Ovenschotel van witlof, spekjes en aardappelpuree

Ingredienten

  • 1 kilo witlof
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 250 gram spekreepjes
  • 1 koffielepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 35 gram roomboter
  • 1,5 deciliter melk
  • zout en peper naar smaak
  • 150 gram gruyère

Details

(12 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Onze tuinbuurman Jan vertelde eens dat zijn vrouw zo’n lekker witlofgerecht had gemaakt. Natuurlijk was ik nieuwsgierig en vroeg ik naar het recept. Herkomst van het recept is dus eigenlijk de vrouw van tuinbuurman Jan :-). Maar omdat ik dat niet in kan vullen in het programma waarin ik recepten op de website plaats heb ik maar mijn eigen naam en website vermeld. Maar dus met dank aan Els, en Jan had gelijk: het is een heerlijke ovenschotel!!

Ook handig: je kunt de ovenschotel al eerder op de dag maken zodat die ‘s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te worden gezet. Als je eens weinig tijd hebt kun je zelfs overwegen om er aardappelpuree uit een pakje voor te gebruiken (maar zelf maken is uiteraard heel veel lekkerder).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwijder de kontjes van de witlof en snijd de stronkjes in de lengte in kwarten. Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan of wok en roerbak de witlof op hoog vuur ongeveer 10 minuten (voeg halverwege de tijd een klein beetje honing en een klein snufje zout en en peper toe), tot ze slinkt, het vocht verdampt en ze ietwat bruin kleurt. Zet het vuur uit en zet apart. Schil de aardappelen en kook ze in water met een snuf zout in ongeveer 20 minuten gaar. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan al roerend gaar, bruin en knapperig. Laat de spekreepjes uitlekken, bewaar het spekvet.

Stap 2: Aardappelpuree

Verwarm de melk met de boter. Giet de gare aardappelen af en stoom ze droog. Stamp ze zo fijn mogelijk. Giet het warme melk/boter-mengsel bij de aardappelen en schep met een lepel om tot je een romige puree hebt (of gebruik een pureeknijper als je die hebt). Als je het lekker vindt kun je ook nog wat van het spekvet van de spekreepjes door de puree mengen. Pas dan uiteraard op met het gebruik van zout in witlof en puree want het spekvet maakt het ook hartiger.

Stap 3: De ovenschotel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de gewokte witlof over de bodem van een ovenschaal. Strooi de uitgebakken en uitgelekte spekreepjes over de witlof. Verdeel de aardappelpuree erover en strijk enigszins glad. Rasp de kaas en strooi over de aardappelpuree. Bak de ovenschotel ongeveer 30 minuten in de oven, tot het heet is en de kaas is gesmolten en goudbruin verkleurt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief