Nu al

Juli is hooimaand, augustus oogstmaand en september herfstmaand. Maar augustus was hier vooral nat, koel en winderig en daardoor lijkt de oogstmaand hier door te schuiven naar september. Niet dat we in augustus weinig konden oogsten hoor. Maar nu lijkt alles wel tegelijk te komen, ik kan het niet meer bijbenen. Niet in de tuin en niet in de keuken.

Ik heb, schrik niet, 70 potten dunne tomatensaus. Genoeg voor een wintervoorraad, dus wat ik nu nog kan oogsten eten we gelijk op of geef ik aan tuinburen/-vrienden. Nu begint de grote paprika- en peperoogst. De paprika’s die ik kan oogsten vries ik in blokjes in (voor in pasta, stoofschotels, ovengerechten, soep, etc.). Maar ik maak dit jaar ook deze lekkere chilisaus weer. En ik ga ook weer eens massa de pimentao maken (als dat lukt zal ik het recept op de website weer eens bijwerken/aanpassen).

Natuurlijk maak ik sambal oelek van de pepers, mijn meest gebruikte sambal (omdat het in elk gerecht past), maar met zoveel opbrengst als dit jaar ook nog wel wat andere soorten.

Als ik in een jaar slechts 1 peper zou mogen zaaien, dan zou het Habanero Paper Lantern zijn (ze wordt ook wel Hot Paper Lantern genoemd). Dit is al zeker de 4e of 5e keer dat ik haar zaai en voor een warmtebehoeftige chinensepeper is ze ook nu weer relatief vroeg (in de kas oogstte ik de eerste rijpe peper half augustus al). In dit geval is het een voordeel dat ze niet zo typisch kruidig is dat je de pepers alleen in Zuid-Amerikaanse gerechten kunt gebruiken (er zijn habanero’s die schreeuwen om roti :-)); ze heeft een lekkere zacht kruidige geur een fijne frisheid waardoor ze zeker ook geschikt is voor Italiaanse gerechten, en Mexicaanse, Aziatische, etc.. Ze is trouwens wel erg heet, habanerowaardig: lekker zuinig in gebruik 🙂

En, oh ja; de pepers zijn behoorlijk groot, wel tot 5 of 6 centimeter lang en ze hangen in trosjes van vaak 2 of 3 pepers bij elkaar aan lange dunne steeltjes. De opbrengst (in grootte en aantal) is geweldig. Oftewel: een win-win-win peper 🙂

En daarmee begint het; nu al bedenken welke soorten het geweldig doen, welke niet en waarom niet, welke erg lekker zijn, welke laat of vroeg zijn, heel sappig of juist een beetje droog, etc. Welke zou ik volgend jaar weer willen telen? En welke andere soorten zou ik dan ook nog willen zaaien? En voor ik het weet denk ik al na over 2024, zoek ik al eens naar een Italiaans tomatenras dat vergelijkbaar is met Liguria en Pomodoro Suore e Frati, kijk ik op internet of ze een bepaalde Salvia ook in een andere kleur hebben, bedenk ik dat ik volgend jaar eerder peterselie moet zaaien, wat meer savooikool ook, en worteltjes voortaan voorzaaien. En ga zo maar door.

De voorgezaaide worteltjes (in deeproottrainer = tray met extra diepe vakjes gezaaid) leveren een prima opbrengst op van iets gevorkte wortelen (maar dat zijn we hier in de vette klei sowieso al wel gewend)

Ik weet dat ik in dat vooruitdenken niet alleen ben. Ik kreeg zelfs al een mailtje van iemand die een wensenlijstje had en zaden wilde bestellen. Ik heb het al vaker geschreven maar meld het nog maar een keer: er komt dit jaar geen zadenlijst meer, door omstandigheden heb ik er niet genoeg tijd voor om het goed te doen (en het minder goed doen is geen optie). Maar ik heb natuurlijk wel zaden voor eigen gebruik geoogst. En om mee te ruilen. Ik zou dat heel leuk vinden; zaden ruilen met mensen die een favoriete tomaat, paprika, peper, eenjarige, etc. hebben die ik zelf nog niet heb, of misschien wel stekjes van bijzondere vaste planten, kruiden of iets dergelijks. Mochten mensen niets te ruilen hebben of niet zeker zijn over de soortechtheid waardoor ze niet kunnen ruilen; als ik na het ruilen nog zakjes zaden over heb zou het kunnen dat ik komende herfst in een blog toch nog eens meld dat ik die zaden voor 60 eurocent per zakje verkoop. Maar dat durf ik nu nog niet te beloven, het hangt af van hoeveel zaden ik nodig heb voor het ruilen 🙂

Nu ik toch bezig ben ga Ik gelijk maar wat opbiechten; ik heb al wat zaden gekocht. Ik ga even ongegeneerd reclame maken (geen aandelen), want er is niets leuker dan een zadenwebshop met soorten die vrijwel allemaal bijzonder zijn. En met zulke mooie foto’s dat zelfbeheersing lastig wordt. Mocht iemand er interesse in hebben: Angelo Dorny

En dan misschien nog een tip voor alle mensen die al aan het ruilen zijn geslagen: ik kreeg afgelopen voorjaar van Kay wat stekken van eeuwig kool die hij ingenieus had verpakt. Ik heb daar zelf een eigen draai aan gegeven en zo heb ik zelf al wat stekken verstuurd:

Ik oogstte stekken zoals altijd (zo laat mogelijk stekken nemen, ruim onder een knop afgeknipt zodat ze later nog op de juiste plaats kunnen worden afgesneden en direct in water gezet tot verzending). Ik wikkel de stekken in wat nat keukenpapier (meer dan vochtig maar niet kletsnat want dan kunnen de stekken gaan rotten). Ik gebruik een rol plastic voor een vacumeerapparaat en seal dat met zo’n vacumeerapparaat aan één kant dicht. Dan gaan de stekken er plat en met nat keukenpapier in en seal ik de andere kant met een klein beetje lucht erin dicht (dus niet vacumeren!). Op deze manier zijn de stekken vochtig zonder kletsnat te zijn, beschermd door het dikke plastic, er kan geen vocht lekken, het weegt niet onnodig veel zodat het misschien ook nog wel een postzegel scheelt, en het geheel past zo prima in een luchtpostenvelop. Sinds dit voorjaar mijn favoriete manier!

Omdat een stek in een plastic zakje nou niet echt een mooie foto is om mee te eindigen nog één foto: van één van mijn meest favoriete Salvia’s: Salvia Amistad. Alle Salvia’s bloeien hier op dit moment trouwens prachtig (met dank aan het rustige en warme weer). Dit weekend nog even genieten voor het volgende week gaat regenen en waaien.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Diana, wat een weelde toch altijd🙂
Ik duizel ervan 🌶️🍠🍅
Enerzijds een tikkeltje (goedmoedig) jaloers, anderzijds toch ook een beetje opgelucht dat de grond hier arme zandgrond is en ik vooral niet zo’n groene vingers heb😉😏
Kan je nog wel slapen?
Hoe dan ook wens ik jullie nog veel mooie
tuin -en oogstmomenten toe!
En dank dat je daarbij ook nog altijd tijd vindt( zoekt! ) om die met ons te delen👍🙂

Margriet.M

Hallo Diana, wat een mooie schaal met pepers en paprika’s gewoonweg prachtig.
Ik zit met mijn buitenterras nog voor een deel in dagelijks afrijdende tomaten, heb nu hele schaal puntpaprika’s geoogst die nog even voor het raam verder moeten afrijden. Maar de oogt is hier van de buitenterras ook erg goed ook de pepers dragen goed. Al met al is dit een heel goed jaar geweest en nog niet aan ze’n eind.
Ik ben elke week heel erg blij met jouw blog, net als vele anderen vind ik punten van herkenning, en eenzelfde passie voor moestuin en de verwerking van de groeten en fruit hiervoor mijn grote dank, ook aan alle anderen voor de reacties waar ik netto van geniet, ga vooral zo door, maar loop jezelf niet voorbij
Groetjes Margriet.M

Esther

Heerlijk verhaal weer, en de foto’s van de rijpe, glanzende paprika’s zijn ook fantastisch! Omnomnomnomnom. Hier begint de planning vaak al op het moment dat ik nieuwe knoflook bestel en met mijn kleine tuintje moet gaan bedenken wat waar dan moet. De knoflook van dit jaar is alweer bijna op en dan moeten we toch weer die flauwe supermarktknoflook gaan eten :S

Jammer maar zeer begrijpelijk dat je dit jaar geen zadenlijst hebt, hopelijk heb je geen tijd om een leuke reden 🙂 Anyway, ik heb vanaf het begin van mijn moestuin allerlei fantastische nieuwe soorten leren kennen dankzij jou maar gelukkig kan ik via je database en de lijst naar zadenshops lekker blijven ontdekken.
Groetjes van Esther

Pien W

Hoi Diana, ik zou het zelfs héél erg leuk vinden jou dit jaar eens blij te maken. Kan je niet gewoon een lijstje neerzetten wat je zelf graag zou willen hebben? Of minimaal een tipje van de sluier? Groeten, Pien

Tessa

Goed plan 🙂

Marja Oude Rengerink

Als een mooi dank-je-wel voor alle tijd die zij in haar website stopt en ook zoveel mogelijk reageert op de reacties. Want ik leer zoveel van haar  😀 

Margriet.M

Mee eens Pien, als ik kan helpen laat het maar weten Groet Margriet.M

Pauline

Goed idee Pien, hopelijk stapt Diana over haar bescheidenheid heen…!👍🏻🤞🏻

Carinep

Dag Pien,
fantastisch idee!
maar…..wat heeft ze niet?
ik kan alvast zaad bezorgen van een curieuse siciliaanse courgette die ik nu 2 jaar teel : serpente di sicilia. Je moet ze vooral heel jong plukken (max 30 cm lang) en zo is ze heel lekker. Ze heeft wel een rek nodig om te klimmen.
misschien heeft Diana dit niet?
groetjes
carine

Petra

Hoi Pien,
Heel leuk idee, maar idd zoals Carine al schrijft, wat heeft ze niet ?
Zelf ben ik niet zozeer met groenten , maar vooral met bloemen bezig en ik weet dat de Salvia ook een van Diana’s favorieten is. Ik heb veel verschillende soorten en toevallig vorige week een aantal van deze gestekt.
Diana, heb je de roze/rode variant van de Amistad al, de Salvia Amante ?
Groeten,
Petra

Lous

prachtig die foto’s! hier gelukkig ook een goede peper- en paprikaoogst. De tomaten zijn helaas allemaal slachtoffer geworden van phytophthora. Dus allemaal nieuwe zaden voor volgend jaar kopen. Kent iemand deze webshop? https://www.irinas-shop.de

Margriet.M

Hallo Diana,
Ik las net het recept door van Massa di Pimentao; nou vroeg ik me af;
Het zout dat je gebruikt , is dat Jodium-vrij? Ik ga uit van wel maar dit is puur informatief want ik zag het niet vermeld. Het lijkt me erg leuk om te maken en klinkt erg lekker.
Groetjes Margriet.M

Pearlsofpassion

Hey Diana, je hebt me vorig jaar ook stekken opgestuurd van eeuwige kool en die zijn alledrie mooi uitgegroeid tot stevige planten. Heel erg blij mee ( en de kippen en konijnen ook ;-)). Dus nogmaals super bedankt!

Qua tomaten, ik heb een paar zeer lekkere kerstomaten. Vooral een gele peervormige. Heerlijk is die en geeft ook een zeer mooie opbrengt, lange trossen en je kan vlot meerdere stammen aanhouden. Maar ik weet niet welk ras het is…

Ik heb ook vorig jaar zaden geoogst uit een buideltomaat die ik in de supermarkt had gekocht. Type Ligura dus. En die planten hebben geweldig gegroeid en gedragen, redelijk goed de phytophora weerstaan en de tomaten zijn echt geweldig lekker. Het lijkt toch gewoon een zaadvast ras te zijn.
Dit jaar heb ik hetzelfde gedaan op reis in Frankrijk met een hartvormige gele tomaten met rode vlammen. Hopelijk lukt dat net zo goed en kweek ik die volgend jaar. 🙂
Ik laat zeker ergens weten wat daaruit komt.

Verder moet ik nog melden dat het inspuiten van planten met baking soda water, echt wonderlijk werkt. In combi met zoveel mogelijk aantasting wegknippen en 2 planten opofferen, heb ik zo dit jaar mn planten kunnen genezen van de phytophora. Het heeft een paar weken verzorging gekost, maar het was vrij snel beheersbaar en ze zijn uiteindelijk zeker een week volledig vrij geweest van nieuwe vlekken. Tot de nieuwe regens en de volledig aangetaste planten bij de buren, hen weer besmette. Dat is vrij onvermijdelijk in die omstandigheden natuurlijk… Maar ik heb bijna al mijn tomaten gewoon aan de plant gerijpt kunnen oogsten. Dat had ik nooit durven dromen toen de plaag toesloeg. Ook bedankt voor die gouden tip!

Groeten
Valerie

Pearlsofpassion

Hey Diana,

Ik ging net even in je database kijken of er geen klein geel peertje bij stond dat de mijn zou kunnen zijn. En wat staat daar? ‘Yellow pearshaped’. Dat is dus een ras? Ik dacht dat het een beschrijving was. 🙂
Het is dus die dat ik heb. Ik heb daar echt super opbrengst van. Niet zoals een multiflora, maar toch. Ik dief hem wel niet zoals het hoort. Hij groeit heel open (klein en open blad )dus dat kan prima.
Dan heb ik niets te ruilen. Zo’n buidel uit de supermarkt heb je vermoed ik geen interesse in? Misschien als die gele coeur volgend jaar lukt dat dat nog leuk is…

Groeten
Valerie

Pearlsofpassion

Ale, tis te zeggen.
Ik denk niet dat ik iets heb dat je interesseert. Ik heb ook Cerise. Iets tussen kers en coctail in, heel lekkere volle smaak, zoet met een zuurtje. Maar hij barst hier standaard open. Misschien door de zon.
En Sweetie, vergelijkbaar met Sweet baby denk ik. Klein, super lekker zoet tomaatje.
Doe bruine tomaat die hard bleef blijkt toch niet heel goed te bewaren en hij is ook niet bijzonder lekker.
En dan die buidel. Zoals de Liguria. Die is wel heel erg lekker. Zal zeker verwant zijn aan Liguria want lijkt er erg op. Qua uiterlijk en qua groeiwijze.

Moest je toch ergens interesse in hebben, laat maar weten. 😉

Groetjes
Valerie

Sten

Hoi Diana, ik heb misschien wat leuks om te ruilen. Inmiddels heb ik ongeveer 50 soorten tomaten geprobeerd, waarvan veel gekozen op basis van jouw database. De allerlekkerste vind ik de Amish Gold Slicer, en volgens mij heb jij die nog niet in je database. Ik heb ook een heerlijke ossenhart-achtige tomaat die ik ongeveer tien jaar geleden in Spanje heb gekocht, ras is mij niet bekend. Zal ik die naar je opsturen? Ben erg benieuwd hoe jij die soorten vindt!

Carinep

Dag Sten,
Als ik heel eerlijk ben, voel ik ook wat voor een ruil voor de Amish gold slicer. Ik vind de Amish paste al heel goed voor het maken van coulis. Laat maar horen.
groetjes
carine

Sten

Hoi Carine, ik wil je er wel wat opsturen hoor! Vraag is dan alleen hoe we in contact komen. Volgens mij kan ik je niet een privé bericht sturen voor adresgegevens?

Rob

Citaat: “Ik zou dat heel leuk vinden; zaden ruilen met mensen die een favoriete tomaat, paprika, peper, eenjarige, etc. hebben die ik zelf nog niet heb.”
Mijn zus bracht dit voorjaar gedroogde Hatch Chilipepers mee. Heerlijk om te verwerken! In mei deed ik een kiemtest. Alle zaden kwamen uit en op goed geluk heb ik (eigenlijk te laat) de planten in de kas gezet. De forse pepers staan nu af te rijpen!
Ik denk dat het de Sandia Hot versie is. Heb je deze al? Leuk om mee te experimenteren. Laat maar weten!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties