Aardbeienjam met Limoncello

Ingredienten

  • 1 kilo aardbeien (schoon gewogen
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • 550 gram geleisuiker speciaal
  • limoncello (Italiaanse citroenlikeur)

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

voor 6 potten van 3 deciliter

Erg lekker! De limoncello is duidelijk te proeven, het geeft een extra smaakje aan de jam, en de citroen en appel maken de jam extra fruitig. Ik zag vorig jaar op de website van Caroline Brouwer de tip om aardbeien in Limoncello te marineren en zag juist deze week een recept van aardbeien met Limoncello op de website van Italiaans koken met Antoinette. En zo werd dit recept geboren. Ondertussen heb ik eens zelf rabarbercello gemaakt (een likeur op basis van rabarber), dat lijkt me ook heerlijk om in plaats van limoncello te gebruiken. 

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat ze goed uitlekken. Snijd ze doormidden en doe ze in een pan. Schil de appel, verwijder klokhuis en snijd in blokjes, voeg de appelstukjes toe aan de aardbeien. Boen de citroen schoon en rasp met een extra fijne rasp de schil van de citroen (alleen het geel, het wit is bitter!). Pers de citroen uit en voeg het samen met de fijne rasp toe aan de aardbeistukjes. Beng aan de kook, roer regelmatig en laat ongeveer 10 minuten koken. Voeg de geleisuiker toe, roer erdoorheen en kook nog 5 minuten.

Stap 2: Koken en inmaken

Maak ondertussen met soda en kokend water de potten schoon, spoel ze na met kokend water en laat dat erin staan tot je de potten kunt gaan vullen. Bedenk hoe je je aardbeienjam wilt, met veel stukjes, minder stukjes of juist helemaal glad. Je kunt met een staafmixer de jam helemaal glad maken. Zelf vind ik deels glad maar ook nog stukjes erin lekker en ik gebruik daarvoor de aardappelpureestamper die ik zo vaak op het aardbeimengsel stamp tot ik de verhouding tussen stukjes en gelei goed vind. Giet op het laatste moment een flinke scheut (ik heb ongeveer een deciliter gebruikt) van de Limoncello in het kokende aardbeienmengsel en roer het goed door. Giet de potten die nog met kokendheet water gevuld staan leeg en vul ze direct met de jam. Sluit ze af en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Controleer of ze goed vacuüm zijn (het deksel kun je dan niet meer indrukken), potten die niet vacuüm zijn kun je beter in de koelkast bewaren en binnen 6 weken openmaken en opeten, potten die vacuüm zijn kun je minimaal 1 jaar bewaren op een donkere, koele plaats.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief