Eindelijk

Knoflookbieslook groeit weer eind febr 2014Het voelde vandaag al als lente, en morgen wordt het nog wat warmer. Volgende week is het maart. De blauwe bessen beginnen al uit te lopen. De eenden vechten al om een vrouwtje. Alles wijst dus op de lente, al is het dit jaar wellicht wat vroeg.

Op de foto de knoflookbieslook, ik zou er al van kunnen gaan oogsten.

Maar ik ben er niet minder blij om. De pepers lijken aan hun derde blaadje te beginnen (minuscuul hoor), maar er zijn ook een paar pepers en een aubergine niet gekiemd, die ga ik komende week nog een keer zaaien.

En ik denk al aan de tomaten. Sterker nog, de zaden en de labels liggen al apart. Ik doe mijn best nog even te wachten want de ruimte in huis is beperkt. En met iets meer dan 100 tomatenzaailingen wordt het dan vechten om een goed plekje voor het raam en met wat minder licht zullen dan een aantal zaailingen toch ook wat lang en iel groeien, en dat wil ik voorkomen. Dus ik probeer het nog een weekje te rekken. Gelukkig is het (eindelijk) mooi weer en dus kunnen we ook naar de tuin, want ook daar is nog meer dan genoeg te doen.

Doperwten zijn gekiemdRuud moet nog een stukje spitten. Ik heb vandaag gezaaid (snijselderij, peterselie, bindsla, andijvie). Komende week ga ik nog tuinbonen zaaien en Sugar snaps, en de Lathyrussen voor dit jaar, maar daar moet ik eerst een onderbak voor hebben zodat ik de zaaisels kan beschermen tegen muizen. De meeste doperwten kiemen al (eind januari gezaaid, zie foto).

Verder nog wat leuks (en nuttigs gekocht). Een compostthermometer. De pin met voeler is 40 centimeter lang en duw je dus ongeveer 35 centimeter de grond in. En je kunt er de temperatuur van de composthoop mee meten maar je kunt er natuurlijk van alles mee meten. En dus vandaag gelijk eens wat testjes gedaan. De grond buiten is (op een diepte van zo’n 35 centimeter) 4,5 graad Celsius warm. De grond in de kas is op eenzelfde diepte al iets meer dan 7 graden. En de strobaal (in de kas) is op 35 centimeter diepte 13,5 graad. Dat is best warm, een gemiddelde aardbeienstek zou daar al best blij mee zijn.

Compostthermometer in de grondEn dus gaan volgend weekend de strobalen uit de kas. Dan heb ik gelijk wat ruimte in de kas en mogen de strobalen naar hun plek voor dit jaar en ga ik ze ook voorbereiden (heel veel water geven en wat stikstof in de vorm van bloedmeel geven.

Dus genoeg te doen komende week. En als het eenmaal maart is kan er nog heel veel meer gezaaid gaan worden; van snijbiet en knolselderij tot rode kool en worteltjes. Komende week ook de aardappelen licht en minder koud leggen, zodat ze kunnen spruiten voor het poten rond half maart.

Tot slot nog een foto van de kiemende uien, Ik vind het altijd een mooi gezicht wanneer uit de donkere grond de dubbelgevouwen sprietjes komen. Ze moeten toch sterk zijn, om zich zo uit de grond te kunnen werken en zich te strekken. Lente dus!

Uien kiemen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

….grappig, die thermometer lijkt verdacht veel op mijn vleesthermometer, die ik nooit gebruik voor het vlees, maar nu voor het eerst in de potjes met zaailingen heb uitgeprobeerd. Ik kwam hem toevallig tegen in een laatje waar allemaal dingen in liggen die ik nooit gebruik, maar écht niet weg kan gooien want je weet maar nooit. Waar je op jouw site al niet door geïnspireerd kan worden.
Fijn weekend verder,
Janneke

Anne Marie

hallo Diana,

ik heb al jaren enorm veel allium tuberosum in mijn tuin. Zoveel, dat ik ieder jaar enorme pollen uit moet graven. Ze zaaien zich dus ook erg uit. Ik vind ze erg mooi, maar er zijn grenzen. Maar wat ik niet wist, dat je het blad en bloempjes kunt gebruiken in de keuken. Dus dat ga ik nu ook doen. Dat kan nu dus ook al.

Dan: hoelang duurt het kiemen bij sla, radijs, wortel en raapstelen in de koude kas in volle grond. Ik heb er wel vliesdoek over of kan ik die nu beter weghalen?

Ik wens je nog veel succes en chapeau voor je leuke en informatieve site,

Groetjes,

Anne Marie uit het hoge noorden

Anne Marie

Hallo Diana,

wilde je toch even laten weten dat nu de radijs en pluksla beginnen te kiemen. Dus je begrijpt wel dat ik “enorm veel geduld” heb (haha).

Geniet je ook zo van het “lente”weer.

Groetjes,

Anne Marie

Wendy Frehé

Hallo Diana,

Lekker he , dat zonnige voorjaarsweer!
Bij mij zijn de peultjes (Norli) gisteren uitgeplant in de kas , ze hebben meestal veel peultjes gegeven voordat de tomaten er in geplant worden. Jij hebt de sugarsnaps al gezet, ga ik nu ook maar snel doen! Ik heb een vraag over de boontjes. Normaal mag je boontjes niet na spinazie op dezelfde plek planten, maar geldt dat ook voor nieuw Zeelandse spinazie?
groet
Wendy

Wendy Frehé

hallo Diana,

Ik bedoelde dat boontjes niet gepoot mogen worden op grond waar het jaar daarvoor spinazie gestaan heeft, ze doen het dan niet goed. Mijn buurman heeft er ervaring mee!
Maar fijn dat nieuw Zeelandse spinazie geen familie is, ik kan mijn veldje bonen dan een stukje uitbreiden. Dank je!

Wendy Frehé

heb het toch even opgezocht:
“Kies een plaats uit in je moestuin waar geen spinazie geteeld werd. De resten hiervan vormen de ideale plaats voor de vermeerdering van de bonenvlieg, die kieming van het zaad tegengaat.”, staat zowel bij www. plantaardig.com als bij www. infotalis.com .

ik denk dan maar zo: ik hou er rekening mee, baat het niet dan schaad het niet… 🙂

Jaap Nooy

Dag Diana,
ik kijk bijna elke dag of je weer wat in je tuindagboek heb gezet.
De knoflookbieslook heb ik ook in mijn ietwat wilde moestuintje en die noem ik gemakshalve “Knieslook”.
La Gemüse,
Jaap.

Eddy

Hello Diana,
De Chinezen beschouwen die bieslook die wij ‘chinese’ noemen niet als een kruid maar als een groente, zoals prei, een andere allium. Op de markt van Bejin kan je die kopen in bundeltjes van zo’n 10 cm doormeter met een wilgenteen errond en dit in 2 vormen: groen en gebleekt.
Terloops Diana: hoe staat het met het citroengras ? Ik zou het namelijk ook eens willen proberen.
Groetjes
Eddy

Christa

ha Diana,
Gisteren de eerste rijtjes raapstelen, rucola, pluksla en kervel gezaaid! In mijn moestuinvakje in de achtertuin. Ja, het is veel te vroeg. Maar, ja, de vogels fluiten alsof het lente is, en, ja, als het alsnog gaat vriezen hark ik het boeltje weer weg en beginnen we gewoon over een maand opnieuw. Maar als het werkelijk lente wordt… eet ik met Pasen raapstelen uit de volle grond!
Nog nieuws over mijn weeuwenteelt tuinbonen: ze staan er fantastisch bij en beginnen aanstonds te bloeien. Geen schade of vraat dit jaar, hoera!
groeten uit zonnig Elst, Christa

Lies

Zo ik heb mijn strobalen op zn plek gelegd. Ben zeer benieuwd hoe het straks gaat. Ik heb het boek gekocht dat vertaald is in het nederlands dus genoeg info. Nu nog in de praktijk. Wat ga jij erin zetten??

Lies

Hay Diana,

Ik heb er twintig nu dus wil van alles wat ik zet ook iets in de balen doen. Dan zie ik het verschil hopelijk.

lies

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties