Orozco Purple

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Paars - Rood
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Goed
  • Heetheid: Medium heet

Wat een leuke peper! Lekker maar ook mooi. De planten hebben paarse stelen, donkergroene bladeren met een vleugje donkerpaars erin, en met paarse bloempjes. Vervolgens zijn ook de pepers zelf heel diep donkerpaars, bijna zwart en zeer glanzend. Ze staan rechtop in de plant en rijpen uiteindelijk naar dieprood. De pepertjes zijn vrij klein/dun: ongeveer 3 centimeter lang en 1 centimeter breed. Ze zijn medium heet tot heet en hebben een lekkere kruidige smaak.

De opbrengst is goed tot prima, met tientallen kleine pepertjes. De pepertjes zijn handig in de keuken, soms prik ik er 2 of 3 aan een tandenstokertje en laat die in een gerecht mee sudderen, of ik snijd ze klein, de kleine zaden kun je er makkelijk ‘uit rollen’. Lekker ook voor zelfgemaakte sambal oelek of om te drogen.

De planten werden zo’n 60 centimeter hoog en ik kon eind juli al de eerste rijpe peper oogsten. En daarmee is ze uiteraard zeer geschikt voor de teelt onder glas maar heeft ze met wat ervaring (vroeg genoeg zaaien en een zonnige plek in een pot vanaf mei) zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt. Die teelt in pot is niet alleen noodzakelijk omdat het warmer en meer gecontroleerd qua vocht, voeding, etc. is, ze is ook nog eens erg mooi in een pot. Ik had zelf ook nog een plant buiten in pot staan en daarbij werd het blad nog donkerder (en de planten bleven meer compact). Buiten in pot rijpten de eerste pepers begin september (en dat gaat door tot de eerste nachtvorst).

Er is 1 ding: ik kreeg 2 sets van 3 planten van mijn tuinbuurvrouw. En zo heel af en toe zit er een ‘tricolor’ tussen: een plant die niet donkergroen met donkerpaars is maar die een ‘bonte mengeling’ is van wit, paars en groen. En 1 van mijn 6 planten was zo’n prachtige tricolor. Die plant bleef duidelijk lager, de pepertjes zijn kleiner (maar wel ongeveer even heet en kruidig van smaak). De opbrengst is lager en de pepertjes rijpen later. Allemaal erg jammer, maar de preachtige plant maakt dat allemaal meer dan goed. Mocht je dus eens een Orozco Tricolor tussen je Orzoco’s Purple planten treffen, bedenk dan dus dat ze in alles wat minder in maar in schoonheid juist de overtreffende trap (mits je net als ik van bontbladige pepers houdt :-)). Voor alle duidelijkheid heb ik een foto van de tricolor toegevoegd, daarop kun je de kleur goed zien en je ziet ook gelijk dat de plant lager blijft en de pepers kleiner zijn dan de Orozco Purple die er links naast staat.

Achteraan de Orozco Purple, vooraan de Orozco Tricolor plant
De Orozco Purple pepertjes zie je onderaan in het midden
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief