Stro

Bloedmeel en wat osmocote op stroDe eerste 4 strobalen staan buiten. De eerste staat achter de kas, met bijna alleen schaduw.

Die mag nog een dag of 2 tot 3 elke dag wat gieters water krijgen, en dan gaan er stukjes van een kweekset voor Stropharia (eetbare paddenstoelen) in.

Mocht je willen weten wat het is en hoe dat dan geteeld zou moeten of kunnen, kijk dan even hier: Zaadhandel van der Wal – Stropharia. Want ik kan er verder nog niks over vertellen, heb dit ook nog nooit gedaan, is voor mij ook een eerste, maar erg leuk project!

De andere 3 strobalen staan bij en op elkaar, bijna als een afscheiding naast het bankje-waar-we-niet-meer-op-kunnen-zitten.

Ik heb er, volgens de voorschriften, wat bloedmeel op gestrooid, en ik had nog wat oud osmocote (meststof in bolletjesvorm dat heel langzaam over lange periode voeding afgeeft), dat heb ik er ook maar bij gedaan. En dan 10 dagen lang elke dag goed begieten.

Strobalen gezet en voorbereidEn dat zou dan het composteringsproces op gang moeten brengen. En dan kunnen dus over een dag of 10 de aardbeienstekken erin die ik voor deze 3 strobalen had gepland.

Ik heb nu nog 5 strobalen, 1 is er gepland voor in een hoekje waar verder eigenlijk niets kan groeien (behalve onkruid, en ik hoop van harte dat er geen onkruid in strobalen groeit :-)). En over de andere 4 kan ik nog even verzinnen.

Want er is natuurlijk meer te doen dan het plaatsen en voorbereiden van strobalen. Vandaag 2 vijgen in grote speciekuipen geplant. We hadden verzonnen dat we de speciekuipen in de grond zouden ingraven. Maar eigenlijk is dat niet nodig; de potten zijn groot genoeg om een vijg flink groot in te laten worden. En bij strenge vorst kunnen we de potten wat afdekken/omwikkelen met vliesdoek of jute of wat dan ook (en desnoods maar de kas in sjouwen). Bovendien zijn het 2 zeer winterharde vijgen voor Nederland; de Brown Turkey en de Bornholms Diamant.

Water geven zal alleen nodig zijn bij langdurige droogte. En de potten komen op de volle grond te staan, met 7 afwateringsgaten in de bodem, en dun kunnen wortels zelfs dan nog in de grond op zoek naar vocht en voeding. Maar nu zijn ze nog klein, dat zal nog lang duren voor dat eventueel nodig is.

Daarnaast van de nestkasten de oude nesten eruit gehaald en met water schoongemaakt, zodat de koolmezen en pimpelmezen hun nestje in een schoon kastje kunnen gaan bouwen. De Hortensia op de valreep gesnoeid, het nieuwe groen begon onder de verdorde bloemresten al te groeien.

En Ruud heeft de laatste stukjes bestraat in de nieuwe tuin met verhoogde bakken. Het wordt hoog tijd dat ik er daar komende week eens wat foto’s van maak en hier laat zien. Want ik ben er echt heel blij mee, en trots op! Elke dag (en zeker als de zon schijnt) zie ik wat het gaat worden en dus ook wat de mogelijkheden zijn. “Oh, dan kunnen daar wat Lathyrussen komen”, en “daar is nog een plekje over voor de roze uien”. Wellicht nog een strobaal op de hoek, nog een plekje over voor een pot met een peper- of paprikaplant. Plannen genoeg, de tuin wordt bijna te klein :-).

Tomaten gezaaidEn niet alleen druk  op de volkstuin, maar ook thuis.

Afgelopen week de tomaten gezaaid. Met de komende zonnige dagen in het verschiet zal het kiemen in een warm raamkozijn op het zuidwesten snel gaan. Voor wie het niet kent; de labels knip ik van oude , plastic lamellen en beschrijf ik met een permanent marker (voor 2 euro te koop bij de Hema), blijft makkelijk een tuinjaar lang goed zichtbaar. En ik heb de zaden afgedekt met gewolkte perliet (laat lucht en licht door, maar als ik het niet zou hebben had ik de zaaisels afgedekt met een laagje grof (breker)zand.

En dus zijn we ook volop bezig om potgrond en brekerzand in te slaan (vandaag voor de 2 speciekuipen met vijgen alleen al 4 20-literzakken potgrond en een 25 kilozak zand gebruikt).

Peperzaailing 3 maartEn de tweede zaai pepers (van soorten die niet wilden kiemen) gaan kiemen. Ik heb ze voor de tweede zaai in grond gezaaid, in een traytje in de propagator, bij 26 graden kiemen de zaden binnen een week.

En dus kunnen we eind deze week weer pepers op gaan potten. Van de eerste zaai pepers en paprika’s hebben de zaailingen ondertussen hun eerste 2 echte blaadjes (naast de 2 kiemblaadjes). Ze zullen blij zijn met het mooie weer dat voor de komende dagen is beloofd (wij zelf trouwens ook :-)).

 

17 reacties op Stro

Ine 5 maart 2014 om 11:15

Dag Diana,
Ik heb via de denomethode inmiddels wat aubergines die ontkiemd waren in potjes gezet. Staan nu drie dagen op een lichte warme plek op het noorden, en zijn echt nog piepklein. Wat denk je, kan ik ze al voor een raam op het zuiden zetten, of is het beter te wachten tot ze twee extra blaadjes hebben?
Erg leuk om eens uit te proberen trouwens: vier van de vijf zaden zijn ontkiemd.
Groet ine

Diana 6 maart 2014 om 09:20

Hallo Ine,

Ik zou ze zelf juist direct uit de denomethode vandaan al in de volle zon hebben gezet, hoe lichter hoe beter. Nu ze 3 dagen niet in de zon hebben gestaan is het waarschijnlijk beter om het wat meer gedoseerd te doen (omdat juist deze dagen de zon zo volop schijnt). Ik zou ze zelf gelijk naar de warme, zonnig kamer brengen. Maar dan nu nog even maar voor de helft zon, het liefst niet in de sterke middagzon, maar vooral zon in ochtend en namiddag. En dan elke dag een stukje opschuiven naar meer zon, tot ze maandag gewoon volop in de zon en het licht en de warmte staan.

groetjes,
Diana

Simone 5 maart 2014 om 11:46

DIana, wat spannend en hoopvol allemaal

Vr.gr Simone

petra 5 maart 2014 om 14:59

Hoi Diana, ik heb ook wat moeite met o.a. de serano purple peper te laten kiemen in de Deno methode. Ik heb ze vandaag 5 mrt nog eens geprobeerd. Nu lees ik dat jij het met een zaai tray in de propogator hebt gezet. Ben ik te laat met de Deno methode? En heb je mix 1 op 5 brekerszand-potgrond gebruikt? Ik heb nu dezelfde mix gebruikt voor de pepers, paprika’s en aubergine,s en ze doen het fantastisch, veel beter dan vorig jaar. (ook een lichtere kamer gevonden voor ze). En nevel je de grond vochtig of zet je de tray in een bak water om vol te laten zuigen? Sorry voor de vele vragen. Groetjes Petra

Diana 6 maart 2014 om 09:30

Hallo Petra,

Je bent zeker niet te laat met de denomethode hoor.
Nu heb ik ruimte voor een klein traytje in de propagator. En soms willen zaden die niet via de denomethode kiemen dan toch wel kiemen in grond (of andersom). Vandaar dat ik de tweede zaaironde anders zaai dan de eerste/grote zaaironde. Wat er nu nog niet in potgrond (met inderdaad 1/5e deel brekerzand erdoor) wil kiemen, gaat volgende week de propagator uit en zet ik op een onverwarmde slaapkamer, in het zonnige raamkozijn. Soms wil zelfs dat nog helpen (van warmte ineens een aantal dagen kouder staan kan soms ook de kiemrust doorbreken). Oftewel, nooit te snel opgeven en zaden weggooien :-).

Zaaisels vernevel ik met een plantenspuit tot het vochtig genoeg is. Als het eenmaal is gekiemd en in potjes staat geef ik gewoon voorzichtig water met een klein gietertje met kleine gietopening.

Leuk om te horen dat de zaailingen in het potgrond/zandmengsel goed doen. Net dat beetje meer lucht en afwatering en ‘verdunning van voedingsstoffen’ dat het zand in de potgrond geeft, zorgt er vaak voor dat de tere worteltjes wat beter/makkelijker groeien.

Ik hoop dat het gaat lukken met de Serrano Purple!
Diana

Inge Wendrich 5 maart 2014 om 18:22

Hallo Diana,
Mag ik een vraagje stellen?
Ik heb de kas omgewoeld , vorig jaar heb ik er o.a. tomaten en pepers in geteeld. Nu vraag ik me af welke mest ik moet gaan gebruiken, ik wil wel weer
Tomaten e.d gaan planten. Ik probeer wel een beetje te wisselen maar toch?
Ik heb wel een toplaag van de grond verwisseld met wat aarde van buiten maar wij hebben kleigrond dus best wel vast. Nu bracht mijn man wat zakken bemeste tuingrond van de welkoop mee, wij dachte dit erover te strooien om de grond wat te verbeteren, maar nu lees I.k dat je niet mag planten in deze tuinaarde. Kan ik dit dan beter maar niet gebruiken. En dan .bv. Speciale moestuingrond gebruiken? Hoe gaan jullie te werk?
Vorig jaar was het een goed tomatenjaar, en daar hoop ik weer op.
P.s. Mijn denoplantjes doen het goed, ik heb er vandaag wel al wat naar de kas gebracht, op de zolder is het een beetje te warm dacht ik, ik hoop dat het goed blijft gaan.
Diana, al vast bedankt, en Sukses met het stro gebeuren, ik volg het ook hoor,
Erg leuk.
Groetjes, Inge

Diana 6 maart 2014 om 09:40

Hallo Inge,

Bemeste tuinaarde is zeker niet verboden. Maar het heeft wat eigenschappen die wij niet perse in de kas willen (het is zurig, bevat kunstmest, etc.) – in een kas regent het nooit dus stoffen spoelen niet echt uit. Bovendien moet je dan gaan kalken om de hoge zuurgraad weer op peil te brengen. Vette klei en compost zijn een prima bodem voor bijna alle kasgroenten.

Wij spitten altijd wat paardenmest met veel stro erin onder in november (nu niet meer want nu verteert het niet op tijd meer, nu kiezen we voor eigen compost, mits rijp). En dan geven we in april (een weekje voor het uitplanten van de zaailingen) wat koemestkorrels en wat kali. Niet teveel want de planten hebben niet zo veel nodig hoor. Bij teveel (stikstofrijke) voeding krijg je grote planten maar weinig vruchten.

Ik hoop dat je wat verwarming in je kas hebt voor de nachten, of misschien haak je de zaailingen ’s avonds weer naar binnen.
Want overdag is het nu erg lekker warm in de kas, maar hier heeft het vannacht toch ook nog weer een graadje gevroren.

groetjes,
Diana

Inge Wendrich 6 maart 2014 om 13:46

Hallo Diana,
Bedankt voor je snelle reactie, ik ben blij dat ik de aarde niet in de kas heb gestrooid , en ga nu ook nog even wachten en dan de compost gebruiken e.d.
Ook zal ik de laatste zaailingen terug halen, ik had ze al wel extra afgedekt voor de nacht, maar toch, ik ben er erg zuinig op.
Groetjes, Inge

maffemuis 7 maart 2014 om 23:58

Het begint weer!! 🙂 lekker!

Diana 8 maart 2014 om 23:14

Hoi Nick,

Ja, en dat is nog zachtjes uitgedrukt, de duiken zo de lente in :-).
Diana

Edda 14 maart 2014 om 08:54

Hoi Diana,

Mijn paprika heb ik een weekje na jou in potjes gezet, maar heb nog steeds maar 2 blaadjes. Misschien staan ze te koud? Ze staan wel in het licht en bij de verwarming (19 graden). Hoe doe jij dat?
Groet,
Edda

Diana 14 maart 2014 om 20:58

Hallo Edda,

Mijn zaailingen staan op een slaapkamer waar het in de zon direct achter het raam wel ruim 25 graden kan worden maar in de avond en nacht wel afkoelt tot ruim onder de 18 graden). Dus het klinkt alsof dat het niet is, al is die zon wel heel belangrijk. Misschien heb je je potgrond niet verluchtigd met grof zand? Dan hebben de jonge worteltjes het wat moeilijker door de zware grond te groeien. Eigenlijk hebben de zaailingen nu vooral zo veel mogelijk licht en zon nodig, en dan wordt het gelijk ook wel warm genoeg. En matig water geven, zeker als er geen zand door de grond gemengd is.

Kun je hier iets mee?
Diana

Edda 14 maart 2014 om 23:41

Ik heb potgrond gebruikt voor een paar potjes en zaai-en stekgrond voor de andere potjes. Dus geen zand door de grond…Ze staan ook in het licht. Tsja, komt misschien dus toch door de grond. Dank je wel voor het meedenken.
Wel jammer. Dacht er nu op tijd bij te zijn.

Diana 15 maart 2014 om 09:11

Hallo Edda,

Ik heb maar weinig ervaring met zaai- en stekgrond, de paar keer dat ik het gebruikte vond ik het heel fijn om in te zaaien want de zaden kiemen er goed in, maar er zit te weinig voeding in om zaailingen op te laten groeien tot gezonde jonge planten. Dus ik haalde na het kiemen de zaailingen uit de zaai- en stekgrond, en dan gewoon de potgrond met zand in. Maar dat is mijn ervaring/mening.

Met potgrond is het juist andersom, die is heel rijk als ze niet wat ‘verdund’ is met brekerzand (of cementzand, in ieder geval een zandsoort met een grove korrel). Ik weet niet of het nog een optie is om de zaailingen heel voorzichtig met een lepeltje uit de grond te halen en over te zetten in potgrond met een vijfde deel brekerzand. Want meestal geeft dat ook wel een kleine groeistoornis door het verpotten, maar als je binnen 2 weken echt geen enkele groei ziet is het in ieder geval het proberen waard.

Toch zie ik ook hier dat zaailingen hier soms wel 3 weken lang maar 2 blaadjes hebben, afhankelijk van temperatuur en wel of geen zon. Maar als ze eenmaal 4 blaadjes hebben gaat de groei plotseling veel sneller, dan is er genoeg blad om voeding op te nemen, en daar groeien de wortels weer van, en die zorgen weer voor nieuw blad, etc. Dus als je zaailingen eenmaal 4 blaadjes hebben is de kans groot dat ze dan alsnog goed gaan groeien. Bedenk dan wel dat de zaailingen die in de zaaigrond staan waarschijnlijk bijgevoed moeten gaan worden, maar nu zeker nog niet, de tere worteltjes kunnen nu te gemakkelijk verbranden door iets teveel voedingsstoffen (tenzij je iets als Osmocote of zo gebruikt).

Ik hoop dat het nog gaat lukken met de zaailingen!
Diana

Edda 15 maart 2014 om 21:40

Ik ga wat brekerszand door de potgrond doen! Ben benieuwd.
Dank je

s.post 21 maart 2014 om 09:48

Hallo Diana, ik ben al een tijdje op zoek naar de Polygonum oriëntale.
Ik vroeg mij af of u misschien nog zaad beschikbaar heeft?
Groeten Siska Post.

Diana 21 maart 2014 om 20:40

Hallo Siska,

Ja hoor, de Polygonum staat gewoon in de zadenlijst op de website.
Als je hier kijkt zie je de algemene informatie: https://mooiemoestuin.nl/zadenlijst-2013-2014/
En onderaan vind je dan de link naar de bloemenzadenlijst, en daar kun je de Polygonum, met informatie en foto’s dan vinden.
Het begint wel al een beetje laat voor haar te worden om te zaaien, want ze heeft graag een koudeperiode. Aan de andere kant, het schijnt komende week wel koud te worden en dus is het dan in ieder geval nog mogelijk.

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!