Opsomming

Vroeger zou ik hebben gezegd dat ik haast heb, nog heel veel moet doen. Met de jaren komt het besef dat ik niet meer dan mijn best kan doen en dat moet dan maar goed genoeg zijn. Het moet wel leuk blijven. Maar ik wil ook geen groenten en fruit weggooien. Het is dus makkelijker gezegd dan gedaan, en soms een klein beetje een dilemma. En ach, een ander houdt van haken, tv kijken of biljarten; ik snijd, rasp, vries, kook en blancheer dat het een lieve lust is :-).

Op mooie dagen gaan we, als het kan, naar de tuin. Als er regen wordt voorspeld oogst ik de dag ervoor zoveel mogelijk zodat ik dat in de avond of op de regenachtige dag kan verwerken. Ik zeg het wel vaker: moestuineren houdt niet op als je de tuin uitstapt; als je thuiskomt verdwijnt de oogst echt niet vanzelf in pot, diepvries, fles, etc..

Ruud klaagt nog niet maar hij heeft al wel een paar keer gezegd dat er nog maar 1 lade van de diepvries leeg is. Mooi!! Er komt dus uiteindelijk toch nog een goede wintervoorraad aan :-). Ik snijd nog wat paprika’s in blokjes voor de vriezer (niet lekker meer om rauw te eten maar prima in soepen, sauzen en stoofschotels), ik maak perenjam, neem nog een pompoen mee naar huis in mijn fietsmand, ik rooster de allerlaatste vleestomaten en maak er saus van in, ik rasp nog een courgette en zo kan ik nog even doorgaan. Dit weekend wil ik sambal maken (van rode pepers maar ook een nieuw recept voor sambal van groene pepers met citroengras en onrijpe groene tomaten…… en toevallig heb ik die allebei uit eigen tuin :-))!

Volgende week kunnen we appels plukken. En we kunnen kool eten; savooikool, spitskool, maar ook palmkool en bladkool. Zie ook de bovenste foto. De tuin staat nog overvol, met groenten en kruiden en bloemen maar ook met onkruid.

Met al het bovenstaande kom ik niet toe aan wieden. Want de 2 kassen zijn ondertussen vrijwel leeg. In de ene kas heb ik heel veel gezaaid en geplant, voor hopelijk een mooie oogst in herfst/winter/voorjaar. In de andere kas heb ik Japanse haver als groenbemester gezaaid (ik ga dat in december weer afdekken met een laag verse paardenmest). Dus de ene kas krijgt rust en verzorging/verrijking, de andere kas niet, het lijkt bijna op een soort alternatieve vruchtwisseling.

Het ziet er nu nog allesbehalve spannend uit hoor. In andere jaren gebruikte ik repen gronddoek als bodembedekking tussen de rijen. Nu kregen we zomaar (bijna letterlijk) wat verse paardenmest met stro in de schoot geworpen. Daar ben ik heel blij mee, maar ook heel voorzichtig mee. Door de zon droogt het al wat uit, en ik zet wat extra lucht zodat de ammoniakdamp geen schade kan aanrichten aan de zaailingen. De foto is van 4 dagen geleden, ondertussen leeft alles nog en lijkt het zelfs al iets gegroeid.

In deze kas staan koolrabi en weeuwenteelt bloemkool, paksoi en tatsoi, rucola en waterkers, snijbiet en kervel, snijsla en pluksla, bietjes en raapjes, stengelui en knolvenkel. En dan vergeet ik vast nog wat, ik schreef er 2 weken geleden een uitgebreid blog over: De wintertuin en winterkas in 2022. Nu maar hopen op nog een beetje zon en prettige temperaturen in de komende weken zodat alles kan groeien voor het koud en donker wordt!

Dit is het einde van een relatief kort blog, ik hoef niet uit te leggen waarom, bovenstaande maakt het vast duidelijk genoeg. En er is nog iets: Augus heeft wat veranderingen aan de website doorgevoerd. Eén van de dingen is de database van tomaten. Die telt ondertussen 475 rassen. Zoveel dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Ik in ieder geval zelf ook niet meer (als iemand eens een tip voor goed romatomatenras voor in de kas vraagt, of een leuke en lekkere struiktomaat voor buiten). Augus heeft filters ingesteld. Je kunt nu filteren op bijvoorbeeld vroegheid, opbrengst en kleur. Als je een vroege oranje tomaat voor de buitenteelt zoekt die een prima opbrengst geeft kun je die nu dus makkelijker en sneller vinden. Vervolgens kun je via de pagina met moestuinzadenlinks op zoek gaan naar de website waar je die zaden kunt vinden. Hetzelfde gaan we doen met de databases van aubergines, pepers en paprika’s, maar die zijn nog lang niet klaar want ik kijk nu eerst alle tomatenrassen na zodat ze in het filter passen. En ik moet ook alle rassen van dit jaar nog toevoegen (daar ben ik nu mee begonnen, de rassen die ik het laatst heb toegevoegd staan nu bovenaan).

Zojuist toegevoegd aan de database, Yellow Torbicki, dit jaar voor het eerst en gelijk een favoriet 🙂

En dan is er nog iets: we hebben een plugin aangeschaft waardoor je bij het plaatsen van een reactie vanaf nu een emoticon kunt invoegen. Ik vroeg aan Augus of die mogelijkheid er is, het scheelt mij heel veel tijd als ik af en toe gewoon een groen hartje of een kusje kan geven in plaats Hallo, dankjewel voor je reactie, groetjes, etc., :-). En wellicht ook handig voor andere mensen, als ze bijvoorbeeld iemand even willen bedanken voor een antwoord, etc. Op die manier is het reageren soms wat makkelijker en sneller, en misschien ook iets meer van deze tijd :-).

Ik ga nu snel verder, er moeten nog wat allerlaatste augurken in zoetzuur worden ingemaakt, er liggen nog 2 courgettes en een stuk of 10 peren (ik denk dat ik perenazijn ga maken), een paar valappels, een klein bakje aardbeien. En 2 bleekselderijplanten die ik nog klein moet snijden en wil invriezen. Het is druk….. maar wat een rijkdom, en een heerlijk vooruitzicht voor de wintermaanden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wout de Schepper

Ruud klaagt nog niet maar hij heeft al wel een paar keer gezegd dat er nog maar 1 lade van de diepvries leeg is. 

Dat is snel !!! 

Pearlsofpassion

Hey Diana,
Wat klinkt je weer heerlijk aanstekelijk!  

En wat een reuze idee voor je databases! Dank je wel alweer!

Groetjes
Valerie

marianne

Ik heb eigenlijk nog nooit gereageerd Diana.
Dankjewel voor al je goede adviezen ze zijn zo waardevol!
Voor wat betreft de tomatenpagina… ik heb een heel klein tuintje..geen kas
ik heb altijd de brandywine ( niet veel tomaten maar zooolekker)
Altijd de Black Prince, (goede opbrengst)

En voor het eerst dit jaar..Indigo Purple.
Een probeersel.
Vond er in het begin niet zoveel van.
Maar…met dit mooie jaar kwamen er tomaten met een zwarte kleur en een dieprode kleur aan de onderkant. Mijn hemel ik ben een fan van de Brandywine, maar…de Indigo Purple is hemels en zo zoet van smaak, zoiets had ik nog nooit geproefd.
Zoo lekker!
Ik heb van de mooiste dikste en vroegste Indigo Purple tomaat de zaden bewaard.
Indigo Purple geeft niet veel zaden maar mocht jij wat zaden willen dan stuur ik je wat zaden toe.
Groet Marianne

Wil

Goedemorgen Diana, heb jij een recept van de groene sambal? Ik heb nl ook veel groene pepers en tomaten.
En wat fijn dat je na alle narigheid nog een natelt krijgt!!

Riekie de Sain

Je bent goed bezig Diana

Esther Hanko

Leuk blog weer! Mijn hoofd is nog niet toe aan het einde van de zomer maar dit soort herfstige blogs helpen wel een beeje.

En wat ongelofelijk fijn dat er nu een filter op de database zit! Als armetierige (kuch) buitenteler hoef ik zo niet verliefd te worden op een ras dat hem toch niet gaat worden in mijn tuintje.

Carrie

Dag Diana,
heb jij een recept voor het maken van perenazijn? Wil ik graag ook eens proberen!

groetjes
Carrie

Carrie

Dag Diana, dank je wel voor je reactie. Ik wil beide graag proberen, dus ik start vast met je aanbevolen recept en wacht jouw recept ook af.
En ik gebruik heel veel van je informatie en tips voor de teelt in kas en moestuin, super fijn!
Hartelijke groet,
Carrie

Jose Geurtse

Dank je wel voor deze mooie blog nu weet ik hoe ik het beste met de kas kan doen.

Kruidhofw@gmail.com

Hoi,kan ik een paprika planten laten overwinteren in de kas?
Of moet ze worden afgedekt als heg kouder word?

Gr wim

Jan
Trees

Hallo Diana, Ik ben een ‘eenzame’ moestuinier, want er zijn geen andere moestuinen in mijn buurt. Het is dus fijn om jouw ervaringen elke week te lezen. En wat mij het meest deugd doet is te zien dat er ook bij jou vaak dingen niet lukken, boontjes die niet opkomen bijvoorbeeld… Het is ook fijn dat je oude wijsheden in vraagag stelt, zoals die ene stam voor tomaten, en dat je dat dan grondig uittest. Dankjewel!

Ellen

Mijn orozco purple heeft mooi donker blad en heel donkerpaarse pepers. Op jouw foto’s zijn ze rood. Is dat niet een beetje vreemd? Ze staan overigens buiten en doet het fantastisch.

Marlies Deckers

Dag Diana, veel dank voor je nieuwe blog. Ik heb de aubergines geoogst, daar heb ik een vraag over. 3 aubergines zijn flink groot geworden, al vrij vroeg, maar nooit paars gekleurd, zelfs niet een beetje. Ze zijn geel, toch dezelfde soort als de rest. Heb jij dat ooit gezien? Net of de kleurstof ontbreekt.Denk je dat ze eetbaar zijn?

Marlies Deckers

Nog iets vergeten: je schrijft over courgettes raspen, zijn die voor inmaak? Ik zou graag courgettes bewaren maar weet niet hoe. En veel dank voor de database, ik ben echt toe aan wat nieuwe tomaten rassen.

Pien W

Inderdaad een top-tip! Voor dit soort dingen gebruik ik tegenwoordig zo’n silicone muffinvorm. Als ze bevroren zijn dan wip je de blokjes er heel makkelijk uit en kunnen die samen in een zakje. Doe ik ook met pastasaus en zo. Ideaal! Muffins maak ik bijna nooit meer maar de vorm is tegenwoordig bijna nonstop in gebruik! Groeten, Pien

Niels

Hoi Diana,

wij naja vooral ik eigenlijk maar altijd Sriracha van de pepers die ik oogst. lijkt een beetje op sambal maar vindt het stiekem een stuk lekkerder en het is erg simpel te maken. tevens als je het goed bereid is het super lang houdbaar. Het enige wat je nodig hebt zijn uiteraard pepers, weckpot, zout, suiker, knoflook, vissaus, rijstazijn en wat glazen potjes om het in te doen.
Dit is het recept welke ik gebruik:
https://www.eetspiratie.nl/zelf-sriracha-maken/

je kan overigens alle rassen pepers die er zijn gebruiken. het lekkerste zijn overigens wel rijpe pepers met onrijpe vond ik de saus te bitter. ik maak vooral vaak sriracha van habanero’s geel/rood maar ook met mildere zoals zou-pi en serrano pepers. welke peper echt lekker is om te gebruiken is de hot yellow jamaican die geeft zo’n lekkere saus 

groeten,
Niels

Niels

ik heb het ook wel eens gemaakt zonder de vissaus… was het straal vergeten toe te voegen  het maakt je saus wel puurder van smaak was ook zeker lekker. sambal is ook erg lekker en zo heeft iedereen zijn smaak. mocht je het eens gaan maken zou ik kijken voor die japanse rijstazijn (rood etiket bij de supermarkt) wel duurder dan die bij de toko maar dan krijg je een extra zoetje in je saus ook erg lekker. 1 tip voor een ieder die het wil maken handschoenen zijn geen overbodige luxe en nooit ruiken boven de pan! 

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Niels
Angela

Hallo Diana,
wat een ontzettend aanstekelijke blog heb je weer geschreven. Zo leuk om te lezen hoe enthousiast jij bent over het moestuinieren. En ook wat je met je opbrengst allemaal maakt… geweldig! Ik heb hier zoveel appels en peren en pepers dat ik niet meer wist wat ik ermee aan moest.. maar ik lees hier over perenazijn?! Enorm inspirerend, ik ga er meteen mee aan de slag.  

Groetjes Angela

marjolijn

Dag Diana, wat een ontzettend leuke en mooie blog heb je! Ik heb meteen zin om thuis ook aan de slag te gaan. Ik zag op een andere post van je een prachtige appelboom die je als leiboom hebt laten groeien. Wij overwegen om in de voortuin fruitbomen te zetten en ik ben me nu aan het inlezen. Kun je me aangeven hoe lang het heeft geduurd totdat ze zo mooi zijn gegroeid? Ik zoek iets wat ‘snel’ schiet. We blijven niet voor veel jaren in dit huis en wil meteen van het fruit en een mooie volle grote boom genieten 😉

Dank!
Marjolijn

Onne Nicolai

Heb een vraag over de burgmansia planten deze zijn bij mij echt heel mooi.Maar wel ontzettend hoog 2.25m kun je ze in hewt begin snoeien om ze wat compater te houden of krijg je dan minder of geen bloemen.?

Onne Nicolai

bedoel uiteraar wat compacter te houden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties