Stro

Bloedmeel en wat osmocote op stroDe eerste 4 strobalen staan buiten. De eerste staat achter de kas, met bijna alleen schaduw.

Die mag nog een dag of 2 tot 3 elke dag wat gieters water krijgen, en dan gaan er stukjes van een kweekset voor Stropharia (eetbare paddenstoelen) in.

Mocht je willen weten wat het is en hoe dat dan geteeld zou moeten of kunnen, kijk dan even hier: Zaadhandel van der Wal – Stropharia. Want ik kan er verder nog niks over vertellen, heb dit ook nog nooit gedaan, is voor mij ook een eerste, maar erg leuk project!

De andere 3 strobalen staan bij en op elkaar, bijna als een afscheiding naast het bankje-waar-we-niet-meer-op-kunnen-zitten.

Ik heb er, volgens de voorschriften, wat bloedmeel op gestrooid, en ik had nog wat oud osmocote (meststof in bolletjesvorm dat heel langzaam over lange periode voeding afgeeft), dat heb ik er ook maar bij gedaan. En dan 10 dagen lang elke dag goed begieten.

Strobalen gezet en voorbereidEn dat zou dan het composteringsproces op gang moeten brengen. En dan kunnen dus over een dag of 10 de aardbeienstekken erin die ik voor deze 3 strobalen had gepland.

Ik heb nu nog 5 strobalen, 1 is er gepland voor in een hoekje waar verder eigenlijk niets kan groeien (behalve onkruid, en ik hoop van harte dat er geen onkruid in strobalen groeit :-)). En over de andere 4 kan ik nog even verzinnen.

Want er is natuurlijk meer te doen dan het plaatsen en voorbereiden van strobalen. Vandaag 2 vijgen in grote speciekuipen geplant. We hadden verzonnen dat we de speciekuipen in de grond zouden ingraven. Maar eigenlijk is dat niet nodig; de potten zijn groot genoeg om een vijg flink groot in te laten worden. En bij strenge vorst kunnen we de potten wat afdekken/omwikkelen met vliesdoek of jute of wat dan ook (en desnoods maar de kas in sjouwen). Bovendien zijn het 2 zeer winterharde vijgen voor Nederland; de Brown Turkey en de Bornholms Diamant.

Water geven zal alleen nodig zijn bij langdurige droogte. En de potten komen op de volle grond te staan, met 7 afwateringsgaten in de bodem, en dun kunnen wortels zelfs dan nog in de grond op zoek naar vocht en voeding. Maar nu zijn ze nog klein, dat zal nog lang duren voor dat eventueel nodig is.

Daarnaast van de nestkasten de oude nesten eruit gehaald en met water schoongemaakt, zodat de koolmezen en pimpelmezen hun nestje in een schoon kastje kunnen gaan bouwen. De Hortensia op de valreep gesnoeid, het nieuwe groen begon onder de verdorde bloemresten al te groeien.

En Ruud heeft de laatste stukjes bestraat in de nieuwe tuin met verhoogde bakken. Het wordt hoog tijd dat ik er daar komende week eens wat foto’s van maak en hier laat zien. Want ik ben er echt heel blij mee, en trots op! Elke dag (en zeker als de zon schijnt) zie ik wat het gaat worden en dus ook wat de mogelijkheden zijn. “Oh, dan kunnen daar wat Lathyrussen komen”, en “daar is nog een plekje over voor de roze uien”. Wellicht nog een strobaal op de hoek, nog een plekje over voor een pot met een peper- of paprikaplant. Plannen genoeg, de tuin wordt bijna te klein :-).

Tomaten gezaaidEn niet alleen druk  op de volkstuin, maar ook thuis.

Afgelopen week de tomaten gezaaid. Met de komende zonnige dagen in het verschiet zal het kiemen in een warm raamkozijn op het zuidwesten snel gaan. Voor wie het niet kent; de labels knip ik van oude , plastic lamellen en beschrijf ik met een permanent marker (voor 2 euro te koop bij de Hema), blijft makkelijk een tuinjaar lang goed zichtbaar. En ik heb de zaden afgedekt met gewolkte perliet (laat lucht en licht door, maar als ik het niet zou hebben had ik de zaaisels afgedekt met een laagje grof (breker)zand.

En dus zijn we ook volop bezig om potgrond en brekerzand in te slaan (vandaag voor de 2 speciekuipen met vijgen alleen al 4 20-literzakken potgrond en een 25 kilozak zand gebruikt).

Peperzaailing 3 maartEn de tweede zaai pepers (van soorten die niet wilden kiemen) gaan kiemen. Ik heb ze voor de tweede zaai in grond gezaaid, in een traytje in de propagator, bij 26 graden kiemen de zaden binnen een week.

En dus kunnen we eind deze week weer pepers op gaan potten. Van de eerste zaai pepers en paprika’s hebben de zaailingen ondertussen hun eerste 2 echte blaadjes (naast de 2 kiemblaadjes). Ze zullen blij zijn met het mooie weer dat voor de komende dagen is beloofd (wij zelf trouwens ook :-)).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ine

Dag Diana,
Ik heb via de denomethode inmiddels wat aubergines die ontkiemd waren in potjes gezet. Staan nu drie dagen op een lichte warme plek op het noorden, en zijn echt nog piepklein. Wat denk je, kan ik ze al voor een raam op het zuiden zetten, of is het beter te wachten tot ze twee extra blaadjes hebben?
Erg leuk om eens uit te proberen trouwens: vier van de vijf zaden zijn ontkiemd.
Groet ine

Simone

DIana, wat spannend en hoopvol allemaal

Vr.gr Simone

petra

Hoi Diana, ik heb ook wat moeite met o.a. de serano purple peper te laten kiemen in de Deno methode. Ik heb ze vandaag 5 mrt nog eens geprobeerd. Nu lees ik dat jij het met een zaai tray in de propogator hebt gezet. Ben ik te laat met de Deno methode? En heb je mix 1 op 5 brekerszand-potgrond gebruikt? Ik heb nu dezelfde mix gebruikt voor de pepers, paprika’s en aubergine,s en ze doen het fantastisch, veel beter dan vorig jaar. (ook een lichtere kamer gevonden voor ze). En nevel je de grond vochtig of zet je de tray in een bak water om vol te laten zuigen? Sorry voor de vele vragen. Groetjes Petra

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Mag ik een vraagje stellen?
Ik heb de kas omgewoeld , vorig jaar heb ik er o.a. tomaten en pepers in geteeld. Nu vraag ik me af welke mest ik moet gaan gebruiken, ik wil wel weer
Tomaten e.d gaan planten. Ik probeer wel een beetje te wisselen maar toch?
Ik heb wel een toplaag van de grond verwisseld met wat aarde van buiten maar wij hebben kleigrond dus best wel vast. Nu bracht mijn man wat zakken bemeste tuingrond van de welkoop mee, wij dachte dit erover te strooien om de grond wat te verbeteren, maar nu lees I.k dat je niet mag planten in deze tuinaarde. Kan ik dit dan beter maar niet gebruiken. En dan .bv. Speciale moestuingrond gebruiken? Hoe gaan jullie te werk?
Vorig jaar was het een goed tomatenjaar, en daar hoop ik weer op.
P.s. Mijn denoplantjes doen het goed, ik heb er vandaag wel al wat naar de kas gebracht, op de zolder is het een beetje te warm dacht ik, ik hoop dat het goed blijft gaan.
Diana, al vast bedankt, en Sukses met het stro gebeuren, ik volg het ook hoor,
Erg leuk.
Groetjes, Inge

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Bedankt voor je snelle reactie, ik ben blij dat ik de aarde niet in de kas heb gestrooid , en ga nu ook nog even wachten en dan de compost gebruiken e.d.
Ook zal ik de laatste zaailingen terug halen, ik had ze al wel extra afgedekt voor de nacht, maar toch, ik ben er erg zuinig op.
Groetjes, Inge

maffemuis

Het begint weer!! 🙂 lekker!

Edda

Hoi Diana,

Mijn paprika heb ik een weekje na jou in potjes gezet, maar heb nog steeds maar 2 blaadjes. Misschien staan ze te koud? Ze staan wel in het licht en bij de verwarming (19 graden). Hoe doe jij dat?
Groet,
Edda

Edda

Ik heb potgrond gebruikt voor een paar potjes en zaai-en stekgrond voor de andere potjes. Dus geen zand door de grond…Ze staan ook in het licht. Tsja, komt misschien dus toch door de grond. Dank je wel voor het meedenken.
Wel jammer. Dacht er nu op tijd bij te zijn.

Edda

Ik ga wat brekerszand door de potgrond doen! Ben benieuwd.
Dank je

s.post

Hallo Diana, ik ben al een tijdje op zoek naar de Polygonum oriëntale.
Ik vroeg mij af of u misschien nog zaad beschikbaar heeft?
Groeten Siska Post.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties