, altijd leuker om in te werken dan in regen, wind en kou.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Oh Diana, wat een lijst met werkzaamheden. Maar je vergeet een heel belangrijk ding: even een rustmomentje nemen, samen met Ruud, met bv een goed glas wijn erbij, met iets lekkers.
Ik ben zo blij dat we niet meer zo een grote moestuin hebben alhoewel de hoeveelheid werk toch ieder jaar weer tegenvalt. Dit jaar lijkt het wel of het onkruid speciaal ons adres heeft uitgezocht om zich te vestigen. Maar daar tegenover staan de heerlijke dingen uit de tuin die we iedere dag eten, en de vriezer die vol zit, en de potten met allerlei lekkers.
Een vraagje, heb je belangstelling voor stekjes van Salvia Lemon light, met hele mooie zachtgele bloemen en iets stevig blad. Tot nu toe heb ik er nog geen zaden van kunnen oogsten.

Hartelijke groet,
Ria

Rene Ruiter

Maak eens pompoenjam: https://www.kokenmetkennis.nl/recepten/jam/
Makkelijk en lekker

Elisabeth

Die wil ik wel eens proberen! Lukt het ook met pec plus ipv.gelei suiker ? Dank je wel alvast: ben benieuwd naar het resultaat !

Elisabeth

Dag Diana, ongelooflijk wat je allemaal doet ! Een fulltime bezigheid lijkt me dat voor jullie beiden! Ik zit het met open mond te lezen.
Proficiat! En eten jullie echt alles op wat je maakt ? Of verkoop je het ook ?
Ik doe nog geen miljoenste deel van wat jij doet en toch ben ik blij met de herfst en winter die er aan komt. Winterslaap voor de moestuin en rust voor mezelf.

Elisabeth

👍

Elisabeth

Nog een vraagje, als het kan Diana voor u, of voor wie dit weet : dit jaar heb ik veel druiven in de serre. Maar nog voor dat ze plukrijp waren, begonnen ze te schrompelen. Nu heb ik precies trossen rozijnen, onderaan , met nog druiven boven waar de tros begint!
Zeer bizar. Wat kan de reden zijn ? Er is verder niets abnormaals te zien, geen schimmel of zo ….Bedankt alvast ..

Elisabeth

Dank je wel Diana!

Corrie Middelburg

Kan het geen “lamsteligheid”zijn? Dit verschijnsel treedt op als de verhouding van de hoeveelheid voeding en vocht niet voldoende is voor de hoeveelheid vruchten.
Als er niet genoeg gedieft is kan je er ook last van hebben. Ook dan ontstaat er natuurlijk makkelijk een tekort aan voeding om de hele plant met alle bladeren en vruchten te voorzien.
Vriendelijke groeten,
Corrie

Ira

Pompoen laat zich kleingesneden in water of bouillon goed wecken. Het blenderen / glad maken idd beter bewaren voor wanneer het gebruikt gaat worden. Zelf ben ik van heet in potten en meteen in heet water wecken. Twee uur op 100 graden en nog niet iets slecht van geworden [+ 2 jaar].
Helemaal met grote pompoenen een snelle manier om veel massa achter glas te krijgen 😎

Margie

Hier hetzelfde Ira. Ik kook de stukken pompoen/squash 2 minuten vervolgens in weckglas en hup in de ketel.
Ook maak ik pompoensap waar ik een theelepel turmeric aan toevoeg en/of gemberpoeder in de met sap gevulde 75cl ‘water’ fles. Die waterflessen krijg ik van een restaurant in de buurt, recycling dus. Sluit ze af met de dopjes van Weck voor ze de ketel in gaan.

Heel de wereld ‘weckt’ in ketels/pannen behalve de gemiddelde amerikaan. Uitgezonderd de Amish en ‘rebelse’ inwoners die nu ook weer baas in eigen keuken zijn.

Je vraagt je af of de USDA aandelen heeft bij de hogedruk pannen fabriek…
Ball glas heeft het monopoly.

Gelukkig zijn er nu mogelijkheden voor de inwoners om weckglas te bestellen. Het glas van Weck is dikker, ze vinden ze prachtig en merken de voordelen er van.
Gaan een leven lang mee plus geen extra kosten iedere keer dat men ‘weckt’.

Dit weekend wordt de berg tamme kastanjes (droog) geweckt.

het recept voor de kastanjes staat in je Weck inmaakboek. Leuk hoor dat je mijn recepten vermeld hebt.

Fijn weekend voor allen.

Hetty

Ga in dit geval wel Weck potten hamsteren, Diana, want de Weck fabriek is failliet in Duitsland. De hoge gasprijzen hebben dit veroorzaakt. Wat ik nog kan oppikken in de kringloopwinkels neem ik altijd mee.

Bertho

Gewoon pompoen in stukken in de sappan. Zelf de specerijen erbij bedenken.

Margie

Ze zijn niet failliet. Er is géén opvolger. De media had er alvast een smeuiig verhaal van gemaakt.
Ze zijn druk doende om door te gaan.

Hierbij nog iets leuks.

Loretta Lynn de countryzangeres tevens kampioen Canning.

https://www.reddit.com/r/OldSchoolCool/comments/jdl53y/loretta_lynn_canning_in_the_1960s/

“Champion Canning,” circa August 1955.
Loretta Lynn lived in Whatcom County for 11 years and won numerous ribbons at the Northwest Washington Fair in Lynden for her skilled canning. After her musical talent was recognized, she returned to perform at the Lynden fair in 1974, 1982 and 1998.
She regretted having to cancel an appearance in 2011 due to a scheduling conflict with knee surgery. Lynn included this Carver photograph in her autobiography, “Coal Miner’s Daughter,” but neither she nor Jack remembers exactly what year it was taken.

Stella

Hallo Diana,
Tja pompoenen , ik ging er dit jaar niet veel zetten ,maar kreeg zaad van vriedin,van een oranje butternut , 3 plantjes gezet en heb nu …… 26 uit de kluiten gewassen pompoenen 🙈
De moestuin geeft me zoveel vreugde de laatste jaren met meer en meer bloemen,
De topper dit jaar onder de tomaten was toch wel Prorecco Paste van Peter Bauwens .ik heb zaad voor jou als je wil .ze zijn perfect voor saus .
Mijn man is voor de derde maal terug ziek geworden ,en ligt nu nog op intensive care maar t ‘ gaat goed.Dus de moestuin staat op stilletjes nu .
Ga vandaag toch thalictrum zaaien denk ik , niks beter om te ontspannen dan zaaien 🙂 En mischien ik zou zo graag ook wat thaiberry’s aanschaffen .ik heb de Thornless evergreen staanmaar die vind ik alleen goed voor confituur .
Zo staan we voor het einde van weer een goed tuinjaar ❤ bedankt voor al de tips en goede raad 👍 groetjes Stella

Franky

Nog een ideetje voor een teveel aan pompoenen🙂

IMG_3014.jpg
Elisabeth

Mooi !

Elisabeth

Het beste met je man 👍

Margriet.M

Van harte beterschap gewenst voor jouw man Stella en heel veel sterkte voor jou .
Werken in de tuin geeft in zo’n geval zeker goede ontspanning

Carinep

Dag Stella.
hopelijk een goed herstel voor jouw echtgenoot! Gezondheid… het belangrijkste dat er is. Veel moed toegewenst.
Moest je voldoende zaad hebben van jouw tomaat prorecco paste, stel ik me graag kandidaat. Ik kan gerust zaden ruilen. Diana kan misschien onze e-mails doorgeven?
vriendelijke groeten
carine

Roley

Als je van bakken houdt, dan staan op deze website ook nog een paar recepten https://handletheheat.com/pumpkin-scones/

Elisabeth

Dank je wel Diana en iedereen. Altijd heel leerrijk en boeiend om dit te lezen!
Een aller aller laatste vraag : kan je pompoenblokjes ook zo maar, rauw, invriezen ? Om later soep mee te maken bvb. ?

Jan
Elisabeth

Dank je wel Jan ! Met nog enkele aantrekkelijke recepten er bij 👍

Riekie

Je hebt 2 levens nodig met al dat werk van je

Hilde Rustema

Tip wat ik las bij Yvet van Boven: als je een pompoen wilt schillen: gooi er heet water over, je kunt het nu makkelijk schillen.
Nog een tip: heb de kwekerij : Eetbaar Goed ontdekt! Kijk es op hun site, alles is van buitengewone kwaliteit. We zetten steeds meer ‘ vaste voedselbos planten’ op onze moestuin, omdat onze tuin wel erg groot is!
Ook het enthousiasme op hun YouTube is aanstekelijk!

Pien W

Klopt! Ik heb al een paar keer bij hun dingen besteld. Altijd prima. En ze hebben een superleuke site. Heb jij zelf “vaste planten aanraders”? Ik wil zelf ook vooral vaste eetbare gewassen. Er is inmiddels zoveel verkrijgbaar dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Leuke ontwikkeling!
Groeten, Pien

Elisabeth

Nog simpeler : de pompoen een tijdje in de verwarmde oven..dan schilt de pompoen gemakkelijker

Bertho

Stukken pompoen in de sappan, en zelf de specerijen erbij bedenken.
Succes.

Marieke

Dank voor je tips én het uitproberen van nieuwe pompoen-recepten!
Ik probeer ook toegankelijke pompoen producten te maken (i.v.m. gezinsleden die niet van pompoen houden). Pompoen muffins zijn lekker, maar daarin gaat me eigenlijk nog wat te weinig pompoen. In het volgende recept gaat relatief veel pompoen én lusten ze ook nog. Ik pas het recept aan met wat ik in huis heb (amandelmeel ipv noten tot meel malen, dadels ipv pruimen, noten ipv zaden, extra losse rozijnen erdoor voor een toegankelijk smaakje, etc) en dat kan prima met dit recept: https://rinekedijkinga.nl/recepten/pompoen-ontbijt-cake.html
Ik bak het op iets hogere temperatuur en wat langer dan staat aangegeven. Het laat zich, in plakjes, goed invriezen.

philomene

ik weck al jaren pompoen , maar dan in stukjes met bouillon. dus geen kant en klare soep die wordt idd snel zuur. maar stukjes gaat prima en is bij ons een topper. we gebruiken ze voor soep, tahinne , stoofvlees etc etc ik weck het 2 uur op 100 gr . mamee

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties