Spint dus

In mijn vorige blog schreef ik over de aubergineplanten die dit jaar allemaal hetzelfde probleem hebben. Ik heb heel veel reacties gekregen, ik heb niet op elke reactie kunnen reageren (tijd, ik wilde dat ik er heel veel meer van had) maar iedereen hartelijk dank voor het meedenken en de tips!!

Het is me duidelijk; het is geen meeldauw, het is spint. Ik heb in mijn hele tuinleven nog nooit spint gezien, ik zie het dan ook maar als een ervaring rijker (als het zich in een ander jaar weer eens voordoet zal ik het veel eerder herkennen en sneller kunnen starten met de bestrijding). Waarom ik nog nooit eerder spint heb gezien durf ik niet te zeggen, misschien heeft het te maken met de altijd vrij hoge luchtvochtigheid in onze kas (tot we de afgelopen ruim 6 weken zonder water zaten en de grond direct na het water geven ook al snel weer opdroogde). Of misschien ook omdat we vrij dicht bij zee wonen (met bijbehorende ziltige zeewind). Geen idee. Maar nu het er is ben ik blij dat nog niet alles is verloren.

Direct na de eerste reacties op vrijdagmiddag, waarbij al snel duidelijk werd dat het spint moest zijn, heb ik een knoflookextract gemaakt. Het kwam goed uit dat ik toevallig een paar dagen daarvoor wat knoflook had geoogst:

Ik kookte 1 liter water en sneed 1 bol knoflook in stukjes (met blad, tenen, wortels en al). Ik overgoot de knoflook met het kokendhete water (foto bovenaan de pagina) en heb dit zo lang mogelijk laten trekken (tijdens het afkoelen worden de knoflookdelen zacht en slap en zo worden alle sappen en aroma’s aan het water afgestaan). Het liefst minimaal 24 uur maar omdat ik 2 dagen niet naar de tuin zou gaan wilde ik op zaterdag toch al voor de eerste keer vernevelen en heb ik een deel van het extract na 20 uur gezeefd. Het rook gelukkig in ieder geval al flink naar knoflook, de rest heb ik verder laten trekken en de dag erop gezeefd.

Op 1 liter water met knoflook gaat vervolgens 1 eetlepel biologische groene zeep (ik zal daar hopelijk vandaag nog wat over schrijven op de pagina over Milieuvriendelijk bestrijdingsmiddelen). Na het zeven en oplossen van de zeep ziet het er zo uit:

En zo heb ik het meegenomen, in een plantenspuit gedaan en vervolgens op, over, tussen en onder de bladeren verneveld.

Ik had afgelopen week al de grotere en meest aangetaste bladeren verwijderd. Maar bij bijvoorbeeld deze Slim Jim zou er na het verwijderen van het blad niets meer overblijven:

Dus dan maar met blad, en dan kijk ik in de komende weken wel wanneer er (hopelijk) weer wat groei in komt en ik alsnog wat bladeren kan wegknippen. En ik ga tussendoor de planten ook nog regelmatig met water besproeien. En over 4 dagen spuit ik weer met het knoflook-zeep-extract. Ik hoop in de komende weken te laten zien of er verbetering is.

Vandaag ga ik een heermoesextract maken (is algemeen plantversterkend door het silicium dat in heermoes zit), dat kan ik de komende weken ook nog aan de planten geven (als ‘drinkwater’). Ik zal er even foto´s van maken en ook dat even op de pagina van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen plaatsen.

En ik kreeg ook nog de tip dat spint kan overslaan op pepers en paprika’s dus ik ga de komende tijd extra goed op die planten letten. Vooralsnog zien ze er gezond uit. En om wel vrolijk met dit korte blog te eindigen: dat geldt ook voor de tomaten. Sommige planten zijn al een meter hoog, ze bloeien allemaal volop en er hangen zelfs al wat tomaatjes in de planten. De laatste foto is dan ook van een tomaat, dit is de nog jonge en onrijpe tomaat van het ras Red Fig. Ik verheug me nu al op de aanstaande zomer!

En dan heb ik nog een vraag of verzoek. Ik kreeg een mailtje van iemand van 74 jaar die wil gaan tuinieren en in Zuid Limburg iemand zoekt bij wie hij eens in de tuin kan meekijken. Zijn mail:

Beste Diana, Ik ben dit jaar een moestuin begonnen, ik wordt letterlijk en figuurlijk in het diepe gegooid. Mijn laatste ervaring met een moestuin waren de schooltuinen van de lagere school. Ik zou graag in contact willen komen met iemand in zuid Limburg die mij wat wegwijs kan maken. Ik heb veel vragen die alleen maar te beantwoorden zijn door het te zien, hoe moet ik dat aanpakken? Vriendelijke groet, John

Is er iemand die hem wellicht kan en wil helpen? Ik heb hem gemaild dat hij uiteraard ook mijn website stukje voor stukje kan gaan lezen, ik hoop dat hij daar veel informatie kan vinden. Maar ik heb hem ook beloofd dat ik zijn oproep hier zou plaatsen. Bij deze!

27 reacties op Spint dus

Gon 7 juni 2020 om 15:56

Hallo Diana ( en overige tuiniers),
Ik vroeg mij af of iemand hier ervaring heeft met bietenvlieg?
Ik heb al jaren biet en snijbiet in mijn tuin staan en nooit problemen mee gehad.
Maar dit jaar zitten er allemaal larven in het blad.
Ik heb gelezen dat ze overwinteren als pop in de grond en ik heb vorig jaar nieuwe moestuin bakken met nieuwe aarde gemaakt, zou het in de aarde kunnen hebben gezeten?
De snijbiet zal ik weg moeten gooien, maar kan de biet overleven?
En kan ik er iets tegen doen?
Alle hulp is welkom!
Groetjes, Gon

Ruud & Diana 7 juni 2020 om 17:07

Hallo Gon,
Ik heb er zelf gelukkig geen ervaring mee (en ook geen kennis van), ik hoop dat iemand anders je kan helpen!
Ik heb wel even gegoogeld en vind deze pagina met informatie: Groenkennisnet
En als je verder wilt zoeken, doe dat dan vooral op de Latijnse naam van het vliegje: Pegomya betae. Je vindt dan veel meer, want ook internationale informatie.
groetjes,
Diana

Gon 7 juni 2020 om 18:49

Dank je wel!
Met de Latijnse naam is er inderdaad meer te vinden.
Het lijkt erop dat mijn bieten het misschien wel kunnen overleven, maar snijbiet niet.

Marjolein van den Bos 7 juni 2020 om 16:27

Een tip voor John: neem contact op met een volkstuinvereniging in de omgeving, daar zijn ongetwjfeld mensen te vinden die je graag op weg helpen!

Groet,
Marjolein.

Dirk Trachet 7 juni 2020 om 21:01

Wat het overslaan van spint betreft, bij mij is komkommer het gevoeligst. Zeker in de gaten houden…
Ben benieuwd naar het spuitresultaat.

Richard Scheepstra 8 juni 2020 om 10:58

Om de grond in een kas vochtig te houden heb ik terracotta potten ingegraven en die vul ik af en toe met water. Dat water gaat langzaam door de potten heen in de grond. Verder heb ik ook nog nooit spint gezien. Meeldauw heb ik wel op het moment, vooral op de smeerwortel. Ik snij de gehele plant af en voer het aan de eenden. De smeerwortel groeit terug en is vrij van meeldauw. Voor John heb ik de oplossing omdat ik het zelf ook zo heb geleerd. Ga bij een volkstuinvereniging en kijk naar hoe zij het doen. Groet, Richard

Christel 8 juni 2020 om 14:14

Hallo, Waar woont de man juist?

Ruud & Diana 9 juni 2020 om 08:14

Hallo Christel,
Dat weet ik ook niet, werd niet vermeld. Ik heb John ondertussen de gegevens van Daniëlle gebracht, ik hoop dat zij iets met elkaar kunnen afspreken.
groetjes,
Diana

john 12 juni 2020 om 19:16

beste Cristel ik woon in Klimmen

Ida 8 juni 2020 om 15:51

Hoi Diana,

Je schrijft over allerlei plaagjes, diertjes ect in de tuin.
Maar heb je ook een middel om mieren te bestrijden.
Er zitten behoorlijk wat mieren in onze groentetuin, soms knagen ze de stengeltjes van jonge plantjes door.
Overigens geniet altijd erg van je blog’s en andere informatie, het is een inspiratiebron en helpt mij om dingen uit te proberen of gewoon te doen.
Dank je wel.

Daniëlle 9 juni 2020 om 07:13

Hallo Diana,
John mag mij bellen, ik woon in Spaubeek. Ik help hem graag!
Groet, Daniëlle

Ruud & Diana 9 juni 2020 om 07:58

Hallo Daniëlle.
Wat aardig van je!
Ik heb je telefoonnummer gelijk even uit de bericht verwijderd maar ik ga hem gelijk even mailen, met je mailadres en je telefoonnummer.
groetjes,
Diana

john 12 juni 2020 om 19:17

hoi Danielle, Ik neem contact met je op, John

Rudy 9 juni 2020 om 19:13

Hallo Diana,

Ik heb lang geleden ook last gehad van spint in de serre en heb toen roofmijten gekocht en uitgezet.
Het resultaat was verbluffend, ze waren na een tijd volledig verdwenen en zijn tot nu toe nooit meer terug gekomen.
groetjes,
Rudy

Ruud & Diana 10 juni 2020 om 08:32

Hallo Rudy,
Dankjewel voor de tip!
Ik zal het op de pagina van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen ook nog even duidelijk vermelden.
groetjes,
Diana

Rudy 21 juli 2020 om 08:16

Dag Diana,

Ik zei nog in mijn vorig bericht dat het lang geleden was, maar nu zit er toch ook spint in de serre, voorlopig vooral op de watermeloen maar gaat stilaan over naar de druiven.
Heb roofmijten besteld, was vergeten dat dat toch niet zo’n goedkope oplossing is, 34 euro voor 1000 roofmijten, goed voor 20 vierkante meter.
Hopelijk met hetzelfde resultaat dan de vorige keer…

Groetjes Rudy

ida 10 juni 2020 om 15:26

Hoi Wijnie,

Bedankt voor de tip, ga het uitproberen.
Ik had al koffiedik geprobeerd, maar daar lopen ze na een dag weer overheen. 😉
Groetjes Ida.

Jan Heyninck 12 juni 2020 om 18:34

Hallo allemaal,
Spint kan niet tegen vocht. Regelmatig sproeien met water (en zeker ook onder de bladeren verjaagt ze)
Spint is een echte plaag zowel op groente als kamerplanten. . Doorgaans zie je heel kleine spinnenwebjes aan de stengel op knop bovenaan.
Meestal krijg je spint door planten in de tocht te zetten of eveneens wanneer een plant eens droog komt te staan ( dus een beetje verzwakt).
Een goede mannier van bestrijden is het afwasproduct Froggy in het water te doen. Helpt 100% (Gebruikte wij reeds jaren in burelen voor onderhoud van de planten) Succes

P A Roest 12 juni 2020 om 20:10

goedenavond, welke van de vele soorten Frosch afwasproducten of maakt dat niet uit??

jan 13 juni 2020 om 00:37

Heel raar maar wij gebruikte steeds de goedkoopste groene. Collega’s uit de groensector gebruikte dit reeds jaren voorheen. Steeds met de beste resultaten.
Maar denk erom, sprint (of rode spint) haat vocht en geniet van zwakkere planten.

Kim 12 juni 2020 om 18:51

Had vorige jaar spint in mijn komkommer, blij een oplossing te lezen. Veel succes en plezier voor John.

Lenne 12 juni 2020 om 20:22

Hoi John, ik woon in Heerlen en je kan mij gerust bellen of mailen voor tips.
Groetjes,
Lenne

Jurre 27 juli 2020 om 18:23

Hoi Diana,

Is het je inmiddels gelukt de spint weg te krijgen met de knoflookoplossing? Hij zit er bij ons nu ook in. Vorig jaat met roofmijt geen succes, zeep en spiritus ook niet. Misschien dat knoflook de oplossing is?

Ruud & Diana 28 juli 2020 om 08:07

Hallo Jurre,
Het ging helaas niet weg, we hadden het ‘redelijk onder controle’, dat is de beste term die ik kan bedenken. Maar ik moest daarvoor wel elke week 1 of 2 keer spuiten. En ondertussen werd het territorium langzaam uitgebreid en kregen een meloenpeer, kousenband, citroenbasilicum en enkele tomatenplanten ook wat last van aantastingen. De laatste keer dat ik heb gespoten heb ik 2 eetlepels zonnebloemolie door de liter knoflookextract met groene zeep gedaan en dat lijkt nu ineens heel goed te werken. Ik ga daar deze week nog een keer mee vernevelen maar moet daar wel een goede dag voor uitzoeken want de olie kan wel voor verbranding van bladeren zorgen, misschien wacht ik even tot de komende warme dagen voorbij zijn. Hoe dan ook lijkt het met de toevoeging van olie plotseling veel beter te gaan, er worden nu snel nieuwe bladeren gemaakt die veel groener blijven dan de bladeren die tot nu toe werden gevormd.
groetjes,
Diana

Robin 7 augustus 2020 om 12:22

Hoi, ik heb spint gevonden op mijn basilicumplant in huis. Niet heel veel, een paar. Maar meteen onder de koude straal afgespoeld. Mijn vraag. Kan ik het nog eten? Of moet ik de plant weggooien? Groetjes, Robin

Ruud & Diana 8 augustus 2020 om 08:43

Hallo Robin,
Als het blad nog niet teveel is aangetast kun je het zeker nog eten, uiteraard moet je het even extra goed wassen.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties