Zaailingen te lang en te dun

Het wordt tijd dat ik hier eens wat meer over schrijf. Want elk jaar krijg ik meerdere mails, soms met afgrijselijke foto’s, van zaailingen die best wat kou kunnen hebben, maar toch net iets te vroeg in huis worden gezaaid. En ik heb daar niet echt iets heel duidelijk over op de website te staan. Vandaar op deze plaats, dan kan ik, of wie dan ook, altijd even verwijzen naar de uitleg, want het komt blijkbaar heel veel vaker voor dan ik dacht.

Soorten als sla, kool, andijvie, krootjes, ze zijn niet echt geschikt om in februari al in huis te zaaien. Pepers, paprika’s, aubergines, tomaten, die kunnen daar wat beter tegen, al moet je dan ook nog goed opletten waar je ze zet (licht en matig warm).

Maar sla, kool, etc., kunnen allemaal heel goed tegen kou. Niet tegen -10 in februari, dus ik snap ook wel dat mensen die soorten dan wellicht in huis willen zaaien, met een vleugje lente in het hoofd, heb ik zelf ook elke februari last van :-). Maar in februari is het nog niet heel licht, niet in hoeveelheid licht en ook niet in lichturen per dag. En in huis is het lekker warm. En zelfs achter een zonnig raam is het dan soms toch nog te donker voor die zaailingen die liever in maart buiten worden gezaaid.

En dat geeft dan dit soort resultaten. Op de bovenste foto zie je sla te vroeg in huis gezaaid:

Zaailingen sla te lang en dunHeel lang en dun en hoog, rechts zie je zelfs al wat zaailingen omvallen; de dunne, lange, slappe stengels kunnen het topje niet meer dragen, de worteltjes zijn nog veel te klein om kracht te kunnen geven. Je kunt ook zien hoe dun en doorschijnend, bijna waterig zwak de stengeltjes eruit zien. De foto vond ik op internet (niet dat het mij nooit is gebeurd maar het is wel zo lang geleden dat ik er geen foto van heb).

Want ik zaai sla al jaren vanaf eind februari in de koude kas, of vanaf de 2e week van maart buiten. En zo zien de zaailingen er dan uit:

Sla zaailing

Kort, gedrongen, bijna als een soort rozetje, de blaadjes ontwikkelen zich al dicht bij de grond. En de blaadjes zorgen ervoor dat de zaailingen vocht en voeding kan opnemen en dus verder kan groeien. Bij de lange dunne, iele zaailingen zijn er slechts 2 heel kleine blaadjes die dat dus niet kunnen.

Nog een voorbeeld, ik kreeg de foto vandaag van Coby (waarvoor mijn hartelijke dank), met dus de vraag wat er fout gaat. Dit zijn krootjes-zaailingen. In huis gezaaid (ik denk ook in een propagator, met dus nog een extra filter tegen licht, maar extra veel en lang warmte onder de kap, hoe doorzichtig die dan ook mag lijken.

Zaailingen bietjes te lang

De rode stengeltjes zijn te lang, en ook nu maar 2 blaadjes, te weinig om voeding te kunnen opnemen om te groeien. het feit dat ze lekker in voedzame potgrond staat bevordert die te snelle, lange dunne groei ook nog. Maar de grootste boosdoeners zijn echt de warmte in combinatie met te weinig licht.

Zo staan hier de krootjes-zaailingen erbij wanneer ik ze begin maart in de kas zaai:

Bietjes zaailingen

Ook hier zie je weer een rozetje van blaadjes, laag bij de grond, gezond, gedrongen groeiend.

Is er nog iets aan te doen wanneer je zaailingen zo lang en dun groeien als op de 2 foto’s? Ja, in principe wel, mits je er op tijd bij bent. Als je het in een vroeg stadium herkent kun je maatregelen nemen. En die maatregen zijn in principe vrij simpel; zet de zaailingen lichter en kouder/koeler. Niet direct naar buiten want dan is de overgang te groot. Het liefst naar een koude kas, alleen buiten is het lichter dan daar. Maar als je geen kas of platte bak hebt, dan wellicht overdag buiten zetten en ’s avonds in een koele garage of schuur of zolder, zo mogelijk ook daar voor het raam. En na een paar dagen ‘afharden’ kunnen de zaailingen dan buiten blijven.

Is het toch net iets te ver, dan kun je nog een noodgreep toepassen; de zaailingen heel voorzichtig (want de steeltjes breken heel snel en gemakkelijk en de zaailingen hebben maar heel weinig worteltjes) verspenen en dan diep oppotten in een nieuw potje. En daarmee bedoel ik dat je zeker een derde deel van het steeltje dan onder de grond houdt. Of de zaailingen dat overleven is niet helemaal zeker, maar ik kan me een aantal keren herinneren dat ik het probeerde en het toch werkte (uiteraard in combinatie met direct lichter en koeler zetten).

Als je het niet op tijd ziet, krijg je dit (ook weer een foto van internet ‘geript’):

Zaailingen gaan dood na te lang en dun

Je ziet nu dat op een gegeven moment de dunne, witte, waterige steeltjes de 2 of 3 blaadjes niet meer kunnen dragen en om gaan vallen. En dan is de stengel ook nog ‘geknakt’ en is de zaailing ten dode opgeschreven. Op de foto zie je ook dat een aantal zaailingen al dood en verschrompeld zijn. De kans dat lichter en koeler zetten nu nog helpt is eigenlijk nihil.

En dus zijn de tips:

  • zaai soorten die best wat kou kunnen verdragen niet te vroeg binnenshuis, kijk achterop het zakje zaden en zaai volgens de richtlijnen (of kijk naar de bekende zaaitabellen). Beter in maart buiten zaaien, dan in huis in februari een mislukking
  • als je het toch wilt proberen of geen andere mogelijkheid hebt, zaai dan op de meest koele plaats in huis, direct voor een raam op het westen of zuiden (dan heb ik het uiteraard niet of warmte minnende pepers, tomaten, etc., maar over sla, andijvie, koolsoorten, krootjes, uien, prei, knolselderij, koolrabi – al die soorten die het bij een graad of 10 al prima naar hun zin hebben en kunnen kiemen).
  • Houd zaailingen in de gaten, zodra je ziet dat ze iets te lang en dun worden kun je nog prima ingrijpen en een betere standplaats zoeken. Hoe langer je wacht, des te lastiger wordt het om de zaailingen nog te redden.

Nou, ik geloof dat dit het wel is :-). Ik heb het in dit verhaal alleen over de bekende groenten gehad. Maar bedenk dat hetzelfde kan gebeuren bij bijvoorbeeld Calendula die je in februari in huis zaait (terwijl ze liever tussen half maart en eind april in een koude kas of buiten wordt gezaaid). Ook voor eenjarigen geldt dat er soorten zijn die veel tijd en warmte nodig hebben, maar ook soorten die best wat kou kunnen verdragen, sneller kiemen en liever wat later en dus lichter worden gezaaid.

Tot slot dan nog 1 heel sneue foto die ik op internet vond:

Zaailing echt te lang bijna dood

Ach, iemand die zo z’n best doet om zo’n lange, dunne zaailing te redden door er een stokje schuin onder te steken verdient het eigenlijk wel om er een mooie plant aan over te houden. Maar ik vrees dat deze zaailing het niet heeft gered. Je ziet dat het stengeltje al zo slap is dat het knakt. Ook dieper oppotten is voor deze zaailing waarschijnlijk te laat (maar zonder het knikje zou ik het wellicht toch nog proberen, als het om een soort gaat waar ik geen zaden meer van heb en die ik echt heel graag zou willen behouden.

Dit is trouwens een zaailing van een peper, ook daarmee kan het dus fout gaan. Pepers, paprika’s, tomaten, etc. hebben meer warmte nodig maar er moet altijd een goede balans zijn tussen de hoeveelheid licht en hoeveelheid warmte.

Ik hoop dat iemand iets heeft aan de informatie en foto’s op deze pagina!

 

35 reacties op Zaailingen te lang en te dun

coby 25 februari 2014 om 10:29

Hoi Diana ,
Hardstikke top dat je het al geschreven heb 🙂
Heb het gelijk uitgeprint en in me map gedaan .
Dank je wel

Groetjes coby

Marthy 25 februari 2014 om 13:16

Hoi Diana,
Mijn vraag heeft niets met zaailingen te maken maar ik hoop dat ik hem toch mag stellen.
Ik ben deze keer de hele winter niet in de Franse moestuin geweest dus heb ook geen mest op het land gestrooid. Over twee weken gaan we er heen en ik neem aan dat het dan te laat is, mijn man zal ook wel willen beginnen met spitten. Zijn koemestkorrels een goed alternatief en hoe dien ik het dan toe en in welke hoeveelheid?
Meestal gaan we in oktober weg uit Frankrijk. Is dat dan te vroeg om mest uit te strooien op de moestuin?
Hoop op antwoord,
Groet, Marthy.

Diana 27 februari 2014 om 09:26

Hallo Marthy,

Je kunt best een keer een jaar overslaan met mest onderspitten hoor. Uiteindelijk zit er in stalmest niet heel veel voeding, het is vooral een zeer gezonde toevoeging voor de grond, verbetert de structuur van de grond, bevat micro-organismen en andere nuttige stoffen maar de hoeveelheid stikstof, fosfor en kali is beperkt. Zeker voor wat veeleisende groenten als prei, kool, aardappelen, etc. moet je toch nog bijmesten. Wij doen dat zelf zo rond deze tijd (omdat je nu de grond klaar maakt voor dit jaar, volgende week gaan de uien erin, een week of 2 tot 3 erna de vroege aardappelen, sla, andijvie, kool, etc. Als je in oktober al voedingsstoffen toedient zullen ze in maart ondertussen wel grotendeels uitgespoeld zijn (in nat Nederland dan :-)).

Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana

Christa 25 februari 2014 om 21:53

hoi Diana,
Ook ik heb een vraag die niets met zaailingen te maken heeft 🙂
Overal lees ik dat bonen en erwten slechte buren zijn. Toch zijn het allebei peulvruchten en vlinderbloemigen, dacht ik. Heb jij ervaring met het naast elkaar telen van bonen en erwten? Wat kan er eigenlijk mis gaan? Ik wil in één vak peulen & kapucijners (tot begin juli) en stam droogbonen (vanaf half mei) zetten. Wat vind jij, gewoon maar proberen?
Alvast bedankt! Christa

Agnita 27 februari 2014 om 09:08

hallo
Ik teel al jaren met succes capucijners en stoksnijbonen (pronkers bv) in dezelfde bak, geen probleem
De erwten zijn deze week de grond in gegaan, eind april komen de bonen ernaast. Gaat altijd goed.

Diana 27 februari 2014 om 09:32

Hallo Agnita en Christa,

Hier ook geen problemen hoor. Ik heb maar 3 vakken peulvruchten en maak dus altijd gebruik van alle drie die vakken voor peulen, kapucijners, tuinbonen, sojabonen, sperziebonen, snijbonen. Nog nooit gemerkt dat er iets minder gaat wanneer er tuinbonen naast bonen staan, of doperwten naast sperziebonen. Als er ziekte in het één zit is het wel makkelijker voor die belagers om over te stappen naar de planten ernaast, dat lijkt het enige nadeel. En dat kan ik me in al die jaren maar 1 keer herinneren – dat was dat er veel luis in de tuinbonen zaten en dat die voor het gemak maar overstapten naar de ernaast staande stoksperziebonen.

groetjes,
Diana

Anja 25 februari 2014 om 23:45

Hoi Diana,

Erg fijn deze informatie! Ik beheer op Facebook een groep over moestuinieren, en ik zie bijna dagelijks dit soort foto’s voorbij komen, met allerlei vragen in de trant van ‘help, hoe red ik mijn zaailingen?’. Nou verwijs ik sowieso al best vaak mensen door naar jouw website (bijvoorbeeld voor de Deno-methode en je zaaikalender) maar ik heb er nu weer een reden bij :-).

Groetjes,
Anja

Saskia 26 februari 2014 om 20:55

Hoi Diana,

Ook als ik in mijn kas voorzaai, komt het bij mij vaak voor dat de zaailingen te snel groeien (dus lang en slap worden)
Zet jij je kas nu al open? Vooral op een zonnige “winterdag” kan het al snel over de 20 graden worden in de kas.

Groeten, Saskia.

Diana 27 februari 2014 om 09:48

Hallo Saskia,

Ik heb in de kas in al die jaren echt nog nooit meegemaakt dan mijn zaailingen lang en dun werden. Onze kas staan in de zon en is gemaakt van glas en aluminium, de kas maken we eens per jaar schoon zodat er geen algengroei meer is en de zomer kalken we 2 kanten wit om bladverbranding en te hoge temperaturen tegen te gaan. En we hebben 2 ramen, die staan zomer en winter open, in de winter op een kier. Ook hier wordt het in een winterzon gemakkelijk 20 graden (gisteren 24 graden), maar als de zon verdwijnt zakt de temperatuur snel en in de nachten is het bijna net zo koud in de kas als buiten.

Wellicht kun je het in die hoek zoeken (wellicht heb je een plastic kas – wordt veel warmer dan glas en heeft een hogere luchtvochtigheid, moet altijd meer gelucht worden). En is natuurlijk niet helder als glas. Of wellicht heb je om een andere reden minder licht in de kas (door begroeiing eromheen of zoiets)?

groetjes,
Diana

meatfreak 27 februari 2014 om 01:03

Mooie duidelijke uitleg, bedankt Diana!

Marco 27 februari 2014 om 08:18

Ha Diana, erg bruikbaar je info, ik zaai zelf altijd tomaten, komkommer, bieten, sla en bonen binnen voor met wisselend resultaat. ik ga nu kijken om het e.e.a. in maart in mn broeibak te zaaien in trays. Ben benieuwd. Heb jij een lijstje van wat je beter binnen en buiten kan zaaien in februari/maart?

Gr. Marco

Diana 27 februari 2014 om 09:57

Hallo Marco,

Dat is best lastig te bepalen, want er zijn ook mensen die nu al iets zaaien wat pas in april gezaaid zou moeten worden. Er zijn best veel mensen die nu al met komkommerzaden en courgettes en zo aan het zaaien zijn.

Ik kan mensen vooral aanraden zich te houden aan de aanwijzingen die op de verpakking staan. Ik ken geen zaadzakje waar staat dat je vooral andijvie in januari of februari warm binnen zaait :-). En je kunt natuurlijk bij elke groente een zaaitabel vinden. Binnen zaai ik alleen tomaten, pepers, aubergines, paprika’s. En verder in het seizoen vaak bonen, maïs, courgettes, pompoenen (en dat heeft er dan vooral mee te maken dat ik niet bang hoef te zijn dat de muizen de zaden oppeuzelen). Maar alle bekende groenten die het in Nederland goed doen (van prei en uien tot kool en krootjes) zaai ik in de koude kas voor of buiten ter plaatse.

groetjes,
Diana

Leo Liekens 27 februari 2014 om 18:57

Oeps mijn andijvie al binnen gezaaid 🙂 deze week.
Vorig jaar ook gedaan en ging prima met Nummer 5 , het schema wat ik gebruik is uit Velt eerst binnen zaaien en eind maart in de koude kas zetten voor de lenteteelt. Werkt prima kiemtemperatuur van andijvie is 15-20 C en hierbij kiemen schijnt later doorschieten tegen te gaan.
Het fileren en erge iele plantjes is mij vroeger ook gebeurt en ik teel nu het meeste op het balkon in kasjes voor.

Diana 28 februari 2014 om 09:46

Hallo Leo,

Het gaat natuurlijk ook niet bij iedereen fout, het ligt maar net aan de omstandigheden die je kunt bieden.
Ik zaai hier nog wel eens wat van dat soort zaden op zolder; het is er koel genoeg en voor het raam ook net licht genoeg. Maar over het algemeen is ons huis wat aan de donkere kant, op 1 kamer na, maar daar staan alle pepers en paprika’s…. die gaan nu voor :-).

groetjes,
Diana

Charlot 27 februari 2014 om 09:30

Dag Diana,

Ik heb een vraag i.v.m. mijn kruiden. Vorig jaar heb ik deze zelf gezaaid, dat ging heel goed. Dit jaar ben ik er dus terug mee aan de slag gegaan. De dragon van vorig jaar heb ik niet opnieuw gezaaid omdat dit een meerjarige is en ik zag dat hij goed aan het opkomen was. Ondertussen is hij ook al aardig gegroeid maar er is iets heel vreemds: toen ik een blaadje proefde smaakte hij helemaal niet naar dragon maar echt gewoon naar gras! Ik begrijp er niets van…heb jij al zoiets gehoord? De plant ziet er gewoon uit als dragon (zit nog in dezelfde pot als vorig jaar) en is al zo’n 25 cm groot.

Groetjes Charlot

Diana 27 februari 2014 om 10:13

Hallo Charlotte,

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Maar het is nog geen tijd voor Mediterrane kruiden, die zijn het lekkerst bij warm weer. Zelf heb ik gisteren Focaccia gebakken en ruim 3 takjes rozemarijn van eigen tuin gebruikt. En nog was de rozemarijngeur en -smaak niet heel sterk. Alsof de planten eerst uit hun winterrust moeten komen, de spastroom goed op gang moet komen, en de planten weer door zon en warmte hun smaak moeten gaan krijgen. Iets anders kan ik er niet van maken. Maar als je heel zeker weet dat het dezelfde plant is, en niet iets van onkruid dat in de pot groeit, dan weet ik zeker dat het uiteindelijk wel goed gaat komen. Maar even wachten tot de lente de plant meer leven en dus smaak geeft.

groetjes,
Diana

Barto 27 februari 2014 om 19:32

Waarschijnlijk heb je Russische Dragon gezaaid, die smaakt nergens naar. Franse Dragon, die wel de Dragonsmaak heeft, kun je in ons klimaat alleen maar vermeerderen door stekken of scheuren.

Diana 28 februari 2014 om 10:28

Hallo Barto,

Dat zou het wel eens kunnen zijn. Ik heb zelf al een paar keer de Russische Dragon gehad maar die overleeft hier nooit de winter (en dan de Franse waarschijnlijk al helemaal niet). Toch vind ik de Russische dragon helemaal niet slecht geuren in haar eerste jaar. Maar ik las dit op een forum:

“ik heb ooit eens een jaar Russische dragon gehad
het eerste jaar rook en smaakte hij naar dragon toen hij het volgende jaar terugkwam
was zowel geur als smaak weg”

En daar heb ik dan geen ervaring mee, omdat ze hier dus nog nooit een winter heeft overleefd.

Bedankt voor het meedenken en de tip!
Diana

Eddy 2 maart 2014 om 16:32

Hello Diana,
Naar mijn ervaring is stalmest (van runderen) toch een zeer bijzonder product. Ik gebruik het al jaren niet meer : teveel rompslomp. Volgens een Franse kenner (boer) is schapenmest puur goud. Ook omdat met schapen niet wordt gesjoemeld. Je kan dus gerust schapennieren en schapenlever eten.
Ik zocht op je site naar informatie over waterkers (bij bladgroenten). Kweek je die niet ?

Groetjes

Eddy

Diana 2 maart 2014 om 21:06

Hallo Eddy,

Wij gebruiken ook geen runderstalmest meer. Voor stalmest moesten we betalen, paardenmest krijgen we gratis geleverd van een nabijgelegen manege. Mijn ervaring is dat runderstalmest echt wat ouder moet zijn om te kunnen gebruiken, paardenmest (van paarden die op stro staan) lijkt sneller te composteren en kunnen we dus ook sneller gebruiken. Vaak spitten we die in november (vers) onder en we vinden er dan in maart amper nog wat van terug.

Een pagina over waterkers staat op de planning, maar gewoon nog geen tijd voor gehad, eerst de eenjarige bloemendatabase eens af maken, en ik vrees dat ik daar de rest van de lente nog wel zoet mee ben (want nog 48 pagina’s met soorten te gaan).

groetjes,
Diana

Mark 5 maart 2014 om 04:27

Sorry, ik heb onderstaande reactie ook elders (ver hierboven) geplaatst als reactie bij een andere vraag, maar daar hoort hij niet….

Als we dan toch algemene vragen mogen stellen: als je op internet gaat kijken, lijkt jaarlijks spitten helemaal niet zo goed. Nu weet ik wel dat de meningen hierover verdeeld zijn, maar ik vind een sterk argument toch wel dat de natuur ook zonder spitten “werkt” (heb ik altijd al gedacht: in het bos heb je zo’n fijne grond…). De schade van spitten schijnt wel aanzienlijk te zijn op allerlei gebied. Degene die er mee gestopt zijn (in combinatie met veel mulchen, niet lopen op de grond en voldoende stikstof etc) zijn allemaal zeer tevreden (goede opbrengsten, weinig onkruid en geen rugpijn). Ik ben zelf net klaar met spitten, maar ik denk inderdaad dat je het meer kapot maakt dan je lief is… De enige echte reden zou nog zijn onkruid weg te werken, maar dat kan ook door bedekken met laag mulch of evt. onbedrukt karton (fietsdozen, etc.)

Wat vind mijn grote held Diana?

Onderstaand nog een URL voor een erg goed filmpje

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HPPZv90bQk4

Diana 5 maart 2014 om 09:40

Hallo Mark,

Ik heb je bericht op de verkeerde plaats even weggehaald, dan staat alles nu weer waar het hoort :-).
En alsjeblieft geen grote held hoor, ik ben, net zoals iedereen, een hobbyist, die ook met vallen en opstaan wat dingen over het tuinieren heeft geleerd. Maar nog lang niet alles weet, en ook nog lang niet uitgeleerd is (gelukkig niet).

Wij spitten gewoon. We hebben het 1 jaar niet gedaan, als test, en dat was hier geen succes (de grond heel hard, voor ons slecht bewerkbaar, maar ook slecht doorlaatbaar voor water, waardoor er het hele jaar bij regen plassen stonden, en bij droogte scheuren in de grond). Maar ik zie natuurlijk wel het nut in van niet spitten. In de natuur wordt ook niet gespit, en elke laag in de grond heeft zijn eigen bodemleven, nuttige beestjes, bodemorganismen. En dus gooi je bij het spitten die laag in de war en heeft alles weer tijd nodig om naar zijn eigen plaats terug te keren. En komen er tegelijkertijd weer onkruidzaden naar boven die de kans krijgen te kiemen.

Ik denk dat ik op zandgrond, leem, nu niet meer zou spitten. Dan zouden we mulchen in de winter. Maar zolang de structuur nog niet geweldig zou zijn zouden we wel spitten en mest onderwerken. Op onze klei is het helaas nog geen optie, en dat zal denk ik ook niet meer komen. Dat neemt niet weg dat er al sommige stukjes in onze tuin zijn die we al niet echt meer spitten maar meer ‘omfrommelen’, zoals we dat noemen (met een spitvork of spa ondiep wat grond uitnemen en dat een kwartslag gedraaid weer laten vallen waarbij de grond weer los uit elkaar valt. Maar er zijn ook nog hele stukken waarbij we een ‘voor’ graven, en daar rij voor rij mest met stro in gaat en er letterlijk plakken vette klei ondersteboven bovenop gaan. In de hoop de structuur weer een klein beetje te verbeteren.

Het is in ieder geval de moeite waard om het eens te proberen. Heb je zand- of leemgrond (van veengrond heb ik echt helemaal geen verstand, dat is bijna een vak apart) en voldoende humus in de grond, probeer dan gewoon eens een jaar niet te spitten. Dek in het najaar de grond af met gevallen blad of zelfgemaakte compost (of inderdaad karton, of een oude rol gebruikte vloerbedekking). Loop er niet op (dat is hier met iets te grote vakken helaas ook niet mogelijk). In het voorjaar kun je dan het blad of karton, etc. weg halen of compost door de grond werken.

Wij spitten in ieder geval voor de winter (liefst nog in november), zodat het bodemleven de hele winter de tijd heeft om weer zijn eigen plekje te vinden in de grond. En zodat de vorst de plakken vette klei weer kan ‘breken’/zacht maken (wat ik elk jaar toch weer echt heel bijzonder vind om te zien en ervaren).

groetjes en veel succes ermee, gewoon eens proberen!
Diana

Elisa 23 april 2016 om 22:05

Bedankt voor je post!

Thea 27 april 2016 om 16:19

Hallo,
ik ga voor het eerst een klein moestuintje beginnen.
Hoelang van te voren moet ik het stukje grond bemesten voordat ik ga zaaien.

Diana 28 april 2016 om 15:10

Hallo Thea,
Gefeliciteerd!!
Dit is een mooie tijd om voeding te geven (met voeding uiteraard, niet met verse mest want dat is te scherp en het bevat ook niet heel veel voedingsstoffen).
Heel veel succes en plezier in je eerste moestuinjaar!
Diana

Ismael Wind 1 mei 2016 om 21:48

Hallo Diana,

Ik probeer dit jaar maar weer eens komkommers, deze keer appelkomkommers. Binnen gezaaid in propagator, ging goed. Verspeend in pot, leek goed, maar op 1 of andere manier verdrogen ze steeds… Ik snap het niet zo goed, geef zat water denk ik… Misschien toch nog meer? Vorig jaar precies hetzelfde in de koude kas. Toen hoornkomkommer, niets van overgehouden, nu 4 plantjes in potjes, hopelihk overleefd het..

Mooie site

Groetjes ismaël

Diana 1 mei 2016 om 22:49

Hallo Ismael,
Verdrogen klinkt als te droog. Maar je schrijft dat je veel water geeft en ze in een propagator zaait (waar de luchtvochtigheid en vochtigheid altijd hoger is doordat het vocht minder kan verdampen). Dus voor mij klinkt het eerder alsof je komkommers juist te nat staan. Ik weet niet waar je in zaait maar als ik komkommers zaai gebruik ik een heel luchtig en zanderig mengsel van potgrond met vermiculiet en grof brekerzand en ik geef alleen maar water via een plantenspuit en maak de grond niet meer dan goed vochtig. Zodra de zaden kiemen ga ik wat meer water geven maar de zaden zelf zijn gevoelig voor een teveel aan vocht en kunnen dan gaan rotten.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!!
Diana

Romy 3 mei 2016 om 19:20

Hoi Diana,

Leuke site heb je!
Ik heb een paar weken geleden radijsjes gezaaid. Nu komen deze zaadjes erg snel uit en groeien ze snel. Ik dacht; wat leuk dat ze zo snel groeien. Sommige radijsjes heb ik buiten in de koude kas gezet, tegen de wind. En andere staan binnen. Nu zijn ze allemaal erg lang en stuntelig geworden. En wat ik hierboven al lees, sommige zijn geknakt. Ik kan hier niks meer aan doen zeker?
Ik vind het echt jammer, dit is de eerste keer dat ik radijsjes zaai.
Ik hoop dat ze nog te redden zijn.

Diana 3 mei 2016 om 22:31

Hallo Romy,
Radijs kan echt heel goed tegen kou, het is vanaf maart prima om de zaden gewoon buiten in de volle grond tee zaaien, dat lukt altijd veel beter dan in potjes in huis.
Voor de geknakte exemplaren; als er nog wat gezonde blaadjes aan de zaailingen is er nog een kans dat de zaailingen vandaaruit toch weer gaan groeien. Maar als er geen blad meer is kan de zaailing geen voedingsstoffen opnemen en dus niet groeien en gaat dan helaas dood. Mocht je nog eens een zakje radijsjeszaden kopen, zaai ze dan vooral echt in een rijtje gewoon buiten in de volle grond want dat gaat zeker in het voorjaar heel goed en makkelijk en snel (in de zomermaanden is het telen van radijsjes lastiger omdat er dan veel belagers zijn en de radijsjes kunnen doorschieten of zacht en bitter worden).
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana

Romy 5 mei 2016 om 00:33

Hoi Diana,

Bedankt voor je snelle reactie!
Gelukkig is er dan nog hoop. Ze hebben allemaal hun kiemblaadjes die langzaam wat groter worden en hun echte blaadjes… dus wie weet kan ik toch nog oogsten over een tijdje.
De ene helft staat al 4 weken in de grond en de andere 2 weken.
Moet radijs veel licht krijgen? Ik heb nu een koude kas (gewoon een plastic zeil) van 10 euro waar een aantal groente planten in staan. Onder andere de sla, die mag er misschien wel uit?
Of is het wel goede bescherming tegen slakken?
Ook heb ik van het weekend een stuk of 40 tomatenplantjes verspeent in een apart potje, maar ik wist niet dat ze dan wat dieper moeten tot de kiemblaadjes. Is dat erg of kan het plantje dan niet zo goed groeien?
Ze zijn 4 cm lang en sommige zijn wel helaas dood gegaan tijdens het overzetten.
Ik heb ook niet genoeg ruimte in de kleine kas voor al die potjes om ze warm te houden dus zet ik ze op de verwarming voor het raam.

Ik lees veel interessante artikelen op je site. Als je in de winkel zaadjes koopt zit soms een bakje bij waar je ze kan laten ontkiemen, zonder een beetje uitleg. Het is fijn dat er op je site een hoop te vinden is.

Groetjes Romy

Diana 5 mei 2016 om 08:52

Hallo Romy,
Ik hoop dat ze het nog doen!
Alle planten (of in ieder geval alle planten in de moestuin) willen veel licht. Ik weet niet welke kleur je zeil is maar zelfs als het halfdoorzichtig is houdt het veel licht weg, radijs, maar ook sla, en beiden kunnen heel goed tegen wat kou (al wordt het heel warm de komende dagen)), dus ik zou het zeil weghalen. Wel oppassen voor slakken natuurlijk want er zijn er nu heel veel en ze hebben allemaal honger terwijl de blaadjes nog zo jong zijn.
Uiteindelijk is het het belangrijkste dat de tomatenzaailingen goed en stevig in het potje staan, niet om kunnen vallen omdat ze te ondiep staan. Als dat het geval is, dan heb je het prima gedaan. Als ze nu toch om dreigen te vallen omdat ze topzwaar zijn dan kun je wellicht gewoon nog wat grond toevoegen zodat ze iets dieper en steviger staan. Zet de zaailingen vooral zo licht en koel mogelijk, bij een verwarming is wel echt heel warm, een onverwarmde kamer is prima, het klinkt alsof je zaailingen nog net te klein zijn om ook al eens een dagje buiten te staan, maar als ze eenmaal 4 echte blaadjes na hun kiemblaadjes hebben kun je ze ook al wel eens lekker een dagje (beschut en niet in de brandende zon)buiten zetten en in de avond weer binnen halen.
groetjes en veel succes met de verdere opkweek!
Diana

Romy 5 mei 2016 om 11:33

Hoi Diana,

Bedankt voor de reactie.
Ik dacht dat sommige (AH) plantjes te snel doorschieten omdat ze teveel licht krijgen. Ik ben vorige jaar begonnen met de moestuintjes van AH. Dat is toen een beetje mislukt helaas. Dus dit jaar besloot ik er wat meer over te lezen en mest en een kleine kas aan te schaffen. Dan heb je meer kans van slagen. Vroeger hadden we pompoenen en erwtjes in de tuin en die leken wel makkelijk uit zichzelf te groeien.

Het zeil is doorzichtig, het zat bij het kasje wat ik in elkaar heb gezet. Maar het zeil is ook vaak beslagen en open van onderen. Ik zal die plantjes dan uit de kas zetten.
De tomatenplantjes (een stuk of 40) hebben allemaal 4 kleine blaadjes. Vandaar dat ik ze had gestekt. Ze stonden met 100 plantjes in 1 klein bakje.
Ik zal bij de hangende plantjes wat aarde bij gooien.
Ook heb ik radijsje peentjes, brocolli, paprika, komkommer, veldsla, citroenkomkommer, aubergine, bosaardbei die heel klein zijn. Sommige staan in de minikas. De tuinkruiden die ik heb en die nog klein zijn zijn basilicum, selderij, krulpeterselie. Deze moet ik binnenkort ook overpotten, ik denk met potje en al (is van natuurlijk materiaal) en dan heb je de minste kans dat ze beschadigen. De grotere planten die ik heb zijn citroenplanten (met mini citroenen eraan al heel leuk!), sla, krulsla, rucola, radijsjes en selderij. En ik heb een paar knoflookbollen in de tuin staan.
Heel leuk al die verschillende planten! Alleen ben ik zo ongeduldig en het liefst wil ik dat ze nu al vruchten krijgen.

Groetjes Romy

Geeroms Gilbert 18 januari 2021 om 17:35

hoi Diana ,waarom zijn mijn tomatenplantjes bij het opkweken toch zo dun,ik zaai ze binnenshuis de derde week van februari. Als ik dan eens in een tuincentra binnenga en ik zie daar de planten staan is het voor omver te vallen.Ieder jaar vraag ik me af wat die daar toch mee doen;moet ik speciale meststoffen toevoegen of staan ze te warm(20à22°)ik weet het niet meer;

Ruud & Diana 20 januari 2021 om 09:27

Hallo Gilbert,
Een kwekerij (van tomaten of andere planten) weet hoeveel warmte in combinatie met licht dat nodig is voor de beste groei voor die soort. Als zij in februari of maart tomaten zaaien is dat dus niet in een donker huis (ook al staan zaailingen in een raamkozijn, dan is het toch nog steeds veel minder licht dan in een kas waar het licht van 5 kanten komt). Eind februari is het aantal lichturen per dag ook nog een stuk lager dan bijvoorbeeld in maart (of wanneer kwekerijen dus ledlampen gebruiken). En een kweker kan de temperatuur regelen.
Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen kun je dus overwegen om, als je elk jaar lange en dunne zaailingen hebt, om 2 weken later te zaaien, en dat ook op een minder warme en lichtere plaats te doen.
groetjes,
Diana

Petra 20 januari 2021 om 10:50

Hoi Gilbert,
Nog een toevoeging op het advies van Diana ( en volgens mij heb ik dit ook al eens eerder gelezen):
Wanneer ik de tomaten verspeen, maak ik een diep gaatje en stop ik ze (voorzichtig natuurlijk) diep in de potgrond, enkel met de blaadjes boven de grond. Zo kunnen ze ook nog wortels maken aan het steeltje.
En mocht je ze, voordat ze naar buiten gaan, nog een keer in een grotere pot zetten, doe ik dit weer op dezelfde manier.
Succes,
Petra


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties